Premier Yves Leterme heeft tijdens een gesprek met bevelhebber David Petraeus van de internationale ISAF-vredesmacht in Afghanistan een verhoogde militaire inspanning uitgesloten. Maar hij bekijkt wel of een verschuiving naar meer opleiders mogelijk is.

Petraeus werd woensdag ontvangen door de ontslagnemende premier, minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en minister van Defensie Pieter De Crem.

Leterme sloot tijdens het gesprek een verhoging van de militaire inspanningen boven 626 mensen uit. Over dat aantal was de regering het in april eens geraakt. Een verhoging kan niet in een periode van lopende zaken, aldus de premier.

Maar verschuivingen in het contingent zijn wel mogelijk, onder meer voor het leveren van bijkomende opleiders aan de NAVO-troepenmacht. Leterme denkt aan extra instructeurs voor de steden Kaboel en Kandahar in het zuiden van het land.

Petraeus had de NAVO-bondgenoten in totaal 2.000 bijkomende mensen voor opleiding en vorming gevraagd voor de omkadering van de Afghaanse veiligheidsdiensten, zowel het leger als de politie. Ons land zou 50 bijkomende instructeurs moeten leveren.

Premier Yves Leterme heeft tijdens een gesprek met bevelhebber David Petraeus van de internationale ISAF-vredesmacht in Afghanistan een verhoogde militaire inspanning uitgesloten. Maar hij bekijkt wel of een verschuiving naar meer opleiders mogelijk is.Petraeus werd woensdag ontvangen door de ontslagnemende premier, minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere en minister van Defensie Pieter De Crem. Leterme sloot tijdens het gesprek een verhoging van de militaire inspanningen boven 626 mensen uit. Over dat aantal was de regering het in april eens geraakt. Een verhoging kan niet in een periode van lopende zaken, aldus de premier. Maar verschuivingen in het contingent zijn wel mogelijk, onder meer voor het leveren van bijkomende opleiders aan de NAVO-troepenmacht. Leterme denkt aan extra instructeurs voor de steden Kaboel en Kandahar in het zuiden van het land. Petraeus had de NAVO-bondgenoten in totaal 2.000 bijkomende mensen voor opleiding en vorming gevraagd voor de omkadering van de Afghaanse veiligheidsdiensten, zowel het leger als de politie. Ons land zou 50 bijkomende instructeurs moeten leveren.