Doel 3 werd donderdagnacht stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. De uitval zou "maximaal een paar dagen duren", klonk het vrijdag.

Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, was amper vier dagen ervoor heropgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen. "We hebben gemerkt dat er ook een klein probleem was met een elektrische schakelaar die de alternator van de centrale, die de elektriciteit opwekt, verbindt met het hoogspanningsnet. Ook dat willen we herstellen. We hebben daarvoor de hulp nodig van een gespecialiseerd bedrijf, maar die is moeilijk op de locatie te krijgen vanwege de eindejaarsfeesten.

Geplande heropstart uitgesteld

We hebben de planning herzien en schatten nu dat de reactor op 6 januari kan heropstarten", zei De Clercq aan VRT Nieuws. Ook Doel 1 ligt nog stil. Normaal zou de reactor, een van de twee reactoren waarvan de levensduur met tien jaar werd verlengd, zaterdagnacht opnieuw op het net worden aangesloten. Maar "wegens een nieuwe inschatting van de werkzaamheden" werd die heropstart uitgesteld, zo raakte afgelopen weekend al bekend.

De nieuwe opstartdatum is 31 december. Doel 2, de andere reactor waarvan de levensduur verlengd werd, werd donderdag heropgestart en leverde zaterdag al de volle honderd procent stroom. Ook Doel 4 draait aan honderd procent. (Belga/NSK)

Doel 3 werd donderdagnacht stilgelegd vanwege een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. De uitval zou "maximaal een paar dagen duren", klonk het vrijdag.Doel 3, een van de twee zogenaamde scheurtjesreactoren, was amper vier dagen ervoor heropgestart na meer dan een jaar te hebben stilgelegen. "We hebben gemerkt dat er ook een klein probleem was met een elektrische schakelaar die de alternator van de centrale, die de elektriciteit opwekt, verbindt met het hoogspanningsnet. Ook dat willen we herstellen. We hebben daarvoor de hulp nodig van een gespecialiseerd bedrijf, maar die is moeilijk op de locatie te krijgen vanwege de eindejaarsfeesten.Geplande heropstart uitgesteldWe hebben de planning herzien en schatten nu dat de reactor op 6 januari kan heropstarten", zei De Clercq aan VRT Nieuws. Ook Doel 1 ligt nog stil. Normaal zou de reactor, een van de twee reactoren waarvan de levensduur met tien jaar werd verlengd, zaterdagnacht opnieuw op het net worden aangesloten. Maar "wegens een nieuwe inschatting van de werkzaamheden" werd die heropstart uitgesteld, zo raakte afgelopen weekend al bekend.De nieuwe opstartdatum is 31 december. Doel 2, de andere reactor waarvan de levensduur verlengd werd, werd donderdag heropgestart en leverde zaterdag al de volle honderd procent stroom. Ook Doel 4 draait aan honderd procent. (Belga/NSK)