Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws.

De 35-jarige Leuvenaar speelt zijn zitje in de Senaat kwijt en zal ook geen tweede keer lijsttrekker kunnen worden in Vlaams-Brabant. "Dierenwelzijn is de reden dat ik in de politiek ben gestapt. Dan is het onverzoenbaar met mijn geweten om met de handrem op voor een verbod op onverdoofd slachten te strijden", aldus Hermes Sanctorum, die de komende drie jaar als onafhankelijke zetelt in het Vlaams Parlement.

Over wat hem precies dwarszit bij Groen weidt Sanctorum tijdens het interview niet uit, maar eerder beschreef N-VA-er Louis Ide in een opiniestuk voor Knack.be de isolatie waarin Sanctorum zich volgens hem binnen Groen bevond.

Sanctorum opende in maart de politieke discussie over het onverdoofd slachten door in eigen naam een wetsvoorstel voor een verbod in te dienen. Even leek daarover een politieke consensus in de maak, maar uiteindelijk haakte CD&V af. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft intussen als compromis gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche aangesteld als bemiddelaar om te overleggen met de verschillende geloofsgemeenschappen. Maar intussen komen de volgende verkiezingen weer dichterbij.

'90 procent is voor'

"Op partijhoofdkwartieren wordt voortdurend gedacht aan verkiezingen, maar parlementsleden willen vooral zaken realiseren", zegt Sanctorum aan Het Laatste Nieuws.

"Alles wat met godsdienst en zeker met islam te maken heeft, ligt vandaag politiek bijzonder gevoelig. Iedereen zit in zijn stellingen en wil zijn electorale achterban bedienen."

Maar het onverdoofd slachten is niet te vergelijken met de heisa rond de boerkini, zegt hij.

"Dat is een symbolendiscussie, terwijl onverdoofd slachten echt over onnodig leed gaat, niet over religie. Dieren worden levend gekeeld, leveren een minutenlange doodsstrijd en stikken in hun eigen bloed. België is de droevige Europese koploper voor dit leed. En dat via één zinnetje in de wetgeving. Decennialang overleg heeft daar niets aan veranderd."

Sanctorum hoopt dit jaar nog een wetsvoorstel rond een totaalverbod op onverdoofd slachten aan het parlement voor te leggen. 90 procent van de bevolking is ervoor, zegt hij, 90 van de parlementsleden is ervoor. "Als elke partij die zegt vóór te zijn het ook effectief goedkeurt, dan is het totaalverbod erdoor".

(Belga/RR)

Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws.De 35-jarige Leuvenaar speelt zijn zitje in de Senaat kwijt en zal ook geen tweede keer lijsttrekker kunnen worden in Vlaams-Brabant. "Dierenwelzijn is de reden dat ik in de politiek ben gestapt. Dan is het onverzoenbaar met mijn geweten om met de handrem op voor een verbod op onverdoofd slachten te strijden", aldus Hermes Sanctorum, die de komende drie jaar als onafhankelijke zetelt in het Vlaams Parlement. Over wat hem precies dwarszit bij Groen weidt Sanctorum tijdens het interview niet uit, maar eerder beschreef N-VA-er Louis Ide in een opiniestuk voor Knack.be de isolatie waarin Sanctorum zich volgens hem binnen Groen bevond. Sanctorum opende in maart de politieke discussie over het onverdoofd slachten door in eigen naam een wetsvoorstel voor een verbod in te dienen. Even leek daarover een politieke consensus in de maak, maar uiteindelijk haakte CD&V af. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft intussen als compromis gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche aangesteld als bemiddelaar om te overleggen met de verschillende geloofsgemeenschappen. Maar intussen komen de volgende verkiezingen weer dichterbij."Op partijhoofdkwartieren wordt voortdurend gedacht aan verkiezingen, maar parlementsleden willen vooral zaken realiseren", zegt Sanctorum aan Het Laatste Nieuws. "Alles wat met godsdienst en zeker met islam te maken heeft, ligt vandaag politiek bijzonder gevoelig. Iedereen zit in zijn stellingen en wil zijn electorale achterban bedienen." Maar het onverdoofd slachten is niet te vergelijken met de heisa rond de boerkini, zegt hij."Dat is een symbolendiscussie, terwijl onverdoofd slachten echt over onnodig leed gaat, niet over religie. Dieren worden levend gekeeld, leveren een minutenlange doodsstrijd en stikken in hun eigen bloed. België is de droevige Europese koploper voor dit leed. En dat via één zinnetje in de wetgeving. Decennialang overleg heeft daar niets aan veranderd."Sanctorum hoopt dit jaar nog een wetsvoorstel rond een totaalverbod op onverdoofd slachten aan het parlement voor te leggen. 90 procent van de bevolking is ervoor, zegt hij, 90 van de parlementsleden is ervoor. "Als elke partij die zegt vóór te zijn het ook effectief goedkeurt, dan is het totaalverbod erdoor".(Belga/RR)