Dat meldt Buitenlandse Zaken.

Met de aanstelling van zeven baronnen, drie baronessen, drie ridders en een graaf is koning Filip dit jaar gul geweest met het verlenen van adellijke titels.

In de komende dagen ontvangt ex-Europees president en ex-premier Herman Van Rompuy (67) de hoogste adellijke onderscheiding, die van graaf. Het gaat om een "persoonlijke titel", die niet erfelijk is.

Pinxten

Verder is er onder meer een adellijke titel weggelegd voor schrijfster Amélie Nothomb (barones) en stripscenarist Jean Van Hamme (ridder). Van de bedneker van Thorgal, Largo Winch en De Chninkel loopt momenteel een overzichtstentoontselling in het Belgisch Stripcentrum.

Karel Pinxten

Het meest verrassend lijkt baronstitel voor gewezen minister Karel Pinxten (72), die in het voorjaar van 1999 ontslag nam als minister van Landbouw, na het uitbreken van de dioxinecrisis. Over de redenen om iemand een adellijke titel toe te kennen, wordt niets bekendgemaakt.

De adellijke titels worden doorgaans in de buurt van de nationale feestdag toegekend.

Controverse rond Georges Forrest

Vorig jaar ontstond controverse over Georges Forrest, de (vooral omwille van zijn investeringen en bedrijfsvoering in de Congolese mijnsector) omstreden zakenman. Hij werd toen Grootofficier in de Kroonorde.

(Belga/RR)

Dat meldt Buitenlandse Zaken. Met de aanstelling van zeven baronnen, drie baronessen, drie ridders en een graaf is koning Filip dit jaar gul geweest met het verlenen van adellijke titels. In de komende dagen ontvangt ex-Europees president en ex-premier Herman Van Rompuy (67) de hoogste adellijke onderscheiding, die van graaf. Het gaat om een "persoonlijke titel", die niet erfelijk is. Verder is er onder meer een adellijke titel weggelegd voor schrijfster Amélie Nothomb (barones) en stripscenarist Jean Van Hamme (ridder). Van de bedneker van Thorgal, Largo Winch en De Chninkel loopt momenteel een overzichtstentoontselling in het Belgisch Stripcentrum.Het meest verrassend lijkt baronstitel voor gewezen minister Karel Pinxten (72), die in het voorjaar van 1999 ontslag nam als minister van Landbouw, na het uitbreken van de dioxinecrisis. Over de redenen om iemand een adellijke titel toe te kennen, wordt niets bekendgemaakt.De adellijke titels worden doorgaans in de buurt van de nationale feestdag toegekend.Vorig jaar ontstond controverse over Georges Forrest, de (vooral omwille van zijn investeringen en bedrijfsvoering in de Congolese mijnsector) omstreden zakenman. Hij werd toen Grootofficier in de Kroonorde.(Belga/RR)