Herman Liebaers, voormalig grootmaarschalk van wijlen koning Boudewijn, is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat raakte vrijdag bekend.

Liebaers startte zijn carrière in 1943 bij de Koninklijke Bibliotheek (Albertina), waar hij in 1956 directeur werd. Tijdens de oorlog werd hij gevangen genomen door de nazi's en vastgehouden in de concentratiekampen van Breendonk en Hoei.

Van 1973 tot 1981 was Liebaers hofmaarschalk van koning Boudewijn. Hij was de eerste Vlaming die het tot die functie schopte.

Liebaers raakte vooral bekend door jaren later te zeggen dat kroonprins Filip niet geschikt is voor de troon. Zijn woorden 'Hij kan het niet, hé' in een kranteninterview zorgden voor ophef. Liebaers viel daarop in ongenade aan het hof.

Liebaers, die geboren werd in Tienen en literatuur studeerde aan de universiteit van Gent, schreef verschillende boeken over het Belgische koningshuis.

Herman Liebaers, voormalig grootmaarschalk van wijlen koning Boudewijn, is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat raakte vrijdag bekend.Liebaers startte zijn carrière in 1943 bij de Koninklijke Bibliotheek (Albertina), waar hij in 1956 directeur werd. Tijdens de oorlog werd hij gevangen genomen door de nazi's en vastgehouden in de concentratiekampen van Breendonk en Hoei. Van 1973 tot 1981 was Liebaers hofmaarschalk van koning Boudewijn. Hij was de eerste Vlaming die het tot die functie schopte.Liebaers raakte vooral bekend door jaren later te zeggen dat kroonprins Filip niet geschikt is voor de troon. Zijn woorden 'Hij kan het niet, hé' in een kranteninterview zorgden voor ophef. Liebaers viel daarop in ongenade aan het hof.Liebaers, die geboren werd in Tienen en literatuur studeerde aan de universiteit van Gent, schreef verschillende boeken over het Belgische koningshuis.