Door zijn anciënniteit mocht de 81-jarige Herman De Croo dinsdag de openingszitting van het Vlaams Parlement voorzitten. Een laatste grote parlementaire optreden, want de blauwe nestor heeft al aangekondigd dat hij niet blijft zetelen. Toch nam De Croo na '51 jaar ononderbroken parlementair leven' zijn moment om afscheid te nemen met een soort ode aan het systeem van de parlementaire democratie.

Volgens De Croo is en blijft de representatieve parlementaire democratie 'de beste methode om de genuanceerde operationele formulering van de volkswil te bekomen en die door de burgers te doen aanvaarden'. In dat stelsel moeten partijen op zoek naar coalities en compromissen. 'Ons kiesstelsel verplicht, in welke vorm ook, tot werkbare meerderheidscoalities, om de verzoende tegenstrijdigheden tot noodzakelijke politieke daden om te zetten', aldus De Croo.

Toch gaf De Croo ook een waarschuwing mee. Zo is er de 'beperkte houdbaarheidsdatum' van de verkozenen. Een evolutie die volgens hem belangrijk is dan de 'versleten ideologische tegenstellingen van links of rechts'.

De Croo sloot af met een persoonlijke boodschap aan de nieuwe verkozenen: 'Wees kritisch, maar loyaal en wees bovenal zo vrij mogelijk. De vrije stem van onze volksvertegenwoordigers zal het desem blijven van ons dagelijks parlementair brood'.

Door zijn anciënniteit mocht de 81-jarige Herman De Croo dinsdag de openingszitting van het Vlaams Parlement voorzitten. Een laatste grote parlementaire optreden, want de blauwe nestor heeft al aangekondigd dat hij niet blijft zetelen. Toch nam De Croo na '51 jaar ononderbroken parlementair leven' zijn moment om afscheid te nemen met een soort ode aan het systeem van de parlementaire democratie. Volgens De Croo is en blijft de representatieve parlementaire democratie 'de beste methode om de genuanceerde operationele formulering van de volkswil te bekomen en die door de burgers te doen aanvaarden'. In dat stelsel moeten partijen op zoek naar coalities en compromissen. 'Ons kiesstelsel verplicht, in welke vorm ook, tot werkbare meerderheidscoalities, om de verzoende tegenstrijdigheden tot noodzakelijke politieke daden om te zetten', aldus De Croo. Toch gaf De Croo ook een waarschuwing mee. Zo is er de 'beperkte houdbaarheidsdatum' van de verkozenen. Een evolutie die volgens hem belangrijk is dan de 'versleten ideologische tegenstellingen van links of rechts'. De Croo sloot af met een persoonlijke boodschap aan de nieuwe verkozenen: 'Wees kritisch, maar loyaal en wees bovenal zo vrij mogelijk. De vrije stem van onze volksvertegenwoordigers zal het desem blijven van ons dagelijks parlementair brood'.