Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Einde Live

Hier eindigen we deze live. Bedankt voor het volgen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eagles of Death Metal: 'Wij willen als eerste terug spelen in Bataclan'

Nieuwssite Vice heeft een eerder aangekondigd interview met Eagles of Death Metal vrijgegeven. Deze Amerikaanse groep speelde in concertzaal Bataclan tijdens de aanslagen in Parijs. Jesse Hughes, medeoprichter van de groep: 'Ik was daar toen het een minuut stilviel, toen onze vrienden naar rock and roll kwamen kijken en stierven. Ik wil teruggaan en leven'. Hij wil dat zijn groep als eerste kan spelen, als de concertzaal heropend wordt. Lees het hier.

/
© /

Uur na uur: wat er zondag gebeurde (video)

Zondagavond, Brussel gaat in 'lockdown' voor een grote politieactie met in totaal 19 huiszoekingen. Vandaag blijkt dat die huiszoekingen dringend nodig waren omdat de veiligheidsdiensten over informatie beschikten over een nakende aanslag op onze hoofdstad.

Bekijk de video

BELGA
© BELGA

Dit is de tweede voortvluchtige

De politie verspreidde gisterenavond een opsporingsbericht van Mohamed Abrini, een 30-jarige Belg uit Molenbeek. Hij is op camerabeelden in een tankstation in Frankrijk herkent als chauffeur van Salah Abdeslam, die sinds de aanslagen in Parijs op de vlucht is.

Belga
© Belga

'Terroristen viseren hulpdiensten'

De regering houdt er ernstig rekening mee dat terroristen bij een aanslag in ons land de hulpdiensten viseren, of zich uitgeven als hulpverleners. Dat blijkt uit een brief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan alle ziekenhuizen, ambulancediensten en brandweerzones.

Meer...

BELGA
© BELGA

80 procent van scholieren in Brussels basis- en middelbaar onderwijs aanwezig

Zo'n tachtig procent van de leerlingen van het lager en middelbaar in het Nederlandstalige gemeenschapsonderwijs waren vandaag op school.

De aanwezigheid was iets hoger dan dit gemiddelde van 80 procent in de secundaire scholen en iets lager in het basisonderwijs.

Bij GO! wordt dan ook verwacht dat het aantal aanwezigen op de Brusselse schoolbanken donderdag nog zal toenemen, en terug naar het normale aantal aanwezigen zal stijgen.

Steunmaatregelen voor Brusselse winkels, cafés en restaurants

Federaal minister voor KMO's, Willy Borsus (MR) heeft steunmaatregelen klaar voor de Brusselse winkels, cafés en restaurants die economische schade ondervinden door het verhoogde dreigingsniveau. Zij zullen onder meer de betaling van de sociale bijdragen voor het vierde kwartaal met een jaar kunnen uitstellen.

AFP
© AFP

Opschudding in Centraal Station Brussel door achtergelaten rugzak

In het Brusselse Centraal Station is woensdagnamiddag rond 14.30 uur even opschudding ontstaan. Reizigers hadden op het perron tussen sporen 1 en 2 een rugzak opgemerkt die daar achtergelaten was en verwittigden de hulpdiensten. De politie nam daarop het zekere voor het onzekere en stuurde een explosievenhond ter plaatse.

Die kon samen met zijn baasje vaststellen dat de rugzak geen explosieven of andere gevaarlijke spullen bevatte. Het spoorverkeer, dat intussen onderbroken was, kon na een klein kwartier hernemen. Dat meldt de federale politie.

Tot zondag geen concerten in AB en Botanique

De AB-concerten van Guy Garvey, Aidan Knight, Joey Badass, Bed Rugs en Screening as the Palace Burns zijn afgelast. Het concert van Mr. Cover is uitgesteld naar 9 januari. Van de concerten van De Held, Flying Horseman, Zeester en Children of Bodom is nog onduidelijk of ze afgelast dan wel uitgesteld worden.

Ook in de Botanique worden alle concerten geannuleerd of uitgesteld. De concertzaal zegt in haar persbericht dat ze actief samenwerkt met alle artiesten om de concerten naar een nieuwe datum te verplaatsen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Rudi Vervoort roept politici op tot terughoudendheid in hun verklaringen

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) roept de politici op tot terughoudendheid in de verklaringen rond de terreurdreiging. In de bijzonder zware momenten die België momenteel doormaakt, is het de taak van de politici om blijk te geven van enige terughoudendheid vindt hij.

'Ik zou willen dat men stopt korte verklaringen af te leggen over de dreiging. We moeten ophouden een angstklimaat in stand te houden en de bevoegde diensten hun werk laten doen en op het gepaste moment daarover communiceren', stelt de minister-president in een korte mededeling.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders sprak eerder met de Amerikaanse tv-zender ABC en zei dat België op zoek is naar zo'n 10 individuen, met zware wapens en kamikaze-explosieven, die het vooral gemunt zouden hebben op commerciële centra.

Belga
© Belga
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Unizo roept op om te gaan winkelen

Ondernemersorganisatie Unizo roept de bevolking op om in Brussel te gaan winkelen of op restaurant te gaan. Daarmee wil Unizo de Brusselse horeca en handel een hart onder de riem steken. 'Ze hebben ontegensprekelijk schade geleden door de antiterreurmaatregelen van de voorbije dagen', luidt het in een persbericht.

'Om dat verlies goed te maken, is het heel belangrijk dat klanten opnieuw vertrouwen krijgen in winkelen en eten in Brussel. We mogen ons niet laten leiden door angst, integendeel, het juiste antwoord op terroristen is zo normaal mogelijk met ons leven doorgaan', zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Hij roept op om dat winkel- of restaurantbezoek te delen via sociale media met de hashtags #BeBrussels4lunch of #BeBrussels4shopping.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Ontruiming trein bleek loos alarm

De trein van Brussel naar Amsterdam is in het station van Roosendaal ontruimd na de vondst van een onbeheerd gelaten laptoptas. Na onderzoek bleek er in de tas gewoon een laptop te zitten. 'In deze tijd nemen we geen risico', liet de politie na afloop van het incident weten.

De tas werd aangetroffen in een eersteklascoupé. Explosievendeskundigen onderzochten de tas. De trein werd tijdens het onderzoek op een zijspoor gezet om het overige treinverkeer niet te hinderen. Na het geven van het sein veilig kon de internationale trein zijn reis naar Amsterdam voortzetten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Inzet militairen op straat kost bijna 18 miljoen euro

De inzet van militairen op straat om de politie te helpen met bewakingsopdrachten zal naar schatting 17,9 miljoen euro kosten. Dat heeft Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) gezegd in de bevoegde Kamercommissie.

De kost is een schatting voor de periode tussen 17 januari en 20 december en gaat ervan uit dat het niveau 4 voor Brussel tot die datum aangehouden blijft, zelfs al is er daarover nog geen beslissing genomen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Filmpje met katten moet toerisme in Brussel positieve boost geven

Om Brussel en het toerisme in de hoofdstad een extra hart onder de riem te steken in deze dagen van nabije terreurdreiging, hebben Toerisme Vlaanderen, Visit Brussels en Wallonie-Bruxelles Tourisme een filmpje online gezet met een knipoog naar de 'kattenactie' die tijdens de antiterrorismeacties op sociale media werd gehouden.

Tijdens de huiszoekingen zondagavond vroeg de politie om geen informatie via sociale media te verspreiden. De oproep werd goed gevolgd en twitteraars postten massaal kattenfoto's en -filmpjes onder de hashtag #BrusselsLockdown. De surrealistische actie kreeg veel sympathie, ook in het buitenland.

De agentschappen voor toerisme van de drie gewesten hebben nu een eigen 'kattenfilmpje' om het toerisme een boost te geven in deze voor de Brusselse toeristische sector moeilijke dagen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Bijna terug normaal'

Het leven in Brussel gaat weer een beetje zijn normale gang. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Eva Peeters die in de hoofdstad is.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Regering zet taskforce op

De federale regering heeft een taskforce in het leven geroepen die zich buigt over radicalisering bij personen die uit het buitenland afkomstig zijn. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de bevoegde Kamercommissie geantwoord op een vraag van zijn partijgenoot Koen Metsu.

Deze taskforce heeft op 19 november voor een eerste keer vergaderd en komt op wekelijkse basis bijeen. De kabinetten Justitie, Binnenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie bemannen de taskforce. De Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen, Fedasil, het OCAD, het crisiscentrum, de FOD Binnenlandse Zaken, de strafinstellingen, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de federale politie zijn ook vertegenwoordigd.

De bedoeling van de werkgroep is experts te verzamelen rond 'de problematiek van geradicaliseerde buitenlanders, niet enkel asielzoekers, maar ook andere migranten', aldus Francken. Ook 'incidenten' die te maken hebben met 'radicalisme en migratie' worden geanalyseerd.

Ook de problematiek van radicale imams en haatpredikers zal aandacht krijgen in de taskforce.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Regering zet taskforce op

De federale regering heeft een taskforce in het leven geroepen die zich buigt over radicalisering bij personen die uit het buitenland afkomstig zijn. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de bevoegde Kamercommissie geantwoord op een vraag van zijn partijgenoot Koen Metsu.

Deze taskforce heeft op 19 november voor een eerste keer vergaderd en komt op wekelijkse basis bijeen. De kabinetten Justitie, Binnenlandse Zaken, Defensie en Asiel en Migratie bemannen de taskforce. De Dienst Vreemdelingenzaken, het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen, Fedasil, het OCAD, het crisiscentrum, de FOD Binnenlandse Zaken, de strafinstellingen, de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de federale politie zijn ook vertegenwoordigd.

De bedoeling van de werkgroep is experts te verzamelen rond 'de problematiek van geradicaliseerde buitenlanders, niet enkel asielzoekers, maar ook andere migranten', aldus Francken. Ook 'incidenten' die te maken hebben met 'radicalisme en migratie' worden geanalyseerd.

Ook de problematiek van radicale imams en haatpredikers zal aandacht krijgen in de taskforce.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Peeters vraagt FOD Economie gevolgen verhoogd dreigingsniveau in kaart te brengen

Over de impact van het verhoogde dreigingsniveau zijn nog geen statistieken voorhanden, maar je hebt geen enquêtes nodig om te zien dat bepaalde sectoren, vooral in Brussel waar het hoogste dreigingsniveau van kracht is, minder klanten over de vloer krijgen. Dat heeft vicepremier Kris Peeters (CD&V) verklaard. Hij hoopt dat het economische leven zo snel mogelijk weer op gang kan komen, maar zolang niveau 4 in Brussel geldt, zal het geen eenvoudige zaak zijn handelszaken en de horeca weer op hun normale niveau te krijgen, luidt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Klimaatbetoging in Oostende kan niet doorgaan

De klimaatbetoging van zondag in Oostende kan niet doorgaan omdat de politie onvoldoende manschappen ter beschikking heeft, meldt de burgemeester.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Derde aangehouden verdachte blijft in de cel

Lazez A., de derde man die onder aanhoudingsbevel werd geplaatst in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, blijft in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist, zo melden de advocaten van de man. Volgens het federaal parket heeft Lazez A. Salah Abdeslam vervoerd doorheen Brussel, op zaterdag 14 november of nadien, maar de man ontkent dat met klem. In zijn bestelwagen zijn wel twee wapens en een bloedspoor gevonden maar ook die zouden niets te maken hebben met de voorvluchtige Salah Abdeslam.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Beperkt aantal chauffeurs niet uitgereden bij De Lijn Vlaams-Brabant

In de stelplaatsen Het Rad, Dilbeek, Grimbergen en Londerzeel van vervoersmaatschappij De Lijn zijn een beperkt aantal chauffeurs die tussen 7.00 en 8.00 uur moesten starten, niet uitgereden. Dit leidt tot een licht verstoorde dienstregeling op aan aantal lijnen die Brussel bedienen, meldt De Lijn. De schoolbussen richting Brussel rijden wel allemaal.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Video: vijf aanhoudingen, wie speelde welke rol?

Het federaal parket heeft een vijfde persoon aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Wie speelde welke rol? Bekijk de video hier.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Metro rijdt opnieuw (gedeeltelijk) in Brussel

De bussen, trams en metro's van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijden woensdagochtend zoals voorzien. De eerste metro's zijn om 6 uur uitgereden, meldt woordvoerder Guy Sablon van de MIVB. 35 van de 69 stations gaan weer open, voornamelijk in het centrum.

De metrolijnen 1 en 5 rijden tussen Weststation en Montgomery, lijn 2 tussen Simonis en Elisabeth. De reizigers kunnen rekenen op een normale capaciteit, maar de metro zal enkel rijden tussen 6 uur en 22 uur. Normaal is dat van 5.30 uur tot zowat middernacht

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Administratieve regel houdt deradicalisering gevangenissen tegen

Het voornemen van de federale regering om een internationale topexpert rond deradicalisering in de gevangenissen aan te werven, wordt tegengehouden door de Inspectie van Financiën. Volgens de inspectie moet de aanwerving gebeuren via een Europese openbare aanbesteding, een procedure die maanden in beslag neemt, schrijft De Standaard.

Na de verijdelde aanslag in Verviers besloot de regering de radicalisering in de gevangenissen aan te pakken. Heel wat jonge draaideurcriminelen met een islamitische achtergrond blijken namelijk ontspoord te zijn nadat ze in de gevangenis in contact kwamen met radicale individuen.

Om het plan op poten te zetten, wil het gevangeniswezen een internationale expert als consultant-lesgever inschakelen: Ivan Calabuig-Williams. Hij wordt in Europa gezien als een van de hooguit vijf experts inzake deradicalisering.

Maar de Inspectie van Financiën, dat bindend advies geeft bij alle uitgaven van de federale regering, heeft negatief geoordeeld in het dossier over Calabuig omdat er een speciale procedure moet worden gevolgd. 'De aanwerving moet lopen via een Europese openbare aanbesteding', luidt de verklaring. Er wordt ook betwijfeld of Calabuig wel echt kan worden beschouwd als een expert.

Door die negatieve beslissing loopt het dossier maanden vertraging op, waardoor Justitie naast Calabuig dreigt te grijpen. Het kabinet-Justitie zoekt naar een oplossing.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Dienstverlening De Lijn opnieuw normaal

De dienstverlening van De Lijn in Vlaams-Brabant en Brussel verloopt woensdagochtend normaal. Volgens de busmaatschappij zijn alle chauffeurs van De Lijn Vlaams-Brabant tot nog toe - 6 uur - uitgereden en rijden ook de lijnen die Brussel bedienen normaal, zo meldt De Lijn woensdag in een communiqué.

De vervoersmaatschappij zal er ook voor zorgen dat alle schoolbussen rijden zodat de jongeren veilig naar de scholen in de hoofdstad worden gebracht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De Block waarschuwt ziekenhuizen voor infiltratie door terroristen

De regering houdt er ernstig rekening mee dat terroristen bij een aanslag de hulpdiensten viseren, of zich uitgeven als hulpverleners. Dat blijkt uit een brief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aan alle ziekenhuizen, ambulancediensten en brandweerzones, waarover Het Laatste Nieuws en De Morgen berichten.

Ziekenhuizen en spoeddiensten wordt gevraagd alle noodplannen te controleren en geüpdatete contactlijsten te bezorgen van alle hoofdgeneesheren en diensthoofden. Wanneer ziekenhuispersoneel en hulpverleners van het Rode of Vlaamse Kruis ondersteuning bieden tijdens grote evenementen, ligt de nadruk op herkenbaarheid en identificatie. "De badges van hulpverleners moeten zichtbaar en herkenbaar zijn voor de veiligheidsdiensten. Elke hulpverlener moet zijn identiteitskaart kunnen voorleggen en elke verantwoordelijke moet nagaan of alle medewerkers echt geregistreerd zijn bij zijn organisatie."

De maatregelen lijken sterk ingegeven door de aanslag die vorige week werd verijdeld in het Duitse Hannover. Toen wilden terroristen met een ambulance bommen binnenloodsen een voetbalstadion.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Reynders: 'We zoeken zo'n 10 jihadisten'

In een interview op de Amerikaanse tv-zender ABC stelde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dat België op zoek is naar zo'n 10 jihadisten die een aanval zoals in Parijs willen opzetten. Ze hebben volgens de inlichtingendiensten vooral op commerciële centra gemunt.

/
© /
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Huiszoekingen van zondag verijdelden terreurplannen'

De huiszoekingen die zondag in Brussel met veel machtsvertoon zijn uitgevoerd, hebben de plannen doorkruist om onze hoofdstad even hard te treffen als Parijs. Dat schrijven De Tijd en L'Echo op basis van 'meerdere welingelichte bronnen'. Het netwerk is gedestabiliseerd, aldus de bronnen van de kranten.

Zondagavond verrichtte het gericht inderhaast 22 huiszoekingen. Dat gebeurde omdat men urgente informatie had dat jihadisten op verschillende plaatsen in Brussel wilden toeslaan, net als in Parijs.

De huiszoekingen hebben, volgens de bronnen, het terreurnetwerk "gedestabiliseerd".

Eerder was gesuggereerd dat het resultaat van de actie teleurstellend was geweest omdat er geen wapens of explosieven werden gevonden. Er werd ook maar één verdachte aangehouden. Maar de onderzoekers zijn er volgens De Tijd van overtuigd dat ze verschillende schuiladressen hebben verbrand bij de acties. Er wordt ook benadrukt dat de terroristen hun wapentuig zo lang mogelijk verbergen op andere locaties en dat terreurcellen de daders van de aanslag pas op het laatste nippertje naar de uitvalsbases brengen.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Geen specifieke dreiging van IS in de VS'

Na een ontmoeting tussen president Obama en zijn nationale veiligheidsraad is gemeld dat er op dit ogenblik "geen geloofwaardige, specifieke dreiging" van IS tegen de VS is.

De mededeling volgt een dag nadat de VS een algemeen waarschuwend reisadvies hadden uitgegeven, waarin ze reizende Amerikanen oproepen tot waakzaamheid.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Franse premier: 'Niet meer mogelijk zoveel asielzoekers op te vangen'

De Europese Unie moet duidelijk zeggen dat het "niet meer mogelijk" is om zoveel asielzoekers op te vangen. Voor de Syrische oorlogsvluchtelingen moet in de buurlanden naar een oplossing worden gezocht. Dat zegt de Franse premier Manuel Valls, in een gesprek met onder meer de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Lees het hier.

I

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Erdogan: 'Turkije heeft het recht zijn grenzen te verdedigen'

Tijdens een eerder geplande toespraak ging de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in op het "Turks recht op verdediging van zijn grenzen".

Hij zei dat twee Russische aanvalsvliegtuigen het Turkse luchtruim hadden geschonden. Daarvan werd er een neergehaald. Erdogan kreeg applaus van zijn toehoorders, die voor de Dag van de Leerkrachten in Ankara waren bijeengekomen.

Erdogan had kritiek op de Russische luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië, zonder dat hij Rusland bij naam noemde. "Onder het voorwendsel de terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië te bombarderen, worden Turkmenen in de regio aangevallen".

De Turkse regering steunt de Turkmeense rebellen in Syrië, die tegen het regime van president Bashar al-Assad strijden. De Russen steunen dan weer het regime van Assad.

(Belga)

Abaaoud wou zich in zakenwijk La Défense laten exploderen

Het vermoedelijke brein van de aanslagen van 13 november in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, was van plan om zich de week erna te laten exploderen bij een nieuwe aanslag op de Parijse zakenwijk La Défense. Dat bevestigt de procureur van Parijs.

De Belgisch-Marokkaanse jihadi werd op 18 november gedood tijdens een inval van de politie in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis, waar hij zich verschool. Volgens procureur Molins ontdekte de politie dat Abaaoud "na de aanslagen is teruggekeerd naar de plaats van delict".

Bart Osaer
door Bart Osaer

Strijd kost geld: Europese leiders in de ban van de terreur (video)

Terwijl België de terreurdreiging van IS bijzonder ernstig neemt, buigen de Europese regeringsleiders zich over de beschikbare budgetten voor defensie. Strijd kost geld.

belga
© belga

Helft van de Brusselse metrostations blijft woensdag nog dicht

De Brusselse metro trekt zich woensdag opnieuw op gang, zij het nog niet overal. Welgeteld 35 van de 69 stations gaan weer open, voornamelijk in het centrum. In de buitenwijken zal er dus nog geen metroverkeer zijn, meldt de MIVB. Vrijdag volgt een nieuwe evaluatie.

Concreet wordt de noord-zuidas zowat volledig in ere hersteld, op drie stations na. De metro doet dus zowat het hele traject op premetrolijnen 3 en 4, enkel de stations Beurs, Anneessens en Lemonnier blijven voorlopig dicht.

De lijnen 1 en 5 rijden dan weer tussen Weststation en Montgomery, lijn 2 tussen Simonis en Elisabeth. Ook de premetrostations op lijn 7 tussen Meiser en Boileau gaan weer open.

De reizigers kunnen rekenen op een normale capaciteit, maar de metro zal enkel rijden tussen 6u en 22u. Normaal is dat van 5u30 tot zowat middernacht.

Vilvoordse scholen heropenen woensdag (bijna allemaal) opnieuw de deuren

In Vilvoorde openen de basis- en secundaire scholen en de scholen voor volwassenenonderwijs woensdag opnieuw de deuren. De beide kunstacademies, de stedelijke academie voor muziek, woord en dans en de Portaelschool voor Beeldende Kunsten, blijven tot en met zondag 29 november gesloten. Dat besliste de Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC) in overleg met de schooldirecties.

Gerecht zoekt Salah Abdeslam en Mohamed Abrini

In het Belgisch onderzoek naar de aanslagen in Parijs zijn de Belgische speurders op zoek naar een tweede man, naast Salah Abdeslam. Het gaat om de 30-jarige Mohamed Abrini. Dat meldt het federaal parket.

De man werd op 11 november, twee dagen voor de aanslagen, samen met Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation op de autosnelweg richting Parijs. Abrini zat toen achter het stuur van de Renault Clio die twee dagen later gebruikt werd bij het plegen van de aanslagen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Terreurbestrijding begint met taalcursus'

In België kweekte de combinatie van de sterke migratiestroom, de slechte integratie en het faliekante gedoogbeleid in het slecht bestuurde Brussel broeihaarden van hoge werkloosheid, criminaliteit en radicalisering. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes. 'De strijd tegen het terrorisme begint met een verplichte cursus Nederlands of Frans'.

belga
© belga

Geen extra agenten maar 200 militairen voor bescherming metro

De bijkomende manschappen die vanaf woensdag instaan voor de bewaking van de Brusselse metro zullen geen politiemensen zijn, maar militairen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. In totaal gaat het om tweehonderd militairen, die bovenop de spoorwegpolitie en de private agenten komen.

Door te kiezen voor militairen, houdt de federale politie bovendien capaciteit vrij om in te zetten aan de Brusselse scholen. Daar wordt om evidente redenen gekozen om geen soldaten te gebruiken.

Nieuwjaarsparty Belgian Beats in Paleis 12 afgelast

De nieuwjaarsparty 'The official intro' van Belgian Beats, op 31 december in Paleis 12 van Brussels Expo, gaat niet door. Dat laat de organisator van retroparty's dinsdag weten. "Met spijt in het hart hebben we vandaag de moeilijkste beslissing ooit genomen sinds we evenementen organiseren. Een beslissing die we nog nooit eerder hebben moeten nemen en die ons zwaar op het hart weegt", klinkt het in een persbericht van Belgian Beats.

"Dit besluit valt ons zeer zwaar, zowel op emotioneel als financieel vlak aangezien er voor de productie van dit event al heel wat investeringen en kosten werden gemaakt en we al maanden aan de voorbereidingen bezig zijn", voegt de organisatie eraan toe. "Het huidige klimaat laat ons, ons inziens, echter geen andere keuze."

De organisatie zegt dat ze al verkochte tickets zo snel mogelijk zal terugbetalen. Enkele bekende namen op de affiche waren Dr Motte en Westbam.

Club Brugge speelt Europa League-wedstrijd tegen Napoli zonder supporters.

Door de terreurdreiging speelt Club Brugge haar Europa League-wedstrijd tegen Napoli zonder supporters. Dat bevestigt de Brugse burgemeester Renaat Landuyt.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Lichte wijziging werkprogramma paleis

Het koninklijk paleis heeft de veiligheidsmaatregelen met betrekking tot publieke activiteiten van de koning en de koningin licht aangepast wegens de veiligheidssituatie en de terreurdreiging in Brussel. Voorts is het werkprogramma van het vorstenpaar licht aangepast. Dat zegt Pierre Emmanuel De Bauw, de woordvoerder van het paleis.

De Bauw voegt er nog aan toe dat alle verplaatsingen van het vorstenpaar op voorhand grondig worden geanalyseerd. Over de onmiddellijke beschermingsmaatregels van de koning en de koningin wordt niet gecommuniceerd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nog steeds geen VFR-, kalibratie- en pipelinevluchten boven Brussel

Er zijn nog steeds geen VFR-vluchten, kalibratievluchten en pipelinevluchten boven Brussel. In overleg met het crisiscentrum en de betrokken instanties werd preventief beslist om vanaf zondag 10 uur die drie soorten vluchten af te lasten. En die situatie is sindsdien niet veranderd, zo zegt de woordvoerder van Belgocontrol, Dominique Dehaene.

VFR-vluchten zijn vluchten die uitgevoerd worden met een toestel dat vliegt 'op zicht' en niet met behulp van instrumenten. Kalibratievluchten worden gebruikt om het materiaal op de luchthaven te testen, en met pipelinevluchten worden pijpleidingen vanuit de lucht gecontroleerd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brusselse gerechtsgebouwen blijven gesloten

Door de verlenging van de verhoogde terreurdreiging blijven verschillende gerechtsgebouwen in Brussel gesloten. Dat stelt Belga ter plaatse vast en wordt bevestigd door Stéphane Boonen, de stafhouder van de Franstalige Brusselse balie van advocaten. Enkel in het grote Justitiepaleis worden zittingen gehouden, de zittingen in de andere gebouwen gaan niet door.

Dinsdag zitten de Franstalige en Nederlandstalige balies samen met de verschillende rechtbankvoorzitters en het parket om mogelijke oplossingen te zoeken.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brusselse musea gaan geleidelijk weer open

Een aantal musea en tentoonstellingszalen in Brussel gaan geleidelijk aan weer open. Het Atomium is dinsdag weer opengegaan, net als Mini-Europa en Saloon Cocoon op de Heizelvlakte.

Maandagavond had de Brusselse cultuurschepen Karine Lalieux (PS) al aangekondigd dat de stadsmusea dinsdag weer zouden geopend worden. Het Paleis voor Schone Kunsten blijft dinsdag wel nog dicht en de Koninklijke Bibliotheek blijft zelfs gesloten tot maandagochtend 30 november.

Een aantal federale musea, zoals het Museum voor Natuurwetenschappen, heeft aangekondigd dat ze tot vrijdag 27 november dicht blijven, maar ze 'herbekijken de situatie elke dag opnieuw.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Aanslagen in Parijs hebben geen negatieve impact op vertrouwen Duitse ondernemer'

Verrassend: Het vertrouwen van de Duitse ondernemers is in november onverwacht toegenomen, ondanks de groeivertraging van de opkomende landen, de terrroristische aanslagen in Parijs en het dieselschandaal rond Volkswagen.

belga
© belga
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Kan kerstmarkt doorgaan?

In Brussel zitten politie en burgemeester samen om te bespreken of de kerstmarkt dit jaar wel kan doorgaan. Ieder jaar komen zo'n anderhalf miljoen mensen naar de Brusselse kerstmarkt.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Gent start met actieplan tegen radicalisering

Gent wacht niet op de subsidiegoedkeuring voor twee voltijdse werkkrachten om het probleem van de radicalisering aan te pakken en start met een actieplan. Dat blijkt uit een antwoord van de Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) op een vraag van CD&V-fractieleider Veli Yüksel.

Maandagavond raakte bekend dat dit jaar vier mensen die in Gent gedomicilieerd zijn, drie mannen en een vrouw, naar het jihadistisch strijdgebied zijn vertrokken. 'We moeten alert zijn voor alle vormen van radicalisering en extremisme, ook moslimgemeenschap is vragende parti'", zegt Veli Yüksel. 'Vier Gentenaars vertrokken naar Syrie. Dat zijn er vier teveel. Zij die vertrekken is één zaak, degenen die radicaliseren en in onze maatschappij rondlopen moeten we ook goed opvolgen.'

De stadsdiensten maken nu samen met politie, parket, scholen, CLB's en andere hulpverleningsinstanties werk van het preventieve en curatieve (zorgende) luik. 'Radicalisering is een proces', zegt burgemeester Termont in zijn antwoord. 'De bedoeling is om te voorkomen dat mensen radicaliseren en om aan de slag te gaan met mensen die dreigen te radicaliseren.'

Gent doet dat ten eerste door bestaande netwerken van organisaties die met jongeren werken te versterken. Die organisaties moeten onder meer weten waar ze terecht kunnen met vragen, de meest 'vatbare' groepen kunnen bereiken en kennis en deskundigheid in eigen rangen verhogen. Daarnaast wordt, bij signalen van radicalisering of bij wie geradicaliseerd is, met een 'casemanager' gecoördineerd te werk gegaan. Die maakt dan een stappenplan met alle partners, zoals de school, OCMW, parket of politie.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Fanzones blijven behouden tijdens EK in Frankrijk

De Franse overheid is na de terreuraanslagen in Parijs niet van plan fanzones tijdens het EK voetbal van volgende zomer te verbieden. Wel zullen er extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve maakte het nieuws na afloop van een vergadering in Parijs bekend. 'We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de fanzones kunnen georganiseerd worden in de beste omstandigheden. We zullen permanent evalueren hoe we het best onze middelen kunnen gebruiken', aldus Cazeneuve, die nog meer wil inzetten op videobewaking en extra manschappen op het terrein.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Genoeg agenten voor Brusselse scholen?

De scholen in Brussel maken zich klaar voor morgen. Na twee dagen gaan ze terug open, maar met extra veiligheidsmaatregelen. Evacuatieplannen worden gecheckt en iedereen krijgt te horen wat er moet gebeuren in een noodsituatie. Toch wordt het een huzarenstukje om alle scholen in Brussel te beveiligen. Volgens de burgemeesters zijn er 288 extra agenten nodig.

Bekijk hier de video: Zijn er voldoende agenten voor de Brusselse scholen?

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Winkelcentra in Brussel openen weer de deuren

De winkelcentra City 2, Anspach, Woluwe Shopping Center en Westland openen vanaf woensdag weer de deuren. Voor de Gulden Vliesgalerij in Elsene is dat dinsdag al het geval. Dat kondigde beheerder Devimo aan.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wat betekent de terreurdreiging voor uw portemonnee?

Wat zijn de gevolgen voor onze economie en voor uw portemonnee van de aanslagen in Parijs en het invoeren van het terreurniveau 4 voor het Brussel grondgebied?

Lees hier welke gevolgen de terreurdreiging heeft voor uw portemonnee.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Bommelding in Mechelse school

In het centrum van Mechelen worden de gebouwen van de Technische Scholen Mechelen (TSM) in de Nieuwe Beggaardenstraat ontruimd na een bommelding. Dat is vernomen bij de lokale politie. Alle leerlingen en personeelsleden worden naar buiten geleid en de gebouwen zullen doorzocht worden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Koninklijke Bibliotheek gesloten tot 28 november

De Koninklijke Bibliotheek van België houdt tot en met zaterdag 28 november de deuren dicht naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging. Dat laat de Bibliotheek weten in een persbericht en op haar website.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Frankrijk gaat veiligheidsportieken installeren voor Thalys

De Franse regering gaat veiligheidsportieken installeren voor de Thalystreinen. Dat heeft de Franse minister van Transport Ségolène Royal laten weten. De portieken komen er nog 'voor 20 december in Rijsel en Parijs', aldus de minister.

Volgens Royal komen er ook portieken 'in Brussel, Amsterdam en Keulen.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Ook SP.A wil handelsrelatie met Saoedi-Arabië herbekijken

Ook oppositiepartij SP.A vindt dat ons land de handelsrelaties met Saoedi-Arabië moet herbekijken. Kamerlid Dirk Van der Maelen: 'Wij doen aan deradicalisering in eigen land, maar werken intussen nauw samen met landen die het radicalisme verspreiden en financieel steunen. Die tegenstelling is onhoudbaar.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Man die Abaaoud onderdak bood, voor rechter

De man die onderdak bood aan de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs verschijnt vandaag voor de rechter, zo zegt een bron binnen het gerecht. Dan zal beslist worden of de man langer zal worden opgesloten.

Jawad Bendaoud, de vermoedelijke eigenaar van het pand waar onder andere Abdelhamid Abaaoud verbleef in de nasleep van de aanslagen op vrijdag 13 november, werd op 18 november opgepakt op straat in Saint-Denis, een voorstad in het noorden van Parijs.

Net voor zijn arrestatie gaf Bendaoud nog een interview. Daarin ontkende hij te weten aan wie hij onderdak bood. 'Een vriend vroeg me om twee van zijn maten voor enkele dagen onderdak te bieden...Ik heb gezegd dat er geen matrassen waren, maar dat vonden ze niet erg, ze wilden enkel water en kunnen bidden', zei de man. 'Ze vroegen me om te helpen, ik heb geholpen, maar ik wist niet dat het terroristen waren', zei de man, die een gerechtelijk verleden heeft.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Groen vraagt opschorting handelsrelaties met 'schurkenstaat' Saoedi-Arabië

Volgens Groen kan de binnenlandse aanpak van de terreur niet los gezien worden van 'een herijking van het buitenlands beleid.' 'De jaarlijkse export vanuit België naar Saoedi-Arabië bedraagt 2 miljard euro. Daarvan gaat één tiende naar wapenhandel. 'Het is onbegrijpelijk dat, op zijn minst op vlak van wapenexport, Saoedi-Arabië nog niet op de zwarte lijst staat.'

Lees hier: Groen vraagt opschorting handelsrelaties met 'schurkenstaat' Saoedi-Arabië

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Online bestellingen met 50 procent toegenomen'

'Het aantal online bestellingen is sinds het voorbije weekend met de helft toegenomen', zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Carrefour. De stijging is er voornamelijk in de 19 gemeenten van Brussel en in de rand rond Brussel. Het gaat zowel om bestellingen die thuis bij de klant worden afgeleverd, als bestellingen die door de klant zelf worden opgehaald aan een 'drive-punt'.

Opmerkelijk is ook dat de verkoop in de winkels er niet onder lijdt, aldus de woordvoerder. 'We zien dat de gemiddelde aankoopwaarde per winkelkar ook is gestegen', zegt van Outryve. 'Wat er misschien op wijst dat de shoppers hun aankopen voor de hele week in één keer doen in plaats van verschillende kleren per week naar de winkel te komen.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Gebouwen Vlaamse overheid zijn open

De gebouwen van de Vlaamse overheid in Brussel zijn dinsdag open, maar er is wel voorzien in extra politiebewaking aan de ingang. Het werk en de dienstverlening lopen gewoon door. Het zijn de leidend ambtenaren die beslissen of hun personeel kan telewerken of niet. Verder zijn enkele maatregelen verscherpt. Zo zijn er bijvoorbeeld striktere onthaalprocedures.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Samenwerking met Marokko verbeteren op hoogste niveau kan nooit kwaad'

Het telefoontje van koning Filip naar zijn Marokkaanse collega Mohamed VI, om nauw samen te werken op vlak van veiligheid, wil volgens Jan Jambon niet zeggen dat de samenwerking met Marokko spaak loopt.

Lees hier: 'Samenwerking met Marokko verbeteren op hoogste niveau kan nooit kwaad'

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brusselse trams rijden normaal, busnet geleidelijk opgestart

Alle trams rijden normaal, behalve op de tien lijnen waar de lijn onderbroken is door de pre-metro. 'Er werden drie pendelbusdiensten ingelegd. Zij rijden tussen Pétillon en Meiser, op de route Thomas-Liedts-Kruidtuin-Rogier-Noord en tussen de Ninoofsepoort en het Zuidstation', aldus Van hamme.

'Wat de bussen betreft is er een gestabiliseerd net. Dat wil zeggen dat we gestart zijn met de prioritaire lijnen eerst te openen en dan geleidelijk ook de rest. Intussen wordt gereden op 37 van de 50 lijnen', klinkt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Kostenplaatje extra militairen

Na de aanslagen in Parijs besliste de regering om 300 extra militairen in te zetten (bovenop de 200 die al strategische plaatsen zoals ambassades en synagoges beveiligden). En hoewel niemand de inzet van de militairen ter discussie stelt, hangen daar uiteraard wel extra budgettaire kosten aan vast, schrijft De Tijd.

Uit cijfers van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) blijkt dat de extra militairen van januari tot augustus 8,3 miljoen euro extra kosten. (1,5 miljoen per maand). Aangezien het nu zou gaan om een verdubbeling van het aantal militairen, kan dat al snel 3 miljoen euro per maand kosten, klinkt het.

Al wil minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op dit moment geen rekening houden met de kostprijs. '. Alle middelen moeten nu ingezet worden om het terreurnetwerk op te rollen.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Crisiscentrum 1771

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Is ons land voorbereid op het ergste?'

'Dat terroristische organisaties over een rudimentair atoomwapen beschikken is weinig waarschijnlijk. Anderzijds volstaat een tennisbal plutonium, waarvan nog honderden tonnen verspreid liggen over de hele wereld, om een rudimentair kernwapen in elkaar te knutselen', schrijft docent internationale politiek Tom Sauer.

Lees hier zijn volledige opinie: 'Is ons land voorbereid op het ergste?'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Australië wil geen troepen naar Syrië sturen

Australië is niet van plan om gevechtstroepen naar Syrië te sturen om er te strijden tegen Islamitische Staat (IS). Dat verklaarde de premier Malcolm Turnbull in het parlement. Volgens hem moet een politieke oplossing gevonden worden tegen terrorisme.

Ook Australië is volgens de premier kwetsbaar voor terreuraanslagen. Maar Turnbull is wel een pak gematigder dan zijn voorganger: 'het is niet het moment voor machismo', klonk het.

De Australische eerste minister zei ook boos te zijn over de aanslagen in Parijs, 'maar dit mag ons oordeel niet vertroebelen'. Volgens hem kan terrorisme enkel verslagen worden door 'kalm en professioneel' te handelen.

Turnbull meent dat IS in een zwakke positie staat. 'Ze hebben meer smartphones dan wapens, meer Twitter-accounts dan soldaten. We moeten ons niet gek laten maken door hun hype'.

Australië levert al luchtsteun aan de internationale coalitie die strijd voert in Irak. Maar volgens Turnbull is er onder de wereldleiders die hij de voorbije week ontmoette geen steun voor een invasie in Syrië. 'Australië steunt de onderhandelingen in Wenen om een politieke oplossing voor Syrië te vinden.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Verstoord busverkeer Vlaams-Brabant

In de Vlaams-Brabantse stelplaatsen Het Rad, Dilbeek, Meerbeke, Asse, Grimbergen en Londerzeel zijn ongeveer de helft van de buschauffeurs deze ochtend niet uitgereden. Dit leidt tot een verstoorde dienstregeling op een aantal lijnen die Brussel bedienen, zo meldt De Lijn.

Ook een aantal schoolbussen richting Brussel zullen niet uitrijden omdat de scholen daar vandaag nog gesloten blijven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Kopstuk van Way of Life gearresteerd'

De federale politie heeft opnieuw een kopstuk van de salafistische beweging The Way of Life, de opvolger van Sharia4Belgium, gearresteerd. De vierkoppige leiding zit nu achter tralies, schrijft Gazet van Antwerpen.

De voorbije weken werden de kopstukken van de schimmige jihadistische beweging één na één opgepakt. De jongste arrestatie, die van S.A., dateert volgens de krant van maandag. "In totaal zitten er nu vier personen in de cel die beschouwd worden als de leiders van de beweging in Antwerpen".

The Way of Life is een salafistische en jihadistische beweging, die zich begon te profileren nadat Sharia4Belgium van de kaart werd geveegd door de federale politie en het parket. Experten schatten de aanhang van de beweging op een honderdtal radicale moslims. The Way of Life is zeker geen kopie van Sharia4Belgium, dat zich manifesteerde als een echte organisatie met een duidelijke structuur.

Omdat er aanwijzingen zijn dat jongeren door sleutelfiguren aangespoord zouden worden om in Syrië deel te nemen aan de jihad, opende het parket een onderzoek wegens terroristische activiteiten, aldus nog altijd Gazet van Antwerpen.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

België heeft aan Marokko 'nauwe samenwerking' gevraagd

België heeft Marokko gevraagd om 'nauw samen te werken op het gebied van inlichtingen en veiligheid'. Dat maakt het Marokkaans ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

Volgens het Marokkaanse ministerie heeft koning Filip zijn ambtsgenoot koning Mohamed VI van Marokko telefonisch gecontacteerd om de vraag over te maken. Het initiatief ging uit van de Belgische regering. Na het telefoontje hadden de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen, Mohamed Hassad en Jan Jambon, contact met elkaar. Daar zou volgens het persbericht 'een concrete en onmiddellijke inwerkingtreding van de samenwerking zijn afgesproken', op dezelfde manier als Marokko reeds samenwerkt met Frankrijk. Ook de top van de inlichtingendiensten van beide landen zouden reeds contact hebben gehad.

Het persagentschap Belga, dat over de Marokkaanse mededeling bericht, voegt daaraan toe, dat diensten van minister Jambon niet bereikt konden worden voor commentaar of bevestiging.

Vorige week droeg informatie van de Marokkaanse inlichtingendiensten bij tot de ontmanteling door de Franse onderzoekers van de jihadistische cel rond Abdelhamid Abaaoud.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

VS 'vernietigen 238 IS-tankwagens'

Volgens het Amerikaans ministerie van Defensie zijn tijdens het voorbije weekend bij luchtaanvallen in het noordoosten van Syrië 238 tankwagens van IS vernietigd. De trucks werden getroffen terwijl ze zich aan oliedistributieplaatsen bevonden bij de door IS gecontroleerde plaatsen al-Hasakah en Dayr Az Zawr, meldt de BBC.

Vorige week waren bij een gelijkaardige operatie, volgens het Pentagon, al eens 116 tankwagens in IS-gebied vernield.

De luchtaanvallen tegen tankwagens, die de plaatselijke bevoorrading en de voor IS lucratieve olie-export moeten bemoeilijken, tonen een wijziging in de Amerikaanse aanpak. Tot voor kort werden de tankwagens niet gebombardeerd omdat ze vooral door burgers zouden worden bestuurd.

De huidige procedure bestaat erin dat de VS eerst in uitgestrooide pamfletten de aanvallen aankondigen, en voor ze echt beginnen te bombarderen eerst enkele waarschuwingsschoten lossen, zodat burgers zich uit de voeten kunnen maken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Aanslagen in Parijs zaaien verdeeldheid binnen IS'

Faisal Al Yafai, columnist en journalist bij de krant The National, vindt dat IS bij de aanslagen niet alleen gruweldaad begaan heeft, maar dat de terreurgroep door die gruweldood ook onenigheid sticht in de eigen rangen. Lees hoe hij de impact analiseert.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

VS waarschuwen reizigers voor 'wereldwijd terreurrisico'

De Verenigde Staten waarschuwen hun burgers voor een "vergroot en wereldwijd terreurrisico". Reizigers moeten volgens het advies steeds op hun hoede zijn.

"De huidige informatie laat vermoeden dat IS, Al-Qaeda, Boko Haram en andere terroristische groeperingen aanslagen blijven plannen in verschillende regio's".

Er wordt specifiek verweven naar Frankrijk, Nigeria, Denemarken, Turkije en Mali, waar dit jaar al aanslagen plaatsvonden. De doelwitten zijn al even algemeen. "Extremisten viseren sportieve evenementen, theaters, markten in open lucht of vluchten".

Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken verspreidt doorgaans waarschuwingen voor bepaalde regio's of landen. Dit keer is het opvallend breed.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'VS willen dat ook Nederland in Syrië bombardeert'

De Verenigde Staten willen dat Nederland mee gaat doen aan de bombardementen op IS in Syrië. Daartoe werd maandagavond een officieel verzoek overgemaakt. Dat meldden 'bronnen rond het ministerie van Defensie' aan RTL Nieuws.

Nederland bombardeert al een tijd IS-doelwitten in Irak, en doet dat op verzoek van de Iraakse regering. Tot nu toe is het Nederlandse standpunt altijd geweest dat er geen mandaat is om doelen in Syrië te bombarderen. Minister De Nederlandse minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, is momenteel in de Verenigde Staten.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Fransen voeren aanvallen in Syrië uit vanop vliegdekschip

Franse gevechtsvliegtuigen hebben voor het eerst luchtaanvallen op Islamitische Staat (IS) in Syrië uitgevoerd met vertrek van het vliegdekschip Charles de Gaulle. Dat maakte de Franse minister van Defensie bekend.

"Vanuit Jordanië voerden twee Mirage 2000 van het leger de missie uit. Ze werden simultaan vergezeld van vier Rafale-vliegtuigen vanuit het vliegdekschip", aldus een mededeling. Er werd volgens het ministerie een site in Raqqa gebombardeerd, waarbij onder meer een opslagplaats voor voertuigen en een herstelplaats zouden zijn vernield.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Brusselse stadsmusea gaan dinsdag terug open

De stadsmusea van Brussel, zoals het Broodhuis of het het museum voor het Kostuum en de Kant, doen dinsdag de deuren open. "Het is belangrijk dat de culturele sector een boodschap van vertrouwen geeft aan de burgers", zegt schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS), die een vergadering had met de directeuren van de stadsmusea. Vanaf woensdag moeten alle culturele instellingen op het grondgebied van de stad (zoals de Beursschouwburg, de KVS of het Théâtre National) weer toegankelijk zijn voor het publiek.

Er zullen geen politieagenten of militairen zijn, daarvoor gaat de voorkeur naar de scholen, maar er komen maatregelen. "Mensen zullen hun vesten en zakken moeten openen en tonen, en er zullen minder deuren open zijn, maar de instellingen blijven even gastvrij als voordien".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Scholen van Wemmel ook dinsdag dicht, Dilbeek en Halle heropenen

Naast alle scholen in Vilvoorde blijven dinsdag ook de scholen van het GO! in Wemmel dicht, met name Campus Wemmel en het Bijzonder Onderwijs 'De Eekhoorn'. Deze scholen waren ook maandag gesloten.

In Dilbeek wordt dinsdag wel opnieuw les gegeven. Dat is ook het geval in het KTA Pro Technica in Halle. Of in 'De Groene Parel' in Sint-Pieters-Leeuw opnieuw les gegeven wordt, is onduidelijk.

Op zijn website motiveert het KTA Pro Technica in Halle de beslissing om de school dinsdag opnieuw te openen met het feit dat er ondertussen een aantal structurele veiligheidsmaatregelen genomen werden. "De politie van Halle zal het toezicht op de school verhogen. De leerlingen zullen extra begeleiding krijgen als ze zich begeven van de ene campus naar de andere. Er worden ook extra personeelsleden ingeschakeld voor toezicht", aldus de schooldirectie.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Reynders wil 'correct' beeld tonen in het buitenland

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is van plan om de komende dagen het negatieve beeld bij te sturen dat na de aanslagen in Parijs internationaal geschetst is van België. Hij zou met een 'correcte' boodschap in verschillende Franse media aan het woord willen komen. Dat verneemt Belga "in zijn omgeving".

België en meer specifiek Molenbeek werden de voorbije dagen wereldwijd als broeihaarden van terrorisme voorgesteld, wat nogal voor de hand lag omdat enkele daders en ook het vermoedelijke brein van de aanslagen uit België afkomstig waren, ook al hadden velen de Franse nationaliteit.

Reynders zou in zijn perstour onder meer wijzen op het oprollen van de cel in Verviers, als bewijs dat er wel degelijk wordt opgetreden rond terrorisme.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mayeur: 'Geen louter Brussels probleem'

Tijdens de Brusselse gemeenteraad, die zijn solidariteit uitsprak met de slachtoffers van de aanslagen in Parijs en een minuut stilte hield, wees burgemeester Yvan Mayeur (PS) erop dat de radicalisering geen louter Brussels probleem is.

Op de vraag wat Brussel zou doen om zijn blazoen weer op te poetsen, antwoordde Mayeur dat dat een taak is voor heel het land: "Sharia4Belgium is niet in Molenbeek begonnen, maar wel in Antwerpen en in Vilvoorde. Er zijn problemen in al onze grote steden en we moeten de moed hebben om ze aan te pakken als we de realiteit geen geweld willen aandoen".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Der Spiegel: derde verdachte kwam Griekenland op 3 oktober binnen als asielzoeker

Volgens de online editie van Der Spiegel is uit onderzoek van vingerafdrukken en na de vondst van een paspoort gebleken dat ook een derde verdachte kamikaze van de aanslagen in Parijs zich op 3 oktober op het Griekse eiland Leros als Syrisch asielzoeker heeft geregistreerd. De naam van de derde persoon kan Der Spiegel niet geven. Eerder had de Franse politie namen, signalementen en foto's verspreid van twee kamikazes die op die 3de oktober in Leros geregistreerd werden.

Over de paspoorten die bij de kamikazes werden aangetroffen zijn er nog veel onopgehelderde vragen: zijn ze echt? Gebruikten de terroristen hun eigen papieren dan wel paspoorten van gestorven Syriërs, of gestolen documenten? Heeft IS moeite gedaan om te tonen dat men via de asielstroom Europa kon binnenkomen?

Grote federale musea blijven gesloten tot 27 november

Door de handhaving van dreigingsniveau vier blijven de grote federale musea in Brussel nog tot 27 november gesloten. Het gaat om het Museum van Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Dreiging van... Christelijke Staat

De Molenbeekse moskee Attadamoune heeft een brief ontvangen met doodsbedreigingen aan de moslimgemeenschap en ondertekend door "L'Etat chrétien", of "Christelijke staat". Dat bevestigt Jamal Habbachich, de voorzitter van de raad van moskeeën van Sint-Jans-Molenbeek, na berichtgeving op de website van de Franstalige openbare omroep RTBF.

Gekibbel onder Kamerleden over tijdelijke werkloosheid

Kamerlid Stefaan Vercamer (CD&V) vindt de uitspraak van collega Peter Dedecker (N-VA) over de tijdelijke werkloosheid "verwerpelijk in deze omstandigheden".

"Je hebt ministers die het onveiligheidsgevoel aanpakken met doortastend optreden, en je hebt er die het versterken", reageerde Peter Dedecker op het initiatief van minister Kris Peeters. "Het is belangrijk dat we het economische leven, ondanks de hinder, niet stilleggen."

Stefaan Vercamer begrijpt niet waarom Dedecker het werk van Jan Jambon met dat van Kris Peeters wil vergelijken. "Dat is als zeggen dat Tom Boonen beter koerst dan Kevin De Bruyne voetbalt", vindt het Kamerlid. "Iedereen doet zijn best in deze situatie. Kris Peeters houdt zich bezig met de economie en probeert mensen zo snel mogelijk zekerheid te geven, wat aangewezen is."

Mensen die de pech hebben in Brussel te werken of te ondernemen, mogen volgens de CD&V'er niet de dupe worden. "Hiervoor is de economische werkloosheid net uitgevonden", stelt hij.

Humor in tijden van grote spanning

Een grote antiterreuractie, zestien arrestaties, Salah Abdeslam die niet gevat is en het terreurniveau dat op 4 blijft staan. Maar wat onthoudt de wereld over gisteravond? Katten.

Stations Brussel-Schuman, Brussel-West, Merode en Delta blijven gesloten

De stations Brussel-Schuman, Brussel-West, Merode en Delta blijven ook dinsdag nog gesloten na de handhaving van het dreigingsniveau op vier.

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB blijven 69 (pre)metrostations gesloten. De bussen en trams rijden wel.

'Bomgordel gevonden in de buurt van Parijs'

In Montrouge, in de buurt van Parijs, is een bomgordel gevonden. Dat melden Franse media, op gezag van niet nader genoemde bronnen. De gordel, die werd gevonden in een vuilnisbak, lijkt erg op de bomgordels die de daders van de aanslagen in Parijs van 13 november gebruikten, klinkt het.

De omgeving werd afgesloten door de ordediensten. De gerechtelijke politie en de technische en wetenschappelijke politie zijn ter plaatse en hebben een onderzoek gestart.

Volgens Le Figaro werd de gordel gevonden in dezelfde buurt als die waar de gsm van Salah Abdeslam, de voortvluchtige hoofdverdachte van de aanslagen, werd aangetroffen op 13 november.

Jan Jambon: 'Komende dagen nog meer politieacties'

Ondanks de vele politieacties is het probleem nog niet opgelost, reageert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op de handhaving van terreurniveau 4 voor Brussel. 'We zullen de komende dagen overgaan tot nog meer politieacties om de voortvluchtige Salah Abdeslam op te pakken', zegt hij aan VTM Nieuws.

Op de vraag waarom het zo lang geduurd heeft vooraleer de regering met een beslissing naar buiten kwam, zegt Jambon dat het na de analyse van het OCAD aan de regering is om de maatregelen te nemen die daartegenover gezet moeten worden. 'Er is onder meer gediscussieerd over het opnieuw opengaan van de scholen en metro en dat neemt wel wat tijd in beslag.'

BELGA
© BELGA

Eén persoon onder aanhoudingsbevel na huiszoekingen zondagavond

Van de 16 personen die zondagavond opgepakt zijn bij 22 huiszoekingen in het Brusselse en in Charleroi, is er slechts één onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag. De 15 andere opgepakte personen zijn na verhoor vrijgelaten. Dat meldt het federaal parket.

Het federaal parket geeft geen details vrij over de man die onder aanhoudingsbevel werd geplaatst maar vermoedelijk gaat het om iemand die Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, geholpen heeft aan de politie te ontkomen.

Van de vijf personen die maandagochtend werden opgepakt, zijn er ook al twee vrijgelaten, over de andere drie wordt pas dinsdag beslist.

Dreigingsniveau voor Brussel blijft een week lang op 4

Het dreigingsniveau in het Brussels gewest blijft gehandhaafd op niveau 4, wellicht tot volgende maandag, zegt premier Charles Michel. Voor de rest van België blijft terreurniveau 3 van kracht.

Sinds 15.30 uur maandag zat de Nationale Veiligheidsraad bijeen over de terreurdreiging. De vergadering duurde meer dan drie uur.

Er zullen minder evenementen plaatsvinden zolang terreurniveau 4 van kracht is. De scholen en de metro worden woensdag wel heropend, gaat premier Michel verder. 'Dat is een sterk signaal dat we progressief naar een normale situatie willen gaan.'

Michel wil de bevolking bedanken voor de sereniteit en het begrip. De premier bedankt ook de veiligheidsdiensten. 'Hun werk is niet makkelijk, ze krijgen onze steun.'

'We nemen elke beslissing in eer en geweten', besluit de premier.

Ook extra maatregelen bij K3-shows

Ook Studio 100 gaat extra veiligheidsmaatregelen nemen naar aanleiding van de terreurdreiging. Bij de populaire K3-shows die vanaf zaterdag in Flanders Expo in Gent gepland staan en later nog naar Antwerpen, Hasselt en Oostende trekken, zal het bedrijf "de waakzaamheid vergroten" en een strengere toegangscontrole voorzien. Bagage, (rug)zakken en grote (hand)tassen zijn tot nader order niet toegestaan voor bezoekers.

Passagiers Thalys en TGV half uur vroeger in station

Passagiers voor Thalys-, TGV- en ICE-treinen vanuit Brussel-Zuid of Antwerpen-Centraal worden verzocht 30 minuten vroeger aanwezig te zijn voor veiligheidscontroles. De veiligheidscontroles zijn een gevolg van het verhoogde dreigingsniveau in het Brusselse gewest.

Milquet wil 'safe rooms' in scholen

De minister van Onderwijs in de Franse gemeenschap, Joëlle Milquet (CDH), heeft een reeks aanbevelingen klaar waarmee de Brusselse scholen de veiligheid kunnen verhogen. Een van de pistes die de minister volgens de krant Le Soir naar voren schuift, is de inrichting van "safe rooms" of ruimtes waarin leerlingen en leerkrachten zich in het geval van een incident in veiligheid kunnen brengen.

Naast de eventuele "safe rooms" suggereert ze binnen elke school iemand aan te duiden die de toegang tot het gebouw aan het begin en het einde van de lessen kan bewaken. Milquet benadrukt ook het aantal bijeenkomsten in groep voor de schoolgebouwen te beperken. Ook vraagt ze het aantal leerlingen dat de school wettig mag verlaten, tot een minimum te beperken. Daarnaast beveelt de CDH-politica aan de deuren en toegangspoorten van elke school te sluiten en slechts één ingang te behouden voor de leerlingen, die permanent wordt bewaakt.

Scholen in Dilbeek morgen opnieuw open

De scholen in Dilbeek gaan morgen na een dag sluiting opnieuw open. Dat is maandag beslist na overleg tussen het gemeentebestuur, de politie en de betrokken schooldirecties. De beslissing tot sluiting werd zondagavond genomen onmwille van de beslissing van de regering om het dreigingsniveau 4 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te behouden. Dilbeek grenst aan het Brussels gewest.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Franse economie kampt met ernstige problemen'

Ook voor de Franse economie zijn de aanslagen van 13 november in Parijs een 'game changer': onze zuiderburen willen meer geld uittrekken voor veiligheid en mogen daarom van de Europese Commissie soepeler omgaan met de begrotingsregels. Maar het overheidstekort van 3 procent, de hoge overheidsuitgaven, de zware belastingdruk en de negatieve handelsbalans blijven als een zwaard van Damocles boven Frankrijk hangen. Frankrijk heeft al jaren een chronisch competitiviteitsprobleem, oordeelt Trends-redacteur Alain Mouton.

belga
© belga
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

LIVESTREAM: Wordt terreurniveau behouden of bijgesteld?

De regering houdt straks een persconferentie over de beslissing van de nationale veiligheidsraad inzake de terreurdreiging. Het terreurniveau staat nu op vier, het hoogste peil.

Bekijk de livestream hier.

Orakel Van Knack
door Orakel Van Knack

Het Orakel van Knack.be: 'PSsssst!'

Bart Osaer
door Bart Osaer

Siemens-topman Kaeser waarschuwt voor economische schade door terreur

Volgens Siemens-topman Joe Kaeser kunnen de recente terreuraanslagen - en de dreiging van terreur - verstrekkende economische gevolgen hebben. "Investeren gaat over geloven, over de toekomst, en als gebeurtenissen zoals in Parijs zich voordoen, zullen de mensen wachten."

reuters
© reuters

Brusselse bedrijven kunnen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen

De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan worden ingeroepen als de uitvoering van de arbeidsovereenkomst onmogelijk is door omstandigheden die zich plots voordoen buiten de wil van de werkgever en werknemer om.

Al meer dan 17.000 oproepen voor informatienummer 1771

Het informatienummer 1771, dat het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zaterdagmorgen activeerde naar aanleiding van het optrekken van het dreigingsniveau, heeft tot nu toe al meer dan 17.000 oproepen ontvangen. Het nummer is in principe nog tot 20.00 uur maandag bereikbaar, maar dit uur kan verlaat worden als er nog veel oproepen binnenlopen.

"Mensen die bellen, stellen vooral vragen over hoe de situatie de dag nadien in het Brusselse zal zijn en of bijvoorbeeld de metro zal rijden", aldus Peter Mertens van het Crisiscentrum. Hij herhaalt in dit verband zijn oproep dat vooraleer te bellen iedereen de berichtgeving over de terreurdreiging via de media en websites van de verschillende en lokale overheden zou raadplegen en slechts nadien - indien nog nodig - een beroep te doen op dit informatienummer - als men desgevallend nog praktische vragen heeft.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Politie bedankt 'behulpzame katten'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Jupiler Pro League niet in de greep van de angst

Impressies van de collega's van Sport/Voetbalmagazine ter plaatse van een weekend eersteklassevoetbal bij verhoogde terreurdreiging. Lees meer.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Gerucht over Salah Abdeslam in Luik klopt niet'

Zondagavond ging het hardnekkige gerucht dat hoofdverdachte Salah Abdeslam in het Luikse was gezien aan het stuur van een BMW en tot tweemaal toe was kunnen ontkomen aan de politiediensten. Dat blijkt niet te kloppen. 'Tijdens een politiecontrole gisterenavond in de Luikse regio, heeft een voertuig BMW inderdaad de vlucht genomen', zegt woordvoerder Eric Van der Sypt van het federaal parket. 'Dit voertuig is intussen geïdentificeerd. Het verder onderzoek heeft aangetoond dat het geen enkele band vertoont met de lopende operatie.'

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vijf nieuwe aanhoudingen bij zeven nieuwe huiszoekingen maandag

De politiediensten hebben vanochtend zeven nieuwe huiszoekingen uitgevoerd in Brussel en Luik. Daarbij zijn vijf personen opgepakt, meldt het federaal parket. Zij worden momenteel verhoord. Het totaal aantal arrestaties komt daarmee op 21. Er is ook een som geld van 26.000 euro in beslag genomen, naast een hoop andere spullen. Die worden momenteel onderzocht. In de loop van de dag wordt beslist wie van de 21 opgepakte personen voor de onderzoeksrechter geleid wordt.

Vlaams Parlment neemt extra veiligheidsmaatregelen

Het personeel kan wel komen werken, maar wordt gevraagd "waakzaam" te zijn en steeds duidelijk zijn badge te dragen. Individuele bezoekers krijgen ook enkel toegang tot het gebouw indien ze vooraf zijn aangemeld. Externe firma's krijgen de boodschap dat enkel dringende leveringen en herstellingen mogelijk zijn.

De normale vergaderingen en activiteiten vinden plaats. Twee evenementen die maandag in de gebouwen van het parlement zouden plaatsvinden, zijn wél geschrapt

Ambassades in Brussel waarschuwen: 'Blijf binnen'

Onder meer de ambassades van de Verenigde Staten en Canada in Brussel zijn maandag dicht, terwijl de meeste ambassades hun burgers ook waarschuwen. Ze raden aan om de aanwijzingen van de Belgische autoriteiten op te volgen, waakzaam te zijn en plaatsen te mijden waar veel mensen samenkomen.

Sommige landen gaan nog verder. Zo verspreidde de Amerikaanse ambassade een mededeling waarin Amerikanen aangemaand werden om binnen te blijven. Een gelijkaardige boodschap staat op de website van de ambassade van Jordanië: "De ambassade spoort burgers aan hun huizen niet te verlaten, behalve als het extreem noodzakelijk is".

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Aanslag in Hannover vermeden door Duitsland-Nederland af te gelasten'

Er is vorige week in Hannover wel degelijk een 'zorgvuldig geplande aanslag' verijdeld, door de interland Duitsland - Nederland af te gelasten. Dat hebben bronnen bij de Duitse veiligheidsdiensten gezegd aan de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Vergeet ook niet dat dove mensen ook al geen radio kunnen beluisteren'

De oproep van Fevlado kreeg de steun van N-VA-politica Helga Stevens, zelf ook doof. Het Crisiscentrum antwoordde al dat het nummer 1771 inderdaad niet toegankelijk is voor dove personen, maar dat men wel beschikbaar was via Facebook en Twitter. Waarop Stevens via Twitter antwoordde: 'Ja maar, veel dove mensen hebben moeite met geschreven taal! Ze hebben nood aan info & communicatie in gebarentaal. Vergeet ook niet dat dove mensen ook al geen radio kunnen beluisteren - ze missen dus al zeer veel info!'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Doven worden over het hoofd gezien'

Doven krijgen onvoldoende informatie in gebarentaal over de verhoogde terreurdreiging. Dat zegt Filip Verstraete, algemeen directeur van Fevlado (Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties). Verstraete trok zondag al op Twitter aan de alarmbel en signaleerde het probleem onder meer bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en bij het Crisiscentrum. Zo is het speciale nummer 1771 niet toegankelijk voor doven en is er ook op televisie geen of weinig vertaling van het nieuws naar Vlaamse Gebarentaal (VGT). 'Wij hebben recht op informatie. Gelieve dit op te lossen. De doelgroep doven wordt over het hoofd gezien'. Volgens Verstraete is er intussen een contact geweest tussen Binnenlandse Zaken en Fevlado en is de kwestie aangekaart. Er wordt gezocht naar een oplossing door bijvoorbeeld het inschakelen van een afstandstolken dienst.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verschillende winkels zijn dicht in Brussel

Meerdere grote ketens en shoppingcentra zijn dicht gebleven in Brussel wegens de verhoogde terreurdreiging. Veel supermarkten zijn echter wel opengegaan. Sportketen Decathlon houdt de vestigingen in Evere en Anderlecht dicht. Meubelwinkel Ikea doet hetzelfde in Anderlecht en Zaventem. Ook Westland Shopping in Anderlecht, Woluwe Shopping Center in Sint-Lambrechts-Woluwe en City 2 in Brussel zijn niet open. De commerciële centra van Shopping Cora in Anderlecht en Woluwe zijn ook dicht, net als de Cora-hypermarkten in Anderlecht en Woluwe.

Verschillende supermarkten zijn wel open. Carrefour meldt bijvoorbeeld dat zijn Brusselse winkels open zijn, behalve enkele die op vraag van de autoriteiten dicht bleven. Het gaat om de winkels die gevestigd zijn in het metrostation Rogier en in shoppingcentrum City 2. Bij Delhaize hetzelfde verhaal: de winkels zijn open, behalve die in de winkelcentra Westland en Basilix (Sint-Agatha-Berchem). De supermarkten namen wel extra veiligheidsmaatregelen, luidt het. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Griekenland krijgt vers geld na aanslagen

De redding van Griekenland was sowieso een verhaal van lange duur, na de aanslagen is het einde helemaal niet meer in zicht, schrijft Ewald Pironet. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Salah Abdeslam krijgt hulp'

Dat zei minister van Binnenlandse Zaken in het VTM-nieuws. 'Als iemand nu al sedert vorige vrijdagnacht op de vlucht kan blijven, dan denk ik dat we daaruit moeten afleiden dat hij steun krijgt.' Of een en ander te maken heeft met de arrestaties van afgelopen nacht (meer info eerder in deze live), wil Jambon niet zeggen. Afgelopen weekend had hij al gezegd dat de dreiging 'breder is dan Abdeslam'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Jambon bedankt media en twitteraars (video)

Gisteravond riepen de veiligheidsdiensten de media en de Twitteraars op om zo weinig mogelijk informatie te verspreiden over de antiterreuracties. Jambon: 'We moeten burgerschap tonen om deze groep onder controle te krijgen en dat was gisteren een prachtig voorbeeld. De media hebben meegewerkt en dat is hartverwarmend om vast te stellen. Een grote dank aan de media en aan de Twitteraars.'

Bekijk het fragment uit het VTM-nieuws

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

In beeld: Brussel ook vandaag op slot

Door de verhoogde terreurdreiging blijven scholen, crèches en de metro dicht in Brussel. Plaatsen die wel toegankelijk zijn, zoals stations, zijn veranderd in beveiligde burchten.

Bekijk de beelden hier.

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Opnieuw bommelding voor Antwerpse school

In het centrum van Antwerpen wordt opnieuw een school ontruimd en doorzocht na een telefonische bommelding. Dat zegt de lokale politie. Het gaat ditmaal om de Secundaire Handelsschool Sint-Lodewijk aan de Lombardenvest. Een onbekende belde de hulpdiensten met de boodschap dat daar om 12 uur een of meerdere bommen zullen ontploffen en de politie wil geen enkel risico nemen. Allicht worden de lessen dus tot na de middag geschorst. Of de leerlingen nadien weer naar school moeten, is niet duidelijk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Professor Herman Matthijs: '10 lessen na Parijs'

Na de bloedige aanslagen in Parijs en de gevolgen in eigen land wordt het tijd om lessen te trekken,' schrijft professor Herman Matthijs (VUB en UGent). Sommige beslissingen moesten al jaren geleden genomen zijn, andere gaan gevolgen hebben voor onze manier van leven. De 10 lessen volgens Matthijs.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ikea in Zaventem en Anderlecht dicht

'Omdat de veiligheid van onze medewerkers en onze klanten de hoogste prioriteit heeft, heeft Ikea België besloten om de woonwarenhuizen in Zaventem en Anderlecht vandaag te sluiten voor het publiek,' klinkt het in een persbericht. Ikea België zal de situatie verder grondig evalueren in overleg met overheden en veiligheidsinstanties. In de andere Belgische Ikea-woonwarenhuizen worden bijkomende veiligheidsmaatregelen geïnstalleerd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wat zijn de plannen van Salah Abdeslam?

Dat is de grote vraag. Er wordt gevreesd dat hij zijn 'taak' alsnog wil uitvoeren, mogelijk dus in Brussel in plaats van in Parijs. Maar het kan ook best zijn dat hij op de vlucht is voor IS, zegt VTM-journalist Faroek Ozgünes. 'IS wil hem ook vatten, want als hij praat met de politie kan hij veel informatie geven.'

Bekijk het videofragment

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Jan Jambon: 'Dit is vol te houden zolang we moeten'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt ook dat het leven zo veel mogelijk 'gewoon doorgaat'. 'De scholen blijven dicht en de metro blijft dicht. Maar voor de rest is het de bedoeling dat het economisch leven in Brussel gewoon verdergaat, dat de mensen niet in paniek slaan, geen angst hebben.' Ook de overheidsadministraties 'werken gewoon door, zij het met heel veel veiligheidsmaatregelen'. Al wordt wel gevraagd om de aanbevelingen van de ordediensten goed op te volgen. Hoe lang dit vol te houden is? 'Dit is vol te houden zolang we moeten. We zullen doorgaan zo lang als nodig', aldus nog Jambon, die wel beseft dat dit 'veel vraagt' van de maatschappij en van de overheid. 'Hoe rapper we hieruit geraken, hoe beter. Maar de zaak moet wel opgelost worden.'

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Jan Jambon: 'We gaan door tot de hele boel opgerold is'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt het voorlopig te vroeg om te oordelen of de grootschalige politieacties van zondagavond de dreiging verkleind hebben. Het werk is in elk geval niet gedaan. 'We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben.' Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Openbaar vervoer: wat rijdt wel/niet in Brussel?

Als gevolg van de hoogste terreurdreiging in Brussel is het openbaar vervoer in de hoofdstad verstoord. Een overzicht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Salah Abdeslam gesignaleerd in Luik'

Ook in het Luikse kwamen zondag speciale politie-eenheden in actie, maar daarover maakte het federaal parket geen melding. Volgens de lokale politie van Luik was er geen verband met de huiszoekingen in Brussel of Charleroi. Onder meer La Libre Belgique meldt zondagnacht dat mogelijk Salah Abdeslam in het Luikse (Rocourt) werd gezien, maar dat hij erin geslaagd is weg te rijden in een BMW, richting Duitsland. Die informatie kon niet bevestigd worden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Geen details over identiteit arrestanten

Het federaal parket geeft verder geen details over de identiteit van de gearresteerde personen of de resultaten van het onderzoek. 'Het onderzoek gaat nog voort', aldus de woordvoerder. 'De opgepakte personen zullen waarschijnlijk maandag voor de onderzoeksrechter geleid worden, die dan moet beslissen of ze onder aanhoudingsbevel geplaatst worden.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Geen wapens of explosieven gevonden, één lichtgewonde

Volgens het federaal parket noopten de resultaten van het lopende onderzoek tot de operaties van zondagavond, maar bij die huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden.

De huiszoekingen verliepen zonder incidenten maar bij de controle van een snackbar in Sint-Jans-Molenbeek is een wagen wel ingereden op de politie, waarop de politie tweemaal geschoten heeft. De auto nam daarop de vlucht maar kon even verder tegengehouden worden en de autobestuurder, die lichtgewond was geraakt, kon opgepakt worden. 'Het is niet duidelijk of die arrestatie in verband staat met de huiszoekingen', zegt parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt.

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

22 huiszoekingen, 16 arrestaties

De federale politie voerde niet minder dan 22 huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Negentien van de 22 huiszoekingen vonden plaats in het Brusselse Gewest, meer bepaald in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst. De drie laatste huiszoekingen vonden plaats in Charleroi. In totaal zijn 16 personen opgepakt maar Salah Abdeslam is daar niet bij, meldt het federaal parket.