Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Einde live

Hier eindigt deze live. Bedankt voor het volgen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Salah Abdeslam verschijnt donderdag voor Brusselse raadkamer

Salah Abdeslam verschijnt donderdag voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich dan uitspreken over zijn verdere aanhouding. Dat meldt zijn advocaat, meester Sven Mary.

Eerder was aangekondigd dat Abdeslam woensdag voor de raadkamer zou verschijnen maar de zitting zal dus pas een dag later plaatsvinden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Twee detonatoren gevonden in flat Vorst

In de flat in de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij plaatsvond, zijn twee detonatoren gevonden. Dat melden verschillende media en wordt bevestigd door het federaal parket. Explosieven werden er dan weer niet aangetroffen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Politie verspreidt opsporingsbericht Najim Laachraoui

Op vraag van het federaal parket en van de Brusselse onderzoeksrechter, heeft de politie een opsporingsbericht naar de terreurverdachte Najim Laachraoui verspreid. Wie Laachraoui gezien heeft of over andere nuttige informatie beschikt, kan contact opnemen met de politie op het gratis nummer 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

L'Obs verantwoordt zich na kritiek van Belgische politie

Het Franse magazine L'Obs heeft zich verantwoord, nadat het op de korrel was genomen door de Belgische politie. Die verweet het magazine dat het nieuws over Salah Abdeslam, de sleutelverdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, veel te vroeg had gepubliceerd. Het magazine zegt dat het zijn job heeft gedaan, zonder de politieoperatie in gevaar te brengen.

"Voor ons leek het van het grootste belang om het grote publiek, te beginnen bij de Brusselaar, op de hoogte te brengen dat de meest gezochte terrorist op deze planeet, sinds november, zich misschien nog in de Belgische hoofdstad bevond", zegt de redactiedirecteur van L'Obs, Matthieu Croissandeau, in een opiniestuk op de website. "U moet zich één moment inbeelden wat er gebeurd zou zijn als hij een nieuwe aanslag had gepleegd. Wat hadden ze ons dan verweten? 'Jullie wisten dat hij in Brussel zat en jullie hebben het verzwegen! '"

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Parijse procureur herhaalt vraag om Salah Abdeslam over te dragen

Bij zijn bezoek aan het Belgische federaal parket heeft de procureur van Parijs, François Molins, nogmaals zijn vraag herhaald dat Salah Abdeslam aan Frankrijk zou worden overgedragen, in het kader van het Europese aanhoudingsbevel dat Frankrijk tegen de man heeft uitgevaardigd. Of ook andere verdachten van de Parijse aanslagen die in België in de cel zitten, in Frankrijk zullen vervolgd worden, is iets dat nog moet worden beslist.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Procureur van Parijs niet onder indruk van klacht Sven Mary

François Molins, de procureur van Parijs, heeft zich niet onder de indruk getoond van de klacht die Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, zou indienen tegen hem. Volgens Mary schond de procureur het geheim van het onderzoek door uit de verklaring van Abdeslam te citeren maar Molins betwist dat. "Ik respecteerde de regels van de Franse procedure", klonk het.

"U mag niet vergeten dat we hier te maken hebben met twee dossiers, waarin onderzoek gedaan wordt door een Joint Investigation Team van Belgische en Franse speurders, die processen-verbaal uitwisselen", zei procureur Molins. "In een dergelijk gezamenlijk dossier kan elk parket communiceren volgens de regels die zijn nationale wetgeving hem opleggen. Het Franse wetboek bepaalt dat de procureur, als hij dat nodig of nuttig vindt, punctueel de pers of het publiek kan informeren over elementen uit het strafonderzoek. Dat is wat ik gedaan heb en ik blijf dan ook zeer sereen tegenover de klacht die aangekondigd wordt."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Federaal procureur: 'Onduidelijk of Abdeslam nieuwe aanslagen plande'

Het is onduidelijk of Salah Abdeslam nieuwe aanslagen voorbereidde in België of elders. Dat verklaarde federaal procureur Frédéric Van Leeuw op een gezamenlijke persconferentie met de procureur van Parijs, François Molins. Het feit dat we gestoot zijn op buitenlandse strijders die gewapend waren met zware oorlogswapens is natuurlijk reden tot bezorgdheid", zegt procureur Van Leeuw. "

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Grote belangstelling persconferentie federaal parket en procureur Parijs

De gezamenlijke persconferentie die federaal procureur Frédéric Van Leeuw en de procureur van Parijs François Molins geven, kan rekenen op grote belangstelling van de Belgische en internationale pers.

Het bezoek van de Parijse procureur was al enige tijd gepland. Het was namelijk de bedoeling een stand van zaken op te maken van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het bezoek van procureur Molins krijgt evenwel een extra dimensie door de arrestatie van Salah Abdeslam, afgelopen vrijdag, en de heisa rond de verklaringen van de procureur zaterdagavond. Op een persconferentie in Parijs zei die aan de Franse pers immers dat Salah Abdeslam tegenover de Belgische speurders had verklaard dat hij zich op 13 november moest opblazen in het Stade de France, maar dat hij teruggekrabbeld was. De advocaat van Salah Adbeslam, Sven Mary, vond dat procureur Molins daarmee het geheim van het onderzoek schond en is van plan klacht in te dienen tegen de procureur.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Molenbeek neemt advocaat voor huur gemeentewoning door Abdeslam

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek contacteert in de komende uren of dagen een advocaat om haar rechten te vrijwaren tegenover de bewoonster van de woning van de gemeente in de Vierwindenstraat 79, waar Salah Abdeslam vrijdag werd opgepakt. Dat verklaarde maandagmiddag schepen van Huisvesting en Gemeentelijke eigendommen Karim Majoros (Ecolo).

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

DNA van Laachraoui aangetroffen op explosieven

Het DNA van Najim Laachraoui, de verdachte die maandag werd geïdentificeerd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, is teruggevonden op "explosief materiaal dat gebruikt werd bij de aanslagen". Dat zegt een bron dichtbij het Franse onderzoek.

De 24-jarige man, die in februari 2013 naar Syrië vertrok, wordt al sinds 4 december opgespoord. Hij werd aan de Oostenrijks-Hongaarse grens gecontroleerd begin september in aanwezigheid van Salah Abdeslam, de sleutelverdachte in het onderzoek die vrijdag werd opgepakt. Hij had een valse identiteitskaart op zak met de naam "Soufiane Kayal".

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Waar is mysterieus briefje Abdeslam?

Het beruchte briefje dat Salah Abdeslam tijdens zijn arrestatie verloor, is zoek. Het is te zeggen: de politie is ervan overtuigd dat ze het briefje hebben meegenomen, maar ze vinden het niet meteen terug. 'Volgens hen zit het in een van de in beslag genomen dozen, ze zijn volop aan het zoeken', vertelt VTM Nieuws-journaliste Nathalie Dyck.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Procureur van Parijs aangekomen op federaal parket

François Molins, de procureur van Parijs, is maandag rond 10.00 uur aangekomen op het federaal parket, voor een ontmoeting met federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Beide procureurs houden maandagnamiddag om 15.00 uur een persconferentie in de gebouwen van het federaal parket, zo meldt het federaal parket.

Het bezoek van de Parijse procureur was al enige tijd gepland. Het was namelijk de bedoeling om een stand van zaken op te maken van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het bezoek van procureur Molins krijgt evenwel een extra dimensie door de arrestatie van Salah Abdeslam, afgelopen vrijdag, en de heisa rond de verklaringen van de procureur zaterdagavond.

BELGA
© BELGA

'Abdeslam heeft informatie die van onschatbare waarde is voor het onderzoek'

Sven Mary meent dat Salah Abdeslam een onschatbare waarde heeft aan informatie die interessant is voor elke partij in dit dossier. Of hij daarmee spijtoptant wil worden om strafvermindering te krijgen, zoals Het Laatste Nieuws schrijft, wil de advocaat niet gezegd hebben.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Abdeslam plande meer aanslagen in Brussel'

Salah Abdeslam was van plan om verdere aanslagen te plegen, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) verklaard aan de Britse krant The Independent. Volgens de minister nemen de autoriteiten deze bewering serieus, aangezien er 'in het begin veel zware wapens gevonden zijn en we een breed netwerk rond hem gezien hebben in Brussel'.

'De jacht is gedaan, dus er is een zekere vorm van opluchting'

Sven Mary heeft het afgelopen weekend een eerste contact van een 10-tal minuten gehad met zijn cliënt, Salah Abdeslam. Het gesprek vond plaats in het bijzijn van gemaskerde agenten. Abdeslam lag neer vanwege de schotwonde aan zijn been, zo vertelde Mary in De Ochtend op Radio 1. Nog volgens de advocaat leek Abdeslam enigszins opgelucht nu de jacht voorbij is. Vanavond ontmoet hij zijn cliënt een tweede keer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hoofd gerechtelijke politie haalt uit naar 'onverantwoordelijke media'

Directeur-generaal Claude Fontaine van de gerechtelijke politie is er persoonlijk van overtuigd dat de operatie die geleid heeft tot de arrestatie van Salah Abdeslam had kunnen mislukken door de 'onverantwoordelijkheid' van een 'bepaalde pers'.

'Wat zou men zeggen als de voortijdige aanwezigheid van de pers bij een interventie tot gevolg heeft dat de personen die men wilde oppakken kunnen ontsnappen', vroeg hij zich af op RTL-TVI in antwoord op vragen over het optreden van onder meer het Franstalig weekblad L'Obs en VTM.

Het Franse weekblad had vrijdagnamiddag onthuld dat er bij de huiszoeking in Vorst een vingerafdruk van Salah Abdeslam gevonden had. Daardoor moesten de speurders vroeger in actie treden in Molenbeek. Bij hun aankomst daar was de audiovisuele media reeds ter plaatse.

'We hebben de operatie moeten vervroegen', bevestigde Fontaine op vragen of de inval in Molenbeek niet zaterdag gepland was. 'Wanneer we in Molenbeek aankwamen, hebben we vastgesteld dat de zendwagens van de televisiestations reeds opgesteld stonden. Dat is echt onverantwoord', benadrukte de baas van de gerechtelijke politie. 'Als er informatie naar de pers wordt doorgespeeld door politiemensen, hopen wij hen te kunnen confronteren met hun verantwoordelijkheid. Daarnaast kan het gebruik van deze informatie door een bepaalde pers, op een totaal verkeerd ogenblik, zware gevolgen hebben', benadrtukte Fontaine. Hij riep op tot 'verantwoordelijkheidszin' en richtte zich in het bijzonder tot 'een bepaalde pers die in naam van de kijkcijfers de veiligheid van het personeel en de omwoners in gevaar brengt'. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Jambon is wel scherp voor Franse procureur

Terwijl minister Koen Geens (CD&V) niet wil reageren, was zijn N-VA-collega Jan Jambon op RTL-TVI wel scherp voor de Franse procureur. Diens uitspraken 'maken het leven of het onderzoek niet gemakkelijker', aldus Jambon.

De minister van Binnenlandse Zaken wees ook op een verschil in cultuur tussen de manier waarop het parket in Frankrijk en België communiceert. 'We zijn veel terughoudender om het onderzoek niet in gevaar te brengen', merkte hij op. 'Soms kan men te ver gaan, waarmee ik niet wil zeggen dat dit hier het geval is, maar men moet voorzichtig zijn'.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Klacht maakt weinig kans op slagen'

Volgens Pierre Chomé, advocaat en professor strafrecht aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), maakt de klacht van Sven Mary weinig kans op slagen aangezien de wet de procureur toelaat de pers in te lichten over een bepaald dossier. 'De wet-Franchimont, die de strafrechtelijke procedure regelt, voorziet dat de procureur tegenover de pers een stand van zaken kan opmaken over een bepaald dossier. Dat is onaangenaam voor de verdediging maar die kan op proportionele wijze antwoorden op de argumenten van het openbaar ministerie.' (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Schending van geheim van onderzoek

Volgens Sven Mary houdt het voorlezen van een deel van het verhoor van zijn cliënt tijdens een persconferentie een schending in van het geheim van het onderzoek.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Verontrustend dat we man die samen met Abdeslam is opgepakt, niet kennen'

Dat deze week enkele mensen gevat zijn die intens betrokken waren bij de aanslagen van november in Parijs, onder wie Salah Abdeslam, kan volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een belangrijke doorbraak zijn. Maar, zo waarschuwt hij, het blijft verontrustend dat we sommige van hen niet kennen. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'10 lessen na Molenbeek'

De overwinning van afgelopen vrijdag is zeker niet het einde van de strijd tegen het terrorisme, waarschuwt ook hoogleraar Herman Matthijs. Hij ziet tien lessen om te leren na de arrestatie van Abdeslam in Molenbeek.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Abdeslam wilde zich opblazen aan Stade de France, maar kwam daarop terug'

Salah Abdeslam wilde zich op 13 november opblazen aan het Stade de France in Parijs, maar is op zijn stappen teruggekomen. Dat heeft de vrijdag opgepakte overlevende dader van de aanslagen in de Franse hoofdstad zaterdag tijdens zijn verhoor in België verklaard, aldus de procureur van Parijs, François Molins, op een persconferentie.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Abdeslam komt aan in gevangenis Brugge

Salah Abdeslam is omstreeks 18.20 uur in een ziekenwagen aangekomen in de Brugse gevangenis. De ziekenwagen werd geëscorteerd door twee politievoertuigen en een helikopter. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. In Brugge wacht hem een op maat gemaakt apart regime. Lees meer.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Mary: 'Niet zomaar ingaan op vraag van Fransen'

Abdeslams advocaat, meester Sven Mary, heeft meer uitleg gegeven bij het verzet tegen een uitlevering aan Frankrijk. Lees meer.

Volgens meester Mary werkt Salah Abdeslam mee met de Belgische gerechtelijke autoriteiten. 'Zowel bij de speurders als bij de onderzoeksrechter heeft hij zich meewerkend opgesteld', was het enige wat meester Mary daarover kwijt wou. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Sven Mary: 'Abdeslam zal woensdag voor raadkamer verschijnen'

Die moet zich dan uitspreken over zijn verdere aanhouding. Binnen de vijftien dagen, tellende vanaf zaterdag, moet de raadkamer zich ook uitspreken over het Europees aanhoudingsbevel dat Frankrijk tegen de man heeft uitgevaardigd. De onderzoeksrechter heeft dat aanhoudingsbevel zaterdagnamiddag aan Salah Abdeslam betekend maar die heeft geweigerd om aan Frankrijk uitgeleverd te worden, aldus nog zijn advocaat. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Abdeslam en Choukri in verdenking gesteld van 'deelname aan terroristische moord'

Salah Abdeslam en Amine Choukri zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld van deelname aan terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Dat blijkt uit een mededeling die het federaal parket na hun aanhouding heeft verspreid.

Ook een derde verdachte werd zaterdag aangehouden, Abid A., op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie en het verbergen van criminelen. Hij zou Abdeslam in de Vier-windenstraat in Molenbeek onderdak hebben gegeven.

Djemila M., de moeder van Abid A., werd eveneens in verdenking gesteld van het verbergen van criminelen. Maar zij werd niet aangehouden. De vijfde persoon die vrijdag werd opgepakt, Sihane A., is in vrijheid gesteld zonder inverdenkingstelling.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Belkaïd was wellicht belangrijker dan Abdeslam'

Jihadwatcher Pieter Van Ostaeyen is ervan overtuigd dat de media zich de voorbije maanden te veel hebben blindgestaard op de figuur van Abdeslam. 'Hij was wellicht minder belangrijk dan de dinsdag in Vorst gedode Mohamed Belkaïd'. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Interpol vraag 'extra waakzaamheid' aan grenzen

De internationale politieorganisatie Interpol heeft zaterdag tot 'verhoogde waakzaamheid' aan de grenzen opgeroepen om te vermijden dat medeplichtigen van de vrijdag opgepakte terreurverdachten vluchten. Volgens de Franse krant Le Figaro heeft Interpol deze aanbeveling naar zijn lidstaten verstuurd. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook Amine Choukri onder aanhoudingsbevel

Eerder was de man die vrijdag samen met Abdeslam is opgepakt in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek, bekend als Amine Choukri, door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Wat de rol van de man in het dossier is, is nog onduidelijk. Zelfs over zijn identiteit bestaat geen duidelijkheid.

De man was al gekend bij de speurders omdat hij samen met Salah Abdeslam gecontroleerd werd op een snelwegparking in het Duitse Ulm, op 3 oktober 2015. Bij die controle werden zijn vingerafdrukken genomen, wat de speurders in staat stelde hem vrijdag te identificeren. In de loop van het onderzoek werden zijn vingerafdrukken ook aangetroffen in de woning in Auvelais die door de terroristische groep als schuilplaats werd gebruikt, en in de woning in de Driesstraat waar dinsdag is binnengevallen is ook een vals Syrisch paspoort op naam van Monir Ahmed Alaaj gevonden, net als een valse Belgische identiteitskaart op naam van Choukri.

Die beide identiteiten zouden echter vals zijn en de vingerafdrukken van de man zijn in geen enkele databank ter wereld teruggevonden. Wie de man echt is, is voor de speurders vooralsnog een vraag. Het is alvast niet Soufiane Kayal, de tweede man van het opsporingsbericht dat op 4 december wed verspreid. Net zo min is geweten welke rol hij precies gespeeld heeft bij de aanslagen in Parijs.

Volgens Le Soir is Abid Aberkan, de vriend van Abdeslam die voor hem onderdak vond in de Vierwindenstraat, ook onder aanhoudingsbevel geplaatst terwijl zijn moeder, die de woning betrok, voorwaardelijk werd vrijgelaten. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Salah Abdeslam onder aanhoudingsbevel geplaatst, verzet zich tegen uitlevering

Salah Abdeslam is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst, laat zijn advocaat Sven Mary weten. Hij verzet zich tegen een uitlevering aan Frankrijk. 'Mijn cliënt werkt mee met het Belgische gerecht en geeft toe dat hij op 13 november in Parijs was', zei meester Mary die verder enkel nog kwijt wou dat zijn cliënt als gevolg van zijn verwonding bij zijn arrestatie op bed ligt.

Nu hij door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel is geplaatst, zal Salah Abdeslam binnen de vijf dagen voor de raadkamer moeten verschijnen. Die zal zich dan moeten uitspreken over zijn voorlopige hechtenis maar zal mogelijk ook al uitspraak doen over de vraag of Abdeslam aan Frankrijk moet uitgeleverd worden.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Advocaat Sven Mary staat Abdeslam bij tijdens verhoor

Salah Abdeslam is zaterdagmiddag rond 12.30 uur voorgeleid bij de onderzoeksrechter die moet beslissen of hij onder aanhoudingsbevel wordt geplaatst. Kort voordien is zijn advocaat, meester Sven Mary, aangekomen in de lokalen van de Brusselse federale gerechtelijke politie waar het verhoor plaatsvindt. Eerder zaterdagvoormiddag zou Abdeslam al door de speurders van de federale gerechtelijke politie ondervraagd zijn. Mogelijk werd hij daar bijgestaan door een pro deo-advocaat of zag hij af van het recht op een advocaat bij dat verhoor. In ieder geval lijkt de snelheid waarmee de man voor de onderzoeksrechter wordt gebracht, erop te wijzen dat hij minstens op dit moment weinig tot niets wil verklaren.

De andere vier personen die vrijdag opgepakt zijn, Abid Aberkan, Sihane Aberkan, Djemila M. en de man die enkel gekend is onder de valse naam Amine Choukri, moeten ook zaterdag voor de onderzoeksrechter verschijnen.

Het Franse blad L'Express schrijft intussen dat die Amine Choukri op 20 september via het Griekse eiland Leros naar Europa is teruggekeerd. Het eiland is gekend als een plaats waar veel migranten passeren. Meerdere vermoedelijke daders van de aanslagen van Parijs zijn via Griekenland gereisd, onder wie ook Abdelhamid Abaaoud en twee van de kamikazes die een aanslag pleegden aan het Stade de France in Parijs. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gewone leven hervat in Molenbeek

Ondertussen herneemt het gewone leven in Molenbeek en maandag is de school in de Vier-windenstraat weer open. De kinderen en ouders worden er opgevangen door een team dat pedagogische en psycho-sociale hulp biedt. Andere Molenbekenaren kunnen met hun vragen altijd terecht in de preventiecel in het gebouw van de Cel ter Bestrijding van de Sociale Uitsluiting. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Alle Molenbekenaren zijn vastbesloten om einde te maken aan radicalisme', zegt burgemeester

'Het werk stopt niet nu Salah Abdeslam is opgepakt. We blijven de radicalisten en de sympathisanten verder opsporen, maar dat zal tijd vragen', zegt burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Françoise Schepmans (MR) aan Belga. 'De Molenbekenaren zijn allemaal vastbesloten om een einde te maken aan het radicalisme. Dat moet gebeuren met zowel de hulp van de politie, als de gemeenschap, maar ook door opvoeding in de scholen', verduidelijkt Schepmans.

De burgemeester situeert de kern van het probleem in het historisch centrum van Molenbeek. 'Daar zijn velen twintig jaar geleden beginnen radicaliseren door de omstandigheden van toen.' Daarmee alludeert ze op het beleid van de toenmalige burgemeester Philippe Moureaux (PS).

Het huis waarin Abdeslam zich vrijdag verschool is een sociale woning die verhuurd wordt door de gemeente. 'Dat appartement was er eentje zoals er velen worden verhuurd in Molenbeek. Wij kunnen onmogelijk controleren wie er allemaal over de vloer komt bij de bewoners van die sociale woningen. Het is nu vooral belangrijk om alle sympathisanten te lokaliseren, ongeacht waar ze wonen', stelt Schepmans.

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Terreurdreiging blijft op niveau drie

Het OCAD behoudt ook na de arrestatie van terreurverdachte Salah Abdeslam het niveau van de terreurdreiging op 3. Dat maakte eerste minister Charles Michel bekend.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Overzicht: wat staat Salah Abdeslam de komende dagen te wachten

Met de arrestatie van Salah Abdeslam is er dan wel een einde gekomen aan de lange vlucht van de terreurverdachte, de gerechtelijke weg die hij moet afleggen, begint nog maar pas. Lees verder.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nationale Veiligheidsraad samen

De Nationale Veiligheidsraad zit sinds 10 uur samen in de Wetstraat 16, waar ze onder meer de analyse van de terreurdreiging door het OCAD bestuderen na het inrekenen van Salah Abdeslam. Bij hun aankomst aan het kabinet van de premier, waar het eerst sinds lang geen militairen geposteerd stonden, wezen de topministers erop dat met het oppakken van Abdeslam de dreiging niet verdwenen is. Zowel minister van Justitie Koen Geens, als zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de vicepremiers Didier Reynders en Kris Peeters wezen erop dat er nog mensen rondlopen. Het is niet de veiligheidsraad - waarin de topministers en verantwoordelijken van de veiligheids- en politiediensten zitten - maar het OCAD dat beslist of het dreigingsniveau op 3 behouden blijft, benadrukten ze.

'Er zijn nog analyses nodig om te kijken wat er in de schuilplaatsen gevonden is', stelde Geens.

'In Vorst werden veel wapens gevonden. Dat kan erop wijzen dat er nog aanslagen voorbereid werden', vulde Reynders aan.

'De actie van gisteren was belangrijk. Het IS-netwerk heeft een flinke knauw gekregen, maar het is niet omdat er één persoon gevat is, dat er iets wezenlijk veranderd is', vond Jambon, die nog stelde dat er voor elke politieactie een risicoanalyse plaatsvindt, wat ook donderdag gebeurd is.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Twee wagens aangekomen aan gevangenis Brugge

Aan de gevangenis van Brugge zijn omstreeks 9.30 uur twee politiewagens aangekomen, meldt Belga. Het is absoluut niet duidelijk of Salah Abdeslam of een van de andere opgepakte verdachten in de wagen zat die binnengereden werd. De twee wagens kwamen aan met zwaailichten en sirenes aan de penitentiaire instelling in Brugge. De eerste wagen reed de poort binnen. Uit het tweede voertuig stapten twee politiemannen met bivakmuts.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Agenten uitgejouwd, satellietwagens bekogeld tijdens politieactie

In haar editoriaal in Het Nieuwsblad schrijft Liesbeth Van Impe onder meer 'dat er nog veel werk is bij die jongeren die vinden dat de politie in hun wijk niets te zoeken heeft, zelfs niet als het om een terrorist met bloed van Parijs aan de handen gaat.' Bij de politieactie zijn gisteren immers agenten uitgejouwd en satellietwagens bekogeld, zo meldden ook verschillende mediamensen via Twitter. Zoals deze James Morgan van de Britse omroep BBC.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Salah Abdeslam en Amine Choukri hebben Sint-Pietersziekenhuis verlaten

Dat gebeurde omstreeks 8 uur, zo deelde een woordvoerster van het ziekenhuis ter plaatse mee. Kort voordien had de aanwezige pers twee ziekenwagens zien vertrekken, begeleid door politievoertuigen. Meer dan waarschijnlijk zijn beide mannen overgebracht naar de gebouwen van de Brusselse federale gerechtelijke politie, aan de Kroonlaan, waar ze door de speurders op de rooster zullen gelegd worden. Ten laatste zondagnamiddag moeten ze dan voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nabestaanden slachtoffers Parijs willen uitlevering Abdeslam

De nabestaanden van de slachtoffers die gevallen zijn bij de aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs, willen dat Salah Abdeslam door België onmiddellijk wordt uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft Samia Maktouf, een van de advocaten van de nabestaanden, gezegd aan de Franse nieuwszender BFMTV. Hij moet zich volgens Maktouf 'verantwoorden voor zijn daden' en 'uitleg verschaffen'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wie is wie bij de aanslagen in Parijs?

Het persagentschap Belga zette 30 namen op een rij, van mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat het parket vertelde

Een overzicht van wat parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt vertelde, leest u hier.

BELGA
© BELGA
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wie is Amine Choukri?

De naam van Amine Choukri, de man die samen met Salah Abdeslam is opgepakt, was al eerder opgedoken in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs maar de man blijft een grote onbekende. De twee identiteiten die hem worden toegeschreven, Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj, zijn immers allebei vals en zijn vingerafdrukken zijn volgens het parket in geen enkele databank ter wereld teruggevonden.

Amine Choukri werd even na Salah Abdeslam gearresteerd in de woning in de Vierwindenstraat waar het duo was ondergedoken. De man was al gekend bij de speurders omdat hij samen met Salah Abdeslam gecontroleerd werd op een snelwegparking in het Duitse Ulm, op 3 oktober 2015. Bij die controle werden zijn vingerafdrukken genomen, wat de speurders in staat stelde hem vrijdag te identificeren.

"Vermoedelijk is Abdeslam hem gaan ophalen net zoals hij dat met Samir Bouzid en Soufiane Kayal had gedaan", zegt parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. "In de woning in de Driesstraat waar dinsdag is binnengevallen is ook een vals Syrisch paspoort op naam van Monir Ahmed Alaaj gevonden, net als een valse Belgische identiteitskaart op naam van Amine Choukri. Bovendien waren zijn vingerafdrukken eveneens aangetroffen in de woning in Auvelais die door de terroristische groep als schuilplaats werd gebruikt." Wie de man echt is, is voor de speurders vooralsnog een vraag. Het is alvast niet Soufiane Kayal, de tweede man van het opsporingsbericht dat op 4 december werd verspreid. Net zo min is geweten welke rol hij precies gespeeld heeft bij de aanslagen in Parijs.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Parket noemt uitlevering 'voorbarig'

Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket, zei tijdens zijn persconferentie dat de uitlevering van Salah Abdeslam aan Frankrijk, waar president François Hollande om vroeg, "voorbarig" en "te vroeg" was.

"Salah Abdeslam is pas opgepakt. Hij moet nog verhoord worden door de speurders van de federale gerechtelijke politie en voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. Het hele onderzoek naar de aanslagen in Parijs is ook nog volop bezig. Het is voorbarig om het nu al te hebben over de uitlevering van deze of andere verdachten. Wel is het zo dat we zaterdag een videoconferentie houden met de collega's van het parket van Parijs om het verdere verloop van het onderzoek te bespreken."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei volgens de RTBf daarentegen dat het verzoek van de Franse president "op de meest snelle en meest positieve manier" onderzocht zal worden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Drie leden van gezin gearresteerd

Naast Salah Abdeslam en de man die de naam Amine Choukri gebruikte zijn drie leden van de familie gearresteerd die Abdeslam onderdak bood.

Het gaat volgens de woordvoerder van het parket om "Abid A., Sihane A. en Djemila M." "De vader en moeder van het gezin werden op straat opgepakt, nog voor de arrestatie van Abdeslam en Choukri, de zoon binnen in de woning. Alle gearresteerde personen zullen weldra verhoord worden door de speurders en de onderzoeksrechter beslist later over hun eventuele aanhouding."

Twee andere huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek en Jette leverden geen resultaten op, aldus het federaal parket.

Hoe de speurders Abdeslam op het spoor kwamen, wil het federaal parket niet kwijt. (volgens de RTBF telefoneerde Abdeslam dinsdag na zijn vlucht in Vorst naar iemand die geschaduwd werd).

"Salah Abdeslam werd rond 16.40 uur opgepakt in de woning in de Vierwindenstraat, door speciale eenheden van de federale politie", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Hij raakte lichtgewond aan het been en werd overgebracht naar het ziekenhuis. In diezelfde woning werd ook de zich noemende Monir Ahmed Alaaj, alias Amine Choukri, opgepakt." Abdeslam en Choukri waren niet gewapend toen ze opgepakt werden en kregen ook niet de kans zich te verzetten of anderszins te reageren, aldus het federaal parket. Ook Choukri raakte bij zijn arrestatie lichtgewond".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zware bewaking aan ziekenhuis

Het Sint-Pietersziekenhuis, waar Salah Abdeslam naar toe is gebracht voor verzorging na zijn arrestatie in Molenbeek, wordt zwaar bewaakt. Dat stelde Belga ter plaatse vast.

Alle in- en uitgangen zijn afgesloten door de sterk aanwezige politie. Iedereen die het ziekenhuis wil binnengaan of verlaten, wordt volgens Belga streng gecontroleerd.

BELGA
© BELGA
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zaterdagochtend komt Nationale Veiligheidsraad bijeen

Premier Charles Michel roept zaterdag om 10.00 uur de Nationale Veiligheidsraad samen. Dat meldt zijn kabinet.

De Nationale Veiligheidsraad bestaat naast Michel en de vicepremiers nog uit de ministers van Justitie en Defensie, aangevuld met toplui van Justitie en de veiligheidsdiensten. Woensdag kwam de NVR ook al eens samen, naar aanleiding van de uit de hand gelopen huiszoeking waarbij een terreurverdachte gedood werd, enkele agenten gewond raakten en uiteindelijk ook een vingerafdruk van Abdeslam gevonden werd.

Intussen is het gemeentelijk noodplan, dat in Molenbeek was afgekondigd na de politieoperatie in de Vier-Windenstraat, weer afgeblazen.

(Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nog vier anderen opgepakt

Salah Abdeslam, die opgespoord werd na de aanslagen in Parijs in november, is bij de politieoperatie gewond geraakt aan het been en naar het ziekenhuis gebracht. De tweede gewonde verdachte is Amine Choukri. Dat bevestigt nu ook het federaal parket. Naast Abdeslam en Choukri werden nog drie andere personen opgepakt. De politieactie is afgelopen om 20.30 uur.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Dreigingsniveau blijft wellicht op drie

Het ziet er niet naar uit dat het dreigingsniveau in ons land snel zal dalen, ondanks de arrestatie van Salah Abdeslam en twee andere verdachten. 'Het is het OCAD dat daarover beslist, maar het is niet omdat je een, twee of drie verdachten eruit pikt, dat dit direct een invloed heeft op het dreigingsniveau', aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Premier Charles Michel (MR) stelde dat men zich geen illusies mag maken. 'We worden in Europa geconfronteerd met een nieuwe vorm van bedreiging. We zullen blijvend waakzaam moeten zijn', aldus de eerste minister. 'De strijd tegen terrorisme en voor onze vrijheid eindigt vanavond niet.'

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Plannen voor aanslag in België?

Volgens radicaliseringsexpert Montasser AlDe'emeh kan het feit dat Salah Abdeslam in België werd opgepakt, erop wijzen dat hij nog een aanslag wilde plegen, zo laat hij weten.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Parket deelt later identiteit tweede gearresteerde verdachte mee

Op de persconferentie van het federaal parket, die later plaatsvindt, zal de identiteit meegedeeld worden van een van de twee personen die samen met Salah Abdeslam opgepakt zijn. Het gaat alvast niet om Mohammed Abrini, die net als Abdeslam betrokken was bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politieactie lijkt voorbij

De grote politieactie in Sint-Jans-Molenbeek lijkt sinds 20.30 uur afgelopen. Verschillende geblokkeerde straten zijn vrijgegeven, met uitzondering van een deel van de Vier-Windenstraat, zo stelde persagentschap Belga ter plaatse vast. Bewoners kunnen terug naar hun huizen en ook het autoverkeer is opnieuw mogelijk. De aanwezige politieagenten hebben de blokkades opgeheven.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hollande verwacht snelle vraag om uitlevering én positief antwoord

De Franse president François Hollande verwacht dat het Franse gerecht snel de uitlevering zal vragen van Salah Abdeslam. En hij rekent er op dat de Belgische autoriteiten die vraag 'zo welwillend en zo snel mogelijk' zullen beantwoorden, zo zei hij zij aan zij met premier Michel.

De Franse president onderstreepte voorts dat de strijd met de arrestatie van Abdeslam niet voorbij is. 'De arrestatie is een belangrijke, maar geen definitieve stap. Er zijn al arrestaties geweest en er zullen er nog volgen', zei hij, benadrukkend dat het om een 'erg groot netwerk' gaat.

Belga Image
© Belga Image
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Gevangenis van Brugge

Abdeslam gaat, zo meldt VTM, hoogstwaarschijnlijk naar de gevangenis van Brugge. Die heeft een speciale afdeling voor terroristen, met acht cellen. Zeven daarvan zijn bezet, de achtste werd de hele tijd vrijgehouden voor Abdeslam.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

In totaal drie verdachten gearresteerd, bevestigt Michel

Salah Abdeslam is een van drie verdachten die zijn gearresteerd bij de politieactie in Sint-Jans-Molenbeek, zo bevestigt premier Charles Michel. Hij heeft het over 'extreem belangrijke resultaten in strijd tegen terreur en de strijd voor de democratie'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Operatie is nog aan de gang

De politieactie in Molenbeek was omstreeks 20.15 uur nog steeds aan de gang. Verschillende straten blijven volledig afgesloten door de politie. Aan de politieblokkades hebben zich kijklustigen verzameld, maar ook mensen die naar hun woning in een van de afgezette straten willen terugkeren. Ook hen wordt door de politie kordaat de toegang ontzegd en gevraagd om elders beschutting te gaan zoeken tegen de koude. Hoe lang de actie nog zal duren, is onduidelijk.

Premier Charles Michel en de Franse president François Hollande volgen de laatste ontwikkelingen van de antiterreuroperatie nog steeds op de voet vanuit de Wetstraat 16, het kantoor van de premier. Ze zijn intussen vervoegd door een heel gezelschap. Omstreeks 20.30 uur zou de persconferentie starten.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Obama feliciteert Michel en Hollande

De Amerikaanse president Barack Obama heeft premier Charles Michel en de Franse president François Hollande telefonisch gefeliciteerd met de arrestatie van Salah Abdeslam.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Sven Mary 'bereid om Abdeslam te verdedigen'

Advocaat Sven Mary heeft zonet aan VTM Nieuws bevestigd dat hij 'bereid is om Salah Abdeslam te verdedigen'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Derde man opgepakt'

De actie in Molenbeek is nog steeds aan de gang. VTM Nieuws-journaliste Nathalie Dyck meldde rond 19u10 dat ze luide knallen hoorde. Officieuze bronnen bevestigen dat er een derde man is opgepakt.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

De Wever feliciteert Jambon met 'opkuis van Molenbeek'

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken Jam Jambon (N-VA) gefeliciteerd met zijn 'opkuis van Molenbeek'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Twee korte knallen hoorbaar

In Sint-Jans-Molenbeek waren tijdens de politieoperatie twee korte opeenvolgende knallen hoorbaar omstreeks 19.10 uur. Dat stelde Belga ter plaatse vast. Verscheidene straten rond de Vier-Windenstraat blijven volledig afgesloten. Aan de blokkades staan heel wat kijklustigen, de sfeer is voorlopig gelaten bij de omstaanders.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Sven Mary gevraagd als advocaat Abdeslam

Volgens VRT heeft de entourage van Abdeslam aan Sven Mary gevraagd om op te treden als zijn advocaat.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Straks persconferentie premier Michel en president Hollande

Premier Charles Michel en de Franse president François Hollande maken zich op voor een gezamenlijke persconferentie op de Wetstraat 16, het kantoor van de Belgische premier. Dat bevestigt het kabinet van de eerste minister. De persconferentie zal pas plaatsvinden nadat de politieactie in Molenbeek voorbij is.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Persconferentie federaal parket om 20u30

Het federaal parket geeft om 20.30 uur een persconferentie. Dan zal het wellicht officieel meedelen dat Salah Abdeslam gevat is en meer uitleg geven over de actie van deze namiddag.
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Opnieuw granaten ingezet

De speciale eenheden van de federale gerechtelijke politie hebben rond 18.30 uur granaten gebruikt in de woning in de Vier-Windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek, waar een politieoperatie sinds vrijdagnamiddag aan de gang is. Dat stelde een correspondent van nieuwsagentschap Belga ter plaatse vast.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Noodplan afgekondigd in Sint-Jans-Molenbeek

De burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek, Françoise Schepmans, heeft vrijdagavond het noodplan afgekondigd, in de marge van de politieoperatie in de Vier-Windenstraat.

De inwoners die niet naar huis kunnen, kunnen opgevangen worden in het gemeentehuis of het aanpalende AJJA-gebouw. Het noodplan is geactiveerd uit voorzorg, in het geval dat de operatie in de avond voortduurt. Er worden ook maatregelen getroffen in een jeugdherberg en een hotel op het grondgebied.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nog twintigtal kinderen in scholen in Vier-windenstraat in Molenbeek

De Nederlandstalige gemeentelijke basisscholen 'Windroos' en de Franstalige school 'La Rose Des Vents', allebei in de Vier-Windenstraat, bevinden zich in de veiligheidszone die door de politie is ingesteld. Volgens de burgemeester zal die veiligheidszone wellicht niet onmiddellijk worden opgeheven. De ouders kunnen naar het gemeentehuis gaan, waar opvang tot hun beschikking staat.

In de nabijgelegen Paalstraat kunnen sinds zowat 18.10 uur wel weer kinderen worden opgepikt van de school 'De Klimpaal'. De ouders worden één voor één en onder politiebegeleiding toegelaten, zo stelde een journalist van Belga ter plaatse vast. Ouders kunnen voor meer informatie ook terecht op het gratis informatienummer van de politiezone Brussel West: 02/600.49.61.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Theo Francken: 'We hebben hem'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stuurde zonet deze tweet de wereld in.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tijd voor grappen op Twitter...

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Foto van arrestatie verdachte, mogelijk Abdeslam

Een buurtbewoner heeft aal RTLinfo een foto bezorgd waarop de arrestatie van een van de twee verdachten te zien is. Het is niet zeker dat het Salah Abdeslam is op de foto.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

126 dagen op de vlucht

Salah Abdeslam was de meest gezochte terrorist van Europa. Als het 100 procent bevestigd wordt dat hij gearresteerd is, is hij er 126 in geslaagd om op de vlucht te blijven.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Abdeslam mogelijk naar gevangenis Brugge'

Salah Abdeslam wordt mogelijk voergebracht naar de gevangenis van Brugge. Dat heeft Faroek Özgunes verklaard tijdens het VTM Nieuws.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Drone wordt ingezet

Het is mogelijk dat er nog naar meer verdachten wordt gezocht. De politieactie lijkt alvast niet afgelopen, want zopas is een drone van de veiligheidsdiensten opgestegen in de straat.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Kans is zeer groot dat Salah Abdeslam is gearresteerd'

100 procent zeker is het echter nog niet, zo vernam persagentschap Belga uit goede bron.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie opent gratis informatienummer

De politiezone Brussel West heeft een gratis telefoonlijn opgestart naar aanleiding van de politieactie in het centrum van Molenbeek. Inwoners van Molenbeek en familie kunnen er terecht voor meer informatie. Wie nood heeft aan informatie, kan bellen naar het nummer 02/600.49.61.

Actie duurt nog even voort

De acute actie lijkt voorbij. De operatie, die rond 16.30 uur begon, duurt evenwel nog even voort met een buurtonderzoek en het verzamelen van vingerafdrukken. Dat kan nog uren duren.

Ook Hollande naar Wetstraat 16

De Franse president François Hollande vertrekt zo dadelijk naar premier Charles Michel op de Wetstraat 1.

'Salah Abdeslam levend gevat'

Volgens officiële informatie van Johan De Becker van politiezone Brussel West zijn twee mensen tijdens de actie neergeschoten en gearresteerd. Ze zijn allebei gewond geraakt aan het been, elk door één kogel. Een van de gewonden is Salah Abdeslam, dat bevestigt VTM Nieuws.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Is Salah Abdeslam levend gearresteerd?

Verschillende bronnen, waaronder media en ook contraterreurexpert Claude Moniquet, melden dat Salah Abdeslam levend gearresteerd is. De actie lijkt nog niet helemaal voorbij, er wordt nog 'handen in de lucht' geroepen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Veel kijklustigen

Buiten de veiligheidszone troepen steeds meer kijklustigen samen, zo is te zien op live beelden van VTM. Verder lijkt de rust een beetje teruggekeerd, dat kan erop wijzen dat de belangrijkste actie reeds achter de rug is.

Premier Michel volgt de actie vanuit de Wetstraat 16

Intussen is premier Michel aangekomen op de Wetstraat 16. Hij volgt de situatie er samen met zijn veiligheidscoördinator op de voet, zo klinkt het nog op zijn kabinet.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gedode verdachte in Vorst was waarschijnlijk gezochte terrorist Parijs

Eerder vandaag bevestigde het federaal parket dat de dinsdag in Vorst gedode verdachte 'meer dan waarschijnlijk' een van de gezochte terrorist na de aanslagen van november in Parijs is. Mohamed Belkaïd zou de man de valse naam Samir Bouzid gebruikt hebben. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Franstalige kranten: 'Abdeslam onder gewonden'

La Libre Belgique en La Dernière Heure melden op hun website dat een van de gewonden bij de actie wel degelijk Salah Abdeslam is, maar ook die informatie is niet bevestigd.

Premier Michel verlaat top

Premier Charles Michel heeft de Europese top meteen na afloop van de vergadering verlaten omwille van de politieacties in Molenbeek. De traditionele persconferentie van de eerste minister na afloop van de top is "gezien de omstandigheden" afgeblazen, zo deelde de woordvoerder van de premier mee. Op televisiebeelden is te zien hoe een druk telefonerende Michel zich naar zijn dienstwagen haastte.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Onbevestigd bericht: 'Dode en gewonde'

Persagentschap Reuters meldt dat bij de actie één dode en een gewonde zijn gevallen, maar die informatie is niet bevestigd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Brandweer, politie en ziekenwagens zijn aanwezig in veiligheidszone

Volgens VTM-journaliste ter plaatse Rosalie Pieters zijn zeker zeven schoten gelost. Brandweer, politie en ziekenwagens zijn aanwezig in de veiligheidszone, zo is te zien op de beelden van VTM.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Exact 18 weken na aanslagen in Parijs

Salah Abdeslam wordt opgespoord sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 - vandaag exact 18 weken geleden. Het federale parket bevestigt dat een politieactie plaatsvindt in Sint-Jans-Molenbeek, maar geeft verder geen commentaar.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vingerafdrukken gevonden

Oorspronkelijk was de actie gepland voor morgen, zaterdag, maar door een lek over ontdekte vingerafdrukken van Abdeslam in het huis waar eerder deze week al een antiterreuractie plaatsvond, werd de operatie vervroegd.

De vingerafdrukken werden gevonden in de flat in de Driesstraat in Vorst, waar dinsdag een schietpartij plaatsvond, Het valt dus niet uit te sluiten dat Salah Abdeslam, die opgespoord wordt sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, een tijd in de flat ondergedoken heeft gezeten en een van de twee mannen is die dinsdag aan de politie is kunnen ontkomen. Het federaal parket geeft voorlopig geen verdere commentaar over de vondst, om het onderzoek niet te schaden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Handen in de lucht'

De operatie is nog steeds aan de gang. Zwaar bewapende agenten zijn een woning binnengedrongen met de woorden: 'Handen in de lucht.' Er zijn verschillende knallen te horen.