Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Rust is teruggekeerd op beursplein

Na de ingreep van de politie is de rust op het Brusselse Beursplein teruggekeerd en komen honderden mensen er opnieuw samen om hun steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in België. Dat doen ze elk op hun eigen manier. Sommigen in stilte, anderen door samen een lied te zingen of muziek te spelen.

De politie is nog altijd in groten getale aanwezig.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

CD&V, Open VLD, Groen en SP.A veroordelen eendrachtig gebeurtenissen Beursplein

De partijvoorzitters van CD&V, Open VLD, SP.A en Groen veroordelen in een gezamenlijke mededeling de 'extreemrechtse hooligans die de orde ernstig hebben verstoord op het Beursplein.'

N-VA-voorzitter Bart De Wever koos er voor de gezamenlijke verklaring niet te ondertekenen. 'Hoe meer aandacht je hooligans geeft, hoe groter ze zich wanen. Je mag ze dat niet gunnen', is te horen bij de woordvoerder van De Wever.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Groot aantal hooligans weer uit de trein in Vilvoorde, bevestigt Bonte

Een groot aantal hooligans is uit de trein gestapt in Vilvoorde. Dat bevestigt Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde.

"Een groot deel van hen is effectief uitgestapt in het station van Vilvoorde", zegt burgemeester Bonte. "Ze zijn op weg naar hun auto's, die ze geparkeerd hadden in de buurt van de Grote Markt en het station, de twee plaatsen waar ze samengekomen waren." De terugkeer naar de wagens verloopt onder begeleiding van de politie van Vilvoorde.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brusselse politie: 'Tiental amokmakers opgepakt'

Een tiental extreemrechtse amokmakers is opgepakt bij de rellen rond het Beursplein. Dat meldt de politie van Brussel in een persbericht.

"Zondagnamiddag heeft een groep van ongeveer 340 hooligans van verschillende voetbalclubs afgesproken in Vilvoorde om naar het Beursplein in Brussel te komen. Daar is de herdenkingsplaats voor de slachtoffers van de aanslagen. Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten", aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck.

"Van zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkels te sluiten en de terrassen binnen te nemen."

De politie is begonnen met het omsluiten van de hooligans die zich voor de trappen van de beurs bevonden om ze te begeleiden naar het Noordstation, waar ze vandaan kwamen. Ze hebben hieraan geen gevolg gegeven en ze zijn beginnen gooien met projectielen naar de politiediensten. De omsluiting is doorgegaan met de bedoeling ze van de beurs weg te halen in de richting van het Noordstation."

"Ze hebben gevochten in de Kiekenmarkt en de sproeiwagen werd ingezet. Ze hebben eveneens straatmeubilair vernield op de Jacqmainlaan en vuurpijlen naar de ordediensten afgeschoten. Ze werden teruggedrongen en een tiental hooligans werd opgepakt."

"De tussenkomst van de politie was heel delicaat", besluit de persmededeling.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Antwerpse en Mechelse politie niet van plan hooligans nog op te pakken

Indien een deel van de 450 voetbalhooligans die in Brussel voor problemen zorgden, met de trein naar Antwerpen of Mechelen terugkeert, zullen zij bij hun aankomst niet meer geïdentificeerd of opgepakt worden, tenzij er ook daar incidenten zouden ontstaan. Dat is vernomen bij de lokale politiekorpsen van die steden. "In principe heeft de Brusselse politie de leiding wat betreft feiten die zich in Brussel zelf voordeden, dergelijke maatregelen moeten dan ook - indien nodig - daar genomen worden", zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek. Indien er Mechelaars betrokken zouden zijn geweest, zal de Brusselse politie dat de komende dagen allicht wel ter informatie aan de Mechelse politie overmaken, klinkt het nog.

De Antwerpse politie zegt een oogje in het zeil te houden, maar eveneens niet van plan te zijn nog actief in te grijpen zolang er geen problemen ontstaan op Antwerps grondgebied. "Als die mensen naar Antwerpen komen of terugkeren, zijn zij welkom om op een rustige manier naar huis te gaan", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Hooligans worden op trein 'gezet'

De hooligans worden in Brussel-Noord onder politiebegeleiding op de trein Binche-Antwerpen van 16.36u gezet en moeten in Vilvoorde afstappen (NMBS).

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Michel veroordeelt ontsporingen 'met klem'

"Ik vraag om respect op een moment dat het hele land rouwt. Het is zeer ongepast dat betogers nu de bezinning aan de Beurs in Brussel verbreken. Mensen komen er samen om troost te vinden. Ik veroordeel deze ontsporingen met klem". Dat zegt eerste minister Charles Michel (MR) in een reactie aan Belga.

"Wij doen het nodige om samen met de politiediensten alle betogers naar huis te sturen. Tegelijk roepen we iedereen ook op om koelbloedig en rustig te blijven, zodat de ordediensten hun werk kunnen blijven doen", aldus nog de premier.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Politie zet waterkanon in

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Mayeur: 'Niets ondernomen om hen tegen te houden'

"Ik ben verontwaardigd door wat er is gebeurd. Ik stel vast dat dit soort "crapuul" onze mensen komt provoceren tijdens hun rouw. We werden gisteren al gewaarschuwd voor hun komst, en ik stel vast dat er niets ondernomen is om hun komst naar Brussel te voorkomen", zegt Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel (PS). "Ik wil in ieder geval een reactie van de federale regering op wat hier is voorgevallen."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

In beeld: 450 hooligans verstoren rust op Beursplein

Bekijk hier de beelden: 450 hooligans verstoren rust op Beursplein

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Voetbalhooligans verdreven naar Noordstation

De voetbalhooligans die amok maakten op het Brusselse Beursplein, worden door de politie richting Noordstation verdreven. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Onderweg gooiden ze met vuilnisbakken en afvalcontainers. De politie heeft al twee mensen gearresteerd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Extreemrechtse hooligans uit verschillende eerste klasse voetbalclubs

De betogers aan het Brusselse Beursplein zijn extreemrechtse hooligans van verschillende voetbalclubs uit eerste klasse, zegt Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A).

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Breaking op CNN

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Aanhangers van extreemrechts

Volgens getuigen zou het gaan om aanhangers van extreemrechts.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Beursplein wordt afgesloten

Het Beursplein in Brussel wordt afgesloten. Niemand mag het plein nog op, aanwezigen mogen het plein wel nog verlaten, stelt Belga ter plaatse vast. Op het plein troepen zowat 450 hooligans samen, in het zwart gekleed.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Politie is aanwezig

Momenteel zou de politie aanwezig zijn om de gemoederen te bedaren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

450 in het zwart geklede voetbalfans stappen door centrum Brussel

Ongeveer 450 voetbalsupporters die in het zwart gekleed zijn, zijn zondagnamiddag in het treinstation van Brussel-Noord aangekomen. Ze kwamen uit Vilvoorde, zo heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Omstreeks 15.00 uur bevonden ze zich aan het Beursplein, ondanks de vraag van de overheden om niet op paasdag te manifesteren.

Sommige supporters hebben mutsen aan, waarmee ze hun hoofd en gezicht bedekken. Sommigen lijken ook onder invloed van alcohol. Ze scanderen onder andere "Belgian hooligans. We zijn thuis." Er hangt een gespannen sfeer op het plein, constateert een verslaggever van Belga.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Prins Laurent: 'Politici begrijpen elkaar niet, gewone mens is daar het slachtoffer van'

Het VTM-programma Royalty contacteerde prins Laurent voor een grote reportage rond de terreuraanslagen. De prins zegt in een telefonische reactie dat "het is omdat politici op hoog niveau mekaar niet begrijpen, dat de gewone mensen lijden. Het probleem bevindt zich niet op justitie- of politieniveau, maar wel in de Europese- en wereldpolitiek".

"Omdat men in de wereld de zaken slecht beheerst, moet de gewone mens lijden. De bom ontploft niet op het koninklijk paleis of in het Elysée, maar wel in de metro waar er veel mensen zijn en dat kan ik niet verdragen. Dat is verschrikkelijk en schandalig", aldus nog prins Laurent. Ook prinses Claire reageert kort.

Royalty toont vanavond om 18.15 uur een reconstructie vanaf de eerste terreuraanval en gaat onder meer na wat er op het paleis gebeurde en hoe de andere vorsten reageren op de aanslagen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Peiling: Nederlanders voelen zich minder veilig

Ongeveer driekwart van de Nederlanders denkt dat terrorisme in Europa niet is te voorkomen, wat er ook wordt gedaan. Van de kiezers denkt 68 procent dat de kans nu (vrij) groot is dat ook Nederland te maken krijgt met een aanslag. Dat was na de terreuraanslagen van Parijs 56 procent. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Ongeveer de helft zegt zich nu minder veilig te voelen dan voorheen, op plekken waar veel mensen zijn. De Hond noemt het opmerkelijk hoe groot het verschil is tussen de kiezers van de PVV van Geert Wilders en de kiezers van de sociaaldemocratische PvdA en van GroenLinks: 77 procent van de PVV-kiezers geeft aan zich minder veilig te voelen. Van de huidige PvdA- en GroenLinks-kiezers is dat 21 procent.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Bonte: 'Dit land kan zich geen politieke crisis veroorloven'

In De Zevende Dag werd gedebatteerd over de aanslagen in Brussel en de eventuele politieke verantwoordelijkheden daarvoor. Oppositiepartij SP.A pleitte alvast voor politieke sereniteit.

Volgens CD&V en N-VA moeten er dingen veranderen bij justitie, onder meer wat strafuitvoering betreft. "Misschien had de strafuitvoeringsrechtbank in het geval van Ibrahim El Bakraoui niet alle informatie waarover ze had moeten beschikken. Het mag voor ons alleszins heel wat strenger", zei Sophie De Wit (N-VA).

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Opgepakte man Schaarbeek verdacht van deelname aan activiteiten terroristische groep

De man die vrijdag werd overmeesterd aan de tramhalte in Schaarbeek, Abderamane A., is aangehouden voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt.

Eerder was zijn vrijheidsberoving al voor 24 uur verlengd door de onderzoeksrechter. Nu is hij dus onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De aanhouding kadert in het onderzoek dat geleid heeft tot de eerdere aanhouding van Reda Kriket in het Franse Argenteuil.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Commissie zal communicatie van dinsdagochtend minuut voor minuut onderzoeken'

Minister Jan Jambon (N-VA) blijft bij zijn verklaring dat dinsdagochtend het commando is gegeven om de Brusselse metro stil te leggen, ook al ontkent MIVB deze boodschap te hebben gekregen.

Lees hier: 'Commissie zal communicatie van dinsdagochtend minuut voor minuut onderzoeken'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Politie is organisatie van 40.000 mensen'

Jan Jambon vindt het niet correct om direct te wijzen naar fouten die gemaakt zouden zijn door individuen. Dat zegt hij in De Zevende Dag. Hij reageert daarmee op het nieuws over het politiekorps van Mechelen. Afgelopen week doken er namelijk berichten op dat de politie van Mechelen al sinds december 2015 beschikte over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam werd gearresteerd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon wil geen verdere polemiek rond stillegen metro

Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon wil geen verder polemiek rond de beslissing om de Brusselse metro stil te leggen. Dat zegt hij aan Belga. Hij blijft bij zijn verklaringen van vrijdag in het parlement. "Op de ochtend van de aanslagen is vanuit het crisiscentrum het commando gegeven om de Brusselse metro stil te leggen en te evacueren. Ik wil daar geen verdere polemiek rond starten. Uiteraard zal het onderwerp nog aan bod komen in de commissie."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Kunstwerken van metrostation Maalbeek gaan de wereld rond

De Belgische kunstenaar Benoit van Innis heeft een dubbel gevoel bij het feit dat zijn werk nu onverwacht wereldnieuws is geworden. Van Innis is de maker van de hoofden die het metrostation Maalbeek opfleuren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Brussel moet hervormd worden om nieuwe catastrofe te vermijden'

"Als er geen drastische vereenvoudiging en eenheid van structuren komt, zal het fout blijven lopen in Brussel", zegt voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in De Zondag.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'We willen vooral tonen dat we ons verbonden voelen'

Journalist Joost Devriese stapte gisteren mee tijdens een solidariteitsmars in Kortrijk. Zaterdag streken er vredesduiven neer in Kortrijk. 'Het was het orgelpunt van een stille mars waarin vooral moslims meestapten, een duidelijk signaal tegen haat, terrorisme en geweld in het algemeen. Maar ook uit het zicht van de fotografen werkt de moslimgemeenschap er noest verder, zoals het West-Vlamingen past.'

Lees hier zijn verslag: 'We willen vooral tonen dat we ons verbonden voelen'

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Veel annuleringen voor stadstochten in Brussel

De tragische gebeurtenissen van 22 maart hebben ook een impact op de talrijke gidsenverenigingen die Brussel rijk is. Lees het volledige artikel hier.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brussels Airport wil tijdelijke incheckbalies inrichten

Uit een eerste analyse door experts van het luchthavengebouw in Zaventem dat getroffen werd door een terroristische aanslag, blijkt dat het gebouw stabiel is en dat het Connectorgebouw met de controleposten voor handbagage en personen intact is. Brussels Airport onderzoekt nu de mogelijkheden om tijdelijke incheckbalies te organiseren.

Tijdens het eerste, voorlopige onderzoek van de terminal op de luchthaven zijn geen stabiliteitsproblemen van het terminalgebouw vastgesteld. Brussels Airport bekijkt nu hoe er tijdelijke incheckbalies kunnen worden ingericht. "De meest optimale plaats moet daarvoor geïdentificeerd worden en de praktische organisatie ervan moet worden bekeken samen met de vliegmaatschappijen en bagageafhandelaars", klinkt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Antwerpse IS-strijder eist aanslagen op in nieuwe video

Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe video over de aanslagen in Brussel gepubliceerd, waarin de terreurgroep de aanslagen opeist, zo meldden De Standaard en VRT Nieuws.

In de video spreekt een Antwerpenaar de Belgische bevolking toe. 'De aanvallen in Brussel is de oogst die jullie gezaaid hebben.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Italië arresteert man die terroristen valse papieren zou bezorgd hebben

De Italiaanse politie heeft een Algerijnse man gearresteerd die in ons land gezocht wordt voor het verstrekken van valse papieren aan Salah Abdeslam, Najim Laachroui en Mohamed Belkaid. Dat meldden de Italiaanse media en politie.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vroegere schoolvrienden herkennen Belgische jihadist in IS-video: 'Wie had dat ooit gedacht?'

De onbekende Belgische jihadist die gisteren in een IS-video nieuwe aanslagen in België aankondigde, is herkend door vroegere schoolvrienden en buren. Het zou gaan om Mohammed A.F. die in Mechelen is opgegroeid.

'Ik herkende dat gebaar meteen. Op school deed hij dat ook. We hadden zelfs afgesproken om daar ons geheim teken voor elkaar van te maken als er zogenaamd gevaar dreigde.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

EU-terreurcoördinator waarschuwt voor aanslagen via internet

'Binnen dit en vijf jaar zullen terroristen proberen om ook via het internet aanslagen te plegen', waarschuwt de EU-terreurcoördinator Gilles de Kerckhove.

Of België voldoende gewapend is tegen dergelijke cyberaanvallen? "Ik denk dat ons departement van Defensie goed genoeg is op vlak van cybersecurity. Ze hebben uiteraard niet de capaciteiten om terug te slaan zoals de Fransen of de Amerikanen."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geloofsgemeenschappen verbroederen op wake in Leuven

Op het Martelarenplein in Leuven verzamelden zaterdagnamiddag ruim 400 mensen voor een wake ter ere van de slachtoffers van de aanslagen. Diverse geloofsgemeenschappen verbroederden op de bijeenkomst, georganiseerd door de burgerbeweging Hart boven Hard.

Tijdens de wake op het plein voor het station werden bloemen en kaarsen neergelegd en schilderden kinderen boodschappen op de grond. "Een heel groot aantal van de 141 nationaliteiten die Leuven telt, was present", zegt Koen Ooms van het plaatselijke comité. "Opvallend was de sterke aanwezigheid van mensen met een migratieachtergrond."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Mars tegen de angst' afgelast na oproep van overheid

De organisatoren van de 'Mars tegen de angst' gaan in op de vraag van de federale en lokale overheid om zondag niet samen te komen in Brussel. De mars is dan ook afgelast, zo laat de organisatie weten.

"De organisatoren van de mars begrijpen de argumenten volledig. De veiligheid van de burgers is een absolute prioriteit. We vragen dan ook om zondag niet naar Brussel te komen", aldus de organisatie. Een nieuwe datum voor de mars is er nog niet.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

NMBS kreeg vraag tot ontruiming

De NMBS heeft dinsdag na de aanslag in Brussels Airport van de regering de vraag gekregen om haar stations in Brussel te ontruimen. "Zodra we die vraag kregen, hebben we daarop gereageerd", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Over het exacte tijdstip van de vraag wil hij echter geen commentaar geven.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brussels Airport lanceert website met praktische informatie

Brussels Airport heeft de website www.brusselsairport2203.be gelanceerd. Daar kunnen mensen terecht voor de recentste informatie over de luchthaven na de terroristische aanslagen van 22 maart. Dat heeft Anke Fransen van Brussels Airport gemeld.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Zo snel mogelijk uitsluitsel geven rond evacuatie MIVB'

"We zijn met de verschillende partners aan het uitzoeken op welke manier de zaken zijn verlopen en zullen daar zo snel mogelijk uitsluitsel over geven." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in reactie op de Brusselse vervoersmaatschappij, die stelde geen vraag tot evacuatie te hebben gekregen op de dag van de aanslagen in Brussel.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

MIVB kreeg geen vraag om metro to sluiten

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zegt dat ze dinsdagochtend geen enkele vraag van de regering heeft ontvangen om het metroverkeer stil te leggen. Minister Jan Jambon (N-VA) stelde gisteren nochtans in de Kamer dat 'om 8.50 de beslissing werd genomen om de Brusselse metro te evacueren.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon vraagt om zondag niet te manifesteren

"Omdat we nog in dreigingsniveau 3 zijn en om de politiediensten hun werk te laten doen, vragen we om morgen geen rouwherdenking te houden in Brussel." Dat hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en burgemeester Yvan Mayeur van Brussel (PS) verklaard op het Crisicentrum. Beide politici hebben begrip voor de emoties van de mensen, maar ze willen dat de manifestatie wordt uitgesteld naar een latere datum.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

24 slachtoffers geïdentificeerd

24 van de 31 dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd, dat laat het crisiscentrum weten. Minister Maggie De Block stelt dat 101 slachtoffers nog steeds in het ziekenhuis liggen, waarvan 62 op intensieve zorgen en 32 in een brandwondencentrum.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Politie vraagt om geen tassen mee te brengen naar herdenkingsplechtigheid

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene vraagt aan de deelnemers van de herdenkingsplechtigheid zondag op het Beursplein in Brussel "met aandrang" om geen tassen mee te nemen. De politie zal daarop aanwezig zijn om de veiligheid van de deelnemers te verzekeren en zal ook controles uitvoeren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vier mannen blijven aangehouden

Vier mannen die werden opgepakt, blijven aangehouden, zo meldt het federaal parket. Het gaat om Fayçal C., Rabah N., Abderamane A. en Aboubakar A. Twee anderen werden terug vrijgelaten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Man met hoedje?

Sommige bronnen vermoeden dat Cheffou mogelijk de gezochte terrorist met het hoedje is, die spoorloos verdween na de ontploffingen in Zaventem. Maar dat wordt niet bevestigd door het parket. 'Het parket zegt dat de kans redelijk klein is, dat hij de derde terrorist is', aldus VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Terroristische moord

VTM Nieuws meldt dat de 30-jarige Faycal Cheffou in verdenking wordt gesteld wegens deelname aan de activiteiten van een terreurgroep, terroristische moord en poging tot terroristische moord.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Een van de opgepakte is 'onafhankelijke journalist'

Een van de terreurverdachten die donderdag werden opgepakt, is Faycal Cheffou. Cheffou noemt zichzelf een onafhankelijke journalist. Dat meldt de VRT. Zijn exacte rol bij de terreuraanslagen is nog niet bekend.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Obama: 'Moslims stigmatiseren speelt in kaart van jihadisten'

In de strijd tegen IS (Islamitische Staat) "zijn onze belangrijkste partners de Amerikaanse moslims", zei Obama in zijn wekelijkse toespraak, na de aanslagen van dinsdag in Brussel en Zaventem die opgeëist werden door IS en die 31 mensen het leven kostten. Hij betuigde zijn medeleven aan de familie van twee Amerikanen die gedood werden en "minstens veertien Amerikanen die gewond raakten" bij de aanslagen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Terrorisme aanpakken vraagt strategisch staatsmodel: zo ligt verantwoordelijkheid niet bij één minister'

Om terrorisme efficiënt en effectief aan te pakken, kunnen beleidsmakers wellicht wat leren van het "strategisch staatsmodel", schrijven Bert George en Kenn Meyfroodt (doctoraatstudenten UGent). 'Een aaneenschakeling van individu, gemeenschap, stad, land en supranationale overheid zal wellicht ons ultieme schild zijn tegen de absurditeit en agressie van zij die ons wensen te terroriseren.'

Lees hier hun volledige opinie: 'Terrorisme aanpakken vraagt strategisch staatsmodel: zo ligt verantwoordelijkheid niet bij één minister'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

MIVB richt gratis nummer op voor slachtoffers

De MIVB heeft samen met verzekeraar Ethias een gratis telefoonnummer en een apart e-mailadres opgericht waarop slachtoffers van de aanslag in het metrostation Maalbeek terecht kunnen voor bijstand en een antwoord op concrete vragen over hun schade. Dat heeft de Brusselse openbaarvervoermaatschappij zaterdag gemeld.

Het gratis telefoonnummer 0800 94 00 5 is 7 dagen op 7 bereikbaar tussen 8 en 22 uur. Daarnaast kunnen slachtoffers ook contact opnemen via het e-mailadres metro2203@ethias.be. De MIVB benadrukt wel dat die kanalen uitsluitend bedoeld zijn voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Lichtelijk hallucinant om vanuit VS aanslagen in Brussel te volgen'

'Het is lichtelijk hallucinant om vanuit de VS de aanslagen in Brussel te volgen', schrijft onze correspondent in Amerika, Rudi Rotthier. 'Tussen een tangodansende Obama en de echtelijke twisten van Donald Trump en Ted Cruz door was er vooral veel kritiek te horen op Europa in het algemeen en België in het bijzonder.'

Lees zijn verslag hier: Bericht uit een wereld met de broek op de enkels

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Politie moest communiceren via Whatsapp

Commissaris-generaal Catherine De Bolle heeft een onderzoek gevraagd omdat het Astrid-communicatiesysteem van de politie uitgevallen was na de aanslag op de luchthaven. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brussels Airport start ten vroegste dinsdag met passagiersvluchten

Ten vroegste dinsdag zouden opnieuw passagiersvluchten kunnen doorgaan op de luchthaven van Zaventem. Dat heeft luchthavenuitbater Brussels Airport bekendgemaakt. Aanvankelijk was de luchthaven uitgegaan van een heropstart ten vroegste maandag.

Brussels Airport bestudeert momenteel een tijdelijke oplossing om de passagiersvluchten op de luchthaven gedeeltelijk te laten hervatten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Wever hekelt 'laksisme en naïviteit' van Brusselse rechters, PS en CDH

N-VA-voorzitter Bart De Wever uit in een interview met L'Echo en De Tijd harde kritiek op het Brusselse beleid van PS en CDH. 'Het verbaast me dat een man als Philippe Moureaux zijn huis nog durft te verlaten.'

Voorts reageert hij op het geweigerde ontslag van partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Een ontslag zou de regering verzwakken, want de veiligheidsposten zijn cruciaal. Daarom heb ik aan Jan gezegd: 'je blijft en je beschouwt het nu als een heilige zaak om de boel op te kuisen'."

Belga
© Belga
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nederlandse grens met België is zo lek als een mandje'

"Onze grens met België en Duitsland is zo lek als een mandje." Dat zegt de Nederlandse krant De Telegraaf op basis van "steekproeven" van haar verslaggevers, die veelvuldig de grenzen op lokale wegen passeerden. Op niet één grensovergang troffen ze controles aan. "Van de verscherpte grenscontroles die werden aangekondigd, gaat voor potentiële terroristen geen ander gevaar uit dan een file", klaagt de krant.

Een woordvoerder van de marechaussee zegt echter dat de grensovergangen wel degelijk gecontroleerd worden en dat die controles zijn geïntensifieerd na de aanslagen in Brussel en Zaventem. Over de mankracht die gemobiliseerd wordt, wil de marechaussee, die met een tekort kampt, echter niets kwijt. "Wij willen mensen met slechte plannen niet wijzer maken", luidt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Lockdown na Parijs kostte Brusselse horeca 45 miljoen euro

Door de verhoogde terreurdreiging na de aanslagen in Parijs hebben de Brusselse horecazaken en winkels in de laatste drie maanden van vorig jaar zo'n 45 miljoen euro minder omzet geboekt. Dat schrijven De Tijd en De Morgen.

Uit de studie naar de impact van de terreurdreiging op de Brusselse economie - van de FOD Economie op vraag van economieminister Kris Peeters - blijkt dat vooral de hotels, restaurants, cafés en winkels het hardst getroffen werden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Topman MIVB verwacht snelle terugkeer metroreizgigers

Het aantal gebruikers van de metro kan na de aanslagen een dip krijgen, maar MIVB-ceo Brieuc de Meeûs is ervan overtuigd dat de reizigers snel zullen terugkeren. Dat zegt de topman in L'Echo.

Volgens de Meeüs moeten "we om ons verzet te tonen, snel opnieuw gebruik maken van het openbaar vervoer". Nog volgens de topman zou het station Maalbeek nog meerdere dagen niet toegankelijk kunnen zijn. Het is nu tijd om de schade te evalueren en aan het herstel te denken, aldus de ceo.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Politievakbond geschokt door uitlatingen Jambon

De liberale politievakbond pikt het niet dat minister Jan Jambon (N-VA) een collega publiekelijk beschuldigd zonder dat de rechten van verdediging worden gerespecteerd. Lees hier: Politievakbond geschokt door uitlatingen Jambon.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Le Monde: was Naïm al Hamed de derde man op Zaventem?

Le Monde meldt dat DNA van Naïm al Hamed werd teruggevonden in het appartement in Schaarbeek van waaruit drie terroristen hun taxi naar Zaventem namen. Van Al Hamed is alleen bekend dat hij onder die naam eind september via het Griekse eiland Leros Europa binnenkwam als Syrisch vluchteling. Verbleef hij in het appartement? En was hij de derde terrorist op Zaventem?

Lees hier meer.

/
© /
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN: Ibrahim El Bakraoui stond al voor Parijs op terreurlijst, zijn broer na Parijs

Ibrahim El Bakraouai stond "voor de aanslagen in Parijs" op Amerikaanse terreurlijsten. Zijn jongeren broer Khalid werd kort na Parijs aan die lijsten toegevoegd. Dat meldt CNN.

Eerder had de Amerikaanse zender NBC gemeld dat de broers op Amerikaanse terreurlijsten stonden, zonder te preciseren vanaf wanneer.

Zoals NBC geeft ook CNN niet aan op welke lijst de broers stonden.

De broers pleegden dinsdag kamikaze-aanslagen, Ibrahim in Zaventem, en Khalid in Maalbeek.

Ibrahim werd in de voorbije zomer door Turkije uitgewezen. Hij was op Schiphol geland en niet aangehouden.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mariah Carey zegt concert in Vorst Nationaal af

De Amerikaanse zangeres Mariah Carey annuleert haar concert dat zondag 27 maart in Vorst Nationaal zou doorgaan. Ze geeft de terreuraanvallen als reden.

"Men raadt me aan het concert te annuleren voor de veiligheid van mijn fans, van mijn groep, van mijn crew, en van iedereen...", meldt ze via Twitter.

De organisator, Live Nation, deelt mee dat tickethouders "op de plaats waar ze hun ticket gekocht hebben" hun geld kunnen terugvorderen.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Nummer twee van IS' gedood door Amerikaanse grondtroepen

Amerikaanse special forces hebben Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli gedood. Hij was de minister van Financiën van IS en ook betrokken bij buitenlandse acties.

Het overlijden werd gemeld door de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter.

Lees het hier.

EPA
© EPA
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

IS eist aanslagen op in nieuwe propagandavideo's

In twee nieuwe video's, een Franse en een Arabische, eist Islamatische Staat de aanslagen op en dreigt de organisatie met verder bloedvergieten. "De nachtmerrie begint pas".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Pentagon wil meer troepen in Irak

Het Pentagon gaat "in de volgende weken" president Barack Obama het voorstel voorleggen om de militaire Amerikaanse aanwezigheid in Irak weer te verhogen. Bedoeling is, aldus generaal Joe Dunford, de "Iraakse troepen te steunen". Dunford zei dit tijdens een persconferentie op het Defensieministerie.

Met de extra troepen wil de generaal onder meer de herovering van Mosoel, de grote stad in het noorden van Irak, op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) "vergemakkelijken".

Officieel verblijven nog steeds 3.870 VS-soldaten in Irak. Het reële cijfer ligt een stuk hoger, zeker boven de 5.000. Voor Obama wordt het geen gemakkelijk besluit. Hij heeft namelijk beloofd geen grondtroepen in Irak (meer) in te zetten. Ook in Irak is niet iedereen enthousiast over een nieuwe militaire ontplooiing van de VS. Met name de sjiitische meerderheid is daar vierkant tegen.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Jordaanse koning: Turkije exporteert jihadisten

In gesprekken in de VS heeft de Jordaanse koning Abdullah aangegeven dat Turkije "met opzet" jihadisten en terroristen naar Europa exporteert.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Structurele fouten moeten blootgelegd worden'

Er zijn fouten gemaakt in het terrorismedossier van de Veiligheidsraad. Daarom moesten ministers Jan Jambon (Binnenlandse Zaken, N-VA), Didier Reynders (Buitenlandse Zaken, MR) en Koen Geens (Justitie, CD&V) zich verantwoorden voor de Kamercommissie. In "Terzake" gaven N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover en Johan Vande Lanotte (SP.A) meer uitleg.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Kaart van Brussels Airport gevonden in appartement van Abaaoud in Athene'

In een appartement in Athene waar Abdelhamid Abaaoud, een van de daders van de aanslagen in Parijs, in januari 2015 woonde, werden tekeningen en een kaart van de luchthaven van Zaventem aangetroffen op computer en een USB-stick. Dat meldt Skai.gr op basis van politiebronnen.

Het Belgisch federaal parket, gevraagd om reactie, bevestigt het bericht niet.

In het artikel van Skai.gr wordt voorts de houding van de Belgische autoriteiten "problematisch" genoemd, toen het aankwam op uitwisseling van gegevens met de Griekse autoriteiten. Abaaoud wordt ook gezien als het kopstuk van de terreurcel van Verviers, die in dezelfde maand januari 2015 opgerold werd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Zal oppositie onderzoekscommissie leiden als teken van transparantie?

De verschillende Kamerfracties proberen het volgende week eens te geraken over een tekst voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van dinsdag op Zaventem en in Brussel. Bekijk hier wat er volgende week nog op de politieke agenda staat.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wake in Antwerpen lokt 1.100 mensen naar stadhuis

Op de Suikerrui bij het Antwerpse stadhuis zijn zowat 1.100 mensen bij elkaar gekomen voor een wake ter ere van de slachtoffers van de aanslagen van dinsdag in Brussel en Zaventem. Stille bezinningsmomenten werden er afgewisseld met applaus en toespraken met een oproep tot solidariteit en samenhorigheid. Heel wat aanwezigen legden kaarsen, bloemen of kaartjes neer en tekenden net zoals aan de Brusselse Beurs met krijt solidariteitsboodschappen op de grond en zelfs op de trappen en muren van het stadhuis.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Erdogan: 'De heren ginder lieten de terrorist vrij'

De Turkse president Erdogan heeft vandaag zijn kritiek op de Belgische ministers nog eens herhaald.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Persoon opgepakt in Schaarbeek is een verdachte'

Het federaal parket wil, naast de bevestiging dat het niet gaat om Mohamed Abrini, voorlopig nog niets kwijt over de identiteit van de man die deze middag werd opgepakt in Schaarbeek. Over het gerucht, dat de man die bij zijn arrestatie neergeschoten werd, onschuldig zou zijn, wil het federaal parket voorlopig geen commentaar kwijt, om het onderzoek niet te schaden. "De persoon die opgepakt is, is een verdachte", klinkt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Mars tegen terrorisme in Amsterdam

In Amsterdam kwamen deze middag enkele honderden mensen samen op de Dam, om hun ongenoegen tegenover terreur te tonen. Verschillende moslimorganisaties en levensbeschouwelijke organisaties hadden namelijk een 'vredesmanifestatie' georganiseerd om zich uit te spreken tegen terreuraanslagen in naam van de islam.

Belga
© Belga
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Opgepakte persoon in Schaarbeek is niet Abrini'

De persoon die vrijdagmiddag is opgepakt op de Rogierlaan in Schaarbeek, is niet Mohamed Abrini. Dat zegt het federaal parket. Het gerucht deed de ronde dat de gearresteerde persoon Mohamed Abrini is, de man over wie begin december een opsporingsbericht werd uitgevaardigd, maar dat klopt dus niet.

Abrini was samen met Salah Abdeslam te zien op bewakingsbeelden van een tankstation in het Franse Ressons, in de richting van Parijs, twee dagen voor de aanslagen in de Franse hoofdstad. Hij zat aan het stuur van de auto die twee dagen later gebruikt werd bij de aanslagen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Dewael waarschuwt: 'Opletten met mensen publiek aan het kruis te nagelen'

'Je moet er mee opletten mensen publiekelijk te beschuldigen, zonder dat ze zich kunnen verdedigen', reageert Patrick Dewael (Open VLD) op de uitspraak van minister Jan Jambon (N-VA) 'dat één persoon uit politieapparaat heeft geblunderd.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

Donald Trump: 'Ik had weer eens gelijk. Brussel is een hellegat'

De reactie van de controversiële Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op de aanslagen in Brussel is een herhaling van wat hij eerder al zei: 'Brussel is een hellegat'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wet-Lejeune onder vuur

Wie de wet-Lejeune op de vervroegde invrijheidstelling wil veranderen, moet realiseren dat het niet alleen een kwestie is van hoe lang iemand in de gevangenis heeft verbleven, maar ook wat er precies in de gevangenis is gebeurd. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijdag in de Kamer verklaard, nadat een verstrenging van die wet geopperd werd.

De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die de aanslagen pleegden, waren in het verleden veroordeeld en vervroegd in vrijheid gesteld. Brahim El Bakraoui zat zowat viervijfde van zijn straf uit. "Viervijf uitzitten lijkt me in elk land redelijk", stelde minister Geens.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Strafuitvoeringsrechtbank heeft perfect gehandeld in dossier Ibrahim El Bakraoui'

De strafuitvoeringsrechtbank van Brussel heeft helemaal correct gehandeld in het dossier van de voorwaardelijke vrijlating van Ibrahim El Bakraoui, een van daders van de aanslag in Zaventem. Dat zei rechtbankvoorzitter Luc Hennart, die er wel op wijst dat het parket geen tijdelijke aanhouding heeft bevolen toen El Bakraoui half 2015 van de radar verdween.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Hollande: 'Parijs-Brussels netwerk bijna uitgeschakeld'

Het netwerk dat de aanslagen pleegde in Parijs en Brussel is "bijna uitgeschakeld". Dat heeft de Franse president François Hollande gezegd. Meteen voegde hij eraan toe dat er "andere netwerken overblijven die een bedreiging vormen". Dat zei Hollande toen hij de voormalige Israëlische president Shimon Peres ontving.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nieuwe huiszoeking in Schaarbeek

In de Kerselarenlaan in Schaarbeek vindt een nieuwe huiszoeking plaats. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Volgens buurtbewoners werd in de loop van de namiddag een deel van de straat volledig afgesloten door voertuigen van politie en leger, waarna de politie een woning binnenviel.

Momenteel, in de vooravond, is de straat vrijgegeven en kan het verkeer door, maar de huiszoeking is nog steeds gaande. Politieagenten in burger staan voor de deur, maar geven geen commentaar.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Informatie niet bij strafuitvoeringsrechtbank geraakt'

Geens 'Ik wou vooral benadrukken dat de informatie van de Belgische verbindingsofficier niet tot bij de strafuitvoeringsrechtbank is gekomen. Hoe lang Abdeslam ondervraagd is (in de gevangenis van Brugge) weet ik niet. Ik moet daar voorzichtig over zijn', citeert Nolf Geens.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Wie teruggestuurd wordt uit Turkije is niet noodzakelijk gevaarlijk'

Voorts benadrukt minister van Justitie Geens 'dat de broers op de OCAD-lijst hadden moeten staan.' 'Maar dat zou weinig verschil hebben gemaakt, klinkt het. 'Wie teruggestuurd wordt uit Turkije is niet noodzakelijk gevaarlijk. Turkije heeft een lijst van 1200 Belgen die zij niet toelaten, maar wij hebben geen zicht op de manier waarop Turkije die lijst samenstelt, en dit niettegenstaande ons aandringen in dat verband.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geens: 'Wisten niet dat broers in het buitenland waren'

Koen Geens: 'Er was geen enkele verplichting om voor de broers voorheen een internationaal aanhoudingsbevel af te leveren, want we wisten niet dat ze in het buitenland waren.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon ontkent 'dat hij al aan het veroordelen is'

Jan Nolf: Jambon ontkent voorts dat hij 'al aan het veroordelen' is, maar situeert de rol van de verbindingsofficier in zijn eigen gewetensonderzoek voor het overwegen van zijn ontslag.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Naam broers El Bakraoui circuleerde tijdens OCAD-vergadering'

In de Commissie bevestigt minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op vraag van Johan Vande Lanotte dat beide broers El Bakraoui niet op de OCAD-lijst geraakt zijn. Hun naam circuleerde nochtans op een vergadering waar OCAD aanwezig was, maar die informatie werd blijkbaar niet gevalideerd. Misschien moet dat in de toekomst soepeler gebeuren. Dat laat erevrederechter en justitiewatcher Jan Nolf, die de commissie bijwoont, aan Knack.be weten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Minstens 9 buitenlandse slachtoffers

Bij de aanslagen op Brussels Airport en in de Brusselse metro zijn minstens negen personen met een buitenlandse nationaliteit om het leven gekomen. Dat meldt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in een officiële, voorlopige balans. Een van de slachtoffers is oud-diplomaat André Adam, die de dubbele Belgische en Franse nationaliteit had.

De buitenlandse slachtoffers zijn naast André Adam een persoon met de Peruaanse nationaliteit, drie Nederlanders, een Brit, een Chinees en twee Amerikanen. Buitenlandse Zaken benadrukt dat het om een voorlopige balans gaat. Een aantal identificaties is nog aan de gang.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Identiteit opgepakte man Meiser nog onbekend

De antiterreuractie aan het Meiserplein is intussen helemaal afgelopen. Volgens buurtbewoners die getuige waren van de politieactie, ging het niet zozeer om een huiszoeking, maar wou de politie een man arresteren die aan een tramhalte op de Rogierlaan stond te wachten. De identiteit van de man is nog onbekend.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Verregaande samenwerking spionagediensten is een illusie'

De Europese top van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken buigt zich over de betere samenwerking tussen de inlichtingendiensten. Professor Bob Hoogenboom, veiligheidsspecialist van Nijenrode Business University, is sceptisch, meldt Trends-redacteur Hans Brockmans.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Abdeslam wil sinds aanslagen niet meer praten'

Salah Abdeslam wil sinds de aanslagen op Brussels Airport en de Brusselse metro niet meer spreken met het gerecht. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer bevestigd, kort nadat hij daartoe de toelating kreeg van de federale procureur.

Abdeslam werd vorige vrijdag opgepakt. In eerste instantie toonde hij zich bereid om mee te werken met het gerecht, bevestigde zijn advocaat Sven Mary daags na zijn arrestatie. Er lekten zelfs delen van zijn eerste verhoor uit. Maar sinds de aanslagen weigert Abdeslam elke medewerking.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon start procedure tegen Belgische verbindingsofficier in Turkije

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) start een procedure tegen de Belgische verbindingsofficier in Turkije. Hij onderzoekt nog welke, maar er komt in elk geval pv, meldt Belga.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Zondag herdenkingsplechtigheid aan Brusselse Beurs

Zondag vindt aan de Beurs in Brussel een herdenkingsplechtigheid plaats Tegen de angst. De plechtigheid is een antwoord op het geweld van de aanslagen in hoofdstad dinsdag. Aanvankelijk was gepland om een mars tegen de angst te houden, maar in overleg met de autoriteiten werd uit veiligheidsoverwegingen besloten het te houden bij een plechtigheid.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon wacht onderzoek Comité P over Mechelse korpschef af

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wilde zich in de Kamer niet uitspreken over de berichten dat de Mechelse korpsleiding bewust cruciale informatie zou hebben achtergehouden over een onderduikadres van Salah Abdeslam. Jambon wacht het onderzoek af van het Comité P, dat toezicht houdt op de politie. "Ik vertrouw erop dat zij een grondig onderzoek zullen verrichten."

De korpschef zelf, Yves Bogaerts, ontkent dat zijn korps informatie heeft achtergehouden. Burgemeesters Bart Somers en Eddy Bevers van Mechelen en Willebroek spraken intussen hun vertrouwen uit in de korpschef en het voltallige korps.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Veerkracht na terreuraanslagen 'typisch voor toeristische sector'

Het gaat momenteel niet zo goed met de hotels en de restaurants in de hoofdstad. Veel lege tafeles, en veel annulaties. Maar de toeristische sector toont veerkracht.

David Bitoune
door David Bitoune

Het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor hebben het Beursplein muisstil gekregen met hun ode aan de slachtoffers van de aanslagen in België. Voor een vol Beursplein speelden ze het Europees volkslied 'Ode and Die Freude'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Kunst-Wet: metro heropend

Metrostation Kunst-Wet is opnieuw open. In de loop van de namiddag was daar een 'verdacht pakket' aangetoffen, zo meldt RTBF.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geens: 'Verleden broers El Bakraoui niet zo negatief'

Intussen is de bevraging van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) nog steeds aan de gang in de Kamer.

'Er zijn dingen fout gelopen, maar ik blijf de mensen bij gerecht en veiligheidsdiensten verdedigen', aldus minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de Kamer. 'Verleden broers El Bakraoui was niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brussels metrostation Kunst-Wet ontruimd

Het Brusselse metrostation Kunst-Wet wordt momenteel ontruimd. Dat meldt Le Soir.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Huiszoeking omgeving Meiser lijkt afgelopen

De huiszoekingen aan het Meiserplein in Brussel lijken afgelopen. DOVO heeft zopas de omgeving van het Meiserplein verlaten. Ook de speciale eenheden van de politie zijn niet langer aanwezig.

Eerder vrijdag waren schoten te horen. Een persoon viel neer en is daarna meegenomen door de politie. Aan het Meiserplein gaat het gerucht dat het om Mohamed Abrini zou gaan, maar het federaal parket kan dat voorlopig bevestigen noch ontkennen. Verificaties zijn nog aan de gang.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Internationaal Atoomagentschap vraagt landen 'nucleaire veiligheid te versterken'

De topman van het Internationaal Atoomagentschap, Yukiya Amano, heeft de lidstaten gevraagd om, met het risico op "nucleair terrorisme", hun "nucleaire veiligheid te versterken". Amano doet de uitspraken enkele dagen nadat jihadi's een dubbele aanslag pleegden in Brussel.

Amano beklemtoonde dat "terrorisme zich uitbreidt". "De mogelijkheid dat nucleair materiaal gebruikt wordt, mag niet uitgesloten worden", aldus de IAEA-topman.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Franse veiligheidsdiensten lanceren opsporingsbericht naar nieuwe verdachte

De Franse veiligheidsdiensten hebben een opsporingsbericht verspreid naar een vermoedelijke medeplichtige van Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen die zich volgens officieuze informatie heeft opgeblazen in de luchthaven van Zaventem. Het gaat om de Syriër Naïm Al Hamed (28), zo melden Spaanse media.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Verdachte afgevoerd met ziekenwagen

VTM nieuws meldt dat de verdachte granaten op zak had. Nadat hij geneutraliseerd werd, is hij gewond afgevoerd met een ziekenwagen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Huiszoeking omgeving Meiser: ontploffing gehoord

In de omgeving van het Meiserplein, waar een huiszoeking bezig is, is vrijdag omstreeks 14.30 uur een ontploffing gehoord. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Vermoedelijk heeft de ontmijningsdienst van het leger een verdacht pakket tot ontploffing gebracht. Meer informatie ontbreekt nog.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Premier Michel annuleert aanwezigheid bij kransneerlegging met VS-minister Kerry

Premier Charles Michel heeft zijn aanwezigheid bij de kransneerlegging met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdagnamiddag geannuleerd, omdat hij de huidige politieoperaties wil opvolgen. Dat werd vernomen op het kabinet van de eerste minister.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Antiterreuroperatie in Schaarbeek gelinkt aan verijdelde aanslag Frankrijk

Volgens Franse politiebronnen is de antiterreuractie in Schaarbeek gelinkt aan de aanslag die donderdag in Frankrijk verijdeld werd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Man geneutraliseerd bij politieactie Schaarbeek'

Bij de politieactie in Schaarbeek is een man geneutraliseerd, zo meldt VTM Nieuws.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Schietpartij aan Meiserplein'

VRT-journaliste Linda De Win meldt dat er een schietpartij aan de gang zou zijn aan het Meiserplein in Schaarbeek.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Huiszoeking omgeving Meiser: ontmijners aan het werk

Aan het Brusselse Meiserplein is vrijdagnamiddag omstreeks 13.50 uur nog steeds een huiszoeking aan de gang. Momenteel lijkt het er op dat de ontmijners van het leger hun werk aan het doen zijn. Het is niet duidelijk of zij een verdacht pakket onderzoeken, dan wel of er al explosieven zijn aangetroffen.

Bij het begin van de huiszoeking zou één persoon opgepakt zijn. Over die man of vrouw is voorlopig niets geweten.

Civiele Bescherming: 'In 40 jaar nooit eerder zoveel horror gezien'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Aanvalswapen en explosieven aangetroffen in Parijs

In het Parijse appartement waar Reda Kriket woonde, zijn donderdag ook aanvalswapens en explosieven gevonden. Kriket wordt ervan verdacht plannen gehad te hebben voor een aanslag en is opgepakt.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Belgisch imago heeft meer nodig dan een lik verf'

België wordt al enkele maanden een failed state genoemd en ook Brussel komt internationaal in het nieuws als jihadihoofdstad van Europa. Het maakt weinig uit of dat al dan niet waar is. Perception beats reality. Als je ziet hoe moeilijk een grootstad als Parijs - met al haar toeristische trekpleisters - het heeft om economisch te herstellen van de aanslagen in november, is het duidelijk dat de gevolgen ook voor Brussel bijzonder voelbaar zullen zijn. Volgens Olivier Van Horenbeeck, Adviseur Strategische Communicatie, zou de negatieve impact deze keer weleens structureel kunnen zijn.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Burgemeesters Mechelen en Willebroek blijven korpschef steunen

De burgemeesters van Mechelen en Willebroek, Bart Somers en Eddy Bevers, behouden hun volste vertrouwen in hun korps en de korpsleiding. 'De politie van Mechelen-Willebroek en de korpschef hebben altijd succesvol gewerkt in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Ze doen dat met 350 gedreven en geëngageerde politiemensen die ons respect en steun verdienen.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Speciale eenheden zijn net binnengevallen in Brusselse woning

De speciale eenheden van de politie zijn zonet binnengevallen in een woning in de Brusselse regio. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Volgens VTM Nieuws, dat ook de eerste beelden toonden. Volgens hen gaat het om een rugzak met explosieven aan het Meiserplein in Schaarbeek en zijn er twee flashgranaten gehoord, maar dat werd nog officieel niet bevestigd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Belgische F-16s boven Syrië is kwestie van tijd'

Volgens VTM Nieuws-journalist Jan De Meulemeester is het 'een kwestie van tijd' voor België haar F-16-missie tegen IS ook zal uitbreiden naar Syrië. Ons land heeft die vraag al enkele keren gekregen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Duitse politie pakt twee mannen op in verband met aanslagen in Brussel

In Duitsland zijn twee mannen opgepakt in verband met de aanslagen in Brussel. Dat meldt Der Spiegel op haar website. Een van hen had "verdachte sms'en" op zijn gsm. De Duitse politie bevestigde een arrestatie, maar wilde geen verdere details kwijt. Ook niet of er een link was met Brussel.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Mechelse korpschef 'had geen info over mogelijk onderduikadres Adbeslam'

De Mechelse politie had geen informatie over een mogelijk onderduikadres van Salah Abdeslam en heeft dus ook geen cruciale info achtergehouden. Dat zegt korpschef Yves Bogaerts.

Belga Image
© Belga Image
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

John Kerry: 'Je suis Bruxellois. Ik ben Brussels'

De Verenigde Staten staan aan de zijde van België en Europa in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag gezegd tijdens zijn bezoek aan Brussel. "Je suis Bruxellois. Ik ben Brussels", zei hij in het Frans en het Nederlands na een ontmoeting met premier Charles Michel. Lees hier meer.

'Breek de glazen muren: 5 strategische maatregelen om radicalisme en terrorisme te bestrijden'

De aanslagen zijn niet alleen een mokerslag voor ons land maar voor heel Europa, meent Europees parlementslid van Open VLD Hilde Vautmans die vijf concrete stappen voorstelt.

Lees hier haar vijf strategische maatregelen die radicalisme en terrorisme moeten bestrijden

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Korpschef Mechelen ontkent dat info werd achtergehouden

Op een persconferentie heeft de korpschef van Mechelen intussen ook formeel ontkend dat info over het onderduikadres werd achtergehouden.

België zet opnieuw F-16's in tegen Islamitische Staat

Premier Charles Michel bevestigt de snelle hervatting van de missie met F-16's tegen Islamitische Staat in Irak met een mogelijke uitbreiding naar Syrië.

'VS steunen België en Europa in strijd tegen terrorisme'

De Verenigde Staten steunen België en Europa in de strijd tegen het terrorisme. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Eerste schepen van Mechelen reageert

Eerste schepen en waarnemend burgemeester Marc Hendrickx reageert op de berichten dat de lokale politie van Mechelen begin december 2015 al beschikte over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam werd gearresteerd. Lees verder.

Belga Image
© Belga Image

'Jarenlang hebben we toegelaten dat een bepaalde plek rotter en rotter werd'

Vlaanderen vraagt al jaren om de politiezones in Brussel te verenigen om tot een lokaal politieapparaat te komen maar dat willen de Franstalige burgemeesters niet, schrijft Jonas Naeyaert van de Vlaamse Volksbeweging.

Lees hier zijn opiniebijdrage

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Verdachte van verijdelde aanslag Frankrijk werd al veroordeeld in België (update)

De man die donderdagavond bij een grote terreuractie in Frankrijk werd opgepakt en banden had met een organisatie die aanslagen plande in Frankrijk, werd eerder al in België bij verstek veroordeeld in een zaak rond het sturen van jihadisten naar Syrië. Lees er hier meer over.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Militairen blijven patrouilleren en tassen controleren

Sinds de verhoging van het algemeen dreigingsniveau naar niveau 4 mogen de militairen die ingezet worden voor bewakingsopdrachten patrouilleren en bagage en rugzakken controleren. Ook nu het dreigingsniveau opnieuw verlaagd werd, mogen ze dat blijven doen.

'Wie door een militair gevraagd wordt om te worden gefouilleerd, mag dat weigeren. Dan wortd er een politieagent bijgehaald. Het is dus niet zo dat we hier een soort militaire staat van beleg beleven.'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Verzekeringskosten terreur Brussel mogelijk voor de staat

Door een wet uit 2007 is de kans groot dat de overheid een deel van de verzekeringskosten op zich moet nemen. Die werd in het leven geroepen na de aanslagen in New York, Londen en Madrid.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Drie Nederlanders onder slachtoffers

Door de aanslag op de luchthaven in Brussel zijn drie Nederlanders om het leven gekomen. Dat meldt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vrijdag vanuit Indonesië waar hij op bezoek is.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Noodnummer 1771 tijdelijk onbeschikbaar

Het noodnummer 1771 is tijdelijk onbeschikbaar, zo meldt het Crisiscentrum in een tweet.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'We hebben 22 maart heel wat verloren, maar niet onze vrijheid'

Schrijver en choreograaf Ish ait Hamou schreef een pakkende brief over de aanslagen en zijn herinneringen aan 'Terug naar Eigen Land'.'Solidariteit, saamhorigheid, woorden die steeds worden herhaald, zo vaak dat de kracht ervan verloren geraakt. Woorden die voor veel mensen niets meer betekenen, terwijl ze alles betekenen.' Lees hier zijn volledige brief.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Verdachte van vermeden aanslag Frankrijk al veroordeeld in België'

De man die donderdagavond bij een grote antiterreuractie in Frankrijk werd opgepakt en banden had met een organisatie die aanslagen plande in Frankrijk, werd eerder al in België bij verstek veroordeeld in een zaak rond het sturen van jihadisten naar Syrië. Volgens France Info gaat het om de 34-jarige Reda K.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Ook vrijdagochtend nog arrestatie in Vorst

Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF is vrijdagochtend bij een huiszoeking in Vorst nog een persoon opgepakt. Het nieuws is aan Belga bevestigd door het federaal parket.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Auto's op luchthaven kunnen opgehaald worden'

Tussen 10 en 16u kunnen mensen die hun auto hebben moeten achterlaten op de luchthaven, hem gaan ophalen. Daarvoor is het wel nodig dat u de identiteitskaart en nummerplaat bij de hand heeft.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Broer Laachraoui: 'Hij was een vriendelijke, intelligente jongen'

Toptaekwondoka Mourad Laachraoui heeft donderdag gezegd dat hij de bladzijde wil omslaan na de dood van zijn oudere broer Najim. Najim Laachraoui is een van de zelfmoordterroristen die zichzelf dinsdag opblies in de luchthaven van Zaventem.

Mourad is toptaekwandoka, zesde ter wereld in de categorie -54 kilo, zegt dat hij de Belgische kleuren wil blijven verdedigen. Lees hier meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Update Brussel: vier metrolijnen bediend van 7 tot 19 uur

De vier metrolijnen in Brussel worden vrijdag bediend van 7 uur tot 19 uur, maar niet alle stations zijn open. Het tram- en busverkeer verloopt zo goed als normaal, al kunnen de frequenties iets lager liggen.

Er rijden nog steeds pendelbussen tussen Schuman en het Centraal Station omdat het metrostation Maalbeek, waar een terroristische aanslag gepleegd werd, niet wordt bediend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Politie van Mechelen kende schuiladres Abdeslam al 4 maanden'

Het Comité P heeft een onderzoek geopend naar de politie van Mechelen. Die zou concrete aanwijzingen over het schuiladres waar Salah Abdeslam vorige week werd gearresteerd niet hebben doorgegeven.

Lees het hier.

BELGA
© BELGA
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Philippe Moureaux: 'Ik was misschien te voorzichtig inzake sociale vermenging'

De gewezen burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux (PS), heeft tijdens een uitzending van de Franse zender France 2 gezegd dat hij "misschien te voorzichtig was inzake sociale vermenging".

Zoals bekend was Oud-Molenbeek onder zijn bestuur voor een groot stuk een Belgo-Marokkaanse enclave.

Volgens Moureaux was het extremisme pas aan het eind van zijn mandaat, in 2012, beginnen toe te nemen.

Nadia Remadna, voorzitter van de Franse organisatie 'Brigade des mères', verweet Moureaux dat hij "geflirt" heeft met de salafisten.

Moureaux, zei ze, had alle kaarten uit de kast gehaald om die salafisten te verdedigen, "racisme, discriminatie, oorlogen. U zei dat religie het enige was wat hen restte. U heeft een spel gespeeld en u verbrand. Maar het zijn de moeders die betalen".

Moureaux ontkende dat hij met het salafisme geflirt had. Hij had wel goede betrekkingen onderhouden met de moskeeën. "Maar het was niet in de moskeeën", argumenteerde hij, "dat de Salah Abdeslams geradicaliseerd zijn".

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Politieactie in Schaarbeek afgelopen, huiszoeking gaat verder

De politieactie in Schaarbeek is afgelopen, volgens Belga. De veiligheidsperimeter die werd ingesteld, werd uiteindelijk beperkt tot rond een woning in de Paviljoenstraat in Schaarbeek, waar het onderzoek nog wel doorgaat.

De huiszoeking begon er rond 21.00 uur. Verschillende getuigen verklaarden dat ze een ontploffing hoorden, maar die informatie werd nog niet bevestigd. Volgens de VRT ging het misschien om een flashgranaat van de politie. Er is in elk geval geen schade te zien. Rond 23.00 uur was er een veiligheidsperimeter ingesteld, die zich uitstrekte van de Paviljoenplaats tot de spoorweg, en die geleidelijk kleiner werd. Bewoners werden geëvacueerd. Rond 01.00 uur was er enkel nog een veiligheidsperimeter aan huisnummer 20 van de Paviljoenstraat, zo heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Een dertigtal toeschouwers was toen nog aanwezig, enkele van hen konden tot dan niet terugkeren naar huis. Ook de ontmijningsdienst van het leger DOVO was aanwezig in Schaarbeek, en er werd een Mercedes weggesleept.

(Belga)

BELGA
© BELGA
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

John Kerry ontmoet Charles Michel en Didier Reynders

Premier Charles Michel en vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoeten rond 10u30 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Lambermont. Dat meldt de persdienst van de premier.

Later op de dag, om 14 uur, zullen Michel en Kerry zich naar de luchthaven van Zaventem begeven. Kerry komt naar Brussel om "zijn medeleven te betuigen".

Hij ontmoet er, naast verantwoordelijken van de Belgische regering, ook leden van de Europese Commissie.

(Belga)

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Antiterreuractie nabij Parijs - 'aanslag vermeden'

In de Parijs voorstad Argentueil is een antiterreuractie aan de gang. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is daarbij een aanslag verhinderd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Politico: 'Abdeslam werd voor de aanslagen slechts één uur ondervraagd'

De nieuwssite Politico schrijft op basis van onder meer advocaat Sven Mary dat Salah Abdeslam slechts één keer, gedurende een uur, werd ondervraagd alvorens de aanslagen van dinsdag gebeurden. Dat gebeurde volgens Politico zaterdag. De nieuwssite verwijst naar twee anonieme bronnen binnen het onderzoek maar kreeg naar eigen zeggen bevestiging van Sven Mary, die zei dat het om een kortstondige en eenmalige ondervraging ging.

Volgens Politico had Abdeslam niets gezegd over de op handen zijnde aanslagen. Ze hadden hem daar ook niet naar gevraagd, ondanks de vondst van ontstekers, wapens en vingerafdrukken van Abdeslam in een safehouse in Vorst, en het groeiende vermoeden dat het terreurnetwerk in Brussel groter was dan eerst gedacht. De ondervraging ging, nog altijd volgens Politico, over Abdeslams aandeel in de aanslagen in Parijs.

De ondervraging in de gevangenis van Brugge zou zijn beperkt omdat Abdeslam moe was na zijn knie-operatie.

Het federaal parket wilde niet reageren, aldus nog Politico.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zes arrestaties in Brussel, Jette en Schaarbeek

Het parket bevestigt dat er 6 mensen zijn opgepakt bij politieacties en huiszoekingen. Eerder had de VRT-nieuwsdienst de arrestaties gemeld.

Drie van die mensen werden voor het gebouw van het federaal parket uit hun wagen gesleurd en opgepakt. Het is nog niet duidelijk wat ze daar deden. Twee anderen werden dan weer in de boeien geslagen bij een huiszoeking in Jette en één bij een huiszoeking in Brussel. Ook in Schaarbeek vond minstens één huiszoeking plaats maar daarbij werd niemand gearresteerd.

De huiszoekingen werden uitgevoerd met de steun van de DSU, de speciale eenheden van de federale politie. In Schaarbeek kreeg de politie ook de steun van militairen. Over de resultaten van de huiszoekingen en de identiteit van de opgepakte personen geeft het federaal parket pas morgen meer uitleg.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Geens en Jambon in emotionele Terzake-uitzending

De ministers Geens en Jambon waren naar Terzake gekomen om uitleg te geven over hun (door premier Michel geweigerde) ontslag. Het werd een emotionele uitzending. Lees en herbekijk hier.

/
© /
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Nieuwe huiszoekingen, vijf verdachten opgepakt'

In Brussel zijn volgens de VRT-nieuwsdienst verschillende versterkte huiszoekingen gebeurd, onder meer in Schaarbeek.

De speciale interventie-eenheden werden ingezet, plus een politiehelikopter.

"Vijf mensen zijn opgepakt", als een bericht op deredactie.be, "drie van hen voor het gebouw van het federaal parket in Brussel en twee anderen op andere plaatsen".

Volgens CNN zijn er nog altijd huiszoekingen in Schaarbeek aan de gang.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Broers El Bakraoui stonden al voor aanslagen op VS-terreurlijst'

De broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui stonden al voor de aanslagen van dinsdag in Brussel op een lijst van terreurverdachten opgesteld door de contraterreurdiensten van de Verenigde Staten. Dat hebben twee niet met naam genoemde Amerikaanse functionarissen aan de VS-nieuwszender NBC News gezegd. Zij wilden evenwel niet zeggen op welke van de vele Amerikaanse gegevensbanken het tweetal prijkte.

Volgens NBC roept deze onthulling vragen op over hoe het tweetal door de Belgische overheden als "kleine criminelen" werd beschouwd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Willekeurige controles in grote stations

Er zullen geen systematische controles meer plaatsvinden aan de Brusselse treinstations. Voortaan zullen er willekeurige controles zijn in grote stations in hele land. Dat zegt het Crisiscentrum.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Link tussen Parijs en Brussel

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Khalid El Bakraoui schond probatievoorwaarden en was spoorloos sinds oktober 2015

Khalid El Bakraoui, de man die zichzelf dinsdag opblies in de Brusselse metro, had verscheidene malen zijn probatievoorwaarden geschonden en zijn justitieassistent had sinds 22 oktober 2015 niets meer van hem gehoord. Dat heeft de procureur des Konings van Bergen, Christian Henry, bevestigd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Terreurniveau 3: 'Kans op aanslag is nog groot'

De terreurdreiging is nu teruggebracht naar drie. 'Dit wil zeggen dat er nog steeds een grote waarschijnlijkheid is op een aanslag. Daarom zijn er ook nog steeds 700 politiemensen op straat. Zij zijn dag en nacht bezig met onze veiligheid.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Met de vinger wijzen heeft geen zin'

Jambon: 'Onze diensten hebben goed werk geleverd. Je mag niet vergeten dat terroristen ook professionals zijn. Het zijn dus eigenlijk professionals tegen professionals.' De kritiek die nu klinkt vanuit het buitenland begrijpt Jambon niet. 'Met de vinger wijzen heeft geen zin, laat ons samenwerken.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'El Bakraoui was niet de spil in het verhaal'

'El Bakraoui was maar een van de daders', nuanceert Geens. 'Hij was niet de meest ondernemende man. Hij was niet de spil in het verhaal. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het niet dramatisch is.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Sommige zaken in het systeem moeten verbeteren.'

Jambon erkent dat er sommige zaken moeten verbeteren aan het systeem. 'Al zijn er waarschijnlijk ook mensen die de regels niet helemaal hebben nageleefd.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vlotte doorstroom informatie?

Jambon: 'Morgen zullen we in de gemengde Commissie Binnenlandse, Buitenlandse Zaken en Justitie nauwer bekijken wat er is misgelopen.' 'We willen op dit moment geen details geven', vult Geens aan. Al erkent hij dat de doorstroom van informatie vlotter had moeten verlopen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geens: 'Premier is meester van het spel'

Geens: 'Wat er gisterenavond is gebeurd, is geen fait divers. De omstandigheden zijn ernstig. Daarom zijn we naar de premier gestapt, omdat we wisten dat hij in de problemen kon raken. De premier is op dat moment een meester in het spel.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Niet onze schuld, maar we dragen politieke verantwoordelijkheid'

'Het ontslag was er uiteindelijk één dat er geen was, was dit echt?', vraagt Terzake-journaliste Kathleen Cools zich af. 'Wij zijn geen machines, wij zijn mensen van vlees en bloed', reageert Jambon. 'Al het nieuws van gisterenavond, dat doet iets met een mens. De dingen die gebeurd zijn, zijn niet onze schuld. Maar we dragen wel de politieke verantwoordelijkheid.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Er rezen wel enkele vragen'

In Terzake geven de ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) meer tekst en uitleg over het ontslag dat ze aanboden bij premier Charles Michel (MR), na de Turkse beschuldigingen. Michel weigerde.

Jambon: 'Gisterenavond toen ik het nieuws vernam, heb ik meteen geprobeerd de feiten op een rijtje te krijgen. We ontdekten al gauw dat er dingen waren om vragen bij te stellen. Ik heb voor mezelf beslist om mijn ontslag aan te bieden.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De brief van de Nederlandse minister van Justitie

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Terreurniveau zakt naar 3

Het OCAD heeft beslist om de terreurdreiging te verlagen naar level 3. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op RTL TV. Het niveau 3 betekent dat de dreiging ernstig is en een aanslag mogelijk en waarschijnlijk. Dat is nog steeds een hoog dreigingsniveau. Zo kan het leger worden ingezet voor bewakingsopdrachten als ondersteuning van de politiediensten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Broer Laachraoui veroordeelt aanslagen 'met klem'

Toptaekwondoka Mourad Laachraoui veroordeelt, in een persbericht, met klem de daden van zijn oudere broer Najim en "de aanslagen waar hij bij betrokken was, in Frankrijk en België". Hij zegt ook dat hij geen contact meer had met zijn broer sinds hij naar Syrië vertrok in 2013.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Van der Steur: 'El Bakraoui was in Nederland'

Abrahim El Bakraoui is inderdaad in juli 2015 van Turkije naar Schiphol gevlogen. Dat schrijft de Nederlandse minister van Justitie Ard van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer. Maar El Bakraoui stond niet geregistreerd in de Nederlandse opsporingssystemen en heeft in Nederland niet vastgezeten, benadrukt Van der Steur.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nederlandse minister: 'El Bakraoui onbekend voor Nederlandse autoriteiten'

El Bakraoui was onbekend voor de Nederlandse autoriteiten. Dat schrijft de Nederlandse minister in een brief aan het parlement.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brussels minister: 'Geen fouten in dossier El Bakraoui'

Rachid Madrane, minister bevoegd voor justitiehuizen in de regering van de Franse gemeenschap, ontkent dat er fouten zijn gemaakt ik de opvolging van de voorwaardelijke vrijlating van Ibrahim El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen op de luchthaven van Zaventem.

Volgens Madrane is de opvolging vanuit zijn diensten gebeurd zoals die moest gebeuren. "De justitie-assistent die belast was met het dossier, heeft gezorgd voor een regelmatige opvolging en heeft de strafuitvoeringsrechtbank verwittigd zodra Ibrahim El Bakraoui zijn voorwaarden had geschonden", aldus Madrane.

Na een veroordeling voor poging tot gewapende overval werd Ibrahim El Bakroui vrijgelaten onder voorwaarden op 20 oktober 2014. Volgens Madrane zijn er in het dossier geen aanwijzingen voor terroristische activiteiten of radicalisering.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Bloederiger scenario wellicht vermeden'

Volledige zekerheid dat schietpartijen en ontploffingen het plan was van de terroristen, is er nog niet. Maar volgens de VRT-nieuwsredactie denken de speurders dat die mogelijkheid wel groot is. Dankzij de politieactie in Vorst en de arrestatie van Abdeslam en Choukri in Molenbeek is het mogelijk nog veel bloedigere scenario wellicht vermeden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Salah Abdeslam moest schietpartij houden'

Speurders vermoeden dat Salah Abdeslam samen met zijn kompaan Mohamed Belkaïd en een derde man een schietpartij wilden houden in Brussel met onder meer Kalasjnikovs. Tegelijkertijd zou de rest van de terroristen zichzelf opblazen. Dat meldt de VRT. De terroristen wilden dus een gelijkaardig bloedbad aanrichten als in Parijs.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nederlands parlementair debat over El Bakraoui uitgesteld

Het Nederlandse parlement heeft het debat over de aanslagen in Brussel uitgesteld omdat de brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie over Ibrahim El Bakraoui er nog niet is. De zelfmoordterrorist die betrokken was bij de aanslagen zou volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan naar Nederland zijn uitgezet.

Het debat wordt volgende week, waarschijnlijk dinsdag, gevoerd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Premier Michel belooft duidelijkheid te scheppen

In de Kamer heeft geen enkele partij (buiten Vlaams belang) het ontslag geëist van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), op Vlaams Belang na. Wel moeten er antwoorden komen op de vragen die zijn gerezen rond de aanslagen van dinsdag, luidde het. Een zichtbaar geëmotioneerde premier Charles Michel (MR) engageerde zich alles in het werk te stellen om volledige klaarheid te brengen, in perfecte samenwerking met het parlement.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

IS verspreidt propagandavideo over aanslagen in Brussel

In een propagandavideo met opzwepende muziek en flitsende beelden scheppen de terroristen op over de aanslagen in Brussel. De video begint onder meer met de uitspraken van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die zei dat Brussel twintig jaar geleden zo mooi was, en dat het nu een "horrorverhaal" is.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Hart boven Hard organiseert verschillende wakes

Hart boven Hard organiseert de komende dagen in verschillende steden wakes. Dat is het geval in onder meer Gent, Leuven, Hasselt, Geel, Brugge, Ronse, Kalmthout en Geraardsbergen. Op andere plaatsen, zoals in Antwerpen, Sint-Niklaas en Mechelen, sluit de beweging zich aan bij al geplande momenten van solidariteit met de slachtoffers van de terreur, zo meldt de burgerbeweging in een mededeling.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'PS heeft doeltreffend beleid tegen terreur tegengehouden'

'Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx (beide PS) hebben rond de eeuwwisseling een doeltreffend beleid tegen terreur tegen gehouden.' Dat beweert de voormalige minister van Justitie Marc Verwilghen (Open VLD).

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Tweede ingang open in stations Brussel-Centraal en Brussel-Zuid

In de Brusselse stations Brussel-Centraal en Brussel-Zuid is een tweede ingang geopend. Dat meldt de NMBS. Tot nu toe was dat er, omwille van de veiligheidsmaatregelen na de aanslagen in Brussel dinsdag, in beide stations maar één. Aan de Brusselse stations staan nog steeds wachtrijen van reizigers, maar in het Centraal en het Zuidstation lossen die door de maatregel momenteel al snel op.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nog tot en met zondag geen passagiersvluchten op Brussels Airport

Op de luchthaven van Zaventem, waar dinsdag een bloedige aanslag gebeurde, zullen er nog tot en met zondag geen passagiersvluchten plaatsvinden. Dat heeft Brussels Airport donderdag gemeld.

Niels Saelens
door Niels Saelens

'Betaal dit weekend liever met de bankkaart'

"Door de combinatie van het verlengd Paasweekend en de aanslagen van dinsdag, bestaat de kans dat een aantal automaten niet bevoorraad raken", aldus een woordvoerster van Febelfin. Een aantal waardetransporten kon niet worden uitgevoerd, omdat de prioriteit van de politie bij de aanslagen ligt.

'Zolang we geen samenleving vormen, zullen we niet kunnen samenleven'

Politiek of oorlogsvluchteling, of economische gelukszoeker? Of je bent bereid je aan de gemeenschap aan te passen of je zet jezelf er a priori uit. Een tussenweg is er niet. Dat is de boodschap van Vlinks.

In beeld: koningspaar krijgt restanten spijkerbom te zien

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan het Universitair Ziekenhuis in Leuven. Ze bezochten er de afdeling intensieve zorgen en het operatiekwartier. Het koningspaar kreeg onder meer diverse soorten stukken metaal te zien die uit de lichamen van de negentien slachtoffers van de aanslagen werden gehaald.

Bekijk de beelden

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Gebrekkige samenwerking tussen Brusselse politiebureaus, dat kan zo niet langer'

Scherpe kritiek op de Belgische veiligheidsdiensten, van eurocommissaris Günther Oettinger.

Belga Image
© Belga Image
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vlaams minister-president Bourgeois ontbreekt op huldeceremonie

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was donderdagmiddag niet aanwezig op de nationale huldeceremonie aan het federale parlement. De Vlaamse regeringsleider was zelf op een bezinningsmoment op het Martelaarsplein. De afwezigheid van Bourgeois wekt links en rechts wrevel op. Op het kabinet-Bourgeois benadrukt men dat er niets achter de afwezigheid moet gezocht worden en dat het bericht over de nationale huldeceremonie wellicht tussen de mazen van het net is geglipt.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Europol-chef waarschuwt voor terreurnetwerk van '5000 geradicaliseerde individuen' in Europa

Volgens de Europese politiedienst Europol is het terreurnetwerk dat bereid is om aanslagen te plegen op Europese bodem veel ruimer dan aanvankelijk gevreesd werd. "We maken ons zorgen over een groep van 5000 verdachten die zijn geradicaliseerd in Europa", waarschuwt Europol-chef RobWainwright donderdag in een interview met de BBC.

reuters
© reuters
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Luxemburgse minister: 'Terrorisme is geen typisch Belgische kwestie'

"Dit is geen probleem van Brussel of België", aldus de Luxemburgse minister van Justitie Felix Braz. "Zij moeten geen lessen krijgen van ons." Eerder donderdag had Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al dezelfde boodschap. "Dat zij die zonder fout zijn, de eerste steen werpen", zei hij.

Volgens Braz is het terrorisme geen typisch Belgische kwestie. "Ook andere landen zijn al het doelwit geweest, nog andere kunnen dat in de toekomst nog altijd zijn en dat moeten we samen aanpakken." Politie- en inlichtingendiensten moeten goed samenwerken, aldus Braz, die zich afvraagt of het geen goed idee zou zijn een "Europese antiterreurpolitie" op poten te zetten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nederlandse minister Binnenlandse Zaken: 'Puntjes op de i zetten'

"Terrorisme is internationaal, ook de strijd ertegen moet internationaal zijn", aldus de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vlak voor de start van de Europese spoedzitting. Plasterk zit de vergadering voor. "Na de vreselijke aanvallen in Parijs is een reeks nieuwe plannen gemaakt, nu moeten we ervoor zorgen dat die geïmplementeerd worden. Vanmiddag gaan we nog eens goed de puntjes op de i zetten."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Europese spoedzitting

In de Kamer verduidelijkt Kamervoorzitter Siefgried Bracke (N-VA), dat de ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) niet aanwezig kunnen zijn door de Europese spoedzitting. Alle Europese ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie steken namelijk om 16 uur de koppen bij elkaar om een stand van zaken op te maken van de Europese strijd tegen het terrorisme na de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Calvo looft verbindende taal van Michel

In de Kamer bedankt Kristof Calvo (Groen) de 'verbindende taal' van Charles Michel. 'Dat heb ik erg geapprecierd.' Voorts noemt hij de onderzoekscommissie die weldra zal ingericht worden 'een goede eerste stap.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Tuchtprocedure tegen twee Brusselse leerlingen voor goedpraten terrorisme

Het ministerie van Onderwijs van de Franstalige gemeenschap is een tuchtprocedure opgestart tegen twee leerlingen van het Rive Gauche atheneum in Laken, die de terreuraanslagen in Brussel zouden hebben goedgepraat. Dat meldt minister van Onderwijs Joëlle Milquet (PS). Het parket van Brussel onderzoekt de zaak.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Patrick Dewael: 'Premier schuwt oorlogsretoriek en hij heeft gelijk'

Patrick Dewael (Open VLD): 'Onze premier schuwt op dit moment oorlogsretoriek en steekvlampolitiek en hij heeft gelijk.' Dewael vindt dat er vooral op Europees vlak vooruitgang moet geboekt worden. 'We vragen dat de Europese afspraken prioritair worden aangepakt.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Verherstraeten: 'Absolute veiligheid bestaat niet'

'Absolute veiligheid bestaat niet, maar we moeten er wel naar streven', aldus Servais Verherstraeten (CD&V) in De Kamer.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vande Lanotte: 'Ontslag die je niet in bij premier, wel bij koning'

Johan Vande Lanotte (SP.A), die zelf opstapte in 1998 naar aanleiding van de affaire Dutroux, reageerde in Villa Politica op het ontslag van Geens en Jambon. 'Ik vind het een vreemde gang van zaken. Want ontslag dien je niet in bij de eerste minister, maar bij de koning.' Voor hem lijkt het nu slechts 'op een rondje excuseren'.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geens: 'Premier vroeg om verantwoordelijkheid te nemen door in regering te blijven'

Geens vond deze fouten 'ernstig genoeg' om ontslag te nemen. 'Maar premier Michel vond dat Jambon en ik onze verantwoordelijkheid beter namen door in de regering te blijven.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Koen Geens: 'Fouten bij gerechtelijke politie'

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft tijdens Villa Politica gezegd dat er in eerste instantie fouten zijn gebeurd bij de gerechtelijke politie. 'Maar meer wil ik daar nu nog niet over kwijt. Morgen in de Kamercommissie Justitie zal ik daarover meer duidelijkheid scheppen.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Nood aan Europese onderzoekscommissie rond El Bakraoui'

'Dit probleem is grensoverschrijdend, ik zie dat ongeveer alle Europese landen in hetzelfde bedje ziek zijn', reageert Marc Verwilghen (Open VLD), destijds voorzitter van de Onderzoekscommissie-Dutroux, op het voorstel om een parlementaire onderzoekscommissie in te richten over El Bakroui.' Hij pleit voor een Europese onderzoekscommissie.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Terroristen en extreem-rechts streven hetzelfde na'

Zoals Hamas en extreem-rechts in Israël elkaars stiekeme bondgenoten zijn, zo zijn de terroristen en extreem-rechts, van de PVV tot de FN, elkaars geheime kameraden. Dat schrijft de Nederlandse auteur Arnon Grunberg in zijn column in de Volkskrant.

Pascalle Bonnier
© Pascalle Bonnier
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Michel: 'We zullen niet toegeven aan haat'

Tijdens een herdenkingsmoment prees premier Charles Michel (MR) de hulpleners. Voorts sprak hij een boodschap van solidariteit uit. 'We zullen niet toegeven aan de haat. We blijven samen, verenigd en solidair. Maar er kan geen straffeloosheid zijn.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Momement van rouw en eerbetoon

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Huldeceremonie in Kamer

Na de tragische gebeurtenissen organiseren de Kamer, de Senaat en de Federale regering vanaf 14 uur een huldeceremonie voor de slachtoffers van de terreuraanslagen, in aanwezigheid van de Koning en de Koningin, de federale en deelstaatregeringen, de Kamerleden, de Senatoren, de voorzitters van de deelstaatparlementen.

Vervolgens vindt om 15.00u in het halfrond van de Kamer een gedachtewisseling plaats over de terroristische aanslagen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nederlandse regering informeert Tweede Kamer

De Nederlandse regering trekt donderdagmiddag naar de Tweede Kamer om het parlement te informeren over "wat (ze) weet" in verband met de aanslagen in Brussel. Dat kondigden de ministers van Justitie Ard van der Steur en van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk aan voor de start van de ministerraad. Mogelijk werd zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui vanuit Turkije naar Nederland uitgewezen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Nederland wist van komst El Bakraoui'

Een medewerker van de Belgische ambassade in het Turkse Ankara heeft Nederland op 15 juli vorig jaar op de hoogte gebracht dat Ibrahim el Bakraoui als terreurverdachte vanuit Turkije naar Nederland was uitgezet. Dat blijkt volgens Haagse bronnen uit informatie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken over de man die zich dinsdag opblies op de luchthaven van Zaventem, meldt de Nederlandse krant NRC.

De uitzetting zou op 14 juli zijn gebeurd. De medewerker gaf enkel de voor- en achternaam van de man door, maar niet de reden waarom hij werd uitgezet, zijn geboortedatum of nationaliteit. Dat zou nader onderzoek bemoeilijkt hebben. Op het Nederlandse ministerie wordt nu verder onderzoek gedaan, ook naar de vraag of Nederland België heeft geïnformeerd toen hij in Nederland aankwam.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Ook Koen Geens heeft 'bereidheid getoond' om ontslag te nemen

Volgens VTM Nieuws-journalist Dirk Van Den Bogaert heeft ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) 'bereidheid getoond' om ontslag te nemen. Dat liet de minister weten in een sms.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Jambon: 'In oorlogssituatie mag je het terrein niet verlaten'

In VTM Nieuws geeft minister van Binnenlandse Zaken toelichting bij het ontslag dat hij heeft aangeboden. 'Ik heb alle feiten op rijtje gezet en je kunt je inderdaad grote vragen stellen bij justitie en ook bij politie.'

'Gezien de feiten is het gerechtvaardigd om zich vragen stellen bij hoe het kan dat hij vervroegd vrijgelaten is en de kans gemist is om hem op te pakken. Ik heb voor mezelf uitgemaakt mijn politieke verantwoordelijkheid op te nemen. De premier en de kern hebben me vanochtend uitdrukkelijk gevraagd om aan te blijven, gezien situatie en toestand. 'Tijdens een oorlogssituatie mag je terrein niet verlaten.'

Jambon ziet zijn functie nog steeds zitten. Hij is meer dan ooit gemotiveerd en wacht nu de volledigheid van de feiten af. 'Transparantie is belangrijker dan ooit.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Jambon biedt ontslag aan, Michel weigert

Minister van Binnenlandse Zaken Jam Jambon (N-VA) heeft zijn ontslag aangeboden 'na vermoedelijke fouten in het terreuronderzoek'. Premier Michel heeft dat geweigerd. Dat meldt VTM Nieuws en wordt bevestigd op het kabinet van de minister. Volgens de zender zou de premier gezegd hebben dat het nu belangrijk is dat de regering de rangen sluit.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Meerderheidspartijen overwegen oprichting onderzoekscommissie

Het ziet ernaar uit dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Dat valt donderdag te horen binnen de meerderheid en werd intussen bevestigd door de fractieleiders van de meerderheid.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Premier Charles Michel belooft volledige transparantie

Premier Charles Michel belooft volledige transparantie over de voorgeschiedenis van Ibrahim El Bakraoui, de zelfmoordterrorist die door Turkije aan de grens met Syrië werd opgepakt en nadien uitgezet. "De regering is klaar om volledige klaarheid te scheppen en samen te werken met het parlement", aldus Michel.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Peeters: 'Denk niet dat ministers ontslag moeten nemen'

CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt niet dat justitieminister Koen Geens (CD&V) of minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ontslag moet nemen na de kwestie-El Bakraoui. 'Ik denk dat beide ministers heel goed werk leveren en dat ontslag niet aan de orde is', zei hij voor aanvang van het kernkabinet aan de VRT-radio.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Veiligheidscontroles aan stations 'noodzakelijk maar goed omkaderd'

Er heest ongerustheid bij de mensen die in groten getale moeten wachten aan de Brusselse treinstations waar strenge veiligheidsmaatregelen gelden.

'Wij hebben begrip voor de vragen en de ongerustheid van de mensen. Maar de keuze voor de concentratie van personen aan de stations is noodzakelijk om deze controles uit te voeren en zo de veiligheid te garanderen', zegt Peter Mertens van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Strafuitvoeringsrechters zijn geen links clubje naïevelingen, integendeel'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Kernkabinet samen over El Bakraoui

De federale topministers zitten op dit moment samen over Ibrahim El Bakraoui. Dat bevestigt men in regeringskringen. Woensdag raakte bekend dat El Bakraoui in 2015 door de Turkse autoriteiten werd opgepakt en uitgewezen. Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid over hoe dat verliep en wat de Belgische autoriteiten precies deden met die informatie. (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brussels Airlines leidt vluchten tot en met zondag om

Vliegmaatschappij Brussels Airlines leidt vluchten zeker tot en met zondag om naar luchthavens van Antwerpen en Luik. Dat meldt Belga.
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Tassencontrole aan ingang Ikea-winkels

Alle Ikea-vestigingen in België hebben donderdag de deuren geopend, overal gelden verscherpte veiligheidsmaatregelen. Dat zegt Ikea-woordvoerster Annelies Nauwelaerts. Aan de ingangen van de winkels zullen bijvoorbeeld systematisch alle tassen gecontroleerd worden door veiligheidsagenten, aldus de woordvoerster.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Ryanair leidt vluchten minstens tot en met dinsdag om naar Charleroi

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair leidt zeker tot en met dinsdag 29 maart haar vluchten van en naar Brussels Airport om naar de luchthaven van Charleroi. Dat heeft Ryanair donderdag bekendgemaakt.

Klanten die vanop Zaventem zouden vertrekken, moeten zelf naar Charleroi gaan. Ryanair roept hen op om minstens drie uur op voorhand aan te komen omwille van extra veiligheidscontroles. Meer info lees je hier.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wat is geweten over parcours van Ibrahim El Bakraoui?

Een overzicht van wat we al weten over de wandel van een van de zelfmoordterroristen in Brussels Airport.

Belga Image
© Belga Image
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'De misplaatste arrogantie van de Amerikaanse veiligheidsdiensten'

Dat wij in de huidige toestand zijn terecht gekomen is grotendeels te wijten aan het fundamenteel verkeerd beleid dat door de Amerikaanse diensten werd gevoerd, en waarbij zowel leugens als totaal onaanvaardbare methoden werden aangewend, schrijft Walter De Smedt. Lees hier het volledige opiniestuk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Station van Leuven vrijgegeven

Het station van Leuven is donderdag rond 10.20 uur opnieuw vrijgegeven. De reizigers die ruim een uur eerder uit het station waren geëvacueerd, mogen weer naar binnen, zo stelde Belga ter plaatse vast.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Controles treinstations blijven zolang het nodig is'

Sinds woensdag 23 maart, de dag na de aanslagen, zijn er strenge toegangscontroles bij de ingangen van de Brusselse treinstations. Alle zakken en bagage worden uitgebreid onderzocht en dat zal mogelijk het geval zijn zolang niveau 4, het hoogste dreiging, aangehouden wordt.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet woensdag al weten dat deze controles doorgaan 'zolang het nodig is'. De treinstations zijn nog altijd via één ingang bereikbaar. De NMBS blijft de reizigers waarschuwen voor wachtrijen en maant hen aan op tijd te komen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Belangrijk om ons grondig te bezinnen over antwoord op terreurdaden'

'Het is van belang dat we ons grondig bezinnen over ons antwoord op de terreurdaden.' Dat schrijft de gezamenlijke vredesbeweging. 'We mogen de fouten uit het verleden niet meer herhalen. Verschillende militaire interventies in Afghanistan, Irak en Libië hebben geen vrede en stabiliteit gebracht.'

Lees hier het hele opiniestuk.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Abdeslam wil zo snel mogelijk terug naar Frankrijk'

De raadkamerzitting voor Salah Abdeslam is uitgesteld naar 7 april. Dat meldt zijn advocaat Sven Mary. Voorts heeft Abdeslam te kennen gegeven dat hij zo snel mogelijk wil terugkeren naar Frankrijk.

'Decennialang is meer politieke energie gestopt in BHV dan in het samenhouden van een diverse samenleving'

De aanslagen in Brussel zijn van een onvoorstelbare gruwel. Onvergeeflijk, maar niet onverklaarbaar of onbegrijpelijk, schrijft Jan Lippens. 'Er is ruim een kwarteeuw lang alleen maar tijd verloren, zonder doordacht samenlevingsbeleid, en daar betalen we nu de prijs voor.'

Lees de opinie van Jan Lippens

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Abdeslam weigert nog mee te werken

Salah Abdeslam zou volgens zijn advocaat Sven Mary sinds de aanslagen niet meer willen meewerken aan het onderzoek. Dat meldt Le Soir.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Tweede dader in Maalbeek?

Volgens de Franstalige krant La Dernière Heure is er sprake van een tweede dader in Maalbeek. Deze informatie is niet bevestigd. De krant pakt uit met een robotfoto van de vermeende verdachte.

Volgens de Franse krant Le Monde wordt een man 'met een grote zak' die in het gezelschap was van Khalid El Bakraoui, actief gezocht door de onderzoekers. Hij werd naar verluidt gefilmd door de bewakingscamera's van de STIB.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Station Leuven ontruimd

Het treinstation van Leuven wordt donderdag rond 9.00 uur ontruimd, nadat er eerder een verdacht pakket was aangetroffen op een trein. Hoewel er eerder sprake was van loos alarm, is er nu toch beslist om het station voor alle zekerheid te ontruimen, zegt Marc Vranckx, de woordvoerder van de politie Leuven.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Vlaams Belang eist ontslag Geens

Oppositiepartij Vlaams Belang eist het ontslag van justitieminister Koen Geens (CD&V). Eerder vroeg een Kamerlid van de partij ook al om het ontslag van zijn collega van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De extreemrechtse partij staat vooralsnog alleen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Oppositie eist dringend meer duidelijkheid over El Bakraoui

Oppositiepartij SP.A wil dat de Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Justitie zo snel mogelijk samenkomen om klaarheid te scheppen over wat gebeurde toen bleek dat Ibrahim El Bakraoui door de Turkse autoriteiten werd aangetroffen aan de Turks-Syrische grens.

Groen eist een onderzoek door de comités I en P en wil eveneens snel klaarheid van ministers Jan Jambon en Koen Geens. Hun posities stelt voorlopig niemand in vraag. Lees meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Abdeslam voor raadkamer

Donderdag moet Salah Abdeslam voor de raadkamer verschijnen. Zelf zal hij niet aanwezig zijn, maar toch zijn er zware veiligheidsmaatregelen getroffen, zo meldt VRT nieuws. Zijn advocaat Sven Mary is al aangekomen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Waarom blazen terroristen zich op?

Op Radio 1 heeft forensisch psychiater Rudy Verelst uitleg gegeven over wat er in het hoofd van terroristen omgaat ('ze dehumaniseren hun slachtoffers') en hoe ze overhaald worden ('leiders gaan op zoek naar zwakke plekken'). Lees meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Base liet stralingsnormen varen om panne te vermijden

Operator Base heeft dinsdag na de aanslagen de stralingsnormen overschreden opdat zoveel mogelijk klanten zouden kunnen blijven gebruikmaken van het netwerk. Dat staat donderdag in De Tijd en L'Echo.

'Base heeft de norm na het crisisberaad bewust laten varen rond Zaventem en Maalbeek', zegt woordvoerder François Bailly. 'Daardoor hebben we onze capaciteit met 30 procent kunnen opdrijven.'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Treinstation Simonis bijkomend gesloten

Treinreizigers naar Brussel kunnen vandaag ook niet op- of afstappen in het station Simonis. Dat werd 's ochtends op politiebevel gesloten.

De toestand bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is flink verbeterd tegenover de dag voordien. Alle bus- en tramlijnen (op twee buslijnen na die normaal richting luchthaven gaan) zijn operationeel, zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. Het metroverkeer is ongewijzigd. Lees hier alles.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Koningspaar ontmoet slachtoffers en hulpverleners in UZ Gasthuisberg

Koning Filip en koningin Mathilde brengen donderdagmorgen om 10.00 uur een bezoek aan het Universitair Ziekenhuis op de campus Gasthuisberg in Leuven. Er vindt tijdens het bezoek, dat tot 11.15 uur zal duren, ook een ontmoeting plaats met leden van de interventiediensten en met het verzorgingspersoneel.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Ibrahim El Bakraoui was voorwaardelijk vrijgelaten

Ibrahim El Bakraoui was vorowaardelijk vrijgelaten. Daarna schond hij de voorwaarden van zijn vrijlating en later dook hij op aan de grens met Syrië. Vervolgens dook hij onder de radar, tot hij zich twee dagen geleden opblies in de luchthaven van Zaventem.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brusselse tunnels en Wetstraat opnieuw open

De Brusselse tunnels die na de aanslagen van dinsdag voor het verkeer waren afgesloten, zijn donderdagochtend opnieuw opengesteld. Ook door de Wetstraat kunnen opnieuw auto's rijden. Dat meldt Mobiris, het verkeerscentrum van Brussel Mobiliteit.

De heropening van de tunnels Tervuren, Jubelpark, Wet en Reyers-Centrum richting centrum, en van de Wetstraat, was woensdagavond al aangekondigd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nieuwe videobeelden Zaventem opgedoken

Onderstaand filmpje werd opgenomen door taxichauffeur Francisco Izquierdo die op zoek was naar zijn zoon. De Amerikaanse zender CNN zond ze vannacht uit. Het filmpje begint op 00:27.

Opgelet: onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden. Je ziet er onder meer een gigantische hoop puin, schreeuwende mensen, hulpverleners en een huilende baby die op een berg puin zit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton kritisch over Europees veiligheidsbeleid

Hillary Clinton vindt dat Europese landen op een aantal punten zwaar tekortschieten in de strijd tegen het terrorisme. Ze delen hun informatie onvoldoende, ze investeren te weinig. Lees het hier.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Juncker: 'Laat niemand België de les spellen'

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vindt niet dat België 'a failed state' is. De Belgen mogen best trots zijn, zegt hij zelfs, in een interview met De Standaard. Lees het hier.

BELGA
© BELGA
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'IS heeft 400 strijders opgeleid voor aanslagen in Europa'

Het persagentschap Associated Press stelt, op basis van bronnen bij inlichtingendiensten, dat Islamitische Staat 400 tot 600 strijders heeft opgeleid om in Europa aanvallen uit te voeren. Lees het hier.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Advocaat Sven Mary 'fysiek aangevallen'

Sven Mary, de advocaat van Salah Abdeslam, is dinsdag fysiek aangevallen door iemand die hem verweet een terrorist te verdedigen. Dat bevestigt hij aan Le Soir.

Mary wist naar eigen zeggen de aanvaller zelf te overmeesteren. "Ik heb mijn kantoor moeten afsluiten om de veiligheid van mijn medewerkers te verzekeren".

De advocaat heeft laten weten geen extra politiebescherming te willen.

Hij heeft, zo zegt hij nog aan Le Soir, honderden haatmails ontvangen sinds bekend werd dat hij Abdeslam zou verdedigen.

"Had ik dit geweten, dan was ik er misschien nooit aan begonnen," verklaarde hij eerder aan Belga.

(Belga)

Belga Image
© Belga Image
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Loos alarm in Maastricht

De verdachte koffer die in het station van Maastricht werd gevonden, en waardoor het station volledig afgesloten werd, blijkt geen bedreiging te zijn. "Het was loos alarm", zei een woordvoerster van de politie rond 1 uur 's nachts.

Het trein- en busverkeer van en naar Maastricht werd op bevel van de politie volledig stilgelegd en het station werd ontruimd. De politie meldde eerder dat een man staande was gehouden met een verdachte koffer en dat die nader onderzocht zou worden door specialisten. Een zone van 100 meter rond het station werd hermetisch afgesloten. Passagiers van aankomende treinen mochten op een afstand van het station uitstappen.

Inmiddels is alles weer normaal.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Moslimorganisaties en vredesbeweging houden minuut stilte in Amsterdam

Met een minuut stilte en een ingetogen vredesmanifestatie willen diverse moslimorganisaties vrijdagmiddag op de Dam in Amsterdam hun steun betuigen aan België, en aan slachtoffers "waar dan ook". Ze organiseren de bijeenkomst samen met andere organisaties, zoals vredesorganisatie PAX en het Humanistisch Verbond.

Met de manifestatie willen de organisaties "slachtoffers van terreur en oorlog wereldwijd" herdenken en "solidariteit betuigen aan iedereen die getroffen is door deze walgelijke daden, waar dan ook".

Op de lijst van initiatiefnemers staan vooral Marokkaanse raden en samenwerkingsverbanden, zoals de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) en de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (UMMON).

"Jood, moslim, christen of niet-gelovig: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons dinsdag vanuit Brussel hebben bereikt", zei een woordvoerder van de RMMN eerder.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Nog geen enkel slachtoffer met zekerheid geïdentificeerd'

Er is nog geen enkel dodelijk slachtoffer van de aanslagen met honderd procent zekerheid geïdentificeerd. Dat zegt Ine Van Wymersch, woordvoerster van het Brusselse parket, in de uitzending "Aanslagen België: Het Grote Debat" op VTM. "De prioriteit gaat nu uit naar de overlevenden, het verzorgen van de gewonden. Er loopt ook nog een onderzoek op de plaatsen van de ontploffingen".

"Het identificatieteam doet er alles aan om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Maar als je aan mensen moet zeggen dat een geliefde overleden is, dan moet je daar ook echt zeker van zijn. En dat kan enkel op basis van wetenschappelijk bewijs."

Dat maakt dat heel wat mensen in onzekerheid blijven leven, anderhalve dag na de aanslagen. "We doen er alles aan om die mensen zo goed mogelijk op te vangen. We kunnen misschien nog geen antwoorden geven, maar ze wel begeleiden", zegt Van Wymersch.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Treinverkeer in Maastricht stilgelegd, wegens verdachte koffer

Op bevel van de politie is woensdagavond al het trein- en busverkeer van en naar Maastricht gestaakt, nadat in het station een man werd tegengehouden met een verdachte koffer. Die koffer wordt nu nader onderzocht door specialisten, aldus een politiewoordvoerster.

De politiewoordvoerster kon niet zeggen waarom de man met de koffer was opgevallen. Het station van Maastricht is ontruimd en afgezet, evenals een zone van 100 meter in de omtrek. De passagiers van aankomende treinen stappen op een afstand van het station uit.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Christenen moeten nu meer dan ooit liefde tonen, ook voor moslims'

Tijdens een oecumenische wake in de Sint-Martinuskerk van Zaventem, die bijgewoond werd door de kerkleiders Metropoliet Athenagoras van de Orthodoxe Kerk en Jack McDonald van de Anglicaanse Kerk heeft Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van Mechelen-Brussel de christenen opgeroepen "nu meer dan ooit liefde te tonen voor de medemens, ook voor moslims".

Mgr. Lemmens veroordeelde de aanslag als "een handeling van blinde haat". "Hun hart was ijskoud. Ze zagen de mannen, vrouwen en kinderen, maar toonden niet het minste medeleven".

"Deze aanslag vraagt van ons christenen dat we nog een grotere gaan liefde tonen, ook ten aanzien van moslims. Alleen de liefde kan immers een jongeman redden die op het punt staat te radicaliseren. Alleen met grote liefde kunnen we de stad Brussel met al haar breuken genezen", aldus Lemmens, die tevens de hoop uitsprak "dat liefde moge bijdragen tot de genezing van de vele wonden die geslagen werden".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'El Bakraoui werd behandeld als fait divers' (Guy Vanhengel)

'Zware criminelen als Ibrahim El Bakraoui - die in 2010 betrokken was bij gewelddadige overval - horen niet vrij rond te lopen in de maatschappij', zegt Guy Vanhengel (Open VLD).

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wetstraat en verschillende tunnels opnieuw open

De Brusselse Wetstraat, waar het metrostation Maalbeek zich bevindt, en verschillende Brusselse tunnels zijn opnieuw open voor het verkeer, dat meldt Mobiris. Concreet gaat het over de tunnels Wet en Reyers-Centrum richting centrum. De tunnels Tervuren en Jubelpark blijven momenteel wel nog gesloten "in afwachting van het weghalen van de afbakening.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Probleem ligt niet bij moslimgemeenschap'

Vanuit de moslimgemeenschap komen er blijken van medeleven en worden de aanslagen veroordeeld. Bijvoorbeeld door de Moslimexecutieve, de officiële spreekbuis van de islam in ons land. De voorzitter van de Executieve vindt niet dat de moslimgemeenschap zelf nog te onverschillig is.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Video: 'België heeft gevaar onderschat' (Van Ostaeyen)

Pieter Van Ostaeyen, een kenner van de jihad en van Islamitische Staat zegt onomwonden dat Belgie het gevaar heeft onderschat. We hebben te vroeg gejuicht na de aanhouding van Salah Abdeslam. Meer zelfs, hij denkt dat dit nog maar het begin is, we zullen nog jaren moeten leven met terreur.

Bekijk hier de video: 'Dit is nog maar het begin'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nog 6.000 wagens geblokkeerd in parkings aan luchthaventerminal

Op de luchthavenparkings die zich vlakbij de terminals van Brussels Airport bevinden, staan in totaal nog 6.000 wagens geblokkeerd. Dat heeft uitbater Interparking laten weten. De parkings werden na de terreuraanslag van dinsdag afgesloten. Passagiers die met de wagen naar de luchthaven kwamen, kunnen hun voertuig dus nog niet ophalen. Hoe lang de parkings nog gesloten blijven, is niet duidelijk.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Ook Abrini en Laachraoui op lijst Interpol

Niet alleen Khalid El Bakraoui, een van de daders van de aanslagen in Brussel van dinsdag, stond op een lijst van Interpol. Ook Mohamed Abrini en Najim Laachraoui stonden op de lijst. De internationale politieorganisatie vaardigde een zogenaamd "red notice" uit tegen alledrie.

Een dergelijke "red notice" vraagt om het lokaliseren en arresteren van gezochte personen met het oog op uitlevering, maar is geen internationaal arrestatiebevel en lidstaten zijn niet verplicht steun te leveren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wachtrijen stations weggewerkt

De wachtrijen die zich woensdagavond omstreeks de piekuren gevormd hadden voor de Brusselse stations, zijn stilaan weggewerkt. Reden voor de rijen zijn verscherpte veiligheidscontroles na de aanslagen van dinsdag in de hoofdstad. Dat is vernomen bij de NMBS.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Acetonperoxide: populair explosiemiddel bij terroristen

Acetonperoxide, de stof die na de Brusselse terreuraanslagen aangetroffen werd in een appartement in Schaarbeek, is een product dat wel vaker bij aanslagen is gebruikt. Zo werd het explosief onder meer bij de aanslagen in Parijs (november 2015) en Londen (juli 2005) ingezet. Het feit dat acetonperoxide bestaat uit producten die vrij eenvoudig te verkrijgen zijn, verklaart wellicht de populariteit ervan.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Eigenlijk was het de bedoeling om op Paasmaandag toe te slaan'

Volgens VTM hadden de terroristen de intentie om op Paasmaandag toe te slaan, omdat dat een symbolische dag is: een christelijke feestdag. Maar de aanslag zou vervroegd zijn door Salem Abdeslam. 'Ze hadden namelijk schrik gekregen dat hij zou praten, en de plannen zou onthullen.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geens reageert op beschuldigingen Erdogan

Tijdens het Journaal op één reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op de beschuldigingen van de Turkse premier Erdogan. Hij stelde dat ''en van daders door Turkije was uitgeleverd om nadien te zijn vrijgelaten door de Belgen.'

'Ik hoor het nieuws ook nog maar net, dus kan nog niet veel informatie vrijgegeven', aldus Geens. 'Wel kan ik zeggen dat het waarschijnlijk geen uitlevering is geweest, maar wel een terugsturing aan de Syrische grens door Turkije. Op dat moment was de betrokkene niet bekend bij ons voor terrorisme, maar wel een crimineel die voorwaardelijk was vrijgelaten.' Volgens de minister heeft het parket laten weten dat El Bakraoui daarna naar Nederland is gegaan, niet naar België.'

'Tot nader order valt de Belgische justitie niets te verwijten', aldus Geens.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geens: 'Gros passagiers heeft lof voor onthaal en snelheid van hulp'

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een bezoek gebracht aan het opvangcentrum in de Brabanthal in Leuven. Hij sprak er met gestrande transitpassagiers en met de hulpverleners.

De hulpverleners hebben volgens de minister tot dusver prima werk verricht. "Hier heerst een grote solidariteit."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Erdogan: 'Ibrahim El Bakraoui door België vrijgelaten'

De door België vrijgelaten vermoedelijke dader van een van de Brusselse aanslagen is Ibrahim El Bakraoui, volgens het kantoor van de Turkse president. Dat meldt Reuters. El Bakraoui is een van de twee broers die zichzelf dinsdag in Brussel tot ontploffing brachten. Ibrahim in de vertrekhal van Brussels Airport, zijn broer Khalid in de Brusselse metro.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Ook vrijdag blijft de luchthaven van Zaventem gesloten

Alle passagiersvluchten op Brussels Airport worden tot en met vrijdag geschorst. Dat heeft de luchthaven meegedeeld. Woensdagavond zullen wel al enkele vracht- en privévluchten behandeld worden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Najim Lachraaoui geïdentificeerd als tweede kamikaze Zaventem

'De 24-jarige Najim Laachraoui is de tweede zelfmoordterrorist die zich gisteren in de luchthaven van Zaventem heeft opgeblazen', dat melden de VRT en De Standaard.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nog 151 gewonde slachtoffers in ziekenhuizen

Van de 260 gewonden na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro, liggen er momenteel nog 151 in het ziekenhuis. Daarvan kon een tiental slachtoffers nog niet worden geïdentificeerd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verklaard na afloop van de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

John Kerry brengt vrijdag bezoek aan Brussel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zal vrijdag een bezoek brengen aan Brussel om zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden te betuigen. Hij zal ook verantwoordelijken van de Belgische regering en Europese Commissie ontmoeten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Uitspraken Erdogan worden voorlopig niet bevestigd

Volgens Radio 1 wil in ons land niemand de aantijgingen van Erdogan voorlopig bevestigen. Het is overigens niet de eerste maal dat de Turkse leider met de vinger wijst. Ook na de aanslagen van Parijs beweerde hij dat een van de daders was uitgeleverd door Turkije.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Erdogan: 'Een van daders door Turkije uitgeleverd, nadien vrijgelaten in België'

Een van de vermoedelijke daders van de aanslagen werd in juni 2015 opgepakt in Gaziantep, in het oosten van Turkije. Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een toespraak in Ankara. De man werd uitgeleverd aan België, maar vrijgelaten "ondanks de Turkse waarschuwingen".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Hinder door grenscontroles

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Ondernemingen zullen onze ambassadeurs in de wereld zijn'

In een gemeenschappelijk persbericht roepen werkgeversorganisaties VBO, Voka, UWE en BECI het bedrijfsleven op om niet toe te geven aan de terreur. Onze bedrijven kunnen wereldwijd ervoor zorgen dat het imago van België wordt bijgesteld, luidt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Veel passagiers zitten vast bij gebrek aan Schengenvisum

In de drie opvangcentra in Vlaams-Brabant zitten veel passagiers vast bij gebrek aan een Schengenvisum. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd met dat onverwacht probleem geconfronteerd tijdens een bezoek aan de Brabanthal in Leuven.

De luchtvaartmaatschappijen proberen met man en macht om de gestrande passagiers via Frankfurt en Amsterdam op hun bestemming te krijgen. Voor een transit op Brussels Airport in Zaventem naar een bestemming buiten de Schengenzone hadden zij geen Schengenvisum nodig. Die situatie is nu plots veranderd. Zo zijn veel reizigers op weg naar Groot-Brittannië. Voor een vlucht naar Nederland of Duitsland is zo'n visum wél vereist.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Europese ministers houden donderdag spoedoverleg in Brussel

De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken houden donderdag om 16.00 uur in Brussel spoedoverleg over de veiligheidssituatie na de terreuraanslagen in Brussel.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Bolle: 'Begrijp dat nabestaanden zo snel mogelijk duidelijkheid willen'

De Bolle zei te begrijpen dat de nabestaanden zo snel mogelijk duidelijkheid willen of dat sommigen de vraag stellen waarom het zolang moet duren. "Maar het DVI-team werkt volgens internationale regels. Daarbij is een van de belangrijkste principes dat de identificatie honderd procent moet vaststaan. Daarom werken de leden van DVI niet enkel op basis van een visuele vergelijking, maar moet dit wetenschappelijk bewezen worden. Hierbij worden onder andere vingerafdrukken, DNA en ontologische informatie vergeleken. Ook wordt informatie ingewonnen over bijvoorbeeld juwelen en kledij. Het is van het allergrootste belang dat we hier geen enkele vergissing bij begaan."

Voor buitenlandse slachtoffers werd beroep gedaan op Interpol. "We doen er alles aan om dit werk zo vlug mogelijk te realiseren op antwoord te kunnen aan de nabestaanden."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Stellen alles in het werk om lichamen zo snel mogelijk te identificeren'

Alles wordt in het werk gesteld om de identificatie van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem dinsdag zo snel mogelijk te realiseren. Dat zegt de commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle.

"De vaststellingen op de plaatsen van de feiten verlopen in extreem moeilijke omstandigheden", zei De Bolle. "De menselijke resten van de slachtoffers in de luchthaven van Zaventem werden overgebracht naar de universiteit van Leuven, die van het metrostation van Maalbeek naar het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek. De leden van het DVI-team (Disaster Victim Identification) voeren daar hun werk uit."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Lange wachttijden aan Brusselse stations

Aan de Brusselse stations staan omstreeks 17.00 uur opnieuw lange rijen wachtenden door de veiligheidscontroles die ingevoerd werden na de aanslagen. De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene adviseert treingebruikers om hun vertrek uit te stellen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Terreurniveau 4 zo lang als nodig'

Voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zou het dreigingsniveau 4 voor een langere periode moeten kunnen aangehouden worden. Indien nodig moeten de politie- en veiligheidsdiensten op die manier worden georganiseerd dat de maatregelen die daarmee gepaard gaan, kunnen uitgevoerd worden. Dat heeft minister Jambon verklaard voor aanvang van de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op het kabinet van de premier.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Thomas Cook leidt vluchten nog zeker tot maandag af naar Luik

Thomas Cook zal nog zeker tot en met maandag 28 maart zijn activiteiten vanop de luchthaven van Luik organiseren. Dat heeft woordvoerder Koen van den Bosch gemeld. Thomas Cook vraagt aan al zijn reizigers om zich ten minste drie uur voor vertrek op de luchthaven aan te melden en zich via de sociale media en de websites te blijven informeren over de laatste stand van zaken.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Aanslagen Brussel/Parijs: naar wie wordt nog gezocht?

Het lijkt er sterk op dat achter de aanslagen van 13 november in Parijs en van dinsdag in Brussel hetzelfde netwerk schuilgaat. Van deze mensen weten we dat er nog naar hen wordt gezocht.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Khalid el-Bakraoui stond op lijst van Interpol

Khalid el-Bakraoui, een van de daders van de aanslagen in Brussel van dinsdag, stond op een lijst van Interpol. De internationale politieorganisatie vaardigde een zogenaamd "red notice" uit tegen de dader. Dat meldt The New York Times woensdag.

Een dergelijke "red notice" vraagt om het lokaliseren en arresteren van gezochte personen met het oog op uitlevering, maar is geen internationaal arrestatiebevel en lidstaten zijn niet verplicht steun te leveren.

Niels Saelens
door Niels Saelens

"Verzekeringen kunnen geïsoleerd geweld aan, maar oorlogen niet. Terreur zit tussen die twee uitersten"

Wauthier Robyns, directeur Pers en Communicatie bij Assuralia gaat dieper in op verzekeringen tegen terreur. Gisteren liet Assuralia namelijk al weten dat de meest voorkomende Belgische verzekeringspolissen sinds 2008 dekking bieden tegen de gevolgen van terreurdaden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vorstenpaar bezoekt Brussels Airport

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een bezoek gebracht aan de luchthaven Brussels Airport, waar meer dan 10 mensen omkwamen bij een terreuraanslag.

Het vorstenpaar werd vergezeld door premier Charles Michel (MR), minister Jacqueline Galant (MR) en de Vlaams-Brabantse gouverneur Lodewijk De Witte (SP.A). Ze brachten eerst een bezoek aan het crisiscentrum waar de reddingsoperaties geleid worden, nadien legden ze een bloemenkrans neer voor het luchthavengebouw zelf, vlakbij de plaats waar één van de bommen dinsdag ontplofte. Ze groetten ook alle hulpverleners, brandweerlui en leden van de politie en DVI. Het vorstenpaar nam de tijd om elk van hen uitgebreid te feliciteren en te bedanken voor hun moed en inzet

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Ravage luchthaven is enorm

De ravage aan het luchthavengebouw na de aanslagen is enorm. Zowat alle ramen van de voorgevel zijn weggeblazen. Volledige raampanelen zijn uit de hengsels gerukt en grote delen van het plafond zijn ingestort. De grond voor het gebouw is bezaaid met glas- en brokstukken en voor gebouw staan nog achtergelaten auto's

Niels Saelens
door Niels Saelens

Brusselse bussen rijden opnieuw op tiental lijnen

In Brussel rijden opnieuw bussen van de MIVB op de lijnen 28, 34, 45, 49, 53, 54, 59, 60, 78, 89. Dat heeft de openbaarvervoermaatschappij gemeld via Twitter. Het verkeer is daarmee hersteld op het grootste deel van de lijnen die sinds ruim anderhalf uur niet meer bediend werden. De tram- en metrolijnen blijven stabiel.

Gedurende een korte periode reden in Brussel enkel nog bussen van de MIVB op de lijnen 13, 29, 46, 47, 48, 63, 64, 66, 71, 80, 87 en 95. De reden voor het wegvallen van de buslijnen was een tekort aan personeel, meldde de woordvoerder van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij, François Ledune.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vlaamse regering herdenkt slachtoffers aan beurs

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vorstenpaar bezocht slachtoffers in Erasmuziekenhui

Koning Filip en koningin Mathilde hebben in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht enkele slachtoffers van de aanslagen bezocht. In het ziekenhuis waren dinsdag zestien gewonden binnengebracht. Twee vechten er nog voor hun leven, één slachtoffer is er deze nacht overleden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Chronologie van de dag na de aanslagen

Een overzicht van de gebeurtenissen een dag na de aanslagen in Brussel, leest u hier.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Orakel van Knack.be: 'De dingen die niemand kapot krijgt'

Orakel van Knack.be
© Orakel van Knack.be
Bart Osaer
door Bart Osaer

Ex-CIA-agent legt uit hoe je de terreur van IS uitroeit

Het ontbreekt de Verenigde Staten aan daadkracht om het terrorisme met wortel en tak uit te roeien. Zo luidt de conclusie van een voormalige CIA-agent. Hij legt uit hoe je volgens hem het terrorisme het best aanpakt.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Eerbetoon aan slachtoffers van terreur in Franse tentenkampen

In de Franse tentenkampen van Groot-Sinten nabij Duinkerke en Calais zullen de bewoners hun steun betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Dat bevestigt vrijwilliger Lieven Catrysse woensdag aan Belga. Ook in enkele Noord-Franse steden vinden er straks samenkomsten plaats.

"Ook hier heerst verslagenheid. Gisteren is hier ook enorm geëmotioneerd op gereageerd", aldus Catrysse.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Peumans: 'Deze gebeurtenissen verplichten ons om samenlevingsmodel aan te passen'

Voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans heeft opgeroepen om terreurdaden openlijk af te keuren. Dat zei hij tijdens een toespraak in de plenaire vergadering, die bijgewoond werd door vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen en religies. Er werd ook een moment stilte gehouden voor de slachtoffers.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nog lichaam geborgen op luchthaven

Op de luchthaven van Zaventem is woensdagnamiddag nog een lichaam geborgen, waardoor het voorlopige dodental op 32 ligt. Tijdens het gerechtelijk onderzoek dat er plaatsvindt, stortte voorts nog een muur in. Dat vernam Belga uit betrouwbare bron.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Testament gevonden bij huiszoeking

Bij de huiszoekingen dinsdag in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem zijn twee personen opgepakt, waarvan er een inmiddels is vrijgelaten. Dat deelt het federaal parket mee. Ook is het testament gevonden van een van de daders. Nog opmerkelijk is dat er grote hoeveelheden explosief materiaal zijn aangetroffen in een appartement in Schaarbeek.

Na een tip van een taxichauffeur, die zei dat hij drie verdachte personen had opgepikt in de Max Roosstraat 4 in Schaarbeek, voerde de politie daar een huiszoeking uit.

Twee andere huiszoekingen in de straat leverden niets op. Wel werd in een vuilnisbak in de straat nog een laptop gevonden met het testament van Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf tot ontploffing bracht op de luchthaven van Zaventem. Hij zegt er onder meer in "niet meer te weten wat te doen", "overal gezocht te worden", "niet meer in veiligheid te zijn" en dat "als ze zich vereeuwigen, ze in een cel naast hem riskeren te eindigen".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Leuven organiseert gratis rondleidingen voor gestrande reizigers

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brusselse metrostations vanavond om 19 uur dicht

'Het is moeilijk om termijn te kleven op termijn waarop het getroffen metrostation opnieuw zal opengaan', meldt Ann Van Hamme van de MIVB aan de VRT. 'Door de extra veiligheidsmaatregelen gaan de metrostations vanavond om 19 uur al opnieuw dicht.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Medialaan en VRT passen hun programmatie aan

De Vlaamse tv-zenders passen ook woensdag hun programmatie aan naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Een overzicht.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Open VLD schort interne campagne bestuursverkiezingen op

Open VLD schort de interne campagne voor de partijbestuursverkiezingen op. Aanleiding zijn de drie dagen nationale rouw die werden afgekondigd na de aanslagen. Dat heeft de voorzitter van het verkiezingscomité van de Vlaamse liberalen laten weten aan de kandidaten voor het partijbestuur.

"We zijn allemaal diep geraakt door de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich gisteren in Brussel hebben afgespeeld. Onze gedachten zijn in eerste instantie bij de families van de slachtoffers. Tevens danken we iedereen die hulp biedt in deze moeilijke dagen, zowel de professionelen als vele vrijwilligers."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Video: Wie zijn de broers El Bakraoui?

De twee mannen die zich gisteren hebben opgeblazen bij de aanslagen in Brussel zijn geïdentificeerd als de broers El Bakraoui.

Bekijk hier de video: Wie zijn de broers El Bakraoui?

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wie nog op zoek is naar naasten kan terecht in Neder-Over-Heembeek

Mensen die na de aanslagen in Brussel nog op zoek zijn naar naasten wordt gevraagd om zich naar het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek te begeven. Daar gaat om 14 uur een nieuw centraal opvangpunt open voor de naasten van de slachtoffers, zo kondigde Alain Lefèvre van het Crisiscentrum aan.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Europese ministers van Binnenlandse Zaken plannen spoedoverleg

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken gaan een extra vergadering houden om de veiligheidssituatie te bespreken na de aanslagen in Brussel. "Dit gaat zo snel mogelijk gebeuren, misschien binnen de komende twee dagen", zo kondigde bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos aan.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Najim Laachraoui niet gearresteerd

Het parket bevestigt voorts dat Najim Laachraoui niet gearresteerd is.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Derde verdachte nog niet geïdentificeerd

Intussen zijn dus de twee broers El Bakraoui geïdentificeerd. De derde verdachte - tweede kamikaze op de luchthaven - is nog niet geïdentificeerd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

OCAD: 'Terreurniveau blijft op 4'

Paul Van Tigchelt van OCAD bevestigt dat het terreurniveau op dit moment op 4 blijft. Er zijn begrokken personen, die niet gevat zijn. 'Al onze mensen blijven hun best doen om de veiligheid te garanderen.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Slechts 9 seconden tussen twee ontploffingen in Zaventem'

De Leeuw: 'Tussen de twee explosies in Zaventem zat maar 9 seconden', verduidelijkt de procureur. Voorts benadrukt hij dat er verder geen informatie wordt gegeven. Hij betreurt het aantal slachtoffers en vreest dat het aantal nog kan aanlopen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De kamikaze in de metro is geïdentificeerd: Khalid El Bakraoui

De kamikaze in de metro is ook geïdentificeerd, het gaat om de andere broer. 'Khalid El Bakraoui is verantwoordelijk voor de ontploffingen in Maelbeek', aldus de procureur.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Middelste man op foto is Ibrahim Bakraoui'

Het federaal parket geeft op dit moment een persconferentie in zijn gebouwen in Brussel. Procureur Frederic De Leeuw bevestigt dat de middelste man op de foto in Zaventem Ibrahim Bakraoui is. Hij is de eerste kamikaze.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Twee Nederlanders vermist na aanslag op Zaventem

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er na de aanslag op de luchthaven van Zaventem twee Nederlanders worden vermist.

"Een vreselijke situatie voor de familie die in onzekerheid zit. Onze medewerkers staan in nauw contact met hen. De ambassade doet er alles aan om bij de Belgische autoriteiten snel duidelijkheid te krijgen", liet de Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Unie van Turkse Verenigingen reageert verbolgen op terreurdaden

De Unie van Turkse Verenigingen reageert verbolgen op de terreurdaad in Brussel. Dat meldt de directeur van de unie, Selamet Belkiran, aan Belga.

"Wij verwerpen alle terroristische daden die morele en materiële schade aanrichten bij mensen. Terreur heeft geen enkel verband met religie of ras", aldus de directeur van de Unie van Turkse Verenigingen. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en de familieleden en we hopen op een spoedig herstel van de gewonden."

"Wij roepen de internationale gemeenschap op om de handen in elkaar te slaan, zich te verenigen en één front te vormen tegen terrorisme", vervolgt de Unie van Turkse Verenigingen. "En we zullen ons dan ook meer dan ooit inzetten voor een democratische, vrije, plurale en harmonieuze samenleving."

Bart Osaer
door Bart Osaer

De ambities en de capaciteiten van IS blijven groeien

Europa moet rekening houden met de mogelijkheid dat aanvallen zoals die van dinsdag in Brussel geregeld zullen gebeuren. Een opmerkelijke bijdrage van The Economist

reuters
© reuters
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

België-Portugal wordt afgelast

De oefeninterland van dinsdag 29 maart tussen België en Portugal in het Koning Boudewijnstadion in Brussel wordt afgelast om veiligheidsredenen. Dat bevestigt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

De supporters die een ticket hadden aangekocht via de online voorverkoop van de KBVB, zullen later een nieuwsbrief ontvangen met de te volgen procedure.

Brussels Airport blijft ook donderdag de hele dag gesloten voor passagiersvluchten

Bart Osaer
door Bart Osaer

Tijdelijke werkloosheid door overmacht mogelijk voor bedrijven

Bedrijven die er niet in slagen hun personeel aan het werk te krijgen als gevolg van de aanslagen van dinsdag, kunnen tijdelijke werkloosheid inroepen. Dat meldt minister van Werk tris Peeters.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Terrorist moet 1 keer succes hebben, inlichtingendiensten elke keer'

Voor de Nederlandse journalist Hans Jaap Melissen, auteur van het boek 'IS - Tot Alles In Staat', zijn de aanslagen in Brussel geen verrassing. En zal IS nog toeslaan. Lees meer.

Derde verdachte Najim Laachraoui opgepakt?

De woordvoerster van de politiezone Zuid zegt dat ze niet kan bevestigen dat de verdachte Najim Laachraoui is opgepakt in Anderlecht. Ze verwijst "voor dat dossier" naar het federaal parket. Daar is voorlopig niemand bereikbaar. Om 13.00 uur houdt het federaal parket een persconferentie in zijn gebouwen in Brussel.

Bisschoppen laten om 12.02 uur klokken luiden als 'teken van verdriet en hoop'

De Belgische bisschoppen vragen aan alle gelovigen om op 23 maart om 12 uur één minuut stilte in acht te nemen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De bisschoppen vragen dat vervolgens de rouwklokken van alle kerken en kapellen in ons land worden geluid om 12.02 uur als teken verdriet en hoop. "Met de Heilige Franciscus van Assisi bidden wij: 'Maak ons een instrument van uw vrede'", zo besluit de mededeling van de woordvoerder van de Belgische Bisschoppenconferentie.

Meeste winkels zijn open

De meeste winkels zullen open zijn, verwacht handelsfederatie Comeos. De overheid heeft geen sluiting van de winkels bevolen na de aanslagen van dinsdag. "Volgens ons zullen de meeste winkels open zijn. De scholen zijn open. Men probeert het dagelijkse leven te hernemen. Maar het blijft natuurlijk een individuele beslissing van de handelaar om al dan niet te openen", aldus Marieke Huion van Comeos.

Dodentol in Zaventem gestegen

De dodentol van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem is gestegen naar minstens vijftien. Dat zegt Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport. Volgens de woordvoerster zijn er enkele slachtoffers van de aanslagen die in ziekenhuizen waren opgenomen, overleden. Er zou ook al sprake zijn van een zestiende dodelijke slachtoffer, maar daarover had ze niet meer informatie. De luchthaven blijft woensdag de hele dag gesloten.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Oorzaken 'Brussels 03/22': mix van desastreus beleid in Midden-Oosten en parallelle samenlevingen hier

Verkeer De Lijn valt op de middag een minuut stil

Bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn wordt woensdag om 12.00 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek. Dat meldt De Lijn.

Ook de chauffeurs van De Lijn nemen deel aan de actie. Dat betekent dat ze op de middag tot aan hun eerstvolgende halte rijden, waar ze de motor gedurende een minuut stilleggen.

Vorstenpaar bezoekt slachtoffers en neemt deel aan minuut stilte

Naar aanleiding van de aanslagen gaan koning Filip en koningin Mathilde woensdagmorgen om 10 uur naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Ze zullen er slachtoffers van de aanslagen, leden van de interventiediensten en verzorgend personeel ontmoeten. Eerste minister Charles Michel en minister van Volksgezondheid Maggie De Block zullen het vorstenpaar vergezellen, deelt het koninklijk paleis mee.

De koning, de koningin en de premier nemen daarna deel aan een minuut stilte die rond het Schumanplein in Brussel wordt gehouden. Woensdagnamiddag bezoeken de koning en de koningin het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek.

Derde verdachte Zaventem zou Najim Laachraoui zijn

De derde persoon die betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen op de luchthaven en van wie een foto werd verspreid, zou Najim Laachraoui zijn, een 24-jarige vermoedelijke Syriëstrijder. Voor hem werd maandag nog een opsporingsbericht verspreid.

/
© /
Niels Saelens
door Niels Saelens

Waar moet je vandaag op letten als je pendelt naar Brussel?

De dag na de aanslagen komt het tram-trein- en busverkeer in Brussel stilaan weer op gang. Toch moeten de pendelaars op een aantal zaken letten als ze vandaag op tijd op hun werk willen raken. Een overzicht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Broers El Bakraoui bekend uit Brussels gangstermilieu'

Khalid El Bakraoui werd vorige week reeds genoemd als de man die de flat in de Driesstraat in Vorst huurde, waar dinsdag 17 maart een schietpartij plaatsvond en waar vingerafdrukken zijn gevonden van de intussen opgepakte Salah Abdeslam. El Bakraoui staat bekend als een Brusselse zware gangster die ook betrokken zijn geweest bij de huur van het eerder ontdekte 'safehouse' in Charleroi dat de daders van de aanslagen in Parijs gebruikten als uitvalbasis vlak voor ze naar de Franse hoofdstad vertrokken. Het federaal parket heeft evenwel niet bevestigd dat de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui betrokken zouden zijn bij de schietpartijen in Vorst, of dat ze daarmee in verband worden gebracht. (Belga)

'Verdachten aanslagen Zaventem geïdentificeerd'

Volgens de RTBF zijn de aanslagplegers van Zaventem geïdentificeerd. Het zou gaan om de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui.

BELGA
© BELGA

Kernkabinet buigt zich over rouwplechtigheden

Naast een stand van zaken over het onderzoek en de nasleep van de dodelijke aanslagen in Brussel, zal het federale kernkabinet ook bekijken welke nationale rouwplechtigheden zullen worden georganiseerd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aangegeven op de VRT, zonder verder in detail te treden.

Wellicht moeilijke ochtendspits in Brussel

Ook woensdagochtend blijft een aantal tunnels in Brussel afgesloten voor het verkeer. Ook de omgeving van de Wetstraat en de Europese Wijk zijn afgesloten, zo meldt Mobiris op zijn website.

De gesloten tunnels zijn de tunnels Tervuren, Jubelpark, Wet en Reyers-Centrum richting Centrum, aldus Mobiris.

Dit mag u vandaag verwachten

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Brussel ontwaakt, openbaar vervoer ondervindt nog moeilijkheden

Alle treinen van de NBMS rijden, maar niet altijd met de juiste samenstelling. Daardoor zijn vertragingen op het net mogelijk. Onder meer de treinstations van Brussel-Nationaal en Merode worden niet bediend.

Ook het tram- en busverkeer in de hoofdstad komt stilaan weer op gang. Omstreeks 06.30 uur rijden buslijnen 13, 29, 34, 46, 63, 64, 66, 71, 87, 89 en 95.

Metrolijnen 1 en 5 rijden vanaf 7 uur, lijnen 2 en 6 worden niet uitgebaat. De metrostations sluiten woensdag om 19 uur, zo is vernomen van MIVB-woordvoerster An Van hamme.

Het feit dat de metro pas om 7 uur opengaat en om 19 uur alweer sluit, is een veiligheidsmaatregel, preciseert de woordvoerster. Ook worden extra militairen en veiligheidsmensen ingezet.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Aanslagen kosten 4 miljard'

Vier miljard euro. Dat is volgens een eerste raming de economische schade van de aanslagen van dinsdag in Brussel. "Als de terreurdreiging blijft aanhouden, of nog meer aanslagen gebeuren, kunnen de kosten nog een pak hoger oplopen", zegt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte woensdag in Het Nieuwsblad.

Vanden Houte brengt de totaalrekening op 0,1 procent van het bruto binnenlands product, zo'n 4 miljard euro. "De factuur van de herstelling van de vernielingen speelt daarbij maar een kleine rol. Gisteren bleven cafés, restaurants en winkels in Brussel dicht en de kans lijkt groot dat die nog een tijdje weinig volk over de vloer gaan krijgen", zegt hij. "Wellicht komen er ook nog allerlei nieuwe veiligheidsmaatregelen, waar ook een stevig prijskaartje aan vasthangt. Ook zijn er kosten door het sluiten van de luchthaven: volgens experts kost dat 10 miljoen euro per dag. Daarnaast heeft ook het openbaar vervoer inkomsten gemist door stil te liggen."

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

VS: toeristen in Europa moeten 'waakzaam' zijn

De Amerikaanse regering waarschuwt haar burgers voor de gevaren van het reizen naar Europa. "Terroristische groeperingen zijn nog steeds aanslagen aan het plannen in heel Europa", zo klinkt het in een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als mogelijke doelwitten worden sportevenementen, toeristische trekpleisters, restaurants, en het openbare vervoer genoemd.

"De Amerikaanse burgers moeten waakzaam zijn op openbare plaatsen, in het bijzonder bij het gebruik van het openbare vervoer. Wees bewust van de onmiddellijke omgeving en vermijd drukke plaatsen. Wees bijzonder voorzichtig tijdens religieuze feestdagen en op grote festivals of evenementen".

De VS raden hun burgers aan om bij het plannen van hun reis de lokale media te consulteren, en zich voor te bereiden op onverwachte veiligheidscontroles.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Asutralische premier bekritiseert grensbewaking Europa

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft kritiek op de grensbewaking van Europa.

Tijdens een televisietoespraak veroordeelde Malcolm Turnbull de aanslagen en zegde hij zijn solidariteit toe aan België. "We zijn bondgenoten in deze strijd, net zoals we dat een eeuw geleden waren op de Vlaamse velden, tijdens de Eerste Wereldoorlog." Daarna verzekerde Turnbull de Australische burgers dat hun veiligheidsdiensten "veel beter zijn dan die in Europa", zeker aan de grenzen. "Europa heeft geen interne grenzen, dus kunnen mensen binnen Europa reizen naar waar als ze willen, en hun externe grenzen zijn zeer poreus, zoals we elke nacht op het nieuws kunnen zien. Het veiligheidssysteem van Europa verschilt dus van het onze. Deels komt dat natuurlijk door onze ligging, maar we hebben ook een zeer strenge grensbewaking", zo zei de premier aan ABC News. Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel stelde de vakbond een staking op de luchthavens van Sydney, Melbourne en Brisbane uit.

Eind 2014 was ook de Australische stad Sydney het toneel van een terroristische aanval. In een café in het centrum vond toen een gijzeling plaats, waarbij drie doden vielen, onder hen ook de dader.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht krantencommentaren: 'Dit is oorlog'

De kranten benoemen de ernst van de situatie en de woede, maar ze zoeken ook naar wegen om het terrorisme tegen te gaan. Lees hier het overzicht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat we weten over de taxichauffeur en Schaarbeek

Een overzicht van wat we weten over de taxichauffeur en het appartement in Schaarbeek van waaruit de drie verdachten vertrokken, leest u hier.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nederlandse spoorbond heeft twijfels over ritten naar Brussel

De Nederlandse vakbond FNV Spoor plaatst kanttekeningen bij de beslissing van de NS om vandaag weer treinen te laten rijden naar Brussel. In een brief aan NS uit FNV-bestuurder Andries van den Berg zijn zorgen over de beveiliging en over het personeel dat ontdaan is.

"Wij hebben twijfels over de beveiliging tussen Roosendaal en Antwerpen en vinden het essentieel dat ook op dit gedeelte van het traject de beveiliging goed geregeld is", schrijft hij. Daarnaast vraagt hij om begrip voor de situatie en verwacht van de NS "maximale coulance (inschikkelijkheid, red.) in het geval medewerkers te angstig zijn om de dienst op Brussel te kunnen uitvoeren".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

VS-specialisten bekritiseren Belgische veiligheidsdiensten

De kritiek is soms gematigd ("Er is beterschap") en soms virulent, maar in het algemeen geven Amerikaanse specialisten kritiek op het optreden van de Belgische veiligheidsdiensten, die geen greep krijgen op de jihadisten in het land.

Lees hier wat ze zeggen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Derde verdachte

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De tweede verdachte

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Politie verspreidt nieuw opsporingsbericht

De politie heeft een tweede opsporingsbericht verstuurd na de aanslagen van dinsdag in Brussel. Nadat een bericht werd verspreid over een van de drie mogelijke daders van de aanslagen in Zaventem, vraagt de politie nu de identificatie van de drie verdachten.

"De politie en het gerecht willen deze personen identificeren die te zien zijn op de foto's. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem op 22 maart 2016". De politie vraagt aan de mensen die menen deze mannen te herkennen om contact op te nemen met de politie. Wie andere nuttige informatie heeft met betrekking tot de aanslagen in Zaventem en Brussel, wordt ook gevraagd contact op te nemen met de speurders. Tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 30300 en via opsporingen@police.belgium.eu

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN: de spijkerbom kon niet in de autokoffer

CNN bericht vanuit Schaarbeek dat de taxichauffeur heeft verklaard dat de drie verdachten vier tassen wilden transporteren. In zijn laadruimte was maar plaats voor drie, en ze lieten één tas achter. Daarin zou de spijkerbom gezeten kunnen hebben, die de onderzoekers in de woning in Schaarbeek hebben aangetroffen.

Het onderzoek van het huis in Schaarbeek is nog altijd aan de gang.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Derde verdachte nam rennend de vlucht' - bom ging niet af

Volgens burgmeester Francis Vermeiren van Zaventem, die de toezichtsvideo's kon bekijken, scheidde een van de drie verdachten zich van de anderen in de vertrekhal.

Hij liet zijn bagagekarretje achter alvorens rennend te vertrekken. De bagage in dat karretje is door de ontmijningsdienst onschadelijk gemaakt, aldus de burgemeester in gesprek met Belga.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Taxichauffeur mocht niet aan reistassen raken

De politie heeft dinsdag het adres van de voortvluchtige verdachte in Schaarbeek kunnen achterhalen met behulp van een taxichauffeur. Dat melden VTM en CNN.

De drie mannen, die de bommen die ze lieten ontploffen in reistassen vervoerden, namen een taxi naar de luchthaven van Zaventem. Bij aankomst mocht de chauffeur de koffers niet zelf uit de wagen halen. Dat verdachte gedrag deed een belletje rinkelen bij de taxichauffeur, die het adres waar hij hen had opgehaald doorspeelde aan de politie. Dat zou (mee?) de grootschalige politieoperatie in Schaarbeek op gang gebracht hebben.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN: taxichauffeur zette speurders op weg naar Schaarbeek

Volgens CNN heeft de taxichauffeur die de verdachten naar Zaventem voerde, later aan de autoriteiten gezegd dat hij hen in Schaarbeek had opgepikt.

In Schaarbeek worden nog altijd huizen doorzocht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorpagina Het Belang van Limburg

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorpagina De Morgen

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorpagina's

Een staal van buitenlandse voorpagina's van kranten plus Le Soir.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

VS: Brussel overschaduwt voorverkiezingen

Het nieuws uit Brussel duwt de voorverkiezingen van dinsdag in de VS naar de achtergrond. De vijf resterende presidentskandidaten gaf elk commentaar op de aanslag. Donald Trump herhaalde dat hij de grenzen tijdelijk voor moslims wil sluiten en dat hij "erger dan waterboarden" wil voor verdachten. Ted Cruz wil dan weer speciale patrouilles in moslimbuurten, "vooraleer ze radicaleren". Lees er hier meer over

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

EU-ministers houden speciale vergadering

Nederland roept als EU-voorzitter, op verzoek van België, de Europese ministers bijeen om te praten over de aanslagen in Brussel. De Nederlandse minister van Veiligheid Ard van der Steur twitterde dat dat overleg "mogelijk donderdagochtend al" zal plaatsvinden.

Van der Steur sprak van "moorddadige aanslagen" en heeft België alle steun toegezegd.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vier mormonen gewond

Bij de aanslag in de luchthaven zijn vier mormonen gewond geraakt, onder wie drie zwaargewond. Dat meldt de religieuze beweging waarvan zij lid zijn. Er zou ook een lid van het Amerikaanse leger gewond zijn.

De gewonde missionarissen zouden alle vier Amerikaans zijn. Zij waren naar verluidt op weg naar Ohio. Voorts zouden er ook acht Fransen gewond zijn geraakt, onder wie drie ernstig.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Duitse expert: 'Groot professionalisme van de daders'

Guido Steinberg, een Duitse terrorisme-expert, zei op tv-zender ZDF dat de aanval "bovenal het bewijs leverde van het groot professionalisme van de daders. Ten minste een van de betrokkenen leerde volgens hem om te gaan met explosieven en onder grote druk te handelen.

"Deze aanvallen moeten langer voorbereid zijn" dan sinds de arrestatie van Salah Abdeslam. "Ten minste één bomvest moest klaargemaakt worden; dat kun je niet doen in vier dagen. Wat zorgwekkend is dat ze klaarblijkelijk in staat waren zonder problemen hun plannen te maken en te functioneren".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Honderden in solidariteitsactie in Parijs

Honderden mensen hebben zich in stilte verzameld voor het stadhuis van Parijs, dat voor de gelegenheid volhangt met Belgische vlaggen, om hun solidariteit uit te drukken met de slachtoffers van de aanslagen in Brussel.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, had opgeroepen tot een "stille bijeenkomst". De politie controleerde wel alle tassen en fouilleerde de aanwezigen. President François Hollande liet eerder de vlaggen halfstok hangen, als steunbetuiging voor België. "Toen Parijs aangevallen werd, zijn mensen wereldwijd op straat gekomen. Nu zijn wij naar hier gekomen om hetzelfde te doen", aldus een van de aanwezigen. "Het terrorisme kan eender waar toeslaan. Op een terras, in de metro, in de luchthaven. Ik ben in januari 2015 samen met miljoenen mensen op straat gekomen om het terrorisme te veroordelen. Jullie maken ons niet bang, maar ze zijn een beetje gewonnen", zegt een andere Fransman. Zowel aan de Eiffeltoren, die verlicht is in de kleuren van de Belgische vlag, verzamelden zich eveneens honderden mensen, en ook aan de Place de la République, waar nog steeds kaarsen en bloemen liggen van na de aanslagen van 13 november in Parijs, kwamen enkele tientallen mensen samen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Tweede colonne legervoertuigen in Zaventem

Dinsdagavond rond 22 uur is een tweede colonne legervoertuigen de luchthaven Brussels Airport binnengereden. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Eerder, rond 20.00 uur, was al een eerste kolonne van een viertal vrachtwagens met zwaarbewapende militairen aangekomen. Twee uur later ging het om een tiental vrachtwagens met soldaten, vergezeld van een gepantserde jeep en radiowagen.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Leuvens beiaardier speelt Imagine

De Leuvense universiteitsbeiaardier Luc Rombouts heeft dinsdagavond hulde gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Op de beiaard van de Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein speelde hij onder het motto "Hope must survive" het nummer "Imagine", waarin John Lennon droomde van een betere wereld. Imagine begint hieronder rond 1'26".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Aangepaste dienstregeling MIVB

De MIVB heeft een aangepaste dienstregeling aangekondigd voor woensdag.

De regeling werd "afhankelijk van de veiligheidsmiddelen die ter beschikking staan door de veiligheidsdiensten" uitgewerkt. De toegang tot het ondergrondse net zal enkel worden toegestaan tussen 7 en 19 uur.

Bovengronds zal het merendeel van de bus- en tramlijnen rijden. De metrolijnen 2 (Simonis-Elisabeth) en 6 (Koning Boudewijn-Weststation) worden woensdag niet uitgebaat. Tussen de stations Simonis en Weststation legt de MIVB wel pendelbussen in. Op metrolijn 1 stoppen de metro's in de stations Stokkel, Roodebeek, Montgomery en Schuman aan de ene kant, en de stations Centraal Station, De Brouckère, Weststation, Sint-Guido en Erasmus aan de andere kant. Op metrolijn 5 houden de metro's halte in Delta, Petillon en Schuman aan de ene kant en ook weer in Centraal Station, De Brouckère, Weststation, Sint-Guido en Erasmus aan de andere kant. Tussen de haltes Schuman en Centraal Station worden pendelbussen ingelegd. De lijnen 3 en 4 worden normaal uitgebaat, met uitzondering van de stations Horta, Sint-Gillisvoorplein, Lemonnier, Anneessens, Beurs en Rogier. Wel uitgebaat worden de premetrostations Albert, Zuidstation, De Brouckère en Noordstation. Hetzelfde geldt voor lijnen 7 en 25: het treinverkeer zal er normaal verlopen met uitzondering van de stations Boileau, Georges Henri en Diamant. Premetrostation Montgomery wordt uitgebaat.

(Belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Jambon: 'Overal metaaldetectoren plaatsen, biedt geen verweer'

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA), geïnterviewd door VRT Nieuws, is het vooral belangrijk dat de veiligheidsdiensten terroristen neutraliseren voor ze aanslagen plegen. Overal metaaldetectoren plaatsen zou geen verweer bieden tegen zelfmoordterroristen. Dan ontstaat er een rij wachtenden aan de metaaldetectoren waar de terroristen hun bom kunnen laten ontploffen, aldus de minister.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Obama krijgt kritiek voor honkbalwedstrijd

Als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel heeft de Amerikaanse president Barack Obama bevolen de Amerikaanse vlag halfstok te hangen. De maatregel geldt onder andere voor het Witte Huis, alle publieke gebouwen en terreinen, diplomatieke posten in het buitenland, militaire posten en marinebasisssen, en op alle marineschepen. De vlaggen blijven halfstok tot zonsondergang op 26 maart.

In de VS is kritiek te horen op het feit dat de president, zoals gepland, een honkbalwedstrijd bijwoonde in Cuba, en daar onder meer deelnam aan een 'wave'. Obama zei in reactie dat terroristen juist het gewone leven willen verstoren en dat het daarom belangrijk is dat gewone leven te laten verdergaan. De wedstrijd, tussen Tampa Bay en het Cubaanse nationaal team, begon met een minuut stilte. Obama verliet de wedstrijd tijdens de derde inning.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Alle tassen gecontroleerd bij ingang metro

Politie en militairen zullen woensdag alle rugzakken en andere tassen van gebruikers van de Brusselse metro controleren. Dat zei Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie, tijdens een extra uitzending van VTM Nieuws.

Hij herhaalde ook dat sommige metrostations nog gesloten zullen zijn. "De metrostations die open zijn, zullen maar toegankelijk zijn via één of twee ingangen".

(Belga)

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Michel krijgt steunbetuiging van Ban Ki-moon

Premier Michel heeft naar aanleiding van de aanslagen in Brussel contact gehad met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Dat heeft de woordvoerder van de premier, Barend Leyts, gezegd. Ban Ki-moon betuigde zijn steun en kreeg van Michel een stand van zaken. De premier blijft dinsdagavond op de Wetstraat 16 om de situatie op te volgen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Federale politie vraagt amateurbeelden door te sturen die onderzoek kunnen vooruithelpen

De federale politie vraagt aan alle mensen die amateurbeelden hebben gemaakt waarop de verdachte(n) mogelijk te zien zijn en die het onderzoek mogelijk vooruit kunnen helpen, hun filmpje(s) toe te sturen naar volgend mailadres: opsporingen@police.belgium.eu. De politie vraagt ook uitdrukkelijk om dit mailadres niet nodeloos te belasten.

Iedereen die denkt de verdachte(n) gezien te hebben, kan contact opnemen met de federale politie op het nummer 0800/30.300.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brandenburger Tor kleurt zwart-geel-rood

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Duitse minister van Binnenlandse Zaken roept op tot beter gegevensuitwisseling

Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel heeft Duits minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) opnieuw opgeroepen tot een betere gegevensuitwisseling tussen de verscheidene Europese inlichtingendiensten. "Het belangrijkste bij het voorkomen van aanslagen is informatie. We moeten alle informatie die er is, uitwisselen", zei hij tijdens een uitzending van de openbare omroep ZDF.

Daarnaast gaf de Maizière aan dat na de aanslagen in Brussel ook de overeenkomstige noodplannen in Duitsland van kracht zijn gegaan en dat er extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. "De mogelijke extremisten die we in Duitsland kennen, worden nauwkeurig in het oog gehouden", zei de Maizière. "We trachten nu alle mogelijke informatie met betrekking tot Duitsland samen te voegen."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Thalys-treinen zullen woensdag bijna allemaal rijden

Het Thalys-verkeer zal woensdag, op enkele uitzonderingen na, normaal verlopen. Dat heeft de hst-operator bevestigd, nadat er door de aanslagen in Brussel geen hogesnelheidstreinen meer reden. Eerder kondigde Thalys al aan dinsdagavond uitzonderlijk twee extra treinen te zullen inzetten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Barbaren van IS'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Duitse politie pakt verdachten met band terreurnetwerk op'

De Duitse politie heeft op de snelweg München-Salzburg drie Kosovaren opgepakt die banden zouden kunnen hebben met een terreurnetwerk. Een woordvoerder van het Beierse parket bevestigde overeenstemmende informatie van het magazine Report München op de openbare omroep ARD en de Beierse radio BR.

Het drietal kwam met een wagen met Belgisch kentekenbewijs uit Brussel. Aanwijzingen van een samenhang met de aanslagen van Brussel zijn er nog niet, zei de parketwoordvoerder. Wel loopt een onderzoek naar "verdenking van het voorbereiden van een ernstige staatsgevaarlijke criminele daad".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Eén minuut stilte morgen om 12 uur

De Brusselse regering heeft de bevolking opgeroepen om woensdag om 12 uur een minuut stilte te houden. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort aangekondigd na afloop van een vergadering op zijn kabinet.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Leger aangekomen op Brussels Airport

Iets na 20.00 uur is het Belgische leger aangekomen op de luchthaven Brussels Airport. Dat stelt Belga ter plaatse vast. Vier vrachtwagens met zwaarbewapende militairen zijn het luchthaventerrein opgereden.

Vermoedelijk moeten zij het gebouw en omgeving bewaken. Zij werden gevolgd door enkele vrachtwagens met graafmachines die zullen ingezet worden bij de opruimwerkzaamheden in de vertrekhal.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

In beeld: Hartverwarmende solidariteitsactie op Beursplein in Brussel

Honderden mensen kwamen dinsdagavond bijeen op het Beursplein in Brussel, waar overdag al een spontane solidariteitsactie was ontstaan na de aanslagen in Zaventem en Brussel. Bekijk hier de beelden.

AFP
© AFP
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Impact van terreur in Brussel op campagne van Donald Trump'

De aanslagen in Brussel brengen het terrorisme allicht weer bovenaan het lijstje van de topics die de presidentiële campagnes in de VS aanvuren. De campagne van Donald Trump kan er alvast baat bij hebben, suggereert de Amerikaanse televisiezender CNBC.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

ULB laat lessen woensdag doorgaan, VUB tot einde van de week dicht

Aan de Franstalige universiteit ULB hernemen de lessen vanaf woensdag. Dat laat de universiteit via sociale media weten. Er zijn wel strikte veiligheidsvoorschriften. Aan de ULB zullen de studenten hun ULB-studentenkaart duidelijk zichtbaar moeten laten zien. Ook de controle aan de toegang van de gebouwen zal versterkt worden. De ondergrondse parking en bepaalde diensten, zoals de medische dienst en de sportdienst, blijven dicht.

De VUB had eerder al aangekondigd dat de activiteiten er de rest van de week opgeschort worden.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Er schuilt een groot terroristisch netwerk achter de aanslagen in Brussel'

Terwijl IS aan kracht lijkt in te boeten in Syrië en Irak, inspireert de terreurorganisatie steeds meer jonge militanten om angst te zaaien in het hart van Europa. Zo luidt althans de analyse van The Economist in een notendop.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geens looft snelle speurwerk

Veel details over het lopende onderzoek konden de ministers niet kwijt. Dat bij een huiszoeking in Schaarbeek intussen al een nieuwe spijkerbom gevonden is, is volgens Geens het gevolg van het snelle speurwerk.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Nu niet snel snel nieuwe maatregelen doorvoeren

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) hoeden zich dinsdag voor steekvlampolitiek. "Nu een hoop nieuwe maatregelen lanceren, ik denk dat dat niet veel zin heeft", zo zei Jambon in een studiogesprek bij VTM NIEUWS.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Le Pen wil 'onmiddellijke sluiting' van Frans-Belgische grens

De leidster van de Franse extreemrechtse politieke partij Front National (FN) Marine Le Pen heeft in een reactie op haar Facebook-pagina op de aanslagen in Brussel aangedrongen op een "onmiddellijke sluiting" van de Frans-Belgische grens.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Salah Abdeslam plande mee de aanslagen van dinsdag in Brussel'

Volgens de nieuwssite Politico was Salah Abdeslam, die vorige week werd opgepakt in Molenbeek, van plan vandaag deel te nemen aan de aanslagen in Brussel. Volgens de officiële - maar anonieme - bronnen waarover Politico bericht, waren de ontstekingsmechanismen die in het appartement in Vorst na een huizoeking werden gevonden, bestemd voor nieuwe aanslagen. Meer bepaald die van vandaag, dinsdag 22 maart. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had kort na de arrestatie al laten verstaan dat Abdeslam nieuwe aanslagen aan het voorbereiden was.

.
© .
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Grote solidariteit

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Mars "tegen de angst" zondag in Brussel

In Brussel zal zondag een mars "tegen de angst" plaatsvinden. De mars is een reactie op de aanslagen. De mars zal om 14.00 uur vertrekken aan de Beurs, zegt Emmanuel Foulon, een woordvoerder van het Europees Parlement die het initiatief voor de actie heeft genomen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Meest dodelijke aanslag ooit in Brussel'

Tijdens de persconferentie had de eerste minister het over de meest tragische en wellicht de meest dodelijke aanslagen die ooit in België en Brussel hebben plaatsgevonden. Hij noemde het "verscheurde mensenlevens". Mensen die onbezorgd naar hun werk of naar school gingen, werden geraakt door de "meest extreme barbarij". Herbekijk de persconferentie hier.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Bourgeois: 'Scholen zijn geen specifiek doel'

"Dit is het beeld van IS, een niets ontziende terreurbeweging". Zo reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois op de opeising door Islamitische Staat van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Hij roept op tot samenhorigheid.

Bourgeois was dinsdag aanwezig bij de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. Hij bevestigde dat de scholen in Vlaanderen en de Vlaamse scholen in Brussel morgen zullen open zijn. Over bewakingsmaatregelen die worden genomen, wilde Bourgeois geen commentaar kwijt, al denkt hij niet dat scholen een specifiek doelwit zijn.

Voor Bourgeois is het best het normale leven zo goed mogelijk weer zijn gang te laten gaan. "Er wordt gestreefd naar een zo groot mogelijk veiligheidsniveau", luidde het. De Vlaamse regeringsleider riep op tot samenhorigheid, enerzijds tussen de bevolking, en anderzijds om niet te plooien voor terroristen die enkel tot doel hebben de samenleving te ontwrichten.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Brusselse beurs buigt niet voor aanslagen

De Brusselse beurs liet zich dinsdag niet uit het lood slaan door de zware aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Spijkerbom, chemische producten en IS-vlag aangetroffen bij huiszoekingen in Schaarbeek

Bij huiszoekingen die plaatsvonden in Schaarbeek werden door de onderzoekers een spijkerbom, chemische producten en een vlag van IS gevonden. Dat meldt het federaal parket.

Na de aanslagen dinsdagochtend op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro werd onmiddellijk een onderzoek geopend door de antiterrorismeafdeling van het federaal parket. Er is op de verschillende plaatsen delict een onderzoek lopende door de technische en wetenschappelijke politie, bijgestaan door verschillende experten. Over het hele land worden getuigen verhoord en vinden er huiszoekingen plaats. Het onderzoek gaat onverminderd voort, aldus het federaal parket, dat alleen informatie zal vrijgeven "die geverifieerd is en die het onderzoek niet schaadt".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Maggie De Block: 'Medische hulpverlening is zeer vlot verlopen'

"De medische hulpverlening is deze ochtend na de aanslagen zeer vlot verlopen. Alle slachtoffers zijn snel overgebracht naar ziekenhuizen die hen de beste zorgen konden geven gezien hun verwondingen." Dat stelt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in een mededeling waarin ze ook haar dank uitdrukt voor de inzet van de hulpverleners en de families van de slachtoffers veel sterkte toewenst.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Aanslagen zijn kroniek van een aangekondigde dood'

De dramatische gebeurtenissen die de Brusselse luchthaven en metro hebben getroffen, lezen als de kroniek van een aangekondigde dood, schrijft Kristof Clerix.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Hopelijk sneuvelen nu alle taboes'

Als burgemeester van Vilvoorde is Hans Bonte (SP.A) rechtstreeks betrokken bij de hulpverlening na de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Vilvoorde is bovendien één van de grootste broeihaarden van radicalisme in Vlaanderen. 'Hopelijk sneuvelen nu alle taboes, zegt hij in een gesprek met Knack.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Opnieuw explosieven gevonden in Zaventem

Er zouden opnieuw explosieven gevonden zijn in Zaventem. Alles wordt er opnieuw afgezet. De DOVO is terug op weg naar Zaventem. Dat is zonet uit goede politiebron vernomen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Laten we het vertrouwen in onszelf behouden'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Koning rekent op vastberadenheid, kalmte en waardigheid van de Belgen

Koning Filip heeft zijn medeleven uitgedrukt na de "laffe en verwerpelijke" aanslagen die meer dan dertig levens eisten op Brussels Airport en de Brusselse metro. "Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn", zei hij in een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de nationale zenders.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Derde verdachte wordt actief opgespoord'

'Vermoedelijk pleegden twee verdachten de zelfmoordaanslag op Brussels Airlines. De derde wordt actief opgespoord', bevestigt federaal procureur De Leeuw. Op dit moment vinden er huiszoekingen plaats.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Informatie IS wordt nog geverifieerd'

'IS heeft de aanslag opgeëist, deze informatie wordt nog geverifieerd'', aldus de procureur.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Federaal proceur: 'Onderzoek gaat onverminderd door'

Federaal proceur De Leeuw benadrukt dat het onderzoek nu volop bezig is. 'Het is erg belangrijk dat de adressen van de huiszoekingen niet bekend worden gemaakt. De verschillende ontploffingen die vandaag werden gehoord, zijn toe te wijzen aan de ontmijningsdiensten. Het kan zijn dat dit nog zal gebeuren.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Michel: 'Belangrijk om zo snel mogelijk terug te keren naar normaal leven'

Premier Michel: 'We zijn vastberaden om onze vrijheden te beschermen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk naar een normaal leven terug te keren.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politiebron: 'Nog explosieven gevonden in Zaventem'

Er zijn dinsdagavond nog explosieven gevonden in Zaventem. Alles wordt er opnieuw afgezet. De DOVO is terug op weg naar Zaventem. Dat is zonet uit goede politiebron vernomen, meldt persagentschap Belga.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Terreurniveau 4 blijft behouden

Premier Michel meldt ook dat het terreurniveau 4 in ons land behouden blijft. Hij bevestigt een versterking van de grenscontrole in samenwerking met de buurlanden, militairen die op straat aanwezig blijven en het terug opstarten van het openbaar vervoer binnen een redelijke termijn.' Morgen zal de terreurdreiging opnieuw geavalueerd worden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Michel: 'Daad van barbarij'

Na de tweede veiligheidsraad vandaag, houdt premier Charles Michel (MR) een persconferentie: 'Ik wil benadrukken dat deze aanslagen een daad van barbarij zijn. Voor ons Belgen zal er vanaf nu een periode voor en na de aanslagen zijn.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tientallen mensen zaten urenlang vast in Sheraton

Tientallen mensen hebben dinsdag urenlang vastgezeten in het Sheraton-hotel aan de luchthaven Brussels Airport. Pas na 17 uur hebben zij het hotel kunnen verlaten. Dat heeft Belga ter plaatse vernomen van enkele van hen. Ook nu nog zouden er mensen in het hotel aanwezig zijn. 'We verbleven in het hotel omdat we vandaag zouden terugreizen naar de Verenigde Staten', zegt een paar uit New York. 'Plots hoorden we de explosies en mochten we het hotel en onze hotelkamer niet meer uit. In het hotel werd net vandaag een conferentie gehouden over veiligheid, waar zowat 200 mensen aanwezig waren. We hebben uren in onze kamer gewacht, tot we naar beneden mochten om te lunchen, maar dan moesten we een hele tijd in de eetzaal blijven, eerst omdat ze een verdacht pakket gingen laten ontploffen en nadien omdat ze alle kamers doorzochten. Uiteindelijk mochten we terugkeren naar onze kamer, maar dan mochten we nog steeds het hotel niet uit. Pas vanaf 17.00 uur mochten we weg.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Burgemeester Zaventem spreekt van 'Oorlogssituatie'

"Het was een momentum van oorlog deze ochtend, dat ik niet gauw opnieuw wil meemaken." Zo omschrijft Francis Vermeiren, de burgemeester van Zaventem, de aanslagen die werden gepleegd op de luchthaven van Zaventem. Hij kon zich ondanks de "verschrikkelijke dag" optrekken aan de vele mensen die nadien "toonden dat ze het hart op de juiste plaats hebben", door spontaan hulp te bieden aan de gestrande reizigers.

Volgens Vermeiren zullen er voor de nacht 1.500 tot 1.600 bedden voorzien zijn in de opvangcentra die werden ingericht in de sporthal van Zaventem, de kazerne van Peutie en de Brabanthal in Leuven. In Kortenberg wordt een locatie stand-by gehouden, maar er worden nog geen mensen opgevangen, aldus Vermeiren.

Bart Osaer
door Bart Osaer

In het hart geraakt

22 maart 2016. Niets is nog hetzelfde. De visie van Karl, de huistekenaar van Trends.

Karl
© Karl
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Vluchtelingen: 'We delen nu hetzelfde lot'

De vluchtelingen aan de grens van Griekenland en Macedonië reageren ook op de aanslagen in België. Een jongetje steekt een papier in de lucht met 'Sorry for Brussels'. "We delen nu hetzelfde lot. De terreur in België is van dezelfde soort waar wij ons land voor zijn ontvlucht", zegt een man. Bekijk hier de video.

VTM
© VTM
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Crisiscentrum vraagt om vertrekt met trein uit te stellen

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Jetairfly leidt alle vluchten tot zondag om

Dat gebeurt via de regionale luchthavens van Charleroi en Oostende. Het gaat om 69 vluchten en 25.860 reizigers.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Londen raadt burgers af naar Brussel te reizen

De Britse overheid raadt haar inwoners aan om niet naar Brussel te reizen als er daarvoor geen "dwingende redenen" zijn. Dat was dinsdag te horen op Downing Street, naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie verspreidt opsporingsbericht verdachte

De politie heeft intussen een opsporingsbericht verspreid voor een man die te zien is op bewakingsbeelden van de luchthaven in Zaventem kort voor de aanslagen daar werden gepleegd. Het gaat om dezelfde beelden die eerder waren gelekt van de verdachten van de aanslagen (lees meer). De politie vraagt niet te aarzelen om contact op te nemen met de politie, als u de man herkent. Ook als u andere nuttige informatie over de aanslagen in Zaventem en Brussel hebt, weten de speurders dat graag, zegt de politie. Discretie wordt verzekerd. Er kan contact worden opgenomen met de politie op het gratis telefoonnummer 0800/30.300 of via e-mailadres opsporingen@police.belgium.eu.

Belga Image
© Belga Image
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'België topleverancier buitenlandse IS-strijders'

De aanslagen waren het werk van terreurgroep IS. The Independent zet naar aanleiding hiervan de buitenlandse IS-strijders per land op een rijtje. Van alle EU-landen komt, relatief gezien, het grootste aantal uit België.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook Angela Merkel zegt België 'alle steun' toe

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft België 'alle solidariteit en alle steun' bij de zoektocht naar de daders van de aanslagen in Brussel toegezegd. Duitsland zal op alle mogelijke manieren met de Belgische regering en de Belgische veiligheidsdiensten samenwerken 'om de schuldigen (...) te vinden, op te sluiten en te bestraffen'. Merkel bestempelde de 'moordenaars' van Brussel als 'vijanden van de waarden waar Europa voor staat'. Europa, aldus de christendemocratische politica, zal 'sterker' uit de strijd met de terreur komen. De bondskanselier kondigde voorts aan dat haar regering morgen in spoedberaad bijeenkomt om de gevolgen van de aanslagen te bespreken. (DPA)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

IS dreigt met nieuwe aanslagen

De officiële opeising volgens SITE Intel Group. Daarin is sprake van nieuwe aanslagen tegen 'kruisvaardersstaten' die deelnemen aan de coalitie tegen IS.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gouverneur: 'Eén bom niet ontploft op luchthaven'

Gouverneur van Vlaams-Brabant Lodewijk De Witte bevestigt dat in het luchthavengebouw dinsdag drie bommen aanwezig waren, waarvan één niet is ontploft.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Komende dagen intensieve controle aan Nederlands-Belgische grens

De komende dagen wordt de grens tussen Nederland en België intensief bewaakt. Dat meldt de Nederlandse politie op Twitter. De marechaussee, een Nederlandse op militaire leest geschoeide politiemacht, werkt hierbij samen met de politie. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn de grenscontroles in reactie op de aanslagen in Brussel nu weer tijdelijk ingevoerd. 'Dat gebeurt zolang het nodig is', zegt hij. De grenscontrole gebeurt op basis van steekproeven en informatie waarover de marechaussee beschikt. Daarbij kan het gaan om het controleren van identiteitspapieren en het controleren van voertuigen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Treinverkeer in Brussel hervat, strenge controles

Mensen mogen slechts in groepjes van vijf het station binnen en worden grondig gecontroleerd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

1.300 gestrande passagiers op drie locaties

Momenteel worden in de sporthal van Zaventem, de kazerne van Peutie en de Brabanthal in Leuven in totaal zo'n 1.300 gestrande passagiers opgevangen die op weg waren naar een buitenlandse bestemming toen op Brussels Airport een aanslag werd gepleegd. Op al deze locaties is hulpverlening aanwezig. De reizigers krijgen er de nodige verzorging en er is ook overnachting voorzien. Dat meldt het kabinet van de Vlaams-Brabantse gouverneur. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Zaventem blijft de economische motor van het land

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

VN-chef Ban veroordeelt aanslagen

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de terreuraanslagen in Brussel in scherpe bewoordingen veroordeeld. Tegelijk sprak hij zijn 'diepe medeleven' uit met de slachtoffers en hun gezinnen en zijn 'solidariteit' met het Belgische volk. Dat deelde Bans woordvoerder Farhan Haq in New York mee.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Er komt deze keer geen lockdown van Brussel, zegt minister-president

'Ik wil plechtig benadrukken dat er deze keer geen lockdown van Brussel komt.' Dat zei Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) na afloop van de regionale veiligheidsraad met alle burgemeesters en bevoegde ministers. 'We zullen ons niet laten verzwakken door barbaarse daden van geweld.' Vervoort wil dat Brussel zo snel als mogelijk de draad van het normale leven weer opneemt. 'De resultaten van de risico-evaluatie voorzien geen specifieke dreiging voor de scholen", zegt hij. "Het is de bedoeling dat vanaf woensdag alles opnieuw normaal verloopt.' Ook de markten zullen woensdag doorgaan en de winkelcentra kunnen openen. 'Er worden zowel door de overheid als door de exploitanten veiligheidsmaatregelen genomen opdat alles vanaf woensdagochtend opnieuw zijn normale gang kan gaan. Ook de Brusselse openbare besturen zullen vanaf woensdag allemaal geopend zijn.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Syrië: 'Aanslagen zijn gevolgen van fout beleid'

De aanslagen in Brussel zijn het "onvermijdelijke gevolg" van het "foute beleid van sommige landen" en een "tolerantie van het terrorisme" om sommige agenda's na te streven. Dat heeft een functionaris van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken aan het staatsagentschap Sana gezegd.

Eerder had de Hoge Onderhandelingsraad (HNC), de door Saudi-Arabië samengestelde delegatie van de oppositie in Syrië, de aanslagen veroordeeld.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen

De Nationale Veiligheidsraad komt omstreeks 17.00 uur opnieuw samen op de Wetstraat 16 voor een nieuwe stand van zaken na de dodelijke aanslagen in Brussel. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois schuift mee aan, zo stelde Belga ter plaatse vast. De Nationale Veiligheidsraad verzamelt de premier, de vicepremiers en de ministers van de veiligheidsdepartementen, samen met toplui van justitie en de veiligheidsdiensten. De raad kwam dinsdagochtend, kort na de aanslagen op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek ook al samen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Jambon: 'Onwezenlijk verdriet'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Luchthaven blijft ook woensdag volledig dicht

Brussels Airport blijft ook woensdag volledig gesloten, meldt de CEO van de luchthaven.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Treinverkeer van en naar Brussel hernomen

Het hoogste dreigingsniveau 4 blijft van kracht in ons land. Maar ondertussen is het bus-en treinverkeer van en naar Brussel hernomen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brusselse hotels stellen gratis kamers ter beschikking

De Brusselse hotels stellen dinsdagavond gratis hun kamers ter beschikking voor de door de aanslagen in Brussel getroffen personen en hun families, dat laat de Brussels Hotels Association weten. Daarnaast wordt er een infonummer (02 648 50 02) beschikbaar gesteld voor mensen die zoeken naar een onderkomen voor dinsdagnacht.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Video: 'We staan voor moeilijk evenwicht tussen privacy en veiligheid' (Kristof Clerix)

Kristof Clerix, de terrorisme- en veiligheidsexpert van Knack, geeft tekst en uitleg over de aanslagen in Brussel.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

IS eist aanslagen Brussel op

Terreurgroep IS heeft de aanslagen in Brussel opgeëist. Dat meldt Amaq Agency, het persagentschap van de terreurorganisatie.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Crisiscentrum: '30-tal doden en 230-tal gewonden'

Het gaat om een voorlopige balans, benadrukt het crisiscentrum van Binnelandse Zaken nog.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Belgische verzekeringspolissen dekken terreur

De meest voorkomende Belgische verzekeringspolissen bieden sinds 2008 dekking tegen de gevolgen van terreurdaden. Dat meldt Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Premier Michel aangekomen op Brussels Airport

Premier Charles Michel is dinsdagnamiddag iets voor 16.00 uur aangekomen op Brussels Airport. Dat melden bronnen binnen de luchthaven. Ook minister van Justitie Koen Geens is aanwezig. Later worden ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant verwacht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zoektocht naar wapens en eventuele verdachten op luchthaven is afgelopen

Premier Charles Michel is met ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V) naar de luchthaven van Zaventem vertrokken voor een bezoek aan de plek van de dubbele aanslag. Voordien zaten ze samen in het Crisiscentrum met de verschillende diensten.

Later dinsdag vindt nog een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad plaats.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Brussels Airlines annuleerde 180 vluchten

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft dinsdag noodgedwongen ongeveer 180 vluchten geannuleerd. Meer dan 20.000 passagiers hadden gepland om dinsdag met Brussels Airlines te reizen, zo meldt Geert Sciot, woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Zoekacties naar slachtoffers beëindigd

De zoekacties naar slachtoffers op het vliegveld in Zaventem zijn beëindigd.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Premier Michel en ministers Jambon en Geens onderweg naar Zaventem

Premier Charles Michel (MR), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn onderweg naar Zaventem om een bezoek te brengen aan de plek van de aanslag.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Kinepolis-Antwerpen wordt ontruimd

De Kinepolis-bioscoop in Antwerpen wordt ontruimd op vraag van het federaal crisiscentrum. Dat zegt de Antwerpse politie.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Alle slachtoffers van luchthaventerrein geëvacueerd

Alle slachtoffers zijn inmiddels van het luchthaventerrein geëvacueerd, maar het Rode Kruis blijft aanwezig op verschillende locaties op en rond de luchthaven om slachtoffers, getuigen, hun familie en vrienden te begeleiden. Wie vragen heeft over passagiers op Brussels Airport, kan terecht op het nummer 02/753.73.00. (Belga)

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Drie dagen van nationale rouw

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigt drie dagen van nationale rouw aan. Dat meldt VTM.

'Dit is nog veel erger dan de aanslagen in Parijs: dit gaat om onze stad' (Abou jahjah)

'Aanslagen als deze zijn de reden waarom ik in 2013 gevlucht ben in Libanon', zegt Dyab Abou jahjah in een interview met Knack.be. Lees hier het volledige interview.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brussels burgemeester: 'Federale regering moet ons extra middelen geven'

"De federale regering moet ons nu dringend extra middelen geven. De minister van Binnenlandse Zaken heeft een Kanaalplan gelanceerd, maar we hebben daar nog steeds niet de middelen voor." Dat zei Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) dinsdag tijdens een persconferentie met minister-president Rudi Vervoort (PS).

"Ik wil geen polemiek starten, maar we moeten nu de middelen krijgen om dit te bestrijden", zei Mayeur. "We missen inspecteurs, agenten, middelen in preventie, in onderwijs, in cybercriminaliteit, in communicatie op sociale netwerken..."

"In het hele Brussels gewest zijn er 795 agenten te weinig", vulde Rudi Vervoort aan.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Treinen rijden weer vanaf 16 uur'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brusselse Beursplein bezaaid met vreedzame boodschappen

Op het Brusselse Beursplein is na de aanslagen een spontane solidariteitsactie ontstaan. Mensen tekenen er met krijt boodschappen van hoop op de grond en staan stil bij de aanslagen.

Volgens Brusselnieuws.be werd de spontane actie gestart door een vijftal vrouwen die boodschappen tegen haat op de grond tekenden en omstaanders met succes uitnodigden om mee te doen. Ondertussen is het Beursplein bezaaid met vreedzame boodschappen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Voormalige premier van Frankrijk de Villepin: 'We zullen de oorlog tegen terreur niet winnen'

Volgens de voormalige premier van Frankrijk Dominique de Villepin pakt Europa de strijd tegen terreur volledig verkeerd aan. Dat zegt de Villepin in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNBC.

reuters
© reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hogescholen en universiteiten in Brussel schrappen lessen

Verschillende hogescholen en universiteiten in Brussel hebben na de aanslagen beslist alle lessen en activiteiten dinsdag te schrappen. Dat is zo voor de Erasmushogeschool en de Franstalige katholieke universiteit UCL. De VUB vraagt mensen die nog thuis zijn niet naar de campus te komen. Dat is ook zo voor de Ihecs, die haar hoofdgebouw in de Stoofstraat sloot. Bij de ULB was er op het einde van de voormiddag nog een crisisvergadering aan de gang.

Aan de Brusselse campus van de KU Leuven, niet ver van het Centraal Station, zijn de lessen geschorst. 'Maar onze gebouwen worden nu niet ontruimd en we vangen de studenten op. We trachten bussen te organiseren om de studenten die normaal gebruik maken van de trein te helpen. Maar alles gebeurt uiteraard in samenwerking met de politie- en ordediensten', zegt academisch beheerder Steven Vanackere op zijn Facebookpagina. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Obama: 'Doen wat nodig is om vriend en bondgenoot België te helpen'

De Amerikaanse president heeft in Cuba ook gesproken over de aanslagen in Brussel. Hij drukte zijn medeleven uit met de Belgische bevolking en zei 'dat zijn land zal doen wat nodig is om zijn vriend en bondgenoot België te helpen'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Noodmortuarium naast vertrekhal Brussels Airport

Rode Kruis-Vlaanderen installeert noodmortuarium naast vertrekhal Brussels Airport. Meer dan 100 gewonden werden naar 16 verschillende ziekenhuizen gebracht.
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Minderhedenforum hoopt dat politici dapper genoeg zijn om stem van rede te blijven vertolken

Het Minderhedenforum uit zijn medeleven met de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen in Brussel. "In eerste instantie denken we nu aan de families die getroffen werden door het bloedvergieten", zegt voorzitter Hüseyin Aydinli, die er meteen aan toevoegt dat er "geen plaats is voor aanslagen van extremisten in een democratie".

Het Minderhedenforum, een belangenorganisatie voor mensen met een migratieachtergrond en een koepelorganisatie van etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel, zegt geschokt te zijn door de aanslagen, maar stelt te hopen dat "onze politici dapper genoeg zijn om de stem van de rede te blijven vertolken, tegen emotionele tendensen in".

"Het is nu belangrijk om onze eenheid te tonen tegen zij die onze samenleving willen ontwrichten", vindt Aydinli. "Het intercultureel verenigingsleven is alvast meer dan ooit bereid om verder te werken aan onze open en tolerante samenleving.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

We zagen steekvlam naast ons en kregen regen van glas over ons heen'

In de sporthal van Zaventem worden honderden mensen opgevangen die geëvacueerd werden na de explosies op de luchthaven. Sommigen van hen zijn nog zwaar aangeslagen, maar alles verloopt rustig en ordelijk. Lees een overzicht van reacties van gestrande passagiers.

Kevin Van der Auwera
© Kevin Van der Auwera
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nieuwe huiszoekingen

Intussen is de politie in Brussel gestart met verschillende huiszoekingen in het kader van de aanslagen. Dat meldt RTBF. Gerechtelijke bronnen hebben aan de Franstalige omroep bevestigd dat er in de Brusselse gemeente Schaarbeek huiszoekingen aan de gang zijn. Voorts patrouilleert de politie op zoek naar verdachten.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Touroperators zoeken alternatieven voor paasuittocht

Zowel touroperator Jetairfly als Thomas Cook zijn dinsdagnamiddag op zoek naar oplossingen voor de paasuittocht die normaal vanaf vrijdag aanstaande moet plaatsvinden vanop Brussels Airport. "Het is onze taak om als reisorganisator te zorgen dat onze klanten op reis kunnen vertrekken, en we zullen er alles aan doen om dat mogelijk te maken", klinkt het. Vele vluchten zullen vermoedelijk vanop regionale luchthavens vertrekken in plaats vanop Brussels Airport in Zaventem.

Eva Kestemont
door Eva Kestemont

Getuigenis Tatyana Beloy over explosie: 'Hebben blijkbaar goede engelbewaarder'

Ook Tatyana Beloy was op de luchthaven van Zaventem toen de aanslagen plaatsvonden. Zij en haar gezelschap zijn als bij wonder niet gewond geraakt, want ze stonden vlakbij de plaats waar een van de bommen ontplofte: "Ik stond net voor de Starbucks met Eva Daeleman toen het gebeurde. Mijn vriend en mijn broer waren ook aanwezig. Plots was er een luide knal en zag ik mensen naar buiten lopen en verschillende gewonden. Er was heel veel paniek en chaos en niemand wist echt wat ze moesten doen.'

'Ik ben naar buiten gelopen, maar mijn broer en vriend waren nog binnen. Uiteindelijk vond ik mijn broer wel, maar ik kon mijn vriend niet bereiken en de batterij van mijn gsm was plat. Dan zijn we de autostrade overgestoken en zijn we naar het eerste benzinestation gelopen om te schuilen, want er hing in de lucht dat er nog iets zou gebeuren. Daar belde ik mijn vader, om te vragen of hij ons kon komen halen.'

'Een uur later hoorde ik pas dat mijn vriend ongedeerd was. Wij zijn dan al naar Antwerpen gereden en is hij in een andere auto achterna gekomen. We hebben blijkbaar een erg goede engelbewaarder. Ik wens iedereen die mensen verloren heeft heel veel sterkte toe.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brusselse treistations om 16 uur terug open

De Brusselse treinstations gaan om 16 uur terug open. Dat meldt minister van Mobiliteit Jacqueline Galant.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brusselse tunnels tussen Hallepoort en Leopold II zijn weer open

De tunnels van de kleine Brusselse ring tussen Hallepoort en Leopold II zijn opnieuw open voor het verkeer. Dat meldt Mobiris via Twitter.

Alle Brusselse tunnels langer dan 300 meter en de NAVO-tunnel waren eerder op de dag afgesloten na de bloedige aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Kamerlid Vlaams Belang roept minister Jambon op ontslag te nemen

Vlaams Belang-Kamerlid Jan Penris roept minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op om ontslag te nemen na de bloedige aanslagen op Brussels Airport en de Brusselse metro.

"Jan Jambon, vriend, kameraad. In uw plaats zou ik nu ontslag nemen!", zo tweette Penris dinsdagmiddag, enkele uren na de aanslagen. Of dat wel gepast is, terwijl het aantal slachtoffers nog steeds oploopt? "Ja, zeker, zeker", oordeelt Penris. "Ministers van Binnenlandse Zaken zijn al voor minder opgestapt."

'Bom die gebruikt werd bij aanslag in Zaventem, bevatte spijkers om slachtoffers extra te treffen'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

In beeld: Cartoonisten reageren op aanslagen Brussel

Cartoonisten drukken uit in tekeningen wat velen onder ons niet onder woorden kunnen brengen. Bekijk hier alle tekeningen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Croo: 'Gebruik internetverbinding'

Minister Alexander De Croo (Open VLD) roept de bevolking om op zo weinig mogelijk gebruik te maken van gsm-verkeer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Kerncentrales draaien op minimumbezetting

De kerncentrales in ons land draaien op bevel van de nucleaire waakhond FANC op minimumbezetting. "Enkel wie er echt moet zijn, blijft. De rest werd naar huis gestuurd", legt FANC-woordvoerster Nele Scheerlinck uit. De maatregel geldt "tot nader order". Hiermee wil het Fanc vermijden dat personen met verkeerde bedoelingen toegang krijgen tot de centrales.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Extra toezicht bij scholen en stations in Mechelen en Willebroek

Ook in Mechelen en omgeving is er extra toezicht aan treinstations en scholen naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en het verhoogde dreigingsniveau. Dat meldt de lokale politie van de zone Mechelen-Willebroek. Verder komen er versterkte patrouilles op plaatsen waar er een grote volkstoeloop is.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Antwerpse politie sluit meeste kantoren om meer agenten op straat te krijgen

In Antwerpen levert de lokale politie al sinds de ochtend extra bewaking "op plaatsen waar veel volk samenkomt" zoals het openbaar vervoer, de luchthaven van Deurne en de winkelas tussen de Groenplaats en het station Antwerpen-Centraal (met onder meer de Meir). Na crisisoverleg is ook besloten om de bijkantoren van de politie voorlopig gesloten te houden en allerhande afspraken zoals rond aangiftes te annuleren, zodat zoveel mogelijk agenten op het terrein kunnen worden ingezet.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'In naam van alle moslims: vorm een front tegen terrorisme'

Het Executief van de Moslims van België (EMB) 'veroordeelt met klem en zonder voorbehoud de aanslagen.' En ook uit de rest van de wereld blijven reacties binnenstromen. Een overzicht.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Bommelding aan Brussels Sint-Pietersziekenhuis'

Er is een bommelding aan het Sint-Pietersziekenhuis, zo meldt de woordvoerder van de politie Brussel-Elsene.

Lijkwagens aangekomen op Brussels Airport

Belga
© Belga
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Defensie ondersteunt waar nodig

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) maakt via Twitter bekend dat zijn departement gemobiliseerd is om te ondersteunen waar nodig. Naast de extra militairen die naar de hoofdstad worden gestuurd, zet het leger onder meer verschillende helikopters in om gewonden te vervoeren.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Mayeur: 'Minstens twintig doden, 17 zwaargewonden 106 gewonden'

Er zijn 'minstens twintig doden, 17 zwaargewonden en106 gewonden gevallen', zo heeft de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur gemeld op een persconferentie. Hij benadrukte dat het eigenlijk te vroeg is voor exacte cijfers, maar dat de balans 'hoog zal zijn'.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Bel best met vast nummer'

Video na explosie toont drama in vertrekhal

Een amateurfilmpje dat gemaakt is na de bomaanslag in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem toont de chaos in het gebouw. Er hangt een dichte mist en mensen liggen ineengedoken op de grond, uit vrees voor nog meer ontploffingen.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

AB cancelt concerten van vanavond

De voor vanavond geplande concerten in de Brusselse Ancienne Belgique worden gecanceld. Lees er hier alles over.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Vilvoordse scholen sluiten op 23 maart de deuren

De Lokale Integrale Veiligheidscel (LIVC) van Vilvoorde heeft naar aanleiding van de aanslagen beslist dat woensdag alle scholen in de stad op 23 maart de deuren sluiten. De centra voor volwassenen- en deeltijds onderwijs sluiten al vanavond tot en met woensdag de deuren. De scholen blijven ook gesloten voor verenigingen die gebruikmaken van de infrastructuur voor extra activiteiten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Beperk personeel uit islamlanden op vliegveld'

Mensen met een nationaliteit van een islamitisch land mogen niet meer werkzaam zijn op beveiligde delen en in zenuwcentra van Nederlandse luchthavens. Dat wil de islamofobe Nederlandse partij Partij voor de Vrijheid PVV, die daarmee reageert op de bloedige aanslagen op onder meer de internationale luchthaven van Brussel.

PVV-Tweede Kamerlid (parlementslid) Dion Graus verwijst naar waarschuwingen van Belgische veiligheidsdiensten. Daaruit zou blijken dat meerdere (oud-)werknemers van Brussel Airport jihadstrijders of -voorstanders blijken te zijn. Graus wijst er ook op dat zich op Schiphol een islamitische gebedsruimte bevindt in het hart van de luchthaven, vanwaar koffers naar de vliegtuigen worden getransporteerd. Hij vindt "dat dit soort onveilige situaties op Nederlandse vliegvelden waar mogelijk voorkomen dient te worden".

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Dovo neutraliseert verdacht pakket op luchthaven

Ontmijningsdienst DOVO neutraliseert rond 14 uur een verdacht pakket op de luchthaven. Dat meldt het Crisiscentrum op Twitter. Mogelijk zal daarbij een knal te horen zijn, waarschuwt het Crisiscentrum.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Dreigingsniveau 4, wat houdt dat in?

Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, heeft het dreigingsniveau voor heel België opgetrokken naar niveau 4, wat wil zeggen dat de dreiging 'ernstig en zeer nabij' is. Concreet houdt dit het volgende in:

- Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen. Zo worden de meesten evenementen - waaronder voetbalwedstrijden en concerten - afgelast.

- Het hoogste dreigingsniveau heeft gevolgen voor de dienstverlening van het openbaar vervoer in ons land.

- Als gevolg van het verhoogde dreigingsniveau worden 225 extra militairen naar Brussel geroepen.

- Het federaal crisiscentrum vraagt expliciet om in Vlaanderen en Brussel alle leerlingen tot nader order binnen de terreinen van de school te houden en alle geplande extra activiteiten en schoolevents uit te stellen of te schrappen.

- Zowel aan de grenzen met Duitsland, Nederland en Frankrijk worden de controles opgevoerd.

'Politie ontdekt bommengordel'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Werknemers kerncentrale Tihange geëvacueerd'

De arbeiders en bedienden van de kerncentrale van Tihange zijn geëvacueerd. Dat meldt de chef van de lokale politie in Huy.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Aangepaste programmatie op radiozenders

Radiozenders passen hun programmatie aan door de terreuraanslagen die ons land vandaag teisteren. Lees er hier alles over.

'Aanslagen waren al lang voorbereid'

"Als we kijken naar de vernieling die is aangericht: het glas weg is weg, het plafond is naar beneden gekomen, enz. Dit gaat niet over een kleine bom, er werden massaal veel explosieven gebruikt. Die aanslag was goed voorbereid en we moeten ons afvragen hoe zoveel explosieven naar binnen werden gesmokkeld. Hetzelfde bij het metrostation", zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes. "Het is niet omdat Salah Abdeslam is opgepakt dat de dreiging is weggevallen. Er is een veel groter netwerk actief hier. Dit zijn aanslagen die wellicht al lang voorbereid zijn."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

VUB: 'Gecontroleerde otnploffing'

VUB maakt melding van een gecontroleerde ontploffing in de buurt van U-residence.

'Sfeer Wetstraat is onwezenlijk'

VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers staat aan de Wetstraat. "De sfeer is hier onwezenlijk, in de anders zo drukke Wetstraat", vertelt hij. Ramaekers brengt geregeld verslag uit vanuit oorlogsgebied maar nu staat hij dus in zijn eigen land. "Het is hoogst bizar dat dit hier gebeurt. Ik heb zelf 2 kinderen die hier in de buurt op school zitten, en ze zijn daar veilig. Maar het voelt heel raar aan."

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

'Vermijd streaming van video en muziek'

Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken roept via Twitter op om het internet vrij te houden voor communicatie. "Vermijd voorlopig streaming van video en muziek", klinkt het. Eerder werd al gevraagd om niet te telefoneren, omdat het telefonienetwerk overbelast is. Het is beter om te sms'en of de sociale media te gebruiken.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

VRT: 'Minstens 14 doden in Zaventem'

De VRT zegt dat er 'minstens 14 doden' en 80 gewonden vielen bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Eerder zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat er 11 doden vielen en 81 gewonden waren.

Brusselse bedrijven wordt gevraagd personeel binnen te houden

Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken roept alle bedrijven in Brussel op om hun medewerkers binnen te houden. Eerder riep ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) de bedrijven al op tot extra waakzaamheid.

Mensen verlaten Brussel

In het centrum van Brussel heerst er een vreemd verkeersbeeld, met bijzonder druk verkeer op de ene plaats en bijzonder kalm op de andere, zo meldt een woordvoerster van Brussel Mobiliteit. Het lijkt er wel op dat veel mensen de hoofdstad verlaten. Alle Brusselse tunnels langer dan 300 meter zijn gesloten, alsook de NAVO-tunnel. De huurfietsen van Villo! worden zeer druk gebruikt, momenteel zijn er nagenoeg geen meer beschikbaar. Het openbaar vervoer in Brussel ligt volledig plat. Het treinverkeer ondervindt dinsdag ook in Vlaanderen en Wallonië zware hinder. De stations in Brussel werden na de aanslagen gesloten, alsook de Brusselse noord-zuidverbinding.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Kalasjnikov gevonden op luchthaven Zaventem'

Er zou een kalasjnikov gevonden zijn naast een lichaam op de luchthaven van Zaventem, vermoedelijk dat van de dader. Dat melden verschillende bronnen.

Uitzonderlijk rustig verkeer op Brusselse ring

Op de Brusselse ring is er dinsdagmiddag, na de aanslagen in de hoofdstad, bijzonder rustig verkeer. Dat meldt het Vlaamse Verkeerscentrum. Eerder op de dag had de politie automobilisten opgeroepen om de ring in de omgeving van de luchthaven Brussels Airport te vermijden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'In naam van alle moslims roepen wij op een front te vormen tegen terrorisme'

Het Executief van de Moslims van België (EMB) 'veroordeelt met klem en zonder voorbehoud de aanslagen.' En ook uit de rest van de wereld blijven reacties binnenstromen. Een overzicht.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brusselse winkelcentra sluiten hun deuren

Dat hebben verschillende centra aangekondigd op hun website.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

VRT maakt melding van 20 doden in metrostation

Volgens de VRT zijn er 20 doden gevallen bij de aanslag op het metrostation Maalbeek. Die informatie is echter niet officieel bevestigd.

Explosies niet aan balie American Airlines

De explosies op de luchthaven van Zaventem vonden niet plaats bij de incheckbalie van luchtvaartmaatschappij American Airlines, zo maakte de groep bekend. Geen enkele werknemer zou gewond zijn. "De explosies deden zich niet voor ter hoogte van de incheckbalie 8" waar American Airlines in de vertrekhal werkt, aldus de maatschappij in een persbericht. De groep spreekt zo tegen wat eerder op sociale media de ronde deed.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

België biedt hulp met #ikwilhelpen en #OpenHouse

Door de aanslagen van vandaag in Brussel is er geen openbaar vervoer in en rondom de stad. Daarom kunnen veel mensen niet weg, maar met de hashtag #ikwilhelpen wordt er hulp aangeboden aan mensen die een lift naar huis nodig hebben, of om gewoon een hart onder de riem te steken. Lees meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Moslimexecutieve veroordeelt aanslagen 'met klem en zonder voorbehoud'

Het Executief van de Moslims van België (EMB) "veroordeelt met klem en zonder voorbehoud de aanslagen van 22 maart" in het centrum van Brussel en op de luchthaven van Zaventem. De organisatie spreekt in een mededeling dinsdag over daden van een extreme wreedheid tegen onschuldige burgers en betuigt haar deelneming aan de nabestaanden van de slachtoffers en aan de gewonden.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Paleis dan toch niet ontruimd

Het koninklijk paleis is dan toch niet ontruimd, zo meldt VRT nieuws.

Alarmniveau verhoogd bij de Navo

Net als aan de Europese instellingen is ook aan de zetel van de Navo het alarmniveau verhoogd. "We blijven waakzaam en volgen de situatie van zeer nabij", zo zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een mededeling. "We staan allemaal schouder aan schouder met onze bondgenoot België op deze donkere dag." Volgens hem gaat het om "een laffe aanval op onze waarden en open samenlevingen". "Terrorisme zal democratie niet vernietigen en onze vrijheden niet wegnemen."

Nog steeds dreiging op luchthaven

Bijna vijf uur na de explosie op de luchthaven Brussels Airport is het gevaar op de luchthaven nog niet geweken. Dat verneemt Belga van politiebronnen ter plaatse. Politiediensten zijn nog steeds niet zeker of alle terroristen het gebouw verlaten hebben, dan wel omgekomen zijn.

Momenteel worden alle bewakingsbeelden van de luchthaven geanalyseerd op zoek naar verdachte personen en pakketten en pas daarna zal het hele gebouw doorzocht worden. De evacuatie van het gebouw loopt intussen op zijn einde. Nog steeds rijden bussen af en aan, maar die vervoeren steeds minder mensen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Alle campussen VUB ontruimd

Op vraag van de autoriteiten zijn alle campussen van de VUB ontruimd, zo meldt Belga.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Poederbrief in gebouw Nederlandse omroep NOS

In het gebouw van de Nederlandse omroep NOS in Hilversum is een envelop met daarin een onbekend wit poeder gevonden. Daarom is de vijfde verdieping uit voorzorg ontruimd, meldt de NOS.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

RTBF: 'Huiszoekingen aan de gang'

Volgens de Franstalige omroep RTBF zijn er huiszoekingen aan de gang in de regio Brussel.

'Onze ziekenhuizen kunnen dit aan' (De Block)

"Onze ziekenhuizen kunnen dit aan. Na de aanslagen van Parijs zijn er noodplannen opgesteld en is er veel geoefend." Dat is te horen bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block na de aanslagen in Brussel.

Op Brussels Airport zijn inmiddels alle gewonden geëvacueerd, naar ziekenhuizen in onder meer de provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De medische noodpost op de luchthaven is weer gesloten. In de betrokken ziekenhuizen, onder andere het UZA, het Heilig Hart in Tienen en het UZ Brussel, zijn veel geplande operaties uitgesteld om ruimte te maken voor de slachtoffers van de aanslagen. Voorlopig kan ons land de toestand, medisch gezien, aan zonder buitenlandse hulp. "Frankrijk heeft 10 MUG's en twee helikopters aangeboden, maar die hebben we nog niet nodig gehad", aldus het kabinet-De Block.

Belga
© Belga
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'100 procent veiligheid bestaat niet, geen fouten gemaakt'

Volgens de informatie die we nu hebben, lijkt er geen sprake te zijn van een 'veiligheidsfout.' 'De bom in Zaventem ging af voor alle controles, in de publieke drop-off regio', aldus Richard Westcott, transport-expert bij BBC. Hij maakt duidelijk dat 100 procent veiligheid niet bestaat, en dat er een limiet is aan wat luchthavens kunnen doen om een aanslag als deze te vermijden.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Concrete dreiging in buurt VUB-campus Etterbeek'

Er is een concrete dreiging in de buurt van de VUB-campus in Etterbeek, zo meldt de VRT.

Niels Saelens
door Niels Saelens

In beeld: Reizigers worden te voet geëvacueerd

Zaventem, Kortenberg en Vilvoorde stellen momenteel locaties ter beschikking voor opvang van reizigers die als gevolg van de aanslagen gestrand zijn op Brussels Airport. Sommigen worden per bus afgezet, anderen komen te voet naar de opvangplaatsen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Vijf uur voor vertrektijd op luchthaven Charleroi zijn'

De vluchten van lagekostenmaatschappij Wizz Air van en naar de luchthaven van Brussels South Charleroi vertrekken en landen dinsdag volgens schema. Maar omwille van de extra veiligheidsmaatregelen na de aanslagen in Brussel, wordt aangeraden dat de passagiers die dinsdag via de luchthaven van Brussels South Charleroi reizen, ruim 5 uur voor het officiële vertrekuur zouden aanwezig zijn. Dat meldt Wizz Air in een persbericht.

Wizz Air-passagiers die dinsdag niet wensen te reizen van en naar Brussels South Charleroi, krijgen hun ticket volledig terugbetaald of kunnen hun vlucht gratis omboeken naar een latere datum.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Rudi Vranckx waarschuwt voor voorbarige conclusies

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

RTBF: 'Vorstenpaar in shock, koninklijk paleis geëvacueerd'

Ook het koninklijk paleis is geëvacueerd. Dat meldt de Franstalige omroep RTBF op Twitter.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Michel: 'Ons land is getroffen door blinde, gewelddadige en laffe aanslagen'

"Wat we vreesden is gebeurd. Ons land en onze burgers zijn getroffen door blinde, gewelddadige en laffe aanslagen". Dat heeft premier Charles Michel (MR) kort voor de middag verklaard. Hij lanceerde een oproep om de kalmte te bewaren en solidariteit te tonen, en om "verenigd, solidair en eensgezind" te zijn.

Twee verdachte paketten in Zuidertoren in Brussel

De Zuidertoren in Brussel is ontruimd nadat er in de ondergrondse parking twee verdachte paketten zijn gevonden. Dovo is ter plaatse, zo melden getuigen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Buurtbewoner metrostation Maalbeek: 'Er was volstrekte chaos'

Knack-redacteur Jeroen Zuallaert staat in de Belliardstraat, die parallel loopt met de Wetstraat. Een buurtbewoner vertelde hem dat hij zag hoe mensen op het voetpad verzorgd werden onmiddellijk na de aanslag. 'Er was volstrekte chaos.'

Verder meldt hij dat ambulances en de MUG gecontroleerd worden op identiteit (hun chauffeurs) en inhoud (de ziekenwagens). 'Mensen die hun gebouw verlaten krijgen de boodschap dat ze niet terug binnen kunnen.'

Er staan ook nog minstens twaalf ambulances stand-by in de Trierstraat, ter hoogte van het metrostation, geeft hij verder nog mee.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vrijwilligers: 'Dit is het minste wat we kunnen doen'

'Toen we hoorden dat er in de sporthal opvang werd georganiseerd, zijn we direct in onze auto gesprongen en naar hier gereden', vertellen twee vrijwilligers in Zaventem. 'Dat is het minste wat we kunnen doen. Dit is ongezien.'

Ondertussen wordt er in het opvangcentrum voorzien in maaltijden voor de gestrande reizigers. De luchthaven blijft in elk geval tot morgenvroeg 6 uur dicht.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Verdacht pakket Brugge: vals alarm

Verschillende bronnen melden dat het verdachte pakket aan de gevangenis van Brugge, waar Belga melding van maakte, vals alarm is.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Dreigingsniveau 4: Hoe groot is het impact op het openbaar vervoer?

Het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, heeft het dreigingsniveau voor heel België opgetrokken naar niveau 4. Het hoogste dreigingsniveau heeft gevolgen voor de dienstverlening van het openbaar vervoer in ons land. Een overzicht.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Overzicht aanslagen Zaventem en Brussel: wat weten we zeker?

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Productie Audi Brussel stilgelegd

De autofabriek van Audi in Brussel schrapt dinsdag de namiddagploeg. Dat meldt de directie. "De eerste prioriteit is de veiligheid van onze medewerkers. Aangezien de actuele situatie in Brussel werd de namiddagploeg geschrapt. We vragen aan onze medewerkers om vandaag/dinsdag niet naar de fabriek te komen", aldus Thomas Neuhaus, algemeen directeur HR bij Audi Brussels.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Kinepolis Brussel gesloten

Kinepolis meldt op zijn website dat de Kinepolis-bioscoop van Brussel, op de Heizel, gesloten is.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Wapens gevonden op luchthaven

Na de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport zijn er in het luchthavengebouw wapens aangetroffen. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. Een officiële bevestiging is er evenwel nog niet.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Luchthaven blijft minstens tot 6 uur morgenochtend dicht

De luchthaven van Zaventem blijft zeker tot morgenochtend 6 uur gesloten. Alle geplande vluchten zijn afgeleid. Voor wie in die tussentijd normaal een vlucht had moeten nemen, heeft het geen enkele zin om naar de luchthaven te komen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Verdacht pakket aan ingang Brugse gevangenis

Volgens peragentschap Belge is er een verdacht pakket gevonden aan de ingang van de Brugse gevangenis. De ontmijningsdienst ter plaatse. Enkele woningen werden ontruimd, zegt Politie Brugge op Twitter.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Werkgevers roepen op extra veiligheidsmaatregelen te nemen indien nodig

Waakzaamheid geboden

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Eiffeltoren kleurt zwart-geel-rood vanavond

De Eiffeltoren in Parijs zal dinsdagavond verlicht worden in de kleuren van de Belgische vlag. Parijs doet dat "uit solidariteit met de Brusselaars", zegt de Parijse burgemeester Anne Hidalgo via Twitter.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Nog steeds mensen geblokkeerd in metrohalte Maalbeek'

In metrostation Maalbeek zitten nog steeds mensen geblokkeerd. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block dinsdagmiddag. De zwaargewonde slachtoffers die werden weggevoerd uit de metro hebben voornamelijk brandwonden. De minister vreest dat het aantal doden nog kan oplopen.

De slachtoffers uit de Brusselse metro zijn voornamelijk naar Brusselse ziekenhuizen en naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek gebracht. Voor de slachtoffers die op Brussels Airport vielen, springen ziekenhuizen uit nagenoeg alle Vlaamse provincies bij. "Identificatie is op dit moment geen prioriteit", is te horen bij De Block. "Eerst moeten alle slachtoffers verzorgd worden."

Belga
© Belga
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Maggie De Block: '11 doden en 81 gewonden op Brussels airport'

Op de luchthaven van Zaventem vielen er 11 doden en 81 gewonden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block gezegd.
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Brusselse winkels en banken gaan dicht

De su­per­markt­ke­tens Lidl en Car­re­four slui­ten win­kels in Brus­sel. Belfius en BNP Pa­ri­bas For­tis slui­ten en­ke­le kan­to­ren in Brus­sel. Dat meldt De Tijd. 15 Lidl-winkels en 11 carrefour-winkels zijn dicht.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Het medisch interventieplan is uitgerold, 15 ziekenhuizen zijn betrokken

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block meldt dat het medisch interventieplan is uitgerold. 15 ziekenhuizen zijn al betrokken. Er is voldoende capaciteit. Ook de voorraden donorbloed worden aangevuld.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Spanjaard in Brussel: 'Ik kan familie niet meer bereiken'

Een Spanjaard die in Brussel woont wacht in het opvangcentrum in Zaventem op zijn familie die via Lissabon naar Brussel reisde. 'Ze zijn veilig, maar ik kan hen niet meer bereiken door netwerkproblemen. In China bestaat er zoiets als Firechat, een app die via bluetooth een lokaal netwerk vormt om te communiceren tijdens rampen. Dat zou hier nu ook van pas komen', aldus de Spanjaard.

Ondertussen gaat schepen Dewandeleer na of de mensen in het opvangcentrum kunnen overnachten. Vele mensen vetrekken al vrijwillig uit het centrum, ook al hoeft dat niet.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'15 doden en 55 gewonden in Maalbeek' (MIVB)

Bij de aanslag in het Brusselse metrostation Maalbeek zijn 15 mensen om het leven gekomen en 55 anderen gewond geraakt, zo meldt de MIVB. De cijfers werden nog niet bevestigd door de regering of het parket.
Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Zuidertoren in Brussel ontruimd

De Zuidertoren in Brussel, het hoogste gebouw in Brussel, wordt ontruimd op bevel van de politie. Dat meldt VRT-correspondent Chris Verhaeghe.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Link om je veilig te melden is vereenvoudigd

De link ikbenveilig.nl/brussel is nu ingekort tot ikbenveilig.be

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Extra veiligheidsmaatregelen bij kerncentrales

Bij de nucleaire sites in ons land is er verhoogde waakzaamheid op vraag van de autoriteiten. Dat meldt uitbater Engie. "Bovenop de gebruikelijke erg strenge veiligheidsmaatregelen, werden de hekken rond de sites gesloten en worden alle voertuigen gecontroleerd." De politie is ter plaatse, net als de militairen die er al sinds afgelopen weekend aanwezig waren.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Peremier Michel: "We volgen de situatie op de voet"

Premier Charles Michel op de persconferentie in de Wetstraat: "Het OCAD heeft beslist om het dreigingsniveau op te trekken naar niveau 4. Dat betekent bijkomende veiligheidsmaatregelen: strengere grenscontroles, restricties op openbaar vervoer, versterking van de aanwezigheid van militairen. We zijn met het Crisiscentrum aan het bekijken welke maatregelen we nog kunnen nemen."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Tekenaars drukken solidariteit uit

Op Twitter drukken verschillende artiesten hun solidariteit uit.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Van Ostaeyen: 'Aanslagen zijn reactie van IS op Brusselse antiterreuracties'

De aanslagen van zijn waarschijnlijk een reactie van Islamitische Staat na de antitereuracties van de Belgische diensten afgelopen week. Dat zegt de Belgische jihad-expert Pieter Van Ostaeyen.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

"Het is nog te vroeg om cijfers te geven"

Op de persconferentie in de Wetstraat worden geen cijfers gegeven over het juiste aantal slachtoffers. Daaromtrent bestaat nog te veel onzekerheid.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Geen bussen van De Lijn meer naar Brussel

Het busverkeer naar Brussel werd op politiebevel stilgelegd, zo klinkt het. De bussen keren terug aan de grens van het gewest. Er rijden ook geen bussen naar Brussels Airport. De bussen vanuit Brussel naar de luchthaven stoppen aan Zaventem Station. Vanuit Grimbergen/Vilvoorde stoppen ze aan de Discount Parking op het luchthavendomein.

Daarnaast kunnen ook de snellijnen naar Limburg niet vertrekken vanuit Brussel, De Lijn is nog op zoek naar een alternatief. Tot slot is er ook in Antwerpen hinder: de lijnen 33 en 50 stoppen in Deurne niet aan de halte Luchthaven. De Lijn benadrukt dat het een stand van zaken bijhoudt op de website www.delijn.be. Ook via de Twitteraccount van De Lijn worden updates bijgehouden.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Premier Michel: "We vreesden een terroristische aanval en het is gebeurd!"

Premier Michel: "We vreesden een terroristische aanval en het is gebeurd!", zo opent Premier Michel de persconferentie in de Wetstraat.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Omkaderingscentrum voor de naasten van de slachtoffers bereikbaar via 02 640 38 38

De Politie Brussel Hoofdstad meldt via Twitter dat het Omkaderingscentrum voor de naasten van de slachtoffers bereikbaar is via 02 640 38 38 - Veldstraat 71 Etterbeek.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

MIVB heeft het over 15 doden in metrostation Maalbeek

De MIVB spreekt van 15 dodelijke slachtoffers, 10 zwaargewonden en 45 lichtgewonden in het metrostation Maalbeek.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Europees president Tusk 'geschokt'

"De Europese instellingen zijn te gast in Brussel dankzij de generositeit van de Belgische regering en de bevolking. De Europese Unie zal nu ook solidariteit tonen en Brussel, België en Europa helpen om deze terreurdreiging het hoofd te bieden", aldus Tusk in een mededeling.

In het Justus Lipsius-gebouw, waar de kantoren van Tusk zich bevinden, zijn dinsdagochtend alle vergaderingen geannuleerd. Ook in het Europees Parlement zijn vergaderingen geschrapt. De gebouwen zijn wel niet gesloten, maar het alarmniveau is opgetild tot "oranje" en er vinden verscherpte controles plaats. Onder meer in de milieucommissie is een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Twee zakken voor Koninklijk Paleis gecontroleerd ter ontploffing gebracht

Intussen bevestigt een VRT-journalist ter plaatse dat de recent gemelde ontploffing in de wetstraat wel degelijk een gecontroleerde ontploffing door Dovo was van twee afvalzakken die achtergelaten waren voor het Koninklijk Paleis.

Leen Baekelandt
door Leen Baekelandt

Nog een ontploffing in de buurt van de Brusselse Wetstraat

In de buurt van de Brusselse Wetstraat is nog een ontploffing gebeurd. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Men weet niet of het al dan niet om een gecontroleerde ontploffing gaat van een verdacht pakket. Er zouden twee bomalarmen zijn. Gemeentewachters zijn bezig het Warandepark te evacueren. Ook het Paleizenplein, voor het koninklijk paleis, is helemaal geëvacueerd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Onze journalist in Maalbeek: 'De indruk dat er nog iets te gebeuren staat'

Knack-journalist Jeroen Zuallaert is ter plaatse in Maalbeek. 'Er zijn nog steeds ambulances die wegrijden. Versterking blijft aanrukken. Er kwamen net nog eens zes politievans aangereden, de politie is gewapend. Er staat ook een MIVB-bus klaar, waarschijnlijk om mensen te evacueren.'

'De voorbije minuut zijn er al drie ambulances met politiebegeleiding gepasseerd die wegrijden van het station. Ik heb de indruk dat er nog iets te gebeuren staat. Er rijden voortdurend ambulances af en aan.' Intussen meldt het VRT journaal dat het Warandepark, in de buurt van de Wetstraat, geëvacueerd wordt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Schepen Zaventem: 'Zoeken naar hotels voor gestrande reizigers'

'We proberen momenteel adressen te verzamelen van hotels voor de gestrande reizigers', zegt Bart Dewandeleer, schepen in Zaventem. 'Er worden ook pendelbussen ingelegd van de luchthaven naar Zaventem, maar velen komen ook te voet. We gaan nu vervoer regelen naar het station en verder richting Leuven. Dat is het enige bereikbare station vanuit Zaventem. Daarom kan iedereen naar daar.'

225 extra militairen op weg naar Brussel

225 extra militairen worden naar Brussel geroepen na verhoging dreigingsniveau naar 4. Dat vernam Belga uit goed ingelichte bron.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Getuige Zaventem: 'Zagen steekvlam en kregen regen van glas over ons'

Een koppel, waarvan de man een gepensioneerd beroepsmilitair is, getuigt aan collega Kevin Van Der Auwera: 'Ik ken wel iets van ontploffingen en deze was een hevige. We stonden dichtbij. We stonden op de roltrap toen de eerste (bom, red) afging. We zagen een steekvlam naast ons vliegen en kregen een regen van glas over ons.'

'We zitten allemaal samen in bhouse op de Ringlaan', vertelt een werknemer van de luchthaven. 'Er is een collega waar niet veel over geweten is, verder zijn er drie gewonden onder de personeelsleden.'

Facebook activeert Safety Check

Vanaf nu kan iedereen die zich in Brussel of Zaventem bevindt, melden dat hij veilig is via de Facebook Safety Check.

Kamer van Volksvertegenwoordigers schorst activiteiten

De Kamer heeft zijn vergaderingen opgeschort. Normaal gezien vond een hoorzitting plaats met Europees commissaris Marianne Thyssen over het Europees semester, maar net als andere bijeenkomsten werd die vergadering geannuleerd.

Vlaams parlement schort werking voorlopig op

Het Vlaams parlement schort de werking dinsdag op. Alle commissies worden afgelast, meldt voorzitter Jan Peumans.

Ook station Schaarbeek gesloten

Na de Brusselse stations, is op vraag van de politie nu ook het station van Schaarbeek gesloten. Dat meldt spoorbeheerder Infrabel.

"10 doden in metrostation Maalbeek" (brandweer)

Volgens het VRT-journaal heeft de brandweer bevestigd dat er in het metrostation Maalbeek 10 doden gevallen zijn.

Eén ingang van station Antwerpen-Centraal is open

Bart Crols van de NMBS meldt dat er intussen één ingang van station Antwerpen-Centraal open is.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Hulpverlener op Zaventem: 'Sfeer is rustig'

'Luchtvaartmaatschappijen brengen passagiers naar hier maar velen komen ook te voet toe', vertelt een hulpverlener aan onze journalist ter plaatse, Kevin Van Der Auwera. 'Hier zijn nu al een paar honderd mensen, maar er zullen er nog veel bijkomen. De sfeer is rustig. Er zijn ook veel gezinnen met kleuters. Mensen registreren zich aan de inkom, daar is een lijst met getroffen betrokkenen.'

Noodnummer crisiscentrum momenteel verzadigd

Het noodnummer 1771 dat naar aanleiding van de aanslagen in Brussel door het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken werd geopend, is momenteel verzadigd. Dat meldt het crisiscentrum via Twitter. Het probleem zou vlug opgelost worden. In tussentijd roept het centrum op om zijn Twitteraccount (@CrisiscenterBE) te raadplegen voor meer informatie.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Explosie Zaventem: 'Was niet zo luid, alsof iets zwaars omviel' (getuige)

Katrina, die in Brussel woont moest vanochtend een vliegtuig hebben. Ze was net door de Duty Free, een verdieping lager aan het wandelen toen ze de explosie hoorde.

'Het leek niet zo luid, meer als iets zwaars dat omviel. Sommige mensen begonnen te rennen maar in het algemeen was het daar vrij kalm. Na tien minuten werden we geëvacueerd. Vanopt de roltrap zag ik de glasscherven in de vertrekhal liggen', vertelt ze aan Knack.be-journalist Kevin Van Der Auwera die ter plaatse is. Hij meld ook dat het centrum van Zaventem vol passagiers staat met bagage, waarvan velen niet weten waar naartoe.

Ikeawinkels Zaventem en Anderlecht gesloten

Ikea heeft besloten de winkels in Zaventem en Anderlecht vandaag gesloten te houden.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Poelaert: 'Portalis-gebouw en justitiepaleis niet meer toegankelijk'

Hierna een overzicht van de toestand rond 10u15 op de campus Poelaert:- Portalis-gebouw: is niet meer toegankelijk voor publiek en advocaten- Regentschapsstraat 63: is niet meer toegankelijk voor publiek en advocaten- Justitiepaleis: toegang is op dit ogenblik afgesloten, we wachten op verder nieuws.

Dat meldt stafhouder Kathleen Vercraeye aan alle confraters.

Crisiscentrum vraagt alle leerlingen in Vlaanderen en Brussel binnen terreinen van de school te houden

Niet enkel in Brussel, maar in heel Vlaanderen wordt gevraagd dat alle leerlingen binnen het terrein van de school worden gehouden. Dat meldt minister Crevits.

Alle Brusselse tunnels afgesloten

Alle Brusselse tunnels zijn uit veiligheidsoverwegingen afgesloten voor alle verkeer, dat meldt Mobiris via Twitter.

Eerder, omstreeks 10 uur, werden de Jubelparktunnel, de Wettunnel, de Tervurentunnel en de Wetstraat al afgesloten voor het verkeer.

Treinverkeer in Brussel ligt lam, alle stations gesloten

Het treinverkeer van en naar Brussel ligt als gevolg van de aanslagen lam. De treinstations Brussel-Centraal, Brussel-Noord en Brussel-Zuid zijn op vraag van de politie en de ordediensten ontruimd, zo meldt Infrabel.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Maalbeek: 'Sprake van tiental doden, mirakel dat het er niet meer zijn'

Knack-journalist Jeroen Zuallaert, die in de buurt van het metrostation in Maalbeek staat, meldt dat er geregeld geroepen wordt door een luidspreker. 'Op wie of waarom is niet duidelijk. Er is sprake van een tiental doden, het is een mirakel dat het er niet meer zijn.'

Telenet-hotspots bruikbaar zonder wachtwoord

Telenet heeft zopas beslist om alle Telenet-hotspots open te zetten zodat ze door iedereen gebruikt kunnen worden zonder wachtwoord.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Centraal station Antwerpen ontruimd

Het Centraal station in Antwerpen is ontruimd. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws.

Premetroverkeer in Charleroi geleidelijk aan stilgelegd

De Waalse directie van het openbaar vervoer heeft, na de aanslagen in Brussels Airport en in twee Brusselse metrostations, beslist om het metroverkeer in Charleroi geleidelijk aan stil te leggen. "De premetrostations in Charleroi worden geleidelijk aan gesloten", aldus marketingdirecteur Stéphane Thiery. "Alle toestellen worden teruggestuurd naar de stelplaats."

Alle Eurostar- en Thalys-treinen naar Brussel geannuleerd

Alle openbaar vervoer in Brussel is stilgelegd en de stations gesloten. Daardoor ondervindt ook het internationale treinverkeer grote hinder. Alle Eurostar-treinen tussen Londen en Brussel zijn momenteel geannuleerd, zo meldt Eurostar via Twitter. Er rijden ook geen Thalys-treinen tussen Frankrijk en Brussel meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Bart De Wever: 'Zwartste dag in geschiedenis van ons land sinds WO II'

"Het heeft er alle schijn van dat we de zwartste dag beleven in de geschiedenis van ons land sinds de Tweede Wereldoorlog", zo zei Antwerps burgemeester en partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever dinsdagochtend bij de start van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid.

Na zijn speech vertrok hij meteen naar de Oudaan, het hoofdkwartier van de lokale politie van Antwerpen, om de veiligheidssituatie in zijn stad te bekijken en te kijken naar eventuele maatregelen.

Lockdown voor heel België

Premier Charles Michel vraagt aan alle inwoners van België om te blijven waar ze zijn, dus niet enkel de mensen in de omgeving van Brussel.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Reactie Bart Somers:'Consequent dit terrorisme keihard bestrijden'

Bart Somers (Open Vld) heeft via Facebook gereageerd op 'de waanzin van het extremisme'.

De waanzin van het extremisme. Ze maken ons bang, ze maken ons radeloos. Hun doel is glashelder: alle menselijkheid...

Posted by Bart Somers on Tuesday, March 22, 2016
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Geen Eurostar, tickets gratis omgeruild: 'Kom niet naar station'

Alle Eurostar- en Thalys-treinen naar Brussel zijn geannuleerd. Alle openbaar vervoer in Brussel is stilgelegd en de stations gesloten. Daardoor ondervindt ook het internationale treinverkeer grote hinder. Alle Eurostar-treinen tussen Londen en Brussel zijn momenteel geannuleerd, zo meldt Eurostar via Twitter.
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Politie voert extra materiaal aan, militairen gearriveerd'

'De politie voert extra materiaal aan', meldt Knack-journalist Jeroen Zuallaert die in de buurt van het metrostation Maalbeek staat. 'Er zijn ook militairen verschenen.'

'Ik ben geshockeerd, ik zat normaal op die metro maar ik heb hem gemist omdat ik naar het toilet moest', vertelt een getuige aan Zuallaert.

Hoofdkwartier CD&V ontruimd

Op het hoofdkwartier van CD&V, dat net naast de ingang van metrostation Maalbeek is gelegen, zouden geen slachtoffers of gewonden gevallen zijn, zo meldt de partijwoordvoerder. De kantoren van de Vlaamse christendemocraten zijn ontruimd.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Brusselse tunnels dicht op politiebeven

Omgeving rond Wetstraat 16 en het parlement wordt ontruimd

Iets na 10 uur is de omgeving van de Wetstraat 16, waar het kantoor van premier Charles Michel gehuisvest is, ontruimd. Iedereen die zich in de omgeving bevond, op het kruispunt van de Wetstraat en Hertogsstraat, moet uitwijken naar de Kleine Ring.

Premier Michel zelf bevindt zich met de minister Geens en Jambon in het Crisiscentrum. Dat bevindt zich vlakbij 'de 16' in de Hertogsstraat.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Code oranje in Europees parlement'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

MIVB bevestigt explosie en gewonden in metrostation Maalbeek

De Brusselse openbaarvervoersmaatschapij MIVB bevestigt in een communiqué dat dinsdag om 9.11 uur een explosie heeft plaatsgevonden in een metrostel dat zich in het station Maalbeek bevond. De metro was op weg naar het station Kunst-Wet. Het metrostation wordt geëvacueerd. De hulpdiensten zijn ter plaatse. Dat meldt de MIVB. Alle lijnen, zowel metro als premetro, zijn stilgelegd. Alle metrostations worden geëvacueerd. Bij de ontploffing vielen gewonden, "maar het is nog niet duidelijk om hoeveel gewonden het gaat".

Lockdown in Brussel

Iedereen in Brussel wordt gevraagd te blijven waar hij is. Dat geldt ook voor de Brusselse scholen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'De Lijn moet Brussel verlaten' (niet bevestigd)

Volgens bronnen moet De Lijn Brussel op politiebevel verlaten. Dit bericht werd echter nog niet bevestigd.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Hoe praat je met je kind over terreur

Hoe leg je wat er vandaag gebeurd is uit aan je kind? Kan je je zoon of dochter beter afschermen van de gruwel of spreek je klare taal? Klasse sprak met Erik De Soir en stelde enkele tips op

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Hele MIVB-netwerk platgelegd: MIVB bevestigt aanslag op station Maalbeek

De MIVB heeft aan de VRT bevestigd dat er een aanslag werd gepleegd op het mertrostation in Maalbeel. Het Gewestelijk rampenplan is afgekondigd. Het hele MIVB-netwerk platgelegd.

Wetstraat wordt volledig ontruimd

De wetstraat wordt volledig ontruimd. Iedereen wordt gevraagd zich naar de ring te begeven.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Justitiepaleis Brussel afgesloten'

'Het justitiepaleis van Brussel werd helemaal afgesloten', meldt een getuige aan Knack.be. Of het ook ontruimd was, weet ij niet zeker: 'Werknemers die niet voor de veiligheid instonden pakten hen spullen en vertrokken, niemand mocht nog binnen.' Ondertussen hebben alle advocaten bericht gekregen van de stafhouder dat er later op de dag meer nieuws komt over de toestand in en rond de Brusselse gerechtsgebouwen.

Gsm-verkeer in Brussel zwaar verstoord, communiceer via sociale media

Sms'en en bellen met de gsm is erg moeilijk in Brussel, omdat een aantal gsm-masten overbelast zijn, dat bevestigt Proximus. Wie geen dringende telefoons moet doen, wordt gevraagd om voorlopig familie of vrienden te waarschuwen via sociale media die werken via interne.

"In Maalbeek zou er sprake zijn van 10 doden."

Ook in het metrostation Maalbeek zouden er heel wat doden en gewonden zijn. VTM-nieuws heeft het over 10 doden.

Alle openbaar vervoer stilgelegd in Brussel

Alle openbaar vervoer in Brussel is stilgelegd en iedereen in Brussel wordt gevraagd om te blijven waar hij of zij zich bevindt, meldt Crisiscentrum

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Ooggetuige metro Maalbeek: 'Te voet verder, iedereen was kalm'

Een ooggetuige vertelt aan Knack-journalist Jeroen Zuallaert dat hij in de metro tussen Kunst-Wet en Maalbeek zat. 'We voelden een stevige wind. De elektriciteit werd uitgeschakeld en we moesten te voet terug naar Kunst-Wet. Iedereen was kalm, er was geen paniek'

Sporthal Zaventem ingericht als opvangcentrum - scholen worden niet geëvacueerd

De meeste mensen worden van de luchthaven te voet doorgestuurd naar het centrum van Zaventem. Er worden ook bussen van de gemeente ingelegd om geëvacueerde reizigers naar de lokale sporthal te brengen, die is ingericht als opvangcentrum. Dat werd ter plaatse vernomen van de politie. De omliggende scholen worden niet geëvacueerd.

EU vraagt personeelsleden binnen te blijven

Commissaris Kristalina Georgieva, bevoegd voor personeelszaken, schrijft dat op Twitter. "De Europese instellingen werken samen om de veiligheid van hun personeelsleden en hun kantoren te verzekeren", schrijft ze. "Blijf alstublieft thuis of in de gebouwen." (BELGA)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Getuige: 'Ik ben achter mijn balie gedoken'

Twee vrouwen en een man getuigen op het VRT Journaal dat de evacuatie zeer snel is gegaan. 'Ik ben achter mijn balie gedoken', vertelt een dame. Op de vraag op ze dit verwacht hadden vertellen ze: 'Eigenlijk wel. Die militairen die hier al 3 maanden rondlopen, dat is ook al een doelwit op zich.'

Jubelparktunnel en Wettunnel richting Brussel-centrum zijn afgesloten

De Jubelparktunnel en de Wettunnel richting Brussel-centrum zijn afgesloten op politiebevel.

Vluchten naar Zaventem grotendeels omgeleid naar Frankfurt

De meeste vluchten die onderweg waren naar de luchthaven van Zaventem zijn omgeleid naar Frankfurt.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Knack-journalist Jeroen Zuallaert staat aan het metrostation van Maalbeek. 'De Wetstraat iw afgezet net voorbij Berlaymont en de ambulances rijden op-en-af', vertelt hij. 'Omstaanders worden aangemaand om weg te gaan.'

Jeroen Zuallaert
© Jeroen Zuallaert

Sprake van verdachte koffers in Kunst-Wet

Lokale getuigen hebben het over verdachte koffer in metrostation Kunst-Wet

Zeker 13 doden en 35 gewonden bij explosies Zaventem

Bij de explosies op de luchthaven van Zaventem zijn zeker 13 doden en 35 gewonden gevallen. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Video's explosies Zaventem: evacuatie en moment van explosie

Er circuleren verschillende video's van de explosies op de luchthaven van Zaventem. Onder meer het moment van de explosie en een evacuatie zijn vastgelegd door getuigen.

Twee ontploffingen, 1 zelfmoordaaanslag, 13 doden

De eerste officiële cijfers van Zaventem voorlopig. Het zou gaan om 2 ontploffingen, waarvan 1 zelfmoordaanslag. De voorlopige dodenbalans staat op 13.

Callcenter (1771) geopend voor vragen van families en reizigers

Naar aanleiding van de explosies op Brussels Airport is een callcenter op het nummer 1771 geopend waar families van potentiële slachtoffers en reizigers terechtkunnen met vragen. Dat meldt de federale regering.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Ook explosie in metrostation Schuman'

Volgens verschillende bronnen zou er ook een explosie hebben plaatsgevonden in het metrostation Schuman. Dat bevindt zich in het hart van de wijk met Europese instellingen.

Alarmeringsplan voor ziekenhuizen geactiveerd in Brussels gewest

In het Brusselse gewest is rond 8 uur het alarmeringsplan voor de ziekenhuizen geactiveerd. Dat hebben verschillende ziekenhuizen gemeld.

Het alarmeringsplan bestaat erin dat de opvang- en behandelingscapaciteit wordt geëvalueerd. "Het gaat erom om de verdeling van de gewonden te optimaliseren in functie van het zwaartepunt van de gebeurtenissen", legt Sophie Coppens, directrice communicatie van het Erasmus Ziekenhuis. "In dit geval zijn Saint-Luc en de KUL de dichtstbijgelegen en meest betrokken ziekenhuizen. Zij vangen de meest getroffen personen op. Het Erasmus Ziekenhuis is tweede in lijn om de patiënten in shock op te vangen". Bij het Sint-Pietersziekenhuis is te horen dat er momenteel vergaderd wordt over de interne organisatie. (BELGA)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Luchthavenpassagiers ophalen in Quinkenstraat

Mensen aan de luchthaven kunnen opgehaald worden aan de Quinkenstraat in Zaventem.

Rode Kruis opent mogelijkheid om je veilig te melden

Het Rode Kruis opent de mogelijkheid om je veilig te melden in Brussel of iemand te zoeken. http://ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel

Noodnummer ingesteld

Hulpdiensten stellen noodnummer 02 506 4711 in.

Mogelijkheid van aanslag wordt onderzocht

De mogelijkheid van een aanslag op Brussels Airport wordt onderzocht. Dat melden premier Michel en ministers Jambon en Geens.

Metro stilgelegd

Alle Brusselse metrolijnen zouden intussen stilgelegd zijn.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Bevestigd: explosie in metrostation Maalbeek

Volgens ooggetuigen zou er een explosie plaatsgevonden hebben in of in de buurt van het metrostation Maalbeek.

Niels Saelens
door Niels Saelens

In beeld: Ravage op luchthaven van Zaventem

Het is nog onduidelijk wat er met de passagiers gaat gebeuren. Daarover beslissen de betrokken luchtvaartmaatschappijen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nationale Veiligheidsraad komt bijeen

De Nationale Veiligheidsraad wordt voorgezeten door premier Charles Michel en bestaat verder uit ministers van Justitie Koen Geens (CD&V), van Defensie Steven Vandeput (N-VA), van Binnenlandse Zaken Jambon en van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Ook de vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) zijn aanwezig. Ook de toplui van de politie- en veiligheidsdiensten nemen deel aan de vergaderingen van de Nationale Veiligheidsraad. Het is nog niet duidelijk wanneer de vergadering dinsdag van start gaat.

Hoofdkantoor cd&v wordt ontruimd

Een woordvoerder van cd&v meldt dat het hoofdkantoor van de partij, vlakbij metrostation Maalbeek, momenteel wordt onruimd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Vliegtuigen omgeleid naar Oostende en Antwerpen

Er staan op dit moment zes toestellen aan de grond in Oostende die afgeleid zijn van Zaventem. Ook op de regionale luchthaven van Antwerpen staat een vliegtuig. "Op dit moment is alles rustig en is er geen sprake van paniek. We hebben wel de veiligheidsmaatregelen aangescherpt", aldus Panneels.

Het centraal station van Brussel zou ook ontruimd worden

Het station van Brussel-Centraal wordt ontruimd. Dat meldt een journalist van DeRedactie die ter plaatse is. Ook enkele metrolijnen zouden worden ontruimd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Centraal station in Brussel geëvacueerd

In het Brusselse metrostation Maalbeek (dichtbij de Wetstraat) zou volgens geruchten ook iets aan de hand zijn. Ook het centraal station in Brussel werd geëvacueerd, zo meldt VRT.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Bezorgde mensen kunnen terecht bij crisiscentrum

Mensen die zich zorgen maken kunnen contact opnemen met het crisiscentrum op het nummer 02/506.47.11

Vlaams Verkeerscentrum vraagt omgeving te vermijden

Alle toegangswegen naar luchthaven, zoals A201, afgesloten. Vermijd de omgeving!

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Dreigingsniveau 4 voor hele land

Het dreigingsniveau wordt voor het hele land opgetrokken naar 4. Dat meldt Michael Van Droogenbroeck op het VRT journaal.

'De grond daverde onder mijn voeten'

Volgens Carmen Van der Auwera, die werkt bij Brussels Airlines, werd het personeel na de eerste ontploffing onmiddellijk naar boven weggeleid richting tarmac. 'Als ik 2 minuten eerder was aangekomen, was ik er misschien niet meer geweest', zegt een ontredderde Van der Auwera.

Derde pakket gevonden

In de vertrekhal zou nog een derde bompakket gevonden zijn.

Er zou eerst geschoten zijn

In de vertrekhal werd eerst geschoten, dan iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna waren er twee ontploffingen. Dat melden verschillende getuigen. (BELGA)

Twee explosies in vertrekhal

1 explosie zou hebben plaatsgevonden aan de Starbucks, 1 explosie aan rij 11.

Optrekken van het veiligheidsniveau

Het veiligheidsniveau op de Vlaams regionale luchthavens is na de explosies in Zaventem naar niveau 4 gegaan. Dat meldt minister Ben Weyts.

Alle vluchten afgeleid

"Alle vluchten worden afgeleid naar de regionale luchthavens, en indien nodig naar Rijsel", aldus een woordvoerder van Belgocontrol.

Annelien Boens
door Annelien Boens

Explosies vonden kort na elkaar plaats

De twee explosies die dinsdagochtend plaatsvonden in de vertrekhal van Brussels Airport, vonden niet gelijktijdig maar kort na elkaar plaats. Dat melden verschillende getuigen. (BELGA)

Provicniaal rampenplan van kracht

Na de twee explosies in de vertrekhal van Brussels Airport is het provinciaal rampenplan van kracht. Dat meldt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. Iedereen van de bevoegde diensten wordt verwacht op het coördinatiecomité, waar de situatie bekeken wordt en, in overleg met het nationaal crisiscentrum, bepaald zal worden welke maatregelen nodig zijn.

11 doden en 25 gewonden

Bronnen binnen de brandweer hebben het over 11 doden en 25 gewonden.

Luchthaven wordt volledig ontruimd

Volgens verschillende bronnen bij de brandweer zijn er bommen gevonden. De volledige luchthaven wordt op dit moment ontruimd.

Er is sprake van 11 doden

Volgens een journalist van RTBF zou er sprake zijn van 11 doden.

Zeer veel schade

Op foto's op Twitter is te zien dat er veel schade is. De explosie zou gebeurd zijn in de buurt van de incheckbalie van American Airlines.

Reis niet af naar Zaventem

Het crisiscentrum vraagt uitdrukkelijk om niet naar de buurt van Zaventem te rijden. Alle vluchten zijn afgeleid naar andere luchthavens.

De brandweer spreekt van een aanslag

Volgens VTM Nieuws spreekt de brandweer van een aanslag na de ontploffingen op Brussels Airport.