Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Betoger opgepakt die commissaris neersloeg

De betoger die commissaris Pierre Vandersmissen van de Brusselse lokale politie neersloeg, kon kort nadien opgepakt worden en wordt ter beschikking gesteld van het Brusselse parket. Dat meldt het parket.

Het gaat om een man van 20 jaar die nog niet gekend was bij het gerecht. Op videobeelden van de betoging is te zien hoe hij de commissaris, die verantwoordelijk is voor het in goede banen van de betoging, neerslaat bij de relletjes die uitbraken aan het Brusselse Zuidstation.

(Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Voor werkgevers gaat het niet ver genoeg. Dan zeggen ze toch: ga naar huis'

De Leeuw herhaalde in Terzake zijn kritiek op de regeringsvoorstellen rond werkbaar werk. 'Hiermee halen we het niet.' Voor de werkgevers gaan de voorstellen echter nog niet ver genoeg, zegt De Leeuw. 'Dan zeggen ze toch: ga naar huis, ga betogen?'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Rudy De Leeuw over aanval op politiecommissaris: 'Laffer kan niet'

'Laffer kan niet,' zo reageert ABVV-topman Rudy De Leeuw in Terzake op het incident tijdens de nationale betoging. Een man met rode kledij viel politiecommissaris Pierre Vandersmissen in de rug aan en sloeg hem neer met een klap op het achterhoofd. 'Als deze man geïdentificeerd wordt, en hij zou lid zijn van onze vakbond, dan gaat hij eruit,' aldus De Leeuw. Hij zei ook dat de rellen gesticht werden door mensen die buiten de betoging liepen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Rood geklede betoger viel politiecommissaris van achter aan'

Op videobeelden van Belga is te zien hoe politiecommissaris Pierre Vandersmissen van achter aangevallen en neergeslagen wordt door een man in rode outfit, zo meldt Belga.

De man haalt hard uit en vlucht vervolgens weg. De politiecommissaris blijft bewegingsloos liggen, maar krijgt toch nog voorwerpen naar hem geslingerd. Andere politieagenten konden hem uiteindelijk ontzetten, waarna hij voor verzorging naar het ziekenhuis kon.

De commissaris, die doorgaans verantwoordelijk is voor het in goede banen leiden van betogingen, voerde op zijn eentje en zonder helm een verbeten strijd tegen een tiental relschoppers. Gewapend met een bus pepperspray raakte hij ingesloten tussen de oproerkraaiers. Het is niet duidelijk of er op de outfit van de agressor, die rood T-shirt, rood sjaaltje en rode pet droeg, ABVV-tekens stonden. Pas na het incident kwam de oproerpolitie massaal in actie.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

VIDEO: Kris Peeters kop van Jut tijdens nationale betoging

Vooral Kris Peeters (CD&V), minister van Economie en Werk, was de kop van Jut tijdens de nationale betoging dinsdag. De vakbonden uitten in hun protestslogans voornamelijk kritiek op zijn wetsontwerp om de 38 urenweek af te schaffen en te evolueren naar een meer flexibele werkweek waarin men tot 45 uur kan gaan.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Michel: 'Federale regering heeft de bezorgdheden gehoord'

"We dragen vandaag allemaal de verantwoordelijk om de financiering te garanderen van onze pensioenen, onze gezondheidszorg, onze solidariteit en van onze kinderen. Zonder hervormingen staan die verworvenheden snel onder druk", zegt premier Michel.

De regering voert een lijst met voorbeelden aan van hervormingen die hun eerste vruchten beginnen afwerpen. Het gaat daarbij onder meer om de

  • verhoging van de koopkracht als gevolg van de taxshift,
  • de daling van de werkloosheid en het aantal faillissementen,
  • de toename in het aantal nieuwe ondernemingen,
  • de daling van de loonhandicap en
  • de opbrengst van de strijd tegen fiscale fraude.

"De meest efficiënte manier om de koopkracht van de burgers te verhogen, de sociale zekerheid te financieren en nieuw ambitieus beleid te kunnen betalen, is bijkomende jobs te creëren", gaat de eerste minister voort.

"Het is het dna van deze regering, die wil blijven hervormen, en dat in dialoog met de sociale partners".

Daarbij voert de mededeling verschillende voorbeelden aan van dossiers waarin akkoorden werden gesloten of waarin akkoorden tussen vakbonden en werkgevers werden uitgevoerd. De komende weken zullen ook verschillende dossiers voorwerp uitmaken van sociaal overleg. De federale regering heeft "de bezorgheden gehoord die vandaag op straat zijn uitgedrukt. Ze herbevestigt haar wil om te dialogeren en overleggen", luidt het.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Regering wil blijven hervormen "in geest van dialoog" met sociale partners

De federale regering blijft bij haar standpunt dat ze wil hervormen om de solidariteit te garanderen door extra banen te creëren. Ze hoopt die hervormingen door te kunnen zetten in een geest van dialoog met de sociale partners.

Dat staat in een reactie vanuit het kabinet van premier Charles Michel op de vakbondsbetoging die dinsdag 60.000 manifestanten naar Brussel lokte. De regering veroordeelt de gewelddaden die door een "minderheid" werden gepleegd aan het einde van het parcours.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Regering wil blijven hervormen "in geest van dialoog" met sociale partners

De federale regering blijft bij haar standpunt dat ze wil hervormen om de solidariteit te garanderen door extra banen te creëren. Ze hoopt die hervormingen door te kunnen zetten in een geest van dialoog met de sociale partners.

Dat staat in een reactie vanuit het kabinet van premier Charles Michel op de vakbondsbetoging die dinsdag 60.000 manifestanten naar Brussel lokte. De regering veroordeelt de gewelddaden die door een "minderheid" werden gepleegd aan het einde van het parcours.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Betogers bedanken politie met applaus

Bij de relletjes na afloop van de nationale betoging in Brussel zijn dinsdagnamiddag een achttal manifestanten en twee politieagenten gewond geraakt. Dat meldt de politie aan Belga. Er werden 23 arrestaties verricht.

Na de rellen kregen de agenten applaus en werden ze bedankt door de betogers. Sommigen gingen de agenten zelfs de hand schudden.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Livestream: jongeren bekogelen politie in Brussel

Volg hier de livestream van de betoging in Brussel.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Politie drijft relschoppers uiteen

Aan het Brusselse Zuidstation probeert de politie sinds ongeveer 14 uur de relschoppers uiteen te drijven. Een tiental manifestanten zorgde voor herrie en gooide na afloop van de betoging met verschillende voorwerpen. De politie liet aanvankelijk begaan, maar besloot na enige tijd om toch tussen te komen. De politie zette onder andere politiehonden, pepperspray en een waterkanon in. Er zouden ook verschillende relschoppers zijn opgepakt, zo stelde Belga ter plaatse vast.

Belga
© Belga
Jan Herregods
door Jan Herregods

Foto: gewonde politieman

Tiental betogers schopt herrie

Aan het Zuidstation in Brussel schoppen een tiental manifestanten, onder wie enkele gemaskerde personen, na afloop van de betoging herrie. De relschoppers dagen de politie uit en gooien met verschillende voorwerpen, waaronder hekken, flessen en stenen. Een agent raakte daarbij gewond aan het hoofd en werd afgevoerd. De politie chargeert en gebruikte onder andere al pepperspray tegen de manifestanten. Ook het waterkanon staat klaar. Enkele relschoppers werden al tegengehouden en gekneveld.

'Wetstraat leeft boven haar stand, niet fabrieksstraat' (Rudy De Leeuw)

"Dit is een regering van fundamentele oneerlijkheid. De Wetstraat leeft boven haar stand, niet de fabrieksstraat." Dat verklaarde Rudy De Leeuw van het ABVV tijdens een speech na afloop van de nationale betoging in Brussel. "Dit is de eerste dag van ons actieplan. Weg met het beleid van de regering-Michel-De Wever", klonk het nog.

'Als wij niet opkomen voor de gewone mens doet niemand het'

Aan de nationale betoging in Brussel hebben ongeveer 60.000 mensen deelgenomen. Dat blijkt uit de officiële cijfers van de politie. De top van PVDA-PTB gewaagt zelfs van meer dan 80.000 deelnemers, een cijfer dat ook door BBTK wordt genoemd. Nog volgens de politie is de betoging bijna gedaan en zijn er voorlopig geen incidenten gesignaleerd. "Het was een zeer rustige betoging", klinkt het. Enkele manifestanten hebben wel het gebouw van de RVA aan de Keizerslaan beklad met rode verf.

Intussen zijn aan het Zuidstation de speeches begonnen. De betogers hadden in hun protestslogans vooral kritiek op de wet-Peeters, de mogelijke afschaffing van de 38 urenweek en de uitspraak dat iedereen boven zijn stand leeft. ACV liep in de stoet rond met een grote plastic bal, met daarin een afbeelding van het hoofd van Kris Peeters "om zijn kop te doen rollen", luidde het.

De meeste betogers zijn er zich van bewust dat de betogingen en stakingen heel wat hinder teweegbrengen, maar "als wij niet opkomen voor de gewone mens doet niemand het. Daarvoor zijn we gesyndiceerd", zo zeggen ze.

Belga
© Belga

'Op het eerste gezicht weinig impact op bedrijven' (VBO)

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) heeft de nationale betoging "op het eerste gezicht weinig impact op de bedrijven". "Ondernemers hebben hun voorzorgen genomen, maar dat neemt niet weg dat de afwezigheid van werknemers het productieproces kan bemoeilijken of leveringen met vertraging bij klanten kunnen aankomen", luidt het.

Het VBO benadrukt wel dat onze economie zich op een "kantelmoment" bevindt richting meer investeringen en meer jobs. "Het stopzetten van de hervormingsagenda, een mogelijke brexit of aangehouden sociale onrust kunnen de prille groeicijfers vertragen", zegt de organisatie, die vindt dat er vaak onjuiste informatie circuleert rond hervormingsvoorstellen.

"Daarom herhaalt het VBO zijn voorstel om een lijst op te stellen met te verduidelijken punten, waarover overleg met de regering kan plaatsvinden", zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans. "Het is beter voor toekomstige werkgelegenheid en koopkracht om op deze manier te werken, dan door een lange reeks van sociale acties het land te treffen."

'Opkomst ligt boven onze verwachtingen' (Rudy De Leeuw)

"De opkomst ligt boven onze verwachtingen. De treinen zitten overvol." Dat heeft ABVV-topman Rudy De Leeuw gezegd. Boodschap van de betoging is volgens De Leeuw dat "deze regering moet stoppen met het asociale en onrechtvaardige beleid".

"We zullen niet stoppen voor we resultaten zien", aldus de ABVV-topman, die herinnert aan de actiekalender van de vakbonden. Bang dat de mensen de stakingen beu zullen worden, is hij niet. "Integendeel, men wil resultaten zien."

Belga
© Belga

'Ook de kleine mens kan lawaai maken, net als de groten'

Voor het Noordstation in Brussel hebben zich al een honderdtal manifestanten verzameld. "Bij de eerste manifestanten arriveren is belangrijk om aan het hoofd van de stoet te kunnen meelopen en eventuele opstootjes te vermijden", zo vertelde een van de manifestanten. "We zijn hier om aan te tonen dat de kleine mens ook lawaai kan maken, net als de groten, de multinationals, en men komt altijd het geld bij de kleine mens halen", hekelde een andere in het rood geklede manifestant.

De nationale betoging belooft alvast een massale opkomst te kennen. De treinen richting Brussel zitten bomvol manifestanten. Rode, groene en blauwe hesjes maken de dienst uit. Politie en Securail leiden alles in goede banen.

Voornaamste boodschap van het gemeenschappelijk vakbondsfront is dat de maat vol is. De drie bonden ACV, ABVV en ACLVB hekelen de besparingen in de openbare diensten en het onderwijs, en het gebrek aan sociaal overleg. Daarnaast viseren de bonden ook de wet-Peeters die een annualisering van de arbeidstijd beoogt met periodes waarin meer of minder gewerkt wordt.

Johan Van Overtveldt haalt uit naar de vakbonden

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) merkt enkele tegenstrijdigheden op in het discours van de vakbonden. 'Ik zie dat zij tegen de pensioenhervorming, de indexsprong en de besparingen zijn, maar tegelijkertijd vragen om de sociale zekerheid in stand te houden. Dat is fundamenteel in tegenstelling met elkaar', zo zei hij in De Ochtend op Radio 1. 'We willen de sociale zekerheid zeker en vast stabiel houden, maar dat kan niet zonder hervormingen en besparingen.'

BELGA
© BELGA
Jan Herregods
door Jan Herregods

Peter Mertens: 'Dit is maar de start van nieuwe golf van verzet'

'Als de bevolking geduldig is dan komt alles wel goed', zegt Bart De Wever. Dat doet erg hard denken aan de eindgeneriek van de Fabeltjeskrant: 'Oogjes dicht en snaveltjes toe.' De bevolking lijkt die oproep gelukkig te negeren', schrijft Peter Mertens (PVDA). 'De betoging van vandaag is slechts de start van een nieuwe golf van sociaal verzet om de hoop te laten overwinnen op de wanhoop.'

ACV-Transcom roept op om betoging 'rustig & netjes' te houden

Voka: 'Dit is een betoging tegen de burger'

Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen, betreurt sterk de vakbondsacties van vandaag en de komende weken. "Hoewel de vakbonden zeggen dat dit een betoging en acties zijn tegen de regering, is het vooral de burger die getroffen wordt", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka. "Dit is vooral een staking van de openbare sector. Bij onze bedrijven stellen we vast dat het vooral business as usual is."

Voka betreurt dat de gewone burger opnieuw getroffen wordt. "Metro's, bussen, scholen en kinderopvang werken vandaag niet of op halve kracht. Iedereen moet op zoek naar oplossingen."

De ondernemersorganisatie vindt dat de hervormingen en besparingen waartegen wordt betoogd, essentieel zijn. "Willen we onze overheidsfinanciën weer op orde krijgen, dan moet er bespaard en hervormd worden. Enkel zo kunnen er opnieuw jobs bijkomen. Het is onbegrijpelijk dat de vakbonden elke vorm van hervorming of vernieuwing tegenhouden met acties die buiten proportie zijn."

Belga
© Belga

Politie waarschuwt voor grote verkeershinder in Brussel

De Brusselse politie waarschuwt voor erg grote verkeershinder in het centrum van Brussel en op de kleine ring door de nationale betoging dinsdag. Die start om 11.30 uur aan het Noordstation en trekt door het centrum van de stad naar het Zuidstation. De politie verwacht 50.000 deelnemers.

De stoet trekt langs de Kruidtuinlaan, de Pachecolaan, het Centraal station, de Keizerslaan, de Cellebroersstraat en de Lemmonierlaan naar het Zuidstation. Daar zullen de verschillende vakbondsleiders de menigte toespreken.

Vanaf 9.00 uur al zullen auto's in de Leopold II-tunnel in de richting van de kleine ring niet meer kunnen afrijden aan de Saincteletteplaats en de Antwerpse Poort. Wagens in de Kruidtuintunnel in de richting van Rogier zullen niet meer kunnen afrijden ter hoogte van het Rogierplein. De afritten zullen pas weer geopend worden als alle betogers verdwenen zijn (rond 14.00 uur).

Later, rond 12.30 uur, zal het verkeer in de Hallepoorttunnel richting Zuid omgeleid worden, eveneens tot de betogers verdwenen zijn.

Belga
© Belga

Dienstverlening De Lijn in het hele land verstoord

De nationale vakbondsbetoging heeft ook een impact op de dienstverlening van openbaarvervoermaatschappij De Lijn.

Antwerpen ondervindt de grootste hinder, in de stad rijden er omstreeks 6 uur nauwelijks bussen of trams. Ook van Antwerpen naar het noorden van de provincie is er amper aanbod. In de regio Mechelen rijdt de helft van de bussen. De Gentse trams 1, 4 en 21 rijden om het halfuur, net als de stadsbussen 3, 5, 6 en 9.

In Gent rijden de stadsbussen 17-18-38-39 niet. Op de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas is er ook hinder: de helft van de bussen is niet uitgereden. Ook op de streeklijnen elders in de provincie Oost-Vlaanderen vallen ritten weg.

Voor Vlaams-Brabant situeert de grootste hinder zich in de regio Dilbeek en het Pajottenland. Daardoor zijn de assen Ninove - Brussel (126-127-128) en Halle-Brussel (170-171) zwaar verstoord. In Leuven en Grimbergen is er lichte hinder: 85 tot 90 procent van de chauffeurs is uitgereden. De schoolritten worden zo goed mogelijk uitgevoerd.

In West-Vlaanderen rijdt globaal genomen 60 procent van de chauffeurs. Bij de kusttram is dat een tram op de vier. Het stadsnet Roeselare rijdt normaal.

In Limburg is 60 procent van de bussen uitgereden. Alle stadsnetten zijn zwaar verstoord. In Genk rijdt een kwart van de G-lijnen, in Hasselt iets minder dan de helft van de H-lijnen en in Tongeren 40 procent van de T-lijnen. In Sint-Truiden is ruim 60 procent van de chauffeurs opgedaagd.

De treinen rijden volgens het boekje

Het treinverkeer verloopt dinsdagochtend zoals verwacht normaal, zo laat de NMBS weten. Omstreeks 6 uur reden de treinen zoals op een andere dinsdag. Veel betogers zullen trouwens met de trein naar Brussel sporen om deel te nemen aan de nationale vakbondsbetoging. De NMBS had maandagnamiddag al bijna 34.000 speciale tickets voor de nationale vakbondsbetoging verkocht. Er rijden dinsdag acht extra treinen naar Brussel.

Openbaar vervoer in Brussel zwaar verstoord

De metro- en tramlijnen in Brussel ondervinden dinsdag omstreeks 7 uur al forse hinder. Dat laat de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB weten.

Alleen de metrolijnen 1 en 2 worden deels bediend. Dat wil zeggen dat minimaal de helft van de voertuigen op deze lijnen rijdt in vergelijking met een normale dag. Bij de trams rijden lijnen 3, 4, 7, 19, 25, 39, 51, 82, 92, 94 en 81 deels. Bij de bussen worden lijnen 21, 29, 34, 46, 48, 53, 60, 66, 71, 78, 87, 89 en 95 bediend. Het aanbod kan nog veranderen en de MIVB evalueert de situatie constant.

Meer info op www.mivb.be