Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

Kalmte teruggekeerd in buurt rond Brussel-Zuid

De kalmte is teruggekeerd in de buurt rond het station Brussel-Zuid, waar de hele namiddag door de rellen van de nationale betoging een grimmige sfeer hing. De betogers zijn daar uit elkaar gegaan. Op de Zuidlaan liggen nog altijd een tiental wrakken, en er is ook nog een grote politiemacht aanwezig. De finale balans van het Croix-Rouge de Belgique ligt op 24 evacuaties naar de ziekenhuizen, 36 andere mensen zijn ter plaatse verzorgd. Onder de gewonden zijn zowel betogers als politieagenten. Er verkeert niemand in levensgevaar.

Rudy De Leeuw reageert op rellen

"Deze rellen waren niet de bedoeling", zegt Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV in een reactie op het geweld tijdens de nationale betoging in Brussel. "Enkele honderden mensen hebben zich laten meesleuren door agitatoren van buitenaf." "Wij staan voor de 120.000 mensen die hun democratisch recht hebben laten spreken", zegt De Leeuw."Voor die mensen staan wij hier."

Ook Marc Leemans van het ACV sprak veroordelende taal: "Op basis van wat ik er van gehoord heb, zijn de feiten absoluut te veroordelen en te verwerpen. Zelfs als er mensen van de vakbond bij waren: dit kan absoluut niet."

Hevige rellen herschapen Brusselse Zuidlaan in oorlogszone

Met een massale charge heeft de politie voorlopig een einde gemaakt aan de hevige rellen in de buurt van het Brusselse Zuidstation. Verschillende betogers en agenten raakten gewond, maar vooral de materiële schade was aanzienlijk.

Volgens ooggetuigen begonnen de problemen toen het eerste deel van de stoet aan het Zuidstation aankwam. Daar stond de politie opgesteld om de weg richting Hallepoort af te schermen. Enkele heethoofden, voornamelijk Antwerpse havenarbeiders en metallo's gooiden, al dan niet geprovoceerd, met stenen en andere voorwerpen richting de nog weinig talrijke politie, die zich genoodzaakt zag terug te trekken. De politie bracht versterking aan en met drie waterkanonnen en traangas-charges slaagden ze erin de manifestanten terug te drijven.

Ondertussen verslechterde de toestand aan de kant van de betogers. In een poging een barricade op te zetten, moesten verkeerspalen, auto's en kantoorgebouwen eraan geloven, tot toenemende ongerustheid bij de allochtone buurtbewoners. Toen iemand zijn auto in veiligheid probeerde brengen, dreigde het even te ontaarden in gevechten tussen de vandalen en de buurtbewoners.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Actievoerders in de richting van station gedreven

De politie heeft het plein onder de Zuidertoren en de aanpalende straten strategisch afgezet. De resterende actievoerders worden in de richting van het station gedreven.

'Coene, pak de poen en ga met pensioen'

In de toespraken - af en toe vergezeld van flarden van traangas, afkomstig van zware rellen in de nabijheid - werd fel uitgehaald naar de regeringsplannen, de bedrijven en de vermogenden. Ook gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank was kop van jut na zijn uitspraken over de stakers en betogers. "Coene, pak de poen en ga met pensioen", zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, die ook uithaalde naar de "Brito's, de Duchatelets en wie nog in Luxemburg zit: betaal uw belastingen!".

ACV-voorzitter Marc Leemans haalde uit naar de beleggers, de aandeelhouders, de vermogenden. "De Bentleys, de Range Rovers, de BMW 7's en de Porsche Cayennes." De regering, aldus Leemans, ontziet al die dure bestuurders. "Het is te moeilijk voor de regering om ze bijdragen te vragen." Daarom, aldus Leemans, gaat de regering voor gemakkelijk geld, van "de Fords, de Opels en de Skodas". "Wij, de werknemers, worden geviseerd."

Volgens Leemans is de nationale betoging "het begin van het verzet voor echte verandering". De bonden vragen van de regering "een met respect uitgestoken hand", aldus Leemans.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Meisje kruipt nog uit door waterkanon omver gesproeid toilet

In de schaduw van de Zuidtoren heeft de politie de laatste charge uitgevoerd. De betogers zijn in drie straten uiteen gedreven. Het waterkanon van de politie heeft een rij Dixie-toiletten omver gesproeid nadat actievoerders eraan begonnen schudden. Uit een van de weggespoelde plastic toiletten komt nog een verschrikt meisje gekropen. Op het eerste gezicht zonder veel erg.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Van opwinding naar brandhaard

Ondertussen gaat de derde auto in vlammen op. Tussen de brandhaarden een zwarte vlag met een doodskop. Van de opwinding van deze ochtend schiet hier niet veel meer over.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Rellen in Brussel: 'Dit is je eigen ruiten ingooien'

Bij de mensen die de brand en de zwarte rook van op een afstand staan te bekijken, zijn er veel bezorgde gezichten. 'Dit is je eigen ruiten ingooien', vat een man in een rode jas het samen.

Bonden dreigen met meer acties

De vakbonden hebben in hun toespraken aan het einde van de betoging gedreigd met meer acties en mobilisaties als de regeringsplannen niet "fundamenteel worden herzien". Als de regering niet terugkomt op de indexsprong, en niet zorgt voor een gegarandeerde sociale zekerheid en een rechtvaardige fiscaliteit, dan dreigen meer acties en mobilisaties, zo waarschuwde Marc Goblet, algemeen secretaris van het ABVV. De regeringsteksten moeten "fundamenteel worden herzien", zei ook Olivier Valentin, algemeen secretaris van de liberale vakbond. "De regering kan niet doof zijn voor deze 120.000 betogers", aldus Valentin

Jan Herregods
door Jan Herregods

Een selfie van de rellen en veel kijklustigen

Een selfie nemen met de rellen op de achtergrond? Voor een groepje groengemaskerde mannen hoort het er blijkbaar bij. Ondertussen zijn er meer toeschouwers voor de confrontatie met de politie dan voor het podium waar een optreden bezig is.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Brandende auto in het midden van de weg

De betogers staan weer halverwege de Hallpoortlaan. Aan het tankstation deelt een groepje jongeren oogdruppels uit aan wie door het traangas getroffen werd. Ondertussen ligt de auto die daarnet op zijn dak werd gelegd, brandend in het midden van de weg.

Belga
© Belga
Jan Herregods
door Jan Herregods

Politie moet nogmaals ingrijpen

In de Hallepoortlaan staan enkele vuilnisbakken in brand. De zwarte rook van het afval vult de straat. Veel geroepen wordt er niet meer, wel zijn er veel luide knallen van voetzoekers die in het vuur worden gegooid. Naast het vuur wordt een truck heen en weer geschud. Het is het moment voor een charge van de politie.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Traangas mist zijn effect niet

De lont lijkt wat uit het kruitvat, al staat de politie nog steeds oog in oog met wat heethoofden. Het traangas mist zijn effect niet en een deel van de betogers wandelt terug in de richting van het station. Mannen in oranje veiligheidsjassen kloppen elkaar bemoedigend op de schouder, terwijl veel jonge mensen er wat wezenloos bijstaan. Het contrast is groot.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Slagveld in Brussel

Aan de ene kant lijkt Brussel-Zuid op een zomerfestival in de herfst. Aan de andere kant, nauwelijks 100 meter verderop, ligt een auto op zijn dak en is de Hallepoortlaan precies een slagveld.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Stenen naar de politie

Aan de Hallepoortlaan worden nog steeds stenen gegooid naar de politie. Maar ondertussen stromen wel nog meer kijklustigen toe om te zien wat zich wat verder bergopwaarts afspeelt. Het is een hallucinant beeld, want aan de andere kant van Brussel-Zuid weerklinkt muziek, en genieten mensen van de herfstzon.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

150-tal jongeren dringen VBO-gebouw binnen

De jongeren namen deel aan de nationale betoging, maar vinden dat de massa zich te veel richt tot de regering Michel. 'Het zijn de werkgevers die de strijd tegen de gewone mens leiden. Zij leggen beslag op een steeds groter deel van de rijkdom', zegt Thomas Englert, van de Jeunes Organisés Combatifs (JOC). De jongeren, die hun vergadering houden in de inkomhal van de werkgeversorganisatie, hebben geen onderhoud gevraagd met het VBO. Er was ook niemand van het VBO bereikbaar voor commentaar.

De politie staat iets verder klaar met een tweetal combi's en een twintigtal agenten in gevechtsuitrusting om in te grijpen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Peter Mertens: 'Dit is slechts het begin'

De PVDA-voorzitter Peter Mertens sprak op het De Brouckèreplein de manifestanten vanop een podium toesprak. 'We stoppen niet voor het plan Michel-De Wever van de baan is'.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Versterking voor politie

Nu er versterking bij de politie lijkt te zijn opgedaagd, trekken de heethoofden zich traag terug richting station. De spanning is nog niet uit de lucht.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Verkeerslicht sneuvelt

De situatie loopt uit de hand. Het waterkanon staat aan. Een verkeerslicht is op een aanhangwagen gekanteld. En door het feit dat de manifestanten zich langs beide kanten van de tunnel naar voren duwen, lijkt de politie er geen vat op te krijgen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

NMBS-gebouw met stenen bekogeld

Aan de Brusselse Hallepoortlaan is het NMBS-gebouw door betogers met stenen bekogeld. Dat tweet een woordvoerster van de spoorwegmaatschappij. NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt dat er aan het NMBS- gebouw 'een confrontatie aan de gang is tussen een harde kern betogers en de politie'. 'Het gaat er hevig aan toe en er wordt met vanalles gegooid. Of de agressie tegen het NMBS-gebouw gericht is, is niet duidelijk.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

FGTB-leden maken zich kwaad op heethoofden

'Tous ensemble, tous ensemble', wordt gebruld terwijl vooraan weer richting de politie wordt gestormd. De strijdkreet van de Rode Duivels wordt hier op een jammerlijke manier mismeesterd.

'Maar het zijn hun collega's, dit is echt een schande': een aantal FGTB-leden maakt zich kwaad op de heethoofden. 'We gaan onze pijlen toch niet op de politie richten? Dat is belachelijk. Ze worden ook getroffen door de besparingen'.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'C'est la guerre'

Dat roept een twintiger terwijl hij terugloopt richting station. Er heeft nog niemand 'This is Sparta!' geroepen, maar in deze sfeer had het best gekund...

Jan Herregods
door Jan Herregods

Gewonden worden afgevoerd

Jan Herregods
door Jan Herregods

Politie trekt zich verder terug op Hallepoortlaan

Vooraan steeds meer gemaskerde mannen die met stenen gooien. Verder ook rookbommen en een onaangenaam prikkend parfum van traangas.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Politiemoto overmeester en in brand gestoken'

De relletjes lopen uit de hand, twittert Ingemar Van Witenda.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'F*ck jong, dat traangas piekt'

Wat een journalist soms lijden moet: het is voor onze man ter plaatse ook de eerste confrontatie met traangas. 'F*ck jong, dat piekt', laat hij weten.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Auto's met stukgeslagen ruiten

Aan de achterkant van het station wordt de sfeer grimmig. Auto's met stukgeslagen ruiten en de politie die verder op de Hallepoortlaan is teruggetrokken. Groepjes mannen gaan proestend en tranend terug richting station, maar echt ontzenuwd is de situatie nog niet.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Deel van betoging loopt uit de hand'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Foto's: politie, brandweer en veel mannen met jas van 'haven van Antwerpen'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

NMBS zet deze namiddag zes extra treinen in

De zes treinen vertrekken in Brussel tussen 14.15 uur en 15.30 uur, zegt woordvoerder Bart Crols. het gaat om vier treinen vanuit Brussel-Zuid, een vanuit Brussel-Noord en een laatste vanuit het station van Schaarbeek. Bestemmingen zijn: Oostende, Luik, Charleroi, Bergen, Namen en Doornik.

Jan Herregods
door Jan Herregods

De sfeer raakt verhit

Aan de achterkant van Brussel-Zuid komt de brandweer een brand blussen

Jan Herregods
door Jan Herregods

Ook onze man ter plaatse is getuige van het waterkanon

Terwijl op de achtergrond 'Don't worry, be happy' speelt, zijn er niet veel verderop wat schermutselingen. De politie zet het waterkanon in tegen betogers die projectielen gooien.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premetrostation Beurs is gesloten uit veiligheidsoverwegingen

Het Brusselse premetrostation Beurs aan de Anspachlaan, op de route van de nationale betoging, is enkele minuten geleden afgesloten uit veiligheidsoverwegingen. Dat meldt openbaarvervoermaatschappij MIVB.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Spanjaarden steunen betogers

Een drietal Spaanse toeristen staat op het einde van de Anspachlaan geamuseerd toe te kijken. 'Deze mensen hebben groot gelijk. In Spanje hebben we gezien waar die door Europa opgelegde soberheid toe geleid heeft,' vinden ze. 'Hopelijk loopt het hier zo'n vaart niet.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Politie zet traangas en waterkanon in tegen betogers

De politie heeft omstreeks 13.30 uur traangas en het waterkanon ingezet bij een confrontatie met betogers aan het Zuidstation, het eindpunt van de optocht. Dat heeft een journalist van Belga ter plaatse vastgesteld. De sfeer op de betoging wordt grimmiger.

Eerste betogers aangekomen aan Zuidstation

De eerste deelnemers aan de nationale betoging in Brussel hebben omstreeks 13.15 uur het Zuidstation bereikt, het eindpunt van de optocht. De manifestatie verloopt erg rumoerig. Aan het beginpunt van de stoet, het Brusselse Noordstation, zijn volgens de Brusselse politie op hetzelfde tijdstip de laatste betogers vertrokken, gevolgd door schoonmaakploegen van de stad Brussel.

Ook politie telt meer dan 100.000 betogers

Meer dan 100.000 mensen nemen deel aan de nationale betoging in Brussel, zo melden de politiediensten. De vakbonden hadden eerder al gewag gemaakt van 120.000 betogers. De ordediensten hebben weinig aan het toeval overgelaten tijdens deze betoging. Daarnaast zijn ook de stewards van de vakbonden, het rode kruis en de brandweer op post. Villo heeft acht stations langs het traject van de betoging gesloten.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Tennisballen op Charles Michel

Aan de Brouckère kan je met tennisballen gooien naar kartonnen afbeeldingen van Jan Jambon, Charles Michel, Alexander De Croo en Kris Peeters. Vanuit de boxen van het groene kraam weerklinkt de toepasselijke reggae-klassieker 'Could you feeld love'.

Jan Herregods
door Jan Herregods

PVDA+: 'Hier wordt de sociale geschiedenis van ons land geschreven'

Raoul Hedebouw en Peter Mertens schuwen de grote woorden niet. 'Hier wordt de sociale geschiedenis van ons land geschreven. Wij staan altijd aan jullie kant, aan de stakingspiketten. In het parlement zullen we jullie stem laten horen. Van jullie, de meer dan 130.000 mensen vandaag in Brussel.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Bruno Tobback: 'Lang geleden dat ik nog betoogd heb'

'Wij betogen tegen deze regering omdat aan de mensen inspanningen worden gevraagd waar niets tegenover staat', vat SP.A-voorzitter Bruno Tobback samen. 'Het is lang geleden dat ik nog betoogd heb', geeft Tobback toe. 'Er zijn de afgelopen jaren vooral betogingen geweest tegen regeringen waar wij inzaten. Dat is anders, maar leuk is het niet. De plannen van de regering zijn niet om vrolijk van te worden.' Over de opmerking dat deze regering eigenlijk de plannen van de regering-Di Rupo uitvoert is hij kort: 'Wie het verschil niet ziet tussen de twee regeringen, en de plannen, is ofwel blind ofwel van slechte wil. Het is een goede zaak dat er vandaag meer dan 100.000 mensen zijn die dat verschil wel zien.' Naast de voorzitter lopen nog heel wat SP.A-kopstukken mee. Waren er verder ook: Ingrid Lieren, Hans Bonte, Yasmine Kherbache en John Crombez.

'Veel lawaai hier en ik heb al een tijdje zo'n vervelende fluittoon in mijn oor', zegt een SP.A-medewerker. 'Aan de oordopjes herken je de ervaren betogers.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

De Rode Duivels zijn van de partij

'Tous ensemble, tous ensemble'. De metallo's uit Luik scanderen het door de Emile Jacqueslaan. De strijdkracht van de Rode Duivels geldt ook hier, vinden ze. 'Als we ons niet verenigen, dan worden we gepluimd,' legt een bonkige vijftiger uit.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Klopt het cijfer van de vakbonden?

De bonden spreken van 120.000 deelnemers aan de nationale betoging. Als dat cijfers klopt, dan hebben ze hun streefdoel gehaald voor de eerste grote betoging van de 'hete herfst' en een van de grootste naoorlogse betogingen op de been gebracht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Betoging zorgt voor 20 procent productieverlies in Vlaanderen'

De kostprijs van de nationale betoging donderdag loopt hoog op. Dat blijkt uit een peiling van technologiefederatie Agoria bij zijn lidbedrijven, goed voor twee derde van de tewerkstelling in de technologiesectoren in België. In Vlaanderen bedraagt het productieverlies al 20 procent, in Wallonië zelfs tot 40 procent. 'Aangezien de bonden al hebben aangekondigd de sociale acties verder te willen opbouwen, dreigt de factuur voor iedereen een zeer bittere pil te worden', zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Peeters kan je nu echt niks... beters!?'

De ene slogan ligt al beter in het oor dan de andere. Een kleine bloemlezing van achter een truck van ACV.

'Muyters, Crevits, van ons krijg je... Niks!'

'Peeters kan je nu echt niets... beters!?'

'Tommelein, van liever wat grote vissen aan je... lijn!'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Natuurlijk moet het onderwijs mee betogen'

'Op sommige elitescholen zal niemand iets voelen van wat de regering van plan is,' stelt een leerkracht van het GO!. 'Deze regering moet beseffen dat een samenleving meer is dan die zogenaamde elite'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vakbonden gaan in op uitnodiging Michel

De vakbonden gaan in op de uitnodiging van het kernkabinet voor overleg om 17 uur op het kabinet van de eerste minister. Dat hebben vakbondsleiders Marc Leemans (ACV) en Rudy De Leeuw (ABVV) gezegd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Oordopjes. Je zal ze nodig hebben'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Officiële kop van betoging is vertrokken, 120.000 deelnemers volgens bonden

De nationale betoging is omstreeks 11.40 uur reeds van start gegaan in Brussel, iets vroeger dan gepland. De vakbondsleiders namen de officiële kop van de betoging, achter een spandoek met daarop 'Rechtvaardigheid nu'.

De bonden spreken van 120.000 deelnemers. De start van de betoging verliep ietwat chaotisch door de massale opkomst aan het Brusselse Noordstation. Veel betogers zijn voor de officiële start van de betoging al op pad gegaan.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Prominente PS'ers stappen mee

Laurette Onkelinx, de leidster van de oppositie staat tussen de militanten. 'Wij delen de ongerustheid van de betogers en zijn ongerust over de aangekondigde maatregelen van deze asociale regering'. Voorlopig nog geen Di Rupo. 'Hij is onderweg en komt er straks aan.'

Opvallend: ook heel wat ACV'ers hebben lof voor Onkelinx. 'Ze speelt haar rol voorbeeldig,' vindt een man uit Kortrijk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Noord-Zuid-spoorverbinding gaat dicht

Het treinverkeer in Brussel-Noord is donderdag sinds 11.40 uur op vraag van de politie onderbroken omdat er te veel volk is in het station. Dat meldt woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel Thomas Baeken. Daardoor ligt het treinverkeer op de Brusselse Noord-Zuidverbinding stil.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Betogers haken af door plaatsgebrek op treinen

Heel wat vakbondsmilitanten haken af voor de nationale betoging in Brussel omdat ze de treinen niet op geraken door een capaciteitsgebrek. Er heerst bij heel wat mensen ter plaatse onvrede over de diensten van de NMBS die wel 80.000 speciale tickets aan de man bracht.

Op de lijn Poperinge-Kortrijk, de enige spoorlijn in Zuid-West-Vlaanderen, probeerden duizenden mensen via de trein in Brussel te geraken. Maar door capaciteitsgebrek moesten veel betogers urenlang wachten op treinen waar nog wat plaats op was. Een probleem dat doorheen de ochtend aandikte want er is maar één trein per uur richting Kortrijk, en dus richting Brussel.

Heel wat militanten haakten na enkele pogingen om alsnog op de trein te geraken misnoegd af. Ze vinden het jammer want gezien de hoge ticketverkoop was die toeloop te voorzien.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Vuurwerk en gesnerp versus bossa nova en hiphop

Op het kruispunt tussen het WTC en de gebouwen van Proximus is het een continu geknetter van vuurwerk en gesnerp van fluitjes. Op de camion van ACV Metea weerklinkt bossa nova en hiphop van Orishas. Een aangename afwisseling.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Kabinet nodigt drie vakbonden uit

Het federale kernkabinet nodigt de vertegenwoordigers van de drie vakbonden donderdag om 17 uur uit voor overleg op het kabinet van de eerste minister 'om de dialoog verder te zetten'. Dat laat premier Charles Michel weten, kort voordat de nationale betoging van start gaat aan het Brusselse Noordstation.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook hashtag #IkWerkVandaag is populair

Pieter Timmermans, CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), heeft op Twitter de hashtags #IkWerkVandaag en #AujourdhuiJeTravaille gelanceerd. 'Om de mensen die zich niet kunnen vinden in de acties van de vakbonden ook een gezicht te geven'. Het VBO retweet ondertussen berichtjes van mensen die de hashtag gebruiken. Dat zijn er volgens Timmermans na anderhalf uur 'al bijna duizend'.

'Persoonlijk ben ik er rotsvast van overtuigd dat deze acties onze bedrijven onnodig schade toebrengen op een moment dat iedereen naar hen kijkt om onze economie uit het slop te trekken', aldus Timmermans. 'Maar het succes van de hashtag toont aan dat de mensen heel wat redenen hebben om het niet eens te zijn met het verzet van de vakbonden en dat ook duidelijk willen maken via de sociale media. Ik hoop dat er de komende dagen ook naar hun stem zal geluisterd worden. Het status quo is geen optie aangezien hervormingen noodzakelijk zijn.'

BELGA
© BELGA
Jan Herregods
door Jan Herregods

Vurige sfeer aan Brussel-Noord

Om de paar seconden valt een voetzoeker uiteen. In de hallen en onder bruggen trekken de galm en de rook langzaam weg.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Station Mechelen overvol

Inwoners van Mechelen zullen wat de stedelijke dienstverlening betreft weinig tot geen hinder ondervinden van de nationale betoging in Brussel, hoewel daar ook enkele Mechelse ambtenaren naartoe getrokken zijn. Dat meldt de stad in een persbericht. In het Huis van de Mechelaar gelden de normale openingsuren en ook de wijk- en dorpshuizen zijn gewoon open.

Volgens de stad is er evenmin hinder op de begraafplaatsen, in het onderwijs of bij het onderhoud van het openbaar domein. 'We zijn blij dat we ondanks een aangekondigde grootschalige staking toch kunnen voorzien in de dienstverlening naar de Mechelaars toe', zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA).

In het station van Mechelen is de situatie al de hele ochtend een pak minder rooskleurig. Vanwege het grote aantal betogers zitten de treinen richting hoofdstad steevast overvol op de lijnen Essen-Charleroi en Antwerpen-Brussel. In stopplaats Mechelen nog op die treinen stappen is een hele opgave, erkent ook de NMBS.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Een belangrijke kreet die vandaag wellicht niet te horen zal zijn'

De kreet 'We willen meer bedrijfsinvesteringen' zal vandaag wellicht niet te horen zijn op de nationale betoging, zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes. 'Het zou wel de kopzorg nummer één van de vakbonden moeten zijn.' Lees zijn opiniestuk.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Conducteur zweept trein op

'Dames en heren: de volgende halte is... Brussel!... Noord!', klinkt het enthousiast door de luidsprekers. Overal gelach, gejuich en gejoel. Ondanks de vele reizigers per vierkante meter, is de sfeer op de overvolle train nog steeds in orde.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Niet alleen stoere mannen

'Het zijn hier niet allemaal stoere mannen uit de industrie, ook het onderwijs is ongerust. Wij geven les in een school met veel kinderen met een migratieachtergrond,' vertellen twee leerkrachten uit de buurt van Gent. De aangekondigde besparingen zullen hard aankomen bij de zwakkere groepen in de samenleving. Wij maken ons grote zorgen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Leemans: 'Boven de 100.000'

De ACV-topman bevestigde dat de opkomst boven de 100.000 zal gaan. 'Van het ACV alleen al zijn we met 50.000'.

Het is minstens vijftien jaar geleden dat meer dan 100.000 mensen op straat kwamen voor een nationale betoging. In 2001 lokte een Europese manifestatie 100.000 deelnemers, maar met dank aan grote deelname van buitenlandse manifestanten.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Marc Leemans haalt uit naar Luc Coene

ACV-voorzitter Marc Leemans haalt scherp uit naar de gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene. 'Coene zit er goed voor. Hij wordt goed betaald en zit comfortabel. Dat andere mensen 1.200 à 1.300 euro verdienen, dat weet hij niet', aldus Leemans voor de start van de nationale betoging.

Coene zegt in Trends dat de betogers in feite foert zeggen aan hun kinderen en de factuur willen doorsturen. 'Die mensen komen juist op straat voor hun kinderen en kleinkinderen, voor hun ouders en grootouders', weerlegt de ACV-voorzitter. De nationale betoging is gericht tegen het compleet onevenwicht in het regeringsbeleid, legt Leemans uit. 'Alles is voor rekening van de gewone man. De indexsprong is niets anders dan een eenzijdig opgelegde pure belasting. Het is een gift aan de werkgevers'.

De betoging is niet alleen een neen aan de regering, 'maar ook aan de werkgever, die met geen enkel engagement komt', vervolgt Leemans.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

NMBS verkocht al 80.000 speciale tickets

De NMBS heeft al 80.000 speciale tickets verkocht aan betogers, zegt woordvoerder Bart Crols.

De ochtendspits op het spoor, tot 9 uur, verliep normaal. 'Zoals verwacht en woensdag gecommuniceerd zijn de verschillende stations op dit ogenblik overvol met reizigers die naar Brussel willen reizen om deel te nemen aan de vakbondsmanifestatie. Vooral de treinen die vanaf 9 uur vertrekken naar Brussel zijn momenteel drukbezet', zegt de NMBS.

De vervoersmaatschappij heeft vijftiental extra treinen ingelegd om de toevloed zo vlot mogelijk te kanaliseren, maar reizigers houden best rekening met extra drukte op hun trein. 'Die vijftien extra treinen betekenen voor de periode tussen halftien en halftwaalf een verhoging van het aantal zitplaatsen met 36 procent richting Brussel', aldus nog Crols. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Honderden havenarbeiders verzamelen rumoerig in Antwerpen-Centraal

Omstreeks 10 uur zijn tot 1.000 havenarbeiders uit het Antwerpse met de trein naar Brussel vertrokken. De dokwerkers trokken van de Paardenmarkt naar Antwerpen-Centraal, een tocht die erg rumoerig verliep (zie foto lager). Ook in de vertrekhal en op de perrons werd duchtig met voetzoekers gegooid, tot ongenoegen van verschillende reizigers.

Stakende arbeiders van de Antwerpse haven hadden omstreeks 8.30 uur verzameld aan de vakbondsgebouwen op de Paardenmarkt. 'Dit is het begin, en als men niet luistert, gooien we op 15 december het hele land mee plat', klonk het bij de vakbondsleiding.

Binnenin het station werd tot op de sporen veelvuldig met luide bommetjes gegooid, wat niet naar de zin was van verschillende reizigers. Omstreeks 10.15 uur keerde door het vertrek de rust in Antwerpen weer. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Winkels van Delhaize zijn allemaal open

Er was de laatste dagen twijfel over de impact van de nationale betoging op de warenhuisketen, die de laatste weken al getroffen werd door vakbondsacties. Nu blijkt dat er voldoende personeel is om de winkels te laten draaien. 'De impact is minimaal', zegt woordvoerder Roel Dekelver.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Betogen is ook: een goede voorbereiding...

'Ik heb voor iedereen boterkoeken mee,' kondigt een ACV-lid aan. Ze krijgt er applaus voor in de eivolle gang op de trein. Zitten verder ook in de rugzak: een icepack en wc-papier. 'Het is niet de eerste keer dat wij naar Brussel gaan, hoor.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Voetzoekers op het perron

Voetzoekers op het perron voor de trein naar Brussel zorgen ervoor dat iedereen snel op de trein zit. 'Daar zijn wij toch geen fan van,' bekennen een viertal dames van het ACV.

Twee Chinese toeristes deinzen verschrikt achteruit, en zijn duidelijk verbaasd over de felgekleurde massa die vandaag hun pad kruist.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Het zal krap worden op de trein'

'Ik hoop dat we aan 100.000 man geraken,' vertelt Rudi uit Kluisbergen (ABVV). In Gent staat alvast een massa militanten klaar op het perron. 'Het zal krap worden op de trein'.

Foto: betoging in Antwerpen op de Leien

Trui Engels
© Trui Engels
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

De Lijn informeert op ritniveau in Oost-Vlaanderen

De website van De Lijn lag vanmorgen ongeveer twee uur plat, maar via de blogpagina delijnverstoring.wordpress.com werd een overzicht van de acties gegeven. Voor Oost-Vlaanderen beperkte die info zich niet alleen tot de lijnen, maar werd via lijsten per rit aangegeven of de bus of tram rijdt.

'Via een groene en rode code, respectievelijk wel of niet rijden, kunnen reizigers weten of de rit van hun bus of tram doorgaat', aldus Isabelle Colbrandt. Van ritten zonder kleurcode is de situatie niet gekend.

In Limburg wordt ook per ritniveau meegeven welke bussen niet rijden. De Lijn hoopt het gedetailleerde systeem in de toekomst uit te rollen naar heel Vlaanderen.

In Oost-Vlaanderen rijden twee op de drie bussen. De belangrijkste tramlijnen (1,4 en 24) rijden om de 20 minuten en buslijnen 3, 5 en 9 rijden om de dertig minuten. Buslijnen 6, 17, 18, 38 en 39 rijden niet, net als tramlijn 22. 'We zetten werkwillige chauffeurs eerst in op de drukste assen', klinkt het. De Lijn zegt tot slot dat er donderdagavond geen bussen op het nachtnet zullen rijden. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Betoging onder herfstzon

De deelnemers aan de betoging kunnen zich verwachten aan een droge optocht met hier en daar zelfs wat zon, zo blijkt uit de weersvoorspelling.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vakbonden: 'We gaan richting 100.000'

Tienduizenden betogers zijn momenteel onderweg naar Brussel voor wat een nooit geziene opkomst voor de nationale betoging moet worden. De vakbonden houden rekening met mogelijk 100.000 deelnemers. Omstreeks 09 uur wordt het station van Gent Sint-Pieters (zie foto lager) al overspoeld door groen, rood en blauw uitgedoste manifestanten. In het station groeperen ze zich per centrale om richting Brussel te sporen. Onder meer arbeiders van de haven van Gent, in oranje hesjes, zijn manifest aanwezig. Met als gevolg overvolle perrons en goed gevulde treinen.

'We kregen dubbel zoveel inschrijvingen als verwacht', aldus een vakbondsbron. 'We gaan richting 100.000.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Brusselse tunnels gaan dicht

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Onze man loopt mee met de betogers

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Hoezo, geen alternatief voor besparingen?'

Een boodschap voor de Luxemburgse Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ex-premier van zijn land...

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Volvo Cars Gent hoopt op 2/3 capaciteit te draaien

Autobouwer Volvo Cars hoopt in Gent op tweederde capaciteit te kunnen draaien, zodat er toch nog 800 wagens van de band rollen. Dat zegt woordvoerder Mark De Mey. 'Enerzijds zijn er mensen intern die gaan betogen, anderzijds zijn we ook afhankelijk van een heleboel externe leveranciers die de situatie nog kunnen bemoeilijken.' In Gent wordt de V40 gebouwd, het afgeleide model Cross Country en de S60 en XC 60. De fabriek telt ongeveer 5.000 arbeiders en bedienden.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Brusselse metro om de tien minuten

Op de vier Brusselse metrolijnen rijdt er een toestel om de tien minuten. Volgens An Van hamme van MIVB zal deze situatie 'vermoedelijk' niet wijzigen tot 10 of 11 uur. Van de trams rijdt twee derde op de lijnen 3-4-7-39-51-55-82-92 uit, waardoor de 'belangrijke Noord-Zuid-as' wordt bediend. Vooral de busdienst is zwaar verstoord. Slechts zeven van de 50 buslijnen zijn beschikbaar: 12-13-14-48-53-63-95.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hinder in West-Vlaanderen

De nationale betoging in Brussel tegen de Vlaamse en federale regering zorgt ook voor heel wat hinder in de provincie West-Vlaanderen. Heel wat bussen van vervoersmaatschappij De Lijn reden niet uit en ook bedrijven zien heel wat werknemers richting Brussel vertrekken. In de Haven van Zeebrugge werkt ongeveer de helft van havenarbeiders niet. Ze uitten daarmee hun onvrede over de plannen van de Vlaamse en federale regering, maar ook over de wet-Major die nog steeds niet is bijgesteld.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Indignez-vous'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Werken én belastingen betalen: beide niet zo evident'

Een verwijzing naar de Luxemburg Leaks...

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Blijf op de hoogte via Twitter

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Stakers zeggen tegen hun kinderen dat ze de pot op kunnen'

In een interview met Trends deze week haalt Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, fel uit naar zij die de sanering van de overheidsfinanciën betwisten. 'Stakers zeggen tegen hun kinderen: jullie kunnen de pot op', luidt het. Lees een uittreksel van het interview.

belga
© belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Website van De Lijn gaat plat door grote stroom bezoekers

Delijn.be ligt plat sinds 6.30 uur. Om 7.20 uur stond op de pagina nog steeds de boodschap 'Service Unavailable' te lezen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Helft van Brusselse metro's rijdt uit

Een op de twee metro's op de vier metrolijnen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijdt. Ook twee op de drie trams rijdt uit op de lijnen 3-4-7-39-51-55-82-92. De dienstverlening van de bussen in Brussel is eveneens verstoord. Twee derde van de bussen is beschikbaar op de lijnen 12-13-14-48-63. Dat meldt de MIVB. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hinder bij De Lijn in Antwerpen, Gent en Kortrijk

De dienstverlening van De Lijn ondervindt ernstige hinder van de nationale betoging. Vooral de stadsnetten van Antwerpen, Gent en Kortijk, en de dienstverlening in de regio Dilbeek is zwaar verstoord. Dat zegt woordvoerder Tom Van de Vreken. In heel Vlaanderen is 'globaal genomen' twee derde van de chauffeurs uitgereden.

Op het Antwerpse stadsnet rijdt een op de drie bussen. In het overige deel van de provincie zou twee derde van de bussen rijden. In Kortrijk rijdt slechts een op de vier bussen. In Brugge rijdt dan weer de helft van het aantal buschauffeurs. De kusttrams rijden wel, uitgezonderd de sneltrams. Ook de Gentse dienstverlening is ernstig verstoord. Daar zet De Lijn de werkwilligen in op de belangrijkste as, zodat er toch een 'zondagsdienst' kan worden aangeboden, 'beter zo dan dat het helemaal versplinterd is', zegt Van de Vreken. Tot slot is de regio Dilbeek getroffen door de actiedag. Hier rijdt slechts een op de vijf bussen, waardoor de dienstverlening op de as Aalst-Ninove-Brussel ernstig is verstoord.

Hoe het deze ochtend en dag verder zal verlopen, blijft voor De Lijn 'moeilijk te voorspellen'. (Belga)

belgaimage
© belgaimage
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Meer dan 60.000 'speciale' tickets verkocht

De NMBS heeft al meer dan 60.000 speciale tickets verkocht aan betogers die in Brussel willen komen manifesteren, zegt woordvoerder Bart Crols. De vervoersmaatschappij verkoopt voor de betogers een uitzonderlijk evenemententicket. Dat kost 12 of 14 euro, afhankelijk van de afstand naar de hoofdstad.