Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jan Herregods
door Jan Herregods

Betoging is goed verlopen - Na afloop 28 arrestaties

De ordediensten hebben in de marge van de nationale betoging in Brussel 28 relschoppers gearresteerd, drie administratief omdat ze de orde verstoorden en 25 gerechtelijk wegens vandalisme, geweld tegen de politie en oproer. Dat melden politie en parket. Twaalf mensen raakten gewond.

Volgens de politie is de betoging in het algemeen goed verlopen. Bij aankomst aan het Zuidstation mengde een groep anarchisten zich echter in de betoging om onrust te stoken. Ze gooiden verkeersborden naar de ordediensten. "Enkele betogers volgden dat voorbeeld, maar werden tot de orde geroepen door de interne ordediensten van de betoging", luidt het.

De politie was snel massaal aanwezig en dreef de met projectielen gooiende relschoppers met behulp van waterkanonnen en traangas bijeen. Vier agenten raakten daarbij lichtgewond. Bij de betogers telde de politie acht gewonden. Eén betoger raakte verbrand aan voet en been door een bommetje dat een andere betoger had gegooid.

Er was lichte schade langs het parcours. Twee ramen sneuvelden. Het parket van Brussel heeft al beslist om over te gaan tot de voorlopige aanhouding van de personen die gerechtelijk aangehouden werden. Ze zullen verhoord worden alvorens een definitieve beslissing over hen genomen wordt.

De politie telde circa 80.000 betogers, de organisatoren 100.000. Tegen 15.00 uur waren de meesten van bij het Zuidstation naar huis vertrokken. (Belga/JH)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Betoging afgelopen: bonden tevreden over grote opkomst

De vakbondsleiders waren duidelijk opgetogen over de grote opkomst voor hun betoging. Volgens de bonden waren er meer dan 100.000 mensen in Brussel. "Men dacht dat we niet meer konden mobiliseren, maar men heeft zich vergist", zei Marc Goblet, de nummer twee bij ABVV. Algemeen secretaris Marie-Hélène Ska van ACV noemde het "een duidelijk signaal".

Jan Herregods
door Jan Herregods

Politie: enkel Zuidlaan is nog gesloten

Jan Herregods
door Jan Herregods

Politie heeft situatie onder controle

Op het einde van de nationale betoging raakten de gemoederen ter hoogte van de spoorwegbrug aan Brussel-Zuid verhit. Goed 200 anarchisten, gemaskerd en in het zwart gekleed, provoceerde de politie door met vuurwerk, bommetjes en kasseien te gooien. De politie zette het waterkanon in en chargeerde, stelde Belga ter plaatse vast. De politie maakt ook veelvuldig gebruik van traangas, en dat werkt. Om 15 uur heeft de politie de situatie onder controle. De amokmakers worden naar het Zuidstation gedreven. Zeker één van hen is al opgepakt en weggevoerd. Bij de rellen zijn minstens twee agenten gewond geraakt.

Eerder op de middag onderbrak ACV-voorzitter Marc Leemans al zijn toespraak om de betogers op te roepen van die plaats weg te blijven.

Bij de vorige nationale betoging, in november vorig jaar, was het ook al op die plaats dat het tot rellen kwam.

Op Twitter heeft de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB laten weten dat de halte Brussel-Zuid niet meer bediend wordt. (Belga/JH)

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Relschoppers die niet bij betoging hoorden opgepakt'

Jan Herregods
door Jan Herregods

'100-tal die de boel verzieken'

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Weinig vakbondsmannen bij amokmakers'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Waterkanon in actie

VRT-journalist Bart Verhulst zette een video op Twitter van het waterkanon in actie.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Stem voor rechtvaardigheid klinkt luider dan sirenes tegen paar idioten'

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Opnieuw wagens kapot'

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Politie zet waterkanon in'

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Rellen met vooral anarchisten'

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Politie al paar keer bekogeld'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Leemans roept op om weg te blijven van de rellen

In de buurt van het Zuid-station is het tot een treffen gekomen tussen een aantal oproerkraaiers en de politie. Vanop het podium naast het station roept Marc Leemans op om weg te blijven van de rellen.

'Nu betogen is in eigen voet schieten'

"De fragiele heropleving proberen te fnuiken door allerlei manifestaties of stakingen staat gelijk met het afzagen van de tak waarop men zelf zit", zegt het VBO. Die fragiele heropleving is voor VBO-voorzitter Pieter Timmermans "de reden waarom men de ingeslagen weg van de structurele hervormingen niet mag verlaten".

De vooruitgang van het voorbije jaar illustreert het VBO met zes grafieken, die "meer zeggen dan 1.000 woorden". Die grafieken wijzen erop dat er "vandaag meer mensen aan de slag zijn, en ook in de toekomst zal dat het geval zijn, want de export waarop onze kleine open economie geschraagd is trekt aan, onder andere omwille van de afbouw van de loonkostenhandicap ten opzichte van onze belangrijkste handelspartners".

80.000 mensen

De politie telt 80.000 betogers. Begin deze week hadden de vakbonden nog laten weten "veel volk" te verwachten, zonder zich te wagen aan concrete voorspellingen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Foto: betogers trekken van Noord- naar Zuidstation

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Nauwelijks hinder bij bedrijven': Voka

Havenarbeiders gooien bommetjes

Een honderdtal havenarbeiders, van wie enkelen gemaskerd, heeft ter hoogte van de Financiëntoren, aan het begin van het parcours, geprobeerd om van het parcours af te wijken. De politie was met een honderdtal agenten snel ter plaatse en kon hen de weg versperren, zodat de betogers na het gooien van enkele bommetjes uiteindelijk toch weer bij de betoging aansloten. Elders langs het parcours werd ook een kleine vechtpartij gesignaleerd, maar die was snel voorbij.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Geen extra hinder op snelwegen

De nationale betoging heeft niet voor extra hinder gezorgd op de snelwegen. Het Vlaams Verkeerscentrum zag, zoals verwacht, een klassieke ochtendspits. 'We hadden voorspeld dat het niet moeilijker zou verlopen dan anders op een woensdagochtend, en dat is ook gebleken', zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. 'We kenden de gebruikelijke files, zoals op de E19 van Antwerpen naar Brussel en de E40 vanuit Lummen en Leuven. De E40 ter hoogte van Affligem was de uitzondering, door het ongeval omstreeks 6.15 uur waarbij een tiental wagens betrokken waren.' (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Duizenden mensen verzamelen voor start betoging

Aan het Brusselse Noordstation stromen duizenden mensen samen voor de start van de betoging. Er is veel lawaai, maar alles verloopt rustig. In het station leiden medewerkers van Securail de betogers ordelijk naar de uitgangen. Alles verloopt er vlot. Buiten staan duizenden klaar voor de optocht richting Zuidstation.

Ondanks de oproep van de bonden vooraf om het niet te doen, gooien manifestanten voortdurend bommetjes. Behalve veel vakbondsmilitanten zijn ook delegaties van linkse partijen duidelijk aanwezig. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vanavond minder problemen verwacht

Voor de avondspits verwacht Bart Crols van de NMBS minder problemen. 'Daar kennen we een verspreide uittocht.'

De NMBS heeft naar aanleiding van de nationale betoging dertien bijkomende treinen ingezet, omdat de spoorwegmaatschappij verwachtte dat de meeste betogers zich met de trein naar Brussel zouden begeven. Eerst was sprake van zeven extra treinen, maar dat aantal werd bijgesteld naar twaalf en er is 'in real time' nog eentje extra bij ingelegd. Bij de nationale betoging van vorig jaar werden vijftien extra treinen ingelegd.

Voor vanavond zijn er geen extra treinen ingelegd, omdat de uittocht dus verspreider verloopt. Er zijn ook weer speciale tickets verkocht, maar Crols heeft nog geen zicht op hoeveel van die tickets uiteindelijk verkocht zijn.

De nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront vertrekt om 11.30 uur aan Brussel-Noord. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tiental treinen vanuit heel Vlaanderen overbezet

Ondanks de extra treinen die de NMBS heeft ingelegd om betogers in Brussel te krijgen, zijn er toch, vanuit heel Vlaanderen, een tiental overbezette treinen. Dat laat NMBS-woordvoerder Bart Crols weten. De treinen komen uit alle uithoeken van Vlaanderen: onder meer vanuit De Panne, Tongeren, Turnhout... Crols heeft nog geen zicht op hoeveel overbezette treinen er in Wallonië zijn.

'We proberen iedereen zo goed mogelijk in Brussel te krijgen', zegt Crols, die eraan toevoegt dat het verkeer in de ochtendspits heel geconcentreerd is. 'Er zijn, naast de gewone ochtendspits, ook de betogers die tegen een uur of 11 aan Brussel-Noord willen zijn.' (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Heengegaan door een kortstondig N-VA-virus met bijkomende zware CD&V- en VLD-infectie'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Eerste wegen in centrum Brussel gaan al dicht

Omstreeks 9 uur zijn de eerste wegen in het centrum van de hoofdstad al dicht voor het verkeer, meldt het verkeerscentrum van Brussel

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Helft van openbaar vervoer in Gent weggevallen'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Handig overzicht

Een handig overzicht van de bussen, metro's en trams die wel of niet rijden, vindt u op de websites van De Lijn en MIVB

Busverkeer MIVB ernstig verstoord, metro's rijden 'zoals op een zaterdag'

De dienstverlening van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is ernstig verstoord. Het busverkeer ondervindt de grootste hinder. Bij de bussen rijden een tiental van de vijftig lijnen. Elf van de zestien tramverbindingen worden bediend. Concreet betekent het dat op die lijnen minstens de helft van de voertuigen rijdt tegenover een normale dag.

Ook alle metrolijnen worden bediend, maar reizigers moeten rekening houden met een lagere frequentie, "zoals op een zaterdag". Dat komt overeen met een metro om de vijf minuten in de haltes waar meerdere lijnen passeren, en een metro om de tien minuten op de rest van het net.

Busverkeer zwaar verstoord

Door de nationale betoging is de dienstverlening van vervoersmaatschappij De Lijn in heel Vlaanderen verstoord. Volgens een eerste raming zijn twee op de drie bussen uitgereden, maar in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen en op alle stadsnetten is het busverkeer veel zwaarder verstoord, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn.

In Antwerpen-stad is een derde van de bussen en de trams uitgereden. Trams 6,11,12 en 15 rijden niet. In Mechelen is 15 procent van de bussen uitgereden. In de regio Turnhout is de dienstverlening beperkt verstoord. In Gent rijden tramlijnen 1 en 24 om de 30 minuten, tramlijn 4 om het uur. De Gentse stadsbus rijdt om het kwartier, bussen 3 en 9 rijden om het halfuur, bus 70 rijdt om het uur. Buiten de steden rijdt twee derde van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn.

In de provincies Limburg en Vlaams-Brabant ondervinden de reizigers minder hinder.

Vermijd Brussel met de auto

De lokale politie van Brussel verwacht zeer zware verkeershinder in de hele Brusselse binnenstad en de kleine ring, en verzoekt nadrukkelijk om Brussel met de auto zoveel mogelijk te mijden 'Voor uw noodzakelijke verplaatsingen naar en binnen Brussel vragen wij u om de voorkeur te geven aan het openbaar vervoer, maar hou er rekening mee dat ook daar grote hinder kan zijn', aldus de lokale politie.

De NMBS legt zeven extra treinen in

De NMBS verwacht dat de meeste betogers zich met de trein naar Brussel zullen begeven. Daarom worden de nodige maatregelen genomen. Er zijn weer speciale tickets verkocht en er worden extra treinen ingelegd vanuit Oostende, Namen, Bergen, Charleroi, Antwerpen, Luik en La Louvière naar de startplaats aan Brussel-Noord.

In de Brusselse stations zullen agenten van Securail en de spoorwegpolitie alles in goede banen leiden. Het parcours van de betoging gaat van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid en komt nog vlakbij drie andere stations: Brussel-Centraal, Brussel-Kapellekerk en Brussel-Congres. In die drie laatste stations zal de toegang beperkt worden om de reizigersstroom beter te kunnen beheer

Wat mogen we verwachten?

De betoging vertrekt om 11.30 uur aan het Brusselse Noordstation en trekt dwars door het stadscentrum naar het Zuidstation. De aankomst daar is gepland rond 15.00 uur. Wellicht zullen veel betogers met de trein komen. De NMBS heeft maatregelen genomen om dat zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Het parcours loopt van het Noordstation over de kleine Brussels ring (Rogier/Kuidtuin) via de Pachecolaan, Berlaimontlaan, Keizerslaan, Cellebroersstraat en de Lemonnierlaan naar het Zuidstation.

De drie vakbonden ABVV, ACV en ACLVB krijgen steun van de burgerbeweging Hart Boven Hard, die oproept om "het sociaal verzet een hart onder de riem te steken" door tegen 11.30 uur met een opvallend hoofddeksel naar het Centraal Station af te zakken.

Wat eisen de bonden?

De bonden eisen onder meer het herstel van de koopkracht, een verschuiving van belastingen met een rechtvaardige bijdrage van grote vermogens en kapitaalinkomens, en banenplannen met extra inspanningen om kwetsbare groepen aan het werk te krijgen.