Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

N-VA legt 'erfenis Michel I' op tafel van het parlement

N-VA is van plan om de door de val van de regering gesneuvelde plannen van de Zweedse coalitie zoveel mogelijk in het parlement in te dienen. Dat zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verdere degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen of de wet op de bestuurlijke handhaving.

'Wij willen in het parlement aan de slag gaan met de erfenis van Michel I', zegt De Roover. Donderdag neemt de Kamer alvast een wetsvoorstel van N-VA'er Jan Spooren in overweging dat een stukje uit de arbeidsdeal herneemt. Het gaat om het wegwerken van de pensioenval, de situatie waarbij een verhoging van het brutopensioen leidde tot een lager nettopensioen. De N-VA-fractie wil ook andere dossiers naar het parlement brengen, zoals de wet op de bestuurlijke handhaving, die burgemeesters meer middelen geeft om op te treden tegen criminaliteit. Een wetsontwerp dat door de ministerraad is goedgekeurd, dreigt een stille dood te sterven. Ex-minister Jan Jambon zou dat nu in het parlement kunnen indienen, zegt De Roover. De N-VA zou ook een wetsvoorstel indienen rond de woonstbetredingen bij mensen die onderdak bieden aan personen in illegaal verblijf. Nadat de MR zich tegen dat ontwerp kantte, trok premier Michel het dossier naar zich toe.

Lees ook: Wat met de arbeidsdeal? 'De opbrengt was compleet opgeblazen'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Koning consulteert donderdag verder

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft het paleis net verlaten. Hij was normaal gezien de laatste partijvoorzitter die vandaag- op audiëntie ging bij de koning. Eerder waren achtereenvolgens Benoît Lutgen van CDH, Gwendolyn Rutten van Open VLD en N-VA-voorzitter Bart De Wever langs geweest. Om 17 uur vindt het jaarlijkse kerstconcert in het paleis plaats. De koning gaat donderdag verder met zijn consultatieronde. Dan mogen Wouter Beke van CD&V, SP.A-voorzitter John Crombez, Groen-voorzitster Meyrem Almaci, Olivier Chastel van MR en de co-voorzitters van Ecolo, Zakia Khattabi en Jean-Marc Nollet, op de koffie.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Michel had ingestemd met onthouding bij stemming VN-migratiepact': MR ontkent

Eerste minister Charles Michel had ingestemd met een onthouding van België bij de stemming over het VN-migratiepact in New York, beweert voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De MR van premier Michel ontkent die versie van de feiten met klem. Lees meer.

Leterme: 'Deze keer zit ik er voor niets tussen'

In de Kamer is woensdag een bronzen borstbeeld onthuld van ex-premier Yves Leterme. Het toeval wil dat de plechtigheid daags na de val van de regering-Michel was gepland. Als premier moest Leterme zelf immers het ontslag van zijn twee regeringen aanbieden. Na de val van zijn regering in 2010, toen het 541 dagen duurde om een nieuwe regering te vormen, was hij de langst zittende premier in lopende zaken ooit. 'Misschien zit er in die coïncidentie wel enige symboliek', zei Leterme bij de onthulling. 'Ik hoorde pas bij aankomst op Zaventem dat de regering gevallen was. Deze keer zit ik er voor niets tussen'.

In zijn dankwoord kwam Leterme onder meer terug op de periode dat hij de regering in langlopende zaken leidde, in nauwe samenspraak met het parlement. 'Dat was zeer uitdagend en delicaat'. Volgens Leterme is het land toen blijven werken dankzij de burgers, maar ook dankzij politici 'die het algemeen belang boven het partijbelang' plaatsten.

Belga
© Belga

N-VA en PS gaan na de middag langs bij de koning

Woensdagnamiddag ontvangt koning Filip respectievelijk N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo, in het kader van zijn consultaties.

Belga
© Belga

Minister Marghem: 'Houding van Ecolo was absurd'

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) spaarde woensdagochtend voor de start van het overlegcomité haar kritiek op Ecolo niet. Die speelde volgens Marghem een absurde rol in het ontslag van premier Charles Michel. 'Ik vind het bijzonder dat er in de ochtend een motie van aanbeveling was van Ecolo als steun aan de regering en in de namiddag komt er een motie van wantrouwen. Dat is bijzonder, om niet te zeggen helemaal absurd', verklaart minister Marghem. 'De crisis komt er uiteraard door andere elementen, zoals het migratiepact en de houding van de N-VA. Ik zeg niet dat het de fout van de oppositie is. Het is een geheel van factoren, maar ik neem akte van de onverantwoordelijke houding van sommigen. We zitten in een situatie zonder uitzicht door mensen die geen verantwoordelijkheid nemen tegenover de staat', vindt de MR-minister.

Ook Franstaligen passen voor vervroegde verkiezingen

Aan Franstalige zijde spreekt voorlopig niemand zich uit voor vervroegde verkiezingen. Voor Ecolo en PS moet het parlement nu de handen vrij krijgen om sociale en milieu-uitdagingen aan te pakken. De belangrijke beslissingen verhuizen van de regering naar de Kamer, zei PS-kopvrouw Laurette Onkelinx. Ook DéFI sprak zich dinsdagavond uit tegen vervroegde verkiezingen. Volgens MR-minister Ducarme zouden vervroegde verkiezingen de zaken maandenlang blokkeren. Hij blikt tevreden terug op het parcours dat de voorbije jaren binnen de regering werd afgelegd, met N-VA aan boord. Maar volgens Ducarme was N-VA na de lokale verkiezingen van oktober 'de marionet van Vlaams Belang' geworden. Ducarme reageert ook teleurgesteld op de houding van PS en Ecolo in de Kamer. Zij hebben de oproep van de premier voor een 'coalitie van goede wil 'gekelderd met een 'motie van wraak'.

CDH-voorzitter Lutgen als eerste bij de koning

Koning Filip start woensdag om 10.15 uur zijn consultaties met cdH-voorzitter Benoît Lutgen, om 11.30 uur gevolgd door Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Na de gesprekken met de verschillende partijvoorzitters moet duidelijk worden welk antwoord de koning biedt op het ontslag van de premier.

Belga
© Belga

Kris Peeters: 'We blijven hard werken om het land op de goede rails te houden'

Voor vicepremier Kris Peeters en zijn partijgenoot Koen Geens zijn vervroegde verkiezingen niet aan de orde. 'Als ik de partijvoorzitters deze morgen goed heb gehoord op de radio, dan denk ik dat er weinig partijen vragende partij zijn tot vervroegde verkiezingen', merkt Geens op. 'Daarom is het des te verwonderlijker dat er gisteren geen brede consensus tot stand kon gebracht worden.'

Vicepremier Peeters vervolgt dat het er niet om gaat om 'het land onbestuurbaar te maken, maar we kunnen nu heel wat minder doen dan voorzien. Ik heb begrepen dat het voor anderen een optie is, voor de N-VA, maar de vraag is of dat de beste oplossing is voor het land. We blijven hard werken om het land op de goede rails te houden', aldus Peeters.

N-VA: 'Verkiezingen mogen nooit gezien worden als een gevaar'

'Verkiezingen mogen niet gezien worden als een gevaar', stelt Kamerfractieleider Peter De Roover. Hij wijst erop dat de voorbije drie weken chaotisch zijn verlopen. Als dat de voorbode was van nog eens vier maanden chaos, dan gaan we beter naar vervroegde verkiezingen, vindt de N-VA'er. 'De keuze van de minste chaos', aldus De Roover.

Gewezen vicepremier Jan Jambon klonk op VTM NIEUWS forser. 'Als de situatie potvast is, dan moet je de ware baas raadplegen, en dat is de kiezer', aldus Jambon. 'Als het vastzit in een democratie, moet de kiezer spreken'.

De Roover maakt evenwel een opening om de komende maanden nog afspraken uit de arbeidsdeal goed te keuren in het parlement. 'Wij gaan niet in staking. Als we in het parlement dingen zien gebeuren, dan zullen we die bekijken op inhoud en op de manier waarop met de erfenis van Michel I wordt omgesprongen', aldus De Roover.

Hij wijst erop dat zijn fractie al voorstellen in het parlement heeft ingediend, die een vertaling zijn van de jobsdeal.

Rutten: 'Nooit de bedoeling geweest dat er een regering op links tot stand zou komen'

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten weerlegt het beeld dat het door haar tweet is dat de laatste overlevingskans voor de ploeg-Michel de grond werd ingeboord, zoals ter linkerzijde wordt aangehaald. 'Het is nooit de bedoeling geweest, en ik ben daar formeel in, dat er een regering op links tot stand zou komen', zegt Rutten.

Volgens haar waren de linkse partijen nooit van plan om samen te werken. 'PS en SP.A waren al van dinsdagmorgen duidelijk dat ze een motie van wantrouwen zouden indienen.'

Ook Open VLD en CD&V lopen niet warm voor vervroegde verkiezingen

Vicepremier Alexander De Croo maakte woensdagochtend voor de start van het overlegcomité bij premier Michel in zijn ambtswoning aan de Lambermont duidelijk dat vervroegde verkiezingen niet aan de orde zijn. 'Ik denk dat over een periode van acht maand tussen oktober en mei twee verkiezingen eerder beter is dan drie. We moeten niet overdrijven en ons land in een verkiezingskoorts te steken gedurende acht maand. De bedoeling van de N-VA is voorbije dagen duidelijk geworden als je goedkeuring van de begroting laat afhangen van het stemmen van een grondwetsartikel dat leidt tot het confederalisme en het splitsen van het land. Die mening deel ik niet', verduidelijkt De Croo.

Ook Wouter Beke (CD&V) verkiest een regering in lopende zaken, die kan samenwerken met het parlement. 'Er zijn partijen als N-VA die de mensen twee keer naar de stembus willen laten trekken. De vraag is: kan er tussen nu en mei nog iets gebeuren? Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid op te nemen.'

SP.A en Groen willen geen vervroegde verkiezingen: 'Het is beter om op de winkel te letten'

SP.A-voorzitter John Crombez is geen voorstander van vervroegde verkiezingen en pleit voor een regering in lopende zaken. 'Het is beter om nu op de winkel te letten en geen vervroegde verkiezingen te organiseren', zei hij in De Ochtend op Radio 1. 'Het parlement kan met de regering in lopende zaken nu concreet aan het werk.'

Meyrem Almaci zegt dan weer geen schrik te hebben van verkiezingen, maar drie verkiezingen op acht maanden tijd vindt ze van het goede te veel. 'Vijf maanden is nog lang maar in lopende zaken kan je best wel goede dingen verwezenlijken als je het parlement laat doen wat het nog kan', aldus Almaci in De Ochtend.

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

België ondertekent VN-Migratiepact vandaag alsnog

De val van de regering-Michel verandert niets aan het feit dat België vandaag zijn handtekening onder het VN-Migratiepact in New York zal zetten. Dat bevestigt de Belgische VN-ambassadeur Jean-Luc Bodson woensdag tegenover verschillende media.

'Het feit dat de regering ontslagnemend is, verandert daar niets aan"' klinkt het. Het commando om 'ja' te stemmen was al in september gegeven door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). N-VA liet dat toen gebeuren.

België zal aan zijn ja-stem wel een interpre­tatieve verklaring koppelen, in lijn met landen als Denemarken en Nederland. De precieze tekst is niet ­bekend, maar in de nota benadrukt België het niet-bindende karakter van het pact. Ook wordt erin opgenomen dat ons land zelf het onderscheid wil blijven maken tussen ­reguliere en irreguliere migratie. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Van Grieken: 'Zo snel mogelijk verkiezingen'

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vindt dat er zo snel mogelijk vervroegde verkiezingen moeten komen, meldt hij op Twitter. 'Vervroegde verkiezingen die een referendum gaan worden over immigratie', zegt hij in een video. 'Het politieke circus kan eindelijk stoppen. Laat de bevolking spreken.'

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Koning start woensdag consultaties

De koning start woensdag met het consulteren van de partijvoorzitters, nadat het paleis eerder op de avond aankondigde dat ze het ontslag van de regering-Michel in beraad houdt. De koning zou tegen donderdag, als er plenaire is in de Kamer, de politieke situatie willen uitgeklaard zien.

De belangrijkste vraag is er of vervroegde federale verkiezingen komen, of de regering aanblijft tot 26 mei, wanneer er reeds federale, regionale en Europese verkiezingen gepland stonden. Behalve N-VA lijkt geen enkele andere meerderheidspartij aan te sturen op vervroegde verkiezingen. Maar iedereen is wel al in 'verkiezingsmodus', luidt het op een ministerieel kabinet. (Belga)

Jeroen Kraan
door Jeroen Kraan

Ondernemersgroepen betreuren onzekere situatie

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) betreurt ten zeerste dat met het ontslag van de regering-Michel een politieke situatie van onzekerheid is aangebroken. Ondernemers en investeerders verafschuwen dat, luidt de reactie van topman Pieter Timmermans. De niet-afhandeling van bijvoorbeeld de arbeidsdeal is voor de werkgeversorganisatie een gemiste kans.

'Heel wat dossiers waren bijna rond en wachtten op hun goedkeuring in plenaire zitting. Hoe het nu verder moet, is koffiedik kijken', zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). 'De huidige politieke situatie is er één van onzekerheid, wat ondernemers en investeerders altijd verafschuwen. Dit valt danig te betreuren.'

Ook zelfstandigenorganisatie NSZ hoopt dat zo snel mogelijk orde geschapen wordt uit de chaos. 'Meer dan ooit heeft onze economie nood aan ondernemersvertrouwen om terug met zijn allen vooruit te gaan', zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. 'Hopelijk scheppen onze politici zo spoedig mogelijk orde in de chaos, stilstand is achteruitgang.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Francken: 'Premier moet nu maar op de blaren zitten'

N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris Theo Francken toont weinig medelijden voor premier Charles Michel, nu die de koning zijn ontslag heeft aangeboden. 'Hij moet nu maar op de blaren zitten', reageert het N-VA-kopstuk in een filmpje op Facebook.

'De premier heeft er de brui aan gegeven, dat was onvermijdelijk sinds hij de N-VA heeft buitengesmeten', zo start Francken zijn lezing van de situatie. Volgens Francken dacht Michel na de brede parlementaire steun voor het VN-migratiepact 'dat hij een tweederdemeerderheid had in de Kamer. Maar hij is er niet geraakt. Dus goed, hij moet nu maar op de blaren zitten', klinkt het fors.

Tegelijk zegt Francken ook dat hij het 'heel spijtig' vindt dat Michel de koning zijn ontslag aanbood. Want 'we hebben vier en half jaar heel goed samengewerkt.'

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Het moment waarop Michel zijn ontslag aankondigt (video)

Premier Charles Michel (MR) heeft bij de koning het ontslag van zijn regering ingediend, na een tumultueuze plenaire zitting in de Kamer. Dat ging zo.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Beke: 'Niemand scoort hier'

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert teleurgesteld op Twitter. 'De premier gaat naar de koning. De uitgestoken hand aan het parlement is geweigerd. Hopelijk denken sommigen eens goed na tijdens deze donkere kerstdagen. Niemand scoort hier.'

Vicepremier Kris Peeters hoopt dat de regering in lopende zaken nog een aantal belangrijke dossiers kan behartigen, zoals de brexit of het loonoverleg. CD&V heeft echter geen schrik van vervroegde verkiezingen, mochten die er komen. Dat zei hij in de wandelgangen van de Kamer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Calvo: 'Naar regering van lopende zaken en parlement van belangrijke zaken'

Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo hoopt dat het ontslag van de regering 'een nieuw begin' kan zijn. 'We hopen dat de regering nu snel een regering van lopende zaken kan worden, en het parlement een parlement van belangrijke zaken. Dat is iets waar we al een tijdje op aandringen.'

De premier spiegelde de centrumlinkse oppositie dinsdagmiddag nog een hele resem thema's voor waarin er nog onderhandelingsmarge was, gaande van klimaat en migratie tot koopkracht en de arbeidsdeal. 'Ik steek niet onder stoelen of banken dat we gecharmeerd waren door een aantal zaken die we gehoord hebben. We wilden de premier vragen dat heel snel concreet te maken, dat was ook de boodschap geweest als we die kans nog hadden gehad', zegt Groen-fractieleider Calvo. 'Van ons kreeg hij twee dagen de tijd, hij heeft minder tijd gekregen van zijn eigen coalitiepartners. Dat heeft ons verrast.'

'Het parlement is nog open, Michel III klonk voor ons als een stuk beter dan Michel I en II, dus wat ons betreft kan daarrond samengewerkt worden. We wachten af wat de koning plant, maar we hopen dat de regering snel een regering van lopende zaken kan worden en het parlement een parlement van belangrijke zaken. Dat is iets waar we al een tijdje op aandringen.'

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Reynders wijst naar socialisten en groenen

MR-vicepremier Didier Reynders wijst voor de val van de regering met een beschuldigende vinger naar de socialistische en groene oppositiepartijen. Die kwamen dinsdag met een motie van wantrouwen, maar gaven premier Charles Michel wel nog 48 uur om concrete voorstellen te doen. 'Met zo'n reactie komen, dat is spelletjes spelen. En dat spel moest stoppen', zei Reynders voor de camera's van Terzake.

De premier heeft dinsdag veel openheid aan de dag gelegd om met de oppositie echte maatregelen af te spreken, analyseert Reynders. 'Maar zo'n reactie, dat is geen echte dialoog. Zeggen dat we 48 uur de tijd krijgen, dat heeft geen zin.'

Verschillende fracties ontberen gewoon de wil om concrete maatregelen te nemen, aldus Reynders. De MR-vicepremier benadrukt dat de voorstellen die Michel in de Kamer deed, doorgesproken zijn tijdens een kernkabinet - en dat alle regeringspartijen daarvan dus op de hoogte waren.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Koning Filip houdt het ontslag van de regering-Michel in beraad

Dat meldt het koninklijk paleis dinsdagavond op Twitter. 'Eerste Minister Charles Michel werd in audiëntie ontvangen in Kasteel Laken om het ontslag van de regering aan te bieden', schrijven de diensten van de koning. 'De Koning houdt zijn beslissing in beraad.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Rutten: 'Afspraak was om bij motie van wantrouwen niet verder te gaan'

Volgens Open VLD-Voorzitter Gwendolyn Rutten was er afgesproken dat de regering niet verder zou gaan als er een motie van wantrouwen zou komen. 'PS en SP.A hebben die motie op tafel gelegd. Dan zeg je zelfs dat je niet wil praten.'

Rutten loofde premier Michel, 'omdat die tot op het laatste moment geprobeerd heeft om zijn regering op de been te houden'.

Rutten bevestigde dat ze vasthield aan de begroting. Er zou afgesproken zijn om de begroting te laten stemmen. Pas indien er geen meerderheid voor zou zijn, zouden er voorlopige twaalfden komen. 'Eerst de begroting, dan zouden er volgende stappen kunnen komen.'

De Open VLD-voorzitter betreurt dat de socio-economische agenda van de regering-Michel niet afgewerkt kan worden. 'Het is heel jammer dat dat niet gelukt is.'

Rutten meent dat N-VA aanstuurde op vervroegde verkiezingen. 'Als je het confederalisme op tafel legt, dan weet je dat je met MR en Open VLD niet verder kunt'.

Ze verwacht dat de koning de komende dagen consultaties zal houden. Zelf gelooft ze niet dat er na vervroegde verkiezingen tussen januari en mei een regering zou kunnen gevormd worden.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

PS en SP.A leggen verantwoordelijkheid bij Open VLD

Het was uiteindelijk Open VLD die de federale regering dinsdag het finale duwtje gaf en premier Charles Michel geen andere optie liet dan zijn ontslag aan te bieden. Dat zeggen de socialistische oppositiepartijen SP.A en PS. 'De premier kwam in het parlement met een lijst maatregelen waar de oppositie al jaren om vraagt, een lagere btw op elektriciteit, een verhoging van de pensioenen..., maar het is Open VLD die zelf die piste de grond inboorde', zei SP.A-voorzitter John Crombez in Terzake.

Ook PS-voorzitter Elio Di Rupo verwijst naar de tweet die Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dinsdagmiddag verstuurde. Ook al dienden PS en SP.A, met de steun van Groen en Ecolo, een motie van wantrouwen in, is de oppositie 'in geen geval verantwoordelijk' voor de val van de regering-Michel, zegt Di Rupo. 'Uiteindelijk is de eerste minister de verantwoordelijke. Het is niet de oppositie die 4,5 jaar geregeerd heeft en het sociale weefsel heeft doen scheuren, vooral in Franstalig België.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Michel aangekomen bij de koning

De premier is een tiental minuten geleden aangekomen aan het koninklijk paleis om het ontslag van zijn regering aan te bieden.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Ik ga naar de koning'

'Mijn oproep heeft niet overtuigd. Ik moet dit respecteren en daar nota van nemen. Ik ga naar de koning om ontslag in te dienen.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Het is gedaan,' zegt MR-voorzitter

Tegenover de collega's van De Standaard zegt Olivier Chastel: 'het is gedaan.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Oppositie gaat toch motie van wantrouwen indienen

SP.A, Groen, Ecolo en de PS zetten dan toch door met deaangekondigde motie van wantrouwen. De voorstellen van de premier bleven te vaag en vrijblijvend voor hen, en bovendien is onduidelijk of de regeringspartners van Michel op dezelfde golflengte zitten.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Het manoeuvre van de premier zorgt voor veel onduidelijkheid in de wandelgangen van de Kamer. Open VLD was zichtbaar not amused met de opening naar de oppositie.

'Afwerken waar we meer dan vier jaar aan gebouwd hebben. Meer jobs, meer koopkracht en meer welvaart,' tweet Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Waarop Kristof Calvo reageert: 'Wat is het nu? Michel legt andere accenten, maar zijn restmeerderheid wil gewoon beleid verder zetten?'

PS liet dan weer verstaan dat Michel 24 uur heeft om concrete afspraken op papier te zetten.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Zitting wordt geschorst

De PS vraagt om de zitting even te schorsen. Ze willen nadenken over het voorstel van de premier.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Charles Michel geeft oppositie ruimte om te wegen op beleid

'Ik doe een concrete oproep, om zo snel mogelijk rond te tafel te zitten rond die punten. De lijst is niet exhaustief, niet te nemen of te laten. We kunnen komen tot een coalitie van goeie wil en een actief parlement.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Premier schets krijtlijnen voor samenwerking met parlement

'De principes van die samenwerking kunnen de volgende zijn - het is een voorstel, niet te nemen of te laten: het wetgevend werk wordt hoofdzakelijk uitgevoerd via wetsvoorstellen van het parlement. De wetsontwerpen (van de regering, nvdr.) die al zijn voorgelegd aan het parlement moeten worden kunnen ingetrokken, geamendeerd, en misschien worden gestemd. De toekomstige wetsontwerpen moeten worden voorgelegd aan de conferentie van voorzitters om ons ervan te vergewissen dat er consensus is.'

Voor internationale stellingnames heeft de premier ook een oplossing bedacht: 'Een mogelijkheid is om te zorgen - telkens ons land een internationale positie moet verdedigen - dat via de bevoegde commissie een mandaat gegeven wordt.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Michel 'reikt de hand' aan oppositie

'Ik heb geprobeerd een routeplan te schetsen. Dat was niet volledig, maar ik reik de hand en doe een oproep.'

'Ik weet natuurlijk dat deze situatie geen traditie is. Dat betekent dat het kader tussen ons zeer stabiel moet zijn. We moeten misverstanden vermijden in deze nieuwe en nodige vorm van samenwerking. Ten eerste: het zou voor een beperkte periode zijn, tot we overgaan tot de ontbinding van de Kamer.'

'De principes van die samenwerking kunnen de volgende zijn - het is een voorstel, niet te nemen of te laten: het wetgevend werk wordt hoofdzakelijk uitgevoerd via wetsvoorstellen van het parlement. De wetsontwerpen (van de regering, nvdr.) die al zijn voorgelegd aan het parlement moeten worden kunnen ingetrokken, geamendeerd, en misschien worden gestemd. De toekomstige wetsontwerpen moeten worden voorgelegd aan de conferentie van voorzitters om ons ervan te vergewissen dat er consensus is.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'België is geen eiland'

Michel komt tot het laatste punt waarop hij nog zware beleidskeuzes wil maken.

'We zijn op internationaal niveau geconfronteerd met bijzonder complexe uitdagingen. België is geen eiland. Wie dat denken, zijn verkeerd, zijn dromers.'

De brexit is op dat internationale niveau een enorme uitdaging, want ze weegt op de welvaart van de Belgen, aldus Michel. Ook de Europese begroting 'weegt direct op ons land': 'ze kan een effect hebben op onze publieke financiën.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Volgende punt: migratie. De premier benadrukt een 'humaan beleid' te willen voeren. En ook inzake het klimaat heeft hij oren naar de oproep van de oppositiepartijen.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Premier denkt niet meer aan N-VA

De premier lijkt de linkse oppositie een reeks toegiften te willen doen om zo toch nog verder te kunnen besturen met een minderheidsregering. N-VA lijkt niet meer in zijn plannen voor te komen.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Tweede speerpunt voor Michel: veiligheid

'Een tweede belangrijk punt is de veiligheid. Dat gaat samen met de democratie en de fundamentele vrijheden van de burgers.' De terreurdreiging van de afgelopen jaren heeft die vrijheden bedreigd, klinkt het.

Over de aanwerving van politieagenten wil de premier duidelijkheid scheppen. 'Laat ons objectiviteit verschaffen in dit debat.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Arbeidsmarktbeleid mag niet uitdoven'

De gezondheidszorg is 'een cruciale uitdaging', gaat de premier verder. Ook de arbeidsmarkt verdient de komende maanden nog beleidskeuzes. 'Daarvoor is ons voorstel maximaal met de sociale partners én met het parlement de dialoog door te voeren, en een overleg mogelijk te maken.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Parlement kan meewerken aan socio-economisch beleid

'Ik zou graag met jullie bekijken hoe het mogelijk is antwoorden te bieden op drie fundamentele vragen.'

'Ten eerste: wat zou de roadmap kunnen zijn, en wat zijn de nieuwe accenten die we kunnen opnemen in de socio-economische engagementen.'

Ook over de koopkracht wil de premier de koppen samensteken in het parlement. 'Ik denk onder meer aan facturen die inderdaad gestegen zijn door bepaalde maatregelen.'

'Zijn jullie bereid om bruggenbouwers te zijn en de formule te zoeken die een meerderheid draagt?'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Premier wil minderheidsregering die samenwerkt met parlement

'Er is een derde weg, maar die is geen traditie in België - maar wel in dertien andere Europese landen, Ze zou noodzakelijk betekenen dat de termijn van deze besluitvorming'ervan beperkt zou zijn: en dat is ook zo, met de nakende verkiezingen. Die derde weg is: het idee van een samenwerking tussen de regering, die geen meerderheid heeft, en het parlement.'

De premier wil dus verdergaan met een minderheidsregering.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Drie opties volgens Michel

Er zijn volgens Michel drie opties:

'De eerste is de keuze voor vervroegde verkiezingen. Dat betekent met een absolute zekerheid dat er in 2019 niets gerealiseerd zal worden,' omdat de coalitievorming geblokkeerd zal worden tot ook de gewesten verkiezingen houden. 'Dat is niet mijn keuze.'

'De grondwet biedt ook een andere kans voor een oplossing en stabiliteit: de kans om een nieuwe coalitie te vormen. Dat is de keuze en verantwoordelijkheid van het parlement. Maar we weten hoe moeilijk dat is op een redelijke termijn.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Geen communautaire avonturen'

De eisen van N-VA, vervroegde verkiezingen of een herziening van de grondwet mogelijk maken, waren een te hoge prijs voor de premier.

'Deze onaanvaardbare voorwaarden hebben we niet aanvaard. De lijn van N-VA werd daarmee duidelijk. We hebben danbeslist aan het parlement voorlopige twaalfden voor te stellen om de continuïteit te waarborgen en de komende weken de nodige beslissingen te kunnen nemen.'

Er komen ook 'geen communautaire avonturen', beaamt Michel.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Situatie vraagt grondige discussie met parlement'

Charles Michel: 'Ik heb akte genomen van een ontslag (van N-VA, nvdr.), en confom de resolutie van het parlement moest ik ons land vertegenwoordigen in Marokko. Daarom hebben we zeer snel de beslissing genomen om twee staatssecretaris te benoemen, om de pariteit in de ministerraad te waarborgen.'

'Ik was, ben en blijf me bewust dat in deze situatie een grondige discussie met het parlement nodig was.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Situatie zonder precedent,' zegt premier

'Ons land wordt met een ernstig politiek probleem geconfronteerd, waarschijnlijk zonder precedent. Het is belangrijk stil te staan bij wat er is gebeurd.'

Hij herinnert eraan dat hij het parlement had gevraagd om zich uit te spreken over het migratiepact dat zijn regering blokkeerde.

'Telkens we de globale uitdagingen moesten aangaan, heeft ons land gekozen voor samenwerking.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Stemming over begroting uitstellen'

De stemming over de begroting moet volgens Olivier Maingain uitgesteld worden. 'Geen enkele partij buiten N-VA zal een begroting goedkeuren die mee door hen is opgesteld.'

Hij vraagt ook expliciet aan de MR, 'de enige Franstalige partij in deze krakkemikkige coalitie,' om de deur te sleuten voor een herziening van artikel 195 van de grondwet.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Premier had al naar de koning moeten gaan volgens Maingain

'U heeft de grondwettelijke regels overschreden', is Olivier Maingain (DéFi) van oordeel: de premier had na de exit van N-VA naar de koning moeten gaan om het ontslag van zijn regering aan te bieden.'

'Vandaag doet u alsof u gelooft dat u door kan gaan met 52 zetels.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Vuye wil duidelijkheid over brexit, interprofessioneel akkoord en loonakkoord

Vuye vraagt het parlement om haar controlerende rol serieus te nemen: 'Wees in plaats van partijslaafjes nu eens vertegenwoordigers van het volk. Durf het eens.'

Tegelijk laat hij in het midden of hij en Veerle Wouters de premier uit het zadel willen lichten. Vuye wil duidelijke standpunten over de brexit, het interprofessioneel akkoord, en het loonakkoord. 'Naargelang wat u antwoord, zal mijn fractie zich beraden over onze houding.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Vuye: 'U zit al in lopende zaken'

'Het standpunt van mijn fractie is gekend: u had het vertrouwen moeten vragen, u hebt het niet gedaan. Daaruit volgt dat u al in lopende zaken zit. Uw dreamteam is nu een soort uiteengevallen oorlogscoalitie.'

Terwijl Hendrik Vuye N-VA erop wijst dat de partij in de regering te laat reageerde op het Marrakeshpact, speelt Jan Jambon een spelletje op zijn smartphone.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Charles, het is afgelopen. Lopende zaken zijn beter dan rechtse zaken'

'We moeten eerlijk zijn. Charles, het is afgelopen. Ik verwacht niet veel van uw antwoord, het zal ontgoochelend zijn. U zal niet terugkeren op al die antisociale maatregelen, en daarom kan de regering niet doorgaan. Wij zullen de motie van wantrouwen steunen,' besluit Hedebouw. 'Lopende zaken zijn beter dan rechtse zaken.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Wie heeft er voor de indexsprong gestemd? Niemand'

N-VA hekelt de ondemocratische minderheid van de huidige regering, maar volgens Raoul Hedebouw (PVDA) is dat argument een lachertje na het gevoerde beleid:

'Wat is er democratisch aan het verhogen van de pensioenleeftijd? Niemand heeft gestemd voor een pensioen van 67 jaar. Wat roept u dan over de stem van het volk? U durft het niet eens in uw programma te zetten. Wie heeft er voor de indexsprong gestemd? Niemand.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'N-VA doet alsof ze niet akkoord gaat met haar eigen begroting'

Raoul Hedebouw ziet een pijnlijk eindspel voor de regering: 'Ik zie dat het theaterspel verdergaat. Het nieuwe stukje erin is doen alsof N-VA en MR het echt niet meer eens zijn. En dat N-VA het niet meer eens is met de eigen begroting.'

'Iedereen weet dat de regering ten dode is opgeschreven, de enige vraag is wanneer de premier naar de koning gaat.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Verandert regering van koers?

Net zoals andere oppositiepartijen lijkt PS de deur op een kier te laten voor steun aan de oranjeblauwe coalitie, maar dan wel met een beleid dat radicaal van koers verandert en onder meer de BTW op elektriciteit op 6 procent brengt. Of Michel dat van plan is, valt te betwijfelen.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Premier zo beledigen kan niet'

Ahmed Laaouej (PS) tilt zwaar aan de woorden van De Wever, die verklaarde dat Michel nu zijn marionet was. 'Een politieke partij die denkt dat ze onze instellingen met de voeten kan treden door de eerste minister te beledigen, dat kan niet.'

De PS vraagt ook dat de premier duidelijkheid schept over de communautaire afspraken die aan het begin van de regeerperiode zijn gemaakt.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

CDH vraagt dat Michel breekt met N-VA en grondwetsherziening niet mogelijk maakt

'Onze vragen zijn heel eenvoudig: bent u bereid om te komen met voorstellen om een koerswijziging in te zetten en te breken met N-VA? Bent u bereid om de opening voor confederalisme te sluiten?'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'De N-VA heeft het Atoma-schriftje bekend gemaakt'

Cathérine Fonck (CDH): 'De N-VA heeft het Atoma-schriftje bekend gemaakt. Dat was het geheim waardoor uw koppel al die jaren standhield: artikel 195 van de grondwet. U zei dat het communautaire in de frigo beland was,' maar dat blijkt volgens Fonck maar een halve waarheid te zijn.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Premier, wat gaat u doen?'

Kitir: 'Premier, onze partij is vanaf dag één heel duidelijk geweest: u kan niet op onze steun rekenen als het is om de sociale afbraak verder te zetten. Wij vragen u dan ook om duidelijk te zijn: wat is uw plan?'

'Ik vind het hallucinant dat een eenvoudige vraag van het parlement aan een nieuwe regering - 'wat gaat u doen?' - geen antwoord krijgt.'

De partij wil blijkbaar wel steun geven aan de resten van de regering, als daar een socialer beleid tegenover staat. Daarbij hoort ook het omlaag halen van de pensioenleeftijd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

De Block: 'Als Francken begroting niet goedkeurt, zit daar een andere reden achter'

Als N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken de federale begroting 2019 niet goedkeurt, dan heeft dat niets te maken met zijn kritiek op het asielbeleid dat sinds zijn ontslag wordt gevoerd. Dat zei zijn opvolgster, minister Maggie De Block (Open VLD), in het VRT-programma Villa Politica. 'Bij elke begrotingscontrole kunnen er middelen uit de provisie worden gevraagd om de schommelingen in de asielstroom op te vangen. Francken deed dat zelf altijd, ik ga dat ook vragen'. Als Francken de begroting niet goedkeurt, 'dan neem ik daar akte van', zei De Block, maar Francken doet dat dan niet om de reden die hij aanhaalt. 'Maar misschien wel omdat hij het niet meer eens is met het sociaal-economisch beleid, of om stoer te zijn of in campagnemodus te gaan. Maar hij moet dat dan ook zeggen.'

De Block begrijpt naar eigen zeggen niet hoe Francken en de N-VA beslissingen die de koopkracht versterken, de welvaartsenveloppe vergroten en de taxshift verder uitvoeren naast zich neer zouden kunnen leggen. 'Maar als ze vinden dat dat nodig is omwille van een hoger doel, dan moeten ze dat maar doen.' (Belga)

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Het is nog altijd chaos,' concludeert SP.A

Meryame Kitir (SP.A) heeft weinig goeie herinneringen aan de regering-Michel: 'Wat hebben we de afgelopen vier jaar gezien van de kibbelregering? Pensioenleeftijd is verhoogd naar 67 jaar, mensen werken langer voor minder pensioen. De elektriciteitsfactuur is verhoogd zonder dat we weten of het licht deze winter zal branden. Het leven van veel mensen is moeilijker gemaakt door een indexsprong. Vier jaar sociale afbraak en stijgende ongelijkheid.'

Een week nadat N-VA uit de regering stapte, is de situatie nog altijd onduidelijk: 'Wat er over is gebleven, is chaos. En het is nog altijd chaos. U hebt van ons een week tijd gekregen om te overleggen, en er is niets veranderd. We hebben nog altijd geen regeerverklaring, geen plan gekregen.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Dewinter raadt Michel aan naar de koning te gaan

Het boegbeeld van Vlaams Belang heeft een tip voor de premier: 'ik raad u aan er een einde aan te maken, en liever vandaag dan morgen.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Politiek van twee maten en gewichten'

Naar aanleiding van de Mars tegen Marrakesh hekelt Filip Dewinter 'een politiek van twee maten en gewichten': 'Marrokaanse relschoppers mogen alles in Brussel, maar Vlamingen die opkomen voor zichzelf mogen heel weinig.'

'Het gaat over de soevereiniteit van de staat enerzijds en de VN-EU-wereldregering anderzijds,' vat Dewinter het verzet tegen het migratiepact van Marrakesh samen.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Het geslacht der engelen

Filip Dewinter (Vlaams Belang) maakt duidelijk dat het debat over de Belgische klimaatambities voor hem niet hoefde. Het deed hem naar eigen zeggen denken aan de Turken die voor Constantinopel liggen, terwijl binnen over het geslacht der engelen wordt gediscussieerd.

'We hebben nog even de wereld gered terwijl we niet eens in staat zijn orde op zaken te stellen in eigen land.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Wij willen geen parlement van stilstaande zaken, maar van belangrijke zaken'

'Ofwel grijpt u onze uitgestoken hand, ofwel verplicht u ons om de aangekondigde motie van wantrouwen mee te steunen. Het lopend beleid verdient ook een motie van wantrouwen.'

'Wij willen geen parlement van stilstaande zaken, maar van belangrijke zaken,' besluit Calvo zijn betoog aan de premier.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'U hoeft onze marionet niet te zijn, maar u moet wel een keuze maken.'

'De verschillen met het eisenpakket van de N-VA zijn redelijk duidelijk. Dat maakt de keuze voor de premier, maar ook voor de christendemocraten en liberalen, ook heel duidelijk. U kan ervoor kiezen met een coalition of the willing de komende zes maanden nog iets realiseren.'

'U hoeft onze marionet niet te zijn, maar u moet wel een keuze maken,' aldus Calvo.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Groen reikt premier de hand

'Wij kiezen in eerste instantie voor een motie van aanbeveling - ik benadruk in eerste instantie - die aan u vraagt om te zeggen en te verduidelijken dat u zonder voorbehoud bereid bent uw beleid op bepaalde punten bij te sturen,' zegt Calvo aan premier Michel.

Hij vraagt onder meer minister Kris Peeters om de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering, waar N-VA op hamert, op de tekentafel te laten liggen. Hij wil ook dat de asielpolitiek een menselijker gelaat krijgt.

De teneur is duidelijk: tenzij Michel de eisen van Groen inwilligt, zal de partij de motie van wantrouwen steunt.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Nog iets betekenen voor de stilzwijgende meerderheid'

Kristof Calvo wil niet dat de politiek tot stilstand komt en in chaos verzandt. Hij wil dat er tot aan de verkiezingen nog echt beleid wordt gevoerd, en biedt een uitgestoken hand om 'voor de stilzwijgende meerderheid het komende half jaar nog iets te betekenen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Regering bereidt alvast begroting met voorlopige twaalfden voor

Eerder raakte bekend dat de regering een begroting met voorlopige twaalfden voorbereidt. Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) bevestigt dat. Per maand mag de overheid dan niet meer uitgeven dan een twaalfde van de begroting van vorig jaar. De goedkeuring ervan is wel nodig om de overheid toe te laten om belastingen te kunnen innen of uitgaven te doen. Zonder zo'n begroting met voorlopige twaalfden zou de overheid geen lonen of facturen meer kunnen betalen. (Belga)

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'De Wever, uiteraard afwezig'

Kristof Calvo neemt meteen N-VA-voorzitter De Wever - 'uiteraard afwezig' - op de korrel. Die verklaarde over de regering-Michel: 'Men is nu in alle openheid mijn marionet. Het is nu echt vanuit Antwerpen dat ik de duim omhoog of omlaag zal houden.'

Volgens Calvo is dat niet minder dan een 'oorlogsverklaring' van iemand die 'vooralsnog slechts één van de 150 Kamerleden is'.

'Vierenhalf jaar is de N-VA opgevoed met het idee dat een duim omhoog of omlaag vanuit Antwerpen het beleid bepaalt. Het parlement heeft nu tweemaal een dikke stevige middelvinger opgestoken.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Debat kan lang duren

Kristof Calvo krijgt als eerste spreker 10 minuten, de anderen krijgen elk 5 minuten. De regering krijgt vervolgens maximaal 40 minuten, maar Kamervoorzitter Siegfried Bracke benadrukt dat die tijd niet noodzakelijk volledig gebruikt moet worden.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Debat over klimaat afgerond

Het debat over de klimaatpolitiek van ons land is afgerond. Het is nu tijd voor vragen van de oppositie over de toekomst van Michel-II.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

N-VA wil dat premier akkoorden nakomt

Via sociale media lanceert N-VA intussen een beeld dat vraagtekens zet bij de felle tegenstand van premier Michel. De eisen van N-VA in ruil voor steun aan het begrotingsontwerp zijn dezelfde als wat in de Zweedse coalitie werd afgesproken, zo moet blijken. "Chantage?"

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Surrealistisch debat'

Een debat over het klimaatbeleid van een regering die vecht voor haar overleven: het doet in de Kamer de wenkbrauwen fronsen. 'Nu dit debat houden in volle regeringscrisis is surrealistisch,' klinkt het bij N-VA-Kamerlid Peter Luyckx.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Michel verdedigt klimaatambities

Voor de regering zo goed als zeker een motie van wantrouwen op haar bord krijgt, bewierookt premier Charles Michel het klimaatbeleid van zijn regering (en de vorige, met N-VA). De eerste minister lijkt nog geen zin te hebben de stekker eruit te trekken.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Groen wil premier uitweg bieden

Terwijl SP.A dreigt met een motie van wantrouwen, kondigt Groen-Ecolo aan een motie van aanbeveling in te dienen om te komen tot een 'constructieve samenwerking in het parlement'. Op die manier willen de groenen totale politieke stilstand vermijden. In ruil vragen ze dat Michel de klimaatambities aanscherpt, zijn politiek rond uitkeringen bijstuurt en kiest voor een humane asielpolitiek.

Als premier Michel de kans niet grijpt, zullen de groenen de motie van wantrouwen van SP.A steunen. In ieder geval is de steun van Groen-Ecolo ontoereikend om de oranjeblauwe coalitie een meerderheid in het parlement te bezorgen.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Eerst vragen over klimaatpolitiek

Voor de Kamer zich buigt over de politieke crisis, wordt gedebatteerd over de Belgische klimaatambities. Daarna komen zeven oppositiefracties aan het woord, met vragen gericht aan de premier.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Kan regering nog lang aanblijven?

Vorige week vroeg het parlement de regering om een regeerverklaring en een vertrouwensstemming. De partijen van de oranjeblauwe coalitie lieten weten dat die er niet zouden komen, maar vandaag komt premier Charles Michel wel in de Kamer uitleggen hoe zijn regering - die amper in het parlement slechts 52 van de 150 zetels heeft - de komende maanden voort plant te werken.

SP.A is zinnens een motie van wantrouwen in te dienen, maar het is koffiedik kijken of daar een meerderheid voor gevonden kan worden.

Lees ook: Het doek kan snel vallen voor Michel-II