Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Einde debat

Hierbij beëindigen we onze liveblog. Bedankt om het bij ons te volgen. Fijne avond!

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

'Ik ben geen feminist, maar'

Vragen uit het publiek die beginnen met 'Ik noem mezelf geen feminist' krijgen als reactie 'wat u daar zegt klinkt toch zeer feministisch.' De term feminist wordt ook tijdens de vragenronde niet altijd even gemakkelijk in de mond genomen.

Zijn man en vrouw gelijk? Worden mannen aan de zijlijn gezet in het feministische debat? De twee sprekers lichten toe dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en dat het feminisme daarvoor strijdt en dat mannen wel degelijk kunnen deelnemen aan het debat. Zolang ze niet voor de vrouwen praten, maar naar hen luisteren en de boodschap verspreiden, is dat al heel wat.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Joodse vrouwen bedekken hoofd toch ook?

Publieksvraag: Waarom maken we ons zo druk over de hoofddoeken van de moslima's en niet om bijvoorbeeld de orthodoxe joodse vrouwen, die toch ook hun hoofd bedekken?

Meulenbelt: "Mijn vorige boek ging over de invloed van Israël en Palestina en de dubbele standaarden. Ik geef u gelijk, dat is daar ook zo, en we moeten af van die islamofobie en het viseren van moslims. Maar als dat bedekken van hun hoofd niet iets is waar die vrouwen, joods of moslima, iets aan willen doen, dan moeten we daar ook niet voor vechten."

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Wat kunnen mannen doen?

Publieksvraag: Ik ben man en feminist maar als man sta ik aan de zijlijn. Wat kan ik doen als man als partner?

Schillebeeckx: "In ieder geval niet in de plaats van een (andere) vrouw gaan spreken. Het is niet omdat je het soms ziet gebeuren dat een vrouw wordt lastiggevallen dat je weet hoe het voelt en hoe vaak het gebeurt. Maar je kan wel handelen: inspringen wanneer je ziet dat een vrouw verkeerd behandeld wordt op café. En luisteren, veel luisteren naar al die vrouwen."

Meulenbelt: "Eerlijk delen en niet slaan" blijf ik aardig vinden. En ik zou heel erg graag willen dat mannen meer met elkaar gaan nadenken en praten. Het beïnvloeden van andere mannen en aanspreken op hun gedrag is ontzettend belangrijk in het streven naar gelijkheid tussen gender."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Onderdrukking of eigen keuze?

Vraag uit het publiek: We hebben in Vlaanderen het probleem van de hoofddoeken in scholen. De directie besliste dat meisjes op school geen hoofddoek mogen dragen. Je moet je dan de vraag stellen: hoe ga je die meisjes helpen? Helpt het om hen te emanciperen door hun te zeggen dat ze onderdrukt zijn omdat ze een hoofddoek moeten dragen. Ik denk dat we het gesprek moeten aangaan met deze meisjes.

Yasmine Schillebeeckx: Dat kan je ook zien in een bredere context. Zo werd Kim Kardashian ook zowel toegejuichd als bekritiseerd toen ze een naaktfoto publiceerde. Is dit een geval van ultieme emancipatie of gaat ze gebukt onder de patriarchale maatschappij? Dat blijft de eeuwige discussie binnen het feminisme.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Gaan feminisme en islam echt samen?

Publieksvraag: "Niet overtuigd dat feminisme en islam samengaan. Zeggen dat je zelf kiest hoe je de Koran interpreteert is een Westerse, liberale gedachte."

Meulenbelt: "Ik hoor geen tegenstrijdigheid met wat ik zei. Vrouwen moeten zelf kiezen wat hun pad naar de bevrijding is. Ik kom heel vaak in Gaza, dat is een lastig gebied, maar ook daar zijn vrouwen op hun eigen manier bezig om zelf te beslissen: er zijn vrouwengroepen die wel een hoofddoek dragen, vrouwen die geen hoofddoek dragen,... Ik zie daar toch dat vrouwen hun eigen gang gaan en hun eigen doelen kiezen en dat is precies wat ik vind dat er moet gebeuren. Ik geloof niet dat ik nu uit een Westers vrijheidsbeeld spreek. Ik zeg niet dat alle vrouwen meteen hun hoofddoek moeten afnemen."

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Interessant

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Vrouwen beslissen zelf waar hun prioriteiten liggen

"Mogen we zelf beslissen wat onze prioriteiten zijn", kregen blanke feministes die gingen betogen in Egypte tegen genitale verminking te horen. "Jullie houden je bezig met onze geslachtsdelen, maar niet met of we honger hebben."

Meulenbelt; "Wij kunnen niet voor andere vrouwen bepalen wat de volgende stappen moeten zijn. Dat kan zelfs niet binnen onze blanke beweging - daar zijn al zoveel verschillen. Honger is geen feministisch issue voor ons, omdat we dat niet kennen."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Privileges

Schillebeeckx: Wij hebben een geprivilegieerde positie met een groter podium, maar ik denk ook dat we vrouwen in andere posities, in niet Westerse landen, een podium moeten geven. we moeten niet voor hen spreken, maar hen zelf de kans geven om hun stem te gebruiken.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Westers feminisme

Meulenbelt: "Ik heb een verschrikkelijke bekeringsdrang, ik wil iedereen zover krijgen dat iedereen feminist wordt en dat mannen ophouden met slaan. Moet ik dat als Westers feministe nu echt overal gaan vertellen? Ik kom al twintig jaar in de Gazastrook, waar veel huiselijk geweld is, en ja, ik heb daar ook al lezingen gegeven over die onderwerpen. Er zijn mannen naar mij toegekomen met tranen in hun ogen die toegaven: "ik sla mijn vrouw, help mij""

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Bedekken of ontkleden

"Wij in het blanke Westen zijn helemaal vergeten dat we ons vroeger gingen bedekken omdat de mensen in de kolonies en in Afrika er allemaal haast naakt bijliepen, en vandaag vinden we net dat vrouwen die zichzelf helemaal bedekken achterlijk zijn", Meulenbelt

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Reactie Assita Kanko

Assita Kanko is het niet eens met Meulenbelt en Schillebeeckx. Haar reactie morgen op Knack.be

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Westers feminisme

Schillebeeckx: Westerse feminisme dekt niet alle feministische problemen. We zijn heel erg bezig met onszelf en met onze eigen problemen. Ik ben al racist genoemd omdat ik dit zeg, maar vrouwen in verschillende landen, religies en culturen hebben echt verschillende problemen.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Wij kunnen moslimvrouwen niet bevrijden

"Wij, hier op het podium, kunnen of moeten de moslimvrouwen toch niet bevrijden? En nu zijn we er weer over bezig! Ga gewoon eens met hen praten - er zijn zoveel moslimvrouwen die buitengewoon intelligent en welbespraakt zijn die je precies kunnen zeggen hoe het zit en wat er moet gebeuren", aldus Meulenbelt

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Emancipatie van moslimvrouwen

Meulenbelt: "Als je écht kijkt naar wat er in de Koran staat dan zie je dat die mannen en vrouwen als aanzienlijk gelijkwaardig beschouwt - veel meer dan de Bijbel. Maar het hangt er natuurlijk van af hoe je dat geloof, hoe je de Koran interpreteert. Het is onkunde, napraten (ook door niet-moslims) en dergelijke dat moslimvrouwen "volgens hun geloof" de man moet gehoorzamen. Dit soort praatjes maakt de emancipatie van moslimvrouwen net moeilijker."

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Damesdubbel

Katrien Orlans
© Katrien Orlans
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

'Die heeft tieten zeg'

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Ballen aan zijn/haar lijf

Meulenbelt: "Is het niet gek dat het meest kwetsbare deel van het menselijke lichaam wordt gebruikt als zegel van stoerheid? Met ballen kan je niets doen, je kan er niet eens iemand mee om de oren slaan. Waarom zeggen we niet "nou, die man heeft tieten zeg!"

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Een vrouw met ballen

Schillebeeckx: Een vrouw met ballen als compliment? Een deel van het mannelijk lichaam dat gelijkstaat aan macht is heel gek. Vrouwen die iets mannelijks nodig hebben om machtig te zijn, vind ik raar. Nochtans, als een man een trap in zijn ballen krijgt, blijft er niet veel kracht over.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Band met kinderen

Yasmine Schillebeeckx: De optie moet er zijn dat vaders langer vaderschapsverlof kunnen nemen. Zelfs als het niet standaard is, zullen er nog niet veel mannen zijn die het opnemen. Waar komt die mythe vandaan dat vaders geen tijd nodig hebben om een band te krijgen met hun kinderen?

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

het belang van vaderschapsverlof

Maar vinden vrouwen het niet gewoon leuk om thuis te blijven voor de kinderen? Meulenbelt: "Zou het niet net leuk zijn dat ook vaders dit willen? Zou dat ook niet kùnnen? Ik heb al eens geroepen dat mannen die meer dan 35 uur per week werken geen vader mogen worden maar goed, daar komt geen wet van. (lacht) Heel veel mannen hebben op het einde van hun leven pas spijt dat ze te weinig tijd met hun kinderen hebben doorgebracht."

"Het blijkt bovendien uit onderzoek dat in landen waar mannen een uitgebreid en genereus vaderschapsverlof hebben dat vrouwen meer werken. Niet facultatief, niet gewoon "je moet het onderling verdelen": echt een blok verlof die enkel vaders mogen opnemen."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Verschil in achtergrond

Schillebeeckx: 'Ik ben zelf hoger opgeleid, maar je moet jezelf eraan herinneren dat er mensen zijn met andere achtergronden.'

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Kloof tussen denkbeelden

Meulenbelt: "Er is een merkwaardige kloof tussen onze denkbeelden - want iedereen is VOOR gelijkheid tussen mannen en vrouwen, of zegt dat toch - maar in de werkelijkheid valt dat tegen. Dat heeft nog steeds te maken met de verdeling van betaald en onbetaald werk - een saai en stoffig maar essentieel onderwerp."

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Vrouwen aan de top plaveien niet de weg

Meulenbelt vindt dat feminisme maatschappijkritischer moet, dat bewijst ze ook in haar nieuwe boek. Ze noemt zichzelf een socialistisch feminist. "Vrouwen aan de top laten niet zien dat "het" kan, ze laten zien dat het voor die paar vrouwen aan de top kan. Het is nog maar de vraag wat ze doen voor andere vrouwen. Het verschil tussen vrouwen aan de top en mannen aan de top wordt kleiner, maar het verschil tussen vrouwen aan de top en vrouwen onderaan de maatschappij wordt steeds groter. Je kan mij niet zeggen dat dat geen feministisch onderwerp is dat heel veel vrouwen in de armoede belanden."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Carrière jagers

Wat Yasmine Schillebeeckx zich altijd afvraagt: 'Zijn alle mannen dan altijd wel carrièrebewust?'

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Carrière maken niet summum van feminisme

"Wie is op het idee gekomen dat het summum van feminisme wil zeggen carrière maken en aan de top staan. De top is te klein voor alle vrouwen, en feminisme is voor alle vrouwen en bovendien ook voor alle mannen. Ik noem dat directeurenfeminisme", zegt Meulenbelt.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Niet alle feministen zijn hetzelfde

Schillebeeckx: 'We zijn het ook niet altijd eens met elkaar. Er zijn bijvoorbeeld feministen die ontkennen dat transgenders bestaan, ja daar kan ik het niet mee eens zijn.'

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Ook feministen zijn niet perfect

'Mensen verwachten dat je perfect bent. Er wordt ook genot gehaald uit het feit dat je niet perfect bent. Mensen gaan echt op zoek naar dingen uit je privéleven om je daarop te kunnen pakken. Zo heb ik de pagina van Kanye West geliket op Facebook en daar heeft een man dan vervolgens een heel opstel aan gewijd. Hij schreef dat men mij niet serieus kon nemen omdat ik naar de muziek van Kanye West luister,' aldus Yasmine Schillebeeckx.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Geen rolmodellen

Gloria Steinem zei "Ik wil niet steeds proberen voor iedereen een supervrouw te zijn, ik wil geen voorbeeld zijn." Meulenbelt kan zich hier wel in vinden. "Je mag vrouwen wel als voorbeelden zien, maar niet als perfecte rolmodellen. Dat kan niet."

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Het debat in volle gang

Katrien Orlans
© Katrien Orlans
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Dubbele moraal

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Niet bepaald empowering

Meulenbelt: "Ik denk dat het bij mij geen seksistisch oordeel is maar een grootmoederlijke zorg wanneer ik vrouwen zie doen wat ik zelf vroeger deed. Maar eerlijk: ik heb vaker met mannen in bed gelegen omdat het makkelijker is om effe te doen dan om de discussie aan te gaan waarom ik het niet wil. Daar ben ik niet bepaald trots op. Dat is niet echt empowering hé. Dus als ik dat jonge meisjes nu zie doen ga ik toch vaak denken "kind, doe nou niet!"

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Ook vrouwen doen aan slutshaming

Schillebeeckx: Ja, soms zelfs harder. Ook blijft er een stemmetje in mijn hoofd dat dingen influistert die niet ok zijn. Die eigenlijk ook andere vrouwen bekritiseert. Maar ik werk daar erg hard aan en wijs mezelf terecht: 'Nee, Yasmine, vrouwen mogen doen en dragen wat ze willen', zeg ik dan.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Ik raad aan om nee te zeggen

Schillebeeckx: Ik raad het iedereen aan om eens nee te zeggen en gewoon naar huis te wandelen. Ik heb dat ooit gedaan en het voelde echt goed aan, heel empowering.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Slutshaming van alle tijden

Meulenbelt: "Slutshaming is nooit echt weggeweest. Jongens en meisjes hebben altijd onderhandeld over seks: je mag niet te ver gaan want dan ben je een slet, maar ook niet te ver want dan ben je een afgelikte boterham. Meisjes waren enkel met die frequentie bezig, niet met hun eigen plezier. Die bandbreedte is nu misschien wel anders, maar vrouwen zitten daar nog altijd wel mee, terwijl mannen zich geen zorgen moeten maken om hoeveel vrouwen ze in hun bed hebben gehad.

Het gevaar hiervan: meisjes die in het verleden al veel ja zeiden, zijn hun recht om nee te zeggen een beetje verloren."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Het profiel van de verkrachter

Yasmine legt uit dat mensen vaak een duidelijk beeld hebben van een verkrachter, maar dat dat niet altijd klopt. 'Tijdens het uitgaan pakken mannen je vast om je te versieren. Ze worden boos en agressief wanneer ze niet krijgen wat ze willen. Ze vinden dat ze het horen te krijgen en ze krijgen het niet. Zo werd een radiopresentator onlangs niet veroordeeld voor een verkrachting, omdat hij niet met voorbedachte rade uit een bosje sprong. Ik ken helaas veel meisjes die door vrienden, vriendjes of kennissen verkracht zijn en dat deden ze niet per se met voorbedachte rade. Dat zijn mannen die gefrustreerd zijn omdat ze niet kunnen krijgen wat ze willen en dan maar gewoon némen wat ze willen.'

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Not all men

Meulenbelt: "Ik zeg niet dat alle mannen zo zijn, ik zeg niet dat alle mannen zo denken, maar er zijn er denkelijk behoorlijk wat die onder omstandigheden denken dat ze door mogen duwen, ook al zegt zij nee."

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Rape culture

Meulenbelt: "Bij de meeste gevallen is het juist zo'n jongen die met je uitgaat en die kan het op zo'n moment gewoon niet hébben dat je nee hebt gezegd. "Waarom ik niet?" Dat kan een impuls zijn, maar dat maakt ook deel uit van de rape culture: de vanzelfsprekendheid dat jonge mannen recht hebben op seks. Daar zitten we middenin."

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Wat drijft hen?

Wat maakt dat jonge mannen zo gefrustreerd zijn dat ze denken zo iets te kunnen bereiken? Via aanranding en forceren? Meulenbelt: "Heel wat mannen denken dat ze worden overgeslagen en niet worden gezien, geen échte man zijn omdat ze geen vriendin of seks hebben, en die woede richten ze dan op die vrouwen."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Haatmail

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Kwestie van cultuur?

Anja Meulenbelt over de gebeurtenissen in Keulen: "Je kan zeggen "het zijn gewoon mannen", want in België en in Nederland is er nog steeds heel veel sprake van geweld. Of je kan zeggen "het is een kwestie van cultuur", maar dan moeten we ook de hand in eigen boezem steken, want het gebeurt bij ons ook heel vaak. Je kan niet zeggen dat het bij allochtonen "de cultuur" is om te verkrachten en bij ons alles onder de mat vegen.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

'Het is niet onze schuld, het zijn de moslims'

'Ik heb meer negatieve ervaringen met 18-jarige blanke mannen dan met moslimmannen. Ik woon in Leuven en kan dus niet spreken over Brussel, maar ik vind niet dat we met de vinger moeten wijzen en zeggen, 'zij zijn het, het is niet ons probleem.' Jonge, blanke mannen die me zeggen: 'Je hebt nog niet genoeg gedronken. Of ben je lesbisch?', daar krijg ik mee te maken', aldus Yasmine Schillebeeckx.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

'Mensen die vragen naar richtlijnen, dat snap ik niet'

'Ik stond te kijken van het aantal mails van mannen die schreven: 'Wat mag wel en wat mag niet?' Ze vroegen naar een lijst. Dat is moeilijk. De context is heel belangrijk. Het is bedroevend, maar er zijn mensen die verwachten dat dit soort lijstjes worden opgesteld.' - Yasmine

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Het heft in eigen handen

Advies van Meulenbelt: "Wacht gewoon tot wij je versieren! Ik heb destijds ook al een man de toiletten in gelokt"

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Nood aan opvoeding

Die anti-seksismewetten, allemaal goed en wel, zegt Meulenbelt, maar op zich is het gewoon belangrijk dat men snàpt dat het fout is om mensen zonder toestemming aan te raken, na te roepen en dergelijke. Er moet opnieuw opgevoed worden.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Meer aanklachten tegen seksueel misbruik

Erover schrijven en online actief zijn tegen seksueel misbruik helpt. Zo doen er meer vrouwen aangifte tegen seksueel misbruik dankzij dit soort initiatieven. #wijoverdrijvenniet had dus wel degelijk nut, legt Yasmine Schillebeeckx uit.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Verschil in aanpak

Groot verschil tussen manier van werken: Meulenbelt betoogde en kwam de straat op, Yasmine zit achter haar computer. Meulenbelt: "Ik doe al lang mee met Facebook hoor! Maar toch: af en toe de straat op om te laten zien dat er echt wat aan de hand is, dat er een massa echt protesteert, dat lijkt me toch nog steeds noodzakelijk. Bovendien krijgt dat nog steeds veel media-aandacht, kijk maar naar de recente acties in Nederland en Frankrijk"

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Reacties op feministische stukken bewijzen waarom je die moet schrijven

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Nog steeds preuts

We lijken allemaal modern en vrij, maar veertig jaar na De Schaamte Voorbij wordt Meulenbelt nog steeds afgerekend op alle seksscènes in haar boek. "Hadden we niet afgesproken dat dat mocht, tijdens de seksuele revolutie?"

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Reacties van vrouwen

Yasmine kreeg ook reacties van vrouwen op haar column. Zo schreef er iemand: 'Ik zou 10.000 euro willen geven om jouw probleem te hebben.'

Die reacties vond ze heel jammer. Het toont aan dat sommige mensen enkel vanuit hun perspectief denken.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Dezelfde problemen als veertig jaar geleden

Anja Meulenbelt: "Ik hoopte dat we al die acties van veertig vijftig jaar geleden iets zouden uitgehaald hebben, maar als je luistert naar jonge vrouwen is het op vlak van seksueel geweld en dergelijke nog even erg. Ik ben blij met die nieuwe golf feministen die de nek uitsteekt."

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Mijn naam is niet hey sexy

Vorig jaar schopte Yasmine Schillebeeckx rel met haar opiniestuk 'Mijn naam is niet 'Hey sexy' en de hashtag #wijoverdrijven niet. Marc Didden reageerde toen als volgt: 'Juffrouwen Truttenbol die zich erover beklagen dat ze wel eens nagefloten worden door bronstige bouwvakkers die ok nog iets als 'Ciao bella' roepen. Hoe erg is dat, zeg?'

Yasmine: 'Ik verbaas me erover dat mensen nog steeds zo denken. Ik hoopte dat ik iets onderbouwd had geschreven en vond het heel jammer dat het tot een stereotiepe cliché werd teruggebracht.'

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Negatieve reacties bewijzen dat het nog nodig is

Anja Meulenbelt haalt de wet van Lewis aan: als je iets over feminisme schrijft dan bewijzen de reacties net dàt je moet schrijven over feminisme.

"Als iedereen het erg en schandalig zou vinden dan bestond het niet meer"

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Knack lezers ongerust

Moderator Ann Peuteman kreeg vandaag een bezorgde lezersbrief "ik zou graag komen, maar ik ben bang voor het brandgevaar wanneer jullie straks al die bh's in brand gaan steken."

Een grapje of een misvatting? Duidelijk dat een gesprek, een debat, een open dialoog over feminisme nog nodig is

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Vol verwachtig

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Diversiteit

Net als de sprekers op het podium zijn ook de gasten in de zaal van verschillende generaties. En jawel, ook heel wat mannen tekenden present voor dit gesprek.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

De eerste gasten komen toe

weekend.be
© weekend.be
Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

'Feminisme anno 2016? Eerlijk delen en niet slaan'

'Ik ben heel blij met die nieuwe feministische golf', zegt Meulenbelt. 'Al zou het allemaal wel een beetje maatschappijkritischer mogen.' Herlees hier het dubbelinterview met Yasmine Schillebeeckx en Anja Meulenbelt ter voorbereiding van vanavond.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Twee generaties

1976. De jonge Nederlandse feministe Anja Meulenbelt publiceert 'De schaamte voorbij', een persoonlijk relaas over liefde, seks en de Amsterdamse vrouwenbeweging.

2016. De Belgische feministe Yasmine Schillebeeckx publiceert 'Echte vrouwen bestaan niet', over catcalling, slut-shaming en hardnekkige mythes over vrouwen.

Veertig jaar na haar cultboek vraagt Anja Meulenbelt zich nu in 'Het verschil' af of vrouwen vandaag écht gelukkig zijn? Heeft de generatie van Yasmine Schillebeeckx het beter dan de hare destijds of heeft seksisme alleen een ander gezicht gekregen?

Knack-redactrice Ann Peuteman zoekt samen met hen naar antwoorden op donderdag 26 mei om 20 uur in deSingel in Antwerpen