Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Einde liveblog - samenvatting

Wij beëindigen hierbij onze liveblog over de antiterreuractie in België, waarbij twee jihadisten omkwamen en een derde - gewond - werd opgepakt.

Korte samenvatting van de gebeurtenissen:

De actie begon met een inval in Verviers, waar een schietpartij losbarstte die uiteindelijk het leven kostte aan de verdachten. Ook in Brussel, Vilvoorde en Sint-Jans-Molenbeek werden invallen gedaan.

Het parket ontkende een link met de gebeurtenissen in Parijs. De actie zou twee weken geleden al in touw gezet zijn 'en niet versneld door de aanslagen op Charlie Hebdo'. Overigens kaderde deze actie in een internationale operatie. Zeven andere landen - onder meer Jemen en Duitsland - voerden ook actie tegen jihadisten. België is wel het enige land waar doden vielen.

Ondertussen werd het dreigingsniveau van 2 naar 3 opgetrokken rond bepaalde politie-instellingen omdat de terroristen vooral de politie viseerden. Zij wilden op korte termijn aanslagen plegen, aldus het parket.

Morgen leest u op Knack.be een interview met jihad-expert Montasser AlDe'emeh.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Burgemeester van Verviers is tevreden over efficiëntie ordediensten

Marc Elsen, de cdH-burgemeester van Verviers, is donderdagavond afgezakt naar de rue de la Colline waar de politie in de vooravond een gewapende inval deed bij een jihadistische cel, waarbij twee verdachten omkwamen. De burgemeester was tevreden over de efficiëntie van de ordediensten. "Geen enkele burger, politieman of ambulancier raakte gewond", zei hij.

"De bedoeling van de operatie was om te vermijden dat mensen schade zouden aanrichten, en dat is wat er gebeurd is". De burgemeester gaf nog mee dat, volgens zijn medeweten, geen enkele verdachte is kunnen vluchten bij de operatie.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Geen commissariaten ontruimd in Etterbeek, Elsene - wel zware bewaking

De terroristische cel die donderdagavond opgerold wordt bij een grootscheepse actie van het federaal parket en de federale politie, plande aanslagen op politiemensen en -gebouwen, maar er zijn donderdagavond geen politiecommissariaten ontruimd in Etterbeek of Elsene zoals enkele media berichtten. Ook het hoofdkantoor van de federale politie werd niet geëvacueerd. Dat melden de federale politie en de lokale politie van de betrokken zones.

Het OCAD heeft donderdagavond wel het dreigingsniveau verhoogd naar drie op een schaal van vier voor de gerechtsgebouwen en politiegebouwen in het land. Als gevolg daarvan is de bewaking aan die gebouwen wel verscherpt. Zo staan aan verschillende commissariaten zwaargewapende agenten met kogelvrije vesten. Het vroegere Rijksadministratief Centrum in de Koningsstraat in Brussel, tussen de Kruidtuin en de Congreskolom, is sinds vorig jaar het nieuwe hoofdkwartier van de federale politie. De aanpalende straten, de Vesaliusstraat en de Vandermeulenstraat, zijn donderdagavond afgezet door zwaarbewapende leden van de federale politie.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Geen inval geweest in Anderlecht

Er zou geen inval geweest zijn in Anderlecht, in tegenstelling van eerdere berichten. De burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas, bevestigt dat er geen inval was noch een schietpartij op zijn grondgebied.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Michel, Jambon en Geens zitten samen met veiligheidsdiensten

Eerste minister Charles Michel zit ondertussen samen met Koen Geens (Justitie) en Jan Jambon (Binnenlandse Zaken en Veiligheid) in vergadering met de veiligheidsdiensten.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Operatie in Verviers afgelopen, verdergezet in Brussel

De operatie in Verviers is afgelopen, zo meldt Belga op gezag van korpschef Marcel Simonis. De politie blijft echter aanwezig.

In Brussel gaan de acties door, aldus het federale parket.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Als 7 januari dan toch een Europese 9/11 was, mogen we niet de fouten van de Amerikanen maken'

We moeten uitkijken dat we straks in naam van de vrije meningsuiting geen mensen opsluiten omdat ze anders denken. Er is geen behoefte aan een Belgische Patriot Act of een Europees Guantanamo, schreef Knack-commentator Hubert Van Humbeeck naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

En in de zeven andere landen?

Niet enkel België, maar nog zeven andere landen hielden ook een antiterreuractie, weet VTM Nieuws. Het federaal parket wil echter niet zeggen over welke landen het nog gaat.

Ook Jemen zou betrokken zijn en in Duitsland in Wolfsburg werd volgens Bild een jihadist opgepakt, zo schrijft De Standaard.

De Duitse politie had maandenlang een terreurcel van 50 jihadisten geobserveerd. Onder hen vijf die in Syrië en Irak gevochten hebben met IS. Die informatie wordt volgens De Standaard bevestigd door het Openbaar Ministerie in Karlsruhe.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Niet alle verdachten aangetroffen bij invallen'

Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF is de politie nog op zoek naar verdachten, aangezien niet alle gezochten aangetroffen werden bij de invallen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Explosieven gevonden in Anderlecht

Bij een inval in Anderlecht zijn explosieven gevonden, zo melden La Dernière Heure en La Libre Belgique.

UPDATE (22u22):

Er zou geen inval geweest zijn in Anderlecht, in tegenstelling van eerdere berichten. De burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas, bevestigt dat er geen inval was noch een schietpartij op zijn grondgebied.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Operatie is niet versneld door wat er in Frankrijk is gebeurd'

Nog volgens het federaal parket is er geen enkel verband tussen de operatie van donderdagavond en de aanslagen in Parijs. "Dit onderzoek liep al enkele weken en is begonnen nog voor de gebeurtenissen in Parijs", zegt de woordvoerder. "Het heeft zijn eigen leven geleid en we hebben besloten tussen te komen op het moment dat ons het meest geschikt leek. De operatie van vanavond is niet versneld door wat er in Frankrijk is gebeurd."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Na eerste inval in Verviers nog invallen in Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Vilvoorde

Kort na de inval in Verviers vielen speciale eenheden van de federale politie ook binnen op verschillende adressen in Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Vilvoorde, op zoek naar nog meer verdachten. "Die huiszoekingen zijn nog bezig en over het resultaat kunnen we nog niets zeggen", aldus woordvoerder Van Der Sypt. "Morgen om 11.00 uur volgt een nieuwe persconferentie."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Derde verdachte hield zich schuil tijdens schietpartij

De antiterreuroperatie begon donderdagavond in Verviers, waar het meteen tot een vuurgevecht kwam met twee verdachten. "Nog voor de speciale eenheden goed en wel waren binnengevallen, hadden de verdachten al het vuur geopend met oorlogs- en automatische wapens", zegt de woordvoerder van het parket.

"Daarop volgde een vuurgevecht dat verschillende minuten duurde en waarbij de twee verdachten werden doodgeschoten.

In het pand was een derde verdachte aanwezig, die zich tijdens het vuurgevecht verborgen hield en nadien werd opgepakt. De inval gebeurde op het gelijkvloers van een pand waarvan de hogere verdiepingen bewoond werden door burgers. Zowel zij als de politiemensen bleven ongedeerd."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Politie valt opnieuw binnen in huis Verviers en Anderlecht'

Volgens persagentschap Belga is de politie opnieuw binnengevallen in een huis in verviers, nabij de plaats waar de eerste keer werd binnengevallen.

La Dernière Heure meldt dat ook in Anderlecht een inval werd gedaan.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Bomalarm in Brussel'

Overal journalisten

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Tussenstand: Twee gedoden, één gewonde opgepakt - plannen voor aanslagen - Geen verband met Parijs - Internationale actie

Een tussenstand:

De antiterreuroperatie die donderdagavond heeft plaatsgevonden in Verviers, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek en Vilvoorde, was gericht tegen een operationele cel terroristen die op het punt stonden belangrijke aanslagen te plegen in België, meer bepaald tegen de politiediensten. En dat binnen de komende dagen. Dat meldt het federaal parket. In totaal werden een tiental huiszoekingen uitgevoerd. Bij de actie in Verviers werden twee verdachten doodgeschoten en een derde opgepakt.

"De verdachten openden onmiddellijk het vuur met oorlogs- en automatische wapens op de speciale eenheden van de federale politie", zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. "Ze werden vervolgens geneutraliseerd. Daarbij werden twee verdachten gedood, een derde werd van zijn vrijheid beroofd. Geen enkele agent of burger werd gewond."

Het gerechtelijk onderzoek naar de groep, waarvan enkele leden terugkwamen uit Syrië, loopt nog steeds en voorlopig wenst het federaal parket weinig verdere details vrij te geven. Er zou weliswaar geen verband zijn met de aanslagen in Parijs, het onderzoek liep al voor de aanslagen daar plaatsvonden.

Op een nieuwe persconferentie, vrijdag om 11.00 uur, zou meer uitleg gegeven worden.

Intussen heeft het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, beslist het dreigingsniveau te verhogen naar niveau drie op een schaal van vier voor de politiediensten in geheel België. Voor de rest van het land blijft het op niveau twee, met bijzondere aandacht voor bepaalde plaatsen, aldus nog het federaal parket.

De antiterreuractie kadert in een grote internationale gecoördineerde actie door politiediensten in maar liefst 7 landen, waaronder Jemen. Alleen in België zijn er doden gevallen, zo wist VTM Nieuws.

Bomalarm bij federale politie in Brussel

Actie in Schaarbeek nog steeds aan de gang

Momenteel is in Schaarbeek ook een actie bezig, meldt VTM. De politie heeft daar alles afgesloten en er ziekenwagens opgeroepen.

Talrijke nieuwsgierigen aan rue de la Colline in Verviers

Aan de rue des Ecoles in het centrum van Verviers stromen meer en meer nieuwsgierigen toe, nu de wijk rond de rue de la Colline werd afgesloten. De mensen die naar hun woning willen gaan, moeten zich bij de politie identificeren. De gerechtelijke autoriteiten geven ter plaatse geen uitleg. Er is nog steeds veel politie aanwezig in de buurt en een ziekenwagen staat geparkeerd vlakbij de vroegere bakkerij "Le Croissant d'Or", waar de politie-inval plaatsvond.

Belga
© Belga
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Om 21u volgt persconferentie van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon

Om 21u volgt persconferentie van minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA).

'7 landen nemen deel aan deze grote gecoördineerde actie'

Op de persconferentie werd geen melding gemaakt van het feit dat het om een grote internationale gecoördineerde actie in maar liefst 7 landen gaat. Dat wijst erop dat de actie nog steeds aan de gang is, meldt VTM Nieuws. Morgen volgt een nieuwe persconferentie.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Alle mensen die politie wilde oppakken in Verviers, zijn opgepakt'

Alle verdachten die de politie wilde oppakken in Verviers, zijn ook opgepakt, meldt VRT. Daar zouden dus geen verdachten op de vlucht zijn.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dreigingsniveau rond sommige politiediensten naar 3, elders blijft op 2

Het dreigingsniveau rond sommige politiediensten wordt opgetrokken naar 3, elders blijft het op 2, aldus het parket.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Niet elke teruggekeerde Syriëstrijder is een gevaar, maar we volgen ze zo goed mogelijk op'

Niet elke Syriëstrijder die terugkeert is een potentieel gevaar, aldus het parket. 'Maar wij doen ons best om ze allemaal zo goed mogelijk op te volgen.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Geen enkel land kan zeggen dat ze niet in gevaar zijn'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Nu nog huiszoekingen bezig, misschien komen er nog bij

Er worden in dezelfde actie nog huiszoekingen gehouden, die zijn nu nog bezig en er komen er misschien bij.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Er ging specifieke dreiging uit naar politie'

Volgens het parket ging de dreiging van de jihadisten specifiek uit naar politiediensten en politiemensen. 'Vandaar dat het dreigingsniveau werd verhoogd.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Verdachten hadden allen Belgische nationaliteit'

Verdachten hadden allen de Belgische nationaliteit, aldus het parket. 'Een aantal van hen zijn in Syrië geweest en zijn teruggekomen.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Onderzoek begon voor aanslag in Parijs'

Het onderzoek is twee weken geleden begonnen, dus nog voor de aanslagen in Parijs, zegt het parket.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Geen commentaar over andere verdachten'

Het parket geeft geen extra informatie over het onderzoek of over het aantal andere verdachten.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Groep wilde belangrijke aanslagen plegen in België'

'De groep wilde belangrijke aanslagen plegen in België'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Morgen volgt een nieuwe persconferentie

Morgen zal meer informatie gegeven worden op een nieuwe persconferentie.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Verdachten openden onmiddelijk vuur met oorlogswapens'

De verdachten zijn onmiddelijk en gedurende verschillende minuten beginnen schieten met oorlogswapens op de politie, toen die binneviel. Twee verdachten zijn uiteindelijk doodgeschoten.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dreigingsniveau van 2 naar 3 opgetrokken

Het dreigingsniveau is inderdaad opgetrokken naar 3.

Hoofd Staatsveiligheid, federaal parket en federale politie op persconferentie

Op de persconferentie komt niet alleen federaal procureur Frédéric Van Leeuw aan het woord komen. Ook Jaak Raes, het hoofd van de Staatsveiligheid, en Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie worden verwacht.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Uitzonderlijk werk federale politie'

'Het dient benadrukt te worden dat er een uitzonderlijk werk is verricht door de federale politie.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Terugkerende Syriëstrijders die aanslagen wilden plegen'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Persconferentie Parket van start

'Bomalarm bij federale politie in Brussel'

VTM Nieuws meldt op gezag van verschillende bronnen dat er een bomalarm in het gebouw van de federale politie in Brussel zou zijn.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Niewe amateurbeelden schietpartij Verviers

OCAD evalueert dreigingsniveau

Als gevolg van de gerechtelijke acties in Verviers zal het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) het dreigingsniveau opnieuw evalueren. Dat is vernomen bij Peter Mertens van het Crisiscentrum bij de FOD Binnenlandse Zaken. Hij kon nog niet bevestigen dat het dreigingsniveau zou worden opgetrokken. Momenteel staat het dreigingsniveau op 2. Niveau 4 is het hoogste dreigingsniveau.

Bussen in Vervierrs keren terug naar stelplaats

Alle bussen die het centrum van Verviers aandoen, zijn teruggekeerd naar de stelplaats. Dat zegt openbaarvervoersmaatschappij TEC. Het gaat om een veiligheidsmaatregel, als gevolg van de antiterreuroperatie. "Het centrum van Verviers is afgesloten voor alle verkeer", aldus de woordvoerster Laurence Zanchetta.

Hoofdpunt op CNN en BBC

De antiterreuractie in België is zowel op BBC als CNN een hoofdpunt. Een veertigtal journalisten van de nationale en internationale media zijn aanwezig voor de persconferentie om 20 uur.

/
© /
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Twee doden bij antiterreuractie in België: de amateurbeelden

2 jihadisten in Zaventem opgepakt

Vanmorgen zijn volgens VTM Nieuws ook twee jihadisten opgepakt in Zaventem. In Schaarbeek zou de Lambermontlaan volledig zijn afgesloten.

'Minutenlang geschoten'

Getuigen spreken van minutenlange schoten en drie tot vier explosies in de rue de la Colline 16 in Verviers. Er zijn naar verluidt geen politieagenten gewond geraakt tijdens de actie. De politie was al enkele dagen waakzaam in de buurt na geruchten dat teruggekeerde Syriëstrijders er zich zouden hebben opgehouden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

LIVESTREAM: Persconferentie parket over antiterreuractie in België

'Uitschakeling terroristen was noodzakelijk'

De drie personen tegen wie een politieactie gericht was, zouden zich hebben voorbereid om een terroristische aanslag te plegen en hun uitschakeling zou dan ook noodzakelijk zijn geweest. Dat blijkt uit de eerste informatie die Belga ter plaatse heeft vernomen.

Internationale gecoördineerde actie in 7 landen, alleen in België doden

De antiterreuractie kadert in een grote internationale gecoördineerde actie door politiediensten in maar liefst 7 landen, waaronder Jemen. Alleen in België zijn er doden gevallen, zo meldt VTM Nieuws.

Man opgepakt in metro in Molenbeek

Vtm Nieuws meldt dat er ook in Molenbeek een actie geweest is. Daar zou een gewapende man zijn opgepakt in de metro die 'Allah akbar' uitriep. Maar dat zou een alleenstaand geval zijn, los van de antiterreuractie.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Premier Michel eerder op de dag: 'Morgen eerste maatregelen tegen terrorisme'

Premier Charles Michel (MR) verklaarde vandaag in de Kamer dat zijn ministerraad morgen de eerste beslissingen zou nemen om versneld maatregelen te nemen tegen extremisme en terrorisme in ons land.

Herlees het verslag van de Kamerdebatten daarover.

Ook ontmijningsdienst aanwezig

De politie is binnengevallen in een huis in Verviers waar teruggekeerde Syriëstrijders zich schuilhielden. De terroristen werden al een tijdje in de gaten gehouden. Ze zouden bijzonder gevaarlijk zijn. Twee jihadisten werden gedood, een derde gewond.

De inval door de politie in de woning vond plaats rond 17.45 uur, aldus verschillende getuigen. De agenten gingen de woning binnen terwijl scherpschutters buiten bleven staan en de daken in het oog hielden. Er werden geweerschoten gehoord en minstens drie ontploffingen. Ook de ontmijningsdienst is aanwezig.

De omgeving van het station werd afgesloten en er zijn ziekenwagens ter plaatse. De inwoners werden niet geëvacueerd, maar werden wel gevraagd binnen de te blijven.

Terreurdreiging verhoogd van 2 naar 3

De terroristen hadden het blijkbaar gemunt op de politie en de justitie. Het zou gaan om een vergelding voor de gebeurtenissen in Parijs. De terreurdreiging voor politie- en justitiegebouwen is daarom verhoogd van 2 naar 3.

'Aanslag zoals die van Parijs verijdeld'

VTM Nieuws meldt dat de politie 'een aanslag zoals die van Parijs' heeft verijdeld. Ook op andere plaatsen houden de speciale eenheden een inval.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Ook acties in Vlaams-Brabant en Brussel

Ook in Vlaams-Brabant zouden acties aan de gang zijn, net als in Brussel, meldt het VTM Nieuws.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Jihadi's planden aanslag op politiekantoor'

Volgens De Standaard planden de drie jihadi's een aanslag op een politiekantoor in ons land. Zij zijn wellicht teruggekeerd uit Syrië.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

20 politieagenten met bivakmuts

Xavier Mager, een buurtbewoner, zegt aan VTM dat er een twintigtal politieagenten met bivakmutsen rondlopen. 'We weten niet wat er nu gebeurt.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Ziekenwagens ter plaatse, straten afgesloten

De rue des Ecoles en de rue du Palais zijn momenteel afgesloten, aldus de lokale politie. Er zijn ziekenwagens ter plaatse. In het begin van de avond was nog steeds een interventie aan de gang. Het federaal parket houdt om 20.00 uur een persconferentie in Brussel.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Ik durf niet naar beneden om te gaan kijken'

'Ik hoorde eerste een explosie en daarna verschillende schoten'verklaarde een buurtbewoner aan RTL. 'Meer kan ik op dit moment niet zeggen. Ik durf niet naar beneden om te gaan kijken.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Twee jihadisten gedood, derde zwaargewond

In Verviers vond donderdag in de buurt van het centrum een politieoperatie plaats gelinkt aan terrorisme. Dat meldt het federaal parket.

RTBF spreekt van twee doden en een zwaargewonde op gezag van het parket. De doden zijn jihadisten. Over de gewonde zijn nog geen details gekend.