Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

Waarschuw uw vrienden en kennissen

Het BIVV heeft een app laten ontwikkelen waarmee gebruikers een brief kunnen schrijven naar een naaste die ze willen wijzen op zijn té snelle rijgedrag. Die geadresseerde krijgt de brief wel pas bij het begin van de volgende snelheidscampagne in oktober 2014. De geadresseerde krijgt wel vrij snel een e-mail met het filmpje en de oproep om zijn leven niet op het spel te zetten.

'Dit is geen pestactie'

De politie wil chauffeurs niet pesten met snelheidsboetes, zegt ze, maar hen vooral doen beseffen dat een hoge snelheid echt niet kan. 30 procent van de verkeersongevallen is te wijten aan snelheid, dus elk initiatief dat het snelheidsbewustzijn aanwakkert, is positief.

Politie: 'Dit is geen pestactie' (video)

De flitsactie duurt nog tot morgenvroeg 6 uur.

'Snel rijden nog te veel sociaal aanvaard'

Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is snel rijden een wijdverspreide gewoonte en nog altijd sociaal aanvaard onder Belgische automobilisten. Vooral jonge en mannelijke bestuurders zijn probleemgroepen die maatregelen vereisen. Het belangrijkste doel van de flitsmarathon van vandaag is dan ook de mensen trager te laten rijden. Dat is in ieder geval al gelukt.

6 tips om trager te rijden

Gebruik cruisecontrol, hanteer een rustige rijstijl en ken uw auto. Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB geeft 6 tips om trager te rijden en de snelheid op de baan onder controle te houden.

6 tips om trager te rijden

BELGA
© BELGA

Flitsmarathon in Duitsland een succes

In Duitsland organiseerde men al voor de zesde keer een 'flitsmarathon'. Meer dan 3.000 politiemensen controleerden 24 uur lang de snelheid van chauffeurs op 2.610 locaties. Ondanks de grote media-aandacht en de bekendmaking van de flitslocaties werden 21.600 van de ongeveer 788.000 gecontroleerde chauffeurs beboet wegens te snel rijden, zo schrijft de organisatie TISPOL (European Traffic Police Network). Dat is 2,7 procent. Op een normale dag bedraagt dat percentage 8 procent. 219 Duitse chauffeurs reden zo snel dat ze een rijverbod riskeren.

Enquête: 9 op de 10 chauffeurs rijdt weleens te snel

Uit een enquête van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) over snelheid in het verkeer bij 1.540 automobilisten die het voorbije half jaar minstens 1.500 km hadden afgelegd, blijkt dat 9 op de 10 bestuurders bekennen dat ze het afgelopen jaar weleens 10 km/u sneller dan toegelaten hebben gereden. De helft zegt dit zelfs vaak of bijna altijd te doen.

Vooral de zone 30 blijkt problematisch: daar geven 7 op de 10 bestuurders toe dat ze weleens 50 km/u rijden, in plaats van de toegelaten 30 km/u. En bijna 6 op de 10 (57 procent) verklaren 70 km/u te rijden waar je maximum 50 km/u mag rijden. Twee op de drie bekennen dat ze weleens 20 km/u te hard rijden op de autosnelweg. Hoe jonger de bestuurders, hoe vaker ze toegeven dat ze het gaspedaal soms te diep indrukken.

Daarom flitste de Belg mee

Het kenniscentrum van het BIVV heeft de gegevens van de website www.ikflitsmee.be geanalyseerd. Ongeveer 400.000 unieke bezoekers hebben de website bezocht en meer dan 50.000 plaatsen aangeduid. "Het is opmerkelijk dat meer dan 85 procent van de burgers de moeite gedaan heeft om hun verzoek te motiveren, het bewijs van hun vastberadenheid om actief mee te werken aan dit project", zegt Karin Genoe, gedelegeerd bestuurder van het BIVV. Naast de indruk dat de snelheidslimieten niet worden gerespecteerd in de directe omgeving van de aangeduide plaats, blijken de aanwezigheid van scholen en zwakke weggebruikers een motivering te zijn waarvoor de burgers erg gevoelig zijn, klinkt het bij het BIVV.

/
© /

Flitsmarathon haalt wel degelijk iets uit

De lokale politie in Rupel meldt op Twitter dat de flitsmarathon effect heeft.

'Uniek voor België'

"Het is de eerste keer in België dat een actie van deze omvang door de politiezones en de federale politie samen wordt georganiseerd", meldt de politie in een persbericht. De politie geeft aan dat niet aan alle aanvragen voor controles tegemoet gekomen kan worden, maar dat de lijst met suggesties van de burgers "in de toekomst een interessant gegeven blijft". "Het zal de politiediensten mogelijk maken, na evaluatie, om hun controles nog beter te oriënteren", klinkt het.

Snelheidscampagnes: hoe harder hoe beter?

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) pakte uit met de hardste campagnevideo ooit om hardrijders aan het nadenken te zetten. Het BIVV volgt daarmee het voorbeeld van de confronterende campagnes in het buitenland.

Bekijk ze hier

/
© /

Te snel gereden? Bereken zelf uw boete

Bent u geflitst? Op de website www.hijistesnelgegaan.be kan u de boete berekenen.

'Hij is te snel gegaan'

Samen met deze flitsmarathon lanceerde het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) ook een nieuwe snelheidscampagne. Die loopt onder het motto 'Hij is te snel gegaan' en richt zich op het tenietdoen van het te positieve beeld dat overdreven snelheid nog steeds heeft. De campagne loopt van 31 maart tot 27 april.

/
© /
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Meer dan 300 verkeersdoden per jaar door overdreven snelheid: tijd voor verandering'

De politiezone Vlaamse Ardennen geeft een goede reden om trager te rijden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Politie Vilvoorde-Machelen: 'Al 58 bestuurders van de 143 betrapt, matig uw snelheid'

De politie van Vilvoorde-Machelen waarschuwt via Twitter de autobestuurders. 'Al 58 bestuurders van de 143 betrapt op te snel rijden! Matig uw snelheid!'

Eerste resultaten verwacht tegen vrijdagavond

De eerste resultaten van de flitsmarathon van de 'Ik flits mee'-campagne zullen naar verwachting vrijdag in de late namiddag bekendgemaakt worden. Voor de flitscampagne werkt de federale politie samen met de lokale politiezones, waardoor gegevens van een 130-tal zones verzameld moeten worden.

1 op de 3 politiezones flitst niet in marathon

Eén op de drie lokale politiezones flitst tijdens de flitsmarathon niet mee, omdat een etmaal lang controleren niet haalbaar is, zeggen ze. Zo werden bijvoorbeeld in Gent 1.300 plaatsen aangeduid, maar zal er slechts in 4 straten geflitst worden. Dat is overigens het dagelijkse streefdoel in Gent.

Toch is het BIVV, medeorganisator van de flitsmarathon, tevreden. Er wordt nu al dagenlang gepraat over de flitsmarathon, klinkt het daar. Dat maakt op zich al bestuurders bewust dat te snel rijden niet kan.

Video: Flitsmarathon wordt flitsflop

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Politie Dendermonde: 'Hoe minder geflitsten, hoe beter'

Op Radio 1 zegt de korpschef van de politie van Dendermonde - waar ook geflitst wordt - dat het de politie niet te doen is om het aantal geflitsten en pv's. 'Het gaat om ons de veiligheid.'

Een uur flitsen leverde in Dendermonde vijf overtredingen op.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Politie: 'Geflitst in Roeselare, Izegem en Hooglede'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

5 redenen waarom trager rijden een betere keuze is

Niet alleen tijdens een flitsmarathon is te snel rijden af te raden. Een van de goede redenen daarvoor is dat u door trager te rijden, minder brandstof gebruikt. Dat is ecologischer én economischer.

De vier andere goede redenen om de gaspedaal niet volledig in te drukken, leest u hier.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Verkeersboetes: 1 euro op 3 gaat naar veiligheid

Een derde van de opbrengsten uit verkeersboetes gaat naar verkeersveiligheid, de rest verdwijnt in de staatskas. Veiligheid verdient beter, vinden experts zoals Touring.

Volgens Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, die de cijfers opvroeg bij staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH), zou elke boete integraal naar het fonds moeten vloeien, al beseft ze dat dat in budgettair moeilijke tijden niet evident is.

'De link tussen een verkeersboete en het beoogde doel is veel te klein. Wie een boete krijgt, moet weten waarvoor die wordt gebruikt', zegt Lahaye-Battheu. 'Als de politie daar duidelijker over communiceert, zou het draagvlak voor acties als de flitsmarathon overigens veel groter zijn.'

BELGA
© BELGA
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Flitsmarathon officieel gestart

De politie zal in het hele land de hele dag lang, van vanmorgen 6u tot morgenochtend 6u, alle middelen inzetten voor de flitsmarathon. Er wordt met trajectconrtroles, vaste flitspalen en 50 mobiele snelheidscamera's gewerkt.

Ook de lokale politie doet mee. Die zal zich voor hun controles onder meer baseren op de 51.767 flitslocaties die werden doorgegeven via ikflitsmee.be.