Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Einde liveblog

Hier eindigen we deze liveblog. Bedankt voor het volgen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

60 procent van de treinen afgeschaft in avondspits

Op de 20 belangrijkste spoorlijnen van het land reed maandag tussen 16 en 18 uur 40 procent van de treinen. Dat is 8 procent minder dan tijdens de ochtendspits. Dat meldt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Tijdens het belangrijkste deel van de avondspits reden er 254 treinen en werden er 381 treinen afgeschaft.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Ontzettend druk in centrum van Brussel

Door de provinciale actiedag in Oost- en West-Vlaanderen is het ontzettend druk in het centrum van Brussel, meer bepaald op de kleine ring richting Koekelberg en Groot-Bijgaarden. Een ongeval op de Brusselse buitenring in Zellik veroorzaakt ook extra hinder. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

De avondspits verloopt globaal gezien vrij kalm. Zeker in Antwerpen en Gent is er weinig verkeershinder. Maar in het centrum van Brussel is er veel verkeershinder. "Vooral op de Brusselse binnenring in de richting van Koekelberg en verder naar de E40 in Groot-Bijgaarden is het ontzettend druk. Vermoedelijk zijn er meer mensen uit Oost- en West-Vlaanderen die normaal de trein nemen maandagavond met de auto op weg naar huis", denkt Beeckman.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Brussels Airlines schrapt preventief zestigtal vluchten tijdens volgende stakingsactie

Met twee actiedagen van de vakbonden in aantocht -8 december willen de vakbonden onder meer Vlaams-Brabant platleggen en op 15 december is een nationale algemene 24 urenstaking aangekondigd- heeft Brussels Airlines beslist om die dagen preventief 64 vluchten te schrappen. In geval van annulatie krijgt men zijn geld terug of men kan kosteloos omboeken.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Rustige avondspits

De avondspits verloopt in tegenstelling tot de ochtendspits erg rustig, melde deredactie.be. 'Er staat ongeveer 85 kilometer file, wat erg weinig is voor een maandagavond', aldus VRT-verkeersanker Bart Suy.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Stakingsposten worden opgeruimd

De 400 tot 500 stakingsposten in Oost-Vlaanderen worden maandagavond opgeruimd. Dat zegt Louis Pillaert (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. Volgens een berekening van de vakbonden werden de posten door ongeveer 10.000 leden en militanten bemand.

'De actie is zeer geslaagd, in de zin dat die zeer goed is opgevolgd', zegt Louis Pillaert. Volgens de vakbonden was er vooral in de industriële sectoren en openbare diensten een grote opvolging, maar ook in de verkoopssector en een deel van de bediendensector. In beperkte mate nam ook de medische en verzorgende sector deel.

'Ook het socio-culturele veld heeft zijn sympathie geuit, net als een aantal scholen.' Ook inhoudelijk is Pillaert tevreden. 'Ik denk dat we een duidelijk en krachtig signaal binnen Oost-Vlaanderen aan onze Vlaamse en federale beleidsmakers gegeven hebben, die ook de burger heeft begrepen.'

Pillaert zegt tot slot dat er geen meldingen van incidenten waren. 'Soms was het spannend, maar we hadden alles onder controle, ook dankzij een goede samenwerking met de politie, want hun diplomatische aanpak mag ook eens onderstreept worden.'

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Toestand verschilt van gevangenis tot gevangenis'

In de gevangenissen in West- en Oost-Vlaanderen is maandagnamiddag gemiddeld ongeveer 1 op de 3 personeelsleden aan de slag gegaan, tijdens de provinciale actiedag.

"De toestand verschilt wel van gevangenis tot gevangenis", merkt Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal van de Penitentiaire Inrichtingen, op. Het is min of meer dezelfde situatie als maandagvoormiddag.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Unizo: '5,3 procent van ondernemingen getroffen in West-Vlaanderen'

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bevroeg in de loop van de dag 316 kmo's in West- en Oost-Vlaanderen en zag dat slechts 1,5 procent van de werknemers af te rekenen kreeg met één of meerdere stakende werknemers. Elf procent van de bedrijven werd geconfronteerd met laatkomers door stakingspiketten of gebrekkig openbaar vervoer.

Unizo meent dat 5,3 procent van de ondernemingen getroffen werd in West-Vlaanderen. De ondernemersorganisatie kreeg ook het horen dat een kwart van de bedrijven te kampen had met laatkomers, en één op vijf ondernemingen ondervond hinder van een stakingspost.

Zowat 36 procent van de kmo's zagen enkele leveringen niet aankomen. Bij grote bedrijven, waar de vakbonden sterk vertegenwoordigd zijn, was er meer hinder. Heel wat grote bedrijven, zoals Deceuninck in Roeselare en Picanol in Ieper, ondervonden heel wat hinder.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

De Lijn verwacht dat dienstverlening nog hele dag verstoord blijft

Door de provinciale actiedag verwacht De Lijn dat de dienstverlening de rest van maandag zwaar verstoord zal blijven in Oost- en West-Vlaanderen. Vanaf dinsdag rijden de bussen en trams in beide provincies opnieuw normaal.

In Oost-Vlaanderen is het aanbod zwaar verstoord. Op het Gentse stadsnet rijdt tramlijn 1 om het kwartier (tot Wondelgem) en buslijn 3 om het halfuur. Vanaf 20 uur is er geen dienstverlening meer in Gent, ook geen nachtbussen. In Sint-Niklaas rijden geen bussen, in de regio Dender en Vlaamse Ardennen is minder dan 10 procent uitgereden. Ook op de lijnen van het Waasland naar Antwerpen Linkeroever en vanuit Aalst en Dendermonde naar Vlaams-Brabant is de dienstverlening zwaar verstoord.

In West-Vlaanderen zijn weinig tot geen bussen en kusttrams uitgereden. Op de stadsnetten is er geen bediening, op de streeklijnen nauwelijks: 5 tot 10 procent van de streekbussen is uitgereden. Bij de belbussen rijdt ongeveer 60 procent. Om 18.30 uur vertrekt in Oostende een kusttram naar De Panne. In Brugge rijden zes van de tien avondlijnen: 94, 95, 96, 97, 98 en 99. In Oostende rijdt alleen de avondlijn 82 naar Oudenburg.

Door de staking in Luik rijdt de Limburgse lijn 74 Tongeren-Luik niet tot in het centrum van Luik, maar tot halte Cadran. Voor details over de hinder per lijn kunnen reizigers terecht op www.delijn.be.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Meer stakende leerkrachten in Gent dan tijdens eerste stakingsdag'

In het Gentse onderwijs zijn bijna alle scholen open. De impact is vooral merkbaar in het stedelijk basisonderwijs waar in zeven scholen, één op de vijf, de deuren gesloten bleven.

"Dat is meer dan de eerste stakingsdag", zegt Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). "Daar waar een deel van de leerkrachten staakt, is er een alternatief programma voor de leerlingen. In het stedelijke basisonderwijs kwam ruim drie op de tien leerlingen niet opdagen op school, in het secundair is dat vier op de tien."

Van de stedelijke kinderdagverblijven en peutertuinen is maar één op de drie open, maar er werd in noodopvang voorzien.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geen vuilophaling in Gent

In Gent is iets meer dan één op de vijf personeelsleden van de stad niet aan het werk. Bij de politie en brandweer wordt er nauwelijks gestaakt, de dienstverlening bij IVAGO is wel volledig verstoord, zo meldt het stadsbestuur.

Door de actie zijn een aantal loketten van de dienst burgerzaken dicht net als vijf lokale dienstencentra. Ongeveer de helft van de Gentse sportaccommodaties is niet open.

Verder zijn negen op de tien werknemers van afvalintercommunale IVAGO niet aan het werk, er is dan ook geen vuilophaling.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Video: Leerkracht moederziel alleen in de klas

Ook voor de ouders van de schoolgaande jeugd is het vandaag op sommige plaatsen behelpen en zoeken naar opvang. Sommige scholen bleven dicht omdat er te veel leerkrachten staakten.

Bekijk hier de video: Leerkracht moederziel alleen in de klas

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Attest voor school of werkgever door verstoorde dienstverlening

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gemiddeld 1 op de 3 cipiers aan de slag

In de gevangenissen in West- en Oost-Vlaanderen is maandagvoormiddag gemiddeld ongeveer 1 op de 3 personeelsleden aan de slag gegaan, tijdens de provinciale actiedag. "De toestand verschilt wel van gevangenis tot gevangenis", merkt Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal van de Penitentiaire Inrichtingen, op. Er zijn voorlopig geen noemenswaardige incidenten gemeld.

Het gaat om de gevangenissen van Brugge, Ieper, Ruiselede, Gent, Oudenaarde, Dendermonde en Beveren. "Brugge is het zwaarst getroffen", aldus Sempot. Daar is tussen de 10 tot 15 procent van het personeel aan de slag gegaan en dus ook het grootste aantal politieagenten gevraagd, bijstand te leveren (21). In Dendermonde is dan weer bijna iedereen komen werken, aldus Sempot. Behalve in Dendermonde en Ruiselede, waar geen bijstand nodig is, was voor de inrichtingen hulp van politieagenten voorzien of gevraagd. Het gaat om een beperkte inzet van maximaal een tiental agenten, met Brugge als uitzondering. In gevangenissen waar bijna niemand is komen werken, geldt de nachtdienst, zoals het geval is in Brugge. Sempot deed nog geen uitspraak over de namiddag. Om 14 uur wisselt de dienst. Het is nog niet duidelijk hoe groot de opkomst van het personeel dan zal zijn.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

VOKA: 'Alle medewerkers aan de slag in 80 procent West-Vlaamse bedrijven'

In tachtig procent van de bedrijven in West-Vlaanderen zijn volgens ondernemersorganisatie Voka alle werknemers aan de slag gegaan. Dat meldt Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen maandagmiddag na een rondvraag. De organisatie, tegenstander van de stakingen, dankt alle werkwilligen.

"Voka is verheugd dat er vandaag in West-Vlaanderen duidelijk meer werkwilligen zijn dan stakers. We onderstrepen daarmee ons imago van hardwerkende provincie. De stakingsbereidheid is duidelijk minder groot dan vooraf aangekondigd werd door de vakbonden", aldus directeur-generaal van Voka West-Vlaanderen Hans Maertens.

Voka ziet dat er vooral gestaakt wordt bij overheden, het openbaar vervoer en grote bedrijven, maar merkt ook op dat er ook grote bedrijven zijn die wel de deuren open houden. "Grote bedrijven wijzen ons op de reputatieschade van een staking als deze: voor de klanten, voor de leveranciers en niet in het minst voor de buitenlandse hoofdkwartieren. Dit is echt met vuur spelen", meent Maertens.

Voka becijferde dat in West-Vlaanderen een verlies aan toegevoegde waarde zal zijn van 10 tot 15 miljoen euro. De ondernemersorganisatie dankt de werkwilligen of werknemers die er alles aan deden om hun bedrijf te bereiken.

Over de blokkades die de toegang versperden voor werkwilligen, hebben ze echter geen goed woord. Heel wat grote bedrijven zoals Deceuninck in Roeselare en Picanol in Ieper ondervonden heel wat hinder. Bij Bekaert valt de schade dan weer goed mee omdat het voor velen een vakantiedag was, naar aanleiding van de feestdag Sint-Elooi, de patroonheilige van de metaalarbeiders.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Vakbondsfront telt 10.000 stakers

Het gemeenschappelijk vakbondsfront berekende maandagmorgen dat er aan 500 Oost-Vlaamse bedrijven stakingsposten zijn.

Het aantal stakers dat ACV, ABVV en ACLVB eerder op 7.000 tot 8.000 schatten, werd tegen 10.00 uur opgetrokken tot ongeveer 10.000.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'De woede zit veel dieper dan de Wetstraat denkt.'

BELGA
© BELGA

'De acties gaan zeker voort als de regering potdoof blijft en er niet wordt toegegeven op de plannen om de pensioenleeftijd naar 67 jaar op te trekken, en er ook op de indexsprong en vermogensbelasting niet wordt toegegeven.' Dat zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens tijdens een bezoek aan de Gentse haven.

"De sfeer is heel positief en tegelijk ook heel strijdbaar," aldus Mertens. "Of dat nu bij ArcelorMittal of bij andere havenbedrijven is, de steeds terugkerende klacht is dat mensen het niet zien zitten om tot 67 jaar te werken, terwijl zoveel jongeren zonder werk zitten en dat fysiek niet haalbaar is."

De belangrijkste klacht is volgens Mertens "een algemeen onrechtvaardigheidsgevoel dat overal aanwezig is". "Hoe durven ze de koopkracht aan te pakken van de werkende klasse en tegelijk een belastingvoordeel te geven aan Electrabel of LuxLeaks toestaan? Er is een gevoel dat de gewone werkende klasse moet besparen voor de crisis waar zij niet verantwoordelijk voor is. De woede zit veel dieper dan de Wetstraat denkt. Dit is een regering van onrechtvaardigheid, maar men heeft het idee dat er niet naar hen wordt geluisterd. We hebben niet veel andere mogelijkheden om onze stem te horen."

De radicaallinkse partij PVDA stuurde maandag 170 leden en militanten, verspreid over veertig groepen, naar 300 stakersposten in Oost-Vlaanderen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Lichtgewonde bij inrijden auto op stakerspost in Zele

In het Oost-Vlaamse Zele is maandagmorgen een persoon lichtgewond geraakt toen een auto inreed op een stakerspost aan het industrieterrein. Dat meldt de lokale politie. De omstandigheden van de aanrijding zijn nog onduidelijk.

Het ongeval gebeurde in de Dommekensstraat aan het industriepark. Het is niet duidelijk of het om een opzettelijke aanrijding gaat. Voorafgaand aan het incident was er een woordenwisseling omdat de bestuurder van de wagen wou gaan werken, zegt de lokale politie. De auto zou proberen doorrijden hebben en iemand geraakt hebben, maar niet aan een hoge snelheid. Het slachtoffer raakte niet ernstig gewond. De bestuurder van de wagen en de aangereden man zullen pas in een latere fase ondervraagd worden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Voorlopig geen incidenten in gevangenissen, wel politiebijstand

In de West- en Oost-Vlaamse gevangenissen zijn op de provinciale actiedag maandagochtend rond 7.30 uur nog geen incidenten genoteerd. Bij de meeste is wel bijstand van de politie voorzien of gevraagd. Dat zei Laurent Sempot, woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI).

Het gaat om de gevangenissen van Brugge, Ieper, Ruiselede, Gent, Oudenaarde, Dendermonde en Beveren. Zowat overal zijn mensen aan de slag gegaan, maar zijn ook agenten voorzien of gevraagd, aldus Sempot.

Enkel bij de gevangenissen van Dendermonde en Ruiselede was maandagochtend rond 7.30 uur geen politiebijstand nodig. "Het gaat om een beperkt aantal, maximaal een tiental agenten", zei Sempot. In de grote gevangenis van Brugge is dat een twintigtal.

Cijfers en percentages over de opkomst van het personeel waren evenwel nog niet voorhanden. Vooralsnog kreeg het EPI geen melding van incidenten tijdens de actiedag. Sempot zei nog dat het directoraat-generaal de situatie nauwgezet opvolgt en dat maatregelen zijn genomen inzake veiligheid.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Werken tot 67 en dan sterven? Gemakkelijk te beslissen met minister-pensioen'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Overzicht: Welke bedrijven liggen waar stil?

In Oost-Vlaanderen zijn er maandagochtend 500 stakingsposten opgesteld en die worden door 7.000 tot 8.000 actievoerders bemand. Dat zegt Louis Pillaert (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront met ACV en ACLVB.

"We schatten dat er aan ongeveer 500 bedrijven acties zijn", zegt Pillaert. "Alles verloopt zoals gepland, ook aan de stakingsposten verloopt alles ordentelijk." Ook aan verschillende ziekenhuizen staan militanten, zoals onder meer UZ Gent, OLV Aalst en AZ Oudenaarde. "Maar alles is in het werk gezet om ervoor te zorgen dat alle toegangswegen naar de ziekenhuizen vrij blijven", klinkt het.

Aan het Gentse UZ is er daardoor een verhoogde drukte, maar de politie bevestigt dat de afspraken om patiënten en hulpdiensten door te laten, goed opgevolgd worden.

In de Gentse haven staat er op rechteroever, waar de meeste bedrijven gesitueerd zijn, bij ongeveer elk kruispunt op de R4 een stakerspost. Op linkeroever is de New Orleansstraat en Meulestedebrug tijdelijk afgesloten. Er zijn gevolgen voor onder meer Oleon Ertvelde, Van Gansewinkel, Fuji, Kronos, Sadici, Rogers, Taminco Algist-Brugeman, ABC, Stora Enso.

Verder in Gent wordt aan de Ghelamco-site actie gevoerd bij onder meer Hot Cuisine en Amcor.

In Wichelen wordt er gestaakt bij Van de Velde, in Wetteren bij Recticel. In het Meetjesland zijn er acties bij Johson Controls (Assenede), Ter Beke (Waarschoot), Revam en Ontex (Eeklo), Bekaert (Aalter) en een flyeractie bij FrieslandCampina.

In Deinze wordt actie gevoerd bij VerseleLaga en Dossche Mils en ook de Makro in Eke (Nazareth) is dicht.

De Denderstreek dan. In Aalst zijn er acties aan industrieterrein Tragel, met onder meer Jan De Nul, Tech Data, en aan het industrieterrein Wijngaardveld, met onder andere Honda en Tupperware.

In Erpe-Mere is er een informatieve actie bij een verdeelcentrum van Aldi, maar er staan ook stakersposten bij Corelio.

In Erembodegem is de actie voelbaar bij VPK, Eandis, Somatis, en Belcolade.

In Ninove wordt er actie gevoerd bij La Lorraine en het drankendistributiecenturm van Delhaize.

In Denderleeuw wordt gestaakt bij Rendac, arbeiders van de NMBS voeren actie aan het station.

In het Waasland is het industriepark-West in Sint-Niklaas afgesloten, er zijn acties bij SVK, Microtherm en VF Europa.

Ook in Zele (industriepark) en Lokeren (Waaslandlaan) zijn industrieparken dicht. Verder zijn er stakersposten bij Cordeel (Temse), Colars en Omco (Hamme), Ontex (Buggenhout).

Werknemers uit bedrijven uit de Waaslandhaven namen vorige week al deel aan de Antwerpse provinciale actiedag.

De Vlaamse Ardennen tot slot. In Oudenaarde is de industriezone Bruwaan dicht, er wordt actie gevoerd bij SSP (vroegere Solvay), Aarova, Samsonite, On Semiconductor, Naessens Construct en Balta. Ook bij Beaulieu wordt gestaakt.

In Ronse is het industrieterrein KleinFrankrijk dicht, daar zijn bedrijven gevestigd als Willems Veranda Construct, Van Gansewinkel en Associated Weavers. Er zijn ook stakersposten aan de vier vestigingen van Utexbel en Hannecard.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Unizo steunt werkwilligen

Jan Herregods
door Jan Herregods

Postbedeling vrij vlot verlopen in Oost- en West-Vlaanderen

De vakbondsacties in Oost- en West-Vlaanderen hebben geen al te grote gevolgen gehad voor de postbedeling in beide provincies. In Luik waren er wel grote problemen, zo meldt bpost.

Het sorteercentrum van bpost in Gent was maandag geblokkeerd van 4 tot 9 uur. Alle distributiekantoren waren evenwel vooraf al bevoorraad met per ronde gesorteerde post. De kranten werden overal gebust, behalve in Ninove en Zottegem. De postrondes met brieven en pakjes werden voor 85 procent verzekerd in Oost- en voor 80 procent in West-Vlaanderen.

Het sorteercentrum Luik X wordt sinds middernacht geblokkeerd. De distributiekantoren werden niet bevoorraad, waardoor er geen brieven en pakjes te verdelen waren. Ook de kranten vielen niet in de brievenbus, behalve in Duitstalig België.

In Namen ten slotte belandden de meeste kranten wel in de brievenbussen en werden twee op de drie postrondes uitgevoerd. Er waren echter weinig brieven te bedelen. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

ACV voert actie in Ieper

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (UGent) plat'

Jan Herregods
door Jan Herregods

In Brugge is de Herdersbrug afgesloten

Jan Herregods
door Jan Herregods

Brief van ACOD en ACV Openbare Diensten

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Tommelein: 'Regering zal strijd tegen sociale dumping wel degelijk opvoeren'

Jan Herregods
door Jan Herregods

In Volvo staakt ACLVB niet

Jan Herregods
door Jan Herregods

De Leeuw verwacht een antwoord op 'dit duidelijk signaal'

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Indexsprong doet schulden toenemen'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Unizo: 'Staken is nu niet de oplossing'

Ondernemersorganisatie Unizo heeft zijn steun uitgesproken voor de mensen die op de provinciale stakingsdag bereid zijn te werken. Ze deden dat in een bandencentrale in het West-Vlaamse Waregem waar alle werknemers zijn komen opdagen om te werken. Unizo luisterde naar de zorgen binnen het bedrijf en beloonde het personeel met een ontbijt.

"We komen in de eerste plaats de bezorgdheden bij de werknemers opnemen. Verschillende maatregelen die nu door de regeringen worden genomen voor onze ondernemers, zijn negatief en dat voel je hier ook. Er is vooral bezorgdheid rond de koopkracht en rond de hoge loonlasten die alsmaar zwaarder doorwegen", aldus operationeel directeur West-Vlaanderen Manu De Meester bij Unizo.

"Opvallend is dat de zorgen in groep naar voren worden gebracht bij de kleine en middelgrote ondernemingen."

Unizo stuurt met het bezoek een signaal uit naar alle kmo's. Ze zijn van mening dat staken momenteel niet de oplossing is, vandaar dat de ondernemersorganisatie het initiatief heeft genomen om zelf het sociaal overleg op te starten. De hele dag gaat Unizo op bezoek bij ondernemingen waar er niet gestaakt wordt. In de loop van de dag vervoegt ook gedelegeerd bestuurder Karel Vaneetvelt de troepen in West-Vlaanderen.

Straks bevraagt Unizo nog de ondernemingen om te polsen naar de werkwilligheid. Werkgeversorganisatie NSZ berekende dat er slecht in één procent van de kmo's zal gestaakt worden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

We moesten niet veel moeite doen om piketten te vullen'

ACV-voorzitter Marc Leemans, die maandagmorgen rond 08.30 uur zijn twintigste stakingspost had bezocht, stelt vast dat de mensen echt kwaad zijn. "We moesten er ook niet veel moeite voor doen om al die piketten bemand te krijgen", klinkt het.

"Het regeringsbeleid is totaal onrechtvaardig en ongelijk", zegt Leemans bij een post aan ArcelorMittal Gent.

"Men legt alle lasten bij werknemers en gezinnen en er wordt hard bespaard bij de overheid en sociale zekerheid. De groep werknemers die nu al de zwaarste lasten dragen, 45 procent, krijgen er nog een belasting van 2 pct bij, want dat is de indexsprong. De andere groepen worden gevrijwaard, de kaaimantaks gaat niet opbrengen zoals berekend, de bankentaks komt pas veel later en de indexsprong zal veel meer kosten. De mensen beseffen dat de factuur eenzijdig bij de zwakste groepen wordt gelegd".

'De mensen zijn echt kwaad'

Na gesprekken met stakers ervaart hij dat mensen echt kwaad zijn. "We moesten er ook niet veel moeite doen om al die piketten bemand te krijgen. Dit toont duidelijk aan dat al die mensen het menen. Er zijn ook heel veel sympathisanten, mensen die voorbijrijden en hun duim omhoog steken, mensen die niet kunnen staken, omdat ze bijvoorbeeld in een kmo werken, of durven staken."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gent: John F. Kennedybaan (R4) afgesloten in beide richtingen aan Skaldenbrug

In Gent is de John F. Kennedybaan aan de Skaldenbrug in beide richtingen sinds iets voor 08.30 afgesloten voor het verkeer. Dat stelt een Belga-fotograaf vast en bevestigt de lokale politie.

"We proberen de hinder te beperken door onderhandelingen", zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzelez. "Onze mensen ter plaatse staan in permanente dialoog met de vakbonden."

Het zou gaan om een prikactie, maar wel met grote gevolgen gezien het om een verbindingsweg tussen Gent en Zelzate gaat. Het verkeer op de R4 kent volgens de politie een normale drukte.

Verder is het in Gent bijzonder druk in de omgeving Dampoort, zegt de politie. "Dat komt omdat het verkeer op de as Vliegtuiglaan-Afrikalaan richting Kennedybaan en omgekeerd regelmatig geblokkeerd werd door prikacties."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Bedrijven en scholen dicht in Luik

In de provincie Luik wordt maandag niet gewerkt omwille van de provinciale actiedag van de vakbonden. Rond 4.30 uur werden de eerste stakingsposten opgericht. Vooral bedrijfsterrein zijn getroffen. Ook voor verschillende scholen in het centrum staan er stakingsposten.

Staalindustrie

De inritten van de industrieparken Hauts-Sarts (Herstal), Villers-le-Bouillet en Grâce-Hollogne zijn geblokkeerd. Ook zijn acties gepland rond de industrieparken van Sart-Tilman (Luik). De hele sector van de staalindustrie is gemobiliseerd. Werknemers van ArcelorMittal vervoegden de posten rond 5.30 uur. Bedrijven zoals TNT, Techspace Aero, FN Herstal, AB InBev, de luchthaven van Luik en Ethias zijn eveneens getroffen door de actiedag. Op de verschillende sites van christelijk ziekenhuiscentrum in Luik, Montegnée, Rocourt, Borgworm, Hermalle-sous-Argenteau en Heusy zijn operaties en consultaties uitgesteld. Ook de Citadel van Luik is getroffen.Ongeveer 500 vakbondsmilitanten blokkeren dan weer de toegang tot het bedrijventerrein van Eupen, zo deelden de vakbonden mee.

Geen incidenten

Vooralsnog verloopt de actiedag er zonder incidenten. Ook voor de gebouwen van enkele distributiecentra zijn stakingsposten opgericht. Vanuit de stelplaatsen van TEC Luik-Verviers zijn bovendien geen bussen uitgereden, ook niet van private bedrijven. Vanuit het station Luik-Guillemins vertrekt eveneens geen enkele trein. In het centrum van Luik, net als in Jemeppe-sur-Sambre en in Gembloux, staan sinds 7 uur maandagochtend stakingsposten, zo deelde permanent secretaris Stéphanie Bertrand van de socialistische vakbond mee. Die posten "blokkeren nooit volledig de toegang tot de scholen". Het werkwillige personeel dat de leerlingen opvangt, kunnen net zoals de leerlingen de scholen in. (Belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Aan sterkste schouders wordt niets gevraagd'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Geen zeeschepen in of uit haven Gent'

De provinciale actiedag zal zoals verwacht tot grote hinder leiden in de haven van Gent. Volgens haventopman Daan Schalck zijn vele bedrijven en bedrijventerreinen onbereikbaar en gaan er geen zeeschepen in of uit. Dat meldt hij via de microblogsite Twitter.

Hajo Beeckman, de woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum voegt via dezelfde weg toe dat op de R4 bijna alle toegangen naar de Gentse haven gesloten zijn.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Luchthaven van Luik onbereikbaar

De vakbonden hebben om 6 uur maandagochtend stakingsposten opgetrokken rond de luchthaven van Luik. Die is daardoor onbereikbaar.

De luchthavendirectie en de vakbonden zijn wel overeengekomen dat werknemers die echt op de luchthaven moeten zijn - voor bijvoorbeeld onderhoud of veiligheid - de stakingsposten kunnen passeren.

Daarvoor zijn namenlijsten verspreid. De cargomaatschappijen op de luchthaven hadden hun voorzorgen genomen en al hun vluchten vóór 6 uur ingepland. De enige passagiersvlucht die 's ochtends moest vertrekken, steeg op vanuit Brussel. De passagiers werden per bus overgebracht.

Er staat maandagnamiddag nog een passagiersvlucht gepland, maar daarover was 's ochtends nog geen informatie beschikbaar.

De acties hebben ook gevolgen voor bijvoorbeeld cargomaatschappij TNT, die actief is op de luchthaven van Luik. De activiteiten werden er om 6 uur 's ochtends opgeschort tot dinsdagochtend.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gentse haven volledig afgesloten: '20 miljoen waardecreatie verloren'

Een vijftiental stakersposten langs alle toegangswegen naar de Gentse haven, zorgen ervoor dat die volledig afgesloten is voor het verkeer. CEO Daan Schalck wijst erop dat er 20 miljoen euro waardecreatie verloren gaat.

Op rechteroever, waar de meeste bedrijven gesitueerd zijn, heeft ongeveer elk kruispunt op de R4 een stakerspost, op linkeroever is de New Orleansstraat en Meulestedebrug, tot negen uur, afgesloten. Zowel de politie als de vakbonden zeggen dat het echter zeer rustig is op de wegen.

Aan de Vliegtuiglaan zorgen vliegende stakingsposten voor prikacties, onder meer aan de "Weba-tunnel". De Zelzatebrug ligt tot 14 uur horizontaal, er kan geen enkel zeeschip de haven binnen. "De scheepsagenten hebben dat ingeschat, want er was in het weekend een verhoogde activiteit en het eerstvolgende schip komt pas maandagavond 23.00 uur de haven binnen", aldus Schalck.

Door de blokkades kan Volvo Car Gent niet produceren, onder meer ook het Skaldenpark waar veel toeleveranciers gevestigd zijn, is afgesloten. Het bedrijf ging vorige week uit van een productieverlies van 1.200 wagens.

Ook de toegang tot ArcelorMittal is geblokkeerd, maar het bedrijf sprak met de vakbonden af dat er wel halffabrikaten geproduceerd kunnen worden.

De actie heeft voor de Gentse haven twee gevolgen, zegt Daan Schalck. "De Nationale Bank berekende dat de Gentse haven dagelijks een waarde van ongeveer 20 miljoen euro creëert, die waardecreatie gaat nu dus verloren", zegt hij. "Daarnaast zijn de acties nooit goed voor het imago tegenover buitenlandse bedrijven."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Zeven- tot achtduizend stakers bemannen stakingsposten in Oost-Vlaanderen'

In Oost-Vlaanderen zijn er maandagochtend 500 stakingsposten opgesteld en die worden door 7.000 tot 8.000 actievoerders bemand. Dat zegt Louis Pillaert (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront met ACV en ACLVB.

"We schatten dat er aan ongeveer 500 bedrijven acties zijn", zegt Pillaert. "Alles verloopt zoals gepland, ook aan de stakingsposten verloopt alles ordentelijk."

Ook aan verschillende ziekenhuizen staan militanten. "Maar alles is in het werk gezet om ervoor te zorgen dat alle toegangswegen naar de ziekenhuizen vrij blijven", klinkt het.

Aan het Gentse UZ is er daardoor een verhoogde drukte, maar de politie bevestigt dat de afspraken om patiënten en hulpdiensten door te laten, goed opgevolgd worden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Opinies over staking en vakbonden

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Waar blijft de rijkentaks?'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Homans over staking: 'Misschien laat ik vandaag ook deurwaarders uitrukken'

Vlaams viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) stuurde vorige week deurwaarders naar stakingspiketten en wil dat vandaag misschien ook doen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Moeilijkheden op de weg

Jan Herregods
door Jan Herregods

Piket in Oostende

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Circa 150.000 reizigers getroffen door pilotenstaking Lufthansa

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa moet door een staking van de piloten vanaf maandagmiddag circa 1.350 vluchten schrappen. In totaal worden ongeveer 150.000 reizigers getroffen.

Lufthansa moet tijdens de staking bijna de helft van de 2.800 geplande verbindingen schrappen. In de lijst met gecancelde vluchten staat ook een reeks verbindingen met Brussel. De vluchten van Brussels Airlines, dat deel uitmaakt van Lufthansa Group, worden niet getroffen.

De pilotenvakbond Cockpit kondigde zondag een nieuwe staking aan bij Lufthansa. De werkonderbreking zou maandagmiddag beginnen op de korte- en middellangeafstandsvluchten, en dinsdag worden uitgebreid naar de langeafstandsvluchten en Lufthansa Cargo. Het sociale conflict draait rond een overgangsregeling voor de pensioenen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Al 230 kilometer file

Er staat al 230 kilometer file, voornamelijk op de E40 vanuit Gent en vanuit het zuiden van het land, met name de provincie Namen, zo meldt de VRT-radio.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Niet de werknemers moeten de crisis betalen'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

#IkWerkVandaag

Jan Herregods
door Jan Herregods

Gent: 'Meulestedebrug afgesloten'

Jan Herregods
door Jan Herregods

In Gent is ook SP.A op pad

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Slogan staking: 'Laat je niet pluimen'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Piketten in Zeebrugge

Jan Herregods
door Jan Herregods

Gentse haven hermetisch afgesloten

Jan Herregods
door Jan Herregods

Twitteraars helpen elkaar carpoolen

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Zwaartepunt staking: Luik en Oost-Vlaanderen, 400 bedrijven liggen stil

De zwaartepunten van de tweede provinciale actiedag lijken te gaan liggen in Luik en Oost-Vlaanderen. Volgens de bonden zullen minstens 400 Oost-Vlaamse bedrijven en instellingen platliggen. Ook in West-Vlaanderen en Namen wordt er actiegevoerd.

Het is het derde bedrijf in het actieprogramma van de vakbonden tegen wat zij noemen "een asociaal, onevenwichtig en onrechtvaardig regeerakkoord". Dat startte met een nationale betoging op 6 november en een eerste provinciale actiedag op 24 november.

Vooral vanuit Luik en Oost-Vlaanderen klonken er de afgelopen dagen strijdvaardige kreten. De provincie Luik zal stilliggen, zeiden de bonden. Ze kondigden een hele reeks stakingsposten aan. Onder meer de luchthaven van Luik zou platliggen.

Het vakbondsfront merkte in Oost-Vlaanderen "een zeer grote bereidheid om het werk stil te leggen".

Minstens 400 bedrijven en instellingen zullen platliggen, klonk het enkele dagen geleden. Ze kondigden al aan dat er geen bedrijvigheid zal zijn in het Gentse havengebied. Volvo Cars Gent verwacht dat er niet geproduceerd zal worden, terwijl de productie bij ArcelorMittal in Gent gedeeltelijk zal stilvallen.

In West-Vlaanderen is het nog niet helemaal duidelijk hoe groot de hinder zal zijn in bijvoorbeeld de haven van Zeebrugge.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Alle info over dienstverlening De Lijn

Reizigers kunnen de hinder per lijn consulteren op de website van De Lijn: www.delijn.be.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Openbaar vervoer nagenoeg plat

De dienstverlening van de openbaarvervoermaatschappij De Lijn is maandagochtend zwaar verstoord in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, door de provinciale actiedag van de vakbonden tegen de regeringsmaatregelen. "Er zijn weinig tot geen bussen en trams uitgereden", meldt De Lijn.

In West-Vlaanderen:

Geen dienstverlening op de stadsnetten en ook de Kusttram is niet uitgereden.

Op de streeklijnen en bij de belbussen is ongeveer 10 procent uitgereden.

Gent:

Op het Gentse stadsnet van De Lijn in Oost-Vlaanderen rijden tramlijn 1 (tot Wondelgem) en buslijn 3 om het halfuur.

Op de lijnen naar Antwerpen Linkeroever rijden geen bussen. In Sint-Niklaas rijden geen bussen, in de regio Dender en Vlaamse Ardennen is minder dan 10 procent uitgereden.

Ook op de lijnen van het Waasland naar Antwerpen Linkeroever en vanuit Aalst en Dendermonde naar Vlaams-Brabant zijn gevolgen van de vakbondsactie voelbaar, klinkt het nog.

Luik/Limburg:

Door de staking in Luik rijdt de Limburgse lijn 74 Tongeren-Luik niet tot in het centrum van Luik, maar tot halte Cadran.

In de overige provincies verloopt de dienstverlening normaal.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Staking: wat mag u verwachten in Oost- en West-Vlaanderen?

Dit najaar organiseren de vakbonden heel wat regionale werkonderbrekingen en een nationale staking.

Wat mag u allemaal verwachten van de staking in Oost- en West-Vlaanderen?