Live Herlees: De nasleep van het einde van de Zweedse coalitie

08/12/18 om 20:06 - Bijgewerkt op 10/12/18 om 05:10

Zaterdagavond maakte de N-VA bekend dat ze zich niet kan vinden in de beslissing van Michel om het VN-migratiepact in naam van België aan te nemen. De premier heeft intussen zijn nieuwe regering (zonder N-VA) samengesteld.

Herlees: De nasleep van het einde van de Zweedse coalitie

© BELGA

 • Jeroen Kraan

  Activiteiten in Marrakesh vanaf 08.30 uur

  Premier Michel is inmiddels in Marrakesh, waar omstreeks 08.30 uur de activiteiten van start gaan. Bedoeling is dat de deelnemende landen hun politiek engagement betuigen. Een stemming is op zich niet voorzien, tenzij een land daarom verzoekt.

  Michel, die maandagavond opnieuw het vliegtuig richting Brussel opstapt, houdt mogelijk ook een tussenkomst. Binnenkort staat de officiële goedkeuring geprogrammeerd tijdens de algemene vergadering van de VN in New York.

  Hiermee eindigen we dit liveblog.

 • Jeroen Kraan

  VN-functionaris: 'Verbazingwekkend' veel misinformatie over migratiepact

  'Het is verbazingwekkend dat er zo veel foute informatie geweest is over het VN-migratiepact en over de inhoud van de tekst.' Dat heeft Louise Arbour, de bijzonder VN-vertegenwoordiger voor internationale migratie, zondagavond in Marrakesh verklaard aan de vooravond van de internationale conferentie over dat pact.

  VN-vertegenwoordiger Louise Arbour, aan de vooravond van de bijeenkomst over het pact van Marrakesh.

  VN-vertegenwoordiger Louise Arbour, aan de vooravond van de bijeenkomst over het pact van Marrakesh. © BELGA

 • Jeroen Kraan

  Vluchtelingenorganisaties: 'Heropen en versterk opvangplaatsen'

  Zes vluchtelingenorganisaties vragen de heropening van opvangplaatsen in de onthaalcentra en een versterking van het personeel bij alle betrokken diensten. Dokters van de wereld, CIRÉ-ASBL, Artsen zonder Grenzen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen-BxlRefugees en CNCD-11.11.11 hebben daarvoor een gezamenlijk schrijven aan minister van Asiel en Migratie Maggie De Block gericht.

  'Het is belangrijk dat de nieuwe maatregelen de toegang tot het recht op asiel en toegang tot de opvang van alle mensen op de vlucht garanderen', klinkt het. De organisaties wijzen op de desastreuze gevolgen van de beslissing van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, om een dagelijkse beperking van de toegang tot de Dienst Vreemdelingenzaken in te stellen.

  'Wij hebben de beleidsmakers geïnformeerd en gedocumenteerd dat honderden mannen, vrouwen en kinderen zich elke ochtend in de barre winterkou voor een gesloten deur bevonden. Vorige week werd een baby van ongeveer twee maanden oud met onderkoelingsverschijnselen aangetroffen in de wachtrij voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Gelukkig kon hij met spoed worden verzorgd.'

  De organisaties nemen kennis van het feit dat de minister beslist heeft om de maatregel van haar voorganger te herbekijken. Ze dringen aan op een tijdelijke noodopvang in afwachting van opvang in het reguliere circuit en zijn vragende partij voor een onderhoud met de minister.

  (Belga)

 • Jeroen Kraan

  Franstalige oppositie blikt vooruit op minderheidsregering

  De herschikte regering zal de steun van de oppositie moeten krijgen om haar projecten te kunnen realiseren. Wat de begroting voor 2019 betreft, kan de N-VA die mee goedkeuren omdat ze deelnam aan de voorbereiding.Voor de rest zal de operatie delicater zijn en zal er geval per geval geoordeeld moeten worden. 'Het zal geen beleid van "te nemen of te laten" worden', verzekerde MR-vicepremier Didier Reynders op de RTBF. De steun van de N-VA aan de begroting zou echter een probleem kunnen vormen voor de rest van de oppositie.

  'Alles moet veranderen opdat er niets zou veranderen', zei covoorzitter van Ecolo, Jean-Marc Nollet. 'Als we op de N-VA rekenen voor de begroting, toont dat aan dat er geen manoeuvreerruimte is.'De groenen stellen voor om de logica om te keren en hebben aangekondigd dat ze hun tekst zullen voorstellen aan de coalitie.

  'Laat ons goed kijken wat er op tafel ligt. Een begroting bevestigt alle belastingverhogingen', waarschuwt Ahmed Laaouej (PS). 'Sta mij toe te zeggen dat, met wat er deze week gebeurd is, we geen kat in een zak gaan kopen', aldus Laaouej.

  'De N-VA zal misschien niet aan tafel zitten in de Wetstraat 16, maar wel in de slaapkamer zijn van de premier', schertste Olivier Maingain, voorzitter van DéFI. CdH wil naar eigen zeggen constructief zijn, maar deelt de bezorgdheden van de andere partijen en roept op tot een koerswijziging.

  (Belga)

 • Jeroen Kraan

  De Block nuanceert uitspraken over departement Asiel & Migratie

  Na afloop van de eerste ministerraad van de regering Michel-II heeft Maggie De Block (Open VLD), die de bevoegdheden Asiel en Migratie overneemt van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), eerdere berichten over haar uitspraken over het departement genuanceerd.'Het is de opvang waar momenteel een chaos heerst en waar zo snel mogelijk een oplossing voor moet gezocht worden', klonk het bij monde van de minister.

  Minister De Block was al bevoegd voor Volksgezondheid en Sociale Zaken, en krijgt daar nu de portefeuille Asiel en Migratie bij, na het vertrek van N-VA uit de regering. Ze was daar ook al voor bevoegd in de vorige regering. In een mededeling stelde ze dat Francken de vorige jaren 'het streng en rechtvaardig migratiebeleid' van De Block had verdergezet, maar dat daar de voorbije weken verandering in was gekomen.

  'Ik tref vandaag een departement in crisis en in chaos aan', klonk het scherp. Die uitspraken vielen niet in goede aarde bij Theo Francken. Na afloop van de ministerraad nuanceerde Maggie De Block haar standpunt. 'Ik volg Theo op zoals hij mij is opgevolgd', zei de minister. 'Er heerst geen chaos op het hele kabinet of departement, wel is er chaos in de opvangsituatie. Daarvoor moet een oplossing gezocht worden en ik ga dan ook zo snel mogelijk samenzitten met de verschillende diensten om te bekijken wat zij aankunnen.'

  'Wat goed was aan het beleid van de voorbije jaren, zoals het terugkeerbeleid, moet niet veranderen, maar zal gehandhaafd en verdergezet worden', aldus nog minister De Block. 'De drie partijen van deze coalitie steunen een streng en humaan asielbeleid, dat is ons fundamenteel engagement', verklaarde premier Michel ook nog.

  (Belga)

  Maggie De Block bij de ministerraad van zondag 9 december.

  Maggie De Block bij de ministerraad van zondag 9 december. © BELGA

 • Jago Kosolosky

  Theo Francken wordt burgemeester in Lubbeek

  Theo Francken wordt 'in principe vanaf morgen maandag effectief burgemeester van Lubbeek'. Dat zegt Davy Suffeleers, momenteel schepen van Cultuur, Jeugd en Sport in Lubbeek (N-VA), aan persagentschap Belga. Tot nog toe was partijgenote Tania Roskams waarnemend burgemeester voor staatssecretaris Francken. Normaal zou vanaf januari Davy Suffeleers de nieuwe waarnemend burgemeester van Lubbeek worden, maar het ontslag van Theo Francken uit de regering-Michel I omwille van het VN-Migratiepact zondagochtend beslist daar nu anders over.

  Wanneer Theo Francken de sjerp weer omgordt, betekent dit voor Davy Suffeleers dat hij vanaf januari weer schepen wordt, over de precieze bevoegdheid moet nog overlegd worden. Ook voor Tania Roskams, schepen van Ruimtelijke Ordening, zal een schepenzetel voorbehouden blijven. Maar voor N-VA'er Geert Bovyn is er minder goed nieuws, als Francken burgemeester wordt leidt dat tot een stoelendans waarbij het verwachte schepenmandaat voor Bovyn er niet meer inzit.

  Theo Francken

  Theo Francken © Belga

 • Jago Kosolosky

  Drie N-VA'ers keren terug naar de Kamer

  Het vertrek van N-VA uit de federale regering, brengt ook in de Kamer een personeelswissel teweeg. Gewezen minister Jan Jambon en staatssecretarissen Theo Francken en Zuhal Demir nemen opnieuw hun zitje in het halfrond in. Voor Sander Loones en Johan Van Overtveldt zit een terugkeer naar het Europees parlement er niet in.

  Jambon, Francken en Demir raakten in 2014 rechtstreeks verkozen in de Kamer. Jambon en Francken maakten vanaf dag één deel uit van de Zweedse coalitie, Demir volgde pas zowat twee jaar geleden. Zij keren na hun vertrek uit de regering terug naar de Kamer. Dat betekent meteen ook dat hun opvolgers - Johan Klaps, Renate Hufkens en Wim Van der Donckt - binnenkort afscheid nemen van de Kamer. Hufkens had al langer aangekondigd dat ze na deze legislatuur de actieve politiek de rug zou toekeren.

  Van Overtveldt raakte 4,5 jaar geleden verkozen in het Europees parlement, waar je niet zomaar naar kan terugkeren. En Loones zetelde in het Europees parlement als opvolger van Van Overtveldt. Na zijn overstap naar de federale regering werd zijn zitje overgenomen door Ralph Packet.

 • Jago Kosolosky

  Jambon maakt ontslagbrief openbaar

  Jan Jambon heeft de brief gepubliceerd waarmee de drie ministers en twee staatssecretarissen van N-VA hun ontslag hebben ingediend bij premier Charles Michel. Daarin herhalen ze de reden voor hun vertrek, en bedanken ze de premier dat hij donderdag tijdens de plenaire Kamer heeft geprobeerd de regering te redden. 'Helaas hebben de andere regeringspartners een oplossing onmogelijk gemaakt', schrijven ze.

  De brief herhaalt in grote lijnen de verklaring die partijvoorzitter Bart De Wever zaterdagavond aflegde na het vertrek van de N-VA'ers op de ministerraad. 'Gelet op dit alles beschouwen wij ons als ontslagen. Daarom verzoeken wij u (...) de verdere afhandeling van ons ontslag conform de Grondwet te verzekeren', luidt het.

 • Jago Kosolosky

  Rechtse verenigingen organiseren 'Mars tegen Marrakesh'

  Een aantal rechtse verenigingen en jongerenafdelingen organiseren volgende week in Brussel een 'Mars tegen Marrakesh'. Een evenement op Facebook kreeg interesse van bijna 10.000 gebruikers, zowat 4.000 gebruikers geven aan deel te zullen nemen. Voor de mars slaan studentenverenigingen KVHV en NSV de handen in mekaar met Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

  'Een groot deel van de bevolking wil dit pact niet', zegt praeses Marnik Willems van KVHV Gent. 'De regering gaat daar wel erg licht over.' De organisatoren vragen een referendum over het migratiepact. 'Over zomer- en wintertijd wordt een referendum georganiseerd. Over trivialiteiten stelt men zich wel vragen, maar als het over de toekomst van ons volk en land gaat, moeten we op de zijlijn gaan staan.'

  De verenigingen voeren assertief campagne voor de mars op sociale media. Op Facebook kregen bijna 28.000 mensen een uitnodiging. Willems zegt dat ook de N-VA-jongeren zijn aangesproken om deel te nemen, maar een toezegging kwam er niet. Dries Van Langenhove, die eerder dit jaar in een mediastorm terechtkwam, hapte wel toe en mobiliseert bij zijn volgers voor de mars. De aanvraag voor de mars op 16 december is ondertussen gebeurd en ze werd goedgekeurd, zo is vernomen van KVHV. Het parcours ligt nog niet vast.

 • Jago Kosolosky

  Koopkracht, veiligheid en klimaat prioriteiten van oranje-blauwe coalitie

  Koopkracht en socio-economisch beleid, veiligheid en justitie, en klimaat. Dat zullen de drie prioriteiten vormen van de nieuwe oranje-blauwe coalitie. Dat heeft premier Michel zondagnamiddag gezegd op een persconferentie na de eerste ministerraad van de nieuwe regering. Ook wil de premier constructief samenwerken met het parlement. Daarvoor zal hij onmiddellijk na zijn terugkeer uit Marrakesh de nodige contacten leggen.

 • Jago Kosolosky

  Gebeurtenissen voorbije week bemoeilijken gesprekken in Antwerpen, zegt Crombez

  De gebeurtenissen van de voorbije week in de Wetstraat bemoeilijken de gesprekken in Antwerpen met het oog op de lokale coalitievorming. Dat heeft SP.A-voorzitter John Crombez zondag verklaard in De Zevende Dag. Hij zal praten met zijn Antwerpse partijgenoten 'over wat die gesprekken vandaag opleveren'.

  SP.A voert dezer dagen gesprekken met N-VA en Open VLD om tot een volgende meerderheid in de Scheldestad te komen. Volgens partijvoorzitter Crombez hebben de gebeurtenissen rond het VN-migratiepact een impact op die gesprekken. Crombez benadrukt dat zijn partij bereid is te praten indien het sociaal beleid grondig tegen het licht kan worden gehouden. 'Alles wat er is gebeurd, zoals de campagne (van N-VA) en de chaos, bemoeilijkt dat.'

  Van zodra de Vlaamse socialisten aangaven dat ze bereid waren inhoudelijke gesprekken te voeren met de N-VA van voorzitter en burgemeester Bart De Wever, 'komt er al veel druk op ons. Alles wat er is gebeurd, verhoogt die druk', geeft Crombez aan. 'Het was een keuze van onze mensen in Antwerpen en ik begrijp dat. Ik zal horen wat de gesprekken vandaag opleveren en zal daar een gesprek over hebben.'

  John Crombez

  John Crombez © Belga

 • Jago Kosolosky

  N-VA moet oplossing zoeken voor 180 kabinetsmedewerkers

  Het verdwijnen van N-VA uit de regering brengt ook een hele herstructurering met zich mee. Op de vijf federale N-VA-kabinetten samen werkten ongeveer 180 mensen. Voor die mensen wordt een soort sociaal plan uitgewerkt, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann.

  Jan Jambon, Theo Francken en Zuhal Demir kunnen terug hun zetel in de Kamer opnemen. Voor Johan Van Overtveldt en Sander Loones liggen de zaken moeilijker: zij waren verkozen in het Europees Parlement. Daar is het echter niet mogelijk om de zetel opnieuw op te nemen. De partij zal de komende dagen uitzoeken wat nu precies hun sociaal statuut is.

  Ook voor de kabinetsmedewerkers wordt naar een oplossing gezocht. Zij krijgen in principe een opzegvergoeding, omdat ze volgens een soort bediendecontract werken. Sommige medewerkers zijn gedetacheerd uit overheidsdiensten of - in het geval van Defensie - uit het leger. Zij kunnen naar hun oude job terug. Anderen moeten op zoek naar een andere job.

  'We gaan zoveel mogelijk oplossingen zoeken, maar dat wordt nog een hele klus', zegt partijwoordvoerder Pohlmann.

 • Jago Kosolosky

  Jan Jambon opnieuw effectief burgemeester van Brasschaat

  'Het is voorzien dat Jan Jambon van rechtswege opnieuw effectief burgemeester wordt van Brasschaat.' Dat bevestigt waarnemend burgemeester van Brasschaat Philip Cools (N-VA) zondagmiddag aan persagentschap Belga. Jan Jambon (N-VA) diende zondagochtend - net als zijn collega's van de N-VA in de regering - zijn ontslag in als minister van Binnenlandse Zaken, nadat premier Michel opnieuw te kennen had gegeven dat hij naar Marrakesh in Marokko zou gaan om het nieuwe VN-Migratiepact goed te keuren.

  'De gemeentesecretaris van Brasschaat zal morgen maandag met de administratie van Binnenlands Bestuur aftoetsen, of de wissel nog nodig is voor de laatste drie weken van dit jaar, maar vanaf begin januari wordt Jan Jambon hoe dan ook effectief burgemeester.' Philip Cools wordt dan opnieuw schepen van de Antwerpse gemeente.

  Jan Jambon

  Jan Jambon © Belga

 • Jago Kosolosky

  Greenpeace: 'Michel II is unieke kans voor het klimaat'

  Greenpeace ziet in de herschikte federale regering-Michel II een unieke kans om eindelijk werk te maken van het ambitieuze klimaatbeleid, waar dit land naar snakt. Dat zegt de milieuorganisatie zondag in een persbericht.

  'Het is duidelijk dat de N-VA al jaren een ambitieus klimaat- en energiebeleid tegenwerkt. Nu deze partij uit de regering is gestapt, wordt het tijd dat er eindelijk naar de burger en wetenschap geluisterd wordt: het klimaat verdraagt geen uitstel meer', zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. 'Michel II heeft nog krap zes maanden om niet met lege handen naar de kiezer te moeten gaan', aldus Thijs. 'Nu nog meer tijd verliezen wanneer de klimaatuitdaging zo duidelijk is en ambitieus beleid de steun van de bevolking geniet, zou schuldig verzuim zijn.'

  Eerder deze week lanceerde Greenpeace nog een brief aan de koning waarin het zijn bezorgdheid uit over het gebrek aan klimaatambitie van onze politici. Bijna 50.000 landgenoten hebben intussen de brief ondertekend.

  Greenpeace

  Greenpeace © Belga

 • Jago Kosolosky

  Siegfried Bracke (N-VA) tot nader order nog altijd Kamervoorzitter

  Ondanks het verdwijnen van N-VA uit de regering blijft N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke tot nader order voorzitter van de Kamer. Hij is immers aan het begin van het zittingsjaar, op dinsdag 9 oktober, door de plenaire Kamer als voorzitter herverkozen.

  Bij de vorming van een regering spreken partijen ook af welke partij het voorzitterschap van de Kamer krijgt toegewezen. In de Zweedse coalitie kreeg de N-VA die functie en de partij koos om Siegfried Bracke als voorzitter van de Kamer voor te dragen. Vraag is wat er gebeurt nu de N-VA uit de regering en dus ook uit de meerderheid verdwijnt. In principe is Bracke voor de duur van een zittingsjaar verkozen. In de geschiedenis van de Kamer is het nog maar een paar keer voorgevallen dat de voorzitter in de loop van een zittingsperiode ontslag nam. Dat gebeurde tweemaal in de negentiende eeuw, na zware incidenten. Het is ook nog maar driemaal voorgevallen dat een lid van de oppositie voorzitter werd.

 • Jago Kosolosky

  Vervroegde verkiezingen dreigen land jaar lang te blokkeren, waarschuwt premier Michel

  Premier Charles Michel wil voorkomen dat er vervroegde federale verkiezingen komen. Dat heeft hij zondag laten verstaan bij RTL-TVi. In dat scenario dreigt het land immers lange tijd te worden geblokkeerd, want op 26 mei vinden er sowieso Vlaamse en Europese verkiezingen plaats.

  Vanuit Grondwettelijk oogpunt is het volgens de eerste minister niet nodig de Kamers te ontbinden na het ontslag van de N-VA-ministers en staatssecretarissen uit de regering. De 'verantwoordelijke oranje-blauwe' regering zal voortaan echter over slechts 52 op 150 Kamerzetels beschikken.

  'De Grondwet geeft aan dat een meerderheid in het parlement verkiezingen kan vragen. Ik wil in dialoog gaan met het parlement. Indien er vervroegde verkiezingen zouden komen, indien het de keuze zou zijn de regering richting vervroegde verkiezingen te duwen, dan zitten we in een situatie die het land gedurende een jaar zou blokkeren. De kans is klein dat een nieuwe regering zal gevormd zijn alvorens de kiezer enkele maanden later heeft gestemd voor het regionale en Europese niveau', legt Michel uit. Daarom steekt de premier de hand uit naar het parlement, met name om het licht op groen te zetten voor de beslissingen die al binnen de regering waren afgeklopt, zoals de begroting. 'We zullen zien of N-VA, die de beslissingen binnen de regering steunde, die ook zal steunen in het parlement. Het zou een principe van verantwoordelijkheid zijn, wat coherent zou zijn in hoofde van N-VA.'

  Om een antwoord te bieden op de vragen bij de bevolking over koopkracht en klimaat, wacht de eerste minister eveneens af welke houding de oppositie zal aannemen. 'Over die thema's zou kunnen worden voorgesteld bepaalde initiatieven te accentueren of te versterken', luidde het. Na zijn terugkeer uit Marrakesh zal de premier contact opnemen met de fracties in het parlement.

 • Jago Kosolosky

  Tweede promotie op twee jaar tijd voor Philippe De Backer

  Philippe De Backer promoveert in de regering Michel II tot minister. Hij behoudt zijn huidige bevoegdheden (strijd tegen de sociale fraude, Noordzee). Hij neemt Digitale Agenda, Telecom en Post over van zijn partijgenoot Alexander De Croo en neemt administratieve vereenvoudiging over van N-VA'er Theo Francken.

  De 40-jarige De Backer, gehuwd en vader van twee, groeide op in Kapellen en studeerde biotechnologie aan de Universiteit Gent. Tijdens die studentenjaren vond hij aansluiting bij het Liberaal Vlaams Studentenverbond. In 2008 legde de Antwerpenaar de laatste hand aan zijn doctoraatsthesis en nadien ging hij aan de slag bij een durfkapitaalfonds in Luxemburg.

  De Backer bleef al die tijd politiek actief op lokaal vlak en bij Jong VLD, waar hij het in 2008 tot voorzitter schopte. Zijn eerste politieke mandaat kwam er in 2011, toen hij Dirk Sterckx opvolgde als Europarlementslid. De politieke debutant nam er de transportdossiers van zijn provinciegenoot over en volgde ook de budgettaire en financiële hervormingen die in volle eurocrisis door het parlement werden gejaagd.

  Na de Europese verkiezingen van 2014 belandde De Backer opnieuw in het Europees Parlement, ditmaal als opvolger van Karel De Gucht. Economie, industrie, onderzoek en innovatie bleven zijn stokpaardjes. In mei 2016 kreeg De Backer een plaatsje als staatssecretaris in de federale ploeg van premier Michel. Door het ontslag van Annemie Turtelboom uit de Vlaamse regering schoof Bart Tommelein door naar de regering-Bourgeois.

  Als staatssecretaris voor Bestrijding Sociale Fraude, Privacy en de Noordzee werkte hij zich onder meer in de kijker met de flexijobs in de strijd tegen zwartwerk. Hij kwam ook met een nieuw Marien Ruimtelijk Plan dat de weg vrijmaakt voor bijkomende groene stroomcapaciteit en meer windmolens op zee. Voorts lag hij mee aan de basis van de ontwerpwet-privacy, een uitvloeisel van de Europese verordening GDPR.

  De Backer was lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen en zit samen met SP.A aan tafel in de lopende onderhandelingen met N-VA.

  Philippe De Backer (Open VLD)

  Philippe De Backer (Open VLD) © Belga

 • Jago Kosolosky

  'Verkiezingen voor sommige partijen geen optie omdat geld ervoor ontbreekt'

  'Heel wat partijen zijn niet happig op nieuwe verkiezingen, omdat het geld nu eenmaal ontbreekt, om zo kort na de vorige gemeenteraadsverkiezingen van oktober en zo kort voor de nieuwe verkiezingen van mei opnieuw een campagne te bekostigen', zegt Herman Mathys, begrotingsexpert en professor aan de VUB en UGent. Of er nu op korte termijn verkiezingen kunnen vermeden worden, hangt onder meer af van de goedkeuring van de begroting.

  'Die begroting 2019 is mee opgesteld door de N-VA', aldus Matthijs, 'en ze zal ten laatste in het weekend voor Kerstmis moeten goedgekeurd worden. Als dat misloopt en de regering Michel II hiervoor geen parlementaire meerderheid krijgt, dan moet er met voorlopige kredieten gewerkt worden en zit men de facto met een regering van lopende zaken. Dan zal er al snel geen andere uitweg blijken dan verkiezingen', zegt prof. Matthijs. 'Zelfs als de N-VA meestemt voor die begroting, dan blijft de vraag hoe de uitvoering ervan zal verlopen. Dan zal men voor elke programmawet opnieuw een beroep moeten doen op de N-VA.'

  De huidige formule van een minderheidsregering kent weinig voorbeelden in ons land. 'Alleen de socialistische premier Camille Huysmans en de christendemocraat Gaston Eyskens eind jaren vijftig hebben een tijdlang een minderheidsregering geleid, maar dat werd nooit een succes. Ons systeem leent er zich niet echt toe', zegt Matthijs. 'En zeker met de 52 zetels die de coalitie nu maar heeft, is de basis veel te smal. zelfs als de PS telkens zou meestemmen, geraakt Charles Michel niet aan een meerderheid', besluit prof. Matthijs.

 • Jago Kosolosky

  De Block is streng voor het werk van Theo Francken

  'Ik tref vandaag een departement in crisis en in chaos aan', zegt Maggie De Block (Open VLD) over het departement Asiel en Migratie. De Block blijft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, maar neemt er nu Asiel en Migratie bij. Zij was de voorganger van Theo Francken op dat departement.

  'Theo Francken moest mijn beleid uit de vorige regering voortzetten, maar dat menselijke aspect is hij gaandeweg blijkbaar uit het oog verloren', liet De Block ook nog optekenen door De Morgen.

  De Block zal meteen komaf maken met de quota die Francken enkele weken geleden in het leven geroepen heeft. Hij beperkte het aantal toegelaten asielaanvragen tot 50 per dag. Het gevolg was grote chaos en bijhorende spanning aan het asielloket. Het is volgens De Block slechts 'een eerste stap'.

  Lees meer.

  Maggie De Block

  Maggie De Block © Reporters

 • Jago Kosolosky

  Michel herschikt bevoegdheden in regering zonder N-VA

  Na het verdwijnen van de N-VA uit de federale regering zijn de bevoegdheden van de N-VA-ministers en -staatssecretarissen verdeeld over andere leden van de regering.

  Lees hier meer.

Onze partners