Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jan Herregods
door Jan Herregods

Vlaamse regering kan voortregeren, maar in een coalitie van verliezers

Op Vlaams niveau blijft N-VA afgetekend de grootste partij, ondanks het verlies. De Vlaamse regering zou verder kunnen doen, maar wordt dan wel een coalitie van verliezers.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Crevits: 'Constructief meewerken aan alle gesprekken die er zijn'

De CD&V zal, als ze gevraagd wordt, constructief meewerken aan alle gesprekken die er zijn. En dat vanuit een 'bescheiden positie'. Dat heeft Hilde Crevits, lijsttrekker voor de partij voor het Vlaams parlement, zondagavond gezegd.

Crevits, kandidaat minister-president voor de CD&V, benadrukt dat ze niet zal meewerken 'aan gesprekken over hoe we ons land nog verder kunnen blokkeren'. Ze hoopt dat alle positieve krachten nu de handen in elkaar slaan, 'hopelijk met CD&V, vanuit een bescheiden positie'. De voorlopige resultaten zijn voor de partij niet zo goed, maar worden beter, aldus nog Crevits.

'Men heeft ons nodig, we zijn nodig', besluit ze.

In een interview op VRT gaf Crevits achteraf aan dat het minister-presidentschap niet langer realistisch is. 'Ik denk dat die ambitie moet opgeborgen worden.' Ze benadrukt dat quasi alle partijen stemmen hebben verloren aan Vlaams Belang. 'We moeten ons daar met zijn allen over bezinnen, over waar het fout loopt.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Daphné Dumery (N-VA): 'Dit hadden we niet zien aankomen'

Daphné Dumery, lijstduwer voor de Kamerlijst van N-VA in West-Vlaanderen, had de grote groei van Vlaams Belang niet zien aankomen. 'Dit hadden we nooit verwacht', zei ze zondagavond aan Belga. 'We wisten dat we als partij wat gingen dalen. Na de enorme winst van vorige verkiezingen kon dat niet anders. Maar dat Vlaams Belang zo ging stijgen, dat hadden we nooit verwacht.'

'We moeten nu met alle partijen goed nadenken. De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven', aldus nog Dumery. 'De kiezers van Vlaams Belang komen niet enkel van bij ons, maar ook van bij andere partijen. Er moet nu een moment van reflectie komen over welke thema's er gespeeld hebben in de beslissing van de kiezer. Ging dat louter om migratie of speelden er ook andere zaken? We mogen het signaal van de kiezer absoluut niet negeren', besloot ze.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Kamer: CD&V voorlopig vierde partij in West-Vlaanderen

De CD&V van Hendrik Bogaert verliest in West-Vlaanderen serieus wat van zijn pluimen. Met ruim een kwart van de bureaus geteld strandt de partij voor de Kamer op de vierde plaats en moet het N-VA, Vlaams Belang en SP.A laten voorgaan. CD&V strijdt nek aan nek met Open VLD voor de vierde plaats.

CD&V is nog goed voor 14,33 procent (-7,4). N-VA blijft de grootste (20,9 procent) maar verliest fors (-7,6). Vlaams Belang is tweede (20,2 procent) en wint ruim 15 procentpunten. Op drie staat SP.A (15,45 procent, -2,18). Open VLD blijf stabiel rond de 14 procent. Groen wint 1,6 procentpunten en haalt 9,5 procent.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Driekwart van de bureaus van kanton Roeselare is geteld

Jan Herregods
door Jan Herregods

Kamer: CD&V maar vierde partij meer in West-Vlaanderen. N-VA blijft er nipt de grootste, voor Vlaams Belang.

In West-Vlaanderen krijgt CD&V zware klappen. Uit de voorlopige resultaten voor de Kamer zou de partij nog maar de vierde zijn.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) reageert "voorzichtig maar dankbaar"

Vlaams Belanger Wouter Vermeersch, de West-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer, is voorzichtig maar dankbaar bij het zien van de eerste resultaten. 'Dit is niet wat de peilingen voorspelden, maar wel wat ik heb aangevoeld op de markt en in volkscafés', zegt hij in een eerste reactie aan Belga.

De stembureaus zijn gesloten en de eerste voorlopige verkiezingsresultaten lopen binnen. Het lijkt erop dat het Vlaams Belang een ferme sprong voorwaarts zal maken. De lijsttrekker in West-Vlaanderen zegt vooral dankbaar te zijn. 'Dankbaar voor al die mensen die op ons gestemd hebben. Zij geloven duidelijk in ons verhaal', aldus Vermeersch. 'De peilingen hadden dit niet voorspeld, maar tijdens marktbezoeken of in volkscafés had ik dit wel aangevoeld. Dat vertaalt zich nu ook in de stembus. In mijn tien jaar als politicus heb ik gezien hoe de sfeer rond onze partij volledig is omgeslagen. We worden nu overal positief onthaald. Maar we blijven voorzichtig, als West-Vlamingen blijven we met beide voetjes op de grond.'

Vermeersch gaat straks eerst naar het Vlaams parlement, daarna trekt hij naar Londerzeel waar partijvoorzitter Tom Van Grieken de politieke analyse zal maken.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Prognose zetelverdeling Vlaams parlement

Jan Herregods
door Jan Herregods

Jean-Marie Dedecker: 'Cordon sanitaire is ondemocratisch'

Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke de N-VA-Kamerlijst duwde in West-Vlaanderen, is niet verrast door de uitslag in zijn provincie.

Als het van Dedecker afhangt, moet het cordon sanitaire op de schop. 'Ik zeg dit al dertig jaar. Zolang het cordon sanitaire niet wordt opgeheven, dan zullen we nog vaak met dergelijke resultaten worden geconfronteerd' aldus Dedecker, die als onafhankelijke lijstduwer op de West-Vlaamse Kamerlijst van N-VA staat.

Hij beschrijft het resultaat als een 'collectief opgestoken middenvinger'. Ook N-VA is daar mee voor verantwoordelijk, vindt Dedecker, want ze hebben vijf jaar mee het regeringsbeleid uitgetekend. Al merkt hij op dat de regering altijd "met de handrem op heeft gereden".

Hij vindt dat met Vlaams Belang moet worden gepraat. "De wil van de bevolking moet gerespecteerd worden. Dat is democratie. Anders gaan we nog veel pekelzwarte zondagen zoals vandaag meemaken."

'Het cordon sanitaire is het schaamlapje van de democratie', schreef hij na de uitslag van de lokale verkiezingen van 14 oktober.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Stefaan Sintobin: 'Overwinning is groter dan we zelf gedacht hadden'

De lijsttrekker voor Vlaams Belang voor het Vlaams parlement Stefaan Sintobin reageerde bij VTM Nieuws voorzichtig positief op de gedeeltelijke resultaten die winst voorspellen voor zijn partij. 'Deze overwinning is groter dan wat we zelf in gedachten hadden.'

'De lokale verkiezingen waren al een voorbode, maar met het Marrakeshpact en het rekeningrijden zetten we de trend verder.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Ook in Oostende fors verlies voor N-VA

In Oostende, het kanton van Bart Tommelein (Open VLD), John Crombez (SP.A), Wouter De Vriendt (Groen) en Jean-Marie Dedecker, wordt Vlaams Belang met 21,8 procent de grootste partij (+16,62 procentpunten). N-VA verliest 7,67 procentpunten, tot 19,35 procent.

SP.A met lijsttrekker voor de Kamer John Crombez verliest 2,17 procentpunten, CD&V verliest 2,49 procentpunten en Open Vld 0,72 procentpunten. Groen verliest 0,5 procentpunten. PVDA haalt de kiesdrempel.

Jan Herregods
door Jan Herregods

kwart van de stemmen geteld in Avelgem

Jan Herregods
door Jan Herregods

Eerste resultaat Wervik

Jan Herregods
door Jan Herregods

Eerste resultaten Kuurne

Ook in het West-Vlaamse Kuurne wordt Vlaams Belang de grootste partij, volgens een voorlopige uitslag van VTM NIEUWS (20 procent). Vlaams Belang wint er heel fors (+21,4) en springt naar 25,9 procent. Verlies is er voor N-VA (20 procent of -9,3), CD&V 18 procent of in 5,3), SP.A 12,3 procent of -2,1) en Open VLD (5,7 procent of -9,1). Winst is er voor Groen (13,1 procent of +4,8) en PVDA (4,9 procent of +2,5).

Jan Herregods
door Jan Herregods

Alle stembureaus gesloten

Alle stembureaus in België zijn gesloten, ook die waar elektronisch werd gestemd. Wie nog staat aan te schuiven, kan nog stemmen.
Jan Herregods
door Jan Herregods

Eerste uitslag uit Diksmuide: forse winst voor Vlaams Belang

Volgens een zeer voorlopige officieuze uitslag voor de Kamer (12% geteld) van VTM NIEUWS is Vlaams Belang de grootste partij in het West-Vlaamse Diksmuide (29,5 procent of +25,2). Verlies is er voor N-VA (21,3 procent of -8,5), CD&V (15,3 procent of -7,1), SP.A (10,5 procent, -7,5) en Open VLD (9,2 procent of -3,9). Groen (9,4 procent of +4,2) en PVDA (4,1 procent, +2,6) boeken winst.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Bart Tommelein (Open Vld) blijft burgemeester van Oostende ongeacht verkiezingsuitslag

Bart Tommelein, die de Vlaamse lijst voor Open VLD in West-Vlaanderen trekt, is zondagvoormiddag met zijn gezin gaan stemmen. De Oostendenaren moeten alvast niet vrezen voor hun burgemeester. 'Ik zou wel parlementslid willen worden, maar minister niet. Ik blijf burgemeester van Oostende want dat heb ik de kiezers beloofd', aldus Tommelein.

Tommelein uit ook veel steun aan partijgenoot Francesco Vanderjeugd. 'We supporteren vandaag allemaal voor Francesco die op plaats 4 staat. We willen graag vier zetels meenemen naar Brussel', vertelt Bart Tommelein.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Stembureaus waar op papier werd gestemd zijn gesloten

De stembureaus waar op papier moest worden gestemd, zijn sinds 14 uur zondagmiddag gesloten. Iedereen die om 14 uur nog staat aan te schuiven mag wel nog zijn of haar stem uitbrengen. In de gemeenten waar de stembusgang elektronisch gebeurt, kunnen kiezers nog tot 16 uur terecht.

De stemhokjes gingen zondagochtend om 8 uur stipt open. Ruim 8 miljoen Belgen verkiezen een nieuw Vlaams, Waals, Brussels, Duitstalig, federaal en Europees parlement. In een derde van de gemeenten wordt elektronisch gestemd.

In Vlaanderen stemmen 157 gemeenten elektronisch, de 143 anderen stemmen op papier. In Wallonië gebeurde de stembusgang in alle 253 gemeenten nog op papier. De 19 Brusselse en de 9 Duitstalige gemeenten stemmen volledig elektronisch. Waar elektronisch wordt gestemd kunnen kiezers nog tot 16 uur terecht.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Hilde Crevits vs. Sander Loones: "We zullen nooit aanvaarden dat het platteland wordt verstoten"

Herlees hier het dubbelinterview van Krant van West-Vlaanderen met Hilde Crevits en Sander Loones.

Zij profileert zich als kandidaat-minister-president van de Vlaamse regering. Ze daagt daarmee N-VA-voorzitter Bart De Wever uit. 'Daar is niets mis mee', zegt Sander Loones van N-VA, 'al zie ik in jou eigenlijk eerder een CD&V-voorzitter. Je hebt het profiel om een megafoon op het partijprogramma te zetten. Ik heb je dat al eens gezegd...' Maar de leading lady van CD&V laat zich niet inpakken. 'Er is geen voorzittersvacature bij ons. En ik vind een West-Vlaamse minister-president nog altijd beter...', antwoordt Hilde Crevits.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Het eindrapport van Hilde Crevits (Onderwijs): een beleid van gemiste kansen

Emotionele discussies over de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs maakten wetenschappelijk onderbouwde hervormingen de voorbije jaren zo goed als onmogelijk. Ondertussen bezwijken scholen en leerkrachten onder de hoge werkdruk. De opvolger van Hilde Crevits kan maar beter iemand zijn die van een uitdaging houdt.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Jean-Marie Dedecker vs. Wouter De Vriendt: 'Jullie zijn zakkenrollers voor de werkende mens'

Herlees hier het dubbelinterview dat de Krant van West-Vlaanderen organiseerde. Dedecker: 'Jullie groenen zijn de zakenrollers van de middenklasse en de werkende mens. En jullie klimaatplan? Pure hypocrisie!' De Vriendt: 'Tegen Jean-Marie mag ik mijn gedacht zeggen, hé? Jij op de N-VA-lijst, dat vind ik plat opportunisme.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

De eervolle exit van Geert Bourgeois, de man zonder wie de N-VA niet had bestaan

Jan Herregods
door Jan Herregods

De inzet van de verkiezingen: waarom Bart De Wever vooral tegen zichzelf strijdt

Op zondag 26 mei strijden de partijen van dit land niet alleen met elkaar om de gunst van de kiezer. Meer dan ooit worstelt elke partij met zichzelf. Hoe Vlaams is de N-VA nog, hoe rood is de SP.A, hoezeer wil Groen dat wij anders gaan leven?

Jan Herregods
door Jan Herregods

Walter Pauli analyseert: Verkiezingen zonder focus, stemmen op instinct

Zondag wacht de burgers van dit land een stembusgang die het slachtoffer lijkt van partijpolitiek geharrewar. Een stand van zaken aan de vooravond van belangrijke verkiezingen.