Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Lorin Parys: 'Onvoldoende bewaking buitengrenzen Europa verklaren succes Vlaams Belang'

'De onvoldoende bewaking van de buitengrenzen van Europa en uitspraken zoals 'wir schaffen das' liggen aan de basis van het electoraal succes van het Vlaams Belang. Overal in Europa zie je de opgang van dergelijke extreemrechtse fracties. Vlaanderen kon daar niet aan ontsnappen', aldus Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA).

Gezien de zeer uiteenlopende stembusuitslag in het noorden en het zuiden van het land wordt de vorming van een federale regering volgens Parys een zeer moeilijke zaak. Wat de Vlaamse regering betreft, neemt N-VA het initiatief. 'Net als in 2014 zullen we hierbij ook het Vlaams Belang uitnodigen voor een gesprek. Het zou zeer onverstandig zijn om niet naar de groep van 18 procent Vlamingen te luisteren die voor deze partij stemde', aldus Parys.

Wat de eigen kieskring Vlaams-Brabant betreft, wijst Parys op het feit dat de N-VA hier redelijk goed stand hield en het Vlaams Belang veel minder goed scoorde dan elders. Met 707 op 796 bureaus geteld, heeft de N-VA 25,93 procent (-3,51 procentpunten) van de stemmen voor het Vlaams Parlement en het Vlaams Belang 12,76 procent (+8,36 procentpunten). 'Dat we hier de opmars van het Vlaams Belang konden afremmen, hebben we te danken aan sterke kopstukken en aan een hard werkend team.'

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Hans Bonte: 'Risico groot dat deze stembusgang polarisering in samenleving vergroot'

Volgens Vilvoords burgemeester en uittredend volksvertegenwoordiger Hans Bonte (SP.A) is het risico groot dat deze stembusgang de polarisering in de samenleving versterkt. 'Het werk van burgemeesters in hyperdiverse steden zoals Vilvoorde, die bruggen willen slaan en groepen bij elkaar brengen, wordt hierdoor ongetwijfeld moeilijker', aldus Bonte.

Bonte wijst hierbij met een beschuldigende vinger naar N-VA. 'Deze partij heeft vandaag een terechte les gekregen van het Vlaams Belang, dat het origineel steeds sterker is dan de kopie', meent Bonte. Ook het duidelijk verlies van Open VLD-minister Maggie De Block schrijft hij hieraan toe. 'Deze kiesuitslag duidt er bovendien op dat als je met de N-VA bestuurt nadien serieuze klappen krijgt. Dit maakt de situatie niet gemakkelijk om nieuwe, daadkrachtige regeringen te vormen met een breed gedragen project', aldus Bonte, die ook niet te spreken is over de pleidooien, uit verschillende hoeken, om het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang op te blazen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Louis Tobback: 'Francken countert succes van Vlaams Belang'

'In Vlaams-Brabant is er in de verhouding tussen N-VA en Vlaams Belang een Francken-effect.' Dat zei de gewezen burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A) zondagavond op de regionale televisiezender ROB-tv. Ook Tobback maakt een vergelijking met de zwarte zondag van 1991. 'Toen kwam dat heftiger aan. Nu is het minder een verrassing. Op Europees vlak kregen we al signalen in die richting.'

Vooral N-VA zal lessen moeten trekken uit de resultaten, stelt Tobback. 'Dat Vlaams Belang minder goed scoort in Vlaams-Brabant komt omdat hun potentiële kiezers zich vonden in het gedachtegoed van Theo Francken. Van alle traditionele partijen in Vlaams-Brabant heeft SP.A het meest de schade weten te beperken.' Tobback pleit voor het behoud van het cordon sanitaire.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Maggie De Block: 'Sprong uit 2014 helemaal weggegomd'

Maggie De Block is de grote verliezer van de federale verkiezingen in Vlaams-Brabant. 'Onze sprong voorwaarts uit 2014 is helemaal weggegomd. Da is uiteraard niet zo prettig als de vorige keer. Maar politiek is winnen en verliezen. We zullen morgen op het partijbureau kijken wat we zullen doen.'

Net als voorzitter Gwendolyn Rutten sluit De Block een samenwerking met Vlaams Belang uit. 'Wie mensen met een andere geaardheid en een andere huidskleur geen evenwaardige burgers vindt, kan geen partner zijn van Open VLD.'

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Maggie De Block (Open VLD) verliest 14 procentpunten in eigen kieskanton Asse

Open VLD-Kamerlijsttrekker in Vlaams-Brabant Maggie De Block verliest in het kanton Asse, waartoe haar eigen gemeente Merchtem behoort, 14 procentpunten. Open VLD haalt er nog 16,75 procent.

N-VA boekt er heel licht verlies en is er met 29 procent de grootste partij. Grote winnaar is Vlaams Belang, met lijsttrekker Dries Van Langenhove uit het naburige Opwijk, in hetzelfde kanton. Die gaat er 11,18 procentpunten op vooruit en komt op 15,2 procent. CD&V verliest in het kanton Asse 1,8 procentpunten en komt op 13,5 procent, SP.A verliest 1,3 procentpunten en zit op 7,4 procent. Groen wint er 2,9 procentpunten en eindigt op 9,5 procent.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Zetelverdeling: Open VLD verliest de helft, Vlaams Belang wint twee zitjes

Met ongeveer de helft van de stembureaus geteld, blijft de zetelverdeling in Vlaams-Brabant relatief stabiel. N-VA verliest een zetel en houdt er nog vier over. Vlaams Belang wint en behaalt twee zitjes. CD&V en SP.A zien elks een zitje in rook opgaan. Groen wint een zetel en behaalt er in totaal twee. Grote verliezer is Open VLD van lijsttrekker Maggie De Block. De partij verliest de helft van haar zetels en houdt er nog twee over.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

PVDA scoort sterk

De Partij Van De Arbeid doet het erg goed op het federale niveau in Vlaams-Brabant. De partij van lijsttrekker Bea Knaepen gaat er voorlopig 5,54 procentpunten op vooruit en klokt af op 7,65 procent.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Bieke Verlinden (SP.A): 'Kiescampagne draaide rond thema's die mensen bang maakten'

Een van de verklaringen die Leuvens schepen Bieke Verlinden, in Vlaams-Brabant eerste opvolger op de SP.A-lijst voor de Vlaamse verkiezingen, ziet voor het electoraal succes van het Vlaams Belang 'is het feit dat het debat tijdens de kiescampagne vooral gegaan is over het migratiethema, waarbij bepaalde partijen erin geslaagd zijn mensen bang te maken'.

'In de kieskring Vlaams-Brabant bijvoorbeeld had je met Theo Francken, Dries Vanlangenhove en Maggie De Block drie figuren die het vooral op een polariserende manier hadden over migratie en op die manier de angst bij de mensen voedden. Het succes van het Vlaams Belang stond op die manier in de sterren geschreven. Dat een zeer omstreden, extreemrechtse figuur als Vanlangenhove in deze tijd de kiezer weet te verleiden, verbaast mij enorm', aldus Verlinden op ROB-tv.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Open VLD boekt fors federaal verlies in Vlaams-Brabant

Open VLD met lijsttrekker Maggie De Block boekt fors verlies in Vlaams-Brabant. Op de Kamerlijst komen de liberalen, met 25 procent van de stemmen geteld, uit op 13,69 procent, liefst 11,36 procentpunten lager dan in 2014.

Belga Image
© Belga Image
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Francken redt de meubelen in Vlaams-Brabant

In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen houdt N-VA in Vlaams-Brabant redelijk goed stand. De partij laat voorlopig een verlies optekenen van anderhalf procentpunten. Wellicht wordt Theo Francken als middenfiguur gezien tussen Dries Van Langenhove en Maggie De Block op vlak van migratie. Vlaams Belang gaat er flink op vooruit en wint 7,15 procentpunten. Al komt de partij van ver. In 2014 haalde Vlaams Belang maar 4,25 procent van de stemmen. De winst van Vlaams Belang gaat voor een groot deel ten koste van Open VLD, dat maar liefst 11,30 procentpunten verliest. Maggie de Block moet met andere woorden zware klappen incasseren.

Belga Image
© Belga Image
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Karin Brouwers: 'CD&V moet duidelijker communiceren met mensen'

CD&V moet zich bezinnen over hoe de partij communiceert met de mensen en de boodschap in de toekomst duidelijker overbrengen. Dat zegt Karin Brouwers, in Vlaams-Brabant de nummer 2 op de CD&V-lijst voor het Vlaams parlement, zondagnamiddag aan ROBtv. 'Voor een centrumpartij als CD&V is dat kennelijk moeilijk', aldus Brouwers.

Met circa 10 procent van de stemmen geteld verliest de CD&V-lijst in Vlaams-Brabant 3,93 procent. Volgens Brouwers heeft Vlaams Belang haar electoraal succes onder meer te danken aan de sterke campagne die de partij voerde op sociale media. 'Bij mij thuis heb ik in tegenstelling tot de andere partijen op die manier dagelijks straffe boodschappen van het Vlaams Belang ontvangen. Als je die voldoende hoort, gaan mensen daar wellicht stilaan in geloven', aldus Brouwers. Ze zegt te vrezen voor een nieuwe 'zwarte zondag'.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Open VLD grote verliezer in Vlaams-Brabant

Open VLD lijkt de grootste verliezer van zowel de Vlaamse als de federale verkiezingen in Vlaams-Brabant. Op het Vlaams niveau verliest de partij ongeveer 5,5 procentpunten. Op federaal niveau, waar minister van Volksgezondheid en Asiel en Migratie Maggie De Block de lijst trekt, verliest de partij voorlopig zelfs 11,33 procentpunten. De partij haalt nog 13,72 procent.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Bruno Tobback: 'N-VA rolde de rode loper uit voor Vlaams Belang'

'N-VA heeft de rode loper uitgerold voor Vlaams Belang door jarenlang een beleid te voeren dat veel inspanningen en lasten vroeg van de mensen zonder daarvoor iets positiefs in de plaats te stellen, behalve de boodschap dat het aan de migratie ligt.' Dat heeft Bruno Tobback (SP.A) zondagmiddag gezegd aan ROBtv in een reactie op de forse winst die het Vlaams Belang lijkt te boeken tijdens deze verkiezingen.

'Als je op die manier beleid voert, speel je in de kaart van je tegenstrever en dat is voor de N-VA het Vlaams Belang want beide partijen zijn voor mij communicerende vaten. Ook de andere meerderheidspartijen, die in dat verhaal zijn meegestapt, lijken zichzelf daarmee in de voet te hebben geschoten', aldus Tobback. Hij hoopt dat de globale linkerzijde - met inbegrip van Groen - er deze verkiezingen op vooruitgaat.

Belga
© Belga
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Groen fors vooruit in kieskring Vlaams-Brabant voor Vlaams Parlement

In Vlaams-Brabant blijkt voor het Vlaams Parlement de grootste winst voor Groen te zijn. Dat blijkt uit de eerste officiële cijfers, op basis van 10 van de 796 bureaus geteld. Groen wint 11,46 procentpunten tot 20,8 procent.

N-VA blijft de grootste partij, met 25,98 procent van de stemmen (-3,45 procentpunten). Open VLD verliest 5,41 procentpunten tot 13,82 procent, Vlaams Belang wint 3,06 procentpunten tot 7,46 procent. CD&V verliest 3,52 procentpunten tot 13,59 procent. SP.A verliest 0,65 procentpunten tot 11,62 procent en PVDA haalt de kiesdrempel met 5,62 procent (+3,86 procentpunten).

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Leuven: N-VA houdt stand, Groen wint meer dan Vlaams Belang

Volgens de eerste resultaten uit Leuven (6 procent geteld) houdt N-VA relatief goed stand. De partij verliest slechts een kleine procentpunt en blijft met 25,8 procent veruit de grootste. Groen wordt de tweede grootste partij en tekent vijf procentpunten winst op tot op 19 procent. Vlaams Belang wint 4,2 procentpunten, een minder forse steiging dan elders in het land. Open VLD is de grootste verliezer en moet een kleine zes procentpunten inleveren. Ook SP.A en CD&V laten een licht verlies optekenen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Eerste uitslagen Vlaams Parlement: Vlaams Belang wint, SP.A verliest fors

In het kanton Landen zijn de eerste resultaten binnengelopen van de Vlaamse verkiezingen, 17 procent van de stemmen zijn geteld. Vlaams Belang lijkt de grote winnaar met 17,6 procentpunten winst. Daarmee wordt het VB in een klap de grootste partij. N-VA verliest zes procentpunten en haalt voorlopig 17,9 procent. SP.A van lijsttrekker Bruno Tobback is de grootste verliezer en moet een kleine 11 procentpunten inleveren tot op 14,1 procent. Groen wint een kleine vijf procentpunten en haalt 11,1 procent. Open VLD verliest 6 procentpunten, CD&V verliest een kleine drie procentpunten. PVDA landt met 5,9 procent boven de kiesdrempel.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Wervik: Vlaams Belang wint fors, Open VLD verliest flink

De eerste resultaten in de provincie Vlaams-Brabant voor het federale niveau zijn bekend. In Tienen zijn zeven procent van de stembussen geteld. Volgens de voorlopige resultaten wint Vlaams Belang van Dries Van Langenhove 14,5 procentpunten en wordt de tweede grootste partij met 20,3 procent. N-VA van lijsttrekker Theo Francken verliest een kleine drie procentpunten en strandt op 23,4%. Open VLD van lijsttrekker Maggie De Block is de grote verliezer en moet 15,7 procentpunt inboeten ten opzichte van 2014. Van grootste partij naar tweede kleinste. Groen wint 3,1 procentpunten en komt tot op 11,6 procent. SP.A blijft met een kleine 16 procent stabiel, CD&V verliest een procentpunt en haalt nog 13,2 procent.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Dries Van Langenhove: 'Hoog tijd om cordon sanitaire te doorbreken'

Lijsttrekker voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove reageert aan VTM opgetogen na eerste resultaten. 'Het is nog te vroeg om hieruit conclusies te trekken, maar het ziet er goed uit. Hopelijk kunnen we vanavond een feestje bouwen. De mensen zijn het beu dat alles boven hun hoofden beslist wordt in de Wetstraat. Het wordt hoog tijd dat het cordon sanitaire gebroken wordt. '

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Rutten: 'Ik hoop dat de resultaten van Diksmuide zich niet voortzetten'

Gevraagd naar een eerste reactie op de voorlopige resultaten in Diksmuide, waar Vlaams Belang fors wint, reageert Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten aan de VRT. 'Het is nog te vroeg om daar iets zinnings over te zeggen, maar ik hoop niet dat de resultaten zich doorzetten. Ik vrees al langer voor een nieuwe zwarte zondag', aldus Rutten.

Belga
© Belga
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Wat doen Rutten en co. voor het Vlaams Parlement?

Net als op het federale niveau, nemen ook op het Vlaamse niveau enkele kleppers het tegen elkaar op. Open VLD-voorzitter en zelfverklaard kandidaat-premier Gwendolyn Rutten trekt de lijst van haar partij. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lijkt haar meest te duchten opponent. CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement Peter Van Rompuy is lijsttrekker van de christendemocraten. Voor SP.A trekt voormalig voorzitter Bruno Tobback de lijst, voor Groen is dat Vlaams parlementslid An Moerenhout.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Een strijd om het migratiethema op federaal niveau?

In Vlaams-Brabant strijden heel wat federale toppers van de verschillende partijen tegen elkaar. Migratie kan wel eens het belangrijkste thema worden. Op federaal niveau neemt minister van Volksgezondheid en Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) het op tegen haar voorganger Theo Francken (N-VA). Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moet het stemmenkanon van de christendemocraten worden.

Voor Vlaams Belang is het uitkijken hoe de onafhankelijke Schild&Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove het ervan afbrengt. Deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde Jessika Soors staat bovenaan de federale lijst van Groen. Bij SP.A is Karin Jiroflée lijsttrekker, al is het ook uitkijken hoe burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte en de Leuvense burgervader Mohamed Ridouani het doen.