Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Trui Engels
door Trui Engels

Verlies voor CD&V in het kanton van Wouter Beke

In het kanton Beringen, waar het Leopoldsburg van Wouter Beke deel van uitmaakt, verliest CD&V 4,2 procentpunten. De christendemocraten eindigen er op 16 procent. N-VA is er de grootste partij, ondanks een verlies van bijna 10 procentpunten. Vlaams Belang klimt naar 21,7 procent en wordt er de tweede partij. Open VLD boekt een status quo met zowat 8,6 procent. Groen boekt een procentpunt winst en haalt 6,7 procent, PVDA wint 4,1 procentpunten en komt op 6 procent.

Trui Engels
door Trui Engels

'Groen op weg om aantal zetels in Limburg te verdubbelen'

Barbara Creemers, de Limburgse lijsttrekster van Groen voor de Kamer, is blij dat haar partij het goed gedaan heeft. De groenen halen voorlopig een procent meer dan bij de verkiezingen van vijf jaar geleden.

'De stemmen zijn nog niet allemaal geteld, maar zoals het er nu naar uitziet gaan we die federale zetel binnenhalen in Limburg en daar zijn we heel blij mee. In Limburg zijn nu 87 procent van de stemmen geteld, en als dat zo blijft verdubbelen we ons aantal zetels. Dat betekent dat Johan Danen naar het Vlaams en ik naar het federale parlement gaan. Daar zijn we heel blij mee', zo laat de lijsttrekster uit As weten.

'We zijn ook wel geschrokken van de winst van het Vlaams Belang. Eigenlijk volgde het wel de lijn van de peilingen die we gezien hebben. Maar we zijn toch blij dat wij groeien ondanks een campagne waar het vaak allen tegen één was op het vlak van klimaat en ons programma. Maar het klopt dat we liever de 10 procent hadden gehaald.'

Ook voor Babara Creemers en Groen kan er geen sprake van zijn om het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang te verbreken.

Trui Engels
door Trui Engels

Vera Jans (CD&V): 'We betalen het gelag voor de verruwing en de verrechtsing'

Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) uit Lanaken reageerde ontgoocheld op de verkiezingsuitslag, die duidt op een verlies voor de CD&V in Limburg en een grote winst voor het Vlaams Belang. 'Dat is natuurlijk niet aangenaam, dat spreekt voor zich. We zien dat alle traditionele partijen erop achteruit gaan. Als politicus wil je op verkiezingsdag een plus zien voor je partijnaam en dat is vandaag niet het geval', zo liet ze weten.

Waar precies die winst voor het Vlaams Belang aan te wijten is, is nog niet duidelijk voor de politica uit Lanaken. 'Het is nog te vroeg voor conclusies. Enkele uren geleden hadden we nog geen uitslag en nu sta ik hier al in een televisiestudio maar we zien dat het inderdaad één groot blok is dat wint. De verruwing en de verrechtsing in de taal van bepaalde andere partijen, die ook zwaar inboeten, heeft me altijd zwaar gestoord en ik denk dat we daar nu het gelag voor betalen.'

Het is nog te vroeg om in te schatten of het afscheid van Jo Vandeurzen mee een rol heeft gespeeld in het het verlies voor CD&V in Limburg. De voormalige minister kondigde onlangs zijn afscheid aan en duwde de lijst van de christendemocraten in Limburg. 'Het is nog te vroeg om daar uitspraken over te doen omdat we nog over geen enkele voorkeurstem beschikken. Maar hij stond op onze lijst en heeft ontzettend goed werk geleverd. Daaraan zal het zeker niet gelegen hebben.'

Hoewel er verschillende stemmen opgaan om het cordon sanitaire voor het Vlaams Belang op te heffen is Jans daar geen voorstander van. 'Dat kan blijven bestaan wat mij betreft. Maar het is niet aan mij om daar uitspraken over te doen.'

Trui Engels
door Trui Engels

Burgemeester Ham wil af van cordon sanitaire

Volgens Dirk De Vis (CD&V), burgemeester van de Limburgse gemeente Ham, wordt het tijd dat Wouter Beke als partijvoorzitter opstapt. Ook het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang moet voor De Vis worden opgedoekt. Dat schrijft Het Belang van Limburg. 'We hebben iemand met een meer uitgesproken profiel nodig, want de mensen willen meer duidelijkheid', zegt De Vis aan Belga.

'Ik stel vast dat wij de laatste verkiezingen nooit bij de winnaars zijn geweest, dus is het goed om iemand anders aan het stuur te krijgen. Wouter is een verstandige man en een goede schipper, maar als stuurman heeft hij de windrichting niet aangevoeld', zegt De Vis. 'We moeten kijken wie het stuur moet overnemen en meer voeling heeft met de gang van zaken. Het is hoog tijd dat we ons daarover bezinnen.'

Ook het cordon sanitaire is volgens De Vis voorbijgestreefd. 'Als zoveel mensen in Vlaanderen voor Vlaams Belang en N-VA stemmen, dan is het duidelijk dat dat de wil van de bevolking is. Dat mag je niet naast je neerleggen en denken dat het volk het niet begrepen heeft. De grootste partijen moeten dan maar een regering vormen', stelt De Vis. 'Het cordon sanitaire is ook de facto al opgedoekt, want N-VA heeft heel wat punten overgenomen. Laat Vlaams Belang maar eens besturen en dan zullen we zien wat ervan komt. Voor het overgrote deel van de beslissingen zullen ze zich ook moeten neerleggen bij wat al bestaat.'

Trui Engels
door Trui Engels

Bree: CD&V blijft de grootste

In Bree verliezen N-VA en CD&V behoorlijk in het Vlaams parlement. Ook hier is Vlaams Belang de grote winnaar, met 71 procent van de stemmen geteld.

Trui Engels
door Trui Engels

Hasselt: Vlaams Belang fors vooruit

In Hasselt verliest N-VA in het federaal parlement 8 procentpunten, Vlaams Belang gaat maar liefst 10 procentpunten vooruit. Groen en PVDA behoren ook tot de winnaars. 51 procent van de stemmen is geteld.

Trui Engels
door Trui Engels

Groen is grote winnaar bij de Limburgers in het buitenland

Groen haalt +9,76 procentpunten en behaalt tot 22,05 procent, terwijl Vlaams Belang 5,22 procentpunten wint tot 10,76 procent. Open VLD (18,17 procent, -2,08), N-VA (17,46 procent, -6,88), CD&V (14,81 procent, -3,26) en SP.A (11,46 procent, -2,75) verliezen.

Trui Engels
door Trui Engels

OVERZICHT: N-VA blijft de grootste partij in de Kamer

Met meer dan een kwart van de bureaus geteld blijft de N-VA de grootste partij in de Kamer in de kieskring Limburg. N-VA, aangevoerd door Zuhal Demir, laat voorlopig wel een verlies van 7,45 procentpunten optekenen. Vlaams Belang wipt met een winst van 13,4 procentpunten over de CD&V van Wouter Beke naar de tweede plaats. Vlaams Belang haalt zowat 19,5 procent. CD&V verliest bijna 5 procentpunten en komt op 17,7 procent. De SP.A van Meryame Kitir verliest 4,2 procentpunten en komt op 13,54 procent. Open VLD verliest 1,5 procentpunten en komt onder de 11 procent.

Winst is er voor Groen (+1,38), dat op 7,38 procent zou komen. Winst is er ook voor PVDA, dat 3,4 procentpunten wint en op 6 procent komt.

Trui Engels
door Trui Engels

PVDA hoopt op tweede zetel

PVDA zit volgens de eerste uitslagen in Limburg voorlopig boven de kiesdrempel. Kim De Witte, lijsttrekker voor het Vlaams parlement, hoopt op een tweede zetel in Limburg. 'Ik denk dat de N-VA een pandoering gaat krijgen en de regeringspartijen afgestraft gaan worden', zegt De Witte aan Belga.

PVDA ligt in de eerste uitslagen boven de kiesdrempel. 'We gaan zien wat de realiteit is. Vaak zijn we overpeild, maar veel mensen zeiden dat we gelijk hebben. Die kiesdrempel is natuurlijk enorm hoog, dat is niet rechtvaardig in ons kiesstelsel', reageert De Witte. 'Wij gaan in ieder geval een feestje bouwen als we in Antwerpen doorbreken. Als het ook nog eens in Limburg lukt, zijn we superblij.'

Trui Engels
door Trui Engels

Hasselt: N-VA verliest 8 procentpunten

Met zowat een tiende van de bureaus geteld voor de Kamer blijft N-VA de grootste partij in het kanton Hasselt met 26,7 procent, wat wel een verlies is van bijna 8 procentpunten. Vlaams Belang wint er meer dan 10 procentpunten en komt op 15,8 procent.

CD&V verliest bijna 4 procentpunten en komt op net geen 15 procent, SP.A verliest 5,2 procentpunten en komt op 11,8 procent.

Winst is er voor Open VLD (+1,4 procentpunten tot 13,4 procent) en Groen (+ 1,7 procentpunten) dat ongeveer 10 procent haalt. PVDA wint ruim 4 procentpunten en komt op 6,65 procent.

Trui Engels
door Trui Engels

Beringen (10/96): Vlaams Belang wint fors, N-VA verliest

In Beringen wint Vlaams Belang 10 procentpunten voor de Kamer. N-VA blijft de grootste partij maar verliest 11,3 punten. CD&V haalt in het kanton van voorzitter Wouter Beke nog 16 procent, een verlies van 4 procentpunten. Open VLD haalt 8,1 procent. PVDA haalt de kiesdrempel, Groen stijgt met 1,6 procentpunten tot 7,33 procent.

Van de 96 stembureaus werden er al 10 geteld.

Trui Engels
door Trui Engels

Sint-Truiden (1/45): Vlaams Belang wint 20,5 procentpunten

De eerste Kamerresultaten in Sint-Truiden bevestigen de tendens die elders in Vlaanderen te noteren valt: Vlaams Belang wint 20,5 procentpunten en N-VA gaat er met 14,5 procentpunten op achteruit.

De grootste partij in de Limburgse stad is SP.A met 31 procent (+9). Vlaams Belang staat tweede met 25,3 procent, gevolgd door Open VLD met 14,7 procent. N-VA staat voorlopig pas vierde met 14,6 procent. Ook CD&V boekt voorlopig fors verlies en daalt met 11,8 procentpunten naar 9,2 procent. Groen haalt net de kiesdrempel.

Patrick Dewael: 'Houd er een goed gevoel aan over'

De Limburgse lijsttrekker van Open VLD voor de Kamer, Patrick Dewael, heeft er naar eigen zeggen een intense campagne opzitten.

'We hebben goede reacties gekregen en ik heb er wel een goed gevoel aan overgehouden', zegt hij. 'Mensen zijn bekommerd om de koopkracht en het goed draaien van de economie. Daar hebben we op ingezet in de vorige legislatuur. De jobs zijn gecreëerd en we moeten zorgen dat we die jobs kunnen invullen. Dus zorgen dat mensen ook effectief aan de slag gaan, de werkzaamheid van Nederland trachten te bereiken. Wij hebben 70 procent van mensen die werken, in Nederland is dat 80 procent. Als we dat bereiken is de begroting op orde.'

Patrick Dewael wil nog niet in zijn kaarten laten kijken vooraleer de uitslag bekend is, maar hij zegt wel dat hij het belangrijk vindt dat het beleid van de afgelopen jaren voort kan worden gezet.

'Dus geen terugkeer op bepaalde maatregelen', stelt Dewael. 'Ik hoor dat sommige partijen, zoals bijvoorbeeld Ecolo, een werkweek van 32 uur willen met behoud van loon. Dan prijst België zichzelf uit de markt en dan gaat dat jobs kosten. Dat soort van dingen willen we niet. Het is de inhoud die belangrijk is. Voor de rest heb ik geen veto's of exclusieves. We zeggen wel duidelijk dat extreemrechts of extreemlinks voor ons geen opties zijn.'

Trui Engels
door Trui Engels

Tongeren (1/30): Open VLD gaat sterk vooruit, N-VA verliest

In Tongeren boekt N-VA in de Kamer fors verlies en gaat Open VLD sterk vooruit. Op basis van een van de 30 stembureaus verliest N-VA 12,4 procentpunten om uit te komen op 11,9 procent. Open VLD wint 14,2 procentpunten en springt naar 33,9 procent. CD&V en SP.A komen uit op zowat 18,5 procent. Vlaams Belang blijft zowat status quo op 6,8 procent en PVDA haalt nipt de kiesdrempel, net als Groen.

Federaal parlement

Open VLD 33,9

SP.A 18,5

CD&V 18,5

N-VA 11,9

Vlaams Belang 6,8

Groen 5,1

PVDA 5,1

Vlaams parlement

Open VLD 32,8 procent

CD&V 22,4 procent

N-VA 15,5 procent

SP.A 12,1 procent

Vlaams Belang 8,6 procent

Groen 5,2 procent

PVDA 3,5 procent

Zuhal Demir: 'Het was een zware campagne'

'We hebben zowel op federaal als Vlaams niveau een aantal hervormingen doorgevoerd, maar we zijn er nog niet', zegt Zuhal Demir, N-VA-lijsttrekker voor de Kamer in Limburg. 'We moeten vooruitgaan maar ik ben wel hoopvol voor de toekomst en de volgende generatie.'

Demir bracht vergezeld door haar dochter en man haar stem uit.

'Het was een zware campagne maar al bij al wel een goede. Ik denk dat er toch een aantal kernpunten aan bod zijn gekomen, zoals onderwijs, waar de lat weer hoger moet liggen en leerkrachten weer les moeten geven', aldus Demir, die ook de laagste pensioenen die weer omhoog moeten en een strenger migratiebeleid aanhaalde.

Wordt Vlaams Belang grote winnaar?

Uit een peiling in opdracht van Het Belang van Limburg blijkt dat N-VA in Limburg moet vrezen voor zwaar electoraal verlies. Op federaal niveau verliest de partij een kwart van haar kiezers (-8,4 procentpunten). N-VA blijft wel nipt de grootste partij in Limburg, maar zou met een score van 23 procent twee van haar vijf kamerzetels verliezen.

CD&V houdt opvallend goed stand in deze provincie. Licht verlies, maar met 22,2 procent houden ze N-VA wel in zicht. In de eigen provincie doet CD&V-voorzitter Wouter Beke wat zijn partij in Vlaanderen niet kan: boven de grens van 20 procent stijgen (en daar blijven), en wedijveren met de N-VA om de koppositie.

Na de dramatische uitslag in 2014 wint Vlaams Belang maar liefst 8,2 procentpunten. Met 14,3 procent worden ze de op twee na grootste partij in Limburg. En dat in een provincie waar VB niet kan terugvallen op politieke vedetten als lijsttrekkers: in de Kamer is het oud-Kamerlid Annick Ponthier (zij zat al tussen 2009 en 2014 in de Kamer) en voor het Vlaams Parlement Chris Janssens, een bezig Vlaams volksvertegenwoordiger maar geen naam zoals Filip Dewinter, Tom Van Grieken of nieuwkomer Dries Van Langenhove.

SP.A strandt op plaats vier, met 14,2 procent. Dat is een achteruitgang van 3,5 procentpunten in vergelijking met vijf jaar geleden, maar de daling is niet zo dramatisch als eerder voorspeld.

Plaats vijf is voor Open VLD dat 11 procent haalt, een lichte daling ten opzichte van 2014.

Groen, dat traditioneel minder sterk staat in Limburg, haalt voor het eerst sinds 1999 de drempel van 10 procent.

Uitslag Kamerverkiezingen Limburg in 2014

N-VA 31,4

CD&V 22,7

SP.A 17,7

Open VLD 12,4

Vlaams Belang 6,1

Groen 6,0

PVDA 2,6