Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Mechelen: volledige resultaten

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Bart De Wever stuurde als enige een sms'je naar Tom Van Grieken

Bart De Wever stuurde als enige voorzitter een sms'je naar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken om hem te feliciteren. Dat verklaarde de N-VA-voorzitter zopas aan VTM.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Jan Jambon (N-VA): 'Spreidstand tussen Vlaanderen en Wallonië wordt alsmaar groter'

De spreidstand tussen Vlaanderen en Wallonië wordt alsmaar groter. Dat heeft Jan Jambon (N-VA) zondagavond gezegd aan VTM. Op de vraag of hij nog steeds kandidaat-premier is voor de federale regering, antwoordde hij diplomatisch: 'Als blijkt dat we de grootste partij zijn, willen we onze verantwoordelijkheid nemen.'

'De kaarten liggen heel moeilijk: Wallonië heeft zeer links gekozen, Vlaanderen heeft een rechts signaal gegeven', aldus Jambon. 'Die spreidstand tussen beide wordt alsmaar groter.'

Over de grote verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang wist Jambon te zeggen dat hij tijdens de kiescampagne gemerkt heeft dat er veel boosheid was bij de mensen: 'Mensen die de vorige keer voor ons gestemd hebben en die veel van ons verwacht hadden, vinden dat we de verwachtingen niet ingelost hebben.'

Wat het cordon sanitaire betreft, waar Jambon naar eigen zeggen nooit een grote minnaar van geweest is, vindt de voormalige minister van Binnenlandse Zaken dat het nog te vroeg is om daarover een oordeel te vellen: 'Ik ben nooit een grote fan geweest van hun taalgebruik, het zal sowieso moeilijk worden', zei hij daarop.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Vlaams Belang trekt lijn ook door in Mechelen

Ook in Mechelen trekt de tendens van de rest van Vlaanderen zich door: Vlaams Belang boekt - met 12,66 procent van de stemmen geteld voor de Kamer - forse winst en gaat 8,44 procentpunten vooruit. De partij wordt daarmee de tweede grootste met 14,58 procent.

N-VA blijft er afgetekend de grootste met 26,67 procent, maar moet 6,69 procentpunten prijsgeven. Open VLD en Groen - met respectievelijk Bart Somers (Vlaams) en Kristof Calvo (federaal) als kopstukken met thuisbasis in Mechelen - komen uit tussen 13 en 14 procent.

Voor de liberalen is dat een lichte vooruitgang, voor de groenen 2,3 procentpunten winst.

CD&V deelt ook hier in de klappen: de partij zakt 3,32 procentpunten tot zowat 10 procent.

SP.A moet liefst 5 procentpunten prijs geven en haalt nog 11,62 procent. PVDA haalt ook hier eenvoudig de kiesdrempel met 7,64 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Analyse: De Wever erkent nederlaag, maar sluit niemand uit

Bart De Wever erkent dat N-VA de verkiezingen heeft verloren. Toch blijft de partij met kop en schouders boven de rest uitsteken. Op Vlaams niveau gaat De Wever dus beginnen met de formatie.

Opvallend genoeg sloot hij daarbij niemand uit. Uit de eerste woorden van De Wever blijkt dus dat ook het Vlaams Belang welkom is aan tafel. Hij benadrukt dat zijn partij en het Vlaams Belang geen volledige communicerende vaten zijn. Of een coalitie (of gedoogsteun) mogelijk is met Tom Van Grieken, is een ander paar mouwen.

Hij wees ook op de 'Vlaams-nationale' stem. Gecombineerd met het feit dat Franstalig België overweldigend links kiest, hint De Wever zo op het ontdooien van het communautaire, nadat het vijf jaar lang in de koelkast stak.

De geruchten over het mogelijke N-VA-voorzitterschap voor Theo Francken wanneer De Wever zou verkassen naar het Martelaarsplein, zullen ongetwijfeld luider gaan klinken nu hij een absolute Vlaams-Brabantse sterkhouder is geworden.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Kanton Antwerpen: volledige uitslag

In het kanton Antwerpen, waarin de stad Antwerpen van burgemeester Bart De Wever zit vervat, strandt N-VA uiteindelijk op een zucht van 'tram 3'. De partij haalt 29,1 procent.

Groen wordt de tweede partij met 17,4 (+3,2 procentpunten). Dan volgen Vlaams Belang met 14,2 procent (+6,4 procentpunten), PVDA met 11,5 procent, SP.A met 9,8 procent, Open VLD met 8,8 procent en CD&V met 5,6 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Nog geen enkele stem geteld in Mechelen door computerproblemen

Door een panne van het computersysteem is in het kantonhoofdkantoor in Mechelen nog geen enkele stem geteld. De voorzitters van de verschillende kiesbureaus zijn naar huis gestuurd maar moeten zich beschikbaar houden voor wanneer het euvel opgelost is. Dat verneemt Belga uit goed geplaatste bronnen.

In het kanton Mechelen kon in 79 stembureaus elektronisch worden gestemd, dat verliep vrijwel zonder problemen. Maar bij het ingeven van de usb-sticks met de resultaten, liep het mis, waardoor om 19.30u nog steeds geen enkele stem kon worden geteld. Het hele computersysteem ligt plat. 'De voorzitters zijn naar huis gestuurd maar moeten zich beschikbaar houden voor wanneer het euvel opgelost wordt', klinkt het. 'De oplossing zal dus nog niet voor meteen zijn.'

Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen waren er computerproblemen bij het doorgeven van de resultaten in Mechelen. Die konden toen wel relatief snel worden opgelost. In totaal konden 79.272 stemgerechtigden hun stem uitbrengen in het kanton Mechelen.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Tom Van Grieken reikt de hand

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) stelt zich in zijn overwinningsspeech op als een gematigde politicus. Hij vraagt zijn partijgenoten groot te zijn in de overwinning en niet neer te kijken op de verliezende partijen.

De uitspraken zijn opvallend algemeen en zouden evengoed bij een centrumpartij te horen kunnen zijn. In het licht van de 'paljas'-uitspraak van Bart De Wever (N-VA) op zaterdag, zijn de woorden des te treffender. Vlaams Belang zet zich neer als een partij waarmee te onderhandelen valt, als zijnde de vertegenwoordiger van de 'vergeten kiezer' die zijn neus ophaalt voor 'het establishment'.

In die context verwees Van Grieken naar de uitgesproken kandidaturen voor de post van premier of minister-president. Bart De Wever, Jan Jambon, Gwendolyn Rutten, Hilde Crevits: ze riepen zich uit tot expliciete kandidaat-regeringsleider. De Vlaams Belang-voorzitter stelt daartegenover dat zijn partij in de eerste plaats aan 'onze mensen' denkt.

'Dit is een zondag van de hoop', klonk het in algemene termen. Van een zwarte zondag is geen sprake, aldus Van Grieken. Vlaams Belang reikt duidelijk de hand naar de andere partijen en wil korte metten maken met het cordon sanitaire.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Sihame El Kaouakibi (Open VLD): 'Niet met Vlaams Belang in een coalitie'

Als het Vlaams Belang in een meerderheid belandt, moet Open VLD in de oppositie gaan zetelen. Dat heeft Open VLD-politica Sihame El Kaouakibi, tweede op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement, laten verstaan in een interview met VRT.

De forse opkomst van het Vlaams Belang doet sommigen twijfelen aan het cordon sanitaire. Ook bij Open VLD gaan hier en daar stemmen op om dat cordon ter discussie te stellen.

Maar Sihame El Kaouakibi sluit een samenwerking met het Vlaams Belang uit. 'We gaan niet met het Vlaams Belang in een meerderheid zitten', zegt ze. Volgens El Kaouakibi moeten er 'lessen getrokken' worden uit de uitslag. 'Ik denk dat het te vroeg is om analyses te maken, maar je ziet wel dat er veel stemmen naar Vlaams Belang gaan. Heel veel jonge mensen kiezen voor de "Driesjes" van vandaag', klonk het.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Een nieuwe tussenstand

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

N-VA ver van 'tram 3'

Zoals het er nu naar uitziet, haalt N-VA enkel in de provincie Antwerpen de drempel van 30 procent, de beoogde uitslag van voorzitter Bart De Wever.

In de provincie Antwerpen haalt N-VA volgens gedeeltelijke resultaten 32,3 procent. Elders in Vlaanderen schommelt de partij tussen 20 en 26,5 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Dewinter als held onthaald

'Dit is geen zwarte maar een witte zondag. De kiezer heeft gesproken, luister er nu eens naar.' Dat waren de eerste woorden van Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter bij VTM nadat steeds duidelijker wordt dat zijn partij de grote winnaar van de verkiezingen wordt in Vlaanderen.

Op de vraag of er nu al sprake kan zijn van het openbreken van het cordon sanitaire, zoals onder meer Luk Van Biesen (Open VLD) als mogelijkheid bepleitte, antwoordde Dewinter dat het nog te vroeg is om daar uitspraken over te doen: 'Onze voorzitter Tom Van Grieken zal dat doen maar ik reken op een coalitie van moedige mensen bij andere partijen om het cordon open te breken.'

'De andere partijen hebben vandaag zwarte sneeuw gezien. De jongere generatie van onze partij heeft het na de nederlaag vijf jaar geleden goed gedaan, ik heb daar geen problemen mee', aldus Dewinter. 'Het is nu aan onze voorzitter Tom Van Grieken om gesprekken te voeren, een breekpuntennota naar voren te schuiven, enzovoort.'

Vervolgens werd Dewinter als een held onthaald door de militanten op de partijbijeenkomst in Hotel Den Berg in Londerzeel.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Peter Mertens (PVDA) is enorm blij met resultaten

'Wij zijn de tweede winnaar van deze verkiezingen'. Op die manier sprak een doltevreden PVDA-voorzitter Peter Mertens zijn achterban toe, nu is gebleken dat de extreemlinkse partij op verschillende plaatsen de kiesdrempel haalt en zowel vertegenwoordigers naar de Kamer en het Vlaams parlement mag afvaardigen.

Mertens ziet PVDA en Vlaams Belang als de twee winnaars van de verkiezingen. De grote vooruitgang van Vlaams Belang noemde hij een 'smet op deze dag'. Mertens onderstreepte wel dat Vlaams Belang twintig keer meer media-aandacht heeft gekregen tijdens deze campagne.

Bovendien noemde hij zijn partij het echte sociaal alternatief, in plaats van Vlaams Belang. 'Als alle klassieke partijen klappen krijgen, dan is dat een oorverdovend signaal', vindt Mertens. 'De politiek is er om de mensen te dienen, niet om zichzelf te dienen. Ze zitten met 'de peut'', citeerde hij zijn populaire partijgenoot Raoul Hedebouw.

Mertens benadrukte dat zijn partij verschillende thema's op de agenda heeft geplaatst. 'Wij zullen nog veel meer de locomotief op links zijn', beloofde Mertens.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Kanton Antwerpen: N-VA net onder 30 procent

Met 180 van de 398 kiesbureaus geteld in het kanton Antwerpen duikt N-VA net onder de 30 procent. Groen stijgt tot 16,4 procent, Vlaams Belang 13,6 procent, PVDA tot 12,7 procent, SP.A 9,6 procent, Open VLD 9 procent en CD&V sluit de rangen met 5,5 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Dewinter: video

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Kamer: kieskring Antwerpen - Vlaams Belang tweede partij na N-VA - groene golf blijft uit

De federale verkiezingen in de kieskring Antwerpen draaien uit op forse winst voor Vlaams Belang. Met een kwart van de bureaus geteld stijgt de partij van Tom Van Grieken er met 11,3 procentpunten naar 18,3 procent, goed voor de tweede plaats. N-VA blijft er de grootste, ondanks een verlies van 6,6 procentpunten. Groen, de lijst van Kristof Calvo, wint nauwelijks 0,67 procentpunten en komt op 10,5 procent.

Open VLD blijft stabiel op iets meer dan 10 procent, CD&V verliest meer dan 5 procentpunten (11 procent) en SP.A is met een verlies van 4 procentpunten nog goed voor 7,5 procent.

PVDA zou met een winst van 2,6 procentpunten uitkomen op 7,1 procent, net onder SP.A.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Gerolf Annemans: 'Cordon is gedoemd om te verdwijnen'

BelgaImage
© BelgaImage

Europees lijsttrekker Gerolf Annemans (Vlaams Belang) zegt aan VTM dat het cordon sanitaire 'gedoemd is te verdwijnen'. 'De nieuwe generatie zal dat oplossen', aldus ouderdomsdeken Annemans.

Voor het overige wil hij 'de vreugdespeech aan Tom Van Grieken laten', de VB-voorzitter die hij prijst. 'De partij heeft een spectaculaire verjonging doorgevoerd en daarvoor worden we nu beloond.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Vlaams Parlement: eerste zetelprognose is binnen

In de kieskring Antwerpen zou N-VA 3 zetels verliezen maar nog steeds de meeste zetels binnenhalen. VB wordt de tweede partij met 6 zetels, een winst van 4 zetels. Groen zou slechts 1 zetel winnen.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Eerste resultaten stad Antwerpen

N-VA daalt volgens de eerste resultaten in het kanton Antwerpen tot net onder de 30 procent, een daling met ruim 4 procentpunten.

Fors verlies is er bij SP.A, dat 7,35 procentpunten moet prijsgeven en op 9,11 procent uitkomt. Vlaams Belang krijgt er 5 procentpunten bij en staat op 12,72 procent. CD&V daalt 3,14 procentpunten en komt nipt boven de kiesdrempel uit.

Groen krijgt er 3 procentpunten bij om op 16,85 procent uit te komen. PVDA wint 3,68 procentpunten en haalt 12,53 procent. Open VLD boekt lichte winst en staat op 9,55 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

N-VA daalt volgens eerste cijfers tot onder 30 procent in kanton Antwerpen

Eric de Mildt
© Eric de Mildt

N-VA daalt volgens de eerste resultaten in het kanton Antwerpen tot net onder de 30 procent, een daling met ruim 4 procentpunten.

Fors verlies is er bij SP.A, dat 7,35 procentpunten moet prijsgeven en op 9,11 procent uitkomt. Vlaams Belang krijgt er 5 procentpunten bij en staat op 12,72 procent. CD&V daalt 3,14 procentpunten en komt nipt boven de kiesdrempel uit.

Groen krijgt er 3 procentpunten bij om op 16,85 procent uit te komen. PVDA wint 3,68 procentpunten en haalt 12,53 procent. Open VLD boekt lichte winst en staat op 9,55 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Geen groene golf, wel integendeel

De voorlopige uitslagen tonen ook allesbehalve een groene golf in de provincie Antwerpen, toch de thuisplaats van kopstukken Meyrem Almaci en Kristof Calvo. Met 9,7 procent gaan ze zelfs licht achteruit. Al moeten de resultaten uit de stad Antwerpen nog echt beginnen binnenstromen.

Belga
© Belga
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

N-VA met kop en schouders de grootste, Vlaams Belang achtervolgt

Uit de voorlopige uitslagen van de provincie Antwerpen blijkt dat N-VA verliest, maar de grootste blijft met 32,7 procent. Vlaams Belang wordt met voorsprong de tweede partij met 19,2 procent en laat de derde, CD&V (12,3 procent), ver achter zich. PVDA haalt met 6,3 procent de kiesdrempel.

Opvallend: volgens de eerste uitslagen halen N-VA en VB samen meer dan 50 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Overzicht

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Antwerpen: 50 bureaus geteld

Met 50 bureaus geteld, blijft N-VA met 33,9 procent de grootste in Antwerpen. Vlaams Belang maakt een sprong naar bijna 21 procent.
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Kanton Boom: opnieuw een gelijkaardig patroon

Volgens voorlopige resultaten uit het kanton Boom blijkt dat N-VA de grootste blijft met 28 procent, een verlies van 11 procentpunten. Vlaams Belang wordt de tweede partij met 22,5 procent, een winst van 14,6 procentpunten.

PVDA haalt de kiesdrempel met 8,3 procent, Groen blijft stabiel op 8,2 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Dewinter ziet 'Witte Zondag'

'Het ziet er goed uit.' Zo reageert Vlaams belang-kopstuk Filip Dewinter op VRT op de eerste voorlopige uitslagen van de verkiezingen. 'Vandaag moet het cordon sanitaire breken', aldus Dewinter. 'Ik hoop dat men niet terug de kiezer negeert.'

Dewinter geeft toe verrast te zijn door de cijfers, maar heeft niettemin een 'déjà-vu' naar de resultaten van 1991 en 2004. 'Het gaat dezelfde richting uit.' Het Antwerpse kopstuk heeft het over een 'Witte Zondag', 'maar de andere partijen gaan zwarte sneeuw zien.'

Als verklaring voor de cijfers geeft Dewinter aan dat 'de mensen zich in de steek gelaten voelen.' Hij deelt daarbij een tik uit aan N-VA. 'De N-VA heeft geprobeerd ons te kopiëren, maar heeft vooral niet gerealiseerd wat ze hebben beloofd.'

Belga Image
© Belga Image
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Kanton Brecht: zelfde patroon

Uit een voorlopige uitslag van het kanton Brecht blijkt dat N-VA 37,6 procent haalt (een verlies van 6,1 procentpunten). Vlaams Belang wordt de tweede partij met 24,3 procent, een winst van 17,1 procentpunten. Groen verliest zo'n 2 procentpunten en strandt op 5,5 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Kanton Kontich: N-VA 40 procent, VB 10 procent erbij

Uit een voorlopige uitslag van het kanton Kontich blijkt dat N-VA 39,9 procent haalt, een verlies van 4,6 procentpunten.

Het Vlaams Belang haalt 15,2 procent en stijgt zo bijna 10 procentpunten. Groen verliest 2,1 procentpunten en strandt op 9,9 procent.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Van Grieken reageert (kort)

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft bij VTM voor het eerst summier gereageerd op de eerste resultaten. 'Beter een goede start dan een slechte start', klinkt het bij de Schotenaar.

Belga Image
© Belga Image
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Voorlopig nog wachten op uitslagen

De eerste uitslagen komen vooral uit Limburg en West-Vlaanderen. Het is - op Heist-op-den-Berg na - nog even wachten op meer resultaten uit de grootste provincie.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Almaci: 'Hopen dat democratische partijen voldoende vooruitgaan'

'Laat ons hopen dat de andere democratische partijen ook voldoende vooruitgaan.' Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci bij VTM in een reactie op de eerste uitslagen.

'Ik heb de verruwing in deze campagne gezien en de frustratie op straat gevoeld', zegt Almaci. 'Wij hebben daar een positief verhaal tegenover geplaatst.'

De winst voor Groen lijkt op het eerste zicht ietwat onder de verwachtingen te blijven. 'Maar elke winst ten opzichte van 2014 is fantastisch', zegt ze.

Belga
© Belga
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Eerste resultaat binnen: gigantische vooruitgang Vlaams Belang

Het eerste resultaat is binnen, bericht VTM. Met 7 procent van de stemmen geteld in Heist-op-den-Berg lijkt het Vlaams Belang een monstercore neer te zetten.

Voor de Kamerverkiezingen wint de partij 14 procentpunten en strandt het op 21,2 procent. N-VA blijft de grootste met 26,9 procent, maar verliest 11,3 procentpunten.

Overzicht: N-VA 26,9 procent, CD&V 11,0, SP.A 10,7, Open VLD 14,0, Groen 9,8, Vlaams Belang 21,2, PVDA 6,4 (Heist-op-den-Berg, VTM).

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

SP.A-voorzitter John Crombez over ambities Jinnih Beels: 'Niet onlogisch'

SP.A-voorzitter John Crombez heeft bij VRT gereageerd op de ambities van partijgenote Jinnih Beels om de burgemeesterssjerp van Bart De Wever over te nemen wanneer hij naar het Martelaarsplein zou trekken. 'Het is niet onlogisch dat ze dat vraagt als schepen met het tweede meeste aantal stemmen', zegt de Oostendenaar.

Hij voegt er wel in een keer aan toe dat het 'vandaag geen punt is'.

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Jinnih Beels stelt zich kandidaat voor sjerp, bitse reacties zijn haar deel

Antwerps schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (SP.A), die lijsttrekker was voor haar partij bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen, is kandidaat om burgemeester te worden als Bart De Wever (N-VA) zijn sjerp zou neerleggen om Vlaams minister-president te worden. Dat heeft ze verklaard aan VTM en in een reactie aan Belga laat ze weten dat ze de post weliswaar niet opeist, maar er wel gesprekken over wil voeren met de rest van het stadsbestuur.

De Wever verklaarde in de loop van de campagne dat hij als Vlaams lijsttrekker voor N-VA in Antwerpen kandidaat is om minister-president te worden van de volgende Vlaamse regering, als de kiezer dat toelaat. Hij zou dan wel zijn burgemeesterschap moeten afstaan. Dat veroorzaakt klaarblijkelijk ongerustheid bij coalitiepartner SP.A.

'Wij zijn er niet gerust in', zegt Beels aan Belga. 'Als het inderdaad zo zou zijn dat meneer De Wever minister-president wordt, kan voor ons niet zomaar gelijk wie burgemeester worden. Het moet een verbindingsfiguur zijn, zoals het bestuursakkoord het zegt.'

In principe zou een andere N-VA'er de sjerp krijgen als De Wever zijn plaats afstaat, maar dat is volgens Beels nog geen uitgemaakte zaak. 'Het is niet aan ons om nu te gaan zeggen wie bij N-VA daar eventueel geschikt voor is, maar het zal in ieder geval besproken moeten worden', stelt ze. 'Zelf ben ik alvast kandidaat, dat is logisch, ik voel een verantwoordelijkheid naar alle Antwerpenaars om de Grote Verbinding verder uit te voeren.'

Beels benadrukt dat de kwestie nog niet werd besproken met N-VA.

BelgaImage
© BelgaImage
Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

De Wever en Open VLD reageren op Beels

Bart De Wever reageerde bij VTM en VRT gepikeerd op de uitspraken van zijn schepen. 'Met alle Chinezen, maar niet met den deze, zo zeggen ze dat inderdaad in Antwerpen, en ik ben geen Chinees', aldus De Wever. 'De krachtsverhoudingen waren duidelijk bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wat mij betreft kan ze het burgemeesterschap vergeten.'

De Wever liet nog optekenen dat hij in de uitspraken en de timing ervan 'een politieke zet' ziet en dat hij dat 'niet netjes' vindt. Hij bevestigde wel dat de kwestie nog niet besproken is binnen het stadsbestuur.

Ook Open VLD reageert afwijzend op de kandidatuur van Beels. 'Claimen van burgemeesterssjerp is ongepast', zegt Philippe De Backer, die lijsttrekker was voor de liberalen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. 'In Antwerpen stapten we niet in een coalitie met een rooie burgemeester. De liberalen zijn op inhoud in deze coalitie gegaan. We zijn altijd logisch en consequent geweest en zullen ook zo blijven handelen.'