Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Youth for Climate noemt uitslag 'teleurstelling' en 'reden tot ongerustheid'

De boodschap van Youth for Climate is niet overal in het land duidelijk gehoord, wat een 'teleurstelling' is, maar ook 'een reden tot ongerustheid omdat we weinig tijd hebben om te starten met de noodzakelijke overgang naar een koolstofvrije samenleving'. Dat schrijft het platform maandagavond in een mededeling.

'Onze boodschap om de klimaatcrisis in het middelpunt van de aandacht van de politici te zetten, is niet overal gehoord. De verkiezingsresultaten in Wallonië en Brussel doen vermoeden dat er een mogelijkheid is om coalities te vormen die gevoelig zijn voor de klimaatvraagstukken. Dat is niet het geval in Vlaanderen, waar partijen die geen prioriteit geven aan klimaatverandering de verkiezingen hebben gewonnen', luidt het.

De beweging ziet niettemin hoop op Europees niveau. Op dat niveau is 'de boodschap duidelijk gehoord en vertaald in de verkiezingsresultaten'. 'Het is des te belangrijker dat het Europees Parlement een belangrijk orgaan blijft om de transitie te starten en te leiden en om meer ambitieuze klimaatdoelen te stellen.'

De organisatie zal na de examenperiode verder gaan met haar acties.

Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change, een organisatie van de Verenigde Naties, resten er nog minder dan 12 jaar om onomkeerbare klimaatverstoringen te vermijden en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Tom Van Grieken: 'Wordt eerste keer dat ik De Wever meer dan twee minuten spreek'

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was maandagavond een opvallende gast in de Vier-talkshow Gert Late Night en blikte er kort vooruit op het komende gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

'Het wordt de eerste keer dat ik De Wever langer dan twee minuten spreek onder vier ogen', zegt hij. Over eventuele breekpunten wilde Van Grieken het niet hebben, al erkende hij wel dat het achterwege laten van de door zijn partij voorgestelde immigratiestop 'moeilijk' zou zijn.

Ook over het feit dat figuren als Filip Dewinter of Dries Van Langenhove moeilijk zouden liggen bij N-VA gaf Van Grieken geen uitsluitsel. 'Filip Dewinter heeft zelf al aangegeven een stap opzij te zetten als hij een struikelblok vormt', zei hij wel. 'Voor de rest is dat puur hypothetisch.'

Zijn terughoudendheid om grote verklaringen af te leggen kadert volgens Van Grieken in de keuze om niet bewust in de oppositie te gaan, maar eventuele onderhandelingen volop een kans te geven. 'Er was niet veel mis met het oude Vlaams Belang, maar als er een verschil is, is het wel dat ik me niet wentel in een oppositierol', zegt hij. 'Ik kies daarmee niet voor de makkelijkste weg.'

Van Grieken was de eerste Vlaams Belanger die bij Gert Late Night mocht opdraven. Presentator Gert Verhulst had onlangs nog aangegeven tegen een cordon sanitaire te zijn in zijn programma en VB-kopstuk Filip Dewinter hengelde daarop vergeefs naar een uitnodiging. Na de verkiezingsoverwinning van zondag was er dus wel plaats voor Van Grieken - en trouwens ook voor Vlaams PVDA-lijsttrekker in Antwerpen Jos D'Haese.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Formatiegesprekken in Duitstalige Gemeenschap gaan van start

De onderhandelingen om een meerderheid te vormen in de Duitstalige Gemeenschap zijn maandag begonnen, zoals minister-president Oliver Paasch zondag had aangekondigd.

Met zes zetels en 23,33 procent van de stemmen is de ProDG, de partij van de minister-president, aan zet. Maandag zijn de gesprekken met 'de favoriete partners', namelijk de socialisten van SP en de liberalen van PFF, gestart. De drie partijen vormen ook de huidige coalitie in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap en Paasch zei zondag al dat hij die graag wil verderzetten.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

An Christiaens (CD&V) geraakte vanop de derde plaats in Limburg niet herverkozen voor het Vlaams parlement. 'Ik ben eerste schepen in Tongeren, dus ik werk daar verder. Ik ga de komende maanden bekijken wat ik verder ga doen. Ik heb uiteraard mijn engagement binnen de partij, maar vijf jaar is lang', zegt Christiaens aan Belga.

'Het was een onverwachte uitslag, zowel algemeen als voor Limburg. We hadden een heel goede peiling in Het Belang van Limburg, maar dat bleek totaal niet overeen te stemmen met de werkelijkheid. Die realiteit is voor mij dat mijn zetel verloren ging aan het Vlaams Belang', stelt Christiaens.

Zowel voor Christiaens zelf als voor CD&V is de toekomst nog onzeker. 'In de politiek is het altijd onzeker, maar gelet op de peilingen die er zo kort voor verkiezingen waren, was dit het scenario waar weinigen - ik alleszins niet - rekening mee gehouden hadden', legt Christiaens uit. 'Uiteraard moet er een analyse gemaakt worden, want dit was iets wat niemand verwacht had. We moeten minstens herbronnen en kijken welke richting we met de partij uitgaan. Dat moet in alle sereniteit en zonder overhaaste beslissingen kunnen gebeuren.'

Christiaens voelde tijdens de campagne niet dat het Vlaams Belang zo zou groeien. 'Dat was eigenlijk veel minder dan ik op voorhand bij de start van de campagne had verwacht. Ik ben veel op markten geweest en dat heb ik zeker niet aangevoeld', vertelt Christiaens. 'Het thema migratie kwam weinig ter sprake, maar ik merkte wel nog veel onbeslistheid bij de mensen, zelfs de dag voor de verkiezingen. Die mensen hebben duidelijk voor extreemrechts gekozen. Ik heb er geen verklaring voor.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Veli Yüksel (Open Vld) blijft gemeenteraadslid in Gent

In Gent blijft Veli Yüksel (Open Vld) gemeenteraadslid. Dat bevestigt hij aan Belga. Het federaal parlementslid stapte in maart over van CD&V naar Open Vld maar raakte niet herkozen.

Na zijn vertrek bij CD&V hield Yüksel zijn zitje in de Gentse gemeenteraad en ging hij zetelen als onafhankelijke. Dat tot grote onvrede bij CD&V, die in Gent met Open Vld bestuurt. Yüksel zetelde van 2009 tot 2014 in het Vlaams parlement en sinds 2014 in het federaal parlement, maar hij raakte vorige zondag niet verkozen. Hij blijft voorlopig wel nog gemeenteraadslid in de Oost-Vlaamse stad.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Open ruimte is cruciaal om gevolgen klimaatverandering op te vangen'

'Welke paden zullen de nieuwe coalities bewandelen om de files, het verlies aan open ruimte, de bevoorradingszekerheid en het klimaat aan te pakken', vraagt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu na de verkiezingen van 26 mei.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Koning praat dinsdagvoormiddag met groene partijen

Koning Filip zet dinsdag zijn consultatieronde voort met het oog op de vorming van een federale regering. Dinsdagvoormiddag ziet hij achtereenvolgens de voorzitters van Ecolo en Groen. Maandag had de koning al een gesprek met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

De leiding van Ecolo wordt dinsdagmorgen om 9.30 uur op het paleis verwacht. Een uur later is het dan de beurt aan Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Luk Van Biesen was voorbereid op afscheid

Luk Van Biesen neemt afscheid van de nationale politiek na het verlies van zijn zitje in de Kamer voor Open Vld. "Gelukkig was ik hier mentaal op voorbereid", zegt het liberale boegbeeld uit Zemst.

Open Vld haalde in de kieskring Vlaams-Brabant drie zetels voor de Kamer, één minder ten opzichte van 2014. De liberale partij verloor 62.000 stemmen. "Vanop de vijfde plaats wist ik natuurlijk dat het na deze verkiezingen voorbij kon zijn", stelt Van Biesen. "Dit betekent het einde van mijn nationaal politiek mandaat, na vijftien jaar. Dat vind ik natuurlijk wel jammer."

Van Biesen betreurt het niet dat hij zondag als een van de eersten het cordon sanitaire rond Vlaams Belang in vraag stelde. "Daarmee heb ik niet gezegd dat Open Vld in zee zou moeten gaan met Vlaams Belang. Dat is een andere zaak." Van Biesen blijft actief binnen de partijwerking van Open Vld in Halle-Vilvoorde.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Siegfried Bracke: 'Dit is niet het scenario van mijn dromen'

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) omschrijft de uitslag van de voorbije verkiezingen als "niet het scenario van mijn dromen". De Oost-Vlaamse lijstduwer haalde meer dan 13.000 stemmen, maar is niet verkozen in het federaal parlement. Over zijn politieke toekomst heeft Bracke nog geen beslissing genomen. "Ik ben helemaal zen", klinkt het.

De Oost-Vlaamse N-VA'er werd in oktober nog verkozen in Gent maar zal de gemeenteraad daar maandagavond niet bijwonen. De Oost-Vlaamse lijstduwer wil zich de komende dagen bekommeren over zijn parlementair personeel. Over zijn eigen carrière heeft Bracke nog geen beslissing genomen. "Ik bevind me in de luxueuze situatie waarbij ik alles kan bekijken", klinkt het.

De 66-jarige Bracke lijkt evenwel niet geïnteresseerd om op pensioen te gaan. "Niet getreurd, we'll meet again", twittert hij maandag, zonder zijn ambitie toe te lichten. Bracke zou benaderd zijn om te spreken over een comeback in de media, maar zegt maandagavond telefonisch dat 'hoogstwaarschijnlijk' niet te zullen doen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Peiling VTM Nieuws: 'Van meerderheid Vlamingen mag cordon sanitaire weg'

Van 65 procent van de Vlamingen mag Vlaams Belang, de grote overwinnaar bij de verkiezingen van zondag, mee besturen in een nieuwe regering. Dat melden Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS op basis van een peiling.

Of het cordon sanitaire verbroken moet worden is een van de vaakst gestelde vragen na de verkiezingszege van Vlaams Belang. Volgens de peiling vindt 65 procent van de Vlamingen van wel. Vier op de tien vinden zelfs dat de partij moét meebesturen. Aan de andere kant vindt 31 procent dat het cordon sanitaire behouden moet blijven.

En vier op de tien Vlamingen vinden het een slechte zaak als Vlaams Belang mee zou besturen.

Behalve de aanhangers van Vlaams Belang zelf, zijn vooral kiezers van N-VA voorstander om de partij mee te laten besturen (85 procent). Maar ook een meerderheid van CD&V- en Open Vld-kiezers (57 procent) heeft daar niets op tegen. Bij kiezers van sp.a en Groen gaat het om 41 procent.

In de peiling werd er ook gevraagd aan de Vlaams Belang-stemmer waarom hij of zij voor die partij heeft gekozen. Daarbij kwam het thema asiel en migratie het vaakst naar voren, gevolgd door onvrede over de klassieke partijen en het regeringsbeleid.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Brussel: Van den Brandt (Groen) start dinsdag gesprekken met andere partijen

Bij de Nederlandstalige partijen in Brussel is Groen, als grootste partij, aan zet voor de vorming van een nieuwe Brusselse coalitie aan Nederlandstalige kant. Elke Van den Brandt start dinsdag gesprekken met de andere partijen, met uitzondering van Vlaams Belang.

Van den Brandt zal de andere partijen zien van groot naar klein: N-VA, Open Vld, one.brussels-sp.a, CD&V, Agora en PVDA.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Koning sprak met De Wever en Di Rupo, dinsdag nieuwe consultaties

De koning had maandag zijn eerste consultaties met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. Hij sprak al met N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo. Dinsdag zijn er nieuwe consultaties gepland.

Zoals gewoonlijk was ontslagnemend premier Charles Michel de eerste die de dag na de verkiezingen op audiëntie mocht bij het staatshoofd. Ook de voorzitters van Kamer en Senaat werden ontvangen. Welke partijvoorzitters dinsdag langs gaan, is nog niet bekend. Vraag is of ook de voorzitter van Vlaams Belang op audiëntie zal mogen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

De Wever ziet dinsdag Mertens, Almaci en Crombez

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet dinsdag PVDA, Groen en sp.a met het oog op de vorming van een Vlaamse regering. Hij nodigt de Vlaamse partijen uit van klein naar groot.

De Wever zal de partijvoorzitters uitnodigen in het voorzitterschap van het Vlaams Parlement. De voorzitter van de kleinste Vlaamse partij, Peter Mertens van PVDA, is het eerst aan de beurt, om 15 uur. Om 16 uur nodigt De Wever dan Meyrem Almaci van Groen uit en een uur later John Crombez van sp.a. Wellicht gaat de consultatieronde woensdag voort. Dan zou De Wever nog Open Vld, CD&V en Vlaams Belang moeten zien.

Eindigen doet hij met zijn eigen partij N-VA. De N-VA-voorzitter kondigde maandag ook een mediastilte aan. "Om de gesprekken in alle sereniteit te laten verlopen", klonk het. N-VA boekte zondag verlies, maar blijft wel de grootste partij in Vlaanderen. Bart De Wever kondigde al snel aan het initiatief voor de regeringsvorming te zullen nemen. De Wever zei na het partijbureau van maandagmiddag "met een open vizier" naar de gesprekken te kijken. "Ik wens vandaag niets uit te sluiten", klonk het.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Peter Van Rompuy kijkt verder dan persoonlijk succes

Als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor CD&V in de kieskring Vlaams-Brabant haalde Peter Van Rompuy een persoonlijk succes. Maar hij kijkt verder dan zijn eigen zitje. "We moeten de resultaten goed onderzoeken", zegt Van Rompuy.

Van Rompuy haalde 24.974 voorkeurstemmen, goed voor de 22ste plaats op de Vlaamse ranking. Van de zes lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement in de kieskring Vlaams-Brabant haalden alleen Ben Weyts (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) meer stemmen, respectievelijk 64.640 en 44.866. "Ik ben uiteraard blij met mijn persoonlijk resultaat. Maar ik kan niet voorbij aan de slechte score van mijn partij", stelt de politicus uit Beersel. "De kiezer heeft een duidelijk signaal gestuurd. Dat moeten we ernstig nemen en we moeten er ook naar luisteren."

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Europa is nog niet dood'

Trends-redacteur Jozef Vangelder is niet pessimistisch over de toekomst van Europa. Pro-Europa is niet gestorven, het krijgt zelfs een nieuwe kans, die het nu slim moet gebruiken, stelt hij.

Jan Herregods
door Jan Herregods

MR heeft het gevoel dat het schade heeft kunnen beperken

De Franstalige liberalen van MR zijn er op alle niveaus op achteruit gegaan, maar blijven in Franstalig België wel de tweede grootste partij. Bij de partij overheerst het gevoel dat men de schade heeft kunnen beperken. De partij wacht voorlopig af, want is nergens aan zet.

"Ook al verliezen we terrein, het gaat lang niet om de rampscenario's die waren voorspeld", zo zei partijvoorzitter en ontslagnemend premier Charles Michel bij het MR-partijbureau. De Franstalige liberalen boeren op alle niveaus achteruit. Zo verliest de partij 6 van de 20 zetels in de Kamer, 5 van de 25 zetels in het Waals parlement, 5 van de 18 zetels in het Brussels parlement en 1 van de 3 zetels in het Europees parlement.

Bovendien kunnen de regeringen waarin de partij zat (federale en Waalse) niet in hun huidige samenstelling worden voortgezet. Na een felle campagne, waarin MR graag in de clinch ging met de groenen, willen de Franstalige liberalen zich "beschikbaar en constructief" opstellen voor de vorming van meerderheden. Bij de partij leeft wel de vrees dat er op regionaal vlak meerderheden zullen gevormd worden zonder hen. "We zullen zien of de dynamiek in de regio's de zaken op federaal niveau zal vergemakkelijken of bemoeilijken", aldus Michel.

Op federaal niveau lijken de zaken bijzonder moeilijk te liggen door de verschuiving naar de extremen, meent vicepremier Didier Reynders. "Ik hoop dat we voldoende redelijke politieke coalities kunnen vormen om te vermijden dat we in een institutioneel avontuur belanden. We moeten aan de slag met de inzet van de campagne: de klimaatopwarming, koopkracht, het ondersteunen van economische activiteit... Anders riskeren we het land te blokkeren", aldus Reynders.

Volgens Reynders is het eerst aan de Vlaamse partijen om zich uit te spreken. Hij wijst ook op de exclusieven die de voorbije weken zijn gesteld en plaatst de andere Franstalige partijen voor hun verantwoordelijkheid. "Als die Franstalige partijen België willen laten werken, moeten er Vlaamse partners gevonden worden..."

Jan Herregods
door Jan Herregods

MR heeft het gevoel dat het schade heeft kunnen beperken

De Franstalige liberalen van MR zijn er op alle niveaus op achteruit gegaan, maar blijven in Franstalig België wel de tweede grootste partij. Bij de partij overheerst het gevoel dat men de schade heeft kunnen beperken. De partij wacht voorlopig af, want is nergens aan zet.

"Ook al verliezen we terrein, het gaat lang niet om de rampscenario's die waren voorspeld", zo zei partijvoorzitter en ontslagnemend premier Charles Michel bij het MR-partijbureau. De Franstalige liberalen boeren op alle niveaus achteruit. Zo verliest de partij 6 van de 20 zetels in de Kamer, 5 van de 25 zetels in het Waals parlement, 5 van de 18 zetels in het Brussels parlement en 1 van de 3 zetels in het Europees parlement.

Bovendien kunnen de regeringen waarin de partij zat (federale en Waalse) niet in hun huidige samenstelling worden voortgezet. Na een felle campagne, waarin MR graag in de clinch ging met de groenen, willen de Franstalige liberalen zich "beschikbaar en constructief" opstellen voor de vorming van meerderheden. Bij de partij leeft wel de vrees dat er op regionaal vlak meerderheden zullen gevormd worden zonder hen. "We zullen zien of de dynamiek in de regio's de zaken op federaal niveau zal vergemakkelijken of bemoeilijken", aldus Michel.

Op federaal niveau lijken de zaken bijzonder moeilijk te liggen door de verschuiving naar de extremen, meent vicepremier Didier Reynders. "Ik hoop dat we voldoende redelijke politieke coalities kunnen vormen om te vermijden dat we in een institutioneel avontuur belanden. We moeten aan de slag met de inzet van de campagne: de klimaatopwarming, koopkracht, het ondersteunen van economische activiteit... Anders riskeren we het land te blokkeren", aldus Reynders.

Volgens Reynders is het eerst aan de Vlaamse partijen om zich uit te spreken. Hij wijst ook op de exclusieven die de voorbije weken zijn gesteld en plaatst de andere Franstalige partijen voor hun verantwoordelijkheid. "Als die Franstalige partijen België willen laten werken, moeten er Vlaamse partners gevonden worden..."

Jan Herregods
door Jan Herregods

'De grote verhalen van CD&V en Groen zijn als Icarussen tegen de kerktoren geknald'

Buiten de grootsteden zitten mensen met vragen waar bijna geen enkele partij een antwoord op kan formuleren, schrijft Knack Focus-redacteur Jasper Van Loy. 'De inwoners van het Vlaamse platteland vragen zich niet af of België het klimaat moet redden, wel waar hun kinderen mogen wonen.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

PVDA tevreden over stijging van 8 naar 42 parlementsleden in vijf parlementen

PVDA is één van de winnaars van de verkiezingen van zondag en zal de "authentieke stem van links" laten horen in de vijf parlementen. Dat was de boodschap van een tevreden voorzitter Peter Mertens en partijwoordvoerder Raoul Hedebouw maandag na afloop van het partijbestuur. PVDA zag het aantal parlementsleden stijgen van 8 naar 42 en is voortaan vertegenwoordigd in vijf parlementen.

Het aantal Kamerzetels is verzesvoudigd van 2 naar 12, aldus Hedebouw die de fractie ook zal leiden. "Voortaan kunnen we in alle commissies aanwezig zijn en ook over onze eigen voorstellen stemmen. Bovendien zullen we als erkende fractie aanwezig zijn in de Conferentie van Voorzitters die de werking van de Kamer bepaalt", zegt hij.

Raoul Hedebouw benadrukte dat een derde van de PVDA-kamerfractie arbeider is, zoals bijvoorbeeld vakbondsmensen Maria Vindevoghel en Gaby Colebunders. Mertens zei dat de partij op één vertegenwoordiger in het Vlaams Parlement had gerekend, "maar dat zijn er vier geworden". De fractie zal worden geleid door Jos D'haese.

In het Brussels Parlement steeg het aantal verkozenen van 4 naar 11. De fractie zal worden geleid door Françoise De Smedt. In Wallonië steeg het aantal verkozenen van 2 naar 10 terwijl de partij ook haar intrede doet in het Europees Parlement met één verkozene.

Mertens waarschuwde voor het gevaar dat de traditionele partijen na hun verkiezingsnederlaag gewoon zullen willen overgaan tot de orde van de dag. "Zondag was geen communautaire stemming of een stemming rond migratie", aldus de voorzitter. "Maar de burger heeft zijn angst voor zijn pensioen en de koopkracht willen uitdrukken. Hij heeft het signaal willen geven dat hij zich een nummer voelt, in de steek gelaten door de traditionele partijen", vervolgde hij. "De echte kloof is niet die tussen noord en zuid, maar tussen de traditionele politiek en de gewone man", vatte Peter Mertens het samen.

Voor PVDA is de sterke groei van Vlaams Belang verontrustend. Maar ook daar moeten de traditionele partijen in eigen boezem kijken, vond Mertens. "Zij hebben het klimaat en de voedingsbodem geschapen waardoor de mensen Vlaams Belang stemmen."

De voorzitter wees vooral naar N-VA: "N-VA is niet de dam tegen het Vlaams Belang die het beweerde te zijn, maar integendeel de brug naar het Vlaams Belang. Het is dan ook noodzakelijk om te kijken naar de oorzaken waarom de mensen voor het Vlaams Belang stemmen: de mensen voelen zich niet meer veilig wat hun pensioen, hun koopkracht,... betreft." Wil PVDA in een regering stappen? "We gaan ons opdringen bij de coalitieonderhandelingen", zei Raoul Hedebouw. Maar die gesprekken moeten wel over de grond van de zaak gaan. Hedebouw verwees onder meer naar het Waalse Marshallplan waarin heel wat maatregelen zitten die voor de partij onaanvaardbaar zijn.

PVDA wil enkel in een regering stappen indien er op een aantal punten een duidelijke breuk met het verleden gerealiseerd wordt. "We zullen niet meewerken aan een aanslag op de portemonnee van de burger", aldus Hedebouw. "Of kan u zich voorstellen dat we zouden meewerken aan het beknibbelen op het pensioen? We zullen de fouten niet maken die Ecolo in de jaren 90 maakte, waarna de partij door de kiezer werd afgestraft", besloot hij.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Sonja Becq verdwijnt uit de Kamer

Sonja Becq is niet herverkozen als lid van de Kamer in de kieskring Vlaams-Brabant. De politica uit Meise deelde in de malaise van haar partij CD&V.

Becq raakte ondanks ruim 10.000 voorkeurstemmen niet herverkozen vanop de derde plaats op de lijst. Haar partij CD&V verloor een zetel ten opzichte van 2014. Daarmee verdwijnt Becq na twaalf jaar uit de Kamer en deelt zo het lot van andere oudgedienden van CD&V, zoals Griet Smaers, Roel Deseyn, Stefaan Vercamer en Raf Terwingen.

Eerder was ze Vlaams volksvertegenwoordiger van 1995 tot 2004. Sonja Becq is niet verbitterd en onthoudt vooral haar realisaties. "Ik heb toch wat betekend voor de mensen. We deden stappen vooruit in het familierecht, gelijkheid van pensioenen, zorgverzekering en regelingen voor de holebi-gemeenschap."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Staatsveiligheid: 'Geen grootschalige invloedcampagne uit Rusland kunnen identificeren'

De Staatsveiligheid heeft "in dit stadium nog geen grootschalige gerichte en gecoördineerde invloedcampagne uit Rusland kunnen identificeren". Dat zegt de inlichtingendienst aan Belga.

"Onze onderzoeken tonen aan dat Rusland in staat was om een anti-Europese nationalistische golf aan te moedigen toen de verkiezingen naderden", luidt het. "Maar in dit stadium hebben we nog geen grootschalige gerichte en gecoördineerde invloedcampagne uit Rusland kunnen identificeren. De methoden voor verkeerde informatie en manipulatie van informatie zijn verfijnd."

Volgens de inlichtingendienst is het doel van Rusland "om Europa te polariseren en te verdelen door extremistische partijen te steunen", klinkt het. "Voor de Europese verkiezingen was de belangrijkste doelstelling de winst van anti-Europese partijen om meer invloed te hebben op de besluitvorming van het Europees Parlement over wat de Russen als belangrijke thema's beschouwen, zoals energie, sancties, partnerschappen met Oosterse landen, of Defensie bijvoorbeeld."

In de aanloop naar de verkiezingen organiseerde de Staatsveiligheid samen met de militaire inlichtingendienst ADIV een briefing voor de verschillende politieke partijen. Doel was om hen te wijzen op het risico van online inmenging uit het buitenland bij de verkiezingen en hen weerbaarder maken voor zo'n beïnvloeding.

Beide diensten publiceerden samen met het Centrum voor Cybersecurity ook een gids met aanbevelingen om de digitale tools die politici tijdens de campagne gebruiken, beter te beveiligen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Wouter Beke: 'Kans is klein dat ik mezelf opvolg'

CD&V-voorzitter Wouter Beke bij VTM-nieuws-journalist Jan Demeulemeester: 'De kans is klein dat ik mezelf (dit jaar) opvolg. Uitslag verkiezingen heeft me pijn gedaan.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

De Wever vat Vlaamse coalitiegesprekken dinsdag aan

N-VA-voorzitter Bart De Wever start vanaf morgen/dinsdag de gesprekken voor de Vlaamse regeringsvorming. Hij nodigt de Vlaamse partijen uit van klein naar groot. PVDA-voorzitter Peter Mertens is eerst aan de beurt.

De Wever zal de partijvoorzitters uitnodigen in het voorzitterschap van het Vlaams Parlement, laat hij weten. De kleinste Vlaamse partij, PVDA, is het eerst aan de beurt. Daarna volgen sp.a, Groen, Open Vld, CD&V en Vlaams Belang, in die volgorde.

Eindigen doet hij met zijn eigen partij N-VA, die zondag ondanks verlies opnieuw de grootste werd in Vlaanderen.

De N-VA-voorzitter voert meteen ook een mediastilte in. "Om de gesprekken in alle sereniteit te laten verlopen", klinkt het. N-VA boekte zondag verlies, maar blijft wel de grootste partij in Vlaanderen. Bart De Wever kondigde al snel aan het initiatief voor de regeringsvorming te zullen nemen.

Ook Vlaams Belang, de grote winnaar van de stembusgang, wordt uitgenodigd. De Wever zei na het partijbureau van maandagmiddag "met een open vizier" naar de gesprekken te kijken. "Ik wens vandaag niets uit te sluiten", klonk het.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Duik in de cijfers: vijf conclusies na 26 mei die aan uw aandacht zijn ontsnapt

Nu alle verkiezingsresultaten bekend zijn, loont het de moeite om in de cijfers te duiken. Knack selecteerde vijf opvallende vaststellingen voor u.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Anuna De Wever: 'Het lijkt of we terug bij af staan'

De forse winst van Vlaams Belang was ook voor Anuna De Wever een enorme verrassing. "Het lijkt of we terug bij af staan", zegt ze. Twintig weken lang kwam ze met de klimaatspijbelaars van Youth for Climate op straat voor een sterk Belgisch klimaatbeleid, maar die moeite lijkt nu tevergeefs.

"Het lijkt of we terug bij af staan en ik als jongere opnieuw moet beginnen met het overtuigen van volwassen mensen en politici van het feit dat er een existentiële crisis op ons afkomt. Dat is geen doemdenkerij", verklaart De Wever.

"Het is een probleem, want klimaat is geen prioriteit voor N-VA en Vlaams Belang en zij zijn nu net de twee grootste partijen van Vlaanderen. Gelukkig zien we dat die trend zich niet voortzet in Wallonië en Brussel", merkt De Wever op. Het afbouwen van kernenergie, minder salariswagens op de weg of het duurder maken van vliegtuigtickets zijn geen prioriteit voor de rechtse partijen in Vlaanderen.

"Het zijn partijen waar enkel migratie de prioriteit is. Dat is heel jammer, want Vlaanderen heeft ouderwets gekozen en dat is enorm slecht voor de klimaattransitie die we nodig hebben. Ik ben eigenlijk gechoqueerd, want ik had het gevoel dat we een heel sterk signaal hadden gegeven met onze generatie", zegt De Wever. "N-VA en Vlaams Belang doen gewoon aan symptoombestrijding. Als ze nu niet aan de klimaatverandering werken, dan is binnen 10 jaar de klimaatcrisis die we nu kennen maal twintig", verduidelijkt de bezielster van Youth for Climate.

Jan Herregods
door Jan Herregods

De Wever doet koning zijn boek "Over Identiteit" cadeau

N-VA-voorzitter Bart De Wever is maandagnamiddag op audiëntie bij de koning. De Wever deed het staatshoofd een exemplaar van zijn jongste boek "Over Identiteit" cadeau.

Koning Filip startte maandag consultaties voor de vorming van een nieuwe federale regering. Maandagmorgen kwam premier Charles Michel op audiëntie, later volgden de voorzitter van Kamer en Senaat. N-VA-voorzitter De Wever werd om 15 uur bij de koning verwacht. Na hem gaat ook PS-voorzitter Di Rupo langs bij de vorst.

Jan Herregods
door Jan Herregods

CdH spreekt nog geen voorkeur uit voor regeringsdeelname of oppositie

Het cdH verloor zondag ongeveer een derde van zijn verkozenen. De Franstalige christendemocraten spreken nog geen voorkeur uit voor een oppositiekuur of een eventuele regeringsdeelname. Dat bleek maandag na afloop van het partijbestuur.

"We hebben de verkiezingen verloren en moeten dan ook bescheiden zijn. We hebben geen duidelijke ambitie. Als je de resultaten bekijkt, zijn wij niet aan zet. We zijn dan ook geen vragende partij voor wat dan ook. We wachten op de initiatieven die zullen komen", luidt het bij de partij. CdH-voorzitter Maxime Prévot krijgt wel alle ruimte van zijn partijgenoten om de komende dagen en weken contacten te onderhouden met andere partijvoorzitters.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Ook meer vrouwen verkozen voor Brussels parlement

Net als voor het Vlaams en het Waals Parlement, zijn ook voor het Brussels Parlement meer vrouwen verkozen bij de verkiezingen van zondag dan vijf jaar geleden. Maar ook in Brussel is de pariteit nog niet bereikt.

Waar na de verkiezingen van 2014 36 vrouwen verkozen waren in het Brussels parlement met zijn 89 zitjes (40,4 procent), werden er nu 39 vrouwen verkozen, of 43,8 procent. Het aandeel vrouwen ligt hoger bij de Franstalige partijen (33 op 72 zitjes, of 45,8 procent) dan aan Nederlandstalige zijde (6 op 17 zetels, of 35,3 procent).

De enige zetel van CD&V is bestemd voor een vrouw, Bianca Debaets. Bij Groen gaan twee van de vier zitjes naar vrouwen (Elke Van den Brandt en Lotte Stoops).

Voorts raakte op de lijsten van One.brussels-spa, N-VA en Open Vld, die elk drie zetels veroverden in het Brussels parlement, telkens één vrouw verkozen (respectievelijk Els Rochette, Cieltje Van Achter en Carla Dejonghe). De zetel die de partijen Vlaams Belang, Agora en PVDA binnenhaalden aan Nederlandstalige zijde, gaat telkens naar een man.

Bij de Franstalige partijen Ecolo en MR werden meer vrouwen verkozen dan mannen, bij PTB en cdH evenveel. De enige zetel van DierAnimal gaat naar een vrouw. Bij DéFI en vooral PS blijven de mannelijke verkozenen in de meerderheid.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Eyskens gelooft dat CD&V in regering kan stappen zonder N-VA

Oud-premier Mark Eyskens gelooft dat CD&V deel kan uitmaken van een regering zonder N-VA. "Alles hangt af van het programma", verklaarde Eyskens maandag voor aanvang van het partijbureau van CD&V. De stelling van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de tijd voor confederalisme is aangebroken, doet hij af als larie.

Daags na de verkiezingen likt CD&V zijn wonden. Het ziet er niet naar uit dat de positie van Wouter Beke als voorzitter meteen in het gedrang komt. Later dit jaar stonden immers sowieso nieuwe voorzittersverkiezingen geprogrammeerd. Bovendien verklaarde Beke zelf al dat men binnen de partij al heeft gevraagd dat hij op zijn stoel zou blijven zitten.

En op de steun van éminence grise Eyskens kan Beke alvast rekenen. De manier waarop Hilde Crevits als kopvrouw naar voren werd geschoven, vindt Eyskens een handige, inhoudelijk verantwoorde en tactische zet. Maar de uitslag van de verkiezingen stemt Eyskens treurig. Hij ziet een Europese tendens in de verrechtsing. "De keuze is niet tussen right en left, maar tussen right and wrong", luidde het. "Er is nood aan meer pedagogie en minder demagogie".

Volgens Eyskens kan CD&V ondanks de zware nederlaag toch deelnemen aan het bestuur. "Omdat de boodschap toekomstgericht is en blijft". Maar om een federale regering te kunnen vormen, "zal er artificiële intelligentie nodig zijn", verwacht de voormalige premier.

En volgens Eyskens kan CD&V in een regering stappen zonder N-VA. "Grote politieke strubbelingen kunnen nare economische gevolgen hebben", verwijst hij naar het risico op een lange regeringsvorming. "Mocht N-VA in de oppositie komen, dan wordt de partij in de armen van Vlaams Belang gedreven en dan is dat het einde van het gematigd nationalisme".

Hij gelooft ook dat De Wever zelf geen voorstander is van samenwerking met Vlaams Belang. "Hij is verstandig genoeg om te beseffen dat dat het einde van zijn eigen overtuiging zou betekenen. Maar misschien zitten er mensen in zijn partij die erop rekenen dat beiden samen goed zijn voor 45 procent".

Eyskens vindt het ook larie dat de verkiezingsuitslag het signaal is om over te gaan tot het confederalisme, zoals De Wever stelt. "In Duitsland heb je verschillende Länder waar links of rechts wordt gestemd. Dat is geen reden om het confederalisme in Duitsland in te voeren", redeneert Eyskens. "Het confederalisme kan niet werken in België. Dan heb je drie kleine deelstaten die functioneren als de Benelux".

Bart Osaer
door Bart Osaer

Marc De Vos: 'Begraaf het cordon sanitaire'

Marc De Vos, visiting fellow bij de denktank Itinera, begrijpt en deelt de morele verontwaardiging achter het cordon sanitaire. Het Vlaams Blok werd ook juridisch veroordeeld voor racistische uitingen. Dat lijkt de demarcatielijn. Als een partij de wet schendt, is samenwerking ondenkbaar. Maar zolang de democratische wetten worden nageleefd, is het ondemocratisch om een partij per definitie als een paria te behandelen, zegt hij.

Jan Herregods
door Jan Herregods

De 'Listes Destexhe' gaan door, maar met een nieuwe naam en voorzitter

Gewezen MR-senator Alain Destexhe startte begin dit jaar een nieuwe Franstalige politieke partij, rechts van de MR. De "Listes Destexhe" haalden zondag geen verkozenen. De partij gaat door, maar zal van naam én voorzitter veranderen, zegt Destexhe maandag.

"De beweging gaat door, er is een sterke militante basis", zegt Destexhe maandag aan Belga. "Ik zal een ploeg bijeen brengen en de overgang begeleiden naar een partij die niet mijn naam zal dragen en waarvan ik niet de voorzitter zal zijn." Die doorstart zou er in het najaar moeten komen.

Destexhe sluit niet uit dat de Belgen over pakweg zes maanden opnieuw naar de stembus moeten, nu Vlaanderen een bocht naar rechts heeft genomen, terwijl Brussel en Wallonië links hebben gestemd.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Minderhedenforum: 'Verzetten tegen exclusieve invulling van waarden door extreemrechts'

De partijen in de volgende regeringen moeten zich afzetten tegen de exclusieve kijk van extreemrechts op onze maatschappij, waarbij de waarden enkel gelden voor het eigen volk. Dat zegt directeur van het Minderhedenforum Landry Mawungu maandag in een reactie op de verkiezingsuitslagen van zondag.

"De zwaai naar extreemrechts is hard aangekomen bij ons. We dachten wel dat het Vlaams Belang wat steun ging winnen, maar we hadden niet verwacht dat het zo'n proporties zou aannemen. Daar worden we bijna fysiek slecht van", zegt directeur Landry Mawungu. "We zien net dat mensen met een migratieachtergrond mee de samenleving uitbouwen."

Mawungu zegt wel opgelucht te zijn dat de meeste partijkopstukken tijdens het debat van zondagavond duidelijk hebben gemaakt dat ze niet met het Vlaams Belang in zee willen gaan. "We praten vaak over onze waarden, van solidariteit, vrijheid en gelijkheid, en wat extreemrechts doet is die waarden heel exclusief invullen. Dat idee van eigen mensen eerst staat haaks op onze samenleving. We moeten net streven naar inclusie, naar een maatschappij waarin een meervoudige en meerlagige identiteit erkend en gewaardeerd wordt", zegt Mawungu.

Volgens de directeur heeft de verkiezingsuitslag wel degelijk een effect op de samenleving. "Mensen voelen zich er bijna fysiek door aangevallen. Ze hebben het gevoel dat zeker een vijfde van de Vlaamse bevolking hen liever kwijt dan rijk is", zegt hij. "Zo wordt de integratie belemmerd, mensen worden niet erkend in hun eigen identiteit. De impact van framing en taal is reëel." Het Minderhedenforum roept de volgende regeringen dan ook op om resoluut voor een inclusieve invulling van onze waarden te kiezen, voor solidariteit, vrijheid en gelijkheid voor iedereen. "De toekomst is een gedeelde toekomst, het toekomstproject moet divers zijn."

Jan Herregods
door Jan Herregods

Vier op de tien Waals parlementsleden zijn vrouwen

De Waalse kiezers hebben één vrouw extra verkozen voor het Waals parlement. Van de 75 parlementsleden die zondag werden verkozen, zijn er 31 vrouwen, of ruim 41 procent. Het vorige Waals parlement telde 30 vrouwen.

De MR is de enige partij waarvan de fractie voor meer dan de helft uit vrouwen zal bestaan. Elf op de twintig MR-zetels zullen worden bezet door vrouwen. Bij de PS, de grootste partij in het Waals parlement, zullen slechts zeven van de drieëntwintig zitjes door vrouwen worden bemand. Bij Ecolo werden vijf vrouwen verkozen op twaalf zitjes, en bij cdH en PTB telkens vier op tien.

De verkozenen in het Waals parlement zullen op 11 juni de eed afleggen. Het Waals parlement stemde in april een decreet dat vastlegt dat de volgende Waalse regering uit minstens een derde vrouwen of mannen moest bestaan. De ontslagnemende Waalse regering telde twee vrouwen en vijf mannen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Tom De Meester (PVDA): 'Doorbraak is signaal van protest en hoop'

Tom De Meester, in Oost-Vlaanderen voor PVDA verkozen in het Vlaams Parlement, ziet in de verkiezingsuitslag een "signaal van protest en hoop". De traditionele partijen krijgen volgens De Meester een "duidelijke dreun". Het PVDA-kopstuk reageert verrast op de Vlaamse en nationale score van zijn partij, die respectievelijk vier en twee zetels in de wacht sleept.

In Gent, waar PVDA in de gemeenteraad zetelt, haalt de partij meer dan tien procent van de stemmen. 'Een opsteker die bewijst dat de mensen ons werk in de Gentse gemeenteraad waarderen', vindt De Meester. Zondagnacht werd pas laat duidelijk dat hij een PVDA-zetel in de wacht had gesleept, nadat de stemmen in Gent, waar met potlood wordt gestemd, waren geteld. De Meester wil zich in het Vlaams Parlement toeleggen op het woon- en energiebeleid.

Jan Herregods
door Jan Herregods

88 procent van Belgische kiezers nam deel aan Europese verkiezingen

Van alle stemgerechtigde Belgen nam zondag 88,47 procent deel aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat blijkt uit de gegevens die de diensten van het parlement hebben verzameld. In geen enkel andere Europese lidstaat lag de opkomst hoger, ook niet in de vier andere EU-landen waar net als in België een stemplicht geldt.

De voorlopige resultaten leren dat de opkomst in heel de EU 50,93 procent bedroeg. Dat is het beste resultaat sinds de jaren negentig. Voor het eerst gingen de opkomstcijfers opnieuw de hoogte in, nadat ze in 2014 afgekalfd waren tot 42,61 procent. Ondanks de in ons land geldende stemplicht, nam een aanzienlijk deel van de Belgen niet deel aan de Europese verkiezingen. 88,47 procent deed dat wel, het laagste cijfer sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Europees Parlement in 1979.

Vijf jaar geleden bracht 89,64 procent van de Belgen zijn stem uit. Ook in Bulgarije, Cyprus, Griekenland en Luxemburg geldt er een stemplicht, maar toch hebben veel kiezers in die landen hun kat gestuurd naar het stembureau. Zo daagde in Bulgarije maar 30,83 procent van de kiezers op. De allerlaagste opkomst werd in Slovakije opgetekend, met 22,74 procent. Toch is het beeld ook daar positief, want in 2014 trok maar 13 procent van de Slovaken naar de stembus.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Bogdan Vanden Berghe: 'Resultaat laten bezinken en bekijken wat volgende stappen zijn'

Bogdan Vanden Berghe, als wit konijn overgestapt van 11.11.11 naar de Kamerlijst van Groen in Antwerpen, betreurt dat hij niet verkozen raakte. "Jammer dat het niet lukte, het scheelde niet veel", zegt hij aan Belga. "Nu laat ik het resultaat even bezinken en bekijk ik wat de volgende stappen zijn." Of hij in de politiek blijft, is dus nog niet duidelijk.

Vanden Berghe stelt dat het "een stevige campagne" was en dat hij zich met plezier kandidaat heeft gesteld. "Ik heb ook veel mooie momenten meegemaakt en veel steun gevoeld", zegt hij

Jan Herregods
door Jan Herregods

VBO: 'Sire, geef ze 145 dagen'

'De kiezer heeft altijd gelijk, maar de regeringsvorming op de verschillende niveaus belooft moeilijk te worden', schrijft Pieter Timmermans van het VBO. 'Een herhaling van de 541 dagen van de periode 2010-2011 is met een harde Brexit en een moeilijke internationale context dan ook uit den boze. Sire, draai het getal 541 om en geef ze 145 dagen.'

Tex Van berlaer
door Tex Van berlaer

Waarom Groen ontgoochelt

Groen scoorde niet alleen ondermaats, het lukt de partij van Meyrem Almaci ook niet om marktleider te worden op links.

Lees hier de volledige analyse: Waarom het resultaat van Groen simpelweg ondermaats is

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

De Wever over Vlaams Belang: 'Verstandig dat men geen breekpunten op tafel heeft gelegd'

Dat het Vlaams Belang maandag dan toch geen breekpunten op tafel heeft gelegd, is volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever een verstandige zet. 'Dit lijkt mij een goed begin voor een gesprek', zei hij na afloop van het partijbureau maandagmiddag, al benadrukte hij ook dat het water tussen de twee partijen diep blijft. De N-VA-voorzitter gaat om 15 uur naar koning Filip.

Het Vlaams Belang kondigde zondagavond na de klinkende verkiezingsoverwinning meteen aan breekpunten op tafel te zullen leggen. Maar de partij zag daar uiteindelijk van af. Voorzitter Tom Van Grieken verklaarde maandag na het partijbureau dat hij met een propere lei begint, en wacht op het initiatief van N-VA.

'Een goed begin voor een gesprek', noemde De Wever dat. 'Maar ik heb hem natuurlijk nog niet gezien. We moeten zien of die intenties oprecht zijn.' De N-VA-voorzitter neemt als kopman van de grootste partij in Vlaanderen het initiatief, en doet dat 'in een logische volgorde'. Van groot naar klein of van klein naar groot, dat valt nog te zien, zei hij.

Of een gesprek met Vlaams Belang ook tot een Vlaamse regering met N-VA kan leiden, is niet uitgesloten. 'Ik wens vandaag niets uit te sluiten. We kijken met open vizier naar die gesprekken. We mogen de fouten van het verleden niet herhalen', klonk het, al benadrukte De Wever wel dat het water tussen zijn partij en Vlaams Belang diep blijft. 'Er zijn nog wel een paar probleempjes tussen ons, dat politiek hooliganisme, die foute vrienden. Dat is niet verdwenen. Ook inhoudelijk: een aantal voorstellen gaan over de schreef of zijn onuitvoerbaar wat ons betreft.'

Belga Image
© Belga Image
Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

De Wever over Vlaams Belang: 'Verstandig dat men geen breekpunten op tafel heeft gelegd'

Dat het Vlaams Belang maandag dan toch geen breekpunten op tafel heeft gelegd, is volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever een verstandige zet. 'Dit lijkt mij een goed begin voor een gesprek', zei hij na afloop van het partijbureau maandagmiddag, al benadrukte hij ook dat het water tussen de twee partijen diep blijft. De N-VA-voorzitter gaat om 15 uur naar koning Filip.

Het Vlaams Belang kondigde zondagavond na de klinkende verkiezingsoverwinning meteen aan breekpunten op tafel te zullen leggen. Maar de partij zag daar uiteindelijk van af. Voorzitter Tom Van Grieken verklaarde maandag na het partijbureau dat hij met een propere lei begint, en wacht op het initiatief van N-VA.

'Een goed begin voor een gesprek', noemde De Wever dat. 'Maar ik heb hem natuurlijk nog niet gezien. We moeten zien of die intenties oprecht zijn.' De N-VA-voorzitter neemt als kopman van de grootste partij in Vlaanderen het initiatief, en doet dat 'in een logische volgorde'. Van groot naar klein of van klein naar groot, dat valt nog te zien, zei hij.

Of een gesprek met Vlaams Belang ook tot een Vlaamse regering met N-VA kan leiden, is niet uitgesloten. 'Ik wens vandaag niets uit te sluiten. We kijken met open vizier naar die gesprekken. We mogen de fouten van het verleden niet herhalen', klonk het, al benadrukte De Wever wel dat het water tussen zijn partij en Vlaams Belang diep blijft. 'Er zijn nog wel een paar probleempjes tussen ons, dat politiek hooliganisme, die foute vrienden. Dat is niet verdwenen. Ook inhoudelijk: een aantal voorstellen gaan over de schreef of zijn onuitvoerbaar wat ons betreft.'

Belga Image
© Belga Image
Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Rutten (Open VLD): 'We moeten ons grondig afvragen hoe het beter kan'

Open VLD wil het resultaat van de verkiezingen 'rustig en grondig' analyseren. 'We gaan niet over tot de orde van de dag. We moeten ons grondig afvragen hoe het beter kan', zei voorzitter Gwendolyn Rutten na afloop van het partijbestuur. Samenwerken met Vlaams Belang kan Open VLD niet. 'Hun ideeën staan diametraal tegenover de onze.'

'We hebben een rustige, grondige analyse gemaakt. Dit was echter het begin van een oefening, niet het eindpunt', zei Rutten, na afloop van de vergadering. 'De kaarten liggen heel moeilijk', zei Rutten nog, die verder geen grote verklaringen wilde afleggen.

Samenwerken met Vlaams Belang kan Open VLD niet, zei Rutten. 'Daar was iedereen het over eens. Gewoonweg omdat hun ideeën haaks op die van ons staan. Zij willen het land splitsen, wij willen beter samenwerken. Zij zijn een conservatieve partij die tegen euthanasie is, wij willen euthanasie net uitbreiden.'

'We moeten luisteren naar wat de kiezer heeft gezegd en die is duidelijk niet blij met hoe het land functioneert', zegt Maggie De Block. 'Er is een duidelijk signaal dat de mensen niet blij zijn. Er is onvrede over justitie of over de hoogte van de pensioenen. De mensen zijn ontevreden, we moeten luisteren naar hun verzuchtingen.'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Meer vrouwen in Vlaams Parlement

Onder de 124 verkozenen voor het Vlaams Parlement zijn er 59 vrouwen, ofwel 47,6 procent. Dat is meer dan bij de Vlaamse verkiezingen in 2014, toen 55 vrouwen rechtstreeks werden verkozen. Vlaams Belang (39,1 procent), N-VA (45,7 procent) en SP.A (46,2 procent) zijn de enige partijen van wie minder dan de helft van de verkozenen vrouw is.

Voor N-VA werden 16 vrouwen verkozen, op een totaal van 35 zetels. Enkel Vlaams Belang doet het op dat vlak slechter: slechts 9 van de 23 verkozenen zijn vrouw. Bij SP.A gaat het om 6 vrouwelijke verkozenen op 13.

Bij CD&V en Open VLD werden dan weer meer vrouwen dan mannen in het Vlaams Parlement gestemd, respectievelijk 10 van de 19 en 9 van de 16. Bij Groen (7 op 14) en PVDA (2 op 4) is de verdeling gelijk.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Voor VVB bestaan er meer dan ooit twee democratieën

Voor de Vlaamse Volksbeweging toont het resultaat van de verkiezingen van zondag eens te meer aan dat ten zuiden en ten noorden van de taalgrens twee democratieën bestaan. 'Het is onafwendbaar en niet meer dan legitiem dat die twee naties verder elk hun eigen weg zouden kunnen gaan. Elk volk heeft recht op zelfbestuur. Ook het Waalse en het Vlaamse volk', luidt het maandag in een reactie. De VVB roept alle Vlaamse partijen op de stem van de kiezer niet te negeren.

In Vlaanderen tekent zich duidelijk een Vlaams-nationalistische meerderheid af, aldus de VVB. 'Wij hopen dat deze vaststelling ook door N-VA, die als grootste formatie nu aan zet is, zal geïmplementeerd worden in de formatiegesprekken. De federale staat is onbestuurbaar geworden, loopt vast, deze staatsstructuur wordt onhoudbaar en werkt in het nadeel van Vlaanderen', luidt het.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Georges Dallemagne erkent nederlaag van cdH, maar ook van de democratie

Kamerlid Georges Dallemagne erkent maandag de nederlaag van het cdH, dat bij de verkiezingen van zondag een derde van de verkozenen verloor. 'Dit is een nederlaag, dat is duidelijk, ook al ben ik zeer tevreden over mijn persoonlijke score die ik heb verdubbeld', verklaarde hij bij zijn aankomst aan het partijbureau.

Volgens Dallemagne is het cdH niet de enige partij die een terugslag kende. Hij verwees daarbij naar het verlies van de traditionele partijen in het zuiden van het land, maar ook in Vlaanderen dat een doorbraak van extreemrechts kende. 'We hebben eigenlijk een nederlaag van de hele democratie meegemaakt. De toekomst van het land staat op het spel. We beleven een ernstig moment. Het zal niet gemakkelijk zijn om om te gaan met de versplintering van de politieke machten. Vandaag moeten we ons dus verenigen', aldus Dallemagne, die niemand met de vinger wilde wijzen voor de nederlaag van zijn partij.

Oud-minister en partijvoorzitter Joëlle Milquet zei 'geschrikt en bezorgd' te zijn door de opmars van Vlaams Belang: 'Ik ben diep geschokt dat Vlaams Belang een bruine vloedgolf heeft veroorzaakt. Dat is er verontrustend', zei ook zij bij haar aankomst aan het politiek bureau van het cdH. Voor haar is een coalitie zonder N-VA best mogelijk, ook als is het de grootste partij.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'De houdbaarheidsdatum van het federale België komt steeds dichterbij'

Volgens Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes valt er vandaag helemaal niets te vieren. 'De vorming van een nieuwe federale regering kondigt zich bijzonder moeilijk aan, nu Vlaanderen zondag rechtsaf sloeg en Franstalig België linksaf. Wie kan die breuklijnen nog overbruggen? Wie kan op die spreidstand nog een stabiele regering bouwen? Of beter gezegd, welke partijen willen, zeker langs Vlaamse kant, nog een federale regering vormen?, vraagt hij zich af.

'De houdbaarheidsdatum van het federale België komt steeds dichterbij'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

PTB viert 'historisch resultaat'

Met lijsttrekker Marc Botenga mag de PTB voor het eerst een uiterst linkse verkozene naar het Europees Parlement sturen. 'Een historisch resultaat', zo viert Botenga maandag het resultaat. 'We hebben een uitzonderlijk resultaat behaald. Met 14,59 procent van de stemmen (in de Franstalige kieskring, nvdr.) hebben we de drempel ruimschoots gehaald.'

Het resultaat toont aan dat de linkerzijde zijn verantwoordelijkheid moet opnemen om de strijd aan te gaan met het dominante neoliberale beleid van de Europese Unie, meent Botenga.

Dat zal dan wel moeten gebeuren met een kleinere uiterst linkse fractie in het Europees Parlement. De GUE valt immers terug van 52 naar 39 zetels. 'Jammer', vindt Botenga, maar dat neemt volgens hem niet weg dat uiterst links zijn discours kan aanscherpen om 'een locomotief naar links' te worden.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Helga Stevens (N-VA) 'enorm teleurgesteld' omdat ze naast zetel grijpt

Helga Stevens is niet verkozen als Vlaams Parlementslid, 'ondanks een puik aantal voorkeurstemmen, waardoor ik van plaats 8 over 3 partijgenoten sprong'. Door het systeem van de lijststemmen kan Stevens haar resultaat niet verzilveren. 'De lijstvorming binnen de partij heeft me duidelijk parten gespeeld', zegt Stevens aan persagentschap Belga.

Stevens is niet verbaasd over de Vlaamse opmars van extreemrechts. 'Tijdens marktbezoeken bleek heel duidelijk hoe groot de steun voor Vlaams Belang is. Dat is ook gebleken in het globale resultaat.' Helga Stevens was sinds 2014 Europees parlementslid, voorheen was ze Vlaams parlementslid en Gents gemeenteraadslid.

BelgaImage
© BelgaImage
Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Kamer komt eerste keer bijeen op 20 juni

De installatievergadering van de nieuwe Kamer vindt op donderdag 20 juni plaats. Dan mogen de pas verkozen Kamerleden de eed afleggen, zo blijkt uit het koninklijk besluit dat vorige week in het Staatsblad is verschenen. De eerste vergadering van de Senaat volgt twee weken later op 4 juli.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Voka: 'Nood aan verbindende durfregeringen'

Voor werkgeversorganisatie Voka tonen de verkiezingsuitslagen aan dat de volgende regeringen noodzakelijke hervormingen moeten durven doorvoeren, maar wel op een manier waarop niemand het gevoel heeft uit de boot te vallen. 'Er is nood aan verbindende durfregeringen, op een aanvaardbare termijn, want de sociaaleconomische realiteit wacht niet op de politieke complexiteit in België', zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens maandag.

De verkiezingsuitslag toont volgens Voka aan dat een grote groep mensen zich niet gehoord voelt bij een aantal doorgevoerde beslissingen en hervormingen. 'Dat vormt een enorme uitdaging, want we moeten nog verder durven hervormen om onze regio en ons land in de kop van het Europese peloton te krijgen. Voor deze essentiële hervormingen, bijvoorbeeld op vlak van digitalisering, klimaat, energie, mobiliteit en werkgelegenheid, is er nood aan ploegen met ambitie en lef, echte durfregeringen, die op een verbindende manier mensen meenemen in een realistisch transitieverhaal naar een betere toekomst', vindt Maertens.

Voka meent dat ondernemingen hierbij ook een belangrijke rol kunnen spelen. 'Onze bedrijven zijn een deel van de oplossing. Werkgelegenheid brengt sociale vooruitgang, innovatie en zekerheid. Allemaal elementen die we nodig hebben om de hele maatschappij naar een hoger niveau te tillen. Wij willen daarin ook onze verantwoordelijkheid nemen.'

Net als andere werkgeversorganisaties pleit Voka om de regeringsvormingen niet te lang te laten aanslepen, want 'de economische realiteit laat dat niet toe'. 'Wekelijks loopt de rekening op met 23 miljoen euro en komen er 1.000 gepensioneerden bij. Ook op geopolitiek vlak heb je de brexit, handelsconflicten en de nood aan een versterkte interne Europese markt. Om die uitdagingen het hoofd te bieden, moet ons land bestuurd worden.'

Lees ook: Luc De Bruyckere (ex-voorzitter Voka): 'Iedereen moet nu staatsmanschap tonen'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Ecolo viert zijn overwinning: 'het werk begint vandaag'

'Het werk begint vandaag.' Die boodschap lanceerde Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi maandag voor enkele honderden militanten en verkozenen in Cinema Palace in Brussel. De Franstalige groenen boekten op alle niveaus een overwinning, maar de campagne verliep ruw en Ecolo was vaak het doelwit van de MR. De aanvallen hebben blijkbaar sporen nagelaten.

'Bepaalde partijen, bepaalde personen in bepaalde partijen, zitten in een parallelle wereld, die van de leugen, en ik weet niet hoe je daar uit raakt. Denken dat je zomaar eender welk wapen kan gebruiken in een debat, is niet mijn beeld van de democratie', stelde Waals fractieleider Stéphane Hazée in de marge van de bijeenkomst.

Toch spreken de groenen geen veto uit tegen de liberalen. Het is het programma dat telt, luidt het. 'We willen meerderheden die het snelst en het verst vooruitgang boeken op de punten die centraal stonden in onze campagne: klimaat, sociale rechtvaardigheid, democratie', legt Kamerfractieleider Georges Gilkinet uit.

Na succesvolle gemeenteraadsverkiezingen neemt Ecolo terug zijn plaats in de verschillende parlementen in. 'Vandaag hebben we een solide basis in de gemeenten, in alle parlementen en in Europa. De sokkel staat stevig', verklaarde covoorzitter Jean-Marc Nollet voor de militanten.

De verkiezingen van zondag vertaalden zich in Vlaanderen in een grote overwinning van Vlaams Belang. 'De score van Vlaams Belang is een echte nederlaag van de democratie. Sommigen moeten nadenken over de verantwoordelijkheid die ze dragen voor deze zondag', vindt Khattabi. Ze hoopt alvast dat het succes van Vlaams Belang tot de parlementaire fracties beperkt blijft en niet naar de regeringen doorsijpelt.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Werner Janssen (N-VA) valt uit de boot in Limburg

Werner Janssen (N-VA) geraakte vanop de vijfde op de Kamerlijst in Limburg niet herverkozen. 'Dat is spijtig, maar ik had het wel zien aankomen. Ik ben nog schepen in Beringen, dus ik zal mij daar honderd procent op toeleggen', reageert Janssen aan persagentschap Belga.

N-VA gaat in Limburg van 5 naar 3 zetels, waardoor Werner Janssen niet langer in de Kamer zal zetelen. 'Ik stond met de vijfde plaats op een strijdplaats. Vorige keer hadden we heel goed gescoord, waardoor de lijststemmen verder waren doorgekomen. De peilingen gaven ons nu een resultaat tot 27 procent, dus ik wist dat het moeilijk werd om verkozen te worden', zegt Janssen. 'Ik heb vijf jaar in de Kamer gezeteld en ik heb mijn werk daar gedaan. Ik ben nog altijd schepen van de derde grootste stad in Limburg.'

Ook Janssen ziet vooral verliezers en een verdeeld land. 'Ik hoop dat de signalen van de bevolking opgevangen worden. Als ik al zie wat in Wallonië gezegd wordt over de "bruine pest" in Vlaanderen, dan zie ik het heel somber in', stelt Janssen. 'Dat zijn weer uitspraken die er gewoon over zijn. Je ziet echt dat wij in twee democratieën leven. Hoe dat we daar gaan uitkomen, is natuurlijk een andere zaak.'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Twintig lijsten stranden onder federale kiesdrempel

Bij de verkiezingen voor de Kamer zijn in totaal twingtig lijsten onder de kiesdrempel gestrand. Het gaat onder meer om unitaristische, pro-Europese en dierenpartijen.

Onder de partijen die de kiesdrempel bij de federale verkiezingen niet haalde, is de Parti Populaire. De lijst van Mischaël Modrikamen verloor haar zetel in het parlement. Ook Listes Destexhe, de partij die senator en Brussels parlementslid Alain Destexhe begin dit jaar oprichtte toen hij opstapte bij MR, heeft geen verkozenen.

Op het Vlaamse niveau halen twaalf partijen de kiesdrempel niet, waarvan de UF de grote verliezer is. De Franstalige eenheidspartij in Vlaams-Brabant haalde bij de Vlaamse verkiezingen in 2014 nog nipt de kiesdrempel, maar moet haar zetel nu weer inleveren.

Bij de Europese verkiezingen haalden zeven partijen geen zetel binnen, bij de Brusselse negen en bij de Waalse dertien. Alle lijsten die opkwamen bij de verkiezingen in de Duitstalige Gemeenschap, scoorden boven de kiesdrempel.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Koning Filip vat maandagnamiddag consultaties aan

Koning Filip vat maandagnamiddag de consultaties met de partijvoorzitters aan. Dat meldt het Koninklijk Paleis. Het staatshoofd moet het initiatief nemen voor de federale regeringsvorming.

Om 11.30 uur nodigde koning Filip premier Charles Michel (MR) al uit voor een audiëntie in het Koninklijk Paleis van Brussel. 'De Koning heeft de regering belast met de verdere afhandeling van de lopende zaken', luidt het.

In eerste instantie ontvangt de koning maandagnamiddag de voorzitter van de Senaat Jacques Brotchi (13 uur) en de voorzitter van de Kamer Siegfried Bracke (14 uur), zo vernam persagentschap Belga uit goede bron.

Belga
© Belga
Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Liberale vakbond vraagt oplossingen, geen onbestuurbaarheid

De liberale vakbond vraagt aan alle democratische partijen aan zet om bij de regeringsvorming vooral oplossingen voor ogen te houden die de mensen vragen op het vlak van onder meer koopkracht, mobiliteit, milieu en sociale cohesie.

'Ik hoop dat welke coalitie er ook uit de bus komt, het een coalitie is die meer dan de Zweedse coalitie rekening zal houden met de verzuchtingen van de werknemers en de sociaal verzekerden', aldus voorzitter Mario Coppens.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Lutgen wil 'meer beschermend en menselijker Europa'

Oud-partijvoorzitter Benoît Lutgen wordt de nieuwe vertegenwoordiger van het cdH in het Europees Parlement. Hij wil er 'een sterke stem' laten horen 'voor een dichter, meer beschermend en menselijker Europa', zo verklaarde hij maandag.

Het cdH behaalde zondag bij de Europese verkiezingen 218.078 stemmen in de Franstalige kieskring. Daarmee doet de humanistische partij 2,42 procent slechter dan in 2014. Toen raakte oud-vakbondsleider Claude Rolin verkozen. Lutgen haalde zondag 95.783 voorkeurstemmen. Het maakt van de vroegere partijvoorzitter de vijfde populairste Franstalige kandidaat voor de Europese verkiezingen, na Paul Magnette (PS), Olivier Chastel (MR), Philippe Lamberts (Ecolo) en Frédérique Ries (MR).

Bart Osaer
door Bart Osaer

Luc De Bruyckere (ex-voorzitter Voka): 'Iedereen moet nu staatsmanschap tonen'

'We leven in een land met twee democratieën. Er is een enorm verschil in visie over de aanpak van de sociaaleconomische uitdagingen', zegt ex-Voka-voorzitter en voormalig topman van het beursgenoteerde voedingsbedrijf Ter Beke Luc De Bruyckere in een interview met Trends.

'Iedereen moet nu staatsmanschap tonen'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Van Besien (Groen): 'Blijf mijn politieke energie in Antwerpen steken'

Antwerps Groen-fractieleider in de gemeenteraad Wouter Van Besien raakte niet herverkozen in het Vlaams Parlement. 'Ik zal er niet meer bij zijn in het parlement', erkent hij maandag. 'Dank aan wie voor mij stemde. Ik ben trots op wat ik heb mogen doen. Ik blijf mijn politieke energie in Antwerpen steken. Tegelijk zal ik andere horizonten opzoeken.' Van Besien doet tot slot nog een oproep om 'de solidariteit te koesteren - ook in deze tijden', want 'er is niets mooiers', stelt hij.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Positie Rutten bij Open VLD staat niet ter discussie

Van de uittredende regeringspartijen lijkt Open Vld het beste stand te houden. De liberalen lieten een licht verlies optekenen. Voor aanvang van het partijbestuur maandag leek niemand de positie van voorzitter Gwendolyn Rutten in vraag te stellen. Samenwerken met Vlaams Belang kan voor de kopstukken niet.

'Als je ziet dat alle regeringspartijen achteruit gaan, en bij ons is dat beperkt, dan kunnen we moeilijk zeggen dat het beleid van de regering beloond is', zegt Open VLD-viepremier Alexander De Croo.

'Ik zie niet in hoe we met Vlaams Belang kunnen samenwerken', zei De Croo, al wil hij wel luisteren naar de bezorgdheden van Vlaams Belang-kiezers. 'Ik denk dat mensen gestemd hebben over zaken als veiligheid en de manier waarop we met straffen omgaan.'

Het voorzitterschap van Gwendolyn Rutten wordt door de kopstukken van de partij niet in twijfel getrokken. 'Er staat niemands positie ter discussie', zei Maggie De Block. 'Alles is voorwerp van de kritische analyse die nu zal volgen', zei Sven Gatz wel.

Belga
© Belga
Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Vlaams Belang is bereid verantwoordelijkheid op te nemen, zegt Tom Van Grieken

Vlaanderen is wakker geworden in een ander politiek landschapTom Van Grieken

Het Vlaams Belang is bereid om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. De partij slaat de deur niet toe, maar wil zich constructief opstellen. Dat kondigde partijvoorzitter Tom Van Grieken aan op een druk bijgewoonde persconferentie na afloop van het partijbestuur. Dat duidde een onderhandelingscomité aan, met naast Van Grieken ook de fractieleiders Barbara Pas en Chris Janssens. 'Het initiatief ligt nu bij Bart De Wever', aldus de voorzitter.

'Vlaanderen is wakker geworden in een ander politiek landschap', verklaarde Tom Van Grieken, verwijzend naar de 18 procent die zijn partij zondag haalde. 'Dat signaal mag niet genegeerd worden.'

Van Grieken erkende dat er tijdens de campagne harde woorden gevallen zijn, 'zowel naar onze kandidaten als naar onze kiezers'. Maar Vlaams Belang is bereid het bord af te vegen en zich zonder rancunes constructief op te stellen in het belang van de Vlamingen.

Van Grieken wil niet voor de camera's onderhandelen, maar wijst erop dat het initiatief bij Bart De Wever ligt: 'N-VA is de grootste partij. Ze heeft weliswaar verloren maar goed standgehouden', aldus de voorzitter, die zich constructief wil opstellen en met een open geest naar onderhandelingen wil gaan. 'In een normale democratie zouden de grootste partij en de grootste winnaar aan tafel gaan zitten en samen andere partijen zoeken', stelde Van Grieken.

Hij benadrukte dat het aan Bart De Wever is om een keuze te maken. 'Wij zijn bereid onze verantwoordelijkheid op te nemen. Het zou veel gemakkelijker zijn om de deur meteen dicht te slaan en harde oppositie te gaan voeren. Dit is een nieuw Vlaams Belang dat niet voor de gemakkelijke weg zal kiezen', zei Tom Van Grieken. 'Ik wil de kiezer vertegenwoordigen. Als het kan in een regering, als het moet in de oppositie.'

De Vlaams Belangvoorzitter verwacht niet meteen een uitnodiging van PS-voorzitter Elio Di Rupo. 'Maar ik ga op ieder aanbod in. Met Di Rupo zal dat wel met een tolk moeten zijn, want zijn Nederlands is zo goed als mijn Frans', klonk het.

Breekpunten stelde Van Grieken niet voor. 'Ik heb respect voor de anderen, maar vraag ook respect voor ons programma', zei hij.

Van Grieken erkende niet verbaasd te zijn dat plots het communautaire op de agenda verschijnt, aangezien er aan beide kanten van de taalgrens totaal anders gestemd is. De regeringspartijen hebben volgens hem verloren omdat hun sociaal-economisch programma mislukt is door de tegenstellingen in het land.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

ABVV: 'Partijen afgestraft voor asociaal regeringsbeleid'

Mensen willen verandering, maar jammer genoeg werd hiervoor gekozen voor meer extremen.Miranda Ulens

Volgens Miranda Ulens van de socialistische vakbond ABVV zijn alle partijen die meegewerkt hebben aan het regeringsbeleid afgestraft. 'Dat beleid heeft onrust gewekt en was asociaal, we hebben er als socialistische vakbond vijf jaar tegen gevochten', klinkt het in een eerste analyse over de verkiezingsuitslag. Morgen komen alle centrales en gewestelijke afdelingen van het ABVV bijeen.

'Mensen willen verandering, maar jammer genoeg werd hiervoor gekozen voor meer extremen. Niet in het minst omdat er gedurende vijf jaar haat werd gezaaid rond bijvoorbeeld het migratiedossier. De keuze van 26 mei is dan ook een duidelijk signaal dat het anders moet', klinkt het bij de algemeen-secretaris van het ABVV.

Die merkt op dat de socialistische fractie op federaal vlak wel de grootste blijft. 'De inzet voor ons is nu dat op federaal niveau zo snel als mogelijk een werkbare regeringscoalitie wordt gevormd (...) Het moet duidelijk zijn dat opnieuw een regeringscoalitie zoals de afgelopen vijf jaar, niet het juiste antwoord is op de bekommernissen van de mensen.'

De voorzitter van de christelijke vakbond wilde maandag nog niet reageren op de verkiezingsuitslag.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Hendrik Bogaert: 'We moeten het thema van deze verkiezingen serieus nemen'

Het mensbeeld van CD&V is helemaal anders dan dat van het Vlaams Belang. Ideologisch gezien staat CD&V daar mijlenver van af.Hendrik Bogaert

Hendrik Bogaert behoudt zijn zetel in het federaal parlement, maar kijkt toch met gemengde gevoelens naar de resultaten. 'We moeten het thema van deze verkiezingen, de internationalisering, au serieux nemen. De kiezer stelt zich duidelijk de vraag "what's in it for me?"', zegt hij.

In West-Vlaanderen wordt CD&V de derde partij na N-VA en Vlaams Belang. De partij blijft steken op zo'n 17,7 procent van de stemmen. 'Ik heb een dubbel gevoel bij dit resultaat', zegt lijsttrekker voor de Kamer Hendrik Bogaert. 'Ik ben erg tevreden met mijn 48.421 voorkeursstemmen. Dat is het beste CD&V-lijsttrekkersresultaat op federaal niveau. Maar we verliezen wel 4 procent in West-Vlaanderen. Het thema van deze verkiezingen was duidelijk de internationalisering. De kiezer maakt zich zorgen om zijn toekomst, en er zijn weinig partijen die daarop een comfortabel antwoord kunnen bieden.'

Volgens Bogaert is het hoog tijd dat zijn partij dit thema ernstig neemt. 'Het gaat niet om opschuiven naar links of rechts, maar wel om zoeken naar alternatieven. Het Vlaams belang meent dat simpelweg de grenzen sluiten een oplossing biedt voor het probleem van migratie. Ik denk echter dat we moeten kijken naar andere formules, waarbij mensen worden opgevangen in conflictzones zelf. Met het geld van een leefloon in Vlaanderen kunnen we misschien wel tien mensen helpen ter plaatse.'

De Jabbeekse politicus meent dat het goed is om te spreken met de overwinnaar van de verkiezingen, maar samen in een coalitie stappen ziet hij niet zitten. 'Het mensbeeld van CD&V is helemaal anders dan dat van het Vlaams Belang. Ideologisch gezien staat CD&V daar mijlenver van af. Dan is samen regeren niet mogelijk.'

Vandaag staat er voor Bogaert nog een vergadering van de lijsttrekkers op het programma, daarna volgt het partijbestuur waar de resultaten zullen worden geanalyseerd.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Johan Vande Lanotte: 'Jammer dat we die derde zetel niet halen'

De analyse van de resultaten laat ik over aan onze voorzitter John Crombez. Daar wens ik geen commentaar op te geven.Johan Vande Lanotte

Johan Vande Lanotte is als West-Vlaamse lijstduwer voor SP.A niet verkozen voor de Kamer. Het was zijn laatste stembusslag. 'Ik deed mee om de partij te helpen, maar het is helaas niet gelukt om die derde zetel binnen te halen.'

Johan Vande Lanotte was lijstduwer voor SP.A. 'Mijn campagne in Oostende was mijn laatste campagne met inzet', vertelt de voormalige burgemeester van Oostende. 'Deze keer had ik geen persoonlijke ambitie. Met mijn plaats als lijstduwer op de Kamerlijst wou ik de partij helpen om die derde zetel te behalen. Dat is helaas niet gelukt. We komen ongeveer een half procent te kort en dat is jammer.'

Met meer dan 15.000 voorkeurstemmen is hij wel best tevreden met zijn persoonlijke resultaat. 'Ik had gehoopt om tussen 15.000 en 20.000 stemmen te behalen en die heb ik nipt gehaald.' Op de opmerkelijke overwinning van het Vlaams Belang wenst het SP.A-coryfee niet te reageren. 'De analyse van de resultaten laat ik over aan onze voorzitter John Crombez. Daar wens ik geen commentaar op te geven.'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

'CD&V heeft geen goed resultaat neergezet'

Kortrijks Volksvertegenwoordiger Roel Deseyn (CD&V) verliest zijn zetel in de Kamer. 'CD&V heeft geen goed resultaat neergezet', aldus Deseyn. 'Kamerleden moeten zich fulltime aan hun taak kwijten.'

In West-Vlaanderen wordt CD&V de derde partij na N-VA en Vlaams Belang. De partij verliest zes zetels in de Kamer. Het verlies betekent dat Deseyn zijn zitje in het federaal parlement verliest.

'Ik wist op voorhand dat de vierde plaats op de lijst een strijdplaats is, maar het is erg onaangenaam dat onze fractie zo een derde kleiner wordt.' Hij meent dat er nu een verpletterende verantwoordelijkheid rust bij de collega's in de Kamer. 'Het is belangrijker dan ooit om fulltime bezig te zijn met die taak. Nu is dit al te vaak een beloning voor een goede lokale uitslag. Politici moeten meer dan ooit de boer opgaan, en daar heb je tijd voor nodig.'

Volgens het Kortrijks gemeenteraadslid is de grootste verrassing dat het Vlaams Belang het zo goed doet op het platteland en in kleinere gemeenten. 'Doordat het Marrakeshpact verheven werd tot een conflict, was het onmogelijk om nog een genuanceerde boodschap te brengen. Het is frustrerend dat die niet meer tot bij de kiezer geraakt.' Samenwerken met de overwinnaar van deze verkiezingen ziet Deseyn niet zitten. 'Je hebt geen cordon sanitaire nodig om te merken dat onze standpunten niet matchen. De samenwerking met N-VA was al moeilijk uit te leggen aan onze achterban, laat staan met Vlaams Belang. Het is niet onze verantwoordelijkheid om de boel te deblokkeren. Nu zijn de overwinnaars aan zet.'

Belga
© Belga
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Vlaanderen kiest rechts, maar de kans op een links economisch beleid is groter'

Trends-redacteur Alain Mouton maakte intussen al een uitgebreide analyse voor de dag na zondag 26 mei: Vlaanderen kiest rechts, maar de kans op een links economisch beleid is groter

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

'Dankbaar voor twaalf boeiende jaren in het Brussels parlement'

Paul Delva verdwijnt na twaalf jaar als parlementslid voor CD&V uit het Brussels parlement. De slechte verkiezingsuitslag zorgt ervoor dat de christendemocraten enkel uittredend staatssecretaris Bianca Debaets naar het parlement sturen. Behalve Paul Delva haalde ook lijstduwer Brigitte Grouwels het niet.

'Het heeft niet mogen zijn', zegt Delva, die de CD&V-fractie leidde, maandag. 'Het harde werk van Bianca Debaets en de ploeg volstond helaas niet om de kiezer te overtuigen. Toch overheerst een grote dankbaarheid voor de twaalf boeiende jaren die ik in het parlement mocht zetelen.'

Net zoals in Vlaanderen gaan ook in Brussel de traditionele partijen achteruit. Open Vld verliest twee zetels in het Brussels parlement en one.brussels-SP.A van Pascal Smet gaat procentueel achteruit, maar behoudt zijn drie zetels. CD&V verliest uiteindelijk één zetel.

'Voor de partij in Brussel, de militanten en iedereen die gelooft in ons christendemocratisch verhaal breken moeilijke tijden aan', zegt Delva. 'Met slechts één verkozene in Brussels Parlement, en geen in het Vlaams parlement. Jonge, aanstormende talenten zien hun elan gebroken. Ik voel met hen mee. En toch moeten we ons verbindende verhaal van de redelijkheid, het fatsoen en het moedige midden blijven verkondigen. Liefst met een megafoon. En met een blik op onze slogan van enkele jaren geleden : "Nooit opgeven". We will come back.'

Lees ook: Brussels Parlement: winst voor groenen, PS blijft op de valreep de grootste

Bart Osaer
door Bart Osaer

Carl Devos (UGent): 'Vlaanderen is geen eiland in Europa'

Ook bij ons hebben radicale partijen de wind in de zeilen, stelt politicoloog Carl Devos vast. Trends-redacteur Alain Mouton vroeg hem ook nog wat hij van de regeringsvorming verwacht:

Drie vragen aan Carl Devos: 'Vlaanderen is geen eiland in Europa'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Schauvliege 'bijzonder blij' met persoonlijke score

Oost-Vlaams CD&V-lijsttrekker Joke Schauvliege is 'bijzonder blij' met haar persoonlijk verkiezingsresultaat, meer dan 43.000 voorkeurstemmen. 'De kiezer steunt mijn beleid', zegt Schauvliege, na kopstuk Crevits de populairste CD&V-politica in Vlaanderen. Haar partij gaat wel 'geen gemakkelijke periode' tegemoet.

Schauvliege is met 43.000 voorkeurstemmen de negende politicus in de rangorde van Vlaamse voorkeurstemmen. 'Een mooi signaal', zegt de voormalige minister van Omgeving, die begin februari ontslag moest nemen na uitspraken over de klimaatbeweging, die ze later heeft ingetrokken.

Hoewel Schauvliege persoonlijk het resultaat van de vorige verkiezingen niet evenaart, blijft ze electoraal een zwaargewicht en moet ze in in Oost-Vlaanderen enkel Guy D'Haeseleer van Vlaams Belang laten voorgaan.

Lees hier meer

Imagedesk
© Imagedesk
Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Weer minder kiezers uit Vlaams-Brabant die voor Franstalige partijen stemden

Er hebben weer minder kiezers uit Vlaams-Brabant voor Franstalige partijen gestemd. Voor het Vlaams parlement verloor de Franstalige eenheidslijst UF de zetel die het sinds 1995 bezette. Bij de verkiezingen voor de Kamer verloor ook DéFi, die als enige Franstalige lijst opkwam, licht. In het kieskanton Sint-Genesius-Rode stemde nagenoeg evenveel kiezers als in 2014 voor een Brusselse lijst.

De Franstalige eenheidslijst UF haalde bij de verkiezing voor het Vlaams parlement in de kieskring Vlaams-Brabant 4,10 procent van de stemmen, een verlies van 1 procent. Hiermee haalde de lijst niet de kiesdrempel van 5 procent en gaat de zetel die sinds 1995 ingenomen was door Christian Van Eyken verloren. Volgens lijsttrekker Nicolas Kuczynski is Ecolo hiervoor verantwoordelijk vermits deze partij de lijst Groen steunde en met Robert De Lille uit Wezembeek-Oppem zelfs een kandidaat had op de lijst van Groen. Aan de verkiezingen voor de Kamer participeerde er in Vlaams-Brabant net zoals in 2014 slechts één Franstalige partij. Défi haalde 2,04 procent van de stemmen, een verlies van 0,23 procentpunt in vergelijking met het FDF, zoals de partij toen heette.

Conform het akkoord over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde hebben de inwoners van de zes faciliteitengemeenten sinds 2014 zowel voor de Kamer als voor het Europees parlement de keuze om te stemmen voor een Vlaamse of Brusselse lijst. Voor de Kamer brachten er van de 45.236 ingeschreven kiezers 35,31 procent (-1,47 procentpunten) een stem uit op een Vlaamse lijst en 52,12 procent (-0,38 procentpunt) op een Brusselse lijst. Van de kiezers op een Vlaamse lijst haalde N-VA 28,93 (+6,96 procentpunten) van de stemmen gevolgd door Open Vld 17,03 procent (-15,13 procentpunten) en Groen 16,17 procent (+7,81 procentpunten). Op de Brusselse lijst scoorde MR met 37,62 procent (-2,75 procentpunten) het best, gevolgd door Ecolo met 16,63 procent (+9,67 procentpunten) en DéFi met 14,46 procent (-3,46 procentpunten).

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Groen tevreden met groei, maar hoopte op meer

Geen hoera-stemming op het partijbureau bij Groen maandagochtend. De Vlaamse groenen zijn wel tevreden met de groei, maar hadden duidelijk op meer gehoopt. 'Natuurlijk mocht het wat meer zijn, maar we hebben wel 50 procent meer mandatarissen', aldus voorzitster Almaci. Dat niet Groen, maar Vlaams Belang de grote winnaar is geworden, valt zwaar bij Groen. 'De opkomst van extreemrechts is mijn grootste bezorgdheid', zegt Kristof Calvo.

Ja, Groen gaat er op vooruit en is de grootste partij in Brussel en Gent, maar de grote 'groene golf' waar de partij op had gehoopt is beperkt gebleven tot een bescheiden golfslag. De kleine winst voor Groen wordt volledig overschaduwd door de grote winst voor Vlaams Belang.

Toch wil partijvoorzitster Meyrem Almaci zich geen depressie laten aanpraten. 'We zijn blij met deze stap vooruit. Natuurlijk mocht het iets meer zijn, dat zal elke partijvoorzitter zeggen. Maar we hebben 50 procent meer mandatarissen en ik ben erg fier dat we als enige democratische partij in het parlement erop vooruit gaan', zo zei Almaci maandag voor aanvang van het partijbestuur.

Ook Mechels kopstuk en Kamerlid Kristof Calvo geeft toe dat het resultaat wat onder de verwachtingen blijft 'Het gevoel is dubbel. Het is onze vierde overwinning op rij en we winnen 8 parlementsleden. Maar ik geef toe dat ik gehoopt had op meer', aldus Calvo.

Calvo zegt ook dat hij vooral 'bezorgd' is over de 'opkomst van extreemrechts'. 'Het wordt de opdracht van alle democratische partijen om een antwoord te bieden op die onzekerheid. Wij gaan nooit mee besturen met Vlaams Belang, maar we moeten de bezorgdheid van de mensen wel ernstig nemen', aldus Calvo.

Dat niet Groen, maar Vlaams Belang de grote winnaar is geworden, heeft volgens Europees lijsttrekker Petra De Sutter ook te maken met het feit dat dat 'de socio-economische thema's en migratie de bovenhand hebben gehaald op het klimaat'. Volgens haar hebben 'angst en ongerustheid' veel kiezers naar het Vlaams Belang geleid.

Stijn Bex, die als lijsttrekker in Brussel een zetel veroverd heeft in het Vlaams Parlement, ziet nog een bijkomende reden waarom de uitslag van Groen misschien wat onder de verwachtingen is gebleven. 'Je mag niet vergeten dat we voorwerp zijn geweest van een uiterst negatieve campagne tegen ons. We moeten onszelf dus ook niet te veel verwijten maken', zo zei hij aan persagentschap Belga.

Morgan Milan
© Morgan Milan
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

N-VA'ers staan achter gesprek met VB, maar uiten ook voorbehoud

De N-VA houdt momenteel partijbureau in het Vlaams parlement in Brussel. Ondanks stevig verlies blijft de partijtop 'als één groot stevig blok' achter voorzitter Bart De Wever staan, dixit uittredend Vlaams minister Ben Weyts. Het voorzitterschap van Bart De Wever staat daar niet op het spel, lijkt het.

De Wever kondigde al aan dat hij als voorzitter van de grootste Vlaamse partij het initiatief zal nemen in Vlaanderen, en de andere partijen zal contacteren, ook Vlaams Belang. Een logische zet, klinkt het unisono. 'Het is correct Bart De Wever luistert en met iedereen praat. Van Grieken (VB-voorzitter, red.) wil respectvol en constructief zijn, en ik wil weten wat hij daarmee bedoelt', aldus uittredend minister-president Geert Bourgeois.

Ook Limburgs kopstuk Zuhal Demir vindt dat 'het heel duidelijke signaal van de kiezer niet genegeerd mag worden', al houdt ze wel een slag om de arm. 'Ik ben geen voorstander van het cordon, dat is niet democratisch. Maar inhoudelijk zijn wij wel erg verschillend, wij zijn een inclusieve partij. Ik zie het niet, maar laat het gesprek eerst plaatsvinden.'

Weyts vindt het dan weer 'niet het meest verstandige' dat Vlaams Belang straks al een lijst met breekpunten naar voren schuift. 'Maar zij hebben gewonnen, iedereen doet wat hij denkt te moeten doen.'

Voorzitter De Wever zei eerder zelf al dat hij fundamentele problemen heeft met sommige voorstellen en met de stijl van de extreemrechtse partij.

Federaal wordt de regeringsvorming een stuk moeilijker, is de verwachting. 'Ik los wel eens sudoku's op, maar hoe je deze oplost is mij niet duidelijk', verwoordde kandidaat-premier Jan Jambon het.

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wilde geen commentaar kwijt. Na afloop van het partijbureau volgt mogelijk nog een persconferentie.

Lees ook: Einde van het cordon sanitaire? Weinig waarschijnlijk

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Almaci: 'Democratische partijen moeten stoppen met normalisering discours extreemrechts'

'De vraag is nu of men gaat bijsturen of op hetzelfde pad zal verdergaan', zei de voorzitter van Groen in De Ochtend op Radio 1. Of Groen kan samenwerken met N-VA zal daarvan afhangen, suggereert Almaci.

'Tijdens de afgelopen campagne was er een propagandatsunami van N-VA tegen Groen. Onze militanten zijn daar rustig onder gebleven, maar we staan ver van elkaar qua taalgebruik, manier waarop we aan politiek doen, stijl. Die diepe kloof wegwerken wordt moeilijk', aldus Almaci, die erop wijst dat in Vlaanderen N-VA-voorzitter Bart De Wever aan zet is. 'Zijn partij is de grootste, we zullen zien wat er uit de gesprekken komt.'

De voorzitter wijst er ook op dat de coalitievorming belangrijk is, maar dat de komende vijf jaar ook partijoverschrijdend gewerkt moet worden: 'Welk project willen we voor Vlaanderen en voor ons land?', zegt ze.

Op federaal niveau zijn Groen en Ecolo volgens Almaci een en ondeelbaar en beide partijen blijven dan ook samenwerken. 'Het lijkt erop dat Bart De Wever op federaal niveau zo veel mogelijk Franstalige partijen wil wegduwen, terwijl we in dit land moeten zien hoe we de kloof moeten overbruggen', zegt Almaci.

Volgens Almaci toont de overwinning van Vlaams Belang aan dat de partijen voor een uitdaging staan om voor iedereen perspectief te creëren en de bezorgdheden aan te pakken. 'We moeten de Vlaams Belang-kiezers ernstig nemen en bekijken hoe we als politieke partijen een antwoord kunnen geven op de duidelijke schreeuw rond de bezorgdheden van de burgers, en zien wat we kunnen veranderen', zegt ze. 'Daarnaast zijn ook mensen bezorgd over die overwinning, zoals mensen met een andere geaardheid of etnisch-culturele achtergrond.'

Almaci wijst er maandag opnieuw op dat Groen voor de vierde keer op rij een overwinning heeft geboekt. 'We hebben in Vlaanderen in een moeilijke context een stap vooruit gezet. We zijn grootste in Brussel, in Gent en in Leuven, in Brussel ligt het initiatief zelfs bij ons, en Tinne Van der Straeten zit weer in het Vlaams Parlement. Het mocht meer zijn uiteraard, maar we hebben ons eigen verhaal verteld en hebben een inhoudelijk constructief verhaal naar voren gebracht', klinkt het.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Premier Michel om 11.30 uur bij de koning verwacht

De koning, die het initiatief moet nemen voor de federale regeringsvorming, heeft om 11.30 uur een audiëntie met premier Charles Michel (MR). Dat heeft Belga uit goede bron vernomen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Heel moeilijke dag voor multicultureel Limburg'

Raf Terwingen, derde op de Kamerlijst voor CD&V in Limburg, geraakte niet herverkozen. 'Voor Limburg is het een heel moeilijke dag, omdat het een heel multiculturele provincie is en het Vlaams Belang er zo goed scoort. Maar de kiezer heeft altijd gelijk', zegt Terwingen aan Belga.

Terwingen zetelde sinds 2007 in de Kamer. Met zijn derde plaats op de lijst stond hij op een strijdplaats. 'Ik vind dat de laatst verkiesbare plaats altijd een strijdplaats is, maar ik had eerder gedacht dat de zetel voor PVDA in plaats van voor Vlaams Belang zou zijn.'

'Ook nationaal heeft de partij het niet goed gedaan', zegt Terwingen over CD&V. 'Ik ben heel bedroefd en teleurgesteld dat ik niet herverkozen ben. Ik weet niet wat de toekomst brengt. Ik ga dadelijk mijn bureau leegmaken en dan zien we wel.'

Voor de burgemeester van Maasmechelen is het een beangstigende verkiezingsuitslag. 'Je mag niet de bange blanke man worden, maar ik ben het wel al aan het worden. In een multiculturele gemeente als Maasmechelen stemt een op vijf op Vlaams Belang', zegt Terwingen. 'Als zoveel mensen op Vlaams Belang stemmen, dan moeten we de mensen beter informeren waar zij voor staan. Dat is ook de verantwoordelijkheid van de andere partijen en de media.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Rutten 'zegt niets'

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten voelt zich niet geroepen om veel voorspellingen te doen over mogelijke coalitievormingen. Dat zei ze in De Ochtend op Radio 1. 'Ik zeg vandaag niks, zeker federaal niet.'

'Wij moeten bescheiden blijven, voeten op de grond houden. Het is nu eerst aan het staatshoofd om te knoop te ontwarren, want dit is een bijna onontwarbaar kluwen.' Voor Open VLD is het niet wenselijk om federaal een meerderheid te vormen zonder Vlaamse meerderheid, maar 'wettelijk kan het wel', zei Rutten.

De Open VLD-kopvrouw voorspelt alvast lange regeringsonderhandelingen op federaal niveau. 'Dat zal veel tijd vragen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Somers: 'Resultaat Antwerpen bewijst dat liberale aanpak kan werken'

Antwerps Open VLD-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement Bart Somers zegt tevreden te zijn met zijn persoonlijk resultaat en dat van zijn lijst. 'In een moeilijke provincie houden we stand en boeken we zelfs bescheiden vooruitgang en dat met een lijst met veel jonge mensen', zegt hij aan Belga. 'Dat sterkt me in mijn overtuiging dat een liberale aanpak kan werken als die de zorgen van de mensen ernstig neemt, voor zekerheid zorgt en inclusief is. Dat is de weg die we moeten bewandelen om een dam op te werpen tegen extremisme.'

Somers haalde met zijn lijst 10,2 procent in de provincie Antwerpen (+0,6 procent) en haalde zelf ruim 52.000 voorkeurstemmen, ten opzichte van 37.000 vorige keer. 'Daar ben ik uiteraard heel tevreden mee', geeft hij aan. 'We behouden ook ons aantal zetels, met ook nog Sihame (El Kaouakibi, red.) en Willem-Frederik (Schiltz, red.) erbij. Elders gaat Open Vld er in totaal maar één procentje op achteruit, waardoor we dus beter standhouden dan de andere centrumpartijen.'

Over wat er moet worden gedaan met het succes van Vlaams Belang is Somers duidelijk. 'Praten kan je zeker doen, maar samenwerken met extreemrechts in welke vorm dan ook is onmogelijk', vindt hij.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

CD&V: Wouter Beke stapt (nog) niet op als voorzitter

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert aangeslagen op de nederlaag van zijn partij gisteren, maar aan opstappen denkt hij voorlopig niet. 'Er is mij uitdrukkelijk gevraagd dat niet te doen'. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

John Crombez: 'SP.A is federaal niet getrouwd met PS'

SP.A-voorzitter John Crombez is ondanks het verlies voor zijn partij tevreden met de manier waarop de socialisten de campagne hebben gevoerd. Hij voelt zich niet geroepen om in een regering te stappen, maar is federaal niet getrouwd met de PS, zegt hij. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hoe hebben de witte konijnen het gedaan?

Verschillende Vlaamse partijen toverden voor de verkiezingen een aantal opmerkelijke witte konijnen uit hun hoed. Hoe hebben zij het ervan afgebracht? Een overzicht.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wie zijn de stemmenkampioenen?

N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever is de stemmenkampioen in het Vlaams parlement, zo blijkt uit de volledige uitslag. Zijn partijgenoot Jan Jambon behaalt de topscore voor de Kamer, aftredend Vlaams minister-president Geert Bourgeois voor Europa. Lees meer.