Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jan Herregods
door Jan Herregods

Nog niet duidelijk hoe verder verzet georganiseerd zal worden

De vakbonden zijn tevreden over de opkomst voor hun betoging tegen de pensioenmaatregelen van de regering. Over verdere betogingen of een staking is nog niets beslist. De liberale en christelijke bond zijn een staking niet genegen.

Rond 13.00 uur zijn de vakbondsleiders aangekomen aan het Zuidstation, waar de betoging wordt ontbonden. Vele duizenden militanten trekken gedisciplineerd naar hun bussen. De politie staat onopvallend opgesteld, maar er zijn geen grote incidenten geweest. De politie spreekt van 25.000 betogers, maar de bonden schatten dat het er veel meer waren. "We zijn tevreden over de opkomst en het signaal. Over de reactie van de regering zullen we wellicht niet tevreden kunnen zijn", zei ACV-voorzitter Marc Leemans.

Over hoe het verzet verder georganiseerd zal worden, is nog geen duidelijkheid. ABVV zou aan een algemene staking denken, maar daarop wilde voorzitter Rudy De Leeuw nog niet vooruitlopen. "We beslissen in januari. We zullen zien hoe de regering zal reageren."

Bij de andere vakbonden is de appetijt voor een staking niet groot. Helemaal niet bij de liberale bond. "Als men op dit moment om een algemene staking zou vragen, zeggen wij neen", was ACLVB-kopstuk Mario Coppens duidelijk. ACV'er Leemans ziet meer in andere soorten protest. "Anders gaat het weer over de vorm en niet de inhoud."

Hoewel de bonden op de regering schieten, waren de oppositiepartijen niet zo sterk vertegenwoordigd op de betoging. Met uitzondering van de extreemlinkse PVDA, die haar kopstukken Raoul Hedebouw en Peter Mertens op een podium had gezet ergens halverwege het parcours. Aan het hoofdkwartier van de PS was het dan weer opvallend rustig, terwijl die partij bij vorige betogingen de passerende betogers vaak een hart onder de riem stak.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Kalme ochtendspits

Ondanks de vakbondsbetoging tegen de pensioenmaatregelen van de regering in het centrum van Brussel, is de ochtendspits in de hoofdstad kalm gebleven. Langs het traject was er weliswaar hinder voor het verkeer, zo is vernomen bij Brussel Mobiliteit.

Toen de betoging rond 11 uur ter hoogte van de Kleine Ring was, moest alle verkeer in de tunnels. 'De auto's konden bovengronds niet door, toen was er wat te veel verkeer in de tunnels. Verder was er geen noemenswaardige hinder', aldus woordvoerster Inge Paemen.

De Brusselse wegen kenden dus een kalme ochtendspits. 'Waarschijnlijk hebben veel mensen hun voorzorgen genomen en zijn ze niet met de auto naar Brussel gekomen, of waren ze toch niet alleen in de wagen', aldus Paemen. De politie Brussel Hoofdstad Elsene telde 25.000 betogers, de christelijke vakbond schatte dat aantal op 40.000 mensen.

Op Twitter somt de politie op welke straten in Brussel intussen al opnieuw voor het verkeer zijn heropend.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Politie telt 25.000 deelnemers

Aan de nationale betoging van de drie vakbonden tegen de pensioenmaatregelen van de regering, nemen dinsdag volgens de politie Brussel Hoofdstad Elsene 25.000 mensen deel. De betoging verloopt momenteel zonder incidenten, was nog vernomen bij de politie. De christelijke vakbond ACV schat het aantal betogers dan weer op 40.000.

De betoging is dinsdag rond 11.00 uur vertrokken aan het Noordstation. Dat gebeurde na toespraken van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw en ACV-voorzitter Marc Leemans.

Volgens het ABVV zijn er "tienduizenden deelnemers", Leemans vergeleek de aantallen met de mars van de Catalanen twee weken geleden in Brussel. Aan de betoging nemen ook verschillende delegaties deel van grote bedrijven, zoals Audi en Bekaert.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Leemans: 'Onze berekeningen zijn wel solide'

De vakbonden ontkennen dat ze onrust zaaien en 'fake news' verspreiden over de pensioenen, zoals premier Charles Michel zegt. 'Onze berekeningen zijn solide', zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. 'Men grijpt in in de pensioenen van tienduizenden mensen.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Michel: 'Om pensioenen betaalbaar te houden, nemen wij verantwoordelijkheid'

Premier Charles Michel (MR) verwijt de vakbonden en de oppositie dat ze 'leugens' en 'fake news' verspreiden over de pensioenhervormingen van de regering. "We gaan meer inspanningen doen om onze hervorming beter aan de mensen uit te leggen", zei Charles Michel dinsdagochtend aan de VRT.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Rustig in en rond Noordstation

In vergelijking met andere nationale betogingen is het kort voor de start van de mars erg rustig in en rond het Noordstation. In de Koning Albert II-laan is de sfeer rustig en is nog beperkt verkeer mogelijk. De socialistische bond heeft de meeste militanten op de been gekregen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Bacquelaine hekelt 'desinformatie om bevolking te bedriegen'

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft op de Franstalige radiozenders Bel-RTL en RTBF de initiatiefnemers achter de pensioenbetoging op de korrel genomen. Hij spreekt van een "desinformatie-campagne die erop gericht is mensen te bedriegen" over de federale pensioenmaatregelen.

'Bij de socialisten gaat men van de 'werf van ideeën' naar de 'werf van leugens'', zegt Bacquelaine, verwijzend naar de 'ideeënwerf' van de PS. De MR-minister wil de bevolking ook gerust stellen en benadrukt dat er nooit sprake is geweest van iedereen verplicht te laten werken tot zijn 67ste. 'Wat telt, is het verlengen van de loopbanen', aldus Bacquelaine.

'We kunnen niet verder met een gemiddelde loopbaan van 32 jaar. We moeten voor eens en voor altijd toegeven dat de lengte van de loopbaan mee moet evolueren met de stijgende levensverwachting', klinkt het.

Wat het nieuwe systeem van het pensioen met punten betreft, verduidelijkte Bacquelaine dat hij tegen de lente van 2018 een voorstel op de regeringstafel wil leggen. Daarbij zal volgens hem rekening gehouden worden met het advies van de sociale partners.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Groen: 'Regering heeft betoging zelf besteld'

In De Ochtend op Radio 1 had ook Open Vld'er Vincent Van Quickenborne kritiek op de betoging. 'Ik begrijp niet dat de vakbonden onverantwoorde privileges blijven verdedigen. Dat men bij Defensie op pensioen kan op 46 of bij het spoor op 55 jaar zijn zaken die je als vakbond niet kan blijven verdedigen', aldus Van Quickenborne. Hij vindt dat de regering moet verder werken aan de pensioenhervormingen op een "verstandige en empatische manier".

Het kabinet van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) laat intussen wel weten dat het pensioen bij Defensie pas kan vanaf 56 jaar en niet vanaf 46 jaar.

Volgens Wouter De Vriendt van oppositiepartij Groen heeft de regering de betoging echter zelf 'besteld' door haar 'oneerlijke pensioenmaatregelen'. "Denk aan het optrekken van de pensioenleeftijden, het minder laten meetellen van de niet-gewerkte periodes, het uitblijven van een akkoord over de zware beroepen. Het is onzekerheid troef voor de mensen", aldus De Vriendt in De Ochtend.

En die onzekerheid wordt volgens de Groen-politicus nog vergroot door de geplande invoering van het puntensysteem. "Die punten zullen ook aangepast worden aan de economische conjunctuur en hangt af van de wil van de regering. Mensen leven in grote onzekerheid".

Jan Herregods
door Jan Herregods

Brussels Airport vraagt reizigers enkel handbabage mee te nemen

Brussels Airport raadt de reizigers die dinsdag het vliegtuig nemen aan om enkel handbagage mee te nemen. Momenteel is er wel nog geen hinder door de nationale betoging, klinkt het.

"Tot nu toe is er geen hinder", zegt Florence Muls van Brussels Airport rond 8.30 uur. Alle luchthavenoperaties verlopen normaal, de bagage wordt afgehandeld, klinkt het. Enkele maatschappijen hebben wel preventief vluchten geschrapt. het gaat om zeven vluchten. De luchthaven wacht nog af tot later in de voormiddag om te zien welke problemen er zouden kunnen optreden.

Om 10.30 uur start een betoging in de hoofdstad. Door de nationale betoging verwacht de luchthavenuitbater vooral hinder bij de bagageafhandeling, meldde Brussels Airport eerder via Twitter. Ook het transport van/naar de luchthaven met taxi of bus kan moeizamer verlopen.

Brussels Airport vraagt de reizigers extra vroeg te vertrekken naar de luchthaven. Wie toch ruimbagage meeneemt, stopt best de meest noodzakelijke voorwerpen en kleding voor de eerste dagen in de handbagage.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Herlees: Pensioendebat 'Enkel de werkgevers klagen niet'

Knack bracht vorige maand Jan Spooren en Kim De Witte samen, pensioenexperts van respectievelijk de N-VA en de PVDA. Herlees hier het debat.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Minimumpensioen van 1.500 euro'

Aanvankelijk zou in Brussel een regionale betoging gehouden worden, zoals er eerder al acties waren in onder meer Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. Maar volgens de bonden borrelde het ongenoegen zo sterk op, dat het twee weken geleden plots een nationale actie is geworden. "De onzekerheid is immers groot bij vijftigers en veertigers, maar ook bij jongeren", luidt het. In hun gezamenlijk pamflet eisen ACV, ABVV en ACLVB dat periodes van ziekte, werkloosheid of SWT (brugpensioen) bij de pensioenberekening gelijkgesteld worden op basis van het laatste loon en niet op basis van een begrensd fictief loon. Ze willen ook een pensioen "dat mogelijk maakt om na lang werken comfortabel verder te leven". ABVV maakt dat concreet: een minimumpensioen van 1.500 euro per maand en de wettelijke pensioenleeftijd terug op 65.

De vakbonden hebben van de pensioenplannen van de regering hun absolute topprioriteit gemaakt. Zelfs in die mate dat het ABVV vorige week aankondigde dat de opkomst van de manifestatie én het antwoord van de regering daarop een beslissende rol zal spelen in het al dan niet organiseren van een algemene staking in februari.

De betoging start om 10.30 uur aan het Noordstation, waar de vakbondsleiders meteen ook hun speeches zullen geven. Vervolgens gaat het langs de Kruidtuinlaan en de Pachecolaan naar het Centraal Station en dan verder naar het Zuidstation, waar de betoging zal eindigen rond 12.00 uur.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Dienstverlening De Lijn verstoord in heel Vlaanderen

De nationale betoging van de drie vakbonden tegen de pensioenmaatregelen van de regering verstoort in heel Vlaanderen de dienstverlening van De Lijn. Het bus- en tramverkeer is het zwaarst verstoord in de provincie Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Ook het stadsnet van Antwerpen ondervindt grote hinder. In Limburg is er beperkte hinder voor de streeklijnen. Dat meldt de vervoersmaatschappij dinsdagochtend.

In Oost-Vlaanderen zijn zowel de stads- als streeklijnen getroffen. In Gent rijdt stadsbus 3 met een 15 minuten-frequentie, tramlijn 4 (kant UZ) met een 20 minuten-frequentie. Tramlijnen 1 en 4 (kant Ledeberg) rijden met een half uur-frequentie. Tramlijn 2 rijdt niet. De stadsbussen 5, 9 en 39 rijden eveneens om het half uur, de bussen 6, 17/18 en 38 rijden niet. Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. Daar is momenteel slechts een kwart van de chauffeurs uitgereden. Ook in de streek is er hinder.

In de regio's Dender en Vlaamse Ardennen rijdt 90 pct van alle bussen, in de regio Waasland 80 pct en in de regio Gent ongeveer de helft.

Ook in Vlaams-Brabant is het busverkeer verstoord. In het Pajottenland en de Zuidrand rond Brussel rijdt minder dan de helft van de bussen. In de rest van de provincie is dat ongeveer zes op de tien.

Er is hinder in de hele provincie West-Vlaanderen. In de streek is ongeveer 75 pct van de chauffeurs uitgereden. De hinder is groter op de stadsnetten. Die van Brugge, Oostende en Kortrijk zijn ernstig verstoord. Het stadsnet van Roeselare rijdt volgens het boekje. Ook de Kusttram ondervindt hinder: aan de kant Oostende-De Panne rijdt minder dan de helft, aan de kant Knokke ongeveer de helft. In de stad Antwerpen is maar één op de twee bussen uitgereden. Bij de trams is zeven op de tien aan het rijden.

In Limburg is er beperkte hinder. Reizigers vinden gedetailleerde info via delijn.be, Facebook en Twitter.