Het Herenakkoord uit 2002 bleef vaak dode letter omdat het niet afdwingbaar is. Na de commotie over een wegblokkade in oktober door de Luikse afdeling van het ABVV, die indirect zou hebben geleid tot de dood van twee mensen, vroeg minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de sociale partners het Herenakkoord te moderniseren.

De werkgeversorganisaties wilden bijvoorbeeld dat op papier werd gezet dat spoorwegblokkades niet meer zouden kunnen. En ze wilden voor elke actie een vakbondsverantwoordelijke als aanspreekpunt. Die zou ook verantwoordelijk zijn voor het correcte verloop van de actie en men zou hem ter verantwoording kunnen roepen als die actie niet volgens de regels zou verlopen. Dat was voor de vakbonden onaanvaardbaar.

Minister Peeters wil na het mislukken van de onderhandelingen bemiddelen tussen vakbonden en werkgevers om toch nog een overeenkomst te bereiken. De werkgevers hebben al laten weten dat ze dat niet zien zitten. Ze willen dat de politici hun verantwoordelijkheid nemen. De regering moet nu omschrijven wat kan en niet kan en ervoor zorgen dat er de organisatoren van de acties aansprakelijk kunnen gesteld worden, aldus de werkgevers.

Vorige week dienden de Open VLD-kamerleden Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert al een wetsvoorstel in om de vakbonden te dwingen hun balansen en rekeningen bekend te maken. En ze willen dat de vakbonden 'rechtspersoonlijkheid' krijgen. N-VA zal daar wel oren naar hebben. Wat MR daarover denkt is minder duidelijk.

En met de hete adem van de christelijke vakbond in de nek wil CD&V dus dat de vakbonden en werkgevers toch nog eens zelf proberen om een akkoord te bereiken en ze wil daarvoor zelfs bemiddelen. Gelooft iemand daar nog echt in, behalve minister Peeters?

Het Herenakkoord uit 2002 bleef vaak dode letter omdat het niet afdwingbaar is. Na de commotie over een wegblokkade in oktober door de Luikse afdeling van het ABVV, die indirect zou hebben geleid tot de dood van twee mensen, vroeg minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de sociale partners het Herenakkoord te moderniseren. De werkgeversorganisaties wilden bijvoorbeeld dat op papier werd gezet dat spoorwegblokkades niet meer zouden kunnen. En ze wilden voor elke actie een vakbondsverantwoordelijke als aanspreekpunt. Die zou ook verantwoordelijk zijn voor het correcte verloop van de actie en men zou hem ter verantwoording kunnen roepen als die actie niet volgens de regels zou verlopen. Dat was voor de vakbonden onaanvaardbaar.Minister Peeters wil na het mislukken van de onderhandelingen bemiddelen tussen vakbonden en werkgevers om toch nog een overeenkomst te bereiken. De werkgevers hebben al laten weten dat ze dat niet zien zitten. Ze willen dat de politici hun verantwoordelijkheid nemen. De regering moet nu omschrijven wat kan en niet kan en ervoor zorgen dat er de organisatoren van de acties aansprakelijk kunnen gesteld worden, aldus de werkgevers.Vorige week dienden de Open VLD-kamerleden Vincent Van Quickenborne en Egbert Lachaert al een wetsvoorstel in om de vakbonden te dwingen hun balansen en rekeningen bekend te maken. En ze willen dat de vakbonden 'rechtspersoonlijkheid' krijgen. N-VA zal daar wel oren naar hebben. Wat MR daarover denkt is minder duidelijk. En met de hete adem van de christelijke vakbond in de nek wil CD&V dus dat de vakbonden en werkgevers toch nog eens zelf proberen om een akkoord te bereiken en ze wil daarvoor zelfs bemiddelen. Gelooft iemand daar nog echt in, behalve minister Peeters?