In de clubtent op het festivalterrein in Hasselt is het Pukkelpopdrama van vorig jaar herdacht. Onder andere familieleden en vrienden van de overledenen, burgemeester van Hasselt Hilde Claes en festivalorganisator Chokri Mahassine namen het woord tijdens de serene herdenking.

Honderden festivalgangers en sympathisanten kwamen hun steun betuigen.

Op 18 augustus 2011 lieten vijf slachtoffers het leven. Het mag dan intussen een jaar geleden zijn, voor velen ligt het drama nog vers in het geheugen.

Veerkracht

Chokri Mahassine nam als eerste het woord. "Een jaar is niets, een jaar is alles. De tijd vliegt, de tijd kruipt. Voor de meesten ging het leven na 18 augustus verder, maar voor Kristof, Wendy, Marijke, Marlo en Jurgen stopte het leven bruusk en genadeloos. We kunnen en mogen niet anders dan vooruit denken. We moeten durven kracht te putten uit de veerkracht van het leven", sprak Chokri.

Het meest pakkend waren de getuigenissen van de families en vrienden van de slachtoffers. Zo nam onder meer Dirk, de vader van Marijke, het woord. "Om 16 uur die dag kregen we je laatste sms. 'Het is hier bakken en braden en ook gisteren was het al heel leuk' stuurde je. Twee uur later veegde een storm alles weg. Nooit meer kregen we een berichtje. We kunnen nog steeds niet geloven dat het echt waar is", aldus Dirk, die ook het belang van het voortbestaan van Pukkelpop benadrukte.

Het laatste woord was voor burgemeester Claes. Zij richtte zich tot de slachtoffers en hun families. "Ik vind jullie ongelooflijk sterke mensen. Jullie zijn een enorme steunpilaar voor Chokri en alle mensen van Pukkelpop. Jullie waardigheid verdient heel veel respect", aldus de burgemeester.

Tussendoor zorgden Piet Pessemier, Glenn Claes en Mauro voor een streepje muziek. Stijn Meuris, voorzitter van het Steunfonds Voor Pukkelpopslachtoffers, sloot de herdenking af. Luc Janssen nodigde alle aanwezigen nog uit om een witte roos neer te leggen aan het gedenkteken schuin tegenover de Pukkelpopweide.

Het monument krijgt een permanente plaats tijdens de volgende edities van het festival. Het gaat om een ontwerp van de Hasseltse kunstenaar Tom Vanuytrecht.

Loolapalooza

In Chicago is vannacht het Loolapalooza rockfestival onderbroken na een stormwaarschuwing. Hevig onweer teisterde de omgeving van Chicago, wat de organisatoren van het festival noopte het verloop ervan tijdelijk op te schorten. Naargelang de bron werden zowat 60.000 tot 100.000 festivalgangers geëvacueerd van het Grant Park naar schuilplaatsen.

Dicky Woodstock Festival

Gisteren werd in Nederland het Dicky Woodstock festival getroffen door onweer.Een festivaltent stortte in. Daarbij vielen een 15-tal gewonden. Er waren zo'n 500 festivalgangers op het terrein.

De eerste editie van Pukkelpop na de ramp is van 16 tot 18 augustus. Headliners zijn ondermeer de Foo Fighters, The Stone Roses en Björk.Het festival is uitverkocht. (EE)

In de clubtent op het festivalterrein in Hasselt is het Pukkelpopdrama van vorig jaar herdacht. Onder andere familieleden en vrienden van de overledenen, burgemeester van Hasselt Hilde Claes en festivalorganisator Chokri Mahassine namen het woord tijdens de serene herdenking. Honderden festivalgangers en sympathisanten kwamen hun steun betuigen. Op 18 augustus 2011 lieten vijf slachtoffers het leven. Het mag dan intussen een jaar geleden zijn, voor velen ligt het drama nog vers in het geheugen. Veerkracht Chokri Mahassine nam als eerste het woord. "Een jaar is niets, een jaar is alles. De tijd vliegt, de tijd kruipt. Voor de meesten ging het leven na 18 augustus verder, maar voor Kristof, Wendy, Marijke, Marlo en Jurgen stopte het leven bruusk en genadeloos. We kunnen en mogen niet anders dan vooruit denken. We moeten durven kracht te putten uit de veerkracht van het leven", sprak Chokri. Het meest pakkend waren de getuigenissen van de families en vrienden van de slachtoffers. Zo nam onder meer Dirk, de vader van Marijke, het woord. "Om 16 uur die dag kregen we je laatste sms. 'Het is hier bakken en braden en ook gisteren was het al heel leuk' stuurde je. Twee uur later veegde een storm alles weg. Nooit meer kregen we een berichtje. We kunnen nog steeds niet geloven dat het echt waar is", aldus Dirk, die ook het belang van het voortbestaan van Pukkelpop benadrukte. Het laatste woord was voor burgemeester Claes. Zij richtte zich tot de slachtoffers en hun families. "Ik vind jullie ongelooflijk sterke mensen. Jullie zijn een enorme steunpilaar voor Chokri en alle mensen van Pukkelpop. Jullie waardigheid verdient heel veel respect", aldus de burgemeester. Tussendoor zorgden Piet Pessemier, Glenn Claes en Mauro voor een streepje muziek. Stijn Meuris, voorzitter van het Steunfonds Voor Pukkelpopslachtoffers, sloot de herdenking af. Luc Janssen nodigde alle aanwezigen nog uit om een witte roos neer te leggen aan het gedenkteken schuin tegenover de Pukkelpopweide. Het monument krijgt een permanente plaats tijdens de volgende edities van het festival. Het gaat om een ontwerp van de Hasseltse kunstenaar Tom Vanuytrecht.Loolapalooza In Chicago is vannacht het Loolapalooza rockfestival onderbroken na een stormwaarschuwing. Hevig onweer teisterde de omgeving van Chicago, wat de organisatoren van het festival noopte het verloop ervan tijdelijk op te schorten. Naargelang de bron werden zowat 60.000 tot 100.000 festivalgangers geëvacueerd van het Grant Park naar schuilplaatsen.Dicky Woodstock Festival Gisteren werd in Nederland het Dicky Woodstock festival getroffen door onweer.Een festivaltent stortte in. Daarbij vielen een 15-tal gewonden. Er waren zo'n 500 festivalgangers op het terrein. De eerste editie van Pukkelpop na de ramp is van 16 tot 18 augustus. Headliners zijn ondermeer de Foo Fighters, The Stone Roses en Björk.Het festival is uitverkocht. (EE)