De cijfers over de verspreiding van covid-19 mogen dan wel bemoedigend zijn, de crisis is nog lang niet bezworen. Daarom besliste de Nationale Veiligheidsraad om de inperkingsmaatregelen met twee weken te verlengen.

Om die verlenging voor de mensen wat draaglijker te maken, werd beslist dat de tuincentra en de doe-het-zelfwinkels vanaf zaterdag opnieuw kunnen openen, wel onder dezelfde strikte voorwaarden als de voedingswinkels. Mensen moeten er dus op een veilige afstand kunnen bewaren.

Inwoners van woonzorgcentra en centra voor personen met een handicap, instellingen van de bijzondere jeugdzorg of psychiatrische instellingen zullen mogen bezoek krijgen van één persoon, op voorwaarde dat deze persoon de laatste twee weken geen symptomen heeft gehad. Het moet wel steeds om dezelfde persoon gaan en die zal ook afstandsmaatregelen in acht moeten nemen.

Tot en met 31 augustus zullen er geen grote evenementen, zoals zomerfestivals, kunnen plaatsvinden. Wat precies de ondergrens is voor die grote evenementen, wordt later bepaald. Over de zomerkampen is nog niets beslist, net zoals over de mogelijkheid om te reizen in de zomer. Voor dat laatste is ons land ook aangewezen op wat er in andere landen mogelijk is.

Volgens de premier gaat het niet om een 'versoepeling' van de maatregelen. Deze moeten 'absoluut gerespecteerd worden'. De politie zal overtreders blijven verbaliseren, zegt de eerste minister.

Volgende week is er een nieuwe veiligheidsraad gepland, om de volgende fase, die van de versoepeling, te organiseren vanaf begin mei. Die zal geleidelijk gebeuren. In die exitstrategie zullen stoffen mondmaskers een rol spelen, zei Wilmès. Wanneer de maatregelen versoepeld worden, zal de regering het dragen van zo'n stoffen mondmaskers aanbevelen voor situaties waar veilig afstand houden niet mogelijk is. Er zou ook een binnenlandse productie voor die stoffen maskers worden opgestart.

De exitstrategie zal volgens de premier gebaseerd zijn op verschillende pijlers, namelijk de veiligheidsafstanden, grootschalige screening maar ook tracing en de ontwikkeling van nieuwe regels die in de bedrijfswereld moeten worden toegepast.

Ook over de mogelijke heropening van de scholen is voorlopig nog niets beslist. De premier beloofde zich op korte termijn uit te spreken over voorstellen van experten die zich bezighouden met de exitstrategie rond een mogelijke heropening van andere handelszaken en van de horeca.

Wat de bedrijfswereld betreft, blijven de huidige regels van toepassing totdat protocollen per sector kunnen worden bekrachtigd. Het doel van deze protocollen is om de bedrijven in staat te stellen hun normale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en tegelijkertijd adequate werkomstandigheden voor hun werknemers te garanderen, aangepast aan de situatie. Telewerken moet nog enige tijd de voorkeur blijven krijgen.

De cijfers over de verspreiding van covid-19 mogen dan wel bemoedigend zijn, de crisis is nog lang niet bezworen. Daarom besliste de Nationale Veiligheidsraad om de inperkingsmaatregelen met twee weken te verlengen. Om die verlenging voor de mensen wat draaglijker te maken, werd beslist dat de tuincentra en de doe-het-zelfwinkels vanaf zaterdag opnieuw kunnen openen, wel onder dezelfde strikte voorwaarden als de voedingswinkels. Mensen moeten er dus op een veilige afstand kunnen bewaren. Inwoners van woonzorgcentra en centra voor personen met een handicap, instellingen van de bijzondere jeugdzorg of psychiatrische instellingen zullen mogen bezoek krijgen van één persoon, op voorwaarde dat deze persoon de laatste twee weken geen symptomen heeft gehad. Het moet wel steeds om dezelfde persoon gaan en die zal ook afstandsmaatregelen in acht moeten nemen. Tot en met 31 augustus zullen er geen grote evenementen, zoals zomerfestivals, kunnen plaatsvinden. Wat precies de ondergrens is voor die grote evenementen, wordt later bepaald. Over de zomerkampen is nog niets beslist, net zoals over de mogelijkheid om te reizen in de zomer. Voor dat laatste is ons land ook aangewezen op wat er in andere landen mogelijk is. Volgens de premier gaat het niet om een 'versoepeling' van de maatregelen. Deze moeten 'absoluut gerespecteerd worden'. De politie zal overtreders blijven verbaliseren, zegt de eerste minister. Volgende week is er een nieuwe veiligheidsraad gepland, om de volgende fase, die van de versoepeling, te organiseren vanaf begin mei. Die zal geleidelijk gebeuren. In die exitstrategie zullen stoffen mondmaskers een rol spelen, zei Wilmès. Wanneer de maatregelen versoepeld worden, zal de regering het dragen van zo'n stoffen mondmaskers aanbevelen voor situaties waar veilig afstand houden niet mogelijk is. Er zou ook een binnenlandse productie voor die stoffen maskers worden opgestart. De exitstrategie zal volgens de premier gebaseerd zijn op verschillende pijlers, namelijk de veiligheidsafstanden, grootschalige screening maar ook tracing en de ontwikkeling van nieuwe regels die in de bedrijfswereld moeten worden toegepast. Ook over de mogelijke heropening van de scholen is voorlopig nog niets beslist. De premier beloofde zich op korte termijn uit te spreken over voorstellen van experten die zich bezighouden met de exitstrategie rond een mogelijke heropening van andere handelszaken en van de horeca. Wat de bedrijfswereld betreft, blijven de huidige regels van toepassing totdat protocollen per sector kunnen worden bekrachtigd. Het doel van deze protocollen is om de bedrijven in staat te stellen hun normale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en tegelijkertijd adequate werkomstandigheden voor hun werknemers te garanderen, aangepast aan de situatie. Telewerken moet nog enige tijd de voorkeur blijven krijgen.