Heidi De Pauw van Child Focus: ‘Ik ga de boeken van Dedecker, Francken en De Croo lezen’

© Karl

Heidi De Pauw is ceo van Child Focus. Maar hoe viert zij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had zij 26 minuten en 31 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Dit jaar ligt dat nog niet vast. Ik heb net een heel drukke periode achter de rug, met onder meer een reis naar Syrië en mijn dochter die net afgestudeerd is. Maar normaal neem ik elke zomervakantie twee weken vrijaf.

Wat zijn uw vakantieplannen dit jaar?

Misschien gaan we in september last minute een weekje weg. Of we blijven thuis: in de tuin is het ook heerlijk.

Volgt u het nieuws als u met vakantie bent?

Ik ben nogal actief op Twitter en volg de nieuwssites. Op vakantie minder dan anders, maar ik blijf graag op de hoogte. Tijdens onze vorige vakantie ging de Notre-Dame in vlammen op: zoiets wil ik wel weten.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Twee jaar geleden was ik in Kenia. Een van onze lodges lag vlak bij een waterplaats voor dieren, en ’s nachts werden we gewekt omdat leeuwen een buffel hadden gedood. Nadien wilden ze komen drinken, maar toen begon een olifant te chargeren omdat zijn kind in gevaar was. We hebben uren muisstil zitten kijken.

Sommige mensen hebben een aan-uitknop, en daar ben ik best jaloers op.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Toen ik op Lesbos werkte als animatrice is een toeriste verdronken tijdens mijn ‘beach watch’. Ze keerde niet terug na een kanotochtje, dat ik haar vooraf had verboden. Ik werd urenlang ondervraagd door de scheepvaartpolitie, maar ging vrijuit.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Als tiener heb ik enorm genoten van Je moet dansen op mijn graf van Aidan Chambers. Jarenlang vond ik dat boek niet meer terug, tot ik het enkele jaren geleden toevallig zag liggen bij Oxfam. Die vakantie heb ik het opnieuw gelezen, en ik zal het altijd blijven koesteren.

Welke boeken neemt u dit jaar mee?

Op dit moment lees ik Het plein en de toren van Niall Ferguson. Maar ik ben ook van plan een paar politieke werken te lezen, onder andere van Jean-Marie Dedecker, Theo Francken en Alexander De Croo. Als je mee op het beleid wilt wegen, moet je weten waar de ideeën van politici vandaan komen.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie hebt bezocht?

Bunker 42 in Moskou, een restant uit de Koude Oorlog. Dat is een stukje recente, intrigerende geschiedenis. Als laatstejaarsstudent heb ik nog rondgelopen in Berlijn, net na de val van de Muur.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Ik ben nogal een durfal, dus ik heb geen landsgrenzen nodig om bijzondere dingen te doen.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Een vakantielief moet zijn wat het is: een lief voor op vakantie. Ik ben te rationeel om me daar helemaal in te verliezen.

Waarom moeten we twaalf uur op een vliegtuig zitten naar een overvol strand, terwijl het in onze tuin zo heerlijk is?

Overweegt u in de zomer weleens uw leven helemaal om te gooien?

Soms mijmer ik over verkassen naar de Côte d’Azur of een andere plek waar de zon altijd schijnt. Maar het zal toch niet voor meteen zijn.

Bent u ooit alleen op vakantie geweest?

Voor het werk reis ik vaak alleen, en ik ben ooit enkele dagen in m’n eentje naar zee geweest om te reloaden. Maar verder niet. Mijn schaarse vrije tijd breng ik liever door met man en dochter.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ik vrees van wel. Sommige mensen hebben een aan-uitknop, en daar ben ik best jaloers op. Al zoek ik bewust hotels met enkel wifi in de lobby. Dat geeft toch enige mentale rust.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik ben degene die toekijkt met een glaasje rosé in de hand.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

Hier volg ik Dirk De Wachter: waarom moeten we twaalf uur op een vliegtuig zitten naar een overvol strand, terwijl het in onze tuin zo heerlijk is? Ik haal veel energie en geluk uit kleine dingen: een lekkere lunch, blauwe bessen uit de tuin… Al is het wel fijn dat mensen in de zomer minder mopperen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content