Heibel bij Antwerps parket: “Iemand zal buigen of barsten”

© Belga

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois heeft drie nieuwe gerechtelijke onderzoeken geopend tegen Antwerps substituut Peter Van Calster, bekend van de strijd tegen diamantfraude. Daarmee barst de open oorlog bij het Antwerpse parket weer volop los.

Diamantgate lijkt weer volop losgebarsten. De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois heeft drie nieuwe gerechtelijke onderzoeken geopend tegen Antwerps substituut Peter Van Calster, bekend van de strijd tegen diamantfraude.

‘Diamantgate’ is de benaming voor de strijd tussen de Antwerpse procureur-generaal Liégeois en het Antwerpse parket van eerste aanleg over de aanpak van diamantfraude.

Het parket-generaal heeft de onderzoeken tegen Van Calster bevestigd bij monde van persmagistraat Ben Zajtmann. Of Van Calster intussen ook geschorst wordt, is nog niet duidelijk. Dat moet het parket beslissen in functie van een tuchtonderzoek.

Drie onderzoeken

Eén onderzoek gaat volgens de krant De Tijd over het dossier dat Van Calster overmaakte aan het Hof van Cassatie tegen Liégeois. Er wordt met name onderzocht of dat een ‘lasterlijke aangifte’ was.

Een tweede onderzoek gaat dan weer over mogelijke schending van het beroepsgeheim door Van Calster, omdat de aanklager in het kader van de rechtszaak van De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet tegen de echtgenote van Liègois bepaalde documenten zou hebben bezorgd aan de advocaat van Desmet.

Het derde onderzoek tenslotte gaat eveneens over schending van het beroepsgeheim, omdat Van Calster aan andere magistraten de vertrouwelijke brieven tussen het parket en de procureur-generaal over de diamantfraude zou hebben bezorgd.

Openlijke strijd Eerder was Van Calster al opzijgeschoven in de dossiers rond diamantfraude en mocht hij geen Antwerpse dossiers meer behandelen.

De openlijke strijd tussen het parket-generaal en het parket in Antwerpen leek de laatste tijd wat uitgedoofd te zijn. Dinsdag meldde Liégois echter dat er een onderzoek komt tegen procureur des Konings Herman Dams. Die zou op een of andere manier tussenbeide gekomen zijn in de zaak Jonathan Jacob, die drie jaar geleden in een Mortselse politiecel stierf. Nu komt dus ook Van Calster weer in aanvaring met het parket-generaal.

“Iemand zal moeten barsten of buigen”

De Antwerpse advocatuur maakt zich intussen ernstig zorgen over de openlijke strijd tussen parket en parket-generaal en vreest ernstig voor de goede werking van het gerechtelijk apparaat.

“Dit gaat over botsende ego’s en dat is meer dan een communicatieprobleem”, zegt Antwerps advocaat Kris Luyckx. Volgens hem gaat dit verder dan de diamantzaak. Dat meldt VRT. “Het lijkt een eindoffensief dat is ingezet, met als doel om op het einde de sterkste te zijn. Het is duidelijk dat één van beide zal moeten buigen of barsten.”

“Het loopt uit de hand”

Zijn collega-advocaat John Maes vraagt zich af of dit de kwaliteit van de gerechtelijke onderzoeken in Antwerpen niet zal aantasten. “Het lijkt me langzaamaan onmogelijk dat die mensen nog met elkaar kunnen samenwerken”, zegt Maes. “Hoe kunnen procureur-generaal Liégeois en het openbaar ministerie nog naar behoren functioneren, als ze elkaar beschuldigen van allerlei misdrijven?”

Ook uit politieke hoek steken de eerste reacties op de interne strijd bij de Antwerpse magistratuur de kop op. Oppositiepartij Groen vraagt aan minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) om maatregelen te nemen zodat een goede werking van het gerecht verzekerd blijft. “Dit loopt totaal uit de hand”, zegt Kamerlid Stefaan Van Hecke.

“Haal die dossiers weg uit Antwerpen”

“Het parket wordt helemaal afgeleid van zijn hoofdtaak: misdaaddossiers grondig behandelen. De minister moet het Antwerps parket onder curatele plaatsen. De betrokkenen zetten best zelf een stap opzij. Dat is in het belang van de werking van en het vertrouwen in Justitie”, sneert Van Hecke.

“Zowel dit dossier van de diamantfraude als dat van het overlijden van Jonathan Jacobs moeten weggehaald worden uit Antwerpen. Deze dossiers kunnen daar niet meer op een geloofwaardige manier worden onderzocht.” Groen vraagt aan de Hoge Raad voor Justitie een grondige audit over het Antwerpse parket.

Minister Turtelboom heeft voorlopig nog niet gereageerd. (Belga/KVDA/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content