In Hasselt is het verboden om op de leuning van een bankje te zitten. Evenzeer strikt verboden: toeschouwers van een carnavalstoet laten schrikken, met een doos over de grond slepen of confetti oprapen. In Hasselt mag niemand behalve Sinterklaas, de Kerstman en de Paashaas gemaskerd rondlopen.

Zo heeft de stad Hasselt 164 - soms belachelijke, vaak arbitraire - vormen van overlast omschreven, die gestraft worden met een GAS-boete. Sinds de invoering daarvan moesten ook al vele inwoners (vooral jongeren) dergelijke GAS-boetes effectief betalen. Tot 350 euro voor een volwassene. Tot 250 euro voor een minderjarige.

Het lijkt alsof iedereen in Hasselt intussen wel iemand kent die al enkele honderden euro moest betalen omdat hij op de leuning van een bankje zat. Naast Antwerpen en Mechelen werd Hasselt de stad die het vaakst in het nieuws kwam met onbenullige of belachelijke GAS-boetes.

De stad Mechelen (waar jongeren een GAS-boete kregen omdat ze een broodje aten in de portiek van een kerk) liet vorige week weten dat ze alle GAS-boetes voor minderjarigen schrapt.

Intussen werkt ook Hasselt aan een nieuw reglement voor GAS-boetes. Het is de bedoeling dat alle overbodige en belachelijke vormen van overlast worden geschrapt. 'Van bij de start hebben we gezegd dat er na een tijd een grondige evaluatie van het reglement zou komen,' zegt burgemeester Hilde Claes (SP.A) in Het Laatste Nieuws. 'Momenteel wordt daar hard aan gewerkt. Het is de bedoeling om overbodige artikelen uit het reglement te bannen en zo het aantal opgenomen regels te verminderen.'

Welke vormen van overlast daarbij zullen sneuvelen en welke de test doorstaan, zal moeten blijken tijdens de evaluatie.

Tijdens de jongste zitting van de gemeenteraad stelde gemeenteraadslid Kristel Bekkers (Open VLD) voor om maar meteen alle GAS-boetes af te schaffen in Hasselt. Daar wil burgemeester Claes niet van weten.

In Hasselt is het verboden om op de leuning van een bankje te zitten. Evenzeer strikt verboden: toeschouwers van een carnavalstoet laten schrikken, met een doos over de grond slepen of confetti oprapen. In Hasselt mag niemand behalve Sinterklaas, de Kerstman en de Paashaas gemaskerd rondlopen. Zo heeft de stad Hasselt 164 - soms belachelijke, vaak arbitraire - vormen van overlast omschreven, die gestraft worden met een GAS-boete. Sinds de invoering daarvan moesten ook al vele inwoners (vooral jongeren) dergelijke GAS-boetes effectief betalen. Tot 350 euro voor een volwassene. Tot 250 euro voor een minderjarige. Het lijkt alsof iedereen in Hasselt intussen wel iemand kent die al enkele honderden euro moest betalen omdat hij op de leuning van een bankje zat. Naast Antwerpen en Mechelen werd Hasselt de stad die het vaakst in het nieuws kwam met onbenullige of belachelijke GAS-boetes. De stad Mechelen (waar jongeren een GAS-boete kregen omdat ze een broodje aten in de portiek van een kerk) liet vorige week weten dat ze alle GAS-boetes voor minderjarigen schrapt. Intussen werkt ook Hasselt aan een nieuw reglement voor GAS-boetes. Het is de bedoeling dat alle overbodige en belachelijke vormen van overlast worden geschrapt. 'Van bij de start hebben we gezegd dat er na een tijd een grondige evaluatie van het reglement zou komen,' zegt burgemeester Hilde Claes (SP.A) in Het Laatste Nieuws. 'Momenteel wordt daar hard aan gewerkt. Het is de bedoeling om overbodige artikelen uit het reglement te bannen en zo het aantal opgenomen regels te verminderen.' Welke vormen van overlast daarbij zullen sneuvelen en welke de test doorstaan, zal moeten blijken tijdens de evaluatie.Tijdens de jongste zitting van de gemeenteraad stelde gemeenteraadslid Kristel Bekkers (Open VLD) voor om maar meteen alle GAS-boetes af te schaffen in Hasselt. Daar wil burgemeester Claes niet van weten.