De Prijs voor de Democratie 2015 gaat naar de nieuwe sociale beweging Hart boven Hard. Democratie 2000 en Trefpunt kennen op 21 juli Bij Sint-Jacobs, in Gent, de Prijs Jaap Kruithof dan weer toe aan het Griekse volk.

'Hart boven Hard is erin geslaagd een brede coalitie aan maatschappelijke actoren te verenigen in een platform dat opkomt tegen besparingen', las organisator Eric Goeman voor uit het juryrapport. 'De originaliteit bestaat erin dat Hart boven Hard verschillende thema's verweeft, gaande van klassieke vakbondseisen tot vermarkting van kunst en cultuur.'

Bruno Tersago , .
Bruno Tersago © .

De jury ziet Hart boven Hard als een verrijking voor de democratie en de prijs moet een aanmoediging zijn voor de komende jaren. De twee andere genomineerden in de top drie waren Bruno Tersago, een Vlaming in Griekenland die voor verschillende media over de crisis in het land bericht, en de Privacycommissie, met haar inspanningen rond Facebook.

Griekse volk

De Prijs Jaap Kruithof, voor wie op een radicale manier de maatschappelijke orde wil veranderen, gaat dit jaar naar het Griekse volk, vertegenwoordigd door de Europese Beweging voor Griekenland en de Franstalige econoom Erik Toussaint die voor Syriza een rapport schreef over de schuldenkwestie.

Democratie 2000 organiseert dit jaar voor de 26e keer de Gentse Feestendebatten, maar de toekomst daarvan is onzeker. De subsidies voor de debatten daalden van 2.500 naar 1.474,41 euro, en Trefpunt zelf moet het dit jaar met 23.500 euro minder stellen.

'De debatten zijn een buitenbeentje in de programmatie, maar het is een evenement dat geen geld binnenbrengt en alleen maar geld kost' zegt Goeman. 'De vorige feestenburgemeester sprak over de feestendebatten als visitekaartje, maar het visitekaartje is duidelijk gedaald in achting.'

Relatieve racisme

Goeman organiseerde een crowdfundingsactie waardoor de debatten voor dit jaar verzekerd zijn. Het openingsdebat draait rond het 'relatieve racisme van BDW', daarnaast wordt ook gedebatteerd rond basisinkomen en minimuminkomen, het Midden-Oosten, grenzen aan vrijheid van meningsuiting, toekomst voor nieuwe linkse Europese bewegingen, bootvluchtelingen in de Middellandse Zee en het slotdebat draait rond concrete alternatieve oplossingen. (Belga/AVE)

De Prijs voor de Democratie 2015 gaat naar de nieuwe sociale beweging Hart boven Hard. Democratie 2000 en Trefpunt kennen op 21 juli Bij Sint-Jacobs, in Gent, de Prijs Jaap Kruithof dan weer toe aan het Griekse volk. 'Hart boven Hard is erin geslaagd een brede coalitie aan maatschappelijke actoren te verenigen in een platform dat opkomt tegen besparingen', las organisator Eric Goeman voor uit het juryrapport. 'De originaliteit bestaat erin dat Hart boven Hard verschillende thema's verweeft, gaande van klassieke vakbondseisen tot vermarkting van kunst en cultuur.' De jury ziet Hart boven Hard als een verrijking voor de democratie en de prijs moet een aanmoediging zijn voor de komende jaren. De twee andere genomineerden in de top drie waren Bruno Tersago, een Vlaming in Griekenland die voor verschillende media over de crisis in het land bericht, en de Privacycommissie, met haar inspanningen rond Facebook.De Prijs Jaap Kruithof, voor wie op een radicale manier de maatschappelijke orde wil veranderen, gaat dit jaar naar het Griekse volk, vertegenwoordigd door de Europese Beweging voor Griekenland en de Franstalige econoom Erik Toussaint die voor Syriza een rapport schreef over de schuldenkwestie. Democratie 2000 organiseert dit jaar voor de 26e keer de Gentse Feestendebatten, maar de toekomst daarvan is onzeker. De subsidies voor de debatten daalden van 2.500 naar 1.474,41 euro, en Trefpunt zelf moet het dit jaar met 23.500 euro minder stellen. 'De debatten zijn een buitenbeentje in de programmatie, maar het is een evenement dat geen geld binnenbrengt en alleen maar geld kost' zegt Goeman. 'De vorige feestenburgemeester sprak over de feestendebatten als visitekaartje, maar het visitekaartje is duidelijk gedaald in achting.' Goeman organiseerde een crowdfundingsactie waardoor de debatten voor dit jaar verzekerd zijn. Het openingsdebat draait rond het 'relatieve racisme van BDW', daarnaast wordt ook gedebatteerd rond basisinkomen en minimuminkomen, het Midden-Oosten, grenzen aan vrijheid van meningsuiting, toekomst voor nieuwe linkse Europese bewegingen, bootvluchtelingen in de Middellandse Zee en het slotdebat draait rond concrete alternatieve oplossingen. (Belga/AVE)