In een interview met De Morgen reageert Hans Bonte op het pakket aan maatregelen in de strijd tegen terreur die de regering goedkeurde in november van vorig jaar. Een van de meest opvallende maatregeln was een enkelband voor bepaalde mensen die geseind staan bij de inlichtingendiensten.

'Zo'n enkelband geeft de indruk dat sommige mensen veilig thuiszitten, terwijl die alleen maar aangeeft dat ze binnen een bepaalde afstand van een antenne blijven. Dit is heel makkelijk te omzeilen. Met een stevige tang heb je zo'n enkelband snel doorgeknipt', stelt Bonte.

De burgemeester van Vilvoorde, die zelf jongeren zag vertrekken naar en terugkeren uit Syrië, klaagt ook aan dat de beslissing voor een enkelband niet meer door een rechter genomen wordt. Ook wie niet is gaan vechten in Syrië, kan zo'n enkelband krijgen.

'We merken nu al dat sommige jongeren radicaliseren doordat ze zich hier onrechtvaardig behandeld voelen. Op deze manier werk je dat in de hand en creëer je meer terroristen.'

Verder klaagt Bonte in De Morgen ook aan de communicatie binnen de Brusselse politie aan. Volgens de burgemeester vluchten veel ex-Syriëstrijders van Vilvoorde naar de hoofdstad, omdat ze daar minder gevolgd worden door de politie.

'Als we informatie over gevaarlijke individuen doorspelen aan Brusselse gemeenten, dan doen ze daar niet altijd iets mee en geven ze die ook niet door aan anderen. Het gebrek aan communicatie is af en toe hallucinant.'

Nog volgens Bonte schiet de overheid tekort als het gaat over het inzetten van databanken en nieuwe technologie. 'We lopen hopeloos achterop tegenover de mensen die we bestrijden.' (JH)

In een interview met De Morgen reageert Hans Bonte op het pakket aan maatregelen in de strijd tegen terreur die de regering goedkeurde in november van vorig jaar. Een van de meest opvallende maatregeln was een enkelband voor bepaalde mensen die geseind staan bij de inlichtingendiensten.'Zo'n enkelband geeft de indruk dat sommige mensen veilig thuiszitten, terwijl die alleen maar aangeeft dat ze binnen een bepaalde afstand van een antenne blijven. Dit is heel makkelijk te omzeilen. Met een stevige tang heb je zo'n enkelband snel doorgeknipt', stelt Bonte.De burgemeester van Vilvoorde, die zelf jongeren zag vertrekken naar en terugkeren uit Syrië, klaagt ook aan dat de beslissing voor een enkelband niet meer door een rechter genomen wordt. Ook wie niet is gaan vechten in Syrië, kan zo'n enkelband krijgen. 'We merken nu al dat sommige jongeren radicaliseren doordat ze zich hier onrechtvaardig behandeld voelen. Op deze manier werk je dat in de hand en creëer je meer terroristen.'Verder klaagt Bonte in De Morgen ook aan de communicatie binnen de Brusselse politie aan. Volgens de burgemeester vluchten veel ex-Syriëstrijders van Vilvoorde naar de hoofdstad, omdat ze daar minder gevolgd worden door de politie. 'Als we informatie over gevaarlijke individuen doorspelen aan Brusselse gemeenten, dan doen ze daar niet altijd iets mee en geven ze die ook niet door aan anderen. Het gebrek aan communicatie is af en toe hallucinant.'Nog volgens Bonte schiet de overheid tekort als het gaat over het inzetten van databanken en nieuwe technologie. 'We lopen hopeloos achterop tegenover de mensen die we bestrijden.' (JH)