Crombez wil een artikel in de partijstatuten laten inschrijven waardoor een zitje in een parlement niet langer kan worden verenigd met een functie als burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW. Wel zijn uitzonderingen mogelijk voor burgemeesters in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners en voor schepenen en OCMW-voorzitters in gemeenten met minder dan 30.000 inwoners.

De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) verwacht unanieme steun voor het voorstel. Het idee komt volgens Landuyt, die zelf in het Vlaams parlement zetelt, niet uit de lucht gevallen. "We weten dit al langer".

Kans voor jongeren

De socialistische voorzitter wil met zijn voorstel zo veel mogelijk partijleden bij de macht betrekken en meer jong talent een kans geven. Op 5 juni buigt het partijcongres zich over het voorstel.

"Het is een partijkeuze", reageert Renaat Landuyt, die momenteel de burgemeestersjerp in Brugge draagt en sinds de laatste verkiezingen de Kamer verruilde voor het Vlaams parlement. "Als je klein bent, moet je de mandaten op een andere manier verdelen", voegt hij er aan toe. Welk mandaat zou hij zelf kiezen? "Het burgemeesterschap gaat voor", luidt het. Zijn collega uit Vilvoorde Hans Bonte, die in de Kamer zetelt, ziet in het voorstel "eindelijk perspectief op een minder zot leven".

(Belga/RR/TE)

Crombez wil een artikel in de partijstatuten laten inschrijven waardoor een zitje in een parlement niet langer kan worden verenigd met een functie als burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW. Wel zijn uitzonderingen mogelijk voor burgemeesters in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners en voor schepenen en OCMW-voorzitters in gemeenten met minder dan 30.000 inwoners. De Brugse burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) verwacht unanieme steun voor het voorstel. Het idee komt volgens Landuyt, die zelf in het Vlaams parlement zetelt, niet uit de lucht gevallen. "We weten dit al langer". De socialistische voorzitter wil met zijn voorstel zo veel mogelijk partijleden bij de macht betrekken en meer jong talent een kans geven. Op 5 juni buigt het partijcongres zich over het voorstel. "Het is een partijkeuze", reageert Renaat Landuyt, die momenteel de burgemeestersjerp in Brugge draagt en sinds de laatste verkiezingen de Kamer verruilde voor het Vlaams parlement. "Als je klein bent, moet je de mandaten op een andere manier verdelen", voegt hij er aan toe. Welk mandaat zou hij zelf kiezen? "Het burgemeesterschap gaat voor", luidt het. Zijn collega uit Vilvoorde Hans Bonte, die in de Kamer zetelt, ziet in het voorstel "eindelijk perspectief op een minder zot leven". (Belga/RR/TE)