‘Handgiften blijven perfect mogelijk’ (Van Quickenborne)

© Belga

Professor fiscaal recht Axel Haelterman en vicepremier Van Quickenborne benadrukken dat gewone successieplanning ook in de toekomst nog altijd zal kunnen.

Handgiften waarbij ouders aan hun kinderen geld, kasbons of juwelen geven, zullen ook na 1 juni perfect mogelijk blijven. “Het is jammer dat hierover verwarring wordt gesticht”, zeggen vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en professor fiscaal recht Axel Haelterman (KU Leuven).

De Tijd en L’Echo schreven zaterdag dat handgiften van ouders aan hun kinderen waarop geen successierechten worden betaald, vanaf 1 juni door de fiscus als een fiscaal misdrijf kunnen worden beschouwd. Volgens de kranten is dat het gevolg van de antimisbruikbepaling van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez.

Maar in een gezamenlijk persbericht benadrukken professor fiscaal recht Axel Haelterman en vicepremier Van Quickenborne dat gewone successieplanning ook in de toekomst nog altijd zal kunnen. Ook een bankgift waarbij de tussenkomst van een notaris niet nodig is of een notariële schenking waarbij de schenkingsakte wordt opgemaakt door een notaris, blijven perfect mogelijk.

“Inzake schenkingen en successierechten is de inhoud, en ook het doel, van de bestaande regeling duidelijk: wie schenkt met schenkingsrechten, en ook wie schenkt met handgift of voor een buitenlands notaris, betaalt geen successierechten meer op hetgeen geschonken werd”, aldus professor Haelterman. “Wel worden een aantal meer gekunstelde technieken zoals bijvoorbeeld de sterfhuisconstructie en het duo-legaat wellicht aanvechtbaar.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content