'Wir schaffen das', tijdens de nieuwjaarsreceptie van Open VLD stelde voorzitster Gwendolyn Rutten dat ons land in staat moet zijn om vluchtelingen op te nemen. Dat meldt Radio 1.

'Hoewel het zware inspanningen zal vereisen, is het mogelijk om vluchtelingen in onze maatschappij op te nemen', klinkt het in de Bozar in Brussel. Al wil Rutten niet blind zijn voor de problemen 'die de verschillende achtergronden van de asielzoekers', met zich meebrengen.

'Problemen zijn er om op te lossen en dat kan. Op voorwaarde dat we daar hard aan willen werken en op voorwaarde dat we geen millimeter afwijken van onze eigen rechten.' Zo benadrukt Rutten dat vrouwenrechten 'absoluut in tact moeten blijven.'

Mutti Merkel

Met deze quote citeert Rutten de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die er afgelopen zomer geen doekjes omwond. 'We kunnen de vluchtelingenstroom aan', wat haar de bijnaam "Mutti Merkel" opleverde. Al komt Merkel in eigen land, zeker na de aanrandingen op oudejaarsnacht in Keulen, steeds meer onder druk te staan. Zelfs binnen haar eigen partij weerklinkt kritiek.

De CDU-vicevoorzitser Julia Klöckner dringt net zoals de Beierse zusterpartij CSU op vorderingen binnen enkele weken. 'We hebben in het eerste kwartaal een duidelijke reducering van het aantal vluchtelingen nodig.' Maar Merkel verzet zich al weken tegen de vorderingen om de Duitse grenzen af te grendelen. In plaats daarvan wil ze honderdduizenden vluchtelingen gelijkmatiger over Europa verdelen en Turkije ertoe aanzetten minder migranten overzee naar Griekenland door te laten. (AVE)

'Wir schaffen das', tijdens de nieuwjaarsreceptie van Open VLD stelde voorzitster Gwendolyn Rutten dat ons land in staat moet zijn om vluchtelingen op te nemen. Dat meldt Radio 1. 'Hoewel het zware inspanningen zal vereisen, is het mogelijk om vluchtelingen in onze maatschappij op te nemen', klinkt het in de Bozar in Brussel. Al wil Rutten niet blind zijn voor de problemen 'die de verschillende achtergronden van de asielzoekers', met zich meebrengen.'Problemen zijn er om op te lossen en dat kan. Op voorwaarde dat we daar hard aan willen werken en op voorwaarde dat we geen millimeter afwijken van onze eigen rechten.' Zo benadrukt Rutten dat vrouwenrechten 'absoluut in tact moeten blijven.' Met deze quote citeert Rutten de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die er afgelopen zomer geen doekjes omwond. 'We kunnen de vluchtelingenstroom aan', wat haar de bijnaam "Mutti Merkel" opleverde. Al komt Merkel in eigen land, zeker na de aanrandingen op oudejaarsnacht in Keulen, steeds meer onder druk te staan. Zelfs binnen haar eigen partij weerklinkt kritiek. De CDU-vicevoorzitser Julia Klöckner dringt net zoals de Beierse zusterpartij CSU op vorderingen binnen enkele weken. 'We hebben in het eerste kwartaal een duidelijke reducering van het aantal vluchtelingen nodig.' Maar Merkel verzet zich al weken tegen de vorderingen om de Duitse grenzen af te grendelen. In plaats daarvan wil ze honderdduizenden vluchtelingen gelijkmatiger over Europa verdelen en Turkije ertoe aanzetten minder migranten overzee naar Griekenland door te laten. (AVE)