Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ziet het bestuur in Denderleeuw liever zonder de hulp van het Vlaams Belang tot stand komen. 'Met gedoogsteun op gemeentelijk vlak kom je terecht in chaos en bestuursloosheid'.

Gwendolyn Rutten zei dat in een chat met De Standaard Online. In Denderleeuw is sprake van een patstelling. De N-VA en CD&V enerzijds en Sp.a/Open en Open Vld Plus anderzijds staan even sterk met elf zetels, net onvoldoende voor een meerderheid. De situatie zit muurvast en het Vlaams Belang heeft de sleutel. Een mogelijke uitweg is een formule waarbij Vlaams Belang gedoogsteun geeft.

Maar dat ziet Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten niet zitten. Ze maakt een vergelijking met Nederland, waar de gedoogsteun van de partij van Geert Wilders uiteindelijk de Nederlandse regering deed vallen. "Wilderstoestanden in Denderleeuw vind ik onzin", zegt ze. "Gedoogsteun op gemeentelijk vlak, daarmee kom je terecht in chaos en bestuurloosheid", luidt het.

Eerder al kantte ook Vlaams N-VA-minister Geert Bourgeois zich tegen de piste van gedoogsteun. En CD&V-voorzitter Wouter Beke liet al verstaan dat zijn partij geen bestuursakkoorden zal sluiten met het Vlaams Belang.

ACV, ABVV en ACLVB: 'Regelrechte bedreiging voor open en leefbare gemeenschap'

De lokale vakbondsafdelingen van ACV, ABVV en ACLVB verzetten zich in een gezamenlijke oproep tegen de mogelijke gedoogsteun van Vlaams Belang aan een bestuurscoalitie in Denderleeuw. De vakbondslui roepen "alle democratische partijen in Denderleeuw" op alsnog werk te maken van een "democratische bestuursmeerderheid".

Door gedoogsteun zou een extreemrechtse partij invloed krijgen op alle lokale beleidsbeslissingen, waarschuwt het gemeenschappelijk vakbondsfront. "Dit is een regelrechte bedreiging voor een open en leefbare gemeenschap, gebaseerd op een rechtvaardig sociaal beleid."

'Cordon sanitaire doorbreken kan niet'

De secretarissen van ACV Aalst-Oudenaarde, ABVV Oost-Vlaanderen en ACLVB Aalst-Ninove herinneren "alle democratische partijen in Vlaanderen" eraan dat ze destijds een charter ondertekenden om geen politieke afspraken te maken met het Vlaams Belang. Dat cordon sanitaire nu doorbreken, kan voor hen niet.Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ziet het bestuur in Denderleeuw liever zonder de hulp van het Vlaams Belang tot stand komen. 'Met gedoogsteun op gemeentelijk vlak kom je terecht in chaos en bestuursloosheid'. Gwendolyn Rutten zei dat in een chat met De Standaard Online. In Denderleeuw is sprake van een patstelling. De N-VA en CD&V enerzijds en Sp.a/Open en Open Vld Plus anderzijds staan even sterk met elf zetels, net onvoldoende voor een meerderheid. De situatie zit muurvast en het Vlaams Belang heeft de sleutel. Een mogelijke uitweg is een formule waarbij Vlaams Belang gedoogsteun geeft. Maar dat ziet Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten niet zitten. Ze maakt een vergelijking met Nederland, waar de gedoogsteun van de partij van Geert Wilders uiteindelijk de Nederlandse regering deed vallen. "Wilderstoestanden in Denderleeuw vind ik onzin", zegt ze. "Gedoogsteun op gemeentelijk vlak, daarmee kom je terecht in chaos en bestuurloosheid", luidt het. Eerder al kantte ook Vlaams N-VA-minister Geert Bourgeois zich tegen de piste van gedoogsteun. En CD&V-voorzitter Wouter Beke liet al verstaan dat zijn partij geen bestuursakkoorden zal sluiten met het Vlaams Belang. ACV, ABVV en ACLVB: 'Regelrechte bedreiging voor open en leefbare gemeenschap'De lokale vakbondsafdelingen van ACV, ABVV en ACLVB verzetten zich in een gezamenlijke oproep tegen de mogelijke gedoogsteun van Vlaams Belang aan een bestuurscoalitie in Denderleeuw. De vakbondslui roepen "alle democratische partijen in Denderleeuw" op alsnog werk te maken van een "democratische bestuursmeerderheid". Door gedoogsteun zou een extreemrechtse partij invloed krijgen op alle lokale beleidsbeslissingen, waarschuwt het gemeenschappelijk vakbondsfront. "Dit is een regelrechte bedreiging voor een open en leefbare gemeenschap, gebaseerd op een rechtvaardig sociaal beleid." 'Cordon sanitaire doorbreken kan niet'De secretarissen van ACV Aalst-Oudenaarde, ABVV Oost-Vlaanderen en ACLVB Aalst-Ninove herinneren "alle democratische partijen in Vlaanderen" eraan dat ze destijds een charter ondertekenden om geen politieke afspraken te maken met het Vlaams Belang. Dat cordon sanitaire nu doorbreken, kan voor hen niet.