Gwendolyn Rutten op de bres voor het spaarboekje

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten reageert fel tegen het voorstel van minister Geens om het fiscale voordeel van het spaarboekje te beknotten.

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten reageert fel tegen het voorstel van minister Geens om het fiscale voordeel van het spaarboekje te beknotten.

“Fiscaal voordeel voor de spaarder beknotten? Geen sprake van. Punt. Probleem is instabiel fiscaal klimaat, niet de spaarder,” zo luidt de reactie van Rutten via Twitter.

Op de eerste 1.880 euro van een spaarboekje moet de spaarder op dit moment geen belastingen betalen. Dat is allicht ook de reden dat er veel geld – 240 miljard euro – op de spaarboekjes gestald blijft.

Aangezien gestald geld de economie niets opbrengt, pleit minister van Financiën Koen Geens er zaterdag in De Standaard voor om het fiscaal voordeel op spaarboekjes geleidelijk af te bouwen, en mogelijk zelfs af te schaffen. Een roerende voorheffing van 15 procent op het ‘volledige’ spaargeld behoort daarbij tot de mogelijkheden.

Geens volgt hiermee Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank (NBB), die via een gelijkaardige maatregel het langetemijnsparen (via obligaties) wil bevoordelen ten koste van het klassieke spaarboekje .

Het voorstel van Geens stuit vandaag meteen op een ondubbelzinnig “njet”, en wel van coalitiepartner Open Vld.

‘Geens jaagt mensen schrik aan’

Ook voor sp.a-voorzitter Bruno Tobback is het onaanvaardbaar dat er aan het spaarboekje geraakt wordt. “Dat hebben we al anderhalf jaar geleden bij de regeringsvorming gezegd”, zegt Tobback in een reactie op het voorstel van Koen Geens om het fiscale voordeel van het spaarboekje aan banden te leggen.

“De minister van Financiën jaagt andermaal de verkeerde mensen schrik aan, en stelt de verkeerde mensen gerust”, vindt Tobback. De sp.a-voorzitter is van oordeel dat er nog genoeg onbelaste vermogenswinsten zijn die de minister van Financiën kan aanpakken.

Ook het doorvoeren van een van de twee maatregelen – afschaffing van de vrijstelling of een tarief van 15 procent roerende voorheffing – ziet Bruno Tobback niet zitten. Beide zijn immers nadelig voor de spaarder, aldus de sp.a-voorzitter, die eraan toevoegt dat de minister van Financiën dringendere zaken te doen heeft. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content