Gwendolyn Rutten wil de meertaligheid van de Vlaamse studenten bevorderen. "Ik merk dat er momenteel te veel studenten zijn met een diploma middelbaar onderwijs, die een tweede taal niet onder de knie hebben", zei ze in het VTM Nieuws. Zij kijkt daarbij in de richting van de lagere scholen.

Leeftaal jongeren

"Taal gaat veel verder dan grammatica alleen"

De voorzitter wil niets veranderen aan de onderwijstaal in het onderwijs. "Dat moet Nederlands blijven", verduidelijkt ze. "Maar waarom leren we onze studenten al geen Engels aan in het basisonderwijs?", vraagt Rutten zich af. "Dat is de leeftaal van de jongere mensen. Zij komen elke dag in contact met Engels, onder meer door televisie en muziek."

Rutten benadrukt dat haar voorstel niet in het masterplan staat, die de vorige regering heeft ondertekend. Zij en haar partij willen dat daar nu verandering in komt.

Voort is zij er van overtuigd dat scholen op verschillende manieren een andere taal kunnen aanleren. "Taal gaat veel verder dan grammatica alleen", gaat Rutten verder."Het is ook belangrijk om een taal in de praktijk toe te passen."

Verplicht onderwijs kleuters

Daarnaast vindt de voorzitter dat kleuters veel eerder verplicht naar de kleuterschool moeten gaan. Nu is dat enkel verplicht vanaf de derde kleuterklas. "Het is niet de bedoeling dat de kleuters elke dag van 9 tot 16 uur naar school gaan. Kleuters hebben nu eenmaal soms rust nodig", verduidelijkt ze. "Maar ik zou graag willen dat ouders hun kinderen vanaf het eerste jaar al inschrijven in de kleuterklas."

Volgens haar gaan kinderen die het meest nood hebben aan een goede opleiding, het minst naar de kleuterschool. "Zij lopen dan een achterstand op, die ze nooit meer kunnen inhalen", argumenteert Rutten. "Het resultaat is dat ze het middelbaar onderwijs niet afmaken en dus geen diploma hebben." (NS)

Gwendolyn Rutten wil de meertaligheid van de Vlaamse studenten bevorderen. "Ik merk dat er momenteel te veel studenten zijn met een diploma middelbaar onderwijs, die een tweede taal niet onder de knie hebben", zei ze in het VTM Nieuws. Zij kijkt daarbij in de richting van de lagere scholen. De voorzitter wil niets veranderen aan de onderwijstaal in het onderwijs. "Dat moet Nederlands blijven", verduidelijkt ze. "Maar waarom leren we onze studenten al geen Engels aan in het basisonderwijs?", vraagt Rutten zich af. "Dat is de leeftaal van de jongere mensen. Zij komen elke dag in contact met Engels, onder meer door televisie en muziek." Rutten benadrukt dat haar voorstel niet in het masterplan staat, die de vorige regering heeft ondertekend. Zij en haar partij willen dat daar nu verandering in komt. Voort is zij er van overtuigd dat scholen op verschillende manieren een andere taal kunnen aanleren. "Taal gaat veel verder dan grammatica alleen", gaat Rutten verder."Het is ook belangrijk om een taal in de praktijk toe te passen."Daarnaast vindt de voorzitter dat kleuters veel eerder verplicht naar de kleuterschool moeten gaan. Nu is dat enkel verplicht vanaf de derde kleuterklas. "Het is niet de bedoeling dat de kleuters elke dag van 9 tot 16 uur naar school gaan. Kleuters hebben nu eenmaal soms rust nodig", verduidelijkt ze. "Maar ik zou graag willen dat ouders hun kinderen vanaf het eerste jaar al inschrijven in de kleuterklas." Volgens haar gaan kinderen die het meest nood hebben aan een goede opleiding, het minst naar de kleuterschool. "Zij lopen dan een achterstand op, die ze nooit meer kunnen inhalen", argumenteert Rutten. "Het resultaat is dat ze het middelbaar onderwijs niet afmaken en dus geen diploma hebben." (NS)