Kamerlid Gwendolyn Rutten is uitgeroepen tot nieuwe voorzitter van Open Vld. Zij haalde 12.101 stemmen (59,42%) tegen 8.264 (40,58%) voor haar tegenstander Egbert Lachaert, zo kondigde interim-voorzitter Guy Verhofstadt aan.

Rutten volgt Alexander De Croo op aan het hoofd van de Vlaamse liberalen nadat De Croo vicepremier en minister van Pensioenen werd. Staatssecretaris Maggie De Block wordt ondervoorzitter omdat ze de meeste stemmen haalde bij de verkiezingen voor het partijbestuur.

Kabinetschef
Gwendolyn Rutten is 37 jaar en zetelt sinds deze legislatuur in de Kamer. Rutten werd in 2002 door toenmalig partijvoorzitter Karel De Gucht bij de partij binnengehaald als stafmedewerkster. Daarna werd ze vanaf 2005 achtereenvolgens kabinetschef van Vlaams viceminister-president Fientje Moerman en Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen.

Vernieuwing
Intussen bleef ze erg actief binnen de partij en was ze een prominent lid van de verschillende vernieuwings- en verjongingsbewegingen binnen de partij.

Kamerlid
Sinds 2006 zetelt Rutten in de gemeenteraad van Aarschot. Nadien was ze opvolgster bij de federale en Europese verkiezingen. Sinds de verkiezingen van 2010 is ze Kamerlid. Ze maakte deel uit van de
Dexia-commissie.

Bij de vorige voorzittersverkiezingen eindigde Rutten als derde na Alexander De Croo en Marino Keulen. Ze vormde toen een ploeg met Dirk Sterckx en Dirk Van Mechelen.

Maggie De Block
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De
Block, is de nieuwe ondervoorzitter van Open Vld. Ze haalde de
meeste stemmen bij de verkiezingen voor het partijbestuur die samen met de voorzittersverkiezingen werden gehouden. Doordat Gwendolyn Rutten de voorzittersverkiezingen met bijna 60 procent haalde van Egbert Lachaert, krijgt Open Vld nu voor het eerst een vrouwelijke top.

De Block verzamelde 10.366 stemmen bij de verkiezingen voor het partijbestuur. Dat zijn ruim 1.100 meer dan uittredend voorzitter Alexander De Croo en bijna 2.000 meer dan minister van Justitie Annemie Turtelboom.

De overige leden van het partijbestuur zijn Mathias De Clercq, Karel De Gucht, Herman De Croo, Patrick Dewael, Marino Keulen, Dirk Sterckx, Bart Somers, Dirk Van Mechelen, Guy Vanhengel, Patricia Ceysens, Jean-Jacques De Gucht, Bart Tommelein, Vincent Van Quickenborne, Annemie Neyts, Rik Daems, Sas Van Rouveroij en Hilde Vautmans. (Belga/EE)

Kamerlid Gwendolyn Rutten is uitgeroepen tot nieuwe voorzitter van Open Vld. Zij haalde 12.101 stemmen (59,42%) tegen 8.264 (40,58%) voor haar tegenstander Egbert Lachaert, zo kondigde interim-voorzitter Guy Verhofstadt aan. Rutten volgt Alexander De Croo op aan het hoofd van de Vlaamse liberalen nadat De Croo vicepremier en minister van Pensioenen werd. Staatssecretaris Maggie De Block wordt ondervoorzitter omdat ze de meeste stemmen haalde bij de verkiezingen voor het partijbestuur. Kabinetschef Gwendolyn Rutten is 37 jaar en zetelt sinds deze legislatuur in de Kamer. Rutten werd in 2002 door toenmalig partijvoorzitter Karel De Gucht bij de partij binnengehaald als stafmedewerkster. Daarna werd ze vanaf 2005 achtereenvolgens kabinetschef van Vlaams viceminister-president Fientje Moerman en Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen. Vernieuwing Intussen bleef ze erg actief binnen de partij en was ze een prominent lid van de verschillende vernieuwings- en verjongingsbewegingen binnen de partij. Kamerlid Sinds 2006 zetelt Rutten in de gemeenteraad van Aarschot. Nadien was ze opvolgster bij de federale en Europese verkiezingen. Sinds de verkiezingen van 2010 is ze Kamerlid. Ze maakte deel uit van de Dexia-commissie. Bij de vorige voorzittersverkiezingen eindigde Rutten als derde na Alexander De Croo en Marino Keulen. Ze vormde toen een ploeg met Dirk Sterckx en Dirk Van Mechelen.Maggie De Block Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block, is de nieuwe ondervoorzitter van Open Vld. Ze haalde de meeste stemmen bij de verkiezingen voor het partijbestuur die samen met de voorzittersverkiezingen werden gehouden. Doordat Gwendolyn Rutten de voorzittersverkiezingen met bijna 60 procent haalde van Egbert Lachaert, krijgt Open Vld nu voor het eerst een vrouwelijke top. De Block verzamelde 10.366 stemmen bij de verkiezingen voor het partijbestuur. Dat zijn ruim 1.100 meer dan uittredend voorzitter Alexander De Croo en bijna 2.000 meer dan minister van Justitie Annemie Turtelboom. De overige leden van het partijbestuur zijn Mathias De Clercq, Karel De Gucht, Herman De Croo, Patrick Dewael, Marino Keulen, Dirk Sterckx, Bart Somers, Dirk Van Mechelen, Guy Vanhengel, Patricia Ceysens, Jean-Jacques De Gucht, Bart Tommelein, Vincent Van Quickenborne, Annemie Neyts, Rik Daems, Sas Van Rouveroij en Hilde Vautmans. (Belga/EE)