"Ik deel de twijfel over Filip als nieuwe koning niet. Ik denk dat hij er klaar voor is." Dat heeft Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten gezegd in het Radio 1-programma De Ochtend. "Hij is gegroeid in zijn rol en ik reken erop dat hij een frisse wind zal laten waaien door het paleis."

Ook Open VLD wil sleutelen aan de rol van de koning. "Bij een nieuwe tijd hoort een modern koningschap", klonk het. "Alleen moet je dat doen met respect voor onze eigen regels. We hebben een grondwet en de artikelen zijn op dit moment niet voor herziening vatbaar verklaard. Maar binnen een jaar komt dat debat er wel aan. Dan wordt het tijd
om daar op een volwassen manier en in dialoog werk van te maken."

De Vlaamse liberalen pleiten voor een "moderne, protocollaire monarchie". Rutten wijst er nog op dat er binnen de Comori (de vergadering van partijvoorzitters die onderhandelen over de staatshervorming) al werd beslist om het systeem van de dotaties voor de koninklijke familie aan te passen. (Belga/SD)

"Ik deel de twijfel over Filip als nieuwe koning niet. Ik denk dat hij er klaar voor is." Dat heeft Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten gezegd in het Radio 1-programma De Ochtend. "Hij is gegroeid in zijn rol en ik reken erop dat hij een frisse wind zal laten waaien door het paleis."Ook Open VLD wil sleutelen aan de rol van de koning. "Bij een nieuwe tijd hoort een modern koningschap", klonk het. "Alleen moet je dat doen met respect voor onze eigen regels. We hebben een grondwet en de artikelen zijn op dit moment niet voor herziening vatbaar verklaard. Maar binnen een jaar komt dat debat er wel aan. Dan wordt het tijd om daar op een volwassen manier en in dialoog werk van te maken." De Vlaamse liberalen pleiten voor een "moderne, protocollaire monarchie". Rutten wijst er nog op dat er binnen de Comori (de vergadering van partijvoorzitters die onderhandelen over de staatshervorming) al werd beslist om het systeem van de dotaties voor de koninklijke familie aan te passen. (Belga/SD)