'Na eerst een legislatuur bij de Groenen te hebben gezeten en de voorbije weken met de liberalen hun voeten te hebben gespeeld, tonen ze hun ware gelaat: ultra conservatief, Eurosceptisch en van geen kanten liberaal. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid. Ook voor hun positie in eigen land', zo schrijft Vanhengel op zijn Facebook-pagina. De duidelijk ontgoochelde Vanhengel noemt de N-VA bovendien ook nog eens 'een zootje ongeregeld'.

De N-VA besliste om zich in het Europees parlement niet aan te sluiten bij de liberale ALDE van Guy Verhofstadt, maar wel bij de ECR-fractie (Europese Conservatieven en Hervormers). Dat is de gematigd eurosceptische groep rond de Conservatieve Partij van de Britse premier David Cameron.

De keuze van de N-VA is bij de liberalen duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. 'Het is uiteraard niet goed voor de Europese zaak dat de grootste partij van het land gekozen heeft aan te sluiten bij een uiterst eurosceptische, zoniet anti-Europese fractie waarin verschillende extreem-rechtse partijen zoals de Ware Finnen en de Dansk Folkeparti zitten of partijen zoals Alternatif für Deutschland die de euro willen opbreken', zo reageerde Verhofstadt.

Regeringsformatie

Maar volgens Europees parlementslid Johan Van Overtveldt 'blijft het voluntaristische eurofederalisme van Guy Verhofstadt moeilijk verteerbaar voor N-VA'. Hij noemde het aanbod van Verhofstadt om toe te treden te vrijblijvend en ongeloofwaardig.

De Europese beslissing van N-VA heeft mogelijk ook gevolgen voor de vorming van de federale regering in eigen land. Zoals bekend wil informateur Bart De Wever een centrumrechtse coalitie op de been brengen met N-VA, CD&V, CDH en MR. Als de CDH echter beslist om niet in de regering mee te stappen, zal De Wever Open VLD het hof moeten maken en dat lijkt na de uitspraak van Vanhengel alvast niet van een leien dakje te zullen verlopen.

'Na eerst een legislatuur bij de Groenen te hebben gezeten en de voorbije weken met de liberalen hun voeten te hebben gespeeld, tonen ze hun ware gelaat: ultra conservatief, Eurosceptisch en van geen kanten liberaal. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid. Ook voor hun positie in eigen land', zo schrijft Vanhengel op zijn Facebook-pagina. De duidelijk ontgoochelde Vanhengel noemt de N-VA bovendien ook nog eens 'een zootje ongeregeld'.De N-VA besliste om zich in het Europees parlement niet aan te sluiten bij de liberale ALDE van Guy Verhofstadt, maar wel bij de ECR-fractie (Europese Conservatieven en Hervormers). Dat is de gematigd eurosceptische groep rond de Conservatieve Partij van de Britse premier David Cameron. De keuze van de N-VA is bij de liberalen duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. 'Het is uiteraard niet goed voor de Europese zaak dat de grootste partij van het land gekozen heeft aan te sluiten bij een uiterst eurosceptische, zoniet anti-Europese fractie waarin verschillende extreem-rechtse partijen zoals de Ware Finnen en de Dansk Folkeparti zitten of partijen zoals Alternatif für Deutschland die de euro willen opbreken', zo reageerde Verhofstadt.Maar volgens Europees parlementslid Johan Van Overtveldt 'blijft het voluntaristische eurofederalisme van Guy Verhofstadt moeilijk verteerbaar voor N-VA'. Hij noemde het aanbod van Verhofstadt om toe te treden te vrijblijvend en ongeloofwaardig. De Europese beslissing van N-VA heeft mogelijk ook gevolgen voor de vorming van de federale regering in eigen land. Zoals bekend wil informateur Bart De Wever een centrumrechtse coalitie op de been brengen met N-VA, CD&V, CDH en MR. Als de CDH echter beslist om niet in de regering mee te stappen, zal De Wever Open VLD het hof moeten maken en dat lijkt na de uitspraak van Vanhengel alvast niet van een leien dakje te zullen verlopen.