Guldensporenviering: Jambon ‘betreurt dat dubieus figuur met veroordelingen aanwezig was’

De Guldensporenviering op 10 juli te Kortrijk. Van links naar rechts: Vincent Van Quickenborne, Jan Jambon, Jorgen Deman, Dries Van Langenhove, Aurelien Verhassel © Facebook

‘Ik betreur dat er een dubieus figuur met verschillende veroordelingen aanwezig was’ op de 11 juli-viering op de Groeningekouter. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon geantwoord op een vraag van Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Er is de voorbije dagen wat commotie ontstaan over de aanwezigheid van de Franse extremist Aurélien Verhassel op de 11 juli-viering op de Groeningekouter in Kortrijk. Verhassel, de voor geweldpleging veroordeelde leider van het Franse Génération Identitaire, zat er op de eerste rij van de viering.

Zowel Kortrijks schepen Philippe De Coene als burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) waren niet te spreken over de gang van zaken. Het schepencollege van Kortrijk besliste daarop om het protocol van de 11 juliviering weer zelf in handen te nemen.

In antwoord op een vraag van Björn Rzoska zei minister-president Jan Jambon dat hij de betrokkene niet kent, maar dat hij wel betreurt dat ‘een dubieus figuur met verschillende veroordelingen aanwezig was’ op de viering. Jambon sprak van ‘een penibele situatie’, maar zegt dat hij zelf geen inbreng heeft in de aanwezigenlijst.

Vlaams Belang

De N-VA-afdeling in Kortrijk wijst Vlaams Belang met de vinger. Volgens N-VA Kortrijk heeft die partij haar plaats afgestaan aan Verhassel. ‘Verhassel op de eerste rij laten plaatsnemen is een schaamteloze en respectloze kaping van een pluralistische manifestatie’, klinkt het. In het Vlaams Parlement vroeg Kortrijkzaan Axel Ronse aan de Vlaams Belang-fractie om de gang van zaken te veroordelen.

Die veroordeling kwam er niet. Vlaams Belang-parlementslid Filip Brusselmans ging niet in op de aanwezigheid van Verhassel, maar focuste vooral op het ontbreken van een communautaire boodschap in de 11 juli-toespraak van Jambon.

Iftar

Rzoska vroeg nog aan Jambon welke acties hij als minister-president zal nemen om van de Vlaamse feestdag een meer diverse feestdag te maken. ‘Uw voorganger, minister-president Bourgeois nam bijvoorbeeld deel aan een Iftar. Wat gaat u doen om de diversiteit om de Vlaamse feestdag te verbeteren?’ Jambon kaatste de bal terug. Hij suggereerde dat volgend jaar alle fractieleiders van het Vlaams Parlement de viering op de Groeningekouter zouden bijwonen.

Partner Content