Grote ziekenhuishervorming goedgekeurd in de Kamer

Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Gezondheidszorg © belga

De commissie Volksgezondheid van de Kamer heeft het wetsontwerp over de oprichting van ziekenhuisnetwerken goedgekeurd. Ziekenhuizen moeten zich vanaf 2020 in maximum 25 klinische netwerken organiseren.

In Vlaanderen komen er 13, in Wallonië 8 en in Brussel 4.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil de ziekenhuissector al langer hervormen en werk maken van zogenaamde ziekenhuisnetwerken.

Bedoeling is dat de ziekenhuizen in die netwerken beter gaan samenwerken. Die samenwerking moet ervoor zorgen dat het systeem betaalbaar blijft en dat tegelijk de zorg voor de patiënt verbetert.

Die patiënt zal voor de basiszorg terecht blijven kunnen bij een ziekenhuis in de buurt, maar meer gespecialiseerde zorg (denk bv. aan beenmergtransplantaties) zal geconcentreerd worden in gespecialiseerde ziekenhuizen.

Kamerlid Nathalie Muylle (CD&V) staat achter de hervorming. ‘De bedoeling is dat er zo beter samengewerkt wordt tussen ziekenhuizen en dat de zorg betaalbaar blijft, maar ook dat de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg op peil gehouden wordt’, zegt ze.

Zij benadrukt ook dat ‘de keuzevrijheid van de patiënt en de therapeutische vrijheid van de arts gewaarborgd zullen blijven’. Muylle: ‘De uiteindelijke keuze blijft bij de patiënt, deze mag bijvoorbeeld nog steeds naar het ziekenhuis gaan waar hij of zij wil.

‘Wel wordt de ‘menukaart’ ingeperkt, aangezien niet ieder ziekenhuis nog alle zorg zal aanbieden, voor ernstigere pathologieën of zeldzame ziekten zal men terechtkunnen bij gespecialiseerde ziekenhuizen, waar alle nodige kennis voorhanden is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content