De tekst van de groenen kon ook op de steun rekenen van socialisten, liberalen, CD&V en cdH. De N-VA onthield zich.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem sprak haar steun uit en kondigde aan dat ze de nieuwe ambities op het Overlegcomité van woensdag zal voorleggen.

De resolutie vraagt dat België zich aansluit bij de groep landen die ervoor pleiten om de doelstellingen rond het terugdringen van broeikasgassen tegen 2030 naar boven te herzien. Ons land zou ervoor moeten ijveren dat Europa de uitstoot tegen 2030 laat dalen tot 55 procent van de uitstoot in 1990. Tegen 2050 zou die uitstoot 95% lager moeten liggen dan in 1990.

De resolutie vraagt dat het Nationale Energie- en Klimaatplan wordt aangepast met maatregelen die toelaten om die doelstellingen te halen.

Ecolo-Groen is tevreden met de goedkeuring. Kamerlid Georges Gilkinet spreekt van een "keerpunt". Ook de oranje-blauwe coalitie (MR, CD&V, Open VLD en CD&V) keurde de tekst mee goed.

MR-Kamerlid Damien Thiéry zei dat het "meer dan hoog tijd" was om die doelstellingen bij te sturen. Hij verwees onder meer naar de klimaatmars van enkele weken terug, die 75.000 mensen naar Brussel bracht, en naar het jongste rapport van het IPCC, het intergouvernementeel panel voor de klimaatverandering.

N-VA, die sinds kort geen deel meer uitmaakt van de federale regering, verweet de ex-coalitiepartners "hypocrisie". N-VA-Kamerlid Bert Wollants zei dat zijn partij voor een realistische aanpak pleit. 'Eerst doelstellingen vastleggen en pas daarna zien hoe je die gaat realiseren, dat is de wereld op zijn kop'.

De federale regering staat achter de tekst. 'Als we onze ambities niet versterken, zullen de acties minder doeltreffend zijn', zegt energieminister Marie-Christine Marghem (MR). De minister zal de resolutie woensdag op de tafel leggen van het Overlegcomité, het orgaan dat de verschillende regeringen van ons land samenbrengt. De Vlaamse regering, waar N-VA deel van uitmaakt, zal daar aan tafel zitten.

De tekst van de groenen kon ook op de steun rekenen van socialisten, liberalen, CD&V en cdH. De N-VA onthield zich.Minister van Energie Marie-Christine Marghem sprak haar steun uit en kondigde aan dat ze de nieuwe ambities op het Overlegcomité van woensdag zal voorleggen. De resolutie vraagt dat België zich aansluit bij de groep landen die ervoor pleiten om de doelstellingen rond het terugdringen van broeikasgassen tegen 2030 naar boven te herzien. Ons land zou ervoor moeten ijveren dat Europa de uitstoot tegen 2030 laat dalen tot 55 procent van de uitstoot in 1990. Tegen 2050 zou die uitstoot 95% lager moeten liggen dan in 1990. De resolutie vraagt dat het Nationale Energie- en Klimaatplan wordt aangepast met maatregelen die toelaten om die doelstellingen te halen. Ecolo-Groen is tevreden met de goedkeuring. Kamerlid Georges Gilkinet spreekt van een "keerpunt". Ook de oranje-blauwe coalitie (MR, CD&V, Open VLD en CD&V) keurde de tekst mee goed. MR-Kamerlid Damien Thiéry zei dat het "meer dan hoog tijd" was om die doelstellingen bij te sturen. Hij verwees onder meer naar de klimaatmars van enkele weken terug, die 75.000 mensen naar Brussel bracht, en naar het jongste rapport van het IPCC, het intergouvernementeel panel voor de klimaatverandering. N-VA, die sinds kort geen deel meer uitmaakt van de federale regering, verweet de ex-coalitiepartners "hypocrisie". N-VA-Kamerlid Bert Wollants zei dat zijn partij voor een realistische aanpak pleit. 'Eerst doelstellingen vastleggen en pas daarna zien hoe je die gaat realiseren, dat is de wereld op zijn kop'. De federale regering staat achter de tekst. 'Als we onze ambities niet versterken, zullen de acties minder doeltreffend zijn', zegt energieminister Marie-Christine Marghem (MR). De minister zal de resolutie woensdag op de tafel leggen van het Overlegcomité, het orgaan dat de verschillende regeringen van ons land samenbrengt. De Vlaamse regering, waar N-VA deel van uitmaakt, zal daar aan tafel zitten.