Theo Francken gaf in Terzake uitleg over zijn beleid, en de gedwongen terugkeer van de criminelen waar de regering op wil inzetten.

'In de gevangenissen heeft één op de drie geen verblijfsrecht', verduidelijkte Francken. 'Sinds januari zien we dat de cijfers van de terugkeer aan het stijgen zijn', zei Francken, die stelde dat hij daarvoor zeer nauw samenwerkt met minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Een obstakel bij het beleid dat Francken wil voeren is dat Marokko momenteel nog geen gevangenen zonder papieren wil terugnemen. 'Dat blijft moeilijk, maar het staat op de agenda bij mijn bezoek aan Marokko binnenkort', kondigde Francken aan.

'We zullen blijven duwen op dit punt', aldus Francken. 'In dit land hebben we een grote Marokkaanse gemeenschap, die doet veel goed en is een grote meerwaarde, maar er is een kleine groep van illegale criminelen. Die moeten terug.'

Francken benadrukte dat dat niet geldt voor vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië. 'Voor de échte vluchtelingen zeggen wij: jullie zijn welkom.'

Francken blikte ook kort terug op zijn aanstelling als staatssecretaris in oktober. 'Dat was geen aangename periode, ik moest even op adem komen', zei hij over de harde oppositie tijdens de eerste weken van de regering.

'Migratie is mijn passie, ik doe dat al tien jaar. Nu word ik al na vijf maand geëvalueerd, dat vind ik vreemd. Want ik zal mij daar vijf jaar keihard voor inzetten. Ik heb de eed afgelegd op 11 oktober, geef mij wat tijd.

Bekijk hier het volledige interview:

' (JH)

.

Theo Francken gaf in Terzake uitleg over zijn beleid, en de gedwongen terugkeer van de criminelen waar de regering op wil inzetten.'In de gevangenissen heeft één op de drie geen verblijfsrecht', verduidelijkte Francken. 'Sinds januari zien we dat de cijfers van de terugkeer aan het stijgen zijn', zei Francken, die stelde dat hij daarvoor zeer nauw samenwerkt met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Een obstakel bij het beleid dat Francken wil voeren is dat Marokko momenteel nog geen gevangenen zonder papieren wil terugnemen. 'Dat blijft moeilijk, maar het staat op de agenda bij mijn bezoek aan Marokko binnenkort', kondigde Francken aan.'We zullen blijven duwen op dit punt', aldus Francken. 'In dit land hebben we een grote Marokkaanse gemeenschap, die doet veel goed en is een grote meerwaarde, maar er is een kleine groep van illegale criminelen. Die moeten terug.'Francken benadrukte dat dat niet geldt voor vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië. 'Voor de échte vluchtelingen zeggen wij: jullie zijn welkom.'Francken blikte ook kort terug op zijn aanstelling als staatssecretaris in oktober. 'Dat was geen aangename periode, ik moest even op adem komen', zei hij over de harde oppositie tijdens de eerste weken van de regering.'Migratie is mijn passie, ik doe dat al tien jaar. Nu word ik al na vijf maand geëvalueerd, dat vind ik vreemd. Want ik zal mij daar vijf jaar keihard voor inzetten. Ik heb de eed afgelegd op 11 oktober, geef mij wat tijd.Bekijk hier het volledige interview:' (JH).