De grootste strafklacht ooit in ons land wordt naar de prullenmand verwezen. Eind 2016 speelde de Gentse afdeling van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) nog meer dan 61.000 dossiers van onvolledige fiscale regularisatie door aan de parketten van ons land. Het federaal parket heeft nu beslist de dossiers niet te behandelen, zo schrijft De Tijd.

belga
© belga

De zaak draaide om fiscale regularisaties tussen 2004 en 2015. Het was Karel Anthonissen, tot voor enkele maanden gewestelijk directeur van de Gentse BBI, die de kat de bel aanbond. 'Het gaat om halfslachtige regularisaties: het zwart geld van de afgelopen jaren werd geregulariseerd aan 36 procent, maar een enorm zwart kapitaal dat niet meer belast moest worden is tegelijk ook ons land binnengebracht. Dat is een grote gratis witwasserij,' vertelde hij aan Knack.be. 'Dat gaat over minstens nog een paar honderden miljarden zwart geld. Als je daar 36 procent op kan krijgen, dan hebben we het over tientallen miljarden die de staat nog tegoed heeft.'

Toch laat het federaal parket de zaak nu vallen, omdat het onduidelijk is welke dossiers precies problematisch zijn. De voorbije weken had het federaal parket alle dossiers die op basis van dezelfde klacht waren geopend in de arrondissementen, officieel naar zich toegetrokken. Het was afwachten of het federaal parket zelf een onderzoek zou openen, maar nu heeft het de knoop doorgehakt om de klacht te seponeren.

'De klacht gaat over alle regularisatiedossiers, ruim 61.000, die we zouden moeten doorploegen. We kunnen geen 'fishing expedition' opstarten om uit te vissen welke dossiers een probleem zijn. De klacht volstaat niet als basis om een gerechtelijk onderzoek te openen', aldus parketwoordvoerder Eric Van der Sypt, die wel toevoegt dat zowel bij de parketten als de arrondissementen al onderzoeken liepen naar concrete gevallen.

Karel Anthonissen reageerde intussen al verontwaardigd op Twitter, en wijst met een beschuldigende vinger naar Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die in het verleden ook minister van Financiën was.

De grootste strafklacht ooit in ons land wordt naar de prullenmand verwezen. Eind 2016 speelde de Gentse afdeling van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) nog meer dan 61.000 dossiers van onvolledige fiscale regularisatie door aan de parketten van ons land. Het federaal parket heeft nu beslist de dossiers niet te behandelen, zo schrijft De Tijd. De zaak draaide om fiscale regularisaties tussen 2004 en 2015. Het was Karel Anthonissen, tot voor enkele maanden gewestelijk directeur van de Gentse BBI, die de kat de bel aanbond. 'Het gaat om halfslachtige regularisaties: het zwart geld van de afgelopen jaren werd geregulariseerd aan 36 procent, maar een enorm zwart kapitaal dat niet meer belast moest worden is tegelijk ook ons land binnengebracht. Dat is een grote gratis witwasserij,' vertelde hij aan Knack.be. 'Dat gaat over minstens nog een paar honderden miljarden zwart geld. Als je daar 36 procent op kan krijgen, dan hebben we het over tientallen miljarden die de staat nog tegoed heeft.'Toch laat het federaal parket de zaak nu vallen, omdat het onduidelijk is welke dossiers precies problematisch zijn. De voorbije weken had het federaal parket alle dossiers die op basis van dezelfde klacht waren geopend in de arrondissementen, officieel naar zich toegetrokken. Het was afwachten of het federaal parket zelf een onderzoek zou openen, maar nu heeft het de knoop doorgehakt om de klacht te seponeren. 'De klacht gaat over alle regularisatiedossiers, ruim 61.000, die we zouden moeten doorploegen. We kunnen geen 'fishing expedition' opstarten om uit te vissen welke dossiers een probleem zijn. De klacht volstaat niet als basis om een gerechtelijk onderzoek te openen', aldus parketwoordvoerder Eric Van der Sypt, die wel toevoegt dat zowel bij de parketten als de arrondissementen al onderzoeken liepen naar concrete gevallen.Karel Anthonissen reageerde intussen al verontwaardigd op Twitter, en wijst met een beschuldigende vinger naar Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die in het verleden ook minister van Financiën was.