CD&V'er Etienne Schouppe vindt dat het Vlaams Parlement de regels voor de gemeenteraadsverkiezingen zo moet aanpassen dat de grootste partij verplicht eerst aan zet komt. Dat zei hij in De Zevende Dag.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag zijn in verschillende steden en gemeenten coalities gesmeed waar de grootste partij aan de kant werd gehouden. Zo sloten Open Vld, N-VA en sp.a in Kortrijk een coalitie tegen de CD&V van de zittende burgemeester Stefaan De Clerck, die ook na zondag de grootse partij blijft.

Voorakkoorden

Her en der zijn die coalities ook het resultaat van voorakkoorden. Schouppe had voor de verkiezingen gezegd dat hij schatte dat in driekwart van de gemeenten voorakkoorden waren gesloten.

"Principieel ben ik tegen die voorakkoorden, want ze ontkrachten de resultaten van de verkiezingen", zei Schouppe in De Zevende Dag. "Ik denk dat het veel logischer is dat de grootste partij het initiatiefrecht krijgt. Dat betekent niet dat ze dan ook de burgemeester krijgen, maar ze krijgen tenminste het initiatiefrecht".

Open Vld blijft ondertussen zweren bij de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Open Vld'er Marino Keulen: "Daardoor gaan alle partijen, en ook de kleine, kleur moeten bekennen en zeggen welke kandidaat ze steunen. Dan weten de mensen waar ze aan toe zijn". (Belga/TE)

CD&V'er Etienne Schouppe vindt dat het Vlaams Parlement de regels voor de gemeenteraadsverkiezingen zo moet aanpassen dat de grootste partij verplicht eerst aan zet komt. Dat zei hij in De Zevende Dag. Na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag zijn in verschillende steden en gemeenten coalities gesmeed waar de grootste partij aan de kant werd gehouden. Zo sloten Open Vld, N-VA en sp.a in Kortrijk een coalitie tegen de CD&V van de zittende burgemeester Stefaan De Clerck, die ook na zondag de grootse partij blijft. Voorakkoorden Her en der zijn die coalities ook het resultaat van voorakkoorden. Schouppe had voor de verkiezingen gezegd dat hij schatte dat in driekwart van de gemeenten voorakkoorden waren gesloten. "Principieel ben ik tegen die voorakkoorden, want ze ontkrachten de resultaten van de verkiezingen", zei Schouppe in De Zevende Dag. "Ik denk dat het veel logischer is dat de grootste partij het initiatiefrecht krijgt. Dat betekent niet dat ze dan ook de burgemeester krijgen, maar ze krijgen tenminste het initiatiefrecht".Open Vld blijft ondertussen zweren bij de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester. Open Vld'er Marino Keulen: "Daardoor gaan alle partijen, en ook de kleine, kleur moeten bekennen en zeggen welke kandidaat ze steunen. Dan weten de mensen waar ze aan toe zijn". (Belga/TE)