De verdachten in het proces van het computerbedrijf ATC uit Nevele worden niet vervolgd omdat de feiten verjaard zijn. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank woensdag beslist. Volgens het gerecht ging het om één van de grootste fraudedossiers uit de Belgische geschiedenis.

ATC, een distributiebedrijf van computeronderdelen, stond terecht wegens btw-fraude en witwaspraktijken waarbij de staat een bedrag van 128 miljoen euro zou hebben misgelopen.

Het gerecht viel in 1997 binnen bij het bedrijf. Uit onderzoek bleek dat dezelfde producten verschillende keren werden verkocht, dat een deel van de omzet fictief was en dat via witwaspraktijken geld gerecupereerd werd.

De hoofdverdachten hebben de tenlasteleggingen altijd ontkend. Ze trokken naar het Hof van Cassatie tegen hun verwijzing naar de
correctionele rechtbank en putten alle middelen uit om de zaak op de lange baan te schuiven. Het onderzoek sleepte ook lang aan omdat twee onderzoeksrechters in de zaak gewraakt werden.

Omdat het onderzoek meer dan 10 jaar heeft geduurd, oordeelde de rechtbank woensdag dat de strafvordering vervallen is door
verjaring. De 35 verdachten kunnen geen straf opgelegd krijgen. Over een mogelijke schadevergoeding is er pas een uitspraak in februari.

De verdachten in het proces van het computerbedrijf ATC uit Nevele worden niet vervolgd omdat de feiten verjaard zijn. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank woensdag beslist. Volgens het gerecht ging het om één van de grootste fraudedossiers uit de Belgische geschiedenis.ATC, een distributiebedrijf van computeronderdelen, stond terecht wegens btw-fraude en witwaspraktijken waarbij de staat een bedrag van 128 miljoen euro zou hebben misgelopen. Het gerecht viel in 1997 binnen bij het bedrijf. Uit onderzoek bleek dat dezelfde producten verschillende keren werden verkocht, dat een deel van de omzet fictief was en dat via witwaspraktijken geld gerecupereerd werd. De hoofdverdachten hebben de tenlasteleggingen altijd ontkend. Ze trokken naar het Hof van Cassatie tegen hun verwijzing naar de correctionele rechtbank en putten alle middelen uit om de zaak op de lange baan te schuiven. Het onderzoek sleepte ook lang aan omdat twee onderzoeksrechters in de zaak gewraakt werden. Omdat het onderzoek meer dan 10 jaar heeft geduurd, oordeelde de rechtbank woensdag dat de strafvordering vervallen is door verjaring. De 35 verdachten kunnen geen straf opgelegd krijgen. Over een mogelijke schadevergoeding is er pas een uitspraak in februari.