Grondwettelijk Hof vernietigt optrekken minimumleeftijd overlevingspensioen

Daniel Bacquelaine © Belga Image

‘De maatregel zou veel vrouwen in de armoede hebben geduwd’, reageren de vakbonden tevreden.

Het Grondwettelijk hof vernietigt het optrekken van de minimumleeftijd voor het overlevings- of weduwenpensioen. Dat blijkt uit een arrest van het hof.

Een op drie

Het vakbondsfront was naar het Grondwettelijk hof gestapt tegen de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar, tegen het optrekken van de voorwaarden om vervroegd op pensioen te kunnen van 62 jaar en 40 jaar loopbaan naar 63 jaar en 43 jaar loopbaan en tegen het verhoging van de minimumleeftijd voor het weduwenpensioen. De regering heeft die leeftijd opgetrokken van 50 naar 55 jaar tussen 2025 en 2030.

Volgens de vakbonden betekenen de regeringsbelissingen een schending van twee beginselen van de grondwet: ze komen neer op sociale achteruitgang en discriminatie tussen man en vrouw.

Maar enkel voor de verhoging van de minimumleeftijd voor overlevingspensioenen krijgen de vakbonden dus gelijk. Het Grondwettelijk hof oordeelt dat het om sociale achteruitgang gaat.

De verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar en het optrekken van de voorwaarden om vervroegd op pensioen te kunnen, blijven dus overeind. Het Grondwettelijk hof roept hier het algemeen belang in.

Vakbonden deels tevreden

De vakbonden reageren tevreden dat het Grondwettelijk Hof de regering heeft teruggefloten over de overlevingspensioenen. ‘Veel vrouwen zouden hier slachtoffer van zijn geweest. Het zou hen in de armoede hebben geduwd’, aldus federaal ABVV-secretaris Miranda Ulens.

Het vakbondsfront – dat tegen de regeringsbeslissingen naar het hof was gestapt – betreurt wel dat beide andere pensioenbelissingen niet zijn vernietigd. ‘Slechts een klein deel werknemers is in staat om te blijven werken tot 67 jaar’, argumenteren ze. ‘Een verhoging van de leeftijd en de voorwaarden om op vervroegd pensioen te gaan is een zware achteruitgang, vooral voor vrouwen. Een toegangsvoorwaarde van 42 jaar loopbaan opleggen om op 63 op pensioen te gaan, wetende dat de gemiddelde pensioenloopbaan van een vrouw 36,6 jaar bedraagt, getuigt van een pure discriminatie wars van elke realiteit’.

Partner Content