"Na bijna twee jaar aanhoudende crisis, en een jaar nadat de coronavaccins beschikbaar werden, vinden de ondertekenaars van het manifest het tijd voor een grondige evaluatie en bezinning, met als doel een nog jaren aanslepend jojobeleid en een verdere polarisering te voorkomen", klinkt het.

In hun manifest, dat de titel "Wintermanifest voor een duurzaam pandemiebeleid" kreeg, betreuren de ondertekenaars de polarisering in het debat en het feit dat bepaalde wetenschappelijke meningen al te vaak worden genegeerd of gemarginaliseerd.

Om het debat zowel te verdiepen als te verruimen, pleiten de ondertekenaars ervoor om toekomstig beleid af te toetsen aan vijf basisprincipes: doelgerichtheid met een langetermijnperspectief, transparantie, tegensprekelijkheid, deontologie en effectieve communicatie, het belang van multidisciplinariteit, subsidiariteit en proportionaliteit, respect voor de grondvesten van een democratische rechtsstaat en aandacht voor de impact van sociaal-economische ongelijkheid en maatschappelijke kwetsbaarheid.

De ondertekenaars, onder wie Amir Bachrouri (voorzitter Vlaamse Jeugdraad), psychiater Dirk De Wachter en Heidi De Pauw (Child Focus), maar ook filosoof Ignaas Devisch, directeur van de CLB's in het Gemeenschapsonderwijs Inge Van Trimpont en arts-epidemioloog Luc Bonneux, onderstrepen dat hun manifest niet gezien moet worden als kritiek op specifieke personen.

Het manifest moet echter bijdragen aan een "herstart van het open debat dat kan leiden tot een beleid dat komaf maakt met tweedeling en polarisatie, en de nadruk legt op verbinding en respect. Een debat met de nodige zin voor nuance, met aandacht voor alle goed onderbouwde wetenschappelijke en maatschappelijke standpunten, ook wanneer deze niet in alle opzichten overeenstemmen met de standpunten van de beleidsmakers of aangestelde experten", aldus de ondertekenaars.

"Na bijna twee jaar aanhoudende crisis, en een jaar nadat de coronavaccins beschikbaar werden, vinden de ondertekenaars van het manifest het tijd voor een grondige evaluatie en bezinning, met als doel een nog jaren aanslepend jojobeleid en een verdere polarisering te voorkomen", klinkt het.In hun manifest, dat de titel "Wintermanifest voor een duurzaam pandemiebeleid" kreeg, betreuren de ondertekenaars de polarisering in het debat en het feit dat bepaalde wetenschappelijke meningen al te vaak worden genegeerd of gemarginaliseerd. Om het debat zowel te verdiepen als te verruimen, pleiten de ondertekenaars ervoor om toekomstig beleid af te toetsen aan vijf basisprincipes: doelgerichtheid met een langetermijnperspectief, transparantie, tegensprekelijkheid, deontologie en effectieve communicatie, het belang van multidisciplinariteit, subsidiariteit en proportionaliteit, respect voor de grondvesten van een democratische rechtsstaat en aandacht voor de impact van sociaal-economische ongelijkheid en maatschappelijke kwetsbaarheid. De ondertekenaars, onder wie Amir Bachrouri (voorzitter Vlaamse Jeugdraad), psychiater Dirk De Wachter en Heidi De Pauw (Child Focus), maar ook filosoof Ignaas Devisch, directeur van de CLB's in het Gemeenschapsonderwijs Inge Van Trimpont en arts-epidemioloog Luc Bonneux, onderstrepen dat hun manifest niet gezien moet worden als kritiek op specifieke personen. Het manifest moet echter bijdragen aan een "herstart van het open debat dat kan leiden tot een beleid dat komaf maakt met tweedeling en polarisatie, en de nadruk legt op verbinding en respect. Een debat met de nodige zin voor nuance, met aandacht voor alle goed onderbouwde wetenschappelijke en maatschappelijke standpunten, ook wanneer deze niet in alle opzichten overeenstemmen met de standpunten van de beleidsmakers of aangestelde experten", aldus de ondertekenaars.